Browse through our Interesting Nodes on Tourism in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-03-22

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Θα μπουν νέες βάσεις για το μέλλον"
  • [02] Ραγκούσης για "Καλλικράτη"-μονιμότητα
  • [03] Συνέδριο ΓΣΕΕ- Πρώτη δύναμη η ΠΑΣΚΕ
  • [04] Κύπρος-Βανδαλισμοί σε τάφους
  • [05] "Κόκκινο" το ντέρμπι
  • [06] Ζήτημα ζωτικής σημασίας η διαχείριση των υδάτινων πόρων
  • [07] "Ανάγκη ανασύνταξης"
  • [08] "Το δίλημμα της Ευρώπης"
  • [09] "Εφιαλτικό σενάριο"
  • [10] "Φρένο" στις περικοπές
  • [11] Σημαντική ήττα
  • [12] Κέρδισε το στοίχημα

  • [01] "Θα μπουν νέες βάσεις για το μέλλον"

    «Το ΠΑΣΟΚ φλερτάρει με το ΔΝΤ επιμόνως κι επικίνδυνα για τον τόπο», τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς από το βήμα του προσυνεδρίου του κόμματος στο συνεδριακό κέντρο «Ι. Βελλίδης» της ΔΕΘ.

    Ο πρόεδρος της ΝΔ κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ ότι προεκλογικά έταζε τα πάντα σε όλους. Kι όμως επί κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ η χώρα απέκτησε πρόβλημα δανεισμού, εμφανίστηκαν τα υψηλά spreads και επικράτησε η ψυχολογία του «Τιτανικού» στην αγορά.

    Στην κρίσιμη περίοδο, που διέρχεται η χώρα, δήλωσε ότι η ΝΔ στηρίζει την Ελλάδα, όχι την κυβέρνηση. «Βάζει πλάτη» για να στηρίξει την πατρίδα και τον ελληνικό λαό, αλλά η συναίνεση δεν σημαίνει «λευκή επιταγή», παρατήρησε και πρόσθεσε: «Εδώ, βασικές κυβερνητικές επιλογές αρνούνται να τις στηρίξουν, ακόμα και βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, που έχουν «βγει τα κεραμίδια». Δεν θα το κάνουμε εμείς. Τέτοια «συναίνεση» ούτε την υποσχέθηκα ποτέ, ούτε την παραχωρώ. Άλλωστε, τέτοια συναίνεση έχει ο κ. Παπανδρέου. Από άλλο κόμμα. Όχι από μας...».

    «Βάζω πλάτη», σημαίνει πως στηρίζω κάθε σωστή κυβερνητική απόφαση, έστω και καθυστερημένη», είπε και υπενθύμισε ότι αυτό έκανε στη Σύνοδο των υπουργών Οικονομίας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και ότι αυτό θα επαναλάβει στις 25 Μαρτίου στη συνάντηση των πρωθυπουργών της Ευρωζώνης, όπου θα δει την καγκελάριο της Γερμανίας Α. Μέρκελ.

    Τόνισε ότι δεν μπορεί να κλείνει τα μάτια του όταν βλέπει τα αδιέξοδα της κυβέρνησης και ζητάει επίμονα να πάρει μέτρα-ανάσες για να μην «κλατάρει» η αγορά.

    Ο κ. Σαμαράς προανήγγειλε «επαναστατικές τομές» στη ΝΔ και σημείωσε: «Δεν θα σοβατίσουμε τις «ρωγμές». Θα ξαναχτίσουμε το οικοδόμημα από τα θεμέλια. Θα βάλουμε νέες βάσεις για το μέλλον. Τελειώσαμε με τα βιλαέτια μέσα στο Κόμμα. Τελειώσαμε με τις βαρονίες. Τώρα τελειώνουμε και με όλες τις υπόλοιπες ιστορικές παθογένειες. Και βάζουμε τα θεμέλια για τη δημιουργία της μεγάλης, της πολύ μεγάλης σύγχρονης Ευρωπαϊκής Κεντροδεξιάς, που απευθύνεται σε όλη την κοινωνία. Αλλά απευθύνεται με τις ιδέες της, όχι φορώντας μάσκες ή ερωτοτροπώντας με αντίπαλες ιδεολογίες. Που απευθύνεται και κερδίζει την κοινωνία με σύγχρονους τρόπους, όχι με παρωχημένες δομές και με ξεπερασμένες μορφές οργάνωσης. Όλα τα Ευρωπαϊκά Κεντροδεξιά κόμματα είναι πολυσυλλεκτικά. Αλλά απορρίπτουν τη χαλαρότητα, την έλλειψη πολιτικού θάρρους, απορρίπτουν τις «στρογγυλοποιήσεις» και τον ξύλινο λόγο, απορρίπτουν τον διαχειριστικό κυβερνητισμό».

    Στο πλαίσιο αυτό πρότεινε τομές και μεταρρυθμίσεις για να συζητηθούν και να αποφασιστούν στο συνέδριο του κόμματος.

    Οι προτάσεις αυτές αφορούν:

    -Την οργάνωση της λειτουργίας του κόμματος από τα κάτω προς τα πάνω.

    -Τη συμμετοχή της βάσης στην εκλογή του προέδρου του κόμματος, του προέδρου της ΟΝΝΕΔ και των προέδρων των ΝΟΔΕ.

    -Ενσωμάτωση, τουλάχιστον κατά 20% νέων, πρωτοεκλεγμένων μελών στις διοικήσεις των οργανώσεων.

    -Τη συμμετοχή κατά 20% μελών ηλικίας κάτω των 35 ετών στις διοικήσεις των οργανώσεων.

    -Τη δημιουργία νέων τομέων δουλειάς στις οργανώσεις (σχέσεις με την κοινωνία).

    -Τη συμμετοχή στο συνέδριο των άμεσα εκλεγμένων από τη βάση και των αιρετών (βουλευτές, δήμαρχοι, νομάρχες), των ευρωβουλευτών καθώς και των εκλεγμένων με ευρεία δημοκρατική νομιμοποίηση, αφού εκπροσωπούν μεγάλες πληθυσμιακά κοινωνικές και επαγγελματικές κατηγορίες.

    -Το τακτικό συνέδριο θα γίνεται ανά διετία, πλέον, και θα ονομάζεται στο εξής Εθνικό Συνέδριο του Κόμματος, για να τονίζει την εθνική ταυτότητα του κράτους και της κοινωνίας μας. Η Κεντρική Επιτροπή θα ονομάζεται Πολιτική Επιτροπή. Και το Πολιτικό Συμβούλιο θα ονομάζεται Εκτελεστική Γραμματεία.

    -Το συνέδριο θα περιλαμβάνει τουλάχιστον 30% μέλη-γυναίκες (όπως ήδη συμβαίνει) και τουλάχιστον 25% μέλη κάτω των 35 ετών.

    -Ο Πρόεδρος θα εκλέγεται από τη βάση, όπως ήδη έγινε πέρσι το Νοέμβριο. Ο ίδιος εφαρμόζει πρώτος την αρχή της λογοδοσίας σε κάθε Συνέδριο. Υπάρχουν διαδικασίες αμφισβήτησης του Προέδρου. Για να συμβεί αυτό χρειάζεται το σχετικό αίτημα από το 1/3 του Συνεδρίου, όπως συμβαίνει τώρα, ή από το ένα τρίτο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, όπως επίσης συμβαίνει και τώρα, είτε από τα 2/3 των μελών της «Κεντρικής Επιτροπής», που θα ονομάζεται στο εξής Πολιτική Επιτροπή. Σε κάθε περίπτωση αν κινηθεί αμφισβήτηση Προέδρου προκηρύσσονται εκλογές από τη βάση του Κόμματος.

    -Η Πολιτική Επιτροπή, θα είναι σχετικά ολιγομελής. Θα έχει πολύ λιγότερα από τα 500 και πλέον μέλη που έχει σήμερα. Επίσης, ο Γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής δεν θα μπορεί να θέτει υποψηφιότητα για βουλευτής όσο είναι Γραμματέας. Θα μπορεί ωστόσο να συμπεριληφθεί στη λίστα των βουλευτών Επικρατείας. Αυτό το «ασυμβίβαστο» καταργεί τις τριβές και την καχυποψία ανάμεσα σε εκλεγμένα στελέχη. Κι επιτρέπει στο Γραμματέα να αφιερωθεί στα καθήκοντά του. Η Πολιτική Επιτροπή θα συνέρχεται τακτικά, τουλάχιστον δύο φορές το χρόνο ή και εκτάκτως με απόφαση του Προέδρου του Κόμματος. Θα αναδεικνύει επίσης αιρετό Συμβούλιο Δεοντολογίας του Κόμματος, όπου κάθε ζήτημα συμπεριφοράς στελέχους θα κρίνεται άμεσα και δίκαια.

    -Η Εκτελεστική Γραμματεία θα απαρτίζεται από 15 μέλη, μαζί με τον Πρόεδρο του Κόμματος. Απβ αυτά τα 7 θα είναι εκλεγμένα από την Πολιτική Επιτροπή και τα υπόλοιπα 7 θα είναι προσωπικότητες στελέχη του κόμματος, επιλογής και ευθύνης του Προέδρου.

    -Το Εθνικό Μητρώο Στελεχών, θα δώσει τη δυνατότητα να υπάρξει πλήρης αξιοκρατία, ώστε να καταγράφεται η διαχρονική προσφορά κάθε αγωνιστή στην Παράταξη. Θα προσδώσει ακόμα διαφάνεια στην αξιοκρατική ανάδειξη στελεχών.

    -Οι τοπικές οργανώσεις θα είναι πραγματική κυψέλη-παραγωγής πολιτικής, κοινωνικών πρωτοβουλιών και πρωτοποριακής παρέμβασης και θα συγκροτούνται σε επίπεδο Δήμου, Νομαρχίας ή Περιφέρειας, ανάλογα με τη διοικητική διάρθρωση της χώρας.

    Στην ομιλία του κ. Σαμαράς έκανε ονομαστική αναφορά στον ιδρυτή του κόμματος Κωνσταντίνο Καραμανλή και στον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή. Ο τελευταίος έδωσε το «παρών» στο προσυνέδριο κι έτυχε θερμής υποδοχής.

    Ο πρόεδρος της ΝΔ κατηγόρησε την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ότι «πάγωσε» έργα της Θεσσαλονίκης και της Β. Ελλάδας, και δεσμεύτηκε για μια άλλη σχέση του κέντρου με την περιφέρεια, λέγοντας πως «Ελλάδα δεν είναι μόνον η Αθήνα».

    Τις εργασίες του προσυνεδρίου άνοιξε ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής συνεδρίου Δημήτρης Αβραμόπουλος και χαιρετισμό απηύθυναν ο νομάρχης Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Ψωμιάδης και ο δήμαρχος Βασίλης Παπαγεωργόπουλος.

    [02] Ραγκούσης για "Καλλικράτη"-μονιμότητα

    Την πρόθεσή του να περιοριστεί στο ελάχιστο ο χρόνος έρευνας και εκδίκασης του πειθαρχικού παραπτώματος, που θα επισύρει την απόλυση ενός επίορκου δημοσίου υπαλλήλου τόνισε, με συνέντευξή του στην εφημερίδα Το Βήμα, ο υπουργός Εσωτερικών, Αποκέντρωσης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Γιάννης Ραγκούσης.

    Αναφερόμενος στη συζήτηση για τη διαμόρφωση ενός νέου πλαισίου που θα αφορά το ζήτημα της μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων, είπε ότι νωρίτερα πρέπει να αντιμετωπιστούν θέματα αξιοκρατικής αξιολόγησης των στελεχών της Δημόσιας Διοίκησης, όπως έγινε με την νομοθετική θεσμοθέτηση του Ειδικού Συμβουλίου Επιλογής Προϊσταμένων, της άμεσης και ριζικής αλλαγής του Πειθαρχικού Δικαίου, ώστε να πάψει το σημερινό καθεστώς ατιμωρησία, και της απόκτησης ουσιαστικών διαδικασιών σε σχέση με την περίοδο δοκιμής των νέων δημοσίων υπαλλήλων.

    Για το σχέδιο "Καλλικράτης", ο κ. Ραγκούσης είπε ότι εισάγονται δύο κρίσιμες, θεσμικές καινοτομίες: Ένας νέος δρακόντειος μηχανισμό εποπτείας, απαλλαγμένος από κάθε πολιτική επιρροή ή κομματική σκοπιμότητα, καθώς και ένα καθεστώς απόλυτης διαφάνειας με την υποχρέωση της διοίκησης να δημοσιοποιεί στο Διαδίκτυο κάθε απόφασή της προκειμένου αυτή να αποκτά νομική ισχύ. Μ' αυτό το σύστημα αυστηρής εποπτείας και άμεσης λογοδοσίας μπορούμε να απαντήσουμε στη διαφθορά, επισήμανε ο κ. Ραγκούσης.

    Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο να στραφεί η Ελλάδα στο ΔΝΤ, ο κ. Ραγούσης τόνισε ότι οι ευρωπαίοι εταίροι μας πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι, αν ποτέ πήγαινε στο ΔΝΤ η Ελλάδα, δεν θα πήγαινε η δραχμή, θα πήγαινε το ευρώ».

    Αναφορικά με τις δηλώσεις Σαμαρά για αυτοκάθαραση στη ΝΔ σημείωσε ότι δεν μπορεί να μιλάει κανείς για αυτοκάθαραση και να εννοεί ότι θα αποβάλει όσους έχει ήδη αποβάλει από τη συνείδησή του ο ελληνικός λαός: «Γιατί έτσι είναι σαν να πυροβολεί τους πολιτικά νεκρούς. Αυτοκάθαρση θα σήμαινε μόνο η ρήξη με τις πρακτικές και τις αντιλήψεις της κυβέρνησης Καραμανλή..».

    [03] Συνέδριο ΓΣΕΕ- Πρώτη δύναμη η ΠΑΣΚΕ

    Ολοκληρώθηκε η καταμέτρηση των ψηφοδελτίων της ψηφοφορίας στο 34ο συνέδριο της ΓΣΕΕ στη Χαλκιδική, για την εκλογή της νέας 45μελούς διοίκησης της ΓΣΕΕ και των οργάνων της συνομοσπονδίας.

    Ψήφισαν συνολικά 480 σύνεδροι. 478 ψηφοδέλτια ήταν έγκυρα και 2 άκυρα.

    Η ΠΑΣΚΕ αναδείχθηκε πρώτη δύναμη αυξάνοντας, κατά μία, τις έδρες της στη διοίκηση, μια έδρα έχασε η ΔΑΚΕ, ενώ σταθερές διατηρήθηκαν οι έδρες των συνδικαλιστικών παρατάξεων της αριστεράς.

    Συγκεκριμένα, η ΠΑΣΚΕ απέσπασε 230 ψήφους (ποσοστό 48,2 % ) και καταλαμβάνει 22 έδρες, η ΔΑΚΕ 118 ψήφους (24,69 %) και 11 έδρες, η ΔΑΣ (ΠΑΜΕ) 100 ψήφους (20,92%) και 9 έδρες και η Αυτόνομη Παρέμβαση 29 ψήφους (6,08%) και 3 έδρες. Μία ψήφο έλαβε η παράταξη «Παρεμβάσεις».

    Στο Γενικό Συμβούλιο της ΓΣΕΕ, η ΠΑΣΚΕ καταλαμβάνει 12 έδρες, η ΔΑΚΕ 6, η ΔΑΣ 5, και η Α.Π. 2 έδρες.

    Στην Ελεγκτική Επιτροπή, από την ΠΑΣΚΕ εκλέχθηκαν 8 εκπρόσωποι, από τη ΔΑΚΕ 4 και από τη ΔΑΣ (ΠΑΜΕ) 3.

    Στην απερχόμενη διοίκηση της ΓΣΕΕ, σύμφωνα με τα αποτελέσματα του 33ου συνεδρίου το 2007, η ΠΑΣΚΕ κατείχε 21 έδρες (45,9%), η ΔΑΚΕ 12 (26,96), η ΔΑΣ(ΠΑΜΕ) 9 έδρες (20,92) και η Αυτόνομη Παρέμβαση 3 έδρες (6,23).

    Η καταμέτρηση των σταυρών των εκλεγμένων στη νέα διοίκηση, συνεχίζεται και τα αποτελέσματα αναμένονται αργά το βράδυ.

    [04] Κύπρος-Βανδαλισμοί σε τάφους

    Τριαντατετράχρονος Ευρωπαίος υπήκοος, φαίνεται να βρίσκεται πίσω από τους βανδαλισμούς στους τάφους τριών πρώην Αρχιεπισκόπων στο κοιμητήριο του Αγίου Σπυρίδωνα, στη Λευκωσία.

    Ο εκπρόσωπος τύπου της Αστυνομίας Μιχάλης Κατσουνωτός δήλωσε ότι ο τριαντατετράχρονος επισκέφθηκε τον αστυνομικό σταθμό Λυκαβητού και έδειξε στους αστυνομικούς σακουλάκι, το οποίο περιείχε ανθρώπινα περιττώματα.Επιχείρησε να φύγει, αλλά συνελήφθη από αστυνομικούς.

    Στην ανάκριση φέρεται να παραδέχθηκε ότι αυτός διέπραξε τους βανδαλισμούς το πρωί στους τάφους τριών αρχιερέων στο κοιμητήριο Αγίου Σπυρίδωνα στη Λευκωσία. Παραδέχθηκε ότι είχε μετακινήσει τις πλάκες από τους τάφους των Αρχιεπισκόπων Σωφρονίου Γβ, Κυρίλλου Ββ και Κυρίλλου Γβ .

    Σύμφωνα με την Αστυνομία γύρω στις τρεις και τριάντα το πρωί αστυνομική περίπολος αντιλήφθηκε ότι είχε ξεσπάσει πυρκαγιά σε σωρό από σκουπίδια, στον περίβολο του ιερού ναού.

    Κλήθηκε η πυροσβεστική, ενώ αστυνομικοί που πήγαν στη σκηνή για έρευνες διαπίστωσαν ότι είχαν μετακινηθεί οι ταφόπλακες από τους τάφους των τριών Αρχιεπισκόπων.

    [05] "Κόκκινο" το ντέρμπι

    Ο Ολυμπιακός ήταν ο μεγάλος νικητής του ντέρμπι της 27ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος ΟΠΑΠ της Σούπερ Λίγκα, καθώς με γκολ του Ματ Ντερμπισάϊρ στο 68΄ νίκησε 1-0 τον Παναθηναϊκό μέσα στο ΟΑΚΑ και έδωσε νέο ενδιαφέρον στο πρωτάθλημα.

    Η ΑΕΚ ήταν η νικήτρια στο ντέρμπι των «Δικεφάλων» για την 27η αγωνιστική του πρωταθλήματος ΟΠΑΠ της Σούπερ Λίγκας. Η ομάδα του Ντούσαν Μπάγεβιτς επιβλήθηκε 1-0 του ΠΑΟΚ στην Τούμπα και έφτασε τους 48 βαθμούς, αφήνοντας τους «ασπρόμαυρους» στους 56. Το γκολ των «κιτρινόμαυρων», οι οποίοι πέτυχαν σήμερα τη δεύτερη διαδοχική νίκη τους στο πρωτάθλημα, υποχρεώνοντας παράλληλα τους Θεσσαλονικείς στη δεύτερη σερί ήττα τους, σημείωσε ο Μπλάνκο στο 16΄.

    Με γκολ του Μπακαγιόκο στο 22΄ ο ΠΑΣ Γιάννινα νίκησε στην έδρα του 1-0 τον Ατρόμητο, σε αγώνα για την 27η ημέρα του πρωταθλήματος ΟΠΑΠ της Σούπερ Λίγκα, και διατήρησε ζωντανές τις ελπίδες του για παραμονή στην κατηγορία.

    Χωρίς νικητή έληξε η αναμέτρηση του Πανιωνίου με τον Άρη για την 27η αγωνιστική του πρωταθλήματος ΟΠΑΠ της Σούπερ Λίγκας, καθώς οι δύο ομάδες αναδείχθηκαν ισόπαλες 1-1 στη Νέα Σμύρνη. Οι Θεσσαλονικείς, οι οποίοι έφτασαν τους 43 βαθμούς, προηγήθηκαν στο 11΄ με τον Τζόνσον, ενώ οι Νεοσμυρνιώτες, που ανέβηκαν στους 35, ισοφάρισαν στο 80΄ με τον Κούκετς.

    Σημαντική νίκη, στην προσπάθεια που καταβάλλει για παραμονή στην κατηγορία, πέτυχε η Ξάνθη, η οποία κατέβαλε την αντίσταση του Αστέρα Τρίπολης στα Πηγάδια με 2-0, σε αναμέτρηση για την 27η αγωνιστική του πρωταθλήματος ΟΠΑΠ της Σούπερ Λίγκας. Τα τέρματα της ακριτικής ομάδας, η οποία έβαλε τέλος σε ένα σερί έξι διαδοχικών ηττών, υποχρεώνοντας παράλληλα τους Αρκάδες στην τέταρτη συνεχή ήττα τους σημείωσαν οι Σουάνης (73΄) και Μπούγκα (83΄).

    Εντυπωσιακό ήταν το πέρασμα του Ηρακλή από το "Παγκρήτιο". Ο "Γηραιός" επικράτησε 3-1 του Εργοτέλη για την 27η αγωνιστική, αποτέλεσμα που σημαίνει ότι ουσιαστικά εξασφαλίζει την παραμονή του στη Σούπερ Λίγκα και από την άλλη βάζει σε μπελάδες τους Κρητικούς, οι οποίοι μάλιστα προηγήθηκαν στο 15΄ με τον Λεάλ. Ομως, με αυτογκόλ του Μπούντιμιρ στο 38΄ και τέρματα των Γιάκομπ στο 65΄ και Παπαζαχαρία στο 87΄, ο Ηρακλής πέτυχε την ολική ανατροπή.

    Ματς με εντυπωσιακή εξέλιξη έγινε στην Καβάλα, όπου η Λάρισα απέσπασε ισοπαλία 3-3 από την τοπική ομάδα, για την 27η αγωνιστική του πρωταθλήματος ΟΠΑΠ της Σούπερ Λίγκας. Τα γκολ για τους γηπεδούχους πέτυχαν οι Ντιέ 11΄), Κατσιαρός (48΄-αυτογκόλ) και Ρινκόν (70΄), ενώ για την ΑΕΛ δύο φορές σκόραρε ο Τουμέρ Μετίν (31΄ με πέναλτι, 39΄) και μία ο Ρικάρντο Ζεσούς (86΄).

    [06] Ζήτημα ζωτικής σημασίας η διαχείριση των υδάτινων πόρων

    Ενώ ο παγκόσμιος πληθυσμός καταναλώνει περισσότερο πόσιμο νερό, η κλιματική αλλαγή έχει ως συνέπεια τη μείωση του νερού σε πολλές περιοχές του κόσμου, ενώ φαινόμενα όπως οι πλημμύρες και οι ξηρασίες γίνονται ολοένα και πιο ακραία.

    Η προσεκτική διαχείριση των υδάτινων πόρων και η εξισορρόπηση των διάφορων αναγκών για νερό είναι ζητήματα ζωτικής σημασίας. Η ψευδαίσθηση της αφθονίας δεν επιτρέπει εύκολα να αποκαλυφθεί η αλήθεια, ότι δηλαδή με την πάροδο του χρόνου το γλυκό νερό τείνει να μετατραπεί σε αγαθό εν ανεπαρκεία.

    Σύμφωνα με στοιχεία διεθνών οργανισμών, η έλλειψη του νέρου θα αναχθεί σε μείζον γεωπολιτικό θέμα, καθώς το 2050, ο παγκόσμιος πληθυσμός θα έχει ξεπεράσει τα εννέα δισεκατομμύρια, ενώ η ζήτηση για νερό θα αυξηθεί κατά 64 δις. κυβικά μέτρα ετησίως.Παράλληλα το 2030, περισσότεροι από πέντε δις άνθρωποι δεν θα έχουν πρόσβαση σε αξιόπιστο σύστημα καθαρισμού του νερού.

    Επιπλέον, προβλέπεται ότι το νερό θα αποτελέσει αιτία διαμάχης και συγκρούσεων μεταξύ γειτονικών χωρών, δεδομένου ότι περίπου το 40% των κατοίκων της Γης, ζει σε περισσότερες από 200 διακρατικές υδρολογικές λεκάνες, το νερό των οποίων μοιράζονται περισσότερες από δύο σε κάθε περίπτωση χώρες.

    Σήμερα, Παγκόσμια Ημέρα Νερού, το 40% των κατοίκων του πλανήτη δεν έχει πρόσβαση σε πόσιμο νερό.

    Επίσημα στοιχεία του ΟΗΕ αναφέρουν ότι η κρίση του πόσιμου νερού χαρακτηρίζεται τόσο από τη συνεχιζόμενη μείωση της ποσότητας που διατίθεται, όσο και από την υποβάθμιση της ποιότητάς του. Πάνω από 232 εκατομμύρια άνθρωποι από χώρες του Τρίτου Κόσμου πλήττονται από λειψυδρία, αδυνατώντας να καλύψουν βασικές καθημερινές ανάγκες σε νερό, και 18 χώρες στην Αφρική και στην Ασία απειλούνται άμεσα, καθώς βρίσκονται σε οριακή από άποψη υδατικών αποθεμάτων κατάσταση.

    Η UNICEF, από την πλευρά της, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τη ζωή εκατομμυρίων παιδιών καθώς τονίζει ότι καθημερινά πεθαίνουν 6.000 παιδιά από έλλειψη νερού, γεγονός το οποίο σημαίνει ότι κάθε 15 δευτερόλεπτα ένα παιδί στις αναπτυσσόμενες χώρες χάνει τη ζωή του.

    Η UNESCO υποστηρίζει ότι στις αναπτυσσόμενες χώρες το 80% των ασθενειών συνδέονται με το νερό, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα τουλάχιστον 3 εκατομμύρια άνθρωποι να χάνουν τη ζωή τους κάθε χρόνο εξαιτίας της κακής ποιότητας πόσιμου νερού που καταναλώνουν.

    [07] "Ανάγκη ανασύνταξης"

    Η απόφαση της Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης του ΚΚΕ, που πραγματοποιήθηκε στις 6-7 Μαρτίου, και δόθηκε χθες στην δημοσιότητα, προσδιορίζει την ανάγκη ανασύνταξης του συνδικαλιστικού κινήματος, τα καθήκοντα του κόμματος και τον ρόλο του ΠΑΜΕ και ταυτόχρονα εξαπολύει ιδεολογική επίθεση σε «αριστερίστικες-αναρχικές και αντιεξουσιαστικές ομάδες» αλλά και την τρομοκρατία, που όπως τονίζει, δυσφημεί τις πραγματικά επαναστατικές ιδέες.

    Η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη συζήτησε τη «δουλειά του κόμματος στην εργατική τάξη και στο συνδικαλιστικό κίνημα» και στην απόφαση τονίζεται ότι υπογραμμίστηκε, ότι το καθήκον της ανασύνταξης του εργατικού λαϊκού κινήματος, έχει τεθεί από τις ίδιες τις εξελίξεις ως επιτακτική και ώριμη ανάγκη. Αυτό απαιτεί, το κόμμα και το συνδικαλιστικό κίνημα «να είναι σε θέση να αντιπαρατεθούν μαχητικά στην επιθετική στρατηγική του κεφαλαίου και του κράτους του απέναντι στην εργατική τάξη και το κίνημά της και να διεκδικούν δυναμικά την ικανοποίηση των σύγχρονων και βασικών αναγκών των εργαζομένων».

    Το ΚΚΕ προβλέπει ότι η κατάσταση θα επιδεινωθεί και με την προωθούμενη διοικητική μεταρρύθμιση της κυβέρνησης με το όνομα "Καλλικράτης", «που στοχεύει στην προσαρμογή των περιφερειακών και τοπικών οργάνων του αστικού κράτους στις σύγχρονες ανάγκες του κεφαλαίου» και προσθέτει ότι, γενικότερα το πρόγραμμα της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ για αντιμετώπιση της κρίσης είναι βέβαιο ότι θα έχει πολύ πιο βαριές και πιο βαθιές συνέπειες για τη ζωή, τα δικαιώματα και τις ελευθερίες του λαού.

    Υπό το πρίσμα αυτό, το ΚΚΕ εκτιμά ότι η ταξική πάλη θα οξυνθεί, και από την πλευρά του το ΠΑΣΟΚ είναι βέβαιο πως θα κάνει ό,τι μπορεί για πιο βαθιά υπονόμευση και χτύπημα του κινήματος. Το ΠΑΣΟΚ, υποστηρίζει το ΚΚΕ, «ανανεώνεται ως φορέας επικίνδυνου αντικομμουνισμού. Ειδικότερα, με στήριγμα τις δυνάμεις του στο μαζικό κίνημα (ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, κ.λπ.) και τους μηχανισμούς εξαγοράς της ΕΕ, θα επιχειρήσει να εγκλωβίσει εργατικές και λαϊκές δυνάμεις σε νέες ρεφορμιστικές αυταπάτες με τους «κοινωνικούς διαλόγους», τις διαβουλεύσεις και τις σοσιαλδημοκρατικές θεωρίες περί ρύθμισης και εξανθρωπισμού του καπιταλιστικού συστήματος».

    Όλοι αυτοί οι λόγοι, αναφέρει το ΚΚΕ, κάνουν επιτακτική ανάγκη την ανασύνταξη του εργατικού και λαϊκού κινήματος, για να βρεθεί στο απαιτούμενο ύψος ιδεολογικής και πολιτικής αντιπαράθεσης με κεντρικό άξονα πάλης: Ανάπτυξη για το λαό και όχι για τα μονοπώλια.

    Το ΚΚΕ τονίζει ότι πρώτος και βασικός όρος της ανασύνταξης είναι η άνοδος της ικανότητας του Κόμματος και του ταξικού κινήματος να συνδέονται με πλατιές εργατικές και λαϊκές μάζες, να συμβάλλουν στην είσοδο στην οργανωμένη πάλη νέων εργατικών μαζών, των γυναικών, των νέων.

    Αποτελεί, ταυτόχρονα, όρο για την οικοδόμηση της λαϊκής συμμαχίας, δηλαδή του Αντιμονοπωλιακού Αντιιμπεριαλιστικού Δημοκρατικού Μετώπου (ΑΑΔΜ) και του αγώνα για τη λαϊκή εξουσία.

    Δεύτερος όρος είναι η μαζικοποίηση του συνδικαλιστικού κινήματος και η αλλαγή συσχετισμού δυνάμεων στις γραμμές του, όπου είναι ισχυρή η δύναμη και η επιρροή των ρεφορμιστικών και οπορτουνιστικών δυνάμεων.

    Η Συνδιάσκεψη εκτιμά ότι ο βασικότερος ανασταλτικός υποκειμενικός παράγοντας στην προώθηση της στρατηγικής και τακτικής του Κόμματος έχει να κάνει με την απόσπαση της οικονομικής από την πολιτική πάλη, τόσο στην καθημερινή μας δράση αυτοτελώς ως Κόμμα, όσο και μέσα στο κίνημα, σε συνδυασμό με τη μειωμένη συμμετοχή όλων των δυνάμεων στην πάλη ή τη δυσκολία ένταξης περισσότερων δυνάμεων και των εφεδρειών που υπάρχουν.

    Απαιτείται, επομένως, πιο βαθιά ιδεολογική και πολιτική δουλειά, για να αποκαλύπτονται οι μηχανισμοί εκμετάλλευσης και κυρίως οι όροι για την κατάργησή τους.

    Στο σημείο αυτό το ΚΚΕ αναφέρει ότι τα «κινήματα» της σπασμένης βιτρίνας, οι «πορτοκαλί επαναστάσεις» και οι «τρομοκρατικές ενέργειες» δεν προκαλούνται από την ανάπτυξη της ταξικής πάλης, αλλά από την παρέμβαση των ιμπεριαλιστικών κέντρων και μηχανισμών, για να δίνουν άλλοθι στην επέκταση της κρατικής καταστολής και τρομοκρατίας, να πλαγιοκοπούν το εργατικό και νεολαιίστικο κίνημα ή να το προβοκάρουν και προσθέτει: «Οι διάφορες αριστερίστικες και αναρχικές - αντιεξουσιαστικές ομάδες, ενώ χρησιμοποιούν επαναστατική φρασεολογία, δεν αναγνωρίζουν τον πρωτοπόρο ρόλο της εργατικής τάξης, ούτε την ανάγκη ύπαρξης πολιτικής πρωτοπορίας της, δεν δέχονται την ανάγκη προετοιμασίας του υποκειμενικού παράγοντα. Οι ψευτοεπαναστατικές θεωρίες και οι πράξεις ατομικής τρομοκρατίας, που ορισμένες υιοθετούν, δεν υποσκάπτουν τον καπιταλισμό, αλλά τον βοηθάνε να δυσφημεί στα μάτια των μαζών τις πραγματικά επαναστατικές ιδέες. Τον βοηθάνε να κρατά τις μάζες μακριά από την επαναστατική πάλη και έτσι να στερεώνεται. Ο εκθειασμός και η υπόκλιση στην αυθόρμητη δράση των μαζών, στη δήθεν αυτονομία των κινημάτων, των «νέων κινημάτων», από μέρους των ρεφορμιστών, των οπορτουνιστών κάθε απόχρωσης, των αναρχικών και αντιεξουσιαστικών σχημάτων, αποσκοπούν στο ξέκομμα τμημάτων της εργατικής τάξης και της νεολαίας από την επαναστατική πάλη, τη συσπείρωση με τη στρατηγική του ΚΚΕ. Οι δυνάμεις αυτές δεν έχουν εναλλακτική πρόταση εξουσίας προς όφελος της εργατικής τάξης και της πλειοψηφίας του λαού και ανάλογη δράση για έναν τέτοιο σκοπό, ηγούνται της συκοφάντησης του σοσιαλισμού που γνωρίσαμε, υιοθετούν όλη την αντικομμουνιστική συκοφαντία και λάσπη που επεξεργάζονται οι μηχανισμοί της αστικής τάξης και του ιμπεριαλισμού.

    Μέτωπο χρειάζεται και απέναντι στις αστικές και οπορτουνιστικές θεωρίες, που αναιρούν το χαρακτήρα και το ρόλο της εργατικής τάξης (όπως ότι δεν υπάρχει σήμερα τέτοια, αφού μειώθηκαν οι χειρώνακτες και οι εργοστασιακοί εργάτες ή αν υπάρχει δεν είναι ανατρεπτική δύναμη), για να αναιρέσουν στη συνέχεια την ταξική ερμηνεία των προβλημάτων, αλλά και την αναγκαιότητα ύπαρξης του ΚΚΕ».

    Το ΚΚΕ υπογραμμίζει την ανάγκη να ενταθεί η πάλη για αλλαγή συσχετισμού δυνάμεων στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα και προσθέτει ότι η αλλαγή του συσχετισμού δυνάμεων θα προέλθει με δουλειά από τα κάτω, μέσω της απόκτησης πλατιών άμεσων δεσμών με τη βάση, με τους εργαζόμενους στους τόπους δουλειάς, στα Πρωτοβάθμια Σωματεία κυρίως με την οργάνωση και ενεργοποίηση νέων δυνάμεων στην ταξική πάλη και την ισχυροποίηση του ταξικού πόλου. Επίσης αναφέρει ότι η αλλαγή συσχετισμού δύναμης συνδέεται με τον απεγκλωβισμό δυνάμεων από την επιρροή της κυρίαρχης ιδεολογίας και πολιτικής, των ρεφορμιστικών και οπορτουνιστικών απόψεων, από την επιρροή της εργοδοσίας και του κράτους, την προσέλκυση στη συνδικαλιστική οργάνωση νέων δυνάμεων που σήμερα είναι μακριά από τα συνδικάτα και την πάλη.

    Η απόφαση αναφέρει ότι οι δυνάμεις του Κόμματος που δουλεύουν στις γραμμές του ΠΑΜΕ πρέπει να πρωτοστατήσουν, ώστε το ΠΑΜΕ να περάσει άμεσα σε αποφασιστική αντεπίθεση, με συνδυασμένη πλατιά δουλειά στους χώρους δουλειάς, στα σωματεία, στους χώρους κατοικίας για τη συσπείρωση και ενότητα των γραμμών της εργατικής τάξης, με άξονα τις ανάγκες της εργατικής και λαϊκής οικογένειας και ειδικά επεξεργασμένο σχέδιο για τη νεολαία και σε πιο ισχυρή αντιπαράθεση, πόλεμο, με τις δυνάμεις του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού σε όλα τα επίπεδα ιδεολογικό, πολιτικό, οργανωτικό, διεθνών σχέσεων.

    Επίσης τονίζει ότι το ΠΑΜΕ σήμερα μπορεί να δώσει νέα πνοή στη λειτουργία και τον προσανατολισμό των δυνάμεων που συσπειρώνονται στις γραμμές του (ταξικά σωματεία, Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα, συνδικαλιστές, κλπ), να ξεπεράσουν καθυστερήσεις, γραφειοκρατικά φαινόμενα στην οργάνωση της δράσης τους, ώστε να συμβάλουν στην ισχυροποίηση της πάλης τους, στην ενίσχυση της ικανότητας συσπείρωσης και κινητοποίησης δυνάμεων, ενώ επισημαίνει ότι το ζητούμενο σήμερα για το ΠΑΜΕ είναι να αποκτήσει δυναμικότερους ρυθμούς η συσπείρωση νέων πρωτοβάθμιων σωματείων, η δημιουργία νέων, είτε άμεσα ή μέσω των Ομοσπονδιών και Εργατικών Κέντρων που είναι στις γραμμές του ΠΑΜΕ, να αναπτυχθεί ιδιαίτερα η επιρροή του εκεί που σήμερα είναι μειοψηφία στον ιδιωτικό και το δημόσιο τομέα.

    Δηλώσεις Παπαρήγα

    «Επικίνδυνη» για τον λαό γίνεται η κυβέρνηση, τόνισε από τη Θεσσαλονίκη η γενική γραμματέας της Κ.Ε. του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, η οποία άσκησε κριτική και στη Ν.Δ. και υπαινίχθηκε ότι υπάρχει συμφωνία για το Αιγαίο.

    «Η κυβέρνηση δεν διαθέτει μόνο μια βάρβαρη αντιλαϊκή πολιτική, ταυτόχρονα, όμως, γίνεται και επικίνδυνη απέναντι στον λαό, καθώς προσπαθεί να εξάψει τον πατριωτισμό του λαού», δήλωσε η κ. Παπαρήγα και πρόσθεσε: «Εναν πατριωτισμό, που βρίσκεται πια στα λείψανα της Διακήρυξης του ΠΑΣΟΚ, καλώντας τον λαό αν θέλει να δείξει αυτόν τον πατριωτισμό του, να καταθέσει πρωτόγνωρες κυριολεκτικά θυσίες στα πόδια εκείνων των επιχειρηματιών, των επιχειρηματικών ομίλων, του συστήματος, που έχουν μία μόνο πατρίδα ή μπορεί να έχουν και πολλές πατρίδες, ανάλογα που εξασφαλίζουν τη μέγιστη κερδοφορία.

    Γι αυτό τη λέμε και επικίνδυνη κυβέρνηση, όσον αφορά τη διάβρωση της λαϊκής συνείδησης. Και με την ευκαιρία, αφού ο πατριωτισμός κλίνεται σε όλες τις πτώσεις, έχουμε και τον κ. Σαμαρά που λέει ότι υπεράνω η Ελλάδα, δεν τον ενδιαφέρει το στενό κομματικό συμφέρον, κάνουμε την εξής ερώτηση στον πρωθυπουργό, αλλά κάτι θα ξέρει και ο κ. Σαμαράς. Ποια είναι η συμφωνία για το Αιγαίο, μήπως πρέπει να μας ενημερώσουν ή περιμένουν σε ποιο περιτύλιγμα θα τη σερβίρουν, για να επιχειρήσουν να παραπλανήσουν το λαό;»

    Επισήμανε ότι το ΚΚΕ «έχει τα μάτια και τα αυτιά ανοιχτά. Ξέρει πάρα πολύ καλά τι γίνεται και πως γίνεται και όλη η συγκέντρωση της προσοχής μας είναι στο να κρατήσει ο λαός ψηλά το φρόνημα του, να συγκεντρώσει τις δυνάμεις του. Ο δρόμος θα είναι πολύ δύσκολος, καθώς τα μέτρα θα είναι συνεχή και αλλεπάλληλα».

    Η κ. Παπαρήγα συναντήθηκε με νέους που απασχολήθηκαν σε προγράμματα stage και τώρα έμειναν χωρίς δουλειά ή άλλους που θα λήξουν τα προγράμματα. «Τα παιδιά που δούλεψαν σε stage είναι τα πρώτα θύματα μετεκλογικά, καθώς εξωπετάχθηκαν από θέσεις που εξυπηρετούσαν πάγιες και διαρκείς ανάγκες», υπογράμμισε η γενική γραμματέας του ΚΚΕ.

    [08] "Το δίλημμα της Ευρώπης"

    «Η Τουρκία, όπως κατ' επανάληψη τον τελευταίο καιρό έχει δηλώσει στη Βουλή ο Πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ, σχεδιάζει θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο. Οι διαρκείς, εκ του σύνεγγυς, παρενοχλήσεις Ελληνικών αεροσκαφών και οι πολλαπλές οριακές «αβλαβείς διελεύσεις» στο Αιγαίο πρέπει να προϊδεάζουν ότι κάτι ετοιμάζεται», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΛΑ.Ο.Σ.

    Αναφερόμενος στην επικείμενη σύνοδο κορυφής της ΕΕ, ο κ. Αϊβαλιώτης τόνισε: «Ή «Ελλάδα και αξιοπιστία» ή «Γερμανία και υποτέλεια». Αυτό είναι σήμερα το δίλημμα της Ευρώπης⦻.

    [09] "Εφιαλτικό σενάριο"

    "Το φορολογικό νομοσχέδιο ήταν η τελευταία ευκαιρία της κυβέρνησης να δημιουργήσει μια εικόνα στοιχειώδους δικαιοσύνης. Την απώλεσε παταγωδώς. Ούτε τους έχοντες αγγίζει, ούτε τη φοροδιαφυγή και το μαύρο χρήμα χτυπάει", δήλωσε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ σε συνέντευξη στο "Βήμα της Κυριακής" και πρόσθεσε ότι ο ΣΥΝ "εντός των ημερών θα καταθέσει μια συνολική αντιπρόταση για το φορολογικό. Ένα συνολικό νομοσχέδιο που θα υποδεικνύει ότι υπάρχει τρόπος να καταμεριστούν δίκαια τα βάρη, αρκεί να υπάρχει πολιτική βούληση".

    Αναφερόμενος ο κ. Τσίπρας στην πιθανή προσφυγή στο ΔΝΤ τόνισε:

    "Το σενάριο για ΔΝΤ είναι εφιαλτικό και η διακίνηση του εγκληματικά αφελής. Το απεργάζονται ακραίοι συντηρητικοί και νεοφιλελεύθεροι κύκλοι. Στην Ευρώπη όσοι επιθυμούν μια νέα ευρωζώνη με την αποπομπή από αυτήν των χωρών του Νότου, και στις ΗΠΑ οι πρώην σύμβουλοι του Μπους που εύχονται την μονοκρατορία του δολαρίου και υπήρξαν αρχιερείς της διάλυσης του ασφαλιστικού".

    "Για μας η Ευρώπη είναι το πεδίο των ταξικών κοινωνικών αγώνων. Όλα τα προηγούμενα χρόνια, είμαστε πρωταγωνιστές στην οικοδόμηση ευρωπαϊκών κοινωνικών κινημάτων αλλά και του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς. Δεν υπάρχει προοδευτική λύση που να πηγαίνει αγκαζέ με μοναχικό δρόμο της χώρας. Αγωνιζόμαστε για την Ευρώπη των λαών μαζί με την Αριστερά της Πορτογαλίας, της Ισπανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Γερμανίας και όλων των άλλων χωρών της. Ταυτόχρονα κρούουμε και τον κώδωνα του κινδύνου. Η ενωμένη Ευρώπη είτε θα είναι κοινωνική και δημοκρατική είτε θα ισοπεδωθεί κάτω από τον οδοστρωτήρα των ανεξέλεγκτων αγορών".

    [10] "Φρένο" στις περικοπές

    Ο νόμος για την εισοδηματική πολιτική αφορά στο δημόσιο τομέα για την εξυπηρέτηση του δημόσιου συμφέροντος. Σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την περικοπή αποδοχών εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα, προς όφελος των ιδιωτικών συμφερόντων, τονίζει σε ανακοίνωσή του το Υπουργείο Παιδείας βάζοντας έτσι "φρένο" στις περικοπές αποδοχών των καθηγητών σε ιδιωτικά εκπαιδευτήρια.

    "Ως εκ τούτου το Υπουργείο Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του θα σταματήσει κάθε προσπάθεια ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων προς αυτή την κατεύθυνση", καταλήγει η ανακοίνωση.

    [11] Σημαντική ήττα

    Η κεντροδεξιά παράταξη του Γάλλου προέδρου, Νικολά Σαρκοζί υπέστη μία σοβαρή ήττα στις περιφερειακές εκλογές, αλλά ο Γάλλος πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι θα προχωρήσει στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων που έχουν εξαγγελθεί, πριν από τις προεδρικές εκλογές του 2012.

    Τα πρώτα αποτελέσματα δείχνουν ότι το Σοσιαλιστικό Κόμμα και οι σύμμαχοί του εξασφαλίζουν το 52% των ψήφων σε εθνικό επίπεδο, η κεντροδεξιά παίρνει το 35% και το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο, το 10%.

    Η κεντροδεξιά διατήρησε την πρωτοκαθεδρία στην ανατολική περιφέρεια της Αλσατίας και στη νήσο Ρεουνιόν στον Ινδικό Ωκεανό, αλλά όλες οι υπόλοιπες 24 περιφέρειες περνούν στον έλεγχο της κεντροαριστεράς. Πρόκειται για μία από τις χειρότερες ήττες για την κεντροδεξιά εδώ και δεκαετίες.

    "Τα αποτελέσματα επιβεβαιώνουν την επιτυχία της αριστεράς", παραδέχτηκε ο πρωθυπουργός, Φρανσουά Φιγιόν. "Αυτό είναι απογοητευτικό. Αναλαμβάνω το μερίδιο της ευθύνης μου", πρόσθεσε ο Φιγιόν, επισημαίνοντας ότι αύριο θα συζητήσει τις συνέπειες του εκλογικού αποτελέσματος με τον πρόεδρο Σαρκοζί. Στην συνάντηση Σαρκοζί-Φιγιόν αναμένεται ότι θα αποφασιστούν περιορισμένες αλλαγές στη σύνθεση της κυβέρνησης.

    Το ποσοστό της ανεργίας, που έχει ξεπεράσει το 10% και η αδύναμη πορεία της οικονομικής ανάπτυξης, είναι παράγοντες που επέδρασαν αρνητικά για τους υποψηφίους της κεντροδεξιάς στις περιφερειακές εκλογές, ενώ η δημοτικότητα του Σαρκοζί επλήγη και από μία σειρά αμφισβητούμενων πολιτικών - από το θέμα της εθνικής ταυτότητας μέχρι τις κατηγορίες για νεποτισμό.

    Ο Νικολά Σαρκοζί έχει ήδη υποσχεθεί ότι θα παγώσει τις μεταρρυθμίσεις τον επόμενο χρόνο. Η μεγάλη ήττα στις περιφερειακές εκλογές, ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2012, μπορεί να κάνει πιο δύσκολη την έγκριση περικοπών σε μεγάλα προγράμματα που βρίσκονται σε εξέλιξη αυτή τη χρονιά. Ο Σαρκοζί προγραμματίζει μεγάλες αλλαγές στο σύστημα συνταξιοδότησης, μεταξύ των οποίων και η αύξηση του ορίου ηλικίας, ενώ χρειάζεται επίσης να λάβει μέτρα για να μειώσει το δημόσιο έλλειμμα, που αναμένεται να φθάσει στο 8,2% επί του ΑΕΠ, το 2010.

    Ο πρωθυπουργός Φιγιόν δήλωσε ότι η απασχόληση και η ανάπτυξη είναι θέματα "απόλυτης προτεραιότητας" για την κυβέρνηση και υποσχέθηκε ότι θα συνεχίσει την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων που έχει εξαγγείλει ο Σαρκοζί από το 2007, όταν ανέβηκε στην εξουσία.

    "Δεν κυβερνάς μια μεγάλη χώρα, όπως η Γαλλία, με βάση τα αποτελέσματα στις περιφερειακές εκλογές, αλλά επιμένοντας στον προσανατολισμό που ορίστηκε από τις εθνικές εκλογές", πρόσθεσε ο Φιγιόν.

    Το πανίσχυρο συνδικάτο CGT έχει ήδη κηρύξει την Τρίτη ως ημέρα διαμαρτυριών για τους μισθούς και τις συντάξεις. Παράλληλα, υπάρχουν κι άλλες ομάδες, όπως οι αγρότες, που μπορεί να εκμεταλλευθούν την ήττα της κυβερνητικής παράταξης στις περιφερειακές εκλογές για να ασκήσουν πιέσεις στην κυβέρνηση.

    Το Σοσιαλιστικό Κόμμα θεωρεί ότι το αποτέλεσμα των περιφερειακών εκλογών αποδεικνύει ότι ο Σαρκοζί πρέπει να αλλάξει τακτική.

    "Ο γαλλικός λαός μίλησε: Πρέπει να τον ακούσουν. Το να ακούσεις αυτό που λέει ο γαλλικός λαός σημαίνει προφανείς αλλαγές στις πολιτικές", δήλωσε η επικεφαλής του Σοσιαλιστικού Κόμματος, Μαρτίν Ομπρί.

    [12] Κέρδισε το στοίχημα

    Η αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων έδωσε την τελική έγκριση σε μια σαρωτική μεταρρύθμιση του συστήματος υγείας, επεκτείνοτας την ασφαλιστική κάλυψη σε σχεδόν όλους τους Αμερικανούς και προσφέροντας μια νίκη-ορόσημο στον Πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα.

    Με μια δύσκολη ψηφοφορία, οι Δημοκρατικοί της Βουλής ενέκριναν τις πιο δραματικές αλλαγές που έχουν γίνει εδώ και δεκαετίες στην πολιτική για την υγεία. Με την ψηφοφορία αυτή, η μεταρρύθμιση, η οποία έχει ήδη εγκριθεί από τη Γερουσία, πρόκειται να υπογραφεί τώρα από τον Ομπάμα και να γίνει νόμος του κράτους.

    Το νομοσχέδιο πέρασε με 219 ψήφους έναντι 212 -- έλαβε δηλαδή τρεις περισσότερες από τις 216 ψήφους που ήταν απαραίτητες. Οι βουλευτές ξέσπασαν σε χειροκροτήματα όταν καταγράφηκε η 216η ψήφος. Το νομοσχέδιο αυτό ήταν η κορυφαία προτεραιότητα της εσωτερικής πολιτικής του Ομπάμα. Επεκτείνει την υγειονομική περίθαλψη των φτωχών, επιβάλλει νέους φόρους στους εύπορους και απαγορεύει πρακτικές των ασφαλιστικών εταιρειών όπως να αρνούνται να καλύψουν ανθρώπους με ήδη διαπιστωμένα προβλήματα υγείας.

    Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα επαίνεσε τους βουλευτές επειδή υιοθέτησαν το νομοσχέδιο ορόσημο για τη μεταρρύθμιση του συστήματος υγείας λέγοντας ότι γνωρίζει πως δεν ήταν μια εύκολη ψήφος, "όμως ήταν η σωστή ψήφος".

    Μιλώντας λίγο πριν από τα μεσάνυχτα (ώρα Ουάσινγκτον), αφού η Βουλή των Αντιπροσώπων έδωσε την τελική έγκριση σε μια σαρωτική μεταρρύθμιση που επεκτείνει την ασφαλιστική κάλυψη σε σχεδόν όλους τους Αμερικανούς, ο Ομπάμα χειροκρότησε τη δύσκολη ψηφοφορία.

    "Απόψε υπερβήκαμε το βάρος της πολιτικής, ενώ όλοι οι ειδήμονες μας έλεγαν ότι δεν ήταν πλέον δυνατόν", δήλωσε ο πρόεδρος, χαμογελαστός αλλά συγκρατημένος. "Αποδείξαμε ότι παραμένουμε ένας λαός ικανός για μεγάλα πράγματα", πρόσθεσε.

    "Δεν είναι ριζοσπαστική μεταρρύθμιση, είναι όμως μείζων μεταρρύθμιση. Η νομοθεσία αυτή δεν θα διορθώσει όλα όσα ταλαιπωρούν το σύστημα υγείας μας, όμως μας κάνει να κινούμαστε προς τη σωστή κατεύθυνση ... έτσι μοιάζει η αλλαγή", δήλωσε ακόμη ο αμερικανός πρόεδρος.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 22 March 2010 - 7:30:33 UTC