Visit the Macedonian Press Agency (MPA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-03-24

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Διαβουλεύσεις ενόψει της συνόδου κορυφής
  • [02] "Δεν φοβάμαι χρεοκοπία της Ελλάδας"
  • [03] Η ατζέντα της ημέρας

  • [01] Διαβουλεύσεις ενόψει της συνόδου κορυφής

    Εντονες διαβουλεύσεις διεξάγονται στην Ευρώπη για το μηχανισμό στήριξης της Ελλάδας, ενόψει της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ αύριο στις Βρυξέλλες.

    Σύμφωνα με δηλώσεις Ευρωπαίου διπλωμάτη στο Γαλλικό Πρακτορείο οι χώρες της ευρωζώνης βρίσκονται κοντά σε συμφωνία για την εφαρμογή μηχανισμού στήριξης προς την Ελλάδα.

    Η απόφαση, σύμφωνα με την ίδια πηγή, συνδυάζει συνεισφορά από κοινού με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και αναμένεται να οριστικοποιηθεί στη διάρκεια της συνάντησης των ηγετών της ευρωζώνης αύριο, ακριβώς πριν από τη σύνοδο κορυφής των "27".

    Στη βελγική πρωτεύουσα μεταβαίνει ο πρωθυπουργός, ο οποίος τόνισε ότι η Ελλάδα θέλει μια ευρωπαϊκή λύση για το δανεισμό. Υπογράμμισε, πως εάν κάποιοι επιμείνουν να μη δημιουργηθεί ευρωπαϊκός μηχανισμός στήριξης, τότε θα θέσει ο ίδιος το θέμα στη σύνοδο κορυφής, σε συνεργασία με την Ισπανική Προεδρία.

    Στο μεταξύ, όρους θέτει το Βερολίνο, προκειμένου να αποδεχθεί μια ευρωπαϊκή δημοσιονομική βοήθεια για την Ελλάδα ως τελευταίο καταφύγιο, αλλά αξίωσε από τους εταίρους της στην ευρωζώνη να διαπραγματευτούν σκληρότερους κανόνες δημοσιονομικής πειθαρχίας.

    Ανώτερος αξιωματούχος της Γερμανίας παρουσίασε λεπτομερώς τους όρους για οποιονδήποτε μηχανισμό βοήθειας προς την Ελλάδα.

  • Η Ελλάδα θα πρέπει να μην μπορεί να έχει πρόσβαση στις πιστωτικές αγορές,

  • Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) θα πρέπει να συμβάλει σε οποιαδήποτε διάσωση,

  • Τα κράτη της ΕΕ θα πρέπει να συμφωνήσουν για τη διαπραγμάτευση "επιπρόσθετων εργαλείων" για την ενίσχυση της δημοσιονομικής πειθαρχίας, πέραν των σημερινών κανόνων, οι οποίοι δεν κατάφεραν να εμποδίσουν την αύξηση των χρεών και των ελλειμμάτων της Αθήνας, τα οποία προκάλεσαν κλυδωνισμούς στην ευρωζώνη.

    Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Χέρμαν βαν Ρόμπεϊ, σχεδιάζει να συγκαλέσει την εβδομάδα αυτή μια σύνοδο κορυφής των χωρών της ζώνης του ευρώ για να προσπαθήσουν να βρουν μια λύση στο θέμα της βοήθειας προς την Ελλάδα, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο εκπρόσωπός του Ντίρκ ντε Μπάκερ.

    "Αυτή είναι μια ενδεχόμενη λύση, την οποία σκέφτεται", δήλωσε ο εκπρόσωπος, σημειώνοντας ότι ο κ. Βαν Ρόμπεϊ είχε μιλήσει για αυτό το ενδεχόμενο την Δευτέρα το βράδυ στις Βρυξέλλες σε κεκλεισμένων των θυρών σύνοδο με τους υπουργούς Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Ένωσης.

    Λίγο νωρίτερα, ο γάλλος Πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί και ο επικεφαλής της ισπανικής κυβέρνησης Χοσέ Λουίς Θαπατέρο είχαν ζητήσει μια τέτοια συνάντηση των ηγετών του Eurogroup "ακριβώς πριν" από την προγραμματισμένη σύνοδο κορυφής της ΕΕ την Πέμπτη και την Παρασκευή.

    Ο Θαπατέρο εξήγησε ότι η ιδέα ήταν από την μία πλευρά να συζητήσουν για την "οικονομική διακυβέρνηση της ζώνης του ευρώ" και από την άλλη για να βοηθήσουν "την Ελλάδα να προχωρήσει".

    Μια τέτοια διάσκεψη θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες την Πέμπτη το πρωί, λίγο πριν τη συνάντηση των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων του συνόλου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με διπλωματική πηγή.

    Αλλά θα χρειαστεί γιαυτό η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ να δώσει τη συγκατάθεσή της.

    [02] "Δεν φοβάμαι χρεοκοπία της Ελλάδας"

    Στις Βρυξέλλες μεταβαίνει σήμερα ο πρόεδρος της ΝΔ, για να συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής των αρχηγών των κομμάτων, που είναι μέλη του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

    Ο κ. Σαμαράς έχει προσκληθεί από την καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ να είναι ο κεντρικός ομιλητής στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, για να εκθέσει τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, αλλά και να διατυπώσει προτάσεις εξόδου της χώρας μας από την κρίση, μέσα στο πλαίσιο της Ευρωζώνης.

    «Ο πρόεδρος της ΝΔ πάει στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος με τη φανέλα της Εθνικής Ελλάδας. Πάει για να «βάλει πλάτη» στην Ελλάδα, να στηρίξει την Ελληνική οικονομία, για να μπορέσουμε άμεσα, με τον πλέον σταθερό και ασφαλή τρόπο, να βγούμε από την κρίση» δήλωσε ο εκπρόσωπος της ΝΔ Πάνος Παναγιωτόπουλος.

    «Αντιλαμβανόμαστε πλήρως την κρισιμότητα των εξελίξεων που δρομολογούνται τα επόμενα 24ωρα» τόνισε ο κ. Παναγιωτόπουλος και σημείωσε ότι ο κ. Σαμαράς, «κατά την παραμονή του στις Βρυξέλλες, είναι αποφασισμένος να εξαντλήσει κάθε δυνατό μέσο που έχει στα χέρια του, ιδιαιτέρως προς τη γερμανική πλευρά, για να μπορέσουμε και εμείς, ως Νέα Δημοκρατία, ως αξιωματική αντιπολίτευση στην Ελλάδα, να συμβάλουμε, να κατορθώσουμε η Γερμανία να συναινέσει στην εξεύρεση μιας σωστής λύσης για την Ελλάδα, μέσα στο πλαίσιο της Ευρωζώνης, μέσα στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

    Η ΝΔ, όπως ανέφερε ο κ. Παπαγιωτόπουλος, προτείνει ή να παρασχεθούν στην Ελλάδα οι απαραίτητες εγγυήσεις, ώστε να μπορέσει η χώρα μας να δανειστεί με όρους που συμφέρουν την Ελλάδα -όπως ακριβώς δανείζονται και οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες- ή να υπάρξει οικονομική βοήθεια, η οποία μπορεί να διακανονιστεί σε διμερές επίπεδο, ώστε να μην προσκρούει μια τέτοια απόφαση στις γνωστές κοινοτικές απαγορεύσεις.

    "Δεν φοβάμαι χρεοκοπία της Ελλάδας"

    Δεν φοβάμαι χρεοκοπία της Ελλάδας", δήλωσε με κατηγορηματικό τρόπο ο Πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς, μιλώντας στο συνέδριο της "Ιντερνάσιοναλ Χέραλντ Τριμπιουν", αλλά πρόσθεσε ότι "πρέπει να αλλάξουμε άμεσα".

    Ο Α.Σαμαράς αναφέρθηκε στο ελληνικό οικονομικό πρόβλημα και στην συζήτηση που γίνεται για αυτό μεταξύ των χωρών της ευρωζώνης και έστειλε μήνυμα στην Γερμανία. Θύμισε την "ατζέντα 2000" του τότε καγκελλάριου της Γερμανίας Γκέρχαρντ Σρέντερ και πρόσθεσε ότι η μειωση της αξίας του ευρώ και η κρίση κάνει την Γερμανία να διαμαρτύρεται, ωστόσο οι γερμανοί έχουν αυξήσει και τις εξαγωγές τους.

    Δεν θα χρεοκοπήσει η Ελλάδα, επισήμανε ο κ.Σαμαράς. Αυτό που έχει χρεοκοπήσει είναι το πολιτικό μοντέλο πάνω στο οποίο στηρίχθηκε τις τελευταίες δεκαετίες, είπε.

    "Βρισκόμαστε σε σταυροδρόμι. Τελείωσε ένα μοντέλο κρατισμού και το στοίχημα τώρα είναι να μετατρέψουμε την κρίση σε ευκαιρία", ανέφερε ο κ. Σαμαράς και πρόσθεσε ότι "η Ελλάδα είναι μία χώρα με πολλούς αναξιοποιήτους πόρους και με ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα".

    Τόνισε ότι πρέπει να υπάρξουν αλλαγές και μάλιστα άμεσα και εξέφρασε κάποιες ανησυχίες του: Η περιοριστική πολιτική, ανέφερε, απευθύνεται σε εκείνους που ήδη βρίσκονται στο όριο και θίγει εκείνους που ήδη πληρώνουν και όχι εκείνους που διαφεύγουν.

    "Ως πολιτικός φοβάμαι κοινωνικά ξεσπάσματα και εκρήξεις, ως οικονομολόγος φοβάμαι ότι θα πάμε σε ακόμα μεγαλύτερη ύφεση", υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΝΔ και ζήτησε για μία ακόμη φορά από την κυβέρνηση να υιοθετήσει τα αναπτυξιακά μέτρα που έχει προτείνει το κόμμα του.

    Ακολούθως ο Αντώνης Σαμαράς κατέθεσε μία σειρά προτάσεων, με πρώτη την ανάγκη να καθιερωθεί μικρό και ευέλικτο κυβερνητικό σχήμα.

    Οι αρμοδιότητες κι οι εξουσίες θα πρέπει να συμπίπτουν σε όλα τα κλιμάκια για να καταπολεμηθεί η γραφειοκρατία και να προκύψει μείωση της σπατάλης, είπε.

    Δεύτερη πρόταση του κ. Σαμαρά είναι η "κινητροδότηση της δημοσιοϋπαλληλίας".

    Τρίτη πρόταση είναι η σταδιακή κατάργηση των στρεβλώσεων των αγορών, όπως π.χ. καρτέλ, ολιγοπώλια κλπ.

    Τέταρτη πρόταση είναι η πάταξη της φοροδιαφυγής. Εξήγησε ότι αυτό το έχουν επιχειρήσει όλες οι κυβερνήσεις στο παρελθόν, αλλά εκάναν λάθος όταν αύξαναν τους συντελεστές φορολόγησης. Αυτό που επιβάλλεται είναι η διεύρυνση της φορολογικής βάσης, εξήγησε ο κ. Σαμαράς.

    Τέλος, πρότεινε την μείωση των φορολογικών συντελεστών καθώς επίσης και την μείωση του εξωγενούς κόστους των επιχειρησεων. Ο πρόεδρος της ΝΔ διευκρίνισε ότι αυτές οι προτάσεις είναι για μετά την κρίση.

    Για το φορολογικό

    Αναφερόμενος στο φορολογικό νομοσχέδιο, ο εκπρόσωπος της ΝΔ είπε πως το κόμμα του -αν και περιμένει να διευκρινιστούν πολλές ουσιαστικές λεπτομέρειες- το χαρακτηρίζει άδικο, φορο-εισπρακτικό, αναποτελεσματικό.

    Το φορολογικό νομοσχέδιο «συμπυκνώνει τη φορολογική πολιτική του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου, που αν εφαρμοστεί στην πράξη, θα στεγνώσει την αγορά και από το παραμικρό ευρώ, θα επιτείνει τα προβλήματα που παρουσιάζονται λόγω της ύφεσης και θα οδηγήσει στην τροφοδότηση ενός φαύλου κύκλου, που δεν μας βγάζει πουθενά» είπε ο κ. Παναγιωτόπουλος και κατηγόρησε την κυβέρνηση για «ανεξέλεγκτη φοροεπιδρομή, κατά της μικρομεσαίας ιδιοκτησίας, που αποτελεί καταφύγιο ζωής για εκατομμύρια μικρομεσαία νοικοκυριά σε ολόκληρη την χώρα».

    -

    [03] Η ατζέντα της ημέρας

  • Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, θα συναντηθεί με τον αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο (10:00:00 Αθήνα)

  • Ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων Μ. Καρχιμάκης και ο γγ της Περιφέρειας Κρήτης Αθ. Καρούντζος θα έχουν, στα γραφεία της Περιφέρειας Κρήτης, τις ακόλουθες συναντήσεις:

    10:00 με την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Λασιθίου.

    12:00 με τους Προέδρους των Συλλόγων Επαγγελματιών Κτηνοτρόφων Κρήτης.

    14:00 με τον Σύνδεσμο Εξαγωγέων Κρήτης.

  • Ο Πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, θα επισκεφθεί την Β' Θεραπευτική Μονάδα Υποκατάστασης Αθήνας - ΟΚΑΝΑ (11:00:00 Αθήνα )

  • Συνέντευξη Τύπου υφυπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού Άντζελας Γκερέκου (15:00:00 Αθήνα )

    Θεσσαλονίκη

  • Συνεδρίαση Συγκλήτου ΑΠΘ (Θεσσαλονίκη)

  • Το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών διοργανώνει εκδήλωση για την επέτειο της 25ης Μαρτίου, στο Αμφιθέατρο Τελετών του Ιδρύματος (12:00:00 Θεσσαλονίκη)

  • Συνάντηση του εταιρικού σχήματος του προγράμματος Wide the SEE, στη Θεσσαλονίκη. Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα εκδηλώσεων της "ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΑΕ" (1ο χλμ Θέρμης-Τριαδίου) (12:00:00 Θεσσαλονίκη)

  • Εκδήλωση για την Εθνική Επέτειο της 25ης Μαρτίου θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 24 Μαρτίου 2010, στις 12.30 το μεσημέρι, στην αίθουσα του Νομαρχιακού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης, παρουσία του Νομάρχη Παναγιώτη Ψωμιάδη (12:30:00 Θεσσσαλονίκη)

  • Η Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών τιμά την Εθνική Επέτειο της 25ης Μαρτίου με πανηγυρική εκδήλωση. Θα μιλήσει ο πρόεδρος Ν. Μέρτζος, με επίκαιρο θέμα: "Από το 1821 στο 2010: Σταθμοί στρατηγικής καμπής" (19:30:00 Θεσσαλονίκη)

    Κοινοβουλευτικό έργο

    10:00 (ολομέλεια) Συζήτηση επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου: "Αποκέντρωση, απλοποίηση και ενίσχυση της αποτελεσματικότητας των διαδικασιών του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς (ΕΣΠΑ) 2007-2013 και άλλες διατάξεις". (2/2)

    10:30 (Γερουσίας) ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ: Ενημέρωση από τον υπουργό Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης Ανδρέα Λοβέρδο, για την αλλαγή του ασφαλιστικού συστήματος.

    12:00 (223) ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ & ΕΜΠΟΡΙΟΥ: Ενημέρωση από την υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής Κ. Μπιρμπίλη για το υπό κατάθεση νομοσχέδιο "Διαδρομή - Εγκατάσταση αγωγού πετρελαίου Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη και συναφή θέματα".

    Αθλητική ατζέντα

    Βόλεϊ-Α2 Ανδρών (20η ημέρα):

    19:00 Μίλων-Μεταμόρφωση

    Μπάσκετ-EuroCup (Προημιτελική Φάση, Α΄ Αγώνας)

    Πανελλήνιος-Γκραν Κανάρια

    Περιστέρι «Ανδρέας Παπανδρέου»

    Μπάσκετ-EuroCup (Προημιτελική Φάση, Α΄ Αγώνας)

    Άρης-Βαλένθια -18:30:00 Αλεξάνδρειο

    Ποδόσφαιρο-Ευρωπαϊκό Παίδων (ενδιάμεση φάση, 3ος όμιλος)

    Ελλάδα-Φινλανδία -1:30:00 Πάτρα

    Βόλεϊ-Α1 Ανδρών (πλέι οφ, α΄ φάση/θέσεις 1-8):

    19.00 Γηπ. ΕΑΠ ΕΑ Πατρών-Λαμία

    19:00 Γηπ. Μίκρας Ηρακλής-Αρης


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 24 March 2010 - 5:30:18 UTC