Visit our Treaty, Convention & International Organization Document Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-03-21

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πόσιμο νερό στους κατοίκους

  • [01] Πόσιμο νερό στους κατοίκους

    Την εξασφάλιση πόσιμου νερού για τους κατοίκους της περιοχής του Ασωπού δρομολογεί η κυβέρνηση. Συγκεκριμένα, το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής θα ανακοινώσει, αμέσως μετά το Πάσχα, την υδροδότηση από την ΕΥΔΑΠ, με μηδενικό κόστος για την πολιτεία, της βεβαρυμένης περιβαλλοντικά περιοχής του Ασωπού, για την εξασφάλιση πόσιμου νερού στους κατοίκους, σύμφωνα με σχετική δήλωση της ειδικής γραμματέως Επιθεώρησης Περιβάλλοντος & Ενέργειας Μ. Καραβασίλη, στο πλαίσιο της ημερίδας «Αποκατάσταση των ρυπασμένων περιοχών: η περίπτωση του Ασωπού», που διεξήχθη χθες, Σάββατο, στην Αθήνα. Η κ. Καραβασίλη πρόσθεσε, επίσης, ότι έχει εξασφαλιστεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2007-2013» μεγάλο κονδύλι για τα έργα αποκατάστασης της περιοχής, συμπεριλαμβανομένου του υδροφόρου ορίζοντα.

    «Η ΕΥΔΑΠ αναλαμβάνει το έργο. Νερό υπάρχει και περνάει από την περιοχή. Έχουμε μεγάλες δυνατότητες και να εμπλουτίσουμε τον υδροφόρο ορίζοντα και να τροφοδοτήσουμε την άρδευση με καθαρό νερό ώστε να μπορέσουμε να κλείσουμε σταδιακά τις γεωτρήσεις και, κυρίως, να δώσουμε καθαρό νερό», είπε η κ. Καραβασίλη.

    Διευκρίνισε, παράλληλα, ότι αξιοποιούνται οι σημερινές δυνατότητες «χωρίς να εγκαταλείπουμε ούτε στιγμή την κατασκευή Κεντρικού Διυλιστηρίου Παροχής Νερού, που έχει αρχίσει να μελετά η ΕΥΔΑΠ», εγκατεστημένου στην περιοχή της Υλίκης, ικανού να υδροδοτήσει τη Θήβα και τα χωριά της, την Τανάγρα, το Σχηματάρι, τα Οινόφυτα, τον Ωρωπό και τα χωριά του, καθώς και την Αυλίδα, τη Χαλκίδα και την κεντρική Εύβοια.

    Πολύ σύντομα, όπως ανακοίνωσε η ειδική γραμματέας, η Κοινή Υπουργική Απόφαση του 1969, που όριζε τον Ασωπό ως αποδέκτη λυμάτων, αντικαθίσταται με καινούργια η οποία θέτει ιδιαίτερα αυστηρά όρια για την όποια ουσία μπορεί να καταλήξει στον Ασωπό.

    Αναφερόμενη στα βήματα διασφάλισης της δημόσιας υγείας στην περιοχή, η κ. Καραβασίλη γνωστοποίησε ότι το ΥΠΕΚΑ εξετάζει, από κοινού με το υπουργείο Υγείας, το ενδεχόμενο σύστασης μιας σταθερής επιτροπής για τον έλεγχο των πορισμάτων προκαταρκτικής επιδημιολογικής έρευνας, που διενεργείται υπό την εποπτεία του δεύτερου, για τις επιπτώσεις της ρύπανσης στην υγεία των κατοίκων και εργαζομένων της περιοχής.

    «Στην επιτροπή επιθυμούμε να συμμετάσχουν όλοι οι εμπλεκόμενοι και η τοπική κοινωνία, που αμφιβάλει για την αποτελεσματικότητά της και οι ιατρικοί σύλλογοι της περιοχής που έχουν εκφράσει αρκετά ερωτήματα», υπογράμμισε η κ. Καραβασίλη.

    Όσον αφορά τις επιπτώσεις της ρύπανσης στη διατροφική αλυσίδα, η ειδική γραμματέας αναφέρθηκε στον έλεγχο - με ειδικούς επιστήμονες - που προωθεί το υπουργείο, σχετικής μελέτης που έχει προσφέρει δωρεάν το Μπενάκειο Καποδιστριακό Ίδρυμα στη νομαρχία.

    «Σε ενάμιση χρόνο μπορεί να κατασκευαστεί η Κεντρική Μονάδα Επεξεργασίας Αποβλήτων» που προτείνει το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, τόνισε από τη πλευρά της, η καθηγήτρια της Σχολής Χημικών Μηχανικών κ. Μαρία Λοΐζίδου. Η οριστικοποίηση της σχετικής προμελέτης της κ. Λοΐζίδου προωθείται από το ΥΠΕΚΑ, για να ακολουθήσει η οριστική μελέτη και δημοπράτηση της κατασκευής της μονάδας και των δικτύων σύνδεσης της βιομηχανίας με αυτήν.

    «Προτείνουμε μια πλήρη επεξεργασία των βιομηχανικών αποβλήτων στην περιοχή. Η μονάδα θα δώσει πεντακάθαρο νερό για επαναχρησιμοποίηση και για εμπλουτισμό των υδροφορέων της περιοχής. Υπάρχουν σήμερα τεχνικές λύσεις που δεν υπήρχαν πριν από δέκα χρόνια», είπε η κ. Λοΐζίδου.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 21 March 2010 - 9:30:14 UTC