Visit our archive of Documents on Greece & the Former Yugoslav Republic of Macedonia (FYROM) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 22 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-03-17

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Η Ελλάδα θα πάρει τις δικές της αποφάσεις"
  • [02] "Ανάγκη χειροπιαστής υποστήριξης από την ΕΕ"

  • [01] "Η Ελλάδα θα πάρει τις δικές της αποφάσεις"

    Με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο θα συναντηθεί σήμερα στις Βρυξέλλες, ο πρωθυπουργός. Αύριο, ο κ. Γιώργος Παπανδρέου θα μιλήσει για την ευρωπαϊκή διακυβέρνηση σε σχέση με την οικονομική και κοινωνική ανάκαμψη, ενώπιον Ειδικής Επιτροπής που έχει συγκροτηθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

    Στη σύνοδο κορυφής της 25ης Μαρτίου παραπέμφθηκε η συζήτηση για το ευρωπαϊκό σχέδιο στήριξης της ελληνικής οικονομίας, καθώς στο Eurogroup η Γερμανία αρνήθηκε να πει το ναι στους όρους και τις προϋποθέσεις.

    Η Ένωση θα λάβει πολύ σημαντικές αποφάσεις, αλλά το ίδιο θα πράξει και η Ελλάδα, η οποία θα αποφασίσει τις επόμενες κινήσεις της, συνεκτιμώντας τις αποφάσεις αυτές, δήλωσε ο κ. Γ. Παπανδρέου, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, στη διάρκεια των κοινών δηλώσεων στις οποίες προέβη με τον Ούγγρο πρωθυπουργό Γκόρντον Μπαϊνάι, στη Βουδαπέστη, όπου πραγματοποίησε επίσκεψη εργασίας.

    Μιλώντας σε φόρουμ για την διαχείριση της κρίσης στο Πανεπιστήμιο Corvinius της Βουδαπέστης, είπε ότι η κρίση δεν είναι μόνο εθνική, αλλά κρίση της παγκόσμιας διακυβέρνησης, καθώς δεν υπάρχουν παγκόσμιοι θεσμοί με αποτέλεσμα να υπονομεύονται και οι εθνικοί θεσμοί και να δημιουργείται ανασφάλεια.

    «Η περίπτωση της Ελλάδας δείχνει την ανάγκη για περισσότερη Ευρώπη» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παπανδρέου προσθέτοντας ότι «πήραμε δύσκολα μέτρα, χρειαζόμαστε την Ευρώπη, η ευρωζώνη έχει τα μέσα είτε με την έκδοση ευρωομολόγου είτε με την δημιουργία Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου».

    «Η κρίση είναι ευκαιρία για την Ευρώπη να κάνει το επόμενο σοβαρό βήμα» είπε ο πρωθυπουργός.

    Ο πρωθυπουργός είπε ότι υπήρχαν επαφές με το ΔΝΤ και τα μέτρα που πήρε η ελληνική κυβέρνηση κινούνται στην λογική των μέτρων που θα υποδείκνυε το Ταμείο, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι η Ευρώπη πρέπει να πάρει απόφαση, «θέλουμε άμεση απάντηση, χρειαζόμαστε υποστήριξη για να εφαρμόσουμε το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης, πρέπει να μπορούμε να δανειζόμαστε με τους ίδιους όρους».

    Σημειώνεται ότι στις κοινές δηλώσεις του με τον Ούγγρο ομόλογό του ο κ. Παπανδρέου επανέλαβε την θέση ότι η Ελλάδα έχει ανάγκη περιθωρίου για να αποδώσουν τα μέτρα που έχει πάρει αλλά και το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης και το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν ζητά χρήματα, αλλά την ανάπτυξη «ευρωπαϊκών εργαλείων» έτσι ώστε να επέμβουν στην αγορά αν χρειαστεί.

    Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε επίσης στην πρωτοβουλία που πήρε μαζί με τους κ.κ. Γιούνγκερ, Σαρκοζί και την κα Μέρκελ, την οποία και παρουσίασε στον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος και την χαιρέτησε.

    Ο κ, Παπανδρέου έκλεισε την ομιλία του τονίζοντας την ανάγκη ανάπτυξης ευρωπαϊκής στρατηγικής για την αντιμετώπιση των κρίσιμων προβλημάτων.

    ΕΕ: "Αναδιαμόρφωση" της χρήσης παραγώγων

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε σήμερα την πρόθεσή της για την "αναδιαμόρφωση" ορισμένων παράγωγων τραπεζικών προϊόντων που χρησιμοποιήθηκαν σε κερδοσκοπικές κινήσεις επί του χρέους χωρών, κυρίως της Ελλάδας.

    "Θα προτείνω... ένα κείμενο για την αναδιαμόρφωση των ανοιχτών καθαρά κερδοσκοπικών πωλήσεων, και κυρίως των πωλήσεων που αφορούν τα Συμβόλαια Αντασφάλισης Κινδύνου (Credit Default Swaps, CDS) για ομόλογα χωρών ", δήλωσε ο Μισέλ Μπαρνιέ, ο ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

    Υπό την πίεση πολλών ευρωπαϊκών χωρών, ανάμεσά τους η Γαλλία και η Γερμανία, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο δεσμεύθηκε εδώ και περίπου δέκα ημέρες να εξετάσει τη δυνατότητα απαγόρευσης των καθαρά κερδοσκοπικών και ανοιχτών πωλήσεων επί των CDS που συνδέονται με τα χρέη χωρών.

    Ο Μισέλ Μπαρνιέ διευκρίνισε σήμερα ότι οι προτάσεις του για τα CDS που συνδέονται με το χρέος χωρών θα υποβληθούν "λίγο μετά" την κατάθεση πακέτου μεταρρυθμιστικών προτάσεων για το σύνολο των αγορών παραγώγων, τον προσεχή Ιούνιο και επέμεινε για το σημαντικό μέγεθος των αγορών αυτών.

    "Μιλάμε για 600.000 δισεκατομμύρια δολάρια επί των συναλλαγών αυτών των προϊόντων, το 80% των οποίων διαφεύγει κάθε ελέγχου, διαφάνειας, πλαισίου κανόνων και καταγραφής. Οφείλουμε να μετατοπίσουμε αυτή την αναλογία προς την άλλη κατεύθυνση", είπε.

    Α.Μέρκελ: "Λάθος μια εσπευσμένη υποστήριξη στην Ελλάδα"

    Την αντίθεση της χώρας της στην παροχή βοήθειας προς την Ελλάδα επανέλαβε σθεναρά η γερμανίδα Καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ, δηλώνοντας ότι μία εσπευσμένη υποστήριξη προς την Ελλάδα δεν είναι "η σωστή απάντηση", αλλά ότι πρέπει να "χτυπηθεί το πρόβλημα στη ρίζα του".

    Η γερμανίδα καγκελάριος επέρριψε την ευθύνη των ελληνικών προβλημάτων στην ίδια την Ελλάδα, δηλώνοντας ότι δεν είναι η κερδοσκοπία των οικονομικών αγορών που έφερε την Αθήνα σε δεινή θέση, αλλά "η παραβίαση επί σειρά ετών του Συμφώνου Σταθερότητας", και ότι οι κερδοσκοπικές κινήσεις απλά "επέτειναν" το φαινόμενο αυτό.

    "Μία εσπευσμένη εκδήλωση αλληλεγγύης δεν μπορεί να είναι η σωστή απάντηση", δήλωσε η γερμανίδα Καγκελάριος σε ομιλία της προς τους γερμανούς βουλευτές. "Αντίθετα, το πρόβλημα πρέπει να χτυπηθεί στη ρίζα του", δηλαδή η Ελλάδα να βάλει μόνη της τάξη στα δημόσια οικονομικά της, πρόσθεσε η κα Μέρκελ.

    Δεν πρέπει να "δώσουμε μία πρόωρη βοήθεια, αλλά να μπει τάξη σε όλα αυτά, γιατί οτιδήποτε άλλο θα ήταν μοιραίο", σύμφωνα με την κα Μέρκελ.

    Η γερμανίδα Καγκελάριος τοποθετήθηκε επίσης υπέρ της δυνατότητας να εξαιρεθεί μία χώρα από την ευρωζώνη, ένα ενδεχόμενο στο οποίο έχει ήδη αναφερθεί ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Αυτό θα μπορούσε να είναι ένα "έσχατο μέτρο", σε περίπτωση που "μία χώρα δεν πληροί τις προϋποθέσεις, ξανά και ξανά", πρόσθεσε η κα Μέρκελ.

    Οι μηχανισμοί του Ευρωπαϊκού Συμφώνου Σταθερότητας, που προβλέπουν την επιβολή οικονομικών κυρώσεων και προστίμων στις χώρες που παρεκκλίνουν από τους δημοσιονομικούς κανονισμούς, δεν μπορούν να εφαρμοστούν, δήλωσε επίσης η κα Μέρκελ, "στο βαθμό που μία χώρα δεν μπορεί να καταβάλει τα χρήματα, γιατί δεν έχει χρήματα".

    Α.Αλταφάζ: "Η Ελλάδα βρίσκεται στο σωστό δρόμο"

    Η Επιτροπή συνεργάζεται με τα κράτη μέλη της ευρωζώνης προκειμένου να διασφαλιστεί η σταθερότητα ολόκληρης της ευρωζώνης, αν χρειαστεί, όχι μόνο της Ελλάδας, δήλωσε από τις Βρυξέλλες ο Αμαντέου Αλταφάζ, εκπρόσωπος του Επιτρόπου Όλι Ρεν.

    Ο Α. Αλταφάζ σημείωσε ότι το Συμβούλιο Eurogroup της περασμένης Δευτέρας, διευκρίνισε τα τεχνικά ζητήματα της συντονισμένης βοήθειας προς την Ελλάδα και επανέλαβε την απόφαση του Συμβουλίου, σύμφωνα με την οποία: «τα κράτη μέλη της ευρωζώνης δεσμεύονται να λάβουν αποφασιστική και συντονισμένη δράση για την ελληνική οικονομία, η οποία θα μπορούσε να ενεργοποιηθεί άμεσα εφόσον χρειαστεί».

    Στη συνέχεια υπενθύμισε ότι το χθεσινό Συμβούλιο Ecofin ενέκρινε τα πρόσθετα μέτρα που έλαβε η Ελλάδα, προκειμένου να μειώσει το δημοσιονομικό έλλειμμα κατά 4% του ΑΕΠ, έως το τέλος του 2010 και σημείωσε ότι η Ελλάδα «βρίσκεται στο σωστό δρόμο». Συνεχίζοντας, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής επανέλαβε ότι η Ελλάδα έχει κάνει τα καθήκοντά της, έχει λάβει θαρραλέες αποφάσεις, εφαρμόζοντας δύσκολα οικονομικά μέτρα για τον ελληνικό λαό.

    Εξάλλου, κληθείς να σχολιάσει τις σημερινές δηλώσεις της Καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ από το Βερολίνο, ο Α. Αλταφάζ δήλωσε ότι η βάση για τη σταθεροποίηση της κατάστασης στην Ελλάδα είναι οι προσπάθειες της ίδιας της χώρας και σε αυτό το πλαίσιο εξελίσσονται και οι αποφάσεις από τα κράτη μέλη της ευρωζώνης.

    Στη συνέχεια, ο Α. Αλταφάζ, ερωτηθείς σχετικά, επανέλαβε ότι για να ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα, θα πρέπει πρώτα να ζητήσει βοήθεια η ίδια η χώρα και η σχετική απόφαση να ληφθεί από τους 27 ευρωπαίους ηγέτες σε Σύνοδο Κορυφής.

    Τέλος, κληθείς να σχολιάσει το κατά πόσο έχει ολοκληρωθεί η επεξεργασία των τεχνικών πτυχών του σχεδίου στήριξης, ο Α. Αλταφάζ επανέλαβε ότι το Συμβούλιο Eurogroup διευκρίνισε τα τεχνικά ζητήματα του πακέτου ενίσχυσης προς την Ελλάδα, αλλά η επεξεργασία τους δεν έχει ολοκληρωθεί.

    Δηλώσεις Παπακωνσταντίνου

    «Φεύγουμε με ένα πολύ θετικό σήμα τόσο για τη δουλειά που έχει κάνει η κυβέρνηση όσο και για τις προοπτικές ενός μηχανισμού στήριξης για την Ελλάδα, αν τον χρειαστεί», δήλωσε από τις Βρυξέλλες ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, λίγο μετά τη λήξη του Συμβουλίου Ecofin.

    Όπως είπε ο υπουργός Οικονομικών, πριν ένα μήνα το Συμβούλιο Ecofin είχε ζητήσει από την ελληνική κυβέρνηση να λάβει τις απαραίτητες αποφάσεις προκειμένου να μπορέσει να αντιμετωπίσει τυχόν κινδύνους στην υλοποίηση του προγράμματος σταθερότητας και ανάπτυξης. «Πήραμε δύσκολες αποφάσεις για επιπρόσθετα μέτρα που αντιστοιχούν στο 2% του ΑΕΠ», ανέφερε ο Γ. Παπακωνσταντίνου, υπενθυμίζοντας την αύξηση του ΦΠΑ κατά 2% και την αύξηση στους ειδικούς φόρους κατανάλωσης. «Τα μέτρα είναι δύσκολα για τους πολίτες όμως είναι αναγκαία για να βγει η χώρα από τη δύσκολη κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα», τόνισε ο υπουργός.

    Συνεχίζοντας, ο Γ. Παπακωνσταντίνου τόνισε ότι τόσο οι ομόλογοί του χθες και σήμερα στο Συμβούλιο, όσο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, εκφράστηκαν με εξαιρετικά θετικό τρόπο για τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης. Εξέφρασε, μάλιστα την πεποίθηση πως στην ΕΕ υπάρχει η αίσθηση ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει κάνει αυτό που χρειάζεται για να μπορέσει να βάλει τα δημόσια οικονομικά της χώρας σε μία βιώσιμη βάση.

    Σύμφωνα με τον Γ. Παπακωνσταντίνου, το πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης της Ελλάδας προχωρά και είναι μπροστά από τις προθεσμίες, τόσο ως προς τις διαρθρωτικές παρεμβάσεις όσο και προς την εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2010. Ο υπουργός ανέφερε ενδεικτικά ότι στο τέλος του Φεβρουαρίου το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ελλάδας ανήλθε στο 1 δισ. ευρώ, ενώ πέρυσι τον ίδιο μήνα ήταν 4 δισ. ευρώ. Σημείωσε, επίσης, ότι το πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης και η απόφαση του Συμβουλίου Ecofin, θέτουν συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα για τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, τα οποία θα τηρηθούν στο ακέραιο.

    Σε ό,τι αφορά το μηχανισμό οικονομικής στήριξης προς την Ελλάδα ή προς άλλες χώρες που ενδεχομένως τον χρειαστούν, προκειμένου να διαφυλαχθεί η σταθερότητα της ευρωζώνης, ο Γ. Παπακωνσταντίνου χαρακτήρισε θετικό βήμα την απόφαση του Συμβουλίου Eurogroup το βράδυ της Δευτέρας. Ο Γ. Παπακωνσταντίνου δήλωσε ότι οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης συζήτησαν τις τεχνικές λεπτομέρειες για το μηχανισμό, ωστόσο η τελική απόφαση θα παραπεμφθεί σε Σύνοδο Κορυφής.

    «Φεύγουμε με μια ξεκάθαρη βούληση δημιουργίας ενός μηχανισμού αν τον χρειαστεί η Ελλάδα», δήλωσε ο Γ. Παπακωνσταντίνου, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα έχει ζητήσει πολιτική στήριξη για να μπορέσει να αντιμετωπίσει μια δύσκολη οικονομική κατάσταση, να ξεπεράσει το υπέρογκο κόστος δανεισμού και να ομαλοποιηθούν τα spreads. «Εκφράστηκε η πολιτική βούληση με τον πιο σαφή τρόπο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

    Ωστόσο, ο υπουργός τόνισε ότι υπάρχουν μια σειρά από τεχνικά ζητήματα που πρέπει να διευκρινιστούν τις επόμενες μέρες ή εβδομάδες, όπως ποιες χώρες θα συμμετάσχουν στους διμερείς δανεισμούς, ποιοι θα είναι οι ακριβείς όροι (π.χ. επιτόκια, βάθος χρόνου) και ποιοι θα είναι οι μηχανισμοί ενεργοποίησης του μηχανισμού αυτού.

    Ερωτηθείς, αν από την πλευρά της Γερμανίας η πολιτική βούληση ήταν ξεκάθαρη, ως προς το μηχανισμό στήριξης της ελληνικής οικονομίας, ο Γ. Παπακωνσταντίνου σημείωσε ότι η Γερμανία έχει τα δικά της εσωτερικά, πολιτικά και συνταγματικά ζητήματα, υπενθυμίζοντας, ωστόσο, ότι και η Γερμανία έχει προσυπογράψει μαζί με όλους τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ, την πολιτική δήλωση της 11ης Φεβρουαρίου, η οποία λέει πως «τα μέλη της ευρωζώνης θα λάβουν αποφασιστικά και συντονισμένα μέτρα για να διασφαλιστεί η οικονομική σταθερότητα στο σύνολό της».

    Εξάλλου, ερωτηθείς αν η Ελλάδα σε περίπτωση που ζητήσει οικονομική ενίσχυση θα μπορούσε να τη λάβει αμέσως, ο Γ. Παπακωνσταντίνου απάντησε πως η Ελλάδα αν ζητούσε αύριο βοήθεια, θα την είχε, όμως «δεν ζητάς ποτέ κάτι πριν να μάθεις τι θα σου δοθεί».

    Καταλήγοντας, ο Γ. Παπακωνσταντίνου τόνισε ότι αυτό που θα ήθελε η ελληνική πλευρά είναι «να υπάρχει ένα γεμάτο πιστόλι πάνω στο τραπέζι και μακάρι να μη χρειαστεί να το χρησιμοποιήσουμε ποτέ. Αυτή τη στιγμή όμως δεν υπάρχει κανένα αίτημα από την πλευρά της Ελλάδας.»

    [02] "Ανάγκη χειροπιαστής υποστήριξης από την ΕΕ"

    "Τα πράγματα δεν είναι εύκολα, αλλά η προσπάθεια όλων μας συνεχίζεταιβ¦Με στόχο να υπάρξει Ευρωπαϊκή λύση και όχι λύση Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου», τόνισε ο Πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς σε δηλώσεις του στις Βρυξέλλες όπου μετείχε σε πρόγευμα εργασίας με τους Υπουργούς Οικονομικών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, που πραγματοποιήθηκε στη βελγική πρωτεύουσα.

    Ο κ. Σαμαράς δήλωσε ότι με τους Υπουργούς Οικονομικών του ΕΛΚ και τον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής "συζητήσαμε για το Ελληνικό δημοσιονομικό πρόβλημα, για τις επιπτώσεις του στην Ευρωζώνη και για τα μέτρα που παίρνει η Ελλάδα".

    Εξήγησα, είπε, την άποψή μας για το απαραίτητο μείγμα πολιτικής, αλλά και για τη σημασία μιας έκτακτης στήριξης της Ελλάδας αυτή τη στιγμή.

    Ο Πρόεδρος της ΝΔ ανακοίνωσε πως έθιξε δύο πράγματα: Tην ανάγκη χειροπιαστής υποστήριξης, που πρέπει να προσφέρει η Ευρώπη, για να θωρακίσει τον Ελληνικό δανεισμό από τις δυσκολίες της αγοράς και τους κερδοσκόπους και την ανάγκη συμπλήρωσης των μέτρων που παίρνει η Ελλάδα για το έλλειμμα, με μέτρα τόνωσης της Αγοράς και της Οικονομίας, ώστε το τελικό μείγμα οικονομικής πολιτικής να είναι πιο αποτελεσματικό.

    Σύμφωνα με τον Α. Σαμαρά, οι Υπουργοί εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους προς την Ελλάδα και τον ενημέρωσαν για τις προσπάθειες που γίνονται ώστε να υπάρξει έκφραση έμπρακτης στήριξης.

    Πρόσθεσε ότι "ακόμα συμφωνία δεν υπάρχει. Η συζήτηση θα συνεχιστεί ως τα τέλη της επόμενης εβδομάδας, οπότε και θα ληφθεί η οριστική απόφαση στη Σύνοδο Κορυφής. Στις 25 του μηνός, θα βρίσκομαι ξανά στις Βρυξέλλες μετά από πρόσκληση της Γερμανίδας Καγκελαρίου κας Μέρκελ, για να παρουσιάσω τις θέσεις της ΝΔ στους αρχηγούς και Πρωθυπουργούς του ΕΛΚ".

    Δηλώσεις Π.Παναγιωτόπουλου

    Επίθεση στην κυβέρνηση την οποία κατηγόρησε ότι εκτρέπεται σε ατραπούς κομματικής μισαλλοδοξίας, εξαπέλυσε ο εκπρόσωπος της ΝΔ.

    Ο Π. Παναγιωτόπουλος αναφερόμενος στην απόφαση του κόμματός του να αποχωρήσει από τη Βουλή μετά τη συζήτηση επί της αρχής του νομοσχεδίου του Υπουργείου Εσωτερικών, έκανε λόγο για προσπάθεια κομματικής επέλασης του ΠΑΣΟΚ στις υπηρεσίες του δημοσίου τομέα, τονίζοντας πως η κυβέρνηση δεν έχει διδαχτεί τίποτα από τα λάθη του παρελθόντος που έκανε το ΠΑΣΟΚ και την πολιτική της κομματικής μισαλλοδοξίας εις βάρος του δημοσίου τομέα.

    Επεσήμανε πως η κυβέρνηση κινείται σε αυτή τη λογική σε μια εποχή εθνικής κρίσης, που χρειάζεται εθνική συναίνεση και συνεννόηση.

    Για επαφές Σαμαρά στις Βρυξέλλες

    Σχετικά με τις επαφές που είχε ο Πρόεδρος της ΝΔ στις Βρυξέλλες και ιδιαίτερα για την συμμετοχή του στο πρόγευμα εργασίας που παρέθεσε ο Πρόεδρος του ΕΛΚ, με τη συμμετοχή των υπουργών Οικονομικών των κυβερνήσεων των κρατών που ανήκουν στην Κεντροδεξιά, ο εκπρόσωπος τόνισε πως ο κ.Σαμαράς παρουσίασε τις απόψεις του αλλά και τις παραμέτρους του ελληνικού προβλήματος, ζητώντας από τους υπουργούς οικονομικών της ευρωζώνης να βρεθεί λύση στο πρόβλημα της χώρας μας μέσα στο πλαίσιο της Ευρώπης.

    Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της ΝΔ, ο κ. Σαμαράς ζήτησε να υπάρξουν εγγυήσεις για να μπορέσει η Ελλάδα να δανείζεται φθηνότερα, ενώ στις 25 Μαρτίου ο Πρόεδρος της ΝΔ θα είναι από τους βασικούς ομιλητές στη Σύνοδο Κορυφής των χωρών - μελών του ΕΛΚ, μετά από πρόσκληση της Αγγελα Μέρκελ.

    Για το φορολογικό - οικονομία

    Ο Πάνος Παναγιωτόπουλος κατηγόρησε, εξάλλου, την κυβέρνηση για φορολογική επιδρομή χωρίς προηγούμενο.

    Καυτηρίασε την καθυστέρηση όσον αφορά την κατάθεση του φορολογικού νομοσχεδίου, ενώ τόνισε πως με τα μέτρα του ΠΑΣΟΚ θίγεται η μικρομεσαία ιδιοκτησία και βάλλεται η μεσαία τάξη.

    « Η φορολογική επιδρομή δεν έχει καμία σχέση με την ανάγκη να υπάρξει δίκαιη φορολογική πολιτική, με δίκαιη κατανομή των βαρώ»,τόνισε και επέκρινε την κυβέρνηση για ατολμία και αναβλητικότητα, όσον αφορά τη λήψη των αναγκαίων μέτρων, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα να χαθεί πολύτιμος χρόνος, έτσι ώστε πλέον η κυβέρνηση να είναι αναγκασμένη να λάβει ιδιαίτερα σκληρά μέτρα.

    Η ΝΔ κάνει λόγο για σημαντική πλέον υστέρηση των εσόδων και καλεί την κυβέρνηση να εφαρμόσει μια σοβαρή πολιτική υπεράσπισης της δημοσιονομικής πολιτικής, με μέτρα ενίσχυσης των χαμηλόμισθων και των χαμηλοσυνταξιούχων.

    Για επιστολή Αλογοσκούφη - αναφορά Σαμαρά στην αυτοκάθαρση

    Ο Πάνος Παναγιωτόπουλος αρνήθηκε να σχολιάσει την επιστολή του Γιώργου Αλογοσκούφη προς τον Πρόεδρο της ΝΔ, ενώ στα περί αυτοκάθαρσης που ανέφερε ο Αντώνης Σαμαράς τόνισε πως το θέμα έχει ξεκαθαρίσει και πως ο Πρόεδρος του κόμματος ό,τι ήταν να πει το έχει πει και θα κρίνει ο ίδιος πως θα κινηθεί το επόμενο διάστημα.

    Ο κ. Παναγιωτόπουλος αποδοκίμασε τις δηλώσεις του βουλευτή Θεσσαλονίκης Θόδωρου Καράογλου, ο οποίος είχε κάνει λόγο για «σαβούρα».

    Σε σχετική ερώτηση ο εκπρόσωπος της ΝΔ τόνισε πως « ο Κώστας Καραμανλής είχε το θάρρος να κάνει την αυτοκριτική του και πριν και μετά τις εκλογές. Παραδέχτηκε σφάλματα και παραλείψεις των κυβερνήσεων των οποίων ηγείτο ο ίδιος. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως μπορεί κάποιος να διαγράψει την προϊστορία του Κώστα Καραμανλή», συμπλήρωσε.

    ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗ

    Επιστολή στον Αντώνη Σαμαρά και τον Κώστα Καραμανλή απέστειλε ο πρώην Υπουργός Οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης, την οποία συνόδευε με 20σέλιδο κείμενο, στο οποίο παρουσιάζει την οικονομική πολιτική που ακολούθησε, απαντώντας παράλληλα, όπως ο ίδιος λέει, στους μύθους που καλλιεργεί το ΠΑΣΟΚ.

    Στην επιστολή του ο κ. Αλογοσκούφης ζητά να στηριχθεί το έργο του, εκφράζει πικρία για στελέχη της ΝΔ που, όπως λέει, έχουν προσχωρήσει στις απόψεις της κυβερνητικής παράταξης, ενώ κάνει λόγο και για λάθη και παραλείψεις του οικονομικού επιτελείου του Κώστα Καραμανλή.

    Ο κ. Αλογοσκούφης υπενθυμίζει πως έχει αναστείλει κάθε κομματική του δραστηριότητα , καλεί όμως τη ΝΔ να στηρίξει το έργο των κυβερνήσεων του Κώστα Καραμανλή.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 17 March 2010 - 15:30:23 UTC