Read the OECD Report on Education in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-03-20

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] 34ο συνέδριο της ΓΣΕΕ
  • [02] Ξεκίνησε η απεργία στην British Airways
  • [03] Η μουσική βιομηχανία βραβεύει την Πάτι Σμιθ
  • [04] "Πάγωμα" του εποικισμού ζητεί το Κουαρτέτο
  • [05] Επίσκεψη στο "Βιοχωριό"
  • [06] Την Τρίτη στη Βουλή
  • [07] "Ταχεία απόφαση"
  • [08] Νέα προσφορά διαλόγου

  • [01] 34ο συνέδριο της ΓΣΕΕ

    Στον απολογισμό των πεπραγμένων και τον προγραμματισμό της δράσης για την επόμενη περίοδο αναφέρθηκε στην κεντρική του ομιλία, στο 34ο συνέδριο της ΓΣΕΕ στη Χαλκιδική, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος.

    Ο κ. Παναγόπουλος έκανε εκτεταμένη αναφορά στην διεθνή και την ελληνική διάσταση της κρίσης και τη δράση των συνδικάτων την προηγούμενη περίοδο και εστίασε στον ρόλο που καλούνται να διαδραματίσουν "με την ενότητα της δράσης και τους αγώνες τους" στο επόμενο διάστημα. Χαρακτήρισε την εθνική συλλογική σύμβαση εργασίας «τροχιοδεικτική πράξη των συνδικάτων» και πρόσθεσε:

    «Εμείς συλλογική σύμβαση θα υπογράψουμε μέσα σε αυτή την κρίση και δεν ενδιαφέρει κανένα τι λέει ο κ. Τρισέ, με αυτά τα κόλπα που κάνει και τι λέει ο κ. Στρος Καν», τόνισε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ.

    Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ υπογράμμισε επίσης την ανάγκη να διατηρηθεί η κοινωνική ασφάλιση «δημόσια, κοινωνική και καθολική».

    «Τους το λέω και δημοσίως, κούνια που τους κούναγε. Το ασφαλιστικό είναι ένα κοινωνικό και πολιτικό πρόβλημα και όχι δημοσιονομικό. Δεν τελειώνουν ποτέ τα κοινωνικά ζητήματα, πρέπει να υπάρχουν πολιτικές, που θα υποστηρίζουν διαρκώς την κοινωνική ασφάλιση, με πρώτο άξονα τη χρηματοδότηση της. Το σύστημα πρέπει να είναι αναδιανεμητικό και να εκφράζει την αλληλεγγύη από την παλιά προς την καινούργια γενιά και ανάμεσα στις γενεές».

    Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ αναφέρθηκε αναλυτικά στις θέσεις της ΓΣΕΕ για το φορολογικό, την απασχόληση, την ανεργία, τη μετανάστευση, τις απολύσεις, κ.α.

    Στη συνέχεια το λόγο πήραν εκπρόσωποι των άλλων παρατάξεων, που άσκησαν κριτική στη διοίκηση και κατέθεσαν τις δικές τους προτάσεις για το ρόλο και τη δράση του συνδικαλιστικού κινήματος.

    Ομιλία προέδρου της ΑΔΕΔΥ Σπύρου Παπασπύρου

    «Το πιο ακραίο διεθνές όργανο για αντιλαϊκές πολιτικές» χαρακτήρισε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Σπύρος Παπασπύρος, μιλώντας στο 34ο συνέδριο της ΓΣΕΕ στη Χαλκιδική, εκφράζοντας εμμέσως τη διαφωνία του για το ενδεχόμενο δανεισμού της χώρας από το ΔΝΤ και επισημαίνοντας ότι το συνδικαλιστικό κίνημα πρέπει να είναι ενωμένο, συσπειρωμένο και να συνεχίσει τους αγώνες του.

    «Στην περίπτωση, που έρθουμε προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το πιο ακραίο διεθνές όργανο για αντιλαϊκές πολιτικές, θα είναι μείζον ζήτημα και για το δημόσιο και για τον ιδιωτικό τομέα. Θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας, γιατί ο αγώνας μας είναι αυτός που μπορεί να βάλει φρένο σε αυτή την πτώση και σε αυτή την αφαίρεση δικαιωμάτων», τόνισε ο κ. Παπασπύρος.

    Ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ υποστήριξε ότι η κυβέρνηση «παγιδεύτηκε σε ένα δρόμο που ρίχνει μονομερώς τα βάρη σε αυτούς που δεν ευθύνονται για την κρίση», ισχυρίστηκε ότι παρά τις αντίθετες δημόσιες δηλώσεις «μαγειρεύεται εν κρυπτώ» το Ασφαλιστικό και τόνισε ότι η ενότητα και οι αγώνες του συνδικαλιστικού κινήματος «είναι η λύση», ώστε να μην οδηγηθούν «τα δικαιώματα των εργαζομένων στο βωμό και στο ολοκαύτωμα» ενός συστήματος, «που δεν έχει πλέον άλλα περιθώρια».

    Ομιλία γενικού γραμματέα Διεθνούς Συνομοσπονδίας Συνδικάτων (ΙΤUC) Γκι Ράιντερ

    Κηρύσσοντας την επίσημη έναρξη του συνεδρίου της ΓΣΕΕ ο γενικός γραμματέας της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Συνδικάτων (ΙΤUC) Γκι Ράιντερ χαιρέτισε τις εργασίες «εκ μέρους των 175 εκατομμυρίων μελών της συνομοσπονδίας», μεταφέροντας «την υποστήριξη τους στον αγώνα των Ελλήνων και Ελληνίδων εργαζομένων».

    Τόνισε ότι «σήμερα, η Ελλάδα βρίσκεται στο επίκεντρο της καταιγίδας» μιας «γενικευμένης κοινωνικής κρίσης», που προκάλεσε «η απληστία και η απερισκεψία» του «κεφαλαίου», υπογραμμίζοντας ότι "πρέπει να πάρει σημαντικές αποφάσεις", μέσα από "δημοκρατικές διαδικασίες, κοινωνικό διάλογο και με συμμετοχή των συνδικάτων» και κατήγγειλε ως «αδιανόητη» και «απαράδεκτη» την «υφαρπαγή της εξουσίας λήψης αποφάσεων και της δημοκρατικής διαδικασίας, από τη Γκόλντμαν Σακς και τους συμμάχους της, στις σκοτεινές τέχνες της κερδοσκοπίας».

    «Η μέθοδος που ακολουθούν δεν είναι η πολιτική δημοκρατία. Πρόκειται για οικονομική επιβολή. Κι όπως συνέβη και στην περίοδο της δικτατορίας στο παρελθόν, οι Έλληνες θα αντισταθούν και θα την ξεπεράσουν» δήλωσε ο γ.γ. της ΙΤUC.

    Ο κ. Ράιντερ αναφέρθηκε στα εκρηκτικά φαινόμενα της ανεργίας, που έφερε η διεθνής κρίση, καλώντας τους εργαζόμενους να προτάξουν «αντίσταση», «αλληλεγγύη» και «εναλλακτικές λύσεις» στο μοντέλο, που οδηγεί στην κρίση.

    Στην έναρξη του συνεδρίου προβλήθηκε εικοσάλεπτο βίντεο με τη δράση της ΓΣΕΕ την περίοδο 2007-2010 και στο κλείσιμο ιστορικό αφιέρωμα στο Κιλελέρ. Τις εργασίες παρακολούθησαν μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της ΟΚΕ Χρήστος Πολυζωγόπουλος, ο πρόεδρος του ΟΜΕΔ Γιώργος Κουκουλές, ο διοικητής του ΟΑΕΔ Ηλίας Κικίλιας, εκπρόσωποι των παραγωγικών φορέων, τοπικοί αξιωματούχοι, κ.α.

    [02] Ξεκίνησε η απεργία στην British Airways

    Η British Airways ανακοίνωσε ότι θα μεταφέρει ποσοστό άνω του 60% των επιβατών που έχουν βγάλει εισιτήρια για πτήσεις αυτό το Σαββατοκύριακο, παρά την τριήμερη απεργία των πληρωμάτων καμπίνας που κινδυνεύει να πλήξει την κυβέρνηση των Εργατικών μερικές εβδομάδες πριν από μία εκλογική αναμέτρηση.

    Η απεργία, με μισθοδοτικά και εργασιακά αιτήματα, θα επηρεάσει τη μετακίνηση χιλιάδων ανθρώπων μετά την κατάρρευση των συνομιλιών μεταξύ του συνδικάτου Unite και της διοίκησης.

    Μία πτήση της BA με προορισμό το Τελ Αβίβ αργά το βράδυ της Παρασκευής ήταν η τελευταία που έφυγε από το αεροδρόμιο Χίθροου του Λονδίνου πριν από την επίσημη έναρξη της απεργιακής κινητοποίησης τα μεσάνυκτα. Έχει προγραμματιστεί επίσης άλλη μία τετραήμερη απεργία αργότερα αυτό το μήνα.

    Ο πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν κάλεσε και τις δύο πλευρές να επιλύσουν τις διαφορές τους χωρίς καθυστέρηση, καθώς οι πολιτικοί του αντίπαλοι επιχειρούν να κεφαλαιοποιήσουν τη θέση της Unite που είναι ο μεγαλύτερος μεμονωμένος χρηματοδότης των Εργατικών.

    Οι Εργατικοί έχουν ισχυρούς δεσμούς με τα συνδικάτα που ανάγονται στην ίδρυσή του το 1900. Ο πολιτικός διευθυντής της Unite, του μεγαλύτερου βρετανικού συνδικάτου, είναι πρώην εκπρόσωπος του Μπράουν.

    Οι αντιπολιτευόμενοι Συντηρητικοί, που θεωρούνται οι επικρατέστεροι νικητές των εκλογών της 6ης Μαΐου, κάλεσαν τον Μπράουν να κόψει τους χρηματοδοτικούς του δεσμούς με το συνδικάτο.

    "Η εξάρτηση της χρηματοδότησης των Εργατικών από την Unite εμποδίζει την ικανότητά τους να αντιπαρατεθούν με τα συνδικάτα και να στηρίξουν τα συμφέροντα των επιβατών", δήλωσε η εκπρόσωπος των Συντηρητικών για τις Μεταφορές Τερέζα Βίλιερς.

    Η BA η οποία έχει 12.000 υπαλλήλους προσωπικό καμπίνας, θέλει να περικόψει ετησίως 62,5 εκατομμύρια λίρες προκειμένου να αντεπεξέλθει σε μία μείωση της ζήτησης, στις ευμετάβλητες τιμές των καυσίμων και στον αυξημένο ανταγωνισμό των αερομεταφορέων χαμηλού κόστους.

    Ο εκτελεστικός διευθυντής της BA Ουίλι Ουόλς ζήτησε συγγνώμη για την ταλαιπωρία των επιβατών σε ένα βίντεο στην ιστοσελίδα της εταιρίας.

    Είπε πως η εταιρία είναι καλά προετοιμασμένη και πως θα θέσει σε λειτουργία έκτακτα σχέδια.

    "Θα μεταφέρουμε όσους περισσότερους από τους πελάτες μας μπορούμε. Θα σας μεταφέρουμε με ασφάλεια υπό ασφαλείς συνθήκες και θα σας μεταφέρουμε με άνεση", είπε ο Ουόλς.

    Ο Τόνι Γούντλι, γενικός γραμματέας της Unite, κατηγόρησε τον Ουόλς ότι κήρυξε τον πόλεμο στο συνδικάτο.

    [03] Η μουσική βιομηχανία βραβεύει την Πάτι Σμιθ

    Το "ιερό τέρας" της ροκ κουλτούρας, η Πάτι Σμιθ, θα βραβευτεί για το σύνολο του έργου της από τη μουσική βιομηχανία τον επόμενο μήνα καθώς φέτος συμπληρώνει 40 χρόνια καριέρας ως τραγουδίστρια, ποιήτρια, ζωγράφος και πολιτική ακτιβίστρια.

    Η 63χρονη Σμιθ θα τιμηθεί με το Βραβείο των Ιδρυτών της ASCAP (Αμερικανική Εταιρεία Συνθετών, Συγγραφέων και Εκδοτών) κατά τη διάρκεια του δείπνου που θα δοθεί προς τιμήν των συνθετών και των παραγωγών των τραγουδιών που παίχτηκαν περισσότερο από όλα τα υπόλοιπα το 2009. Η εκδήλωση θα γίνει στις 21 Απριλίου σε ξενοδοχείο του Χόλιγουντ.

    Η Πάτι Σμιθ "επέκτεινε τα όρια της καλλιτεχνικής έκφρασης, εμπνέοντας γενιές ροκ ερμηνευτών σε όλο τον κόσμο", σημειώνεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο πρόεδρος της ASCAP, Πολ Ουίλιαμς. "Παραμένει μια χαλκέντερη καλλιτέχνιδα που εργάζεται σε μεγάλη ποικιλία μέσων", προστίθεται στην ανακοίνωση.

    Με το βραβείο αυτό είχαν τιμηθεί παλαιότερα ο Πολ Μακάρτνεϊ, ο Νιλ Γιανγκ και ο Τομ Γουέιτς.

    [04] "Πάγωμα" του εποικισμού ζητεί το Κουαρτέτο

    Το Κουαρτέτο για τη Μέση Ανατολή ζήτησε από το Ισραήλ να "παγώσει" κάθε εποικιστική δραστηριότητα και εξέφρασε τη βαθειά του ανησυχία για την επιδείνωση της κατάστασης στη Γάζα, σε κείμενο διακήρυξης που δόθηκε στη δημοσιότητα μετά τις συνομιλίες της Μόσχας.

    "Το Κουαρτέτο ζητεί από την ισραηλινή κυβέρνηση να σταματήσει κάθε εποικιστική δραστηριότητα, περιλαμβανομένων των δραστηριοτήτων που συνδέονται με τη φυσική δημογραφική αύξηση, τη διάλυση όλων των προκεχωρημένων θέσεων που δημιουργήθηκαν μετά τον Μάρτιο 2001 και την αποχή από κατεδαφίσεις και εκτοπισμούς στην ανατολική Ιερουσαλήμ", σύμφωνα με το κείμενο της διακήρυξης, το οποίο αναγνώσθηκε κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου από το γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν.

    Το Κουαρτέτο εκφράζει επίσης την ανησυχία του για την επιδείνωση της κατάστασης στη Λωρίδα της Γάζας, κυρίως ως προς την ανθρωπιστική κατάσταση και τα ανθρώπινα δικαιώματα του πληθυσμού.

    Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον, ο ρώσος ομόλογός της Σεργκέι Λαβρόφ, η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Αστον και ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν έλαβαν μέρος στις συνομιλίες της Μόσχας.

    Το Κουαρτέτο επιθυμεί οι διαπραγματεύσεις για τη Μέση Ανατολή μα οδηγήσουν σε μια "διευθέτηση" σε διάστημα 24 μηνών, σύμφωνα με το κείμενο. Η διευθέτηση θα πρέπει " να θέτει τέλος στην κατοχή που ξεκίνησε το 1967 και να έχει ως αποτέλεσμα την ίδρυση ανεξάρτητου, δημοκρατικού και βιώσιμου παλαιστινιακού κράτους, το οποίο να υπάρχει εν ειρήνη και ασφάλεια στο πλευρό του Ισραήλ και των άλλων γειτόνων του", σύμφωνα με το κείμενο.

    Από την πλευρά της η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον δήλωσε ότι οι σχέσεις ανάμεσα στο Ισραήλ και την Ουάσινγκτον είναι "σταθερές και διαρκείς", έπειτα από την τελευταία κλιμάκωση της έντασης σχετικά με την ισραηλινή εποικιστική δραστηριότητα.

    Είχε προηγηθεί χθες το βράδυ τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ της Χίλαρι Κλίντον και του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, η οποία θεωρήθηκε σημαντική, αν και δεν δόθηκαν στη δημοσιότητα πληροφορίες για το περιεχόμενό της.

    "Συζήτησαν συγκεκριμένες ενέργειες που πρέπει να γίνουν για τη βελτίωση της ατμόσφαιρας ώστε να υπάρξει πρόοδος προς την ειρήνευση", δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Φίλιπ Κρόουλι. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, ενδεχομένως σε αυτές να περιλαμβάνονται κινήσεις καλής θέλησης από την ισραηλινή πλευρά, όπως η απελευθέρωση παλαιστινίων κρατουμένων.

    [05] Επίσκεψη στο "Βιοχωριό"

    Στο Βιοχωριό, το καλοκαίρι έχει δροσιά και το χειμώνα ζέστη. Όταν οι θερμοκρασίες είναι χαμηλές, τα σπίτια «εκμεταλλεύονται» τη ζεστασιά του ήλιου και όταν ο υδράργυρος ανεβαίνει, προστατεύονται από τη σκιά των δέντρων. Τα υλικά μέσα στο σπίτι δεν είναι τοξικά και η ενέργεια προέρχεται από τα φωτοβολταϊκά που βρίσκονται στη στέγη, από την ανεμογεννήτρια που φιλοξενείται στον κήπο και τις εγκαταστάσεις γεωθερμίας που «παίρνουν» τη ζέστη από το εσωτερικό της γης. Όλα τα κτίρια κοιτάνε στο νότο και έχουν μεταξύ τους τέτοια απόσταση ώστε να μπορεί να τα φωτίζει ο ήλιος ακόμα και το χειμώνα, όπου βρίσκεται σε χαμηλή θέση στον ουρανό. Το νερό δεν σπαταλιέται, ανακυκλώνεται και τα σκουπίδια δεν πετιούνται, γίνονται χαρτί, γυαλί, αλουμίνιο. Οι δρόμοι είναι αρκετά μεγάλοι ενώ δεν απουσιάζουν οι ποδηλατόδρομοι.

    Όλα αυτά συμβαίνουν στο Βιοχωριό, που «χτίζεται» σε ένα περιβάλλον εικονικής πραγματικότητας, στο Internet, σε μια προσπάθεια ενημέρωσης του κοινού πάνω στην οικολογική δόμηση και τον βιοκλιματικό σχεδιασμό. Στην προσπάθεια δημιουργίας αυτής της ψηφιακής εφαρμογής, που θα είναι επισκέψιμη τους επόμενους μήνες, από το κοινό συμμετέχουν πάνω από 130 φοιτητές και νέοι μηχανικοί, αρχιτέκτονες, πολιτικοί μηχανικοί, ηλεκτρολόγοι μηχανικοί από την Κοζάνη, τη Θεσσαλονίκη, την Αλεξανδρούπολη, την Ξάνθη, τις Σέρρες, την Αθήνα, την Καρδίτσα και την Πελοπόννησο. Όλοι τους, επικοινωνώντας «ηλεκτρονικά» μέσω του διαδικτύου, αποφάσισαν να κάνουν κάτι για να δημιουργήσουν μια κοινωνία, όπου οι υποδομές θα σέβονται το περιβάλλον, θα εξοικονομούν ενέργεια, θα παράγουν λιγότερα σκουπίδια.

    Η ιδέα για τη δημιουργία μιας μη κερδοσκοπικής, ανεξάρτητης ομάδας ατόμων, με την ονομασία «Βιοχωριό», ξεκίνησε από έναν νέο άνθρωπο, μόλις 28 χρονών, πριν από περίπου δύο χρόνια. «Επέστρεφα από την Φλώρινα και λίγο έξω από την Κοζάνη είδα έναν κύριο να βοηθά μια ηλικιωμένη γυναίκα να σηκώσει ένα ογκώδες αντικείμενο. Είδα μπροστά στα μάτια μου τι σημαίνει συνεργασία και σκέφτηκα ότι μια τέτοια συνεργασία μπορεί να υπάρξει μεταξύ νέων ανθρώπων σε έναν οικολογικό στόχο, όπως είναι η προώθηση και εφαρμογή της οικολογικής δόμησης», λέει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο διαχειριστής του «Βιοχωριού», Κώστας Ορδουμποζάνης, μηχανολόγος μηχανικός και υποψήφιος διδάκτωρ σε θέματα βιοκλιματικού σχεδιασμού στο πανεπιστήμιο της Κοζάνης.

    Αμέσως ο ίδιος επικοινώνησε με φίλους και γνωστούς του και μέσα σε ελάχιστο χρόνο, περίπου σαράντα άτομα βρέθηκαν να συνεργάζονται, μέσω τηλεδιάσκεψης, εξετάζοντας τρόπους για να προωθήσουν το σκοπό τους. Ακολούθησε η ανταλλαγή επιστημονικών πληροφοριών και η δημιουργία μιας ηλεκτρονικής βάσης δεδομένων, ενώ σιγά - σιγά ξεκίνησε το "χτίσιμο" του ψηφιακού «Βιοχωριού». «Μέσω της ιστοσελίδας www.bioxorio.com ο κόσμος θα μπορεί επισκέπτεται μια «ολοζώντανη» ψηφιακή εφαρμογή από όπου θα ενημερώνεται με τρισδιάστατα παραδείγματα για τον βιοκλιματικό και βιώσιμο σχεδιασμό, θα γνωρίζει πως φτιάχνονται κτίρια που εξοικονομούν ενέργεια και είναι φιλικά προς το περιβάλλον» σημειώνει ο κ. Ορδουμποζάνης.

    Το όλο εγχείρημα έγινε γρήγορα γνωστό και κέρδισε την υποστήριξη πολλών ανθρώπων, που στην πλειοψηφία τους ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα των 20 έως 30 ετών. «Όλα τα μέλη δουλεύουν αφιλοκερδώς και με θυσία του προσωπικού τους χρόνου. Ένδειξη της αποδοχής της ιδέας του Βιοχωριού είναι το γεγονός ότι η προσπάθεια διαδόθηκε μόνο δια στόματος και μέσω της συνεργασίας νέων ανθρώπων που δεν γνωρίζονται καν μεταξύ τους», αναφέρει χαρακτηριστικά ο διαχειριστής του.

    Μια πρώτη εικόνα του «Βιοχωριού» θα μπορούν να έχουν όσοι παρακολουθήσουν την ημερίδα για την «Οικολογική Δόμηση», που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Δευτέρα στο Δημαρχείο Νεάπολης, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Βιωσιμότητας. Η ημερίδα διοργανώνεται από το «Βιοχωριό», σε συνεργασία με τους Δήμους Νεάπολης, Αλεξανδρούπολης, Βιστωνίδας, Σερρών, Κοζάνης, καθώς και τη νομαρχία Καρδίτσας και το ΤΕΕ Κοζάνης. Όλοι οι διοργανωτές θα είναι συνδεδεμένοι, μέσω ενός server, μεταδίδοντας ήχο και εικόνα σε πραγματικό χρόνο, ενώ οι εργασίες της ημερίδας θα μεταδίδονται on - line, μέσω του διαδικτύου και από την ηλεκτρονική διεύθυνση του Βιοχωριού.

    [06] Την Τρίτη στη Βουλή

    Την ερχόμενη Τρίτη, μετά τη τελική επικύρωσή του από το υπουργικό συμβούλιο, θα κατατεθεί στη Βουλή προς συζήτηση και ψήφιση το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για την «Αποκατάσταση της φορολογικής δικαιοσύνης και αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής».

    Οι βασικές αρχές του υπό κατάθεση νομοσχεδίου, όπως παρουσιάστηκαν στο υπουργικό συμβούλιο και στη κοινή συνεδρίαση των επιτροπών Οικονομικών Υποθέσεων και Παραγωγής & Εμπορίου της Βουλής, από τον υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου είναι οι ακόλουθες:

    -Εισάγει μια ενιαία, πιο προοδευτική φορολογική κλίμακα για όλα τα εισοδήματα των φυσικών προσώπων. Με περισσότερα φορολογικά κλιμάκια και ουσιαστική αναδιανομή του φορολογικού βάρους μεταξύ χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων.

    -Μειώνει τη φορολογική επιβάρυνση στα ατομικά εισοδήματα από 40.000 ευρώ και κάτω ενώ προοδευτικά αυξάνεται η επιβάρυνση για τα υψηλότερα εισοδήματα, με ανώτερο συντελεστή που φτάνει το 45% για εισοδήματα μεγαλύτερα από 100.000 ευρώ. Η επιβάρυνση προκύπτει μόνο για λιγότερο από 1 στους 10 φορολογούμενους (κοντά στο 5% του συνόλου).

    -Προβλέπονται κίνητρα για την ανάπτυξη, για τη διατήρηση και την αύξηση των θέσεων εργασίας. Θεσπίζεται τριετές αφορολόγητο για δημιουργία και λειτουργία νέων επιχειρήσεων από άτομα έως 35 ετών.

    -Θεσπίζονται νέα κίνητρα, με στόχο την περιβαλλοντική προστασία, όπως φορολογικά κίνητρα για την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων και για τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος των επιχειρήσεων.

    -Δίνονται κίνητρα για την προστασία του δομημένου περιβάλλοντος, με ελαφρύνσεις για τη διατήρηση αδόμητης γης που είναι εντός σχεδίου σε πυκνοδομημένες περιοχές και για την προστασία της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς.

    -Αυξάνονται οι εκπτώσεις στα φορολογητέα κέρδη για επιχειρήσεις που πραγματοποιούν δαπάνες σε τεχνολογική καινοτομία, όπως αυτές θα οριστούν από απόφαση της αρμοδίου Υπουργού.

    -Το μέρος των κερδών που προέρχεται από την πώληση αγαθών που ενσωματώνουν διεθνώς αναγνωρισμένη πατέντα της επιχείρησης απαλλάσσονται φόρων για τρεις εταιρικές χρήσεις.

    -Μειώνεται ο συντελεστής φορολόγησης των κερδών που μένουν στην επιχείρηση και επανεπενδύονται, ενώ και αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό στη σημερινή δύσκολη οικονομική συγκυρία: εισάγονται φοροαπαλλαγές για όσες επιχειρήσεις, παρά το γεγονός ότι μειώνεται ο κύκλος εργασιών τους, διατηρούν θέσεις εργασίας και δεν απολύουν.

    -Καταργούνται μια σειρά από ρυθμίσεις με ειδικές παράλογες ή άδικες φοροαπαλλαγές ή ρυθμίσεις για την αυτοτελή φορολόγηση εισοδημάτων. Διατηρούνται ρυθμίσεις που αφορούν σε ευπαθείς κοινωνικά ομάδες, σε απαλλαγές που σχετίζονται με αντικειμενικές δυσκολίες συγκεκριμένων πολιτών.

    -Εισάγεται από φέτος ο λογιστικός προσδιορισμός των εισοδημάτων σε μια σειρά από επαγγέλματα που διατηρούσαν ειδική φορολογική μεταχείριση.

    -Εισάγονται τεκμήρια προσδιορισμού του ελάχιστου εισοδήματος, ώστε να περιοριστούν και να ελεγχθούν φαινόμενα, όπως αυτά που διαπιστώνονται με δήθεν άπορους, που κατέχουν και συντηρούν βίλες, κότερα, πισίνες και πολυτελή αυτοκίνητα.

    -Προβλέπεται στον προσδιορισμό του εισοδήματος να περιλαμβάνονται και οι παροχές σε είδος από εταιρείες, όπως, για παράδειγμα, τα πολυτελή αυτοκίνητα.

    -Φορολογούνται τα μερίσματα και τα διανεμόμενα κέρδη, όπως τα εισοδήματα από εργασία. Εφαρμόζεται φόρος μεταβίβασης και συμμετοχές και στα εταιρικά μερίδια που σήμερα είναι αφορολόγητα. Επεκτείνεται το καθεστώς ΦΠΑ σε δραστηριότητες που δεν εξαιρούνται ρητά από την κοινοτική οδηγία για το ΦΠΑ.

    -Καταργείται το Ενιαίο Τέλος Ακινήτων. Απαλλάσσεται η μικρή ακίνητη περιουσία από το φόρο και εισάγεται ένα προοδευτικό σύστημα φορολόγησης για ακίνητα αντικειμενικής αξίας άνω των 400.000 ευρώ ατομικής περιουσίας. Με το σύστημα που προτείνεται, απαλλάσσονται τα ακίνητα έως 400.000 ευρώ, πληρώνουν τον ίδιο φόρο με σήμερα τα ακίνητα από 400.000 έως 600.000 ευρώ και περισσότερο φόρο οι ακίνητες περιουσίες με αντικειμενική αξία μεγαλύτερη από 600.000 ευρώ.

    -Αυξάνεται ο συντελεστής φορολόγησης των ακινήτων που ανήκουν σε εξωχώριες (off-shore) εταιρείες από 3 σε 15% και καταγράφονται τα ακίνητα που ανήκουν σε off-shore και δεν εμφανίζονται πουθενά στο περιουσιολόγιο των φορολογικών αρχών.

    -Τα ακίνητα της Εκκλησίας φορολογούνται όπως και των άλλων νομικών προσώπων κοινωφελούς σκοπού, ενώ επανέρχεται η φορολόγηση των εσόδων της Εκκλησίας, που προέρχονται από την εμπορική αξιοποίηση ακινήτων, με συντελεστή 20% και καθιερώνεται, όπως και για τα υπόλοιπα νομικά πρόσωπα δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, φόρος δωρεών 5% για τα ακίνητα και 10% για τα μετρητά.

    -Ενισχύεται το μέτρο των αποδείξεων, σε συνδυασμό με το λογιστικό προσδιορισμό των εισοδημάτων, επιβάλλοντας με το νομοσχέδιο αυτό σε όλες ανεξαιρέτως τις επιχειρήσεις και τους επιτηδευματίες την έκδοση αποδείξεων μέσω πιστοποιημένων ταμειακών μηχανών.

    -Στον κανόνα αυτό, υπάγονται χωρίς εξαιρέσεις και τα πρατήρια καυσίμων, τα περίπτερα, τα ταξί, οι πωλητές των λαϊκών αγορών κ.ο.κ. Σε όλους επιβάλλεται η εγκατάσταση ταμειακών μηχανών εντός του έτους.

    -Με το νομοσχέδιο καθιερώνονται επίσης και οι επαγγελματικοί λογαριασμοί. Από 1/1/2011, όλες οι συναλλαγές μεταξύ επιχειρήσεων κάθε κατηγορίας, όπως και όλες οι αμοιβές μισθοδοσίας, πραγματοποιούνται υποχρεωτικά μέσω τραπεζικών επαγγελματικών λογαριασμών.

    -Από 1/1/2011 καθιερώνονται επίσης και τα ηλεκτρονικά τιμολόγια. Για συναλλαγές άνω των 3.000 ευρώ μεταξύ επιχειρήσεων ή μεταξύ επιχειρήσεων και Δημοσίου, θα γίνονται δεκτά μόνο ηλεκτρονικά τιμολόγια.

    -Επίσης, από 1/1/2011 δεν θα θεωρείται νόμιμη όποια συναλλαγή μεταξύ ιδιωτών και επιχειρήσεων ή μεταξύ επιχειρήσεων αξίας μεγαλύτερης των 1.500 ευρώ γίνεται με μετρητά. Θα γίνονται δεκτές μόνο όσες γίνονται με χρεωστικές κάρτες, με πιστωτικές κάρτες, με δίγραμμες επιταγές και βεβαίως με ηλεκτρονικά διατραπεζικά εμβάσματα.

    -Θεσπίζονται μέτρα για τον έλεγχο των συναλλαγών με εξωχώριες εταιρείες και της υποκεφαλαιοδότησης. Δεν αναγνωρίζονται πλέον οι αγορές, οι δαπάνες, τα μισθώματα, οι τόκοι που προκύπτουν από συναλλαγές με εξωχώριες εταιρίες ή εταιρίες αντιπροσώπευσης αυτών, οι γνωστές τριγωνικές ή τετραγωνικές συναλλαγές.

    -Ενισχύονται και συμπληρώνονται οι διατάξεις περί ελέγχου πρακτικών ενδοομιλικών συναλλαγών μεταξύ μητρικών και θυγατρικών εταιρειών, εγκατεστημένων σε χώρες με προνομιακά φορολογικά καθεστώτα.

    Με το νομοσχέδιο, η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής υποστηρίζεται και από σημαντικές διοικητικές καινοτομίες και αξιοποίηση των τεχνολογιών.

    -Αποφορτίζεται το σύστημα ελέγχου των φορολογικών υπηρεσιών, μέσα από ένα νέο πλαίσιο κριτηρίων αυτοελέγχου και από τη δυνατότητα έκδοσης φορολογικών πιστοποιητικών από ορκωτούς ελεγκτές και πιστοποιημένα φοροτεχνικά γραφεία.

    -Προβλέπονται κίνητρα από τους φορολογούμενους, όπως η υιοθέτηση φορολογικής αμνηστίας για άτομα ή επιχειρήσεις που βοηθούν στην αποκάλυψη διεφθαρμένων δημοσίων λειτουργών.

    -Συντομεύονται οι προθεσμίες και επιταχύνονται οι διαδικασίες επιβολής διοικητικών κυρώσεων, προβλέπεται η δυνατότητα της Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων να επιβάλλει επιτόπου άμεσα, εντός 10ημέρου, καταβλητέα πρόστιμα στις αρμόδιες δημόσιες υπηρεσίες, ενώ παράλληλα ενεργοποιείται η διαδικασία κλεισίματος καταστήματος ή γραφείων ελευθέρων επαγγελματιών σε περίπτωση υπότροπου παράβασης μη έκδοσης αποδείξεων και επιβάλλεται ένα αυστηρότερο πλαίσιο ποινικών κυρώσεων για τα αδικήματα της φοροδιαφυγής και της λαθρεμπορίας.

    -Για τους ελεύθερους επαγγελματίες και επιτηδευματίες προβλέπεται απώλεια του αφορολόγητου ορίου της κλίμακας στην περίπτωση παράβασης μη έκδοσης ή ανακριβούς έκδοσης στοιχείου πώλησης ή στοιχείου διακίνησης.

    -Στις περιπτώσεις ανείσπρακτων οφειλών επιβάλλονται αυστηρές κυρώσεις, όπως η κατάσχεση περιουσιών για όσους έχουν την ικανότητα αποπληρωμής και αυτό μετά από ενεργοποίηση της πλούσιας βάσης δεδομένων, που επιτρέπει επιτέλους τη διασταύρωση στοιχείων, για παράδειγμα, μεταξύ εισοδημάτων και ληξιπρόθεσμων οφειλών και ακινήτων.

    -Προβλέπεται η αναδιοργάνωση της Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων, με δημιουργία εξειδικευμένης υπηρεσίας, η οποία θα ελέγχει τους ιδιώτες με τα μεγάλα εισοδήματα και βεβαίως θα συνεργάζεται με αντίστοιχες υπηρεσίες άλλων υπουργείων.

    Τεκμήρια διαβίωσης

    Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο θεσπίζει τεκμαρτές δαπάνες διαβίωσης (τεκμήρια), με βάση τις οποίες υπολογίζεται το ελάχιστο εισόδημα του φορολογούμενου. Εάν το ποσό που δηλώνει ο φορολογούμενος είναι μικρότερο από αυτό που προκύπτει με τα τεκμήρια, ο φόρος θα αντιστοιχεί στο ποσό των τεκμηρίων. Τα νέα τεκμήρια είναι τα εξής:

    1. ΚΥΡΙΑ ΚΑΤΟΙΚΙΑ

    Για τα 80 πρώτα τ.μ. 60 ευρώ το τ.μ.

    81-200 80 ευρώ το τ.μ.

    201- 300 120 ευρώ το τ.μ.

    301 και άνω 150 ευρώ το τ.μ.

    Για τις ακριβές περιοχές άνω των 2.800 ευρώ έως 4.999 αντικειμενική τιμή ζώνης συν 30%. Από 5.000 ευρώ και άνω συν 50%. Το πρώτο σύστημα καταλαμβάνει 97 ζώνες και το δεύτερο 15 ζώνες (οι 112 αυτές ζώνες βρίσκονται σε Άλιμο, Βούλα, Γλυφάδα, Βουλιαγμένη, Εκάλη, Κηφισιά, Διόνυσο, Ψυχικό, Μύκονο, Καλαμαριά, Πανόραμα, Πυλαία, Κέρκυρα, Σαντορίνη, Ύδρα και κάποιες ακριβές γνωστές ζώνες της Αθήνας και Θεσσαλονίκης)

    Μονοκατοικίες συν 20%

    Βοηθητικοί χώροι 30 ευρώ το τ.μ.

    2. ΔΕΥΤΕΡΕΥΟΥΣΑ ΚΑΤΟΙΚΙΑ

    Το Β½ της κύριας

    3. ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ

    Έως 1.200 κυβικά 3.000 ευρώ

    Άνω των 1.200 κυβικών και έως τα 2.000, ανά 100 κυβικά προστίθενται 300 ευρώ

    Άνω των 2.000 κυβικών προστίθενται 400 ευρώ

    Παλαιότητα άνω των 5 ετών μείωση κατά 20%, άνω των 10 ετών μείωση 40%. Εξαιρούνται οι αντίκες και τα ειδικά διασκευασμένα οχήματα των αναπήρων

    4. Σκάφη αναψυχής μηχανοκίνητα κ.λπ. με χώρο ενδιαίτησης

    Μέχρι 7 μέτρα 7.500 ευρώ

    Άνω των 7 μέτρων προστίθενται ανά μέτρο 1.500 ευρώ

    5. Σκάφη μηχανοκίνητα ανοικτού τύπου

    Μέχρι 5 μέτρα 3.000 ευρώ

    Για πάνω από τα 5 μέτρα 4.000 ευρώ

    6. Πισίνες εξωτερικές

    Ανά τ.μ., 100 ευρώ μέχρι 60 τ.μ.

    Άνω των 60 τ.μ. 150 ευρώ το τ.μ.

    7. Πισίνες εσωτερικές

    Το διπλάσιο της εξωτερικής

    8. Παιδιά σε ιδιωτικά σχολεία

    Νηπιαγωγείο 2.000 ευρώ

    Δημοτικό 4.000 ευρώ

    Γυμνάσιο, Λύκειο 6.000 ευρώ

    9.Οικιακοί βοηθοί

    8.000 ανά απασχολούμενο

    Δεν ισχύει για αναπήρους (για έναν βοηθό)

    10. Αεροσκάφη - Ελικόπτερα

    Με νηολόγιο ελληνικό ή Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), μέχρι 2000 κιλά 32.000 ευρώ

    Με νηολόγιο ελληνικό ή ΕΕ μέχρι 3.000 κιλά 50.000 ευρώ

    Με νηολόγιο ελληνικό ή ΕΕ πάνω από 3.000 κιλά 100.000 ευρώ

    Για αεροσκάφη με νηολόγιο εκτός ΕΕ αντίστοιχα 50.000, 70.000 και 150.000 ευρώ

    Για τα ελικόπτερα αντίστοιχα των αεροσκαφών, το τεκμήριο είναι μειωμένο κατά ποσοστό 20%.

    11. Λοιπές δαπάνες συντήρησης 3.000 ευρώ και για κοινή δήλωση 5.000 ευρώ.

    Γενικά των τεκμηρίων αυτών εξαιρούνται σε κάθε περίπτωση οι συνταξιούχοι.

    "Βήμα για την αναδιανομή εισοδήματος"

    Ο πρωθυπουργός, χαρακτήρισε το φορολογικό νομοσχέδιο ως το πρώτο αποφασιστικό βήμα για την αναδιανομή εισοδήματος, καθώς και ότι μπαίνει τέλος στο ευνοϊκό καθεστώς που υπήρχε για ορισμένους προνομιούχους, όπως και οι προνομιακοί φορολογικοί συντελεστές που ίσχυαν για κάποιες συντεχνίες.

    Ολα τα εισοδήματα, τόνισε, θα φορολογούνται με τον ίδιο τρόπο και κάνουμε μια επαναστατική τομή για το χτύπημα της φοροδιαφυγής. Ανέφερε επίσης, ότι η ανοχή όσων δεν μπορούν να κρύψουν τα εισοδήματά τους, έναντι εκείνων που φοροδιαφεύγουν, έχει τελειώσει.

    Για μία "μεγάλη επανάσταση", έκανε λόγο ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, λέγοντας οτι το φορολογικό νομοσχέδιο αυτό αλλάζει κάθε πτυχή του συστήματος φορολογίας στη χώρα μας καθώς έχει στόχο, την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, ενώ επιχειρείται να δημιουργηθεί ένα κράτος δικαίου.

    [07] "Ταχεία απόφαση"

    Ο πρόεδρος της Επιτροπής των Βρυξελλών, Ζοζέ Ντουράο Μπαρόζο, ζήτησε χθες από τους ηγέτες όλων των μελών της ΕΕ να εγκρίνουν "το ταχύτερο δυνατόν" τον μηχανισμό οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα, ώστε "να χρησιμοποιηθεί, αν παραστεί η ανάγκη". Δεν μπορούμε να παρατείνουμε περισσότερο την παρούσα κατάσταση", υπογράμμισε.

    "Η Επιτροπή από την πλευρά της είναι έτοιμη να προτείνει ένα εργαλείο βοήθειας" προς την Ελλάδα" (...) "αποτελούμενο από ένα συντονισμένο σύστημα διμερών δανείων" προς την Ελλάδα, τόνισε ο πρόεδρος Μπαρόζο.

    Παρατηρητές σημειώνουν ότι εν προκειμένω πρόκειται για έναν χωρίς προηγούμενο μηχανισμό βοήθειας σε κράτος-μέλος της ευρωζώνης, που όμως θα πρέπει να τύχει της πολιτικής έγκρισης των ηγετών της.

    [08] Νέα προσφορά διαλόγου

    Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, απηύθυνε νέα έκκληση για διάλογο και διπλωματική προσέγγιση στην Τεχεράνη σήμερα Σάββατο, ένα χρόνο μετά την προσφορά του για ένα "νέο ξεκίνημα" στο Ιράν, που δεν απέφερε καρπούς.

    Ο Ομπάμα, που απευθύνεται στους Ιρανούς σε ένα νέο βίντεο επ' ευκαιρία του Νεβρόζ, της αρχαίας γιορτής για την έλευση της άνοιξης, έχει προειδοποιήσει ότι θα επιδιώξει την επιβολή "επιθετικών" κυρώσεων σε βάρος της Τεχεράνης ώστε να αποτρέψει την απόκτηση πυρηνικού οπλοστασίου από το Ιράν.

    "Εργαζόμαστε μαζί με την διεθνή κοινότητα ώστε να καταστήσουμε την Ιρανική κυβέρνηση υπεύθυνη διότι αρνείται να εκπληρώσει τις διεθνείς της υποχρεώσεις", ανέφερε ο Ομπάμα στο μήνυμα, αποσπάσματα του οποίου δόθηκαν στην δημοσιότητα από το Λευκό Οίκο. "Αλλά η προσφορά μας για συνεκτικές διπλωματικές επαφές και διάλογο παραμένει".

    Το Ιράν, το οποίο αρνείται να διακόψει το πρόγραμμα εμπλουτισμού ουρανίου, διαψεύδει ότι επιδιώκει την απόκτηση πυρηνικών όπλων και διαβεβαιώνει ότι το πυρηνικό του πρόγραμμα έχει αποκλειστικά ειρηνικούς σκοπούς.

    Ο Ομπάμα υποστήριξε ότι η Ουάσινγκτον παραμένει δεσμευμένη σε ένα "πιο ελπιδοφόρο" μέλλον για το λαό του Ιράν, παρά τις διαφορές της κυβέρνησης των ΗΠΑ με εκείνη στην Τεχεράνη.

    Στην πρώτη του χρονιά ως πρόεδρος, ο Ομπάμα χρησιμοποίησε το συμβολισμό του Νεβρόζ για να στείλει ένα --ως τότε χωρίς προηγούμενο-- μήνυμα προς το Ιράν, προσφέροντάς του μια "νέα αρχή" διπλωματικών επαφών με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

    Αλλά η κυβέρνηση του Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ απέκρουσε την προσφορά και οι διμερείς σχέσεις επιδεινώθηκαν περαιτέρω μετά την αμφισβήτηση του αποτελέσματος των προεδρικών εκλογών του Ιουνίου του 2009, τις διαδηλώσεις της αντιπολίτευσης και την βίαιη καταστολή τους, που η Ουάσινγκτον καταδίκασε.

    "Στην διάρκεια της περασμένης χρονιάς, υπήρξε η Ιρανική κυβέρνηση αυτή που επέλεξε να αυτοαπομονωθεί, επέλεξε να εμμένει αυτοκαταστροφικά στο παρελθόν αντί να δεσμευτεί στο να οικοδομήσει ένα καλύτερο μέλλον", ανέφερε ο Ομπάμα.

    "Παρότι συνεχίζουμε να έχουμε διαφορές με την κυβέρνηση του Ιράν, συνεχίζουμε να δεσμευόμαστε σε ένα πιο ελπιδοφόρο μέλλον για τον Ιρανικό λαό", πρόσθεσε.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 20 March 2010 - 7:30:26 UTC