Read the King-Crane Commission Report of Mandates in Turkey (1919) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-03-10

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αιματηρή συμπλοκή στη Δάφνη
  • [02] Διεργασίες για το Ευρωταμείο
  • [03] Στο 2,8% ο πληθωρισμός
  • [04] Συλλήψεις στην Κύπρο
  • [05] Τα σύνορα "πέφτουν" και οι λαοί έρχονται πιο κοντά
  • [06] Αύριο η Απεργία ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ
  • [07] "Να μην πτωχεύσει ο λαός"
  • [08] ΛΑ.Ο.Σ. για κερδοσκοπία
  • [09] "Δέσμιοι των αγορών"
  • [10] Απειλή η φτώχεια
  • [11] UEFA για "στημένους" αγώνες

  • [01] Αιματηρή συμπλοκή στη Δάφνη

    Ένας άνδρας, αγνώστων μέχρι στιγμής στοιχείων, έπεσε νεκρός σε ένοπλη συμπλοκή με αστυνομικούς στις 04.40 τα ξημερώματα, στη διασταύρωση Κουντουριώτου και Μαυρομιχάλη στη Δάφνη.

    Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, το πλήρωμα περιπολικού της Άμεσης Δράσης, που περνούσε από το σημείο, είδε μέσα σε ΙΧ αυτοκίνητο δύο άτομα που θεώρησε ύποπτα και επιχείρησε να τους ελέγξει. Οι άγνωστοι όμως βγήκαν από το ΙΧ αυτοκίνητο πυροβολώντας εναντίον των αστυνομικών.

    Οι αστυνομικοί ανταπέδωσαν τους πυροβολισμούς, με αποτέλεσμα να πέσει νεκρός ο ένας από τους δύο ενόπλους, ενώ ο άλλος κατάφερε να διαφύγει και αναζητείται.

    Όπως διαπιστώθηκε, το ΙΧ αυτοκίνητο ανήκει σε κάτοικο της περιοχής και εκτιμάται ότι οι δράστες ετοιμάζονταν να το κλέψουν. Στον τόπο της αιματηρής συμπλοκής βρίσκονται αξιωματικοί της Ασφάλειας που ερευνούν την υπόθεση.

    [02] Διεργασίες για το Ευρωταμείο

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εργάζεται εντατικά με τα κράτη μέλη της ευρωζώνης για τον σχεδιασμό ενός μηχανισμού, τον οποίο η Ελλάδα θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει σε περίπτωση ανάγκης, αναφέρει, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στο Στρασβούργο, σύμφωνα με γραπτή δήλωσή του, που διανεμήθηκε στις Βρυξέλλες.

    Ο κ. Μπαρόζο επισημαίνει ότι «αυτός ο μηχανισμός θα εφαρμόζεται υπό αυστηρές προϋποθέσεις και θα είναι συμβατός με τη Συνθήκη της Λισαβόνας, ειδικότερα σε ό,τι αφορά τις διατάξεις, που απαγορεύουν τη διάσωση ενός κράτους μέλους».

    Σημειώνει, εξάλλου, την ετοιμότητα της Επιτροπής να προτείνει ένα ευρωπαϊκό πλαίσιο για συντονισμένη βοήθεια, το οποίο θα απαιτεί την υποστήριξη των χωρών μελών της ευρωζώνης και αναφέρει ότι η Επιτροπή επεξεργάζεται, παράλληλα, μια ανακοίνωση για τον ενισχυμένο συντονισμό των οικονομικών πολιτικών και την επιτήρηση των οικονομιών.

    Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Επιτροπής, η Ελλάδα έλαβε τα απαραίτητα μέτρα για τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος φέτος. Τα μέτρα αυτά αποδεικνύουν την αποφασιστικότητα της ελληνικής κυβέρνησης να αντιμετωπίσει τα διαρθρωτικά προβλήματα. Σημειώνει δε, ο κ. Μπαρόζο ότι «πράττουμε τα απαραίτητα για τη διασφάλιση της σταθερότητας της ευρωζώνης στο σύνολό της».

    Αναφερόμενος στο θέμα των αγορών, τονίζει ότι τα σημερινά προβλήματα της Ελλάδας δεν οφείλονται στις κερδοσκοπικές κινήσεις στις αγορές αν και -όπως αναγνωρίζει- η κερδοσκοπία, που παρατηρήθηκε, επιδείνωσε την κατάσταση. Αυτό, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Επιτροπής, αποδεικνύει τη σημασία, που έχει μια θεμελιώδης μεταρρύθμιση στη αγορά των παραγώγων.

    «Στο πλαίσιο αυτό, οι νομοθετικές προτάσεις που θα παρουσιάσει πριν από το καλοκαίρι ο αρμόδιος για την εσωτερική αγορά επίτροπος, Μισέλ Μπαρνιέ, αλλά και η πρόταση οδηγίας για τις καταχρηστικές πρακτικές στην αγορά, η οποία θα υιοθετηθεί πριν το τέλος του χρόνου, αναμένεται να ενισχύσουν τη διαφάνεια στις αγορές και να περιορίσουν τους κινδύνους», αναφέρει ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

    Επιπλέον, αναφέρει ότι ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δοθεί και στα ασφάλιστρα κινδύνου των κρατικών ομολόγων, ώστε, μεσοπρόθεσμα, τα κράτη μέλη να δρουν με συντονισμένο τρόπο. Στο πλαίσιο αυτό, ο Ζ. Μπαρόζο δηλώνει ότι η Επιτροπή θα εξετάσει την απαγόρευση πώλησης ενός επενδυτικού προϊόντος το οποίο ο πωλητής δεν διαθέτει. Σύμφωνα με τον κ. Μπαρόζο, η Επιτροπή θα πιέσει, ώστε να υπάρξει διεθνής συντονισμός και είναι στις προθέσεις της να θέσει το θέμα στους παγκόσμιους εταίρους στο πλαίσιο του G20.

    Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ δήλωσε ότι ένα πιθανό νέο ταμείο για τη στήριξη χωρών της ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν χρηματοπιστωτικά προβλήματα δεν θα εξασθενήσει τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη δημοσιονομική πειθαρχία.

    Μιλώντας έπειτα από μια συνάντηση με τον πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, η Μέρκελ δήλωσε πως οποιοδήποτε Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο προκύψει από τις συζητήσεις, θα πρέπει να αντιμετωπίζεται ως ύστατο καταφύγιο και ο Γιούνκερ δήλωσε ότι δεν θα είναι λύση για τα προβλήματα της Ελλάδας.

    Η Μέρκελ υπογράμμισε πως ένα τέτοιο ταμείο θα πρέπει να περιλάβει ένα μηχανισμό "κυρώσεων". "Πρέπει να υπάρχουν κυρώσεις" εναντίον των χωρών που εμφανίζουν πολύ μεγάλα δημοσιονομικά ελλείμματα, δήλωσε στο Λουξεμβούργο.

    Η καγκελάριος αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην ιδέα μιας προσωρινής αναστολής του δικαιώματος ψήφου των εν λόγω χωρών κατά τις υπουργικές συνόδους της ΕΕ, κάτι που θα τις εμπόδιζε να έχουν λόγο στις ευρωπαϊκές αποφάσεις.

    Η Μέρκελ επισήμανε πάντως θετικές εξελίξεις στην Ελλάδα, λέγοντας ότι η πρόσφατη έκδοση ομολόγων ήταν επιτυχής, έστω κι αν η χώρα έχει ακόμη μακρύ δρόμο για να ξεπεράσει τα προβλήματα από το δημοσιονομικό έλλειμμα και το χρέος της. Η χώρα δεν χρειάζεται στήριξη, τόνισε.

    "Κατά την εκτίμησή μου, η Ελλάδα δεν χρειάζεται οποιαδήποτε χρηματοπιστωτική στήριξη", δήλωσε η Μέρκελ στους δημοσιογράφους.

    "Η Ελλάδα ανέκτησε κάποια εμπιστοσύνη μέσω των μέτρων που ελήφθησαν από την κυβέρνησή της", δήλωσε. "Βλεπω σχετικά θετικά την εξέλιξη και αυτό καταδείχθηκε από τη θέση του ελληνικού ομολόγου, το οποίο υπερκαλύφθηκε".

    Ο Γιούνκερ δήλωσε πως το τελευταίο σχέδιο λιτότητας της Ελλάδας, το οποίο περιλαμβάνει βαθιές περικοπές στους μισθούς του δημόσιου τομέα και νέους φόρους, θα πρέπει να είναι αρκετό για να πεισθούν οι χρηματοπιστωτικές αγορές ότι η χώρα μπορεί να ξεπεράσει τα προβληματά της.

    Την ίδια στιγμή, τόνισε, πρέπει να γίνει οτιδήποτε δυνατόν για να εμποδιστεί η κερδοσκοπία κατά της Ελλάδας και της αγοράς του χρέους της.

    "Είμαι πεπεισμένος ότι η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί βοήθεια", δήλωσε ο Γιούνκερ. "Το πρόγραμμα της ελληνικής κυβέρνησης θα είναι αρκετά ισχυρό ώστε να εξαλείψει οποιοδήποτε στοιχείο παράλογης συμπεριφοράς στις χρηματοπιστωτικές αγορές".

    [03] Στο 2,8% ο πληθωρισμός

    Αύξηση 2,8% σημείωσε ο γενικός δείκτης τιμών καταναλωτή (ΓΔΤΚ) το Φεβρουάριο 2010 προς τον αντίστοιχο δείκτη του Φεβρουαρίου 2009, έναντι αύξησης 1,6% που είχε σημειωθεί κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2009 προς το 2008.

    Τον Ιανουάριο του 2010 σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2009, η αύξηση του ΓΔΤΚ ήταν 2,4%.

    Η αύξηση του ΓΔΤΚ κατά 2,8% το Φεβρουάριο 20-10 σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Φεβρουαρίου 2009, προήλθε από τις ακόλουθες μεταβολές των δεικτών:

    1. Από τις αυξήσεις των δεικτών:

    - Κατά 11,4% της ομάδας "μεταφορές", λόγω αύξησης των τιμών στα τέλη κυκλοφορίας και τα διόδια, τα καύσιμα αυτοκινήτου, τη συντήρηση και επισκευή αυτοκινήτων-μοτοσυκλετών, τα ανταλλακτικά αυτοκινήτου και τις υπηρεσίες μεταφορών.

    - Κατά 6,5% της ομάδας "αλκοολούχα ποτά και καπνός", λόγω αύξησης των τιμών των αλκοολούχων και μη σερβιριζόμενων ποτών, καθώς και των τιμών των τσιγάρων.

    - Κατά 5,2% της ομάδας "στέγαση", λόγω αύξησης των τιμών του πετρελαίου θέρμανσης, των ενοικίων κατοικιών και των υπηρεσιών επισκευής και συντήρησης κατοικίας και ύδρευσης - αποχέτευσης.

    - Κατά 3% της ομάδας "εκπαίδευση" λόγω αύξησης των τιμών στα δίδακτρα των ιδιωτικών σχολείων, των εκπαιδευτηρίων ξένων γλωσσών, των φροντιστηρίων και των ΙΕΚ.

    - Κατά 2,9% της ομάδας "υγεία", λόγω αύξησης των τιμών των ιατρικών, οδοντιατρικών και παραϊατρικών υπηρεσιών και της νοσοκομειακής περίθαλψης.

    - Κατά 3,2% της ομάδας "άλλα αγαθά και υπηρεσίες".

    - Κατά 2,2% της ομάδας "ξενοδοχεία-καφέ-εστιατόρια".

    - Κατά 1,8% της ομάδας "επικοινωνίες", κλπ.

    2. Από τη μείωση του δείκτη της ομάδας "διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά" κατά 1,7%.

    Εξάλλου, ο Εναρμονισμένος Δείκτης Τιμών Καταναλωτή (Εν.ΔΤΚ) το μήνα Φεβρουάριο 2010, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Φεβρουαρίου 2009 παρουσίασε αύξηση 2,9%, έναντι αύξησης 1,8% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2009 προς 2008.

    Τον Ιανουάριο του 2010 σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2009 ο Εν.ΔΤΚ είχε σημειώσει αύξηση 2,3%.

    [04] Συλλήψεις στην Κύπρο

    Στη σύλληψη τριών ατόμων, προχώρησε η κυπριακή αστυνομία, σχετικά με την υπόθεση της κλοπής της σορού του τέως προέδρου Τάσσου Παπαδόπουλου, δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου της Αστυνομίας Μιχάλης Κατσουνωτός.

    Οπως είπε ο κ. Κατσουνωτός, οι τρεις συλληφθέντες αναμένεται σήμερα να οδηγηθούν ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας για να ζητηθεί η έκδοση διατάγματος κράτησής τους.

    Ανέφερε ότι θα κληθούν πολλά πρόσωπα για ανάκριση και εξέφρασε την πεποίθηση ότι τελικά θα βρεθούν οι δράστες της αποτρόπαιης ενέργειας. Απέφυγε, δε, να πει σε ποια κατάσταση είναι η σορός, η οποία είχε κλαπεί στις 11 Δεκεμβρίου 2009. Επίσης, απέφυγε να επιβεβαιώσει, ή να διαψεύσει, πληροφορίες ότι η κλοπή της οργανώθηκε από έγκλειστο ισοβίτη στις Κεντρικές Φυλακές Λευκωσίας.

    Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Αστυνομίας, η σορός τοποθετήθηκε πολύ πρόσφατα στο τάφο, όπου βρέθηκε χθες. Σημειώνεται ότι το κοιμητήριο, στο οποίο βρέθηκε, βρίσκεται περίπου πέντε χιλιόμετρα από το κοιμητήριο, στο οποίο είχε ταφεί τον Δεκέμβριο του 2008, ο Τάσσος Παπαδόπουλος.

    Ο Κύπριος υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, Λουκά Λουκά, επιμένει ότι οι δράστες της κλοπής της σορού είχαν ζητήσει λύτρα από την οικογένεια, τα οποία ωστόσο δεν δόθηκαν, κατόπιν παρότρυνσης της Αστυνομίας.

    Ωστόσο, ο Κύπριος υπουργός απέφυγε να πει πότε ζητήθηκαν τα λύτρα και πόσα χρήματα είχαν ζητήσει οι δράστες.

    Από την πλευρά του, ο διευθυντής του Κέντρου Μελετών "Τάσσος Παπαδόπουλος" επανέλαβε, ότι δεν τέθηκε απαίτηση για λύτρα στην οικογένεια."Η οικογένεια Τάσσου Παπαδόπουλο δεν έχει δεχθεί οποιοδήποτε αίτημα, ή οποιαδήποτε απαίτηση για λύτρα και δεν έχει πληρώσει κανένα ποσό", δήλωσε ο στενός συνεργάτης του αειμνήστου προέδρου, Χρύσης Παντελίδης.

    Μιλώντας εκ μέρους της οικογένειας ο κ. Παντελίδης ανέφερε ότι "πρέπει όλοι να λειτουργήσουν πιο υπεύθυνα ειδικά την ώρα που η Αστυνομία διεξάγει ακόμα έρευνες".

    [05] Τα σύνορα "πέφτουν" και οι λαοί έρχονται πιο κοντά

    Στην Κόνιτσα, τα σύνορα "πέφτουν" και οι λαοί έρχονται πιο κοντά. Νέοι και νέες, φοιτητές και φοιτήτριες από διαφορετικές χώρες, λαούς, φυλές και θρησκείες από ολόκληρο τον κόσμο γνωρίζουν ο ένας τον άλλον, γίνονται φίλοι, χορεύουν ηπειρώτικους χορούς και διασκεδάζουν το καλοκαίρι στα τοπικά πανηγύρια. Ανταλλάσσουν απόψεις για τη μετανάστευση, τους διαφορετικούς πολιτισμούς, τις εξελίξεις στα Βαλκάνια, τη διάλυση της πρώην Γιουγκοσλαβίας, τη μουσική και το χορό, την προσφυγιά, αλλά και τη λαϊκή παράδοση.

    Κάθε καλοκαίρι, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και ο Δήμος Κόνιτσας διοργανώνουν το "καλοκαιρινό σχολείο", με θέμα την ανθρωπολογία, την εθνογραφία και τη συγκριτική λαογραφία. Η ανταπόκριση είναι μεγάλη, γεγονός που «τροφοδοτεί» κάθε χρόνο το θεσμό και τους διοργανωτές.

    «Πριν από δέκα περίπου χρόνια δημιουργήσαμε το βαλκανικό δίκτυο πανεπιστημίων με την ονομασία 'border crossings'. Στόχος του ήταν η επικοινωνία μεταξύ των καθηγητών από διαφορετικά πανεπιστημιακά ιδρύματα των βαλκανικών χωρών, με σκοπό τη διοργάνωση συνεδρίων, ειδικών διαλέξεων και εργαστηρίων με τους φοιτητές. Όλα αυτά είχαν ιδιαίτερη επιτυχία και έτσι, πριν από πέντε χρόνια, γεννήθηκε η ιδέα του 'καλοκαιρινού σχολείου', για φοιτητές προπτυχιακού και μεταπτυχιακού επιπέδου από ολόκληρο τον κόσμο», λέει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο εμπνευστής του θεσμού, καθηγητής του τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Βασίλης Νιτσιάκος.

    «Το ακαδημαϊκό ενδιαφέρον είναι μεγάλο» τονίζει και ενδεικτικά αναφέρει ορισμένα από τα θέματα των μαθημάτων: ανθρωπολογία, εθνογραφία, λαογραφία, μουσική, πολιτισμός, φιλολογία, παγκοσμιοποίηση, θρησκευτικές ταυτότητες.

    Έτσι, στις αρχές Αυγούστου, περίπου 90 φοιτητές από τα Βαλκάνια, από ευρωπαϊκές χώρες όπως η Γερμανία και η Αγγλία, από την Τουρκία, το Πακιστάν, ακόμη και την Κίνα, καταφθάνουν στην Κόνιτσα, όπου φιλοξενούνται για περίπου 20 μέρες, από τον τοπικό Δήμο, στις σχολές εκπαίδευσης δημοτικών αστυνομικών της περιοχής.

    «Το 'καλοκαιρινό σχολείο' γίνεται σε μια εποχή που όλα τα χωριά της περιοχής είναι ζωντανά. Αυτό σημαίνει ότι, εκτός από τα μαθήματα, οι φοιτητές έχουν την ευκαιρία να συμμετέχουν στα τοπικά πανηγύρια, να γλεντούν με τον μοναδικό τρόπο της Ηπείρου, να χορεύουν στους ρυθμούς της παραδοσιακής μουσικής και να εξασκούν τα ελληνικά τους», τονίζει ο δήμαρχος Κόνιτσας, Χαράλαμπος Εξάρχου.

    «Οι εντυπώσεις είναι οι καλύτερες. Οι φοιτητές δηλώνουν γοητευμένοι από τη φυσική ομορφιά της Κόνιτσας, τη ζεστή φιλοξενία, τη ζωντάνια της παράδοσης. Εγώ το 'ευχαριστώ' το ένιωσα έμπρακτα ως δήμαρχος», αναφέρει ο κ. Εξάρχου, ενώ από την πλευρά του ο κ. Νιτσιάκος σχολιάζει: «το ενδιαφέρον είναι τόσο μεγάλο ώστε και να ήθελε κανείς να το σταματήσουμε δεν θα μπορούσαμε τώρα πια..».

    Φέτος διοργανώνεται το πέμπτο "καλοκαιρινό σχολείο" της Κόνιτσας. Σε λίγες μέρες θα ανακοινωθεί το πρόγραμμα, ενώ ήδη καθηγητές και φοιτητές από όλο τον κόσμο ετοιμάζονται για μια ακόμη ακαδημαϊκή εμπειρία κοντά στη φύση, στο μαγευτικό ηπειρώτικο τοπίο.

    [06] Αύριο η Απεργία ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ

    Με απεργίες και συλλαλητήρια συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους οι εργαζόμενοι, αντιδρώντας στα νέα μέτρα που ψήφισε η Βουλή για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρισης.

    Εικοσιτετράωρη πανελλαδική απεργία και συγκέντρωση στο Πεδίο του Αρεως έχουν εξαγγείλει για αύριο ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ. Συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στην Ομόνοια.

    Με δυσκολία θα γίνονται οι μετακινήσεις καθώς τα μπλέ λεωφορεία, το τράμ, ο Προαστιακός και τα τρένα του ΟΣΕ, θα ακινητοποιηθούν όλο το 24ωρο. Ο Ηλεκτρικός Σιδηρόδρομος θα κινηθεί από τις 10 το πρωί εως τις 4 το απόγευμα. Σήμερα αναμένονται οι αποφάσεις για το μετρό και τα τρόλεϊ.

    Με στάσεις εργασίας (πρωί και απόγευμα) συμμετέχουν την Πέμπτη, 11 Μαρτίου, στην πανελλαδική απεργία της ΓΣΕΕ, οι εργαζόμενοι στον Οργανισμό Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης.

    Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, οι εργαζόμενοι στον ΟΑΣΘ θα πραγματοποιήσουν την Πέμπτη, δύο στάσεις εργασίας. Η πρώτη από την έναρξη της βάρδιας έως τις 8:30 το πρωί και η δεύτερη από τις 8:30 το βράδυ έως τη λήξη της βάρδιας.

    Στην ίδια ανακοίνωση διευκρινίζεται ότι τα πρώτα πρωινά δρομολόγια των γραμμών θα πραγματοποιηθούν σταδιακά μετά τις 08:30 και έως τις 09:30, αναλόγως της αποστάσεως των αφετηριών και τερμάτων από τα αμαξοστάσια.

    Με προσωπικό ασφαλείας θα λειτουργήσουν τα δημόσια νοσοκομεία, ενώ οι νοσοκομειακοί γιατροί προχωρούν σε επίσχεση εργασίας στις 16 Μαρτίου, διαμαρτυρόμενοι για τις απλήρωτες εφημερίες.

    Τη συμμετοχή τους στην απεργία αποφάσισαν οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ. Το ΑΠΕ-ΜΠΕ το οποίο συμμετέχει στην απεργία δεν θα μεταδίδει ειδήσεις από τις 6 το πρωί της Πέμπτης εως τις 6 το πρωί της Παρασκευής.

    Συμμετοχή στην 24ωρη απεργία της ΓΣΕΕ, αποφάσισε η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, η οποία, επιπλέον, προαναγγέλλει «δυναμικές κινητοποιήσεις και ενέργειες τη Δευτέρα 15 Μαρτίου σε όλη τη χώρα», καθώς και 48ωρη απεργία στις 16 και 17 Μαρτίου. Στις 17 Μαρτίου θα συνεδριάσει το ΔΣ της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ για να καθορίσει τις περαιτέρω ενέργειες του κλάδου. Σε σχετική ανακοίνωση το συνδικάτο αναφέρει ότι «δεν θα γίνουμε αυτόχειρες, ούτε θα χειροκροτήσουμε την αφαίμαξη και την ακύρωση των κατακτήσεών μας».

    Με 24ωρη απεργία συμμετέχουν στη γενική απεργία της Πέμπτης, οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας. Έτσι από τα μεσάνυχτα της Τετάρτης, έως και τα μεσάνυχτα της Πέμπτης θα κλείσει ουσιαστικά ο εναέριος χώρος της Ελλάδος με αποτέλεσμα να μην πραγματοποιηθεί καμία απολύτως πτήση από και προς ελληνικά αεροδρόμια.

    Η απεργία προκαλεί νέα αναστάτωση στο πτητικό πρόγραμμα των αεροπορικών εταιριών. Οι δύο μεγάλες ελληνικές εταιρίες ΑEGEAN και OLYMPIC AIR ανακοίνωσαν ότι αναγκάζονται να ματαιώσουν όλες τις προγραμματισμένες πτήσεις για την ημέρα αυτή, ενώ τροποποιούν την ώρα αναχώρησης σε ορισμένες άλλες, προκειμένου να μην συμπέσουν με την απεργία.

    Για τον λόγο αυτό, καλό θα είναι οι επιβάτες που έχουν προγραμματίσει να ταξιδέψουν σήμερα το απόγευμα έως τα μεσάνυχτα, να επικοινωνούν με τις εταιρίες για να πληροφορηθούν αν και πότε θα εκτελεστεί η πτήση τους.

    Δίωρες στάσεις εργασίας, από 10.00 πμ-12.00 πμ, πραγματοποιούν έως την Παρασκευή οι δικαστικοί υπάλληλοι.

    Κλειστή παραμένει η Πανεπιστημίου στο ύψος του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, το οποίο είναι κατειλημμένο από εργαζόμενους της πρώην Ολυμπιακής.

    Οι καταληψίες διαμαρτύρονται για το γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν έχει υπογράψει το πακέτο των μέτρων που έχει προωθήσει η προηγούμενη κυβέρνηση, στο πλαίσιο της συμφωνίας για την πώληση του πρώην εθνικού μας αερομεταφορέα και έτσι δεν έχουν πάρει ακόμη ούτε τις αποζημιώσεις τους ούτε και τις συντάξεις τους.

    Κλειστούς μέχρι την Πέμπτη 11 Μαρτίου κρατούν τους ΧΥΤΑ οι εργαζόμενοι στους δήμους, ενώ σήμερα πραγματοποιούν 4ωρη στάση εργασίας (από τις 11.00 το πρωί μέχρι το τέλος του ωραρίου).

    Παράλληλα, Ομοσπονδίες με αποφάσεις των διοικήσεων τους καλούν τους εργαζομένους να συμμετάσχουν στην 24ωρη γενική πανελλαδική απεργία που έχουν κηρύξει ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ.

    Η ΠΟΕ-ΟΤΑ πλαίσιο των κινητοποιήσεων «που αποφάσισε και υλοποιεί η Ομοσπονδία, εκφράζοντας την αντίδραση των εργαζομένων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στα κοινωνικά άδικα μέτρα της κυβέρνησης και τη λεηλασία του εισοδήματος των μισθωτών και των συνταξιούχων» καλεί τους υπαλλήλους των ΟΤΑ όλης της χώρας να συμμετάσχουν μαζικά στην αυριανή απεργία.

    Κινητοποιήσεις προγραμματίζουν και οι αστυνομικοί. Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων αποφάσισε να πραγματοποιήσει συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τη ΓΑΔΑ την Πέμπτη 11 Μαρτίου και ώρα 18:00.

    Ευρωπαϊκή αλληλεγγύη

    Ψήφισμα αλληλεγγύης προς τους Έλληνες εργαζόμενους και τους αγώνες των ελληνικών συνδικάτων για να μην περάσουν τα μονομερή, σκληρά, άδικα και αναποτελεσματικά μέτρα περικοπής μισθών και δικαιωμάτων, εξέδοσε η Εκτελεστική Επιτροπή της Συνομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συνδικάτων (ΣΕΣ) που συνεδρίασε χθες στις Βρυξέλλες.

    Ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Σπ. Παπασπύρος σε παρέμβασή του στη συνεδρίαση ζήτησε να αποφασιστεί άμεσα Πανευρωπαϊκή Ημέρα Κινητοποίησης ενάντια στις πολιτικές περιορισμού του εισοδήματος, των ασφαλιστικών και εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων. «Το πρόβλημα της οικονομικής κρίσης και οι επιπτώσεις των μέτρων είναι πανομοιότυπες σε όλες τις χώρες της Ευρώπης. Άρα απαιτείται κοινή δράση και οργάνωση ταυτόχρονων και κοινών απεργιακών αγώνων σε όλη την Ευρώπη. Η θεολογία που αναπτύσσεται επί της συνταγής των μέτρων στην Ελλάδα είναι εισαγόμενη και στοχεύει να εξαχθεί και πάλι προς τις άλλες ευρωπαϊκές κοινωνίες, προκειμένου να δρομολογηθούν ανατροπές στα μισθολογικά, εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα» τόνισε ο κ. Παπασπύρος.

    Απεργούν οι βενζινοπώλες 18 Μαρτίου

    Εικοσιτετράωρο κλείσιμο των πρατηρίων καυσίμων για την άλλη Πέμπτη, 18 Μαρτίου αποφάσισε το ΔΣ της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών. Στις 21 Μαρτίου συγκαλείται εξάλλου γενική συνέλευση του κλάδου προκειμένου να αποφασιστεί η μορφή περαιτέρω κινητοποιήσεων.

    Οι βενζινοπώλες αντιδρούν στην εγκατάσταση ταμειακών μηχανών χωρίς ταυτόχρονη εγκατάσταση ολοκληρωμένων συστημάτων ελέγχου εισροών - εκροών όγκου καυσίμων στα πρατήρια, ενώ διαμαρτύρονται και για την παράνομη, όπως επισημαίνουν, αναδρομική αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης τον περασμένο Φεβρουάριο, με διαδικασία που επιβάρυνε τους πρατηριούχους.

    Ταυτόχρονα η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων - Εμπόρων Καυσίμων επισημαίνει σε ανακοίνωση ότι έχει επιδιώξει κατ επανάληψη τις τελευταίες εβδομάδες να συναντηθεί με τον υπουργό Οικονομικών κ. Γιώργο Παπακωνσταντίνου κάτι που όμως δεν κατέστη δυνατόν.

    Η ΠΟΠΕΚ δηλώνει ότι τάσσεται υπέρ της έκδοσης αποδείξεων λιανικής για πωλήσεις βενζίνης, με δύο προϋποθέσεις: πρώτον, να καθοριστεί με απόφαση του υπουργείου Οικονομικών το ρυθμιστικό πλαίσιο, αφού μέχρι σήμερα δεν επιτρέπεται η έκδοση αποδείξεων για βενζίνη και δεύτερον, για όσο διάστημα δεν θα έχουν εγκατασταθεί ολοκληρωμένα, πιστοποιημένα συστήματα ελέγχου εισροών - εκροών όγκου καυσίμων να εκδίδονται αποδείξεις από τις υπάρχουσες ταμειακές μηχανές, χωρίς να χρησιμοποιούνται για έλεγχο των διακινουμένων ποσοτήτων καυσίμων.

    [07] "Να μην πτωχεύσει ο λαός"

    Η σφαγή των δώρων Πάσχα - Χριστουγέννων και στον ιδιωτικό τομέα, η κατάργηση του βασικού μισθού και η απελευθέρωση των απολύσεων, η δραστική περικοπή των ήδη υποβαθμισμένων παροχών Υγείας, δεν είναι μόνο επιδίωξη της ΕΕ αλλά και της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και της πλουτοκρατίας, τονίζει το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του και προσθέτει:

    "Αυτό εννοούν όταν μιλούν για προώθηση της ανταγωνιστικότητας την οποία έχουν βασικό στόχο στα προγράμματά τους τα κόμματα της ΕΕ. Αυτήν υπηρετούν οι αντεργατικοί - αντιασφαλιστικοί νόμοι που ψήφισαν και υλοποιούν οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ - ΝΔ. Τις νέες αντιδραστικές αλλαγές επιχειρούν ήδη να τις επιβάλλουν με την τρομοκρατία οι εργοδότες στους χώρους δουλειάς".

    Η ανακοίνωση καταλήγει προτρέποντας τους εργαζόμενους σε "πανεργατικό ξεσηκωμό σε όλους τους χώρους δουλειάς, συσπείρωση στη γραμμή: Να μην πτωχεύσει ο λαός, να πτωχεύσει η πλουτοκρατία. Όλοι στην απεργία και στα συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ. Για πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς και προστασία των ανέργων. Οι εργαζόμενοι δεν θα παραιτηθούν και θα υπερασπιστούν τα κεκτημένα δικαιώματα όπως οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας. Να αποκρούσουμε τα άγρια μέτρα, να καταργηθούν οι αντεργατικοί νόμοι".

    Εξάλλου, σε άλλη ανακοίνωσή του για τα καύσιμα το ΚΚΕ τονίζει:"Οι εξωφρενικές τιμές των καυσίμων αποδεικνύουν ότι οι κερδοσκόποι ληστές του λαού είναι το καρτέλ των μεγαλοεπιχειρηματιών που ελέγχουν την εισαγωγή, τη διύλιση και το χονδρεμπόριο των καυσίμων και η φοροεπιδρομή της κυβέρνησης".

    [08] ΛΑ.Ο.Σ. για κερδοσκοπία

    «Η Ε.Ε. όλα αυτά τα χρόνια δεν είχε αντιμετωπίσει σοβαρά την άμυνά της σε κερδοσκοπικά παιχνίδια. Η κρίση στην Ελλάδα, όμως, έβαλε μπρος τους μηχανισμούς. Με άλλα λόγια, κάποιοι επεφύλαξαν στη χώρα μας τύχη "Ιφιγένειας εν Ευρώπη"...», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΛΑ.Ο.Σ., αναφερόμενος στα κερδοσκοπικά παιχνίδια.

    Ο κ. Αϊβαλιώτης μιλώντας για τις δηλώσεις Ρέν τόνισε: "Ο κόσμος στην Ευρώπη "το ΄χει τούμπανο και εμείς κρυφό καμάρι": Οι Βρυξέλλες αποφασίζουν και η Αθήνα εναρμονίζεται. Δυστυχώς, το "πικρό ποτήρι" θα το πιούμε μέχρι τέλους".

    [09] "Δέσμιοι των αγορών"

    Ο Πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας θα συναντηθεί το μεσημέρι με την «Εθνική Αθλητική Ομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρίες», προκειμένου να ενημερωθεί για θεσμικά και οικονομικά ζητήματα που απασχολούν την ΕΛ.ΟΜ.ΑμεΑ.

    "Οι αναγκαίες διαρθρωτικές αλλαγές δεν είναι η συμπίεση του εργατικού κόστους, δεν είναι η διάλυση του κοινωνικού κράτους, δεν είναι η διάλυση του ασφαλιστικού συστήματος, δεν είναι η μείωση των μισθών στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα", τόνισε ο κ. Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ και πρόσθεσε:

    "Έχουμε μια στενή περιοριστική δημοσιονομική πολιτική, η οποία θα δημιουργήσει νέα ελλείμματα. Έχουμε μια βάρβαρη επίθεση στα κοινωνικά και εργασιακά δικαιώματα και στο εισόδημα. Αυτό θα οδηγήσει σε μείωση της ενεργούς ζήτησης, σε μείωση της κατανάλωσης, ακόμα και η φορολογητέα ύλη θα μειωθεί. Έχουμε ένα στρεβλό φορολογικό σύστημα. Δεν μπορεί μ' αυτό το σύστημα το δημόσιο να έχει έσοδα, ή μάλλον αν θα τα έχει, θα τα έχει πνίγοντας τις παραγωγικές δυνάμεις του τόπου".

    "Πέσαμε στην παγίδα της χρεοκοπίας που εμείς στήσαμε και είμαστε και θα είμαστε για πολλά χρόνια δέσμιοι των αγορών", επανέλαβε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και τόνισε ότι η ΕΕ θέλει να περάσουν τα ίδια μέτρα και στον ιδιωτικό τομέα.

    "Διότι τώρα το παραμύθι, ο δράκος της χρεοκοπίας έχει εκλείψει, αλλά υπάρχει ένας άλλος δράκος, της ανταγωνιστικότητας. Και θα μας πουν, δεν είστε ανταγωνιστικοί, μειώστε κι άλλο τους μισθούς. Λες και για να γίνουμε ανταγωνιστικοί, πρέπει να φτάσουμε σε επίπεδα Κίνας. Να έχουμε εργασιακές σχέσεις και ασφαλιστικό σύστημα υιοθετημένο από τις ΗΠΑ, αυτό το μοντέλο το φιλελεύθερο, και μισθούς υιοθετημένους από το μοντέλο της Κίνας", ανέφερε ο κ. Τσίπρας.

    [10] Απειλή η φτώχεια

    Στο 20% του πληθυσμού της χώρας ανέρχεται ο αριθμός των πολιτών που απειλείται από τη φτώχεια, σύμφωνα με την έρευνα εισοδήματος και συνθηκών διαβίωσης 2008 της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (ΕΣΥΕ) και τα νοικοκυριά που βρίσκονται σε κίνδυνο φτώχειας εκτιμώνται σε 832.975 και τα μέλη τους σε 2.186.869. Ο δείκτης της φτώχειας, υπολογιζόμενος με την ίδια μεθοδολογία, παρουσιάζει σχετική σταθερότητα κατά τα τελευταία 14 έτη (1994-2007) για τα οποία υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία, κυμαινόμενος μεταξύ 20% και 23%. Το χρηματικό όριο της φτώχειας ανέρχεται στο ετήσιο ποσό των 6.480 ευρώ ανά άτομο και σε 13.608 ευρώ για νοικοκυριά με δύο ενήλικες και δύο εξαρτώμενα παιδιά. Το μέσο ετήσιο ατομικό ισοδύναμο εισόδημα ανέρχεται σε 12.763,95 ευρώ και το μέσο ετήσιο διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών της χώρας σε 22.243,04 ευρώ.

    Σύμφωνα με την έρευνα της ΕΣΥΕ, ο κίνδυνος φτώχειας για παιδιά ηλικίας 0-17 ετών (παιδική φτώχεια) ανέρχεται σε 23% και είναι υψηλότερος κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες από το αντίστοιχο ποσοστό του συνολικού πληθυσμού. Ο κίνδυνος φτώχειας για άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών υπολογίζεται σε 22%, ενώ το ποσοστό κινδύνου φτώχειας των ανέργων ανέχεται σε 37%. Τα κοινωνικά επιδόματα μειώνουν το ποσοστό του κινδύνου της φτώχειας κατά 3,3 ποσοστιαίες μονάδες, ενώ οι συντάξεις μειώνουν το ποσοστό του κινδύνου της φτώχειας κατά 18,3 ποσοστιαίες μονάδες. Ο κίνδυνος φτώχειας, αφού συμπεριληφθούν στο διαθέσιμο εισόδημα εισοδηματικές ροές, όπως ιδιοκατοίκηση, παροχές σε είδος προς μισθωτούς και ιδιοκατανάλωση, μειώνεται κατά περίπου 3,3 ποσοστιαίες μονάδες.

    Το ποσοστό κινδύνου φτώχειας είναι υψηλότερο στις γυναίκες σε σχέση με τους άνδρες (21% και 20% αντίστοιχα), ενώ ο ρόλος της εκπαίδευσης είναι ιδιαίτερα σημαντικός για τη μείωση της φτώχειας. To ανώτερο επίπεδο εκπαίδευσης, που έχει ολοκληρώσει το 71,2% των φτωχών, είναι η υποχρεωτική εκπαίδευση, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τους μη φτωχούς εκτιμάται στο 43,1%. Το 42% αυτών που δεν έχουν πάει καθόλου σχολείο (αναλφάβητοι) ή δεν έχουν ολοκληρώσει το δημοτικό απειλείται από φτώχεια. Το αντίστοιχο ποσοστό μεταξύ των ατόμων που έχουν τελειώσει ανώτατη βαθμίδα (ΤΕΙ, ΑΕΙ, μεταπτυχιακό) μειώνεται δραστικά στο 7%. Ο κίνδυνος φτώχειας των οικονομικών μεταναστών μετά τις κοινωνικές μεταβιβάσεις εκτιμάται, από τα στοιχεία της έρευνας, σε 31%.

    Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έρευνας της ΕΣΥΕ, ο πληθυσμός που απειλείται από τη φτώχεια είναι:

    o Νοικοκυριά με εξαρτώμενα παιδιά ηλικίας κάτω των 16 ετών και με τουλάχιστον ένα εργαζόμενο μέλος (52%)

    o Νοικοκυριά με εξαρτώμενα παιδιά και χωρίς εργαζόμενα μέλη (44%)

    o Άνδρες άνεργοι (39%)

    o Νοικοκυριά με έναν ενήλικα ηλικίας 65 ετών και άνω (31%)

    o Νοικοκυριά χωρίς εξαρτώμενα παιδιά και χωρίς εργαζόμενα μέλη (29%)

    o Μονογονεϊκά νοικοκυριά με τουλάχιστον ένα εξαρτώμενο παιδί (27%)

    o Νοικοκυριά με 2 ενήλικες με δύο εξαρτώμενα παιδιά (27%)

    o Μονοπρόσωπο νοικοκυριό με μέλος θήλυ (27%)

    o Νέοι και νέες ηλικίας 16 έως 24 ετών (24%)

    Επίσης, σύμφωνα με την έρευνα, ο φτωχός πληθυσμός αποτελείται από:

    o Τα μέλη των νοικοκυριών που έχουν χαμηλό εκπαιδευτικό επίπεδο (67%)

    o Μη εργαζομένους (64%)

    o Τα μέλη των νοικοκυριών που μένουν σε αραιοκατοικημένες περιοχές (63%)

    o Νοικοκυριά με εξαρτώμενα παιδιά (52%)

    o Νοικοκυριά χωρίς εξαρτώμενα παιδιά (48%)

    o Εργαζόμενους (36%)

    o Νοικοκυριά με εξαρτώμενα παιδιά και με ένα, τουλάχιστον, εργαζόμενο μέλος (34%).

    [11] UEFA για "στημένους" αγώνες

    Η UEFA έχει υπόνοιες ότι ένας αγώνας του φετινού πρωταθλήματος της Σούπερ Λίγκα και πέντε της Β΄ Εθνικής ήταν «στημένοι», σύμφωνα με όσα αναφέρει στο σχετικό φάκελο που έστειλε στην Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία.

    Η ΕΠΟ με τη σειρά της ενημέρωσε τον γενικό γραμματέα Αθλητισμού, Πάνο Μπιτσαξή, ο οποίος πρόκειται να στείλει και αυτόν τον φάκελο -όπως άλλωστε και τους προηγούμενους δύο- στον εισαγγελέα.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 10 March 2010 - 7:30:31 UTC