Read The Treatment of the Armenians in the Ottoman Empire (Part 2) (by Viscount Bryce) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-03-18

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Γ. Παπανδρέου: "Δεν χρειάζονται άλλα μέτρα"
  • [02] Στο 10.3% η ανεργία
  • [03] ΚΥΣΕΑ για Σκαραμαγκά-υποβρύχια
  • [04] Τραπεζικοί κολοσσοί σε δίκη για απάτη
  • [05] Παναθηναϊκός: Στόχος το... θαύμα
  • [06] Στη Βουλή το φορολογικό
  • [07] Προϋπόθεση η λύση

  • [01] Γ. Παπανδρέου: "Δεν χρειάζονται άλλα μέτρα"

    Ένα δάνειο (με τα επιτόκια με τα οποία δανείζονται οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως έχει ζητήσει η Ελλάδα) θα αρκούσε για να εξασφαλίσει ότι τα spreads θα υποχωρήσουν και οι κερδοσκόποι θα φύγουν και θα μας αφήσουν ήσυχους, τόνισε ο πρωθυπουργός Γιώργος Α. Παπανδρέου στην σημερινή του ομιλία στην Προσωρινή Επιτροπή Χρηματιστηριακής Οικονομικής & Κοινωνικής Κρίσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, όπου και απάντησε σε ερωτήσεις ευρωβουλευτών.

    Ο κ. Παπανδρέου είπε στην αρχή της ομιλίας του ότι μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου "δεν είδαμε ότι η ιστορία δεν τελείωσε" και "πίσω από τα κράτη των κομμουνιστικών καθεστώτων που κατέρρεαν, δημιουργήθηκε ένας νέος άρχοντας, η αγορά" και τελικά οδηγηθήκαμε σε "φούσκες" που πληρώθηκαν από τους πολίτες.

    Εδώ και δύο χρόνια, από την αρχή της κρίσης, δεν καταφέραμε να προχωρήσουμε σε μεταρρυθμίσεις και αλλαγές και αν αυτό δεν γίνει θα έχουμε βία, εντάσεις, εθνικισμούς και φονταμενταλισμούς είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

    Ο κ. Παπανδρέου ζήτησε "να μην επιστρέψουμε στα παλιά" και κάλεσε την ΕΕ να στείλει ένα ισχυρό μήνυμα στην επόμενη συνάντηση της Ομάδας των Είκοσι (G20), ενώ αναφερόμενος στις συναντήσεις του με ευρωπαίους ηγέτες, είπε ότι από αυτές προέκυψε μια πρωτοβουλία για τα CDS (Συμβόλαια Αντασφάλισης Κινδύνου), και πρόσθεσε ότι στην συνάντησή του με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, ζήτησε από τον κ. Ομπάμα σθεναρότερη αντιμετώπιση της κερδοσκοπίας και έλαβε θετική απάντηση "αν και ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες".

    Αναφερόμενος στην Ελλάδα, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι η χώρα έχει διαρθρωτικά προβλήματα τα οποία οξύνθηκαν από την κρίση και τις επιθέσεις των κερδοσκόπων, προσθέτοντας ωστόσο ότι "δεν ζητώ αποδιοπομπαίο τράγο".

    Ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι η μοίρα μας κρίνεται από εκείνες τις δυνάμεις που είτε στο θέμα των CDS είτε ως αξιολογητές δεν επιτήρησαν σωστά και παρατηρείται το παράδοξο φαινόμενο, ενώ οι φόροι των λαών μας γλίτωσαν τις τράπεζες από την χρεωκοπία, τώρα αυτές να μας χτυπάνε γιατί δημιουργήσαμε ελλείμματα για να τους γλιτώσουμε.

    "Πριν πέντε μήνες πήραμε ισχυρή εντολή για αλλαγή" είπε ο κ. Παπανδρέου επισημαίνοντας πως "ποτέ δεν είχαν ληφθεί τόσο πολλά μέτρα σε τόσο λίγο διάστημα" και προσθέτοντας ότι άμεσος στόχος είναι η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και της αξιοπιστίας της χώρας και μεσομακροπρόθεσμος στόχος είναι οι αλλαγές να εισάγουν την Ελλάδα σε πορεία ανάπτυξης.

    Ο κ. Παπανδρέου έκανε λόγο για την εφαρμογή από την περασμένη εβδομάδα του "πιο σκληρού προγράμματος λιτότητας" το οποίο εμπεριέχει και το μήνυμα του πολιτικού θάρρους και της δέσμευσης της Ελλάδας για την προστασία του κοινού νομίσματος.

    Ο Έλληνας πρωθυπουργός είπε ότι η πλειοψηφία του ελληνικού λαού στηρίζει τα μέτρα προσθέτοντας, ωστόσο, ότι "αν συνεχίσουμε να δανειζόμαστε με υψηλά επιτόκια το χρέος δεν μειώνεται και οι θυσίες θα χαθούν αν συνεχιστεί η κερδοσκοπία".

    Ζητάμε πολιτική στήριξη

    "Δεν είμαστε αήθης χώρα που ζητά να ζήσει από τον πλούτο των άλλων, ζητάμε πολιτική στήριξη ώστε να πετύχουν οι μεταρρυθμίσεις και να μην πληρώσουμε περισσότερο" είπε ο κ. Παπανδρέου τονίζοντας ότι "θα πρέπει να αναγκάσουμε τις αγορές να ανταποκριθούν θετικά, έστω και με πιεστικό τρόπο".

    "Η Ελλάδα αντιπροσωπεύει το 2% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ, μπορεί όμως να υπάρξει χιονοστιβάδα. Η Ευρώπη είναι και νομισματική και πολιτική ένωση και χρειαζόμαστε περισσότερη Ευρώπη" είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι η Ευρώπη μπορεί να είναι ο πρόδρομος της παγκοσμιοποιημένης οικονομίας και η ΕΕ να είναι ο καταλύτης για λύσεις σε παγκοσμιοποιημένο επίπεδο.

    Σε αυτό το σημείο της ομιλίας του ο κ. Παπανδρέου επικαλέστηκε την προτροπή του προέδρου του ΔΝΤ, Ντομινίκ Στρος-Καν να μην χαθεί η ευκαιρία για αλλαγή στους χρηματοπιστωτικούς θεσμούς και πρότεινε την δημιουργία Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου.

    Απαντώντας στους τρείς γύρους ερωτήσεων που ακολούθησαν την ομιλία του ο έλληνας πρωθυπουργός είπε ότι οι διαρθρωτικές αλλαγές στις οποίες προχωρά η ελληνική κυβέρνηση θα οδηγήσουν σε αύξηση της ανταγωνιστικότητας, ενώ σε ότι αφορά την Συνθήκη του Μάαστριχτ επισήμανε ότι μετά την έναρξη της κρίσης είχε αναφέρει στον κ. Μπαρόζο ότι δεν του άρεσε ο όρος "ευελιξία" που χρησιμοποιήθηκε τότε, διότι έδωσε λάθος μηνύματα και αυξήθηκαν τα ελλείμματα.

    Όπως είπε ο κ. Παπανδρέου είχα προτείνει τότε ότι αντί να είμαστε "ευέλικτοι" να δράσουμε συγκεκριμένα και συντονισμένα υπό την εποπτεία της Κομισιόν.

    Υπογράμμισε επίσης ότι η τιμωρία μιας χώρας με αποπομπή της από την ευρωζώνη δεν είναι η λύση, ενώ επιπλέον η τιμωρία και η αποπομπή σημαίνει και αποτυχία της ΕΕ.

    Ελλάδα και ΔΝΤ

    Ο κ. Παπανδρέου υπεραμύνθηκε της εισόδου της Ελλάδας στην ευρωζώνη καθώς το ευρώ σταθεροποίησε την χώρα νομισματικά και βοήθησε στην ανάπτυξη, ενώ αναφερόμενος στα μέτρα της κυβέρνησης είπε ότι αν η Ελλάδα δεν ήταν στην ευρωζώνη αυτά τα μέτρα θα τα ζητούσε το ΔΝΤ που δεν θα ζητούσε κάτι παραπάνω.

    Ο Έλληνας πρωθυπουργός είπε ότι η χώρα ουσιαστικά είναι στα πλαίσια επιτήρησης του ΔΝΤ, άσχετα αν δεν το λέμε έτσι, αλλά χωρίς τις διευκολύνσεις του ΔΝΤ, διότι (ως έχει η κατάσταση τώρα) αν χρειαστούμε τα χρήματα δεν θα τα έχουμε.

    Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι εδώ πρέπει να αναδειχθεί ο ρόλος της ΕΕ, (που μπορεί να πει) ότι μπορούμε να υποκαταστήσουμε το ΔΝΤ, αλλιώς η Ελλάδα έχει την επιλογή να καταφύγει σε αυτό.

    "Τα μέτρα δεν μας βγάζουν μόνα τους από την κρίση, θα υπάρξουν επενδύσεις στην Ελλάδα" είπε ο κ. Παπανδρέου επαναλαμβάνοντας ότι ως λάβρος ευρώφιλος ο ίδιος θα προτιμούσε ευρωπαϊκή λύση.

    Απαντώντας σε ερώτηση-πρόταση για κυκλοφορία παράλληλα με το ευρώ "εσωτερικού νομίσματος" στην Ελλάδα, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι κάτι τέτοιο θα ήταν πολύ περίπλοκο ενώ απαντώντας σε άλλη ερώτηση είπε ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να χρεωκοπήσει και τόνισε ότι δεν πρέπει να δίνεται η εικόνα πως η Ελλάδα είναι στο χείλος της καταστροφής.

    Σε ό,τι αφορά το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων που ετέθη ως ερώτηση, ο Έλληνας πρωθυπουργός είπε ότι "θα ήταν άκαιρο να τεθεί τέτοιο θέμα τώρα" καθώς κάτι τέτοιο θα έστελνε και το λάθος μήνυμα πως στην Ελλάδα "δεν είμαστε έτοιμοι για αλλαγές", ενώ από την χώρα εκπέμπεται ένα διαφορετικό μήνυμα που είναι δυνατό από το κουράγιο του ελληνικού λαού.

    Απαντώντας στην ερώτηση αν πρέπει και η ΕΕ μέσω μιας Εξεταστικής Επιτροπής πρέπει να διερευνήσει τι συνέβη στο παρελθόν, ο Έλληνας πρωθυπουργός είπε ότι στην Ελλάδα έχει συσταθεί μια Εξεταστική Επιτροπή και υπογράμμισε ότι "η Ελλάδα δεν χρησιμοποίησε κρυφές τακτικές και μπήκε στην ευρωζώνη με το σπαθί της".

    Ο κ. Παπανδρέου εξήγησε στο ευρωκοινοβούλιο τους δύο διαφορετικούς τρόπους υπολογισμού των στρατιωτικών δαπανών και είπε ότι η Ελλάδα μπήκε στην ευρωζώνη με έλλειμμα 3,1 ενώ δεν παρέλειψε να επισημάνει στους ευρωβουλευτές ότι το 4%-5% του ΑΕΠ της χώρας μας κατευθύνεται στις αμυντικές δαπάνες.

    "Δεν μπορούμε μόνοι μας να πολεμήσουμε τους κερδοσκόπους των διεθνών αγορών. Δεν λέω να ασφυκτιούν οι αγορές, αλλά να ρυθμιστούν" είπε ο κ. Παπανδρέου προσθέτοντας ότι η Ελλάδα θα βγεί ισχυρότερη στο τέλος της κρίσης, επισημαίνοντας ότι "με όποιον και να μιλήσεις στην Ελλάδα λέει "ναι" στις αλλαγές" και ολοκλήρωσε την ομιλία του ευχόμενος να διαδραματίσει η Επιτροπή ουσιαστικό ρόλο ώστε η ΕΕ να δεί πως θα αντιμετωπιστεί η κρίση.

    EE: Ετοιμος ο μηχανισμός στήριξης εφόσον χρειαστεί

    Την ελπίδα να υπάρξει η κατάλληλη πολιτική βούληση και να διεξαχθούν εποικοδομητικές συζητήσεις στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ σε ό,τι αφορά το πλαίσιο συντονισμένης βοήθειας προς την Ελλάδα εξέφρασε σήμερα από τις Βρυξέλλες ο εκπρόσωπος του αρμόδιου για τις οικονομικές υποθέσεις επιτρόπου Ολι Ρεν.

    Ειδικότερα, ο Αμαντέο Αλταφάζ επανέλαβε ότι για να ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα, θα πρέπει πρώτα να ζητήσει βοήθεια η ίδια η χώρα και η σχετική πολιτική απόφαση να ληφθεί από τους 27 ευρωπαίους ηγέτες σε Σύνοδο Κορυφής. Ο ίδιος εκπρόσωπος σημείωσε πάντως ότι δεν έχει καθοριστεί ακόμη η ημερομηνία συζήτησης του θέματος από Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ καθώς δεν έχει υποβληθεί σχετικό αίτημα από την Ελλάδα.

    Παράλληλα, ο Αμαντέο Αλταφάζ επανέλαβε τη χθεσινή δήλωση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο σύμφωνα με την οποία εφόσον χρειαστεί, υπάρχει ετοιμότητα για ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης μετά τη διευκρίνιση των τεχνικών λεπτομερειών οι οποίες συζητήθηκαν από το Eurogroup και το Συμβούλιο ECOFIN.

    O εκπρόσωπος τόνισε ακόμη ότι βασική θέση της Επιτροπής είναι και παραμένει η δήλωση του Συμβουλίου της 11ης Φεβρουαρίου, σύμφωνα με την οποία: «τα κράτη μέλη της ευρωζώνης δεσμεύονται να λάβουν αποφασιστική και συντονισμένη δράση για την ελληνική οικονομία, η οποία θα μπορούσε να ενεργοποιηθεί άμεσα εφόσον χρειαστεί».

    -

    [02] Στο 10.3% η ανεργία

    Στο 10,3% ανήλθε το ποσοστό της ανεργίας στη χώρα το δ' τρίμηνο του 2009 έναντι 7,9% το αντίστοιχο διάστημα του 2008. Σύμφωνα με την έρευνα εργατικού δυναμικού της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας το δ' τρίμηνο πέρυσι οι άνεργοι ανήλθαν σε 514.401 άτομα και αυξήθηκαν κατά 121.733 άτομα σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2008, ενώ ο αριθμός των απασχολουμένων το δ' τρίμηνο του 2009 εκτιμάται στα 4.476.806 άτομα.

    Από τα επιμέρους στοιχεία της έρευνας προκύπτει ότι το ποσοστό ανεργίας των γυναικών είναι σχεδόν διπλάσιο απ' εκείνο των ανδρών (14% έναντι 7,7%) ηλικιακά το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας παρατηρείται στους νέους ηλικίας 15 έως 29 ετών (20,4%) ενώ για τις νέες γυναίκες το αντίστοιχο ποσοστό φθάνει στο 26,2%.

    Ως προς το επίπεδο της εκπαίδευσης το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας καταγράφεται σε όσους δεν έχουν πάει καθόλου σχολείο (14,4%) στους απόφοιτους ανώτερης τεχνολογικής επαγγελματικής εκπαίδευσης (12,1%) και σε όσους έχουν απολυτήριο μέσης εκπαίδευσης (11,7%).

    Σε επίπεδο περιφέρειας το μεγαλύτερο ποσοστό ανεργίας παρατηρείται στο νότιο Αιγαίο με 13,2%, στην ανατολική Μακεδονία και Θράκη με 12,2% και στη δυτική Μακεδονία με 12%.

    Στον αντίποδα το μικρότερο ποσοστό ανεργίας καταγράφεται στο βόρειο Αιγαίο με 5,3% και στη δυτική Ελλάδα και στην Πελοπόννησο με 8,7%.

    Το ποσοστό των "νέων ανέργων", δηλαδή όσων εισέρχονται για πρώτη φορά στην αγορά εργασίας αναζητώντας απασχόληση, ανέρχεται στο 25,8% του συνόλου των ανέργων, ενώ οι μακροχρόνια άνεργοι (αυτοί που αναζητούν εργασία από 12 μήνες και πάνω ανεξάρτητα αν είναι νέοι ή παλαιοί άνεργοι) αποτελούν το 43,3% του συνόλου.

    Το ποσοστό ανεργίας των ατόμων με ξένη υπηκοότητα είναι ανώτερο από το αντίστοιχο των Ελλήνων υπηκόων και ανέρχεται στο 11,7%.

    Από το σύνολο των ανέργων, το 87% αναζητά εργασία ως μισθωτός με πλήρη απασχόληση, ενώ το ποσοστό μερικής απασχόλησης παραμένει χαμηλό και ανέρχεται στο 6,2% των απασχολουμένων.

    Το ποσοστό των μισθωτών, το οποίο εκτιμάται σε 64,1% εξακολουθεί να είναι χαμηλότερο του μέσου όρου της Ευρωπαϊκής Ενωσης, στην οποία ανέρχεται σε 80%.

    Το δ' τρίμηνο 2009 σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2008 παρατηρήθηκε αύξηση των απασχολουμένων στο πρωτογενή τομέα της οικονομίας κατά 6,6%, ενώ αντίθετα μείωση παρουσιάζεται στον δευτερογενή τομέα (6,8%) και στον τριτογενή τομέα (1,4%).

    [03] ΚΥΣΕΑ για Σκαραμαγκά-υποβρύχια

    Εγκρίνεται σήμερα, από το ΚΥΣΕΑ, η συμφωνία - πλαίσιο για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά και το πρόγραμμα των υποβρυχίων, για λογαριασμό του Πολεμικού Ναυτικού.

    Για το θέμα θα υπάρξει σύσκεψη της διυπουργικής επιτροπής στο Υπουργείο Οικονομικών και στη συνέχεια η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και η ηγεσία του Πολεμικού Ναυτικού θα ενημερώσουν την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή.

    Οι εξελίξεις γύρω από το θέμα των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά ήταν το αντικείμενο της συνέντευξης που έδωσε χθες το μεσημέρι η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

    Σημειώνεται ότι το συνολικό κόστος του προγράμματος ναυπήγησης 4 υποβρυχίων τύπου 214 και εκσυγχρονισμού 3 υποβρυχίων τύπου 209, που είχαν ανακοινωθεί τα έτη 2000 και 2002, είχε ανέλθει στα 2 δισ. 838 εκατομμύρια ευρώ και μέχρι το 2008 είχαν ήδη καταβληθεί 2 δισ. 32 εκατομμύρια ευρώ χωρίς να έχει παραληφθεί τίποτε από την Ελλάδα.

    Ο κ. Βενιζέλος παρατήρησε ότι στόχος μας, επιλύοντας το πρόβλημα, δεν ήταν να αναδείξουμε τις ευθύνες, αλλά να προστατεύσουμε το δημόσιο συμφέρον και το συμφέρον του Πολεμικού Ναυτικού.

    Παράλληλα διαβεβαίωσε ότι δεν υπήρξαν πιέσεις από τη γερμανική κυβέρνηση για το θέμα.

    Επίσης διευκρίνισε ότι οι συναντήσεις υπουργών της κυβέρνησης στο Αμπου Νταμπί, όπως και η επίσκεψη εμπορικής αντιπροσωπείας του Αμπου Νταμπί στην Ελλάδα δεν σχετίζονται με τις εξελίξεις στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο κ. Βενιζέλος για τη συμφωνία - πλαίσιο:

    -Το 75% των μετοχών των Ναυπηγείων μεταβιβάζεται στην εταιρεία Αμπου Νταμπί Μάριτάιμ,

    -Το ελληνικό δημόσιο διατηρεί το δικαίωμα άσκησης βέτο εσαεί όσον αφορά στην περαιτέρω μεταβίβαση των μετοχών,

    -Το ελληνικό δημόσιο διατηρεί το δικαίωμα άσκησης βέτο όσον αφορά στα πρόσωπα που στελεχώνουν το ΔΣ της εταιρείας,

    -Αίρεται η πρόταση της Αμπου Νταμπί Μάριταιμ για απολύσεις 350 εργαζομένων,

    - Η ελληνική πλευρά θα παραλάβει το 1ο υποβρύχιο Παπανικολής - το οποίο είχε παρουσιάσει προβλήματα - με σκοπό την πώληση του σε τρίτη χώρα. Το συγκεκριμένο υποβρύχιο έχει την πιστοποίηση του γερμανικού νηογνώμονα αλλά για την παραλαβή του θα ζητηθεί νέα πιστοποίηση από το γερμανικό νηογνώμονα και το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό.

    Όσον αφορά στην προοπτική πώλησης του, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι "μου μεταφέρεται η αίσθηση από τους γνωρίζοντες ότι υπάρχουν διαθέσιμοι αγοραστές. Η ελληνική πλευρά προσδοκά να πουλήσει το υποβρύχιο σε ποσό μεγαλύτερο των 300 εκατομμυρίων ευρώ, ποσό στο οποίο κοστολογείται από τη γερμανική πλευρά".

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ.Βενιζέλος είπε ότι εάν δεν πραγματοποιηθεί η πώληση του και η ηγεσία του Πολεμικού Ναυτικού ζητήσει να ενταχθεί στη δύναμη του Στόλου, τότε το θέμα θα απασχολήσει το υπουργικό συμβούλιο.

    - Το Πολεμικό Ναυτικό θα παραλάβει 3 νέα υποβρύχια τύπου 214 και ένα τύπου 209 που έχει εκσυγχρονιστεί,

    - Η Ελλάδα θα παραγγείλει άλλα 2 νέα υποβρύχια τύπου 214 έναντι του εκσυγχρονισμού των άλλων 2 υποβρυχίων τύπου 209.

    Η τιμή κόστους των νέων υποβρυχίων ανέρχεται σε 500 εκατομμύρια ευρώ, έκαστο, όταν σε τιμές 2001 η τιμή του ήταν 463,25 εκατομμύρια ευρώ. Η συνολική επιβάρυνση του ελληνικού δημοσίου αν ληφθούν υπόψη το χρέος προς τη γερμανική πλευρά, που αφορά μεταξύ άλλων στα ανταλλακτικά και τον εκσυγχρονισμό των άλλων δυο υποβρυχίων τύπου 209 - που δεν θα γίνει- και την πώληση του υποβρυχίου Παπανικολής, θα ανέλθει σε 165 εκατομμύρια ευρώ.

    Τα ανταλλακτικά θα διατεθούν στο εκσυγχρονισμένο υποβρύχιο και στα άλλα δύο υποβρύχια που δεν θα εκσυγχρονιστούν.

    Το πρόγραμμα πληρωμών είναι 9ετούς διάρκειας και το ετήσιο κόστος θα κυμαίνεται από 50 έως 200 εκατομμύρια ευρώ.

    Η γερμανική πλευρά έχει προτείνει καλύτερες πληρωμές για τα δύο πρώτα χρόνια για τη ναυπήγηση των νέων υποβρυχίων.

    - Τα περιουσιακά στοιχεία των Ναυπηγείων που αφορούν σε μη στρατιωτικές δραστηριότητες θα εκποιηθούν.

    - Στα Ναυπηγεία χορηγείται δάνειο 20 εκατομμύρια ευρώ για τη συνέχιση της λειτουργίας τους, μέχρι την υπογραφή της τελικής συμφωνίας σε 4-5 μήνες. Η τελική συμφωνία θα επικυρωθεί από τη Βουλή.

    Ως δικλείδες ασφαλείας για την προοπτική των Ναυπηγείων, ο κ. Βενιζέλος ανέφερε το 9ετές πρόγραμμα για τη ναυπήγηση των δύο νέων υποβρυχίων, τις κατασκευές ή επισκευές πολεμικών πλοίων για την κάλυψη αναγκών του Πολεμικού Ναυτικού και το πρόγραμμα δράσης της Αμπου Νταμπί Μάριταιμ για πωλήσεις προς τρίτους.

    Ο κ. Βενιζέλος ξεκαθάρισε ότι δεν θίγεται το πρόγραμμα ναυπήγησης των 4 φρεγατών από τη Γαλλία.

    [04] Τραπεζικοί κολοσσοί σε δίκη για απάτη

    Μία δικαστής του Μιλάνου η Σιμόν Λουέρτι έκρινε, ότι τέσσερις διεθνείς τράπεζες και 13 άτομα πρέπει να παραπεμφθούν να δικαστούν σε σχέση με εμπλοκή τους στις αγορές των παραγώγων, στις οποίες μετείχε κι η τοπική κυβέρνηση του Μιλάνου...Η ημερομηνία της δίκης προσδιορίστηκε για τις 6 Μαΐου, όπως αναφέρθηκε από το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων ANSA.

    Οι κατηγορούμενοι παραπέμπονται γι "διακεκριμένη απάτη", λόγω μιάς συναλλαγής swap (ανταλλαγή νόμιμων υποχρεώσεων), αλλά με 30ετή χρονικό ορίζοντα. Ειδικά ο Δήμος του Μιλάνου δανειζόταν, προκειμένου να αναδιαρθρώσει το χρέος του.

    Η επίδικη συναλλαγή έγινε το 2005 κι αφορούσε ομόλογα του Δήμου του Μιλάνου, συνολικής αξίας 1,68 δισ.ευρώ. Ο Δήμος του Μιλάνου με αυτήν τη συναλλαγή--που δεν έτυχε της καλύτερης δημοσιότητας, γι ευνόητους λόγους--ζημιώθηκε με τουλάχιστον 300 εκατομμύρια ευρώ...Αντιθέτως, λέει το κατηγορητήριο, οι τράπεζες "έβγαλαν" περίπου "100 εκατομμύρια ευρώ εντελώς παράνομα κέρδη"...

    Ήδη ο Δήμος του Μιλάνου εστράφη--δικαστικά--καθ' όλων των εμπλεκόμενων διεθνών τραπεζών, που είναι οι εξής: Deutsche Bank, η JP Morgan, η ελβετική UBS, και η Depfa.

    Οι ιδιώτες επενδυτές, αλλά κι ο ίδιος ο Δήμος του Μιλάνου, στην ίδια συναλλαγή, παραπλανήθηκαν από τις εν λόγω τράπεζες για την ακριβή φύση, αλλά και τους συναφείς κινδύνους, της προσωπικής επένδυσής τους, πάντοτε σύμφωνα με το κατηγορητήριο. Αυτή θα είναι η πρώτη δίκη του είδους, μεγάλες τράπεζες που εμπλέκονται σε παρανομία που αφορά και θεσμό του κράτους--μεγάλο Δήμο.

    Το "Ελεγκτικό Συνέδριο" της Ιταλίας αποφάνθηκε ότι, αυτή η συναλλαγή "ήταν μία αληθινή ωρολογιακή βόμβα για τους εμπλεκόμενους" σ αυτήν.

    Υπεύθυνοι του ανωτέρω δικαστηρίου δήλωσαν, ανώνυμα, ότι και δεκάδες άλλοι Δήμοι στην Ιταλία έχουν κάνει ανάλογες συναλλαγές, σε μία προσπάθεια να βρίσκουν τουλάχιστον τα τοκοχρεολύσια για να εξυπηρετήσουν παλαιότερα δάνειά τους.

    [05] Παναθηναϊκός: Στόχος το... θαύμα

    Την ανατροπή των δεδομένων θα επιδιώξει σήμερα ο Παναθηναϊκός στο Βέλγιο στον αγώνα ρεβάνς κόντρα στην Σταντάρ Λιέγης (20:00/ΑΝΤ1), στο πλαίσιο της φάσης των «16» του Γιουρόπα Λιγκ. Η ομάδα της Αθήνας θα παίξει για να ανατρέψει την ήττα με 3-1 από το πρώτο παιχνίδι στο Ολυμπιακό στάδιο και σίγουρα η αποστολή της μόνο εύκολη δεν θα είναι...

    Από εκεί και πέρα το αυριανό πρόγραμμα περιλαμβάνει σπουδαία παιχνίδια, όπως αυτό της Λίβερπουλ με την Λιλ. Η διάσημη αγγλική ομάδα είχε χάσει στο πρώτο ματς της Γαλλίας με 1-0 και ελπίζει ότι αύριο στο «Ανφιλντ» θα ανατρέψει το σκορ και θα πάρει αυτή τη πρόκριση.

    Σημαντικά είναι επίσης τα παιχνίδια της Σπόρτινγκ Λισσαβόνας με την Ατλέτικο Μαδρίτης, της Βέρντερ Βρέμης με την Βαλένθια και της Μαρσέιγ με τη Μπενφίκα. Και τα τρία ζευγάρια είχαν αναδειχθεί ισόπαλα στα πρώτα ματς και αναμένεται να γίνει πραγματική μάχη για τη πρόκριση στην επόμενη φάση. Συνοπτικά το πρόγραμμα με τους Β' αγώνες της φάσης των «16» του Γιουρόπα Λιγκ έχει εξής (σε παρένθεση τα σκορ των πρώτων αγώνων):Αντερλεχτ-Αμβούργο 1-3

    Βόλφσμπουργκ-Ρούμπιν Καζάν 1-1

    Σπόρτινγκ Λισσαβόνας-Ατλέτικο Μαδρίτης 0-0

    Λίβερπουλ-Λιλ 0-1

    Μαρσέιγ-Μπενφίκα 1-1

    Σταντάρ Λιέγης-Παναθηναϊκός 3-1

    Φούλαμ-Γιουβέντους 1-3

    Βέρντερ Βρέμης-Βαλένθια 1-1Αγγιξε το θαύμα ο Ολυμπιακός

    Το πάλεψε αλλά δεν κατάφερε να ανατρέψει την ήττα με 1-0 του πρώτου αγώνα ο Ολυμπιακός, καθώς ηττήθηκε 2-1 από την Μπορντό στη γαλλική πόλη για τη φάση των «16» του Τσάμπιονς Λιγκ κι έτσι αποκλείστηκε. Οι Γάλλοι προηγήθηκαν με τον Γκουρκούφ στο 5', η ελληνική ομάδα ισοφάρισε με τον Μήτρογλου στο 65' και ο Τσαμάχ στο 88' διαμόρφωσε το τελικό αποτέλεσμα. Οι δύο ομάδες αγωνίστηκαν με δέκα παίκτες στο β' ημίχρονο, καθώς στο 60' αποβλήθηκε ο Ντάρμπισαϊρ και στο 68' ο Ντιαρά, και οι δύο με δεύτερη κίτρινη κάρτα.

    Σε αγώνες ρεβάνς για τη φάση των "16" του Τσάμπιονς Λιγκ, σημειώθηκαν τα εξής αποτελέσματα (σε παρένθεση τα σκορ των πρώτων αναμετρήσεων):Φιορεντίνα (Ιταλία)-Μπάγερν Μονάχου (Γερμανία) 3-2 (1-2)

    Αρσεναλ (Αγγλία)-Πόρτο (Πορτογαλία) 5-0 (1-2)

    Ρεάλ Μαδρίτης (Ισπανία)-Λιόν (Γαλλία) 1-1 (0-1)

    Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (Αγγλία)-Μίλαν (Ιταλία) 4-0 (3-2)

    Σεβίλη (Ισπανία)-ΤΣΣΚΑ Μόσχας (Ρωσία) 1-2 (1-1)

    Τσέλσι (Αγγλία)-Ιντερ (Ιταλία) 0-1 (1-2)

    Μπαρτσελόνα (Ισπανία)-Στουτγκάρδη (Γερμανία) 4-0 (1-1)

    Μπορντό (Γαλλία)-Ολυμπιακός 2-1 (1-0)*** Η κλήρωση των προημιτελικών της διοργάνωσης θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή

    [06] Στη Βουλή το φορολογικό

    Με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο αλλάζει κάθε πτυχή του συστήματος φορολογίας στη χώρα μας, πραγματοποιείται μια "μεγάλη επανάσταση" καθώς καταργούνται αναίτια προνόμια ολίγων σε βάρος των πολλών, ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, παρουσιάζοντας τις βασικές αρχές του φορολογικού νομοσχεδίου στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής.

    Το νέο νομοσχέδιο σέβεται τις αρχές της δικαιοσύνης, καθώς όλοι συνεισφέρουν ισότιμα, έχει αναδιανεμητικό χαρακτήρα, δεν επιβαρύνει τα χαμηλά και τα μεσαία εισοδηματικά στρώματα, είναι αποδοτικό, απλό και διαφανές, τόνισε ο κ. Παπακωνσταντίνου.

    Ακούσαμε την κοινωνία, τους φορείς. Περισσότεροι από 15.000 πολίτες μας έστειλαν τις απόψεις τους στην ηλεκτρονική ιστοσελίδα που είχε δημιουργηθεί για το φορολογικό νομοσχέδιο, ενώ συμμετείχαν επίσης στο φορολογικό διάλογο 30 φορείς σε δέκα ομάδες εργασίας σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών.

    Τόνισε, δε, ότι το φορολογικό νομοσχέδιο τολμά ουσιαστικές τομές, οδηγεί προς την αναδιανομή των φορολογικών βαρών χωρίς όμως να στρέφεται σε αυτούς που αισθάνονται ότι μόνιμα επωμίζονται τα φορολογικά βάρη.

    O κ. Παπακωνσταντίνου επισήμανε ότι προβλέπεται νέα δίκαιη φορολογική κλίμακα, ενίσχυση των φορολογικών εσόδων, κατάργηση άδικων και παράλογων φοροαπαλλαγών, διατήρηση όμως ρυθμίσεων φοροαπαλλαγών σε ευπαθείς ομάδες της κοινωνίας και εισαγωγή τεκμηρίων υπολογισμού ελάχιστου εισοδήματος.

    Επίσης, προβλέπει αναδιοργάνωση των υπηρεσιών Ειδικών Ελέγχων με στόχο την καταπολέμηση της επώνυμης φοροδιαφυγής και της φοροδιαφυγής στον τομέα του παραεμπορίου.

    Ο κ. Παπακωνσταντίνου πρόσθεσε ότι με το νέο νομοσχέδιο επιχειρείται να δημιουργηθεί ένα κράτος δικαίου, που δεν αφήνει την απάτη και τη διαφθορά να υπάρχει, όπου και αν εμφανίζεται, ακόμα και στο ίδιο το κράτος.

    Τέλος, όπως επισήμανε ο κ. Παπακωνσταντίνου, τα έσοδα του δημοσίου έχουν ήδη αρχίσει να παρουσιάζουν ανοδική πορεία το α' τρίμηνο του έτους και είναι εντός του στόχου του προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης, ως αποτέλεσμα των ενεργειών και των πρωτοβουλιών που έχει πάρει η κυβέρνηση.

    Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Σταϊκούρας κατηγόρησε την κυβέρνηση για ολιγωρία, αναβολές και παλινωδίες, ενώ έκανε λόγω για απουσία ολοκληρωμένου σχεδίου και επισήμανε ότι σε αντίθεση με τα όσα υποστήριξε ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, δεν υπήρξε διάλογος και διαβούλευση, καθώς, όπως είπαν όλοι οι φορείς δεν εκλήθησαν ποτέ στον διάλογο αυτό.

    Ο κ. Σταϊκούρας επισήμανε πως υπάρχουν μεγάλες ασάφειες και εκκρεμότητες, αναφορικά με το ποιες κατηγορίες επαγγελματιών πρέπει να τοποθετήσουν ταμειακές μηχανές, αναφορικά με τα τεκμήρια και αναφορικά με τους φόρους ακινήτων .

    Ειδικότερα, επισήμανε ότι το φορολογικό νομοσχέδιο προτείνει σκληρή φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας και θα επιτείνει ακόμη περισσότερο την κρίση στον κατασκευαστικό κλάδο.

    Γενικότερα, το φορολογικό νομοσχέδιο, είπε ο κ. Σταϊκούρας, δημιουργεί αδικίες και επιβάλλει φορολογικά βάρη σε μεσαία και μικρά εισοδήματα.

    Ο κ. Σταϊκούρας επισήμανε ότι σε αντίθεση με τα στοιχεία που παρουσίασε ο υπουργός Οικονομικών κ. Παπακωνσταντίνου, αναφορικά με την εξέλιξη των εσόδων, το α' δίμηνο του 2010 τα έσοδα παρουσίασαν μείωση 0,2% σε σχέση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2009 (εξαιρουμένης των εσόδων από την έκτακτη φορολογία σε επιχειρήσεις κλπ).

    Μιλώντας στη Βουλή ο κ. Καραθανασόπουλος από το ΚΚΕ επισήμανε ότι διαχρονικά τα φορολογικά βάρη τα αναλαμβάνουν τα πλατιά λαϊκά στρώματα και η αναλογία αυτή μεγαλώνει ακόμη περισσότερο και με το νέο νομοσχέδιο.

    Επισήμανε επίσης ότι προβλέπει νέα διευρυμένη έμμεση φορολογία που πλήττει κατ' εξοχήν τα λαϊκά στρώματα.

    Ο κ. Πουλατίδης από το ΛΑΟΣ εξέθεσε στον υπουργό Οικονομικών, μεταξύ άλλων, τον προβληματισμό του για το πόσο θα διαρκέσει το νομοσχέδιο αυτό που κατατίθεται (αν θα αλλάξει στα επόμενα χρόνια).

    Ο εκπρόσωπος του ΣΥΝ κ. Παπαδημούλης, επισήμανε ότι ο νέο φορολογικό νομοσχέδιο προβλέπει υπερφορολόγηση μισθωτών, συνταξιούχων και συνεπών φορολογουμένων, ενώ από την άλλη δεν χτυπά τα αδήλωτα εισοδήματα.

    Αλλάζει ο τρόπος προσδιορισμού εισοδημάτων σε πολλές κατηγορίες

    Από 1η Ιουλίου 2010 τα εισοδήματα των επαγγελματιών ταξί, φορτηγών ΔΧ, λεωφορείων ΚΤΕΛ, νοικιαζόμενων δωματίων, μηχανικών και αρχιτεκτόνων, πρακτορείων ΠΡΟΠΟ και περιπτέρων, θα προσδιορίζονται με λογιστικό τρόπο, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου, μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής για το φορολογικό.

    Ειδικά, σε ότι αφορά τους επαγγελματίες ταξί, για το α' εξάμηνο του 2010 θα ισχύσει ο τεκμαρτός τρόπος προσδιορισμού του εισοδήματός του, το οποίο όμως θα είναι αυξημένο κατά 50% σε σχέση με το ισχύον.

    Ο κ. Παπακωνσταντίνου τόνισε ακόμη ότι όλοι οι επαγγελματίες στην αγορά θα εφοδιαστούν με ταμειακές μηχανές για την έκδοση αποδείξεων, το ίδιο και οι επαγγελματίες στις λαϊκές αγορές για τους οποίους, όπως είπε, έχει δοθεί εντολή να γίνουν εισαγωγές ειδικών ταμειακών μηχανών, που να χρησιμοποιούνται σε εξωτερικούς χώρους.

    Υπενθυμίζεται ότι σε ό,τι αφορά τους ιδιοκτήτες πρατηρίων καυσίμων έχει ήδη ανακοινωθεί η υποχρέωσή τους να εκδίδουν αποδείξεις από την 1η Απριλίου, όπως και η ένταξή τους στο λογιστικό σύστημα προσδιορισμού του εισοδήματός τους από την ίδια ημερομηνία.

    Ο κ. Παπακωνσταντίνου διευκρίνισε επίσης ότι από το ΦΠΑ θα συνεχίσουν να εξαιρούνται οι γιατροί και γενικά οι ιατρικές υπηρεσίες, λόγω κοινοτικής οδηγίας. Ο υπουργός ανακοίνωσε επίσης ότι θα υπάρξουν αλλαγές στα τεκμήρια διαβίωσης, καθώς και στο αφορολόγητο ποσό ανάλογα με τα παιδιά.

    Ειδικότερα, για τα τεκμήρια κατοικίας είπε ότι θα είναι υψηλότερα για τις περιοχές με υψηλές αντικειμενικές αξίες (ακριβές περιοχές), ενώ για τα τεκμήρια των ΙΧ ανέφερε ότι εξετάζεται η σύνδεσή τους και με την παλαιότητα εκτός από τα κυβικά.

    Στο σημείο αυτό διευκρίνισε ότι τα τεκμήρια δεν θα αφορούν συνταξιούχους, ανάπηρους καθώς και απολυμένους.

    Σε ό,τι αφορά το αφορολόγητο ποσό από τις δηλώσεις του υπουργού προκύπτει ότι η κυβέρνηση εξετάζει την αύξηση κατά 1.500 ευρώ του ύψους του αφορολόγητου ανάλογα με το κάθε παιδί. Τέλος, προανήγγειλε ότι θα υπάρξει κλίμακα για τη φορολόγηση των αποζημιώσεων απολύσεων.

  • ** Το φορολογικό νομοσχέδιο θα συζητηθεί το απόγευμα στο υπουργικό συμβούλιο, ενώ αμέσως μετά θα δημοσιοποιηθεί και θα δοθεί στους φορείς προκειμένου να υποβάλουν τις παρατηρήσεις και τα σχόλιά τους, όπως ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών. Την ερχόμενη Τρίτη, μετά τη τελική επικύρωσή του από το υπουργικό συμβούλιο, θα κατατεθεί στη Βουλή προς συζήτηση και ψήφιση.

    -

    [07] Προϋπόθεση η λύση

    Αποφασισμένος να μη διεκδικήσει δεύτερη θητεία στο προεδρικό αξίωμα , αν μέχρι το 2013 δεν επιτευχθεί λύση στο κυπριακό, δήλωσε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας.

    « Η παρούσα θητεία θα είναι η πρώτη και η τελευταία», υπογράμμισε ο Κύπριος πρόεδρος, μιλώντας σε συνέντευξη τύπου για το κυπριακό με τη συμπλήρωση δύο χρόνων στην προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Για την πορεία των απευθείας διαπραγματεύσεων με τον τουρκοκύπριο ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ ο πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι δεν έχουν εξελιχθεί μέχρι στιγμής όπως επιθυμούσε η ελληνοκυπριακή πλευρά , αφού, επεσήμανε, δεν έχουν επιτευχθεί συγκλίσεις σε όλες τις πτυχές.

    Διέψευσε ωστόσο ότι στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων συζητήθηκαν μόνο τα κεφάλαια Διακυβέρνησης και Διαμοιρασμού Εξουσιών, Οικονομίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης, σημειώνοντας ότι έχουν τεθεί επί τάπητος όλες οι πτυχές του κυπριακού.

    Επίσης τόνισε ότι δεν πρόκειται να κάνει απαράδεκτες υποχωρήσεις για να διασφαλίσει ο κ. Ταλάτ την επανεκλογή του ως ηγέτης των τουρκοκυπρίων. Παράλληλα, σημείωσε ότι ο βασικός αντίπαλος του, Ντερβίς Έρογλου, είναι «πολιτικό παιδί» του Ραούφ Ντενκτάς.

    Απαντώντας στην πρόταση του Τούρκου πρωθυπουργού για πενταμερή διάσκεψη, ο πρόεδρος Χριστόφιας επανέφερε την πρόταση για διεθνή διάσκεψη, με συμμετοχή των Ηνωμένων Εθνών, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Ελλάδας, της Τουρκίας, της Βρετανίας, της Κυπριακής Δημοκρατίας και εκπροσώπων των δύο κοινοτήτων της Κύπρου.

    Με την πρότασή μας αυτή, είπε, θέτουμε στο επίκεντρο την Κυπριακή Δημοκρατία, ως αναγνωρισμένη διεθνώς οντότητα και στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών.

    Επίσκεψη στην Αθήνα

    Συνομιλίες με τον πρωθυπουργό Γ.Α.Παπανδρέου θα έχει αύριο στο Μέγαρο Μαξίμου ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας. Στη συνάντηση θα συμμετάσχει και ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας και όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΥΠΕΞ, Γρηγόρης Δελαβέκουρας, πρόκειται για μια πολύ χρήσιμη ανταλλαγή απόψεων σε μια κρίσιμη στιγμή, καθώς οι συνομιλίες προχωρούν.

    ''Η υποστήριξη της Αθήνας στον Πρόεδρο της Κύπρου είναι δεδομένη, είναι συνεχής, είναι έμπρακτη, ελπίζουμε να δούμε πρόοδο στις συνομιλίες'', δήλωσε ο εκπρόσωπος.

    Κληθείς να σχολιάσει την απόφαση του ΕΔΑΔ, με την οποία αναγνωρίζεται η «επιτροπή αποζημιώσεων» στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου ως «νόμιμο και αποτελεσματικό εσωτερικό ένδικο μέσο» ο κ. Δελαβέκουρας απάντησε: ''Το Κυπριακό παραμένει ζήτημα εισβολής και κατοχής, οι συνέπειες βαρύνουν την Τουρκία. Η απόφαση του ΕΔΑΔ πρέπει να μελετηθεί, αλλά δεν μπορεί να αναιρέσει την πραγματικότητα που υπάρχει στο νησί. Σημασία έχει ότι πρέπει η τουρκοκυπριακή πλευρά να προσέλθει στις διαπραγματεύσεις ώστε να βρεθεί λύση που θα βασίζεται στις αρχές και τις αξίες της ΕΕ''.

    Για το ενδεχόμενο να υπάρξει ένα κοινό ανακοινωθέν για τις διακοινοτικές συνομιλίες μεταξύ των κυρίων Χριστόφια και Ταλάτ στην Κύπρο, πράγμα που φαίνεται να προτείνεται από την τουρκοκυπριακή πλευρά, ο κ. Δελαβέκουρας απάντησε οτι ''το θέμα βρίσκεται υπό συζήτηση και εξαρτάται άμεσα από τις συνομιλίες που βρίσκονται σε εξέλιξη, και η πορεία τους θα δείξει αν είναι σκόπιμο να υπάρξει ένα κοινό ανακοινωθέν. Είναι κάτι που συζητά αυτή τη στιγμή ο Πρόεδρος Χριστόφιας''.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 18 March 2010 - 13:30:36 UTC