Read about Imvros and Tenedos: Violations of the Lausanne Treaty Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-03-09

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνάντηση Γ.Παπανδρέου-Μπ.Ομπάμα
  • [02] Βρέθηκε η σορός

  • [01] Συνάντηση Γ.Παπανδρέου-Μπ.Ομπάμα

    Με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, συναντάται σε λίγη ώρα στον Λευκό Οίκο, ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, ενώ προηγήθηκε συνάντησή του με την Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι στο Καπιτώλιο.

    Κατά τη συνάντησή της με τον Έλληνα πρωθυπουργό, η κ. Πελόζι δήλωσε ότι "η Ελλάδα δεν θα αφεθεί μόνη της στην κρίση".

    Η κ. Πελόζι αναφέρθηκε στους ισχυρούς δεσμούς που συνδέουν τις δύο χώρες αλλά και στο σημαντικό ρόλο της ελληνοαμερικανικής κοινότητας και σημείωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα σταθούν δίπλα στην Ελλάδα και στον ελληνικό λαό σε αυτές τις δύσκολες στιγμές.

    Μετά τον Λευκό Οίκο, ο κ. Παπανδρέου θα συναντηθεί με τον κ. Γκάιτνερ, και ακολούθως θα επισκεφθεί το Κογκρέσο, όπου θα έχει συναντήσεις με τον ηγέτη των Δημοκρατικών που έχουν την πλειοψηφία, Χάρι Ριντ, όπως και των Ρεπουμπλικανών που αποτελούν τη μειοψηφία, Μιτς Μακόνελ.

    Στη συνέχεια θα επιστρέψει στον Λευκό Οίκο για να παραστεί στον εορτασμό της Ημέρας της Ελληνικής Ανεξαρτησίας, παρουσία του Αμερικανού προέδρου, του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Δημητρίου, και επιφανών Ελληνοαμερικανών.

    Την Τετάρτη, ο κ. Παπανδρέου θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας Τζον Κέρι και άλλα μέλη της Επιτροπής.

    Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην Ουάσιγκτον, ο πρωθυπουργός θα παραχωρήσει σειρά συνεντεύξεων και θα έχει επαφές με αμερικανικά και άλλα μέσα ενημέρωσης.

    Συνάντηση με Χίλαρι Κλίντον

    Χθες πρώτη ημέρα της επίσκεψής του στις ΗΠΑ, ο πρωθυπουργός, ο οποίος συνοδεύεται από τον υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου και τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Δημήτρη Δρούτσα, μίλησε στο ίδρυμα "Μπρούκινγκς" (Brookings) και στη συνέχεια συναντήθηκε στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ με την υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον.

    Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με την αμερικανίδα ΥΠΕΞ, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι έχει συνεργαστεί επανειλημμένα στο παρελθόν με την Χίλαρι Κλίντον, προσθέτοντας ότι προσβλέπει σε συνεργασία και στο μέλλον.

    Αναφερόμενος στην οικονομική κρίση τόνισε ότι το πρόβλημα είναι η έλλειψη ελέγχων στο οικονομικό σύστημα και σημείωσε ότι μετά τις συναντήσεις του με την κα Μέρκελ, τον κ. Σαρκοζί, τον κ. Μπράουν και τον κ. Θαπατέρο η Ευρώπη είναι έτοιμη να εργαστεί για την αντιμετώπιση του προβλήματος της κερδοσκοπίας στην επόμενη σύνοδο του G20.

    Σε ό,τι αφορά τα μέτρα που έλαβε η ελληνική κυβέρνηση ο πρωθυπουργός μίλησε για δύσκολες αποφάσεις που έχουν στόχο να διασφαλίσουν τη βιωσιμότητα της ελληνικής οικονομίας, αλλά και στην προσέλκυση επενδύσεων και ευχαρίστησε την κα Κλίντον για τα θερμά της λόγια και την αλληλεγγύη που επέδειξε.

    Ο κ. Παπανδρέου σημείωσε ότι Ελλάδα και ΗΠΑ συνεργάζονται για τη σταθερότητα στα Βαλκάνια, όπου η Ελλάδα έχει αναλάβει την πρωτοβουλία για την ένταξη όλων των χωρών της περιοχής στην Ευρωπαϊκή Ένωση έως το 2014.

    Αναφερόμενος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι η Ελλάδα υποστηρίζει την πιθανότητα ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, υπογραμμίζοντας, ωστόσο, ότι θα πρέπει να υπάρξουν ουσιαστικά βήματα εκ μέρους της Άγκυρας σε ό,τι αφορά το Πατριαρχείο, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θρησκευτικές ελευθερίες, όπως φυσικά και στην Κύπρο, όπου υπενθύμισε ότι παραμένουν οι τουρκικές δυνάμεις κατοχής.

    Σημείωσε δε ότι σύντομα θα υποδεχθεί τον Τούρκο πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα, εκφράζοντας την ελπίδα ότι η συνάντηση αυτή θα σηματοδοτήσει μια νέα ώθηση στη διαδικασία προσέγγισης που άρχισε πριν μερικά χρόνια και θα επιτρέψει την επίτευξη προόδου σε θέματα όπως η υφαλοκρηπίδα.

    Απαντώντας σε ερώτηση ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι η Ελλάδα και ο ελληνικός λαός γνωρίζουν τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν και η κυβέρνηση παίρνει τα αναγκαία μέτρα για να αλλάξει τη χώρα. Στο πλαίσιο αυτό υπογράμμισε ότι ο ίδιος εξελέγη πρόσφατα με στόχο να υλοποιήσει τις αλλαγές αυτές.

    Σημείωσε ότι η Ελλάδα θέλει να τερματιστεί ο ακριβός δανεισμός, με επιτόκια πολύ υψηλότερα από αυτά που δανείζονται άλλες ευρωπαϊκές χώρες και για αυτό ζητά την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. "Έτσι, ώστε οι κερδοσκόποι να μη δημιουργούν ένα περιβάλλον, το οποίο αναγκάζει την Ελλάδα να δανείζεται με υψηλά επιτόκια" τόνισε χαρακτηριστικά.

    Απαντώντας στην ίδια ερώτηση η κα Κλίντον κατέστησε σαφές ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν ζήτησε οικονομική βοήθεια από τις ΗΠΑ και σημείωσε ότι η Ουάσιγκτον υποστηρίζει τα βήματα που ακολουθεί η Αθήνα και τις αλλαγές που προωθεί με δεδομένες τις οικονομικές συνέπειες της κατάστασης που κληρονόμησε.

    Απαντώντας σε ερώτηση για το ρόλο της Ελλάδας στα Βαλκάνια, η κα Κλίντον τόνισε ότι αυτός είναι στρατηγικός και ότι η "Ατζέντα 2014" για την ένταξη των χωρών των δυτικών Βαλκανίων στους ευρωατλαντικούς θεσμούς αποτελεί στόχο και των Ηνωμένων Πολιτειών. Πέρα, όμως, από τη συγκεκριμένη στρατηγική, συνέχισε η κα Κλίντον, η Ελλάδα αποτελεί έναν απόλυτα απαραίτητα εταίρο για τη σταθερότητα των Βαλκανίων και οι ελληνικές δυνάμεις στο Κόσσοβο αποτελούν ένα τέλειο παράδειγμα αυτής της πραγματικότητας. Και όχι μόνο καλωσορίζουμε, αλλά εκτιμούμε πολύ την ηγετική παρουσία της Ελλάδας στην περιοχή.

    Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ χαιρέτησε τις προσπάθειες που καταβάλλει η ελληνική κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης και δέχθηκε την προτροπή του Έλληνα πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου να συζητήσουν οι ΗΠΑ και οι άλλες μεγάλες οικονομίες του πλανήτη την ανάγκη βελτίωσης των ελεγκτικών μηχανισμών στις αγορές κατά τη διάρκεια της επόμενης συνόδου κορυφής του G20.

    Η Χίλαρι Κλίντον στην αρχή των δηλώσεών της υπογράμμισε τη συμβολή της Ελλάδας στην ανάδειξη των δημοκρατικών αξιών του δυτικού πολιτισμού "Είναι μεγάλη χαρά που υποδέχομαι τον πρωθυπουργό στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Η Ελλάδα είναι γενέτειρα της δημοκρατίας, οπότε κάθε φορά που διενεργούνται δημοκρατικές εκλογές, οπουδήποτε στον κόσμο, η Ελλάδα πρέπει να λαμβάνει πνευματικά δικαιώματα" ανέφερε η κα. Κλίντον.

    Ευχαρίστησε τον Έλληνα πρωθυπουργό για τη συμβολή της Ελλάδας στο Αφγανιστάν, σημειώνοντας ότι Ελλάδα και ΗΠΑ γνωρίζουν καλά τι σημαίνει να είσαι στόχος τρομοκρατών. "Είμαστε αποφασισμένοι να αντιμετωπίσουμε τον βίαιο εξτρεμισμό που απειλεί την ειρήνη των λαών" είπε χαρακτηριστικά η κα Κλίντον.

    "Μεταξύ των νέων σημαντικών προκλήσεων στο σημερινό κόσμο είναι η οικονομική κρίση που έχει οδηγήσει ανθρώπους στην ανεργία, κατέστρεψε επιχειρήσεις και έχει αδειάσει τα κρατικά ταμεία, τόσο στις Ηνωμένες Πολιτείες, όσο και στην Ελλάδα. Γνωρίζω ότι αυτές είναι δύσκολες ημέρες για την Ελλάδα, αλλά θέλω να συγχαρώ τον πρωθυπουργό για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει την πρόκληση μετά την ανάληψη της εξουσίας. Υποστηρίζουμε την Ελλάδα και τα δύσκολα οικονομικά μέτρα που παίρνει για να αντιμετωπίσει το ζήτημα", ανέφερε στη συνέχεια η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ.

    "Επίσης, συζητήσαμε για τα Βαλκάνια, όπου η Ελλάδα έχει ένα ρόλο-κλειδί να παίξει για την προώθηση οικονομικών ευκαιριών, της σταθερότητας και της δημοκρατίας. Η ολοκλήρωση της διαδικασίας ενσωμάτωσης των Βαλκανικών χωρών στους ευρωατλαντικούς θεσμούς είναι καθοριστική για την περιφερειακή σταθερότητα και ανάπτυξη και συγχαίρουμε την Ελλάδα για τον ηγετικό της ρόλο προς την κατεύθυνση αυτή".

    "Συζήτησα επίσης με τον πρωθυπουργό τις συνεχιζόμενες προσπάθειές του να ενδυναμώσει τις σχέσεις της Ελλάδας με την Τουρκία. Η Ελλάδα και η Τουρκία είναι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ, δύο στενοί φίλοι των ΗΠΑ και μια εποικοδομητική σχέση είναι προς το συμφέρον και των δύο χωρών".

    "Σε ό,τι αφορά την Κύπρο, επανέλαβα των υποστήριξή μας στις διαπραγματεύσεις των οποίων ηγούνται οι ίδιοι οι Κύπριοι υπό την αιγίδα του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ. Συγχαίρω και τους δύο Κύπριους ηγέτες που δουλεύουν σκληρά στις συνομιλίες για λύση του προβλήματος και για την πρόοδο που έχουν κάνει".

    "Η Ελλάδα είναι άξιος σύμμαχος και έμπιστος εταίρος και ξέρω πως ο πρόεδρος προσβλέπει στη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό", κατέληξε η κα Κλίντον.

    Ομιλία Γ. Παπανδρέου στο "Ιδρυμα Μπρούκινγκς"

    Η Ελλάδα δεν είναι ούτε η πρώτη, ούτε η τελευταία χώρα που δοκιμάζεται οικονομικά, τόνισε ο πρωθυπουργός στην ομιλία του στο Ίδρυμα Μπρούκινγκς, όπου σημείωσε ότι η σημερινή κρίση δεν περιορίζεται στην Ευρώπη, αλλά αφορά ολόκληρο τον κόσμο και γι΄ αυτό θα πρέπει οι δύο πλευρές του Ατλαντικού να συνεργαστούν για την από κοινού αντιμετώπισή της.

    Ο Γιώργος Παπανδρέου σημείωσε ότι η σημερινή μεγάλη κρίση αποτελεί ταυτόχρονα και μια μεγάλη ευκαιρία, ειδικότερα δε σε ό,τι αφορά την Ελλάδα της δίνεται η ευκαιρία να εκσυγχρονίσει και να αναζωογονήσει τους μηχανισμούς διοίκησης και ανάπτυξης.

    Ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι η παγκόσμια ισχύς των αγορών, όταν δεν ελέγχεται επαρκώς, αποδεικνύεται επικίνδυνη και για την αντιμετώπισή της απαιτούνται βαθιές και θαρραλέες αλλαγές.

    Η διαδικασία δεν θα είναι εύκολη, αλλά μαζί μπορούμε να ανταποκριθούμε στις προκλήσεις αυτής της οικονομικής παγκοσμιοποίησης, σημείωσε ο κ. Παπανδρέου και τόνισε ιδιαίτερα την ανάγκη ευρωατλαντικής συνεργασίας, επισημαίνοντας ότι η κρίση θίγει σε σημαντικό βαθμό και τα αμερικανικά συμφέροντα.

    Στον πυρήνα της κρίσης αυτής βρίσκεται η ανικανότητα της διεθνούς κοινότητας να χειριστεί την πολυπλοκότητα των αλληλοεξαρτώμενων αγορών, τόνισε ο κ. Παπανδρέου, ο οποίος αναφερόμενος ειδικότερα στην Ελλάδα σημείωσε ότι όταν εξελέγη πρωθυπουργός βρέθηκε αντιμέτωπος με μια πολύ δύσκολη κατάσταση, καθώς ανακάλυψε ότι το έλλειμμα του προϋπολογισμού ήταν ουσιαστικά διπλάσιο, από ό,τι έλεγαν οι προκάτοχοί του στα ελληνικά κόμματα και τον λαό αλλά και στις ευρωπαϊκές αρχές.

    Υπογραμμίζοντας τον κίνδυνο ευρύτερης διάχυσης της κρίσης, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι συζήτησε σκέψεις και ιδέες για την αντιμετώπισή της με την καγκελάριο Α. Μέρκελ της Γερμανίας, τον πρόεδρο Σαρκοζί της Γαλλίας και τους πρωθυπουργούς Μπράουν της Μεγάλης Βρετανίας και Θαπατέρο της Ισπανίας.

    Με αυτό το σκεπτικό, ανέφερε, θα συναντηθεί σήμερα με τον πρόεδρο Ομπάμα με τον οποίον θα συνομιλήσει όχι μόνο ως Έλληνας πρωθυπουργός αλλά και ως Ευρωπαίος ηγέτης και θα επισημάνει τον σημαντικό ρόλο που, όπως εκτίμησε, μπορούν να διαδραματίσουν οι ΗΠΑ.

    Στη συνέχεια ο κ. Γ. Παπανδρέου αναφέρθηκε στην κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, τόνισε ότι προεκλογικά δεσμεύτηκε να αντιμετωπίσει τα χρόνια προβλήματα που μαστίζουν την Ελλάδα και τα οποία οι Έλληνες πολιτικοί είχαν αποφύγει να αντιμετωπίσουν όλα αυτά τα χρόνια.

    Τόνισε δε ότι στην πολιτική του σταδιοδρομία, ο ίδιος έχει ταυτιστεί με τολμηρές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις, είτε ως υπουργός Παιδείας, είτε ως υπουργός Εξωτερικών και σημείωσε ότι το τελευταίο διάστημα ως πρωθυπουργός έχει προχωρήσει στην υιοθέτηση των αναγκαίων αλλά επώδυνων μέτρων, που στοχεύουν στην αντιμετώπιση όχι μόνο του ελλείμματος του προϋπολογισμού, αλλά και του ελλείμματος αξιοπιστίας που, όπως τόνισε, αντιμετωπίζει η Ελλάδα.

    Στη διάρκεια ερωτήσεων και απαντήσεων που ακολούθησαν την ολοκλήρωση της ομιλίας του στο ίδρυμα "Μπρούκινγκς", ο πρωθυπουργός επανέλαβε την ανάγκη συνεργασίας Ευρώπης και Αμερικής για την αντιμετώπιση της κρίσης, επισημαίνοντας ότι το θέμα του συντονισμού κινήσεων μεταξύ των δύο πλευρών του Ατλαντικού θα συζητηθεί κατά την συνάντησή του με τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα στο Λευκό Οίκο.

    Απαντώντας σε ερώτηση του πρώην υπουργού Οικονομικών της Τουρκίας και υψηλόβαθμου στελέχους του Μπρούκινγκς Κεμάλ Ντερβίς, ο κ. Παπανδρέου υπογράμμισε ότι τα μέτρα που λαμβάνονται από την ελληνική κυβέρνηση είναι επώδυνα, αλλά αναγκαία και καταβάλλεται προσπάθεια ώστε αυτά να είναι όσο το δυνατόν πιο δίκαια.

    Τόνισε ότι θα υπάρξουν δημόσιες επενδύσεις, αλλά μεγάλη σημασία έχει η προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων, κάτι που εκτίμησε ότι μπορεί να υπάρξει, καθώς περιορίζεται η διαφθορά, αυξάνεται η διαφάνεια και οι μηχανισμοί λειτουργίας της οικονομίας καθίσταται πιο αποτελεσματική.

    Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε και στην αναζήτηση από τους Ευρωπαίους ηγέτες ενός μηχανισμού που θα αναπτυχθεί στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως η δημιουργία ευρωπαϊκού νομισματικού ταμείου και θα αποσκοπεί στη διαχείριση του προβλήματος από την ίδια την Ευρώπη, χωρίς να καταστεί αναγκαία η παρέμβαση άλλων διεθνών μηχανισμών.

    Τέλος, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην προοπτική διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης με όλες τις χώρες των Βαλκανίων, όπως και με την Τουρκία, υπό την προϋπόθεση ότι όλες οι υποψήφιες χώρες θα πληρούν τις προϋποθέσεις.

    [02] Βρέθηκε η σορός

    Τα αποτελέσματα των εξετάσεων DNA στη σορό που βρέθηκε χθες βράδυ σε κοιμητήριο της Λευκωσίας, που ολοκληρώθηκαν νωρίς το πρωί από το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής, κατέδειξαν ότι η σορός ανήκει στον τέως Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της Κυπριακής Αστυνομίας, Μιχάλης Κατσουνωτός.

    «Ο εντοπισμός της σορού του αγαπημένου μας Τάσσου έδωσε τέλος στο μαρτύριο, το οποίο συγκλονισμένοι βιώνουμε τους τελευταίους τρεις μήνες και επανέφερε τη γαλήνη και την ηρεμία στην οικογένειά μας» δήλωσε η Φωτεινή Παπαδοπούλου, χήρα του τέως Προέδρου, περιστοιχισμένη από τα μέλη της οικογένειας της.

    Η κα Παπαδοπούλου ευχαρίστησε την Αστυνομία, το Ινστιτούτο Νευρολογίας, αλλά και όλους όσοι προσπάθησαν να βοηθήσουν το έργο της Αστυνομίας για εντοπισμό της σορού του τέως Προέδρου και εξέφρασε την ευχή να καρποφορήσουν οι έρευνες για εντοπισμό των δραστών της κλοπής της σορού.

    Ικανοποίηση και ανακούφιση, εξέφρασε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, για την ανεύρεση της σορού του τέως Προέδρου.

    Ο εκπρόσωπος της κυπριακής αστυνομίας ανέφερε ότι έγιναν τρεις συλλήψεις σχετικά με την υπόθεση.

    Η σορός είχε κλαπεί στις 11 Δεκεμβρίου 2009 από το κοιμητήριο Δευτεράς, μια ημέρα πριν από το ετήσιο μνημόσυνο του Τάσσου Παπαδόπουλου.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 9 March 2010 - 19:30:22 UTC