Visit the American Hellenic Media Project (AHMP) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 22 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-03-09

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνάντηση Γ.Παπανδρέου-Μπ.Ομπάμα
  • [02] "Τα μέτρα βυθίζουν την οικονομία σε ύφεση"
  • [03] Η ατζέντα της ημέρας
  • [04] "Πράσινο φως" για περικοπές
  • [05] "Η αγορά πρέπει να ανασάνει"

  • [01] Συνάντηση Γ.Παπανδρέου-Μπ.Ομπάμα

    Με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, θα συναντηθεί σήμερα στον Λευκό Οίκο, ο πρωθυπουργός, ο οποίος βρίσκεται στην Ουάσιγκτον. Θα προηγηθεί συνάντησή του με την Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι στο Καπιτώλιο.

    Στο πρόγραμμά του περιλαμβάνονται επίσης συναντήσεις με τον υπουργό Οικονομικών, Τίμοθι Γκάιτνερ, και ηγετικά στελέχη του Κογκρέσου.

    Την Τετάρτη, ο κ. Παπανδρέου θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας Τζον Κέρι και άλλα μέλη της Επιτροπής.

    Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην Ουάσιγκτον, ο πρωθυπουργός θα παραχωρήσει σειρά συνεντεύξεων και θα έχει επαφές με αμερικανικά και άλλα μέσα ενημέρωσης.

    Συνάντηση με Χίλαρι Κλίντον

    Συνάντηση με την υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον είχε ο πρωθυπουργός. Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση που είχε στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι έχει συνεργαστεί επανειλημμένα στο παρελθόν με την Χίλαρι Κλίντον, προσθέτοντας ότι προσβλέπει σε συνεργασία και στο μέλλον.

    Αναφερόμενος στην οικονομική κρίση τόνισε ότι το πρόβλημα είναι η έλλειψη ελέγχων στο οικονομικό σύστημα και σημείωσε ότι μετά τις συναντήσεις του με την κ. Μέρκελ, τον κ. Σαρκοζί, τον κ. Μπράουν και τον κ. Θαπατέρο η Ευρώπη είναι έτοιμη να εργαστεί για την αντιμετώπιση του προβλήματος της κερδοσκοπίας στην επόμενη σύνοδο του G20.

    Σε ό,τι αφορά τα μέτρα που έλαβε η ελληνική κυβέρνηση ο πρωθυπουργός μίλησε για δύσκολες αποφάσεις που έχουν στόχο να διασφαλίσουν τη βιωσιμότητα της ελληνικής οικονομίας, αλλά και στην προσέλκυση επενδύσεων και ευχαρίστησε την κ. Κλίντον για τα θερμά της λόγια και την αλληλεγγύη που επέδειξε.

    Ο κ. Παπανδρέου σημείωσε ότι Ελλάδα και ΗΠΑ συνεργάζονται για τη σταθερότητα στα Βαλκάνια, όπου η Ελλάδα έχει αναλάβει την πρωτοβουλία για την ένταξη όλων των χωρών της περιοχής στην Ευρωπαϊκή Ένωση έως το 2014.

    Αναφερόμενος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι η Ελλάδα υποστηρίζει την πιθανότητα ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, υπογραμμίζοντας, ωστόσο, ότι θα πρέπει να υπάρξουν ουσιαστικά βήματα εκ μέρους της Άγκυρας σε ό,τι αφορά το Πατριαρχείο, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θρησκευτικές ελευθερίες, όπως φυσικά και στην Κύπρο, όπου υπενθύμισε ότι παραμένουν οι τουρκικές δυνάμεις κατοχής.

    Σημείωσε δε ότι σύντομα θα υποδεχθεί τον Τούρκο πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα, εκφράζοντας την ελπίδα ότι η συνάντηση αυτή θα σηματοδοτήσει μια νέα ώθηση στη διαδικασία προσέγγισης που άρχισε πριν μερικά χρόνια και θα επιτρέψει την επίτευξη προόδου σε θέματα όπως η υφαλοκρηπίδα.

    Απαντώντας σε ερώτηση ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι η Ελλάδα και ο ελληνικός λαός γνωρίζουν τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν και η κυβέρνηση παίρνει τα αναγκαία μέτρα για να αλλάξει τη χώρα. Στο πλαίσιο αυτό υπογράμμισε ότι ο ίδιος εξελέγη πρόσφατα με στόχο να υλοποιήσει τις αλλαγές αυτές.

    Σημείωσε ότι η Ελλάδα θέλει να τερματιστεί ο ακριβός δανεισμός, με επιτόκια πολύ υψηλότερα από αυτά που δανείζονται άλλες ευρωπαϊκές χώρες και για αυτό ζητά την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. "Έτσι, ώστε οι κερδοσκόποι να μη δημιουργούν ένα περιβάλλον, το οποίο αναγκάζει την Ελλάδα να δανείζεται με υψηλά επιτόκια" τόνισε χαρακτηριστικά.

    Απαντώντας στην ίδια ερώτηση η κ. Κλίντον κατέστησε σαφές ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν ζήτησε οικονομική βοήθεια από τις ΗΠΑ και σημείωσε ότι η Ουάσιγκτον υποστηρίζει τα βήματα που ακολουθεί η Αθήνα και τις αλλαγές που προωθεί με δεδομένες τις οικονομικές συνέπειες της κατάστασης που κληρονόμησε.

    Απαντώντας σε ερώτηση για το ρόλο της Ελλάδας στα Βαλκάνια, η κ. Κλίντον τόνισε ότι αυτός είναι στρατηγικός και ότι η "Ατζέντα 2014" για την ένταξη των χωρών των δυτικών Βαλκανίων στους ευρωατλαντικούς θεσμούς αποτελεί στόχο και των Ηνωμένων Πολιτειών. Πέρα, όμως, από τη συγκεκριμένη στρατηγική, συνέχισε η κ. Κλίντον, η Ελλάδα αποτελεί έναν απόλυτα απαραίτητα εταίρο για τη σταθερότητα των Βαλκανίων και οι ελληνικές δυνάμεις στο Κόσσοβο αποτελούν ένα τέλειο παράδειγμα αυτής της πραγματικότητας. Και όχι μόνο καλωσορίζουμε, αλλά εκτιμούμε πολύ την ηγετική παρουσία της Ελλάδας στην περιοχή.

    Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον χαιρέτησε τις προσπάθειες που καταβάλλει η ελληνική κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης και δέχθηκε την προτροπή του Έλληνα πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου να συζητήσουν οι ΗΠΑ και οι άλλες μεγάλες οικονομίες του πλανήτη την ανάγκη βελτίωσης των ελεγκτικών μηχανισμών στις αγορές κατά τη διάρκεια της επόμενης συνόδου κορυφής του G20.

    Τη συμβολή της Ελλάδας στην ανάδειξη των δημοκρατικών αξιών του δυτικού πολιτισμού υπογράμμισε η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ κ. Χίλαρι Κλίντον σε δηλώσεις της αμέσως μετά τη συνάντηση. Στη διάρκειας 45 λεπτών συνάντηση συζητήθηκε, όπως τόνισε η Αμερικανίδα υπουργός, ένα ευρύ φάσμα θεμάτων.

    "Είναι μεγάλη χαρά που υποδέχομαι τον πρωθυπουργό στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Η Ελλάδα είναι γενέτειρα της δημοκρατίας, οπότε κάθε φορά που διενεργούνται δημοκρατικές εκλογές, οπουδήποτε στον κόσμο, η Ελλάδα πρέπει να λαμβάνει πνευματικά δικαιώματα" ανέφερε ξεκινώντας τις δηλώσεις της η κ. Κλίντον.

    Ευχαρίστησε τον Έλληνα πρωθυπουργό για τη συμβολή της Ελλάδας στο Αφγανιστάν, σημειώνοντας ότι Ελλάδα και ΗΠΑ γνωρίζουν καλά τι σημαίνει να είσαι στόχος τρομοκρατών. "Είμαστε αποφασισμένοι να αντιμετωπίσουμε τον βίαιο εξτρεμισμό που απειλεί την ειρήνη των λαών" είπε χαρακτηριστικά η κ. Κλίντον.

    "Μεταξύ των νέων σημαντικών προκλήσεων στο σημερινό κόσμο είναι η οικονομική κρίση που έχει οδηγήσει ανθρώπους στην ανεργία, κατέστρεψε επιχειρήσεις και έχει αδειάσει τα κρατικά ταμεία, τόσο στις Ηνωμένες Πολιτείες, όσο και στην Ελλάδα. Γνωρίζω ότι αυτές είναι δύσκολες ημέρες για την Ελλάδα, αλλά θέλω να συγχαρώ τον πρωθυπουργό για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει την πρόκληση μετά την ανάληψη της εξουσίας. Υποστηρίζουμε την Ελλάδα και τα δύσκολα οικονομικά μέτρα που παίρνει για να αντιμετωπίσει το ζήτημα", ανέφερε στη συνέχεια η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ.

    "Επίσης, συζητήσαμε για τα Βαλκάνια, όπου η Ελλάδα έχει ένα ρόλο-κλειδί να παίξει για την προώθηση οικονομικών ευκαιριών, της σταθερότητας και της δημοκρατίας. Η ολοκλήρωση της διαδικασίας ενσωμάτωσης των Βαλκανικών χωρών στους ευρωατλαντικούς θεσμούς είναι καθοριστική για την περιφερειακή σταθερότητα και ανάπτυξη και συγχαίρουμε την Ελλάδα για τον ηγετικό της ρόλο προς την κατεύθυνση αυτή".

    "Συζήτησα επίσης με τον πρωθυπουργό τις συνεχιζόμενες προσπάθειές του να ενδυναμώσει τις σχέσεις της Ελλάδας με την Τουρκία. Η Ελλάδα και η Τουρκία είναι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ, δύο στενοί φίλοι των ΗΠΑ και μια εποικοδομητική σχέση είναι προς το συμφέρον και των δύο χωρών".

    "Σε ό,τι αφορά την Κύπρο, επανέλαβα των υποστήριξή μας στις διαπραγματεύσεις των οποίων ηγούνται οι ίδιοι οι Κύπριοι υπό την αιγίδα του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ. Συγχαίρω και τους δύο Κύπριους ηγέτες που δουλεύουν σκληρά στις συνομιλίες για λύση του προβλήματος και για την πρόοδο που έχουν κάνει".

    "Η Ελλάδα είναι άξιος σύμμαχος και έμπιστος εταίρος και ξέρω πως ο πρόεδρος προσβλέπει στη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό", κατέληξε η κ. Κλίντον.

    Ομιλία Γ. Παπανδρέου στο "Ιδρυμα Μπρούκινγκς"

    Η Ελλάδα δεν είναι ούτε η πρώτη, ούτε η τελευταία χώρα που δοκιμάζεται οικονομικά, τόνισε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου στην ομιλία του στο Ιδρυμα Μπρούκινγκς, όπου σημείωσε ότι η σημερινή κρίση δεν περιορίζεται στην Ευρώπη, αλλά αφορά ολόκληρο τον κόσμο και γι΄ αυτό θα πρέπει οι δύο πλευρές του Ατλαντικού να συνεργαστούν για την από κοινού αντιμετώπισή της.

    Ο Γιώργος Παπανδρέου σημείωσε ότι η σημερινή μεγάλη κρίση αποτελεί ταυτόχρονα και μια μεγάλη ευκαιρία, ειδικότερα δε σε ό,τι αφορά την Ελλάδα της δίνεται η ευκαιρία να εκσυγχρονίσει και να αναζωογονήσει τους μηχανισμούς διοίκησης και ανάπτυξης.

    Ο έλληνας πρωθυπουργός επεσήμανε ότι η παγκόσμια ισχύς των αγορών, όταν δεν ελέγχεται επαρκώς, αποδεικνύεται επικίνδυνη και για την αντιμετώπισή της απαιτούνται βαθειές και θαρραλέες αλλαγές.

    Η διαδικασία δεν θα είναι εύκολη, αλλά μαζί μπορούμε να ανταποκριθούμε στις προκλήσεις αυτής της οικονομικής παγκοσμιοποίησης, σημείωσε ο κ. Παπανδρέου και τόνισε ιδιαίτερα την ανάγκη ευρω-ατλαντικής συνεργασίας, επισημαίνοντας ότι η κρίση θίγει σε σημαντικό βαθμό και τα αμερικανικά συμφέροντα.

    Στον πυρήνα της κρίσης αυτής βρίσκεται η ανικανότητα της διεθνούς κοινότητας να χειριστεί την πολυπλοκότητα των αλληλοεξαρτώμενων αγορών, τόνισε ο κ. Παπανδρέου, ο οποίος αναφερόμενος ειδικότερα στην Ελλάδα σημείωσε ότι όταν εξελέγη πρωθυπουργός βρέθηκε αντιμέτωπος με μια πολύ δύσκολη κατάσταση, καθώς ανακάλυψε ότι το έλλειμμα του προϋπολογισμού ήταν ουσιαστικά διπλάσιο, από ό,τι έλεγαν οι προκάτοχοί του στα ελληνικά κόμματα και τον λαό αλλά και στις ευρωπαϊκές αρχές.

    Υπογραμμίζοντας τον κίνδυνο ευρύτερης διάχυσης της κρίσης, ο Ελληνας πρωθυπουργός σημείωσε ότι συζήτησε σκέψεις και ιδέες για την αντιμετώπισή της με την καγκελάριο Α. Μέρκελ της Γερμανίας, τον πρόεδρο Σαρκοζί της Γαλλίας και τους πρωθυπουργούς Μπράουν της Μεγάλης Βρετανίας και Θαπατέρο της Ισπανίας.

    Με αυτό το σκεπτικό, ανέφερε, θα συναντηθεί σήμερα με τον πρόεδρο Ομπάμα με τον οποίον θα συνομιλήσει όχι μόνο ως Ελληνας πρωθυπουργός αλλά και ως Ευρωπαίος ηγέτης και θα επισημάνει τον σημαντικό ρόλο που, όπως εκτίμησε, μπορούν να διαδραματίσουν οι ΗΠΑ.

    Στη συνέχεια ο κ. Γ. Παπανδρέου αναφέρθηκε στην κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, τόνισε ότι προεκλογικά δεσμεύτηκε να αντιμετωπίσει τα χρόνια προβλήματα που μαστίζουν την Ελλάδα και τα οποία οι Ελληνες πολιτικοί είχαν αποφύγει να αντιμετωπίσουν όλα αυτά τα χρόνια.

    Τόνισε δε ότι στην πολιτική του σταδιοδρομία, ο ίδιος έχει ταυτιστεί με τολμηρές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις, είτε ως υπουργός Παιδείας, είτε ως υπουργός Εξωτερικών και σημείωσε ότι το τελευταίο διάστημα ως πρωθυπουργός έχει προχωρήσει στην υιοθέτηση των αναγκαίων αλλά επώδυνων μέτρων, που στοχεύουν στην αντιμετώπιση όχι μόνο του ελλείμματος του προϋπολογισμού, αλλά και του ελλείμματος αξιοπιστίας που, όπως τόνισε, αντιμετωπίζει η Ελλάδα.

    Στη διάρκεια ερωτήσεων και απαντήσεων που ακολούθησαν την ολοκλήρωση της ομιλίας του στο ίδρυμα "Μπρούκινγκς", ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου επανέλαβε την ανάγκη συνεργασίας Ευρώπης και Αμερικής για την αντιμετώπιση της κρίσης, επισημαίνοντας ότι το θέμα του συντονισμού κινήσεων μεταξύ των δύο πλευρών του Ατλαντικού θα συζητηθεί κατά την αυριανή συνάντησή του με τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα στο Λευκό Οίκο.

    Απαντώντας σε ερώτηση του πρώην υπουργού Οικονομικών της Τουρκίας και υψηλόβαθμου στελέχους του Μπρούκινγκς Κεμάλ Ντερβίς, ο Έλληνας πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι τα μέτρα που λαμβάνονται από την ελληνική κυβέρνηση είναι επώδυνα, αλλά αναγκαία και καταβάλλεται προσπάθεια ώστε αυτά να είναι όσο το δυνατόν πιο δίκαια.

    Τόνισε ότι θα υπάρξουν δημόσιες επενδύσεις, αλλά μεγάλη σημασία έχει η προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων, κάτι που εκτίμησε ότι μπορεί να υπάρξει, καθώς περιορίζεται η διαφθορά, αυξάνεται η διαφάνεια και οι μηχανισμοί λειτουργίας της οικονομίας καθίσταται πιο αποτελεσματική.

    Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε και στην αναζήτηση από τους Ευρωπαίους ηγέτες ενός μηχανισμού που θα αναπτυχθεί στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως η δημιουργία ευρωπαϊκού νομισματικού ταμείου και θα αποσκοπεί στη διαχείριση του προβλήματος από την ίδια την Ευρώπη, χωρίς να καταστεί αναγκαία η παρέμβαση άλλων διεθνών μηχανισμών.

    Τέλος, ο Έλληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην προοπτική διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης με όλες τις χώρες των Βαλκανίων, όπως και με την Τουρκία, υπό την προϋπόθεση ότι όλες οι υποψήφιες χώρες θα πληρούν τις προϋποθέσεις.

    [02] "Τα μέτρα βυθίζουν την οικονομία σε ύφεση"

    Σκληρή επίθεση στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς της στην οικονομία αλλά και αυτοκριτική για την κυβερνητική πενταετία του κόμματός του έκανε ο πρόεδρος της ΝΔ κ. Αντώνης Σαμαράς μιλώντας σε εκδήλωση της ΝΔ για την παγκόσμια ημέρα της γυναίκας.

    Ο πρόεδρος της ΝΔ καταλόγισε στην κυβέρνηση την ευθύνη για την σημερινή κατάσταση της οικονομίας: «Φταίνε λάθη και παραλείψεις και της δικής μας διακυβέρνησης. Φταίει κυρίως η σημερινή κυβερνητική απραξία, η έλλειψη σχεδίου, η διάψευση προσδοκιών που καλλιέργησε το ΠΑΣΟΚ, η αθέτηση των υποσχέσεων που έδωσε προεκλογικά. Αλλά και η αβουλία, η αναβλητικότητα και η σύγχυση που επέδειξε μετεκλογικά».

    Ο κ. Σαμαράς υποστήριξε ότι το ΠΑΣΟΚ γνώριζε την κατάσταση της χώρας όταν, προεκλογικά, «υποσχόταν στους πάντες τα πάντα» και ότι το είχαν ενημερώσει και ο τότε αρμόδιος Κοινοτικός Επίτροπος Αλμούνια, και ο Διοικητής της Τράπεζας Ελλάδας. Κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ ότι έχασε χρόνο και στην συνέχεια παρέλυσε, ανέβηκαν τα spreads, η Ελλάδα δανείστηκε πολύ ακριβότερα απβ ό,τι ως πολύ πρόσφατα, κι ύστερα αναγκάστηκε να συμβιβαστεί στα πιο επαχθή μέτρα που έχουν επιβληθεί ποτέ σε χώρα-μέλος του ευρώ.

    Δήλωσε την κάθετη διαφωνία του με τα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση λέγοντας: «διαφωνούμε λοιπόν, όχι μόνο με τα περισσότερα από τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν πριν λίγες μέρες. Διαφωνούμε και με το συνολικό μίγμα πολιτικής που ακολουθείται». Εξήγησε ότι «τα μέτρα βυθίζουν την Οικονομία σε ύφεση και δεν μειώνουν τελικά τα ελλείμματα, αντίθετα τραυματίζουν βαριά την Οικονομία, πληγώνουν σοβαρά την Κοινωνία, τον απλό άνθρωπο, τον αδύνατο πολίτη, τη μεσαία τάξη και βυθίζουν στο σκοτάδι τα όνειρα των νέων παιδιών». Αυτά τα μέτρα είναι πολύ πέρα από τις αντοχές της Κοινωνίας είπε ο κ. Σαμαράς και πρόσθεσε ότι η Νέα Δημοκρατία προβάλλει μίγμα πολιτικής που διασώζει την οικονομία, αλλάζει το μοντέλο και εξυγιαίνει τα δημόσια οικονομικά.

    Αναφέρθηκε ξανά στον κύκλο της μεταπολίτευσης λέγοντας ότι τελείωσε ένα μοντέλο ανάπτυξης, το οποίο στηρίχθηκε σε αναδιανομή δανεικών, και μαζί ένα μοντέλο πολιτικής διαχείρισης που αναδιένεμε συνεχώς πελατειακές σχέσεις του κράτους με την κοινωνία και των κομμάτων με το κράτος. Πέρα από τις ευθύνες για τους χειρισμούς του πενταμήνου ο κ. Σαμαράς καταλόγισε ιστορικές ευθύνες στο ΠΑΣΟΚ για την κατάρρευση του συστήματος. «Το σύστημα, αυτό που σήμερα καταρρέει δεν το δημιούργησε η Νέα Δημοκρατία, δημιουργήθηκε κατά τη μακροχρόνια διακυβέρνηση της χώρας από το ΠΑΣΟΚ» ανέφερε χαρακτηριστικά και καταλόγισε στο ΠΑΣΟΚ την διόγκωση του δημόσιου χρέους, την διόγκωση του δημόσιου τομέα την πτώχευση των Ταμείων την χρεοκοπία της Εκπαίδευσης, την άλωση των Πανεπιστημίων από έξω-πανεπιστημιακούς.

    Ο κ. Σαμαράς έκανε και αυτοκριτική για τις ευθύνες της ΝΔ λέγοντας ότι «κάποιοι δικοί μας, ίσως συμβιβάστηκαν με ένα σύστημα που εκλέχθηκαν για να το αλλάξουν». Ακολούθως είπε ότι «η ευθύνη η δική μας - η μεγάλη δική μας ευθύνη - είναι πως όταν μας δόθηκε η ευκαιρία, ως κυβέρνηση, να αλλάξουμε την κατάσταση, δεν το κάναμε. Ή, ακριβέστερα, το προσπαθήσαμε μάλλον άτολμα Αλλά κι όταν το προσπαθήσαμε, είχαμε το ΠΑΣΟΚ απέναντί μας. Άλλες φορές καταφέραμε να ξεπεράσουμε τις λυσσαλέες αντιδράσεις του. Αλλά αυτές ήταν οι λιγότερες φορές. Κάποιες άλλες φορές μετριάσαμε τις μεταρρυθμίσεις μας, για να μην πυροδοτήσουμε έκρηξη. Την οποία πυροδοτούσε το ΠΑΣΟΚ, έτσι κι αλλιώς. Και κάποιες φορές διστάσαμε και κάναμε πίσω. Εμείς λοιπόν, φταίμε γιατί διστάσαμε».

    Ο πρόεδρος της ΝΔ επιτέθηκε στην κυβέρνηση και για το Νομοσχέδιο, με το οποίο καταργεί όλους τους Γενικούς Διευθυντές στη Δημόσια Διοίκηση υποστηρίζοντας ότι «μαζί με τις «εκκαθαρίσεις» που έγιναν τελευταία στο στράτευμα, οι δύο αυτές κινήσεις - άλωση της Διοίκησης και άλωση του στρατεύματος - δίνουν εικόνα «προγραφών» του ΠΑΣΟΚ, δίνουν την εικόνα του «βαθέως ΠΑΣΟΚ», που δεν μπορεί να αλλάξει, είναι, όμως, το πραγματικό πρόσωπο του ΠΑΣΟΚ».

    Αναφέρθηκε στο ταξίδι του πρωθυπουργού λέγοντας ότι «είμαστε όλοι στο πλευρό του υπό την αυτονόητη προυπόθεση ότι υπερασπίζεται τις «κόκκινες γραμμές» στα εθνικά θέματα, για τις οποίες έχουμε όλοι συμφωνήσει». Έκανε τέλος και αναφορά στα εσωκομματικά του ΠΑΣΟΚ λέγοντας: «βέβαια, όταν με το καλό επιστρέψει ο κ. Παπανδρέου, μετά τις διεθνείς συναντήσεις του με Ομπάμα και Σαρκοζί, ελπίζουμε να συναντηθεί επειγόντως και με τους Σκανδαλίδη και Παπουτσή. Για να μάθουμε επιτέλους, τι ακριβώς σκέφτεται το ΠΑΣΟΚ».

    Απευθυνόμενος προς το γυναικείο ακροατήριο είπε ότι υιοθέτησε το αίτημα για δημιουργία υπουργείου Οικογένειας. «Κάποιοι μας απάντησαν ότι η ιδέα αυτή είναι «ξεπερασμένη», «αναχρονιστική», «ακροδεξιά». Τι άλλο θα ακούσουμε, από κάποιους ψευτο-προοδευτικούς, που εκτός του ότι δεν έχουν καμία σχέση με την αληθινή Πρόοδο, δεν είναι καν ενημερωμένοι τι γίνεται σήμερα στον κόσμο. Μόνον ανατριχιάζουν κάθε φορά που ακούν τη λέξη Οικογένεια».

    Έκλεισε την ομιλία του λέγοντας ότι η πορεία που άρχισε θα είναι δύσκολη αλλά θα είναι νικηφόρα: «Όλοι μαζί θα κατακτήσουμε τη νίκη. Μια νίκη, όχι για να πάρουμε την εξουσία, αλλά για να αλλάξουμε την Ελλάδα. Μια νίκη όχι για την παράταξή μας μόνο. Μια νίκη για ολόκληρη την Ελλάδα».

    [03] Η ατζέντα της ημέρας

    Επίσκεψη Γ. Παπανδρέου στις ΗΠΑ:

    11:00 μμ, Συνάντηση με την Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νancy Pelosi. (232 Capitol Building)

    2:00 μμ, Συνάντηση με τον Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, Barack Obama. (Λευκός Οίκος)

    3:15 μμ, Συνάντηση με τον Υπουργό Οικονομίας των Ηνωμένων Πολιτειών, Timothy F. Geithner, (Ξενοδοχείο Ritz Carlton)

    4:15 μμ, Συνάντηση με τον Επικεφαλής της Πλειοψηφίας της Γερουσίας, Γερουσιαστή, Harry Reid (D-Nevada) και τον Επικεφαλής της Μειοψηφίας, Γερουσιαστή, Mitch McConnell (R-Kentucky), καθώς και άλλους Γερουσιαστές. (Γερουσία)

    4:30 μμ, Χαιρετισμός στον Εορτασμό της Εθνικής Επετείου της 25ης Μαρτίου, στον Λευκό Οίκο.

    6:45 μμ, Συνάντηση με τον Βill Clinton. (Ξενοδοχείο Ritz Carlton)

    7:30 μμ, Δείπνο προς τιμήν του Πρωθυπουργού, με τη συμμετοχή διακεκριμένων Ελληνοαμερικανών οικονομικών παραγόντων. (Ξενοδοχείο Ritz Carlton)

    Τριήμερο συνέδριο του ΤΕΕ για την ενέργεια από τις 8 έως και τις 10 Μαρτίου (ξενοδοχείο DIVANI CARAVEL (09:00:00 Αθήνα)

    Οι πρόεδροι των κτηνοτροφικών συλλόγων της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων, μαζί με τα μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων, θα πραγματοποιήσουν παράσταση διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Το απόγευμα, το προεδρείο της Ένωσης, με αντιπροσωπεία προέδρων, θα έχει διαδοχικές συναντήσεις με τους αρχηγούς ή αντιπροσωπείες των κομμάτων, στη Βουλή (12:00:00 Αθήνα)

    Συνέντευξη τύπου για την παράσταση "Θεοδώρα" του Φρίντριχ Φέντελ στο Μέγαρο Μουσικής (12:30:00 Αθήνα)

    Συνέντευξη Τύπου των "Κινηματογραφιστών στην ομίχλη" για τον ελληνικό κινηματογράφο (12:30:00 Αθήνα )

    Ο Σύλλογος Ζημιωθέντων από την Ασπίς Πρόνοια, παραχωρεί συνέντευξη τύπου στο Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών (Πανεπιστημίου 44 & Χαρ.Τρικούπη -14:00:00)

    Τραπεζικό Συνέδριο ΕΕΔΕ (17:00:00 )

    Επίσημα εγκαίνια ιδρύματος Κακογιάννη - Παρουσία Κ. Παπούλια - Δ. Χριστόφια (19:00:00 Αθήνα)

    Θεσσαλονίκη

    Επίσκεψη από Γυμνάσια και Λύκεια στην Πολυτεχνική Σχολή Α.Π.Θ. για ξενάγηση στους χώρους και τα εργαστήριά της (09:00:00 Θεσσαλονίκη )

    Η Αντινομαρχία Υγείας μέσω του Τμήματος Πρόληψης και Προαγωγής Υγείας της Διεύθυνσης Υγείας της ΝΑΘ διοργανώνει εκδήλωση με σύνθημα "Αυτό που θέλουν οι γυναίκες", με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας. Κατά το τριήμερο των εκδηλώσεων θα πραγματοποιούνται δωρεάν προληπτικές εξετάσεις (μαστογραφία, Τεστ Παπ) στην κινητή μονάδα του Θεαγενείου, που θα βρίσκεται στην πλατεία Αριστοτέλους (09:30:00 Θεσσαλονίκη)

    Οι διοικήσεις του ΕΚΘ και της ΕΔΟΘ δίνουν συνέντευξη τύπου με θέμα "Το διεκδικητικό πλαίσιο της Γενικής Απεργίας στις 11 Μάρτη 2010 ενάντια στα οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης" (11:00:00 Θεσσαλονίκη)

    Η δημοτική παράταξη "Πρωτοβουλία για τη Θεσσαλονίκη καλεί σε Σ.Τ. με θέματα δημοτικές εκλογές, λειτουργία δημοτικού συμβουλίου και άγαλμα Κ.Καραμανλή (12:00:00 Θεσσαλονίκη )

    Συνέντευξη Τύπου- 21ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης (12:30:00 Θεσσαλονίκη)

    Η Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών Θεσσαλονίκης καλεί σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου στο αμφιθέατρο του Νοσοκομείου Άγιος Δημήτριος (13:00:00 Θεσσαλονίκη)

    Συνέντευξη Τύπου, στο Κέντρου Μουσικής, για τη συναυλία της Ευανθίας Ρεμπούτσικα με τη συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο της «Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας» (13:00:00 Θεσσαλονίκη)

    Αθλητική ατζέντα

    Ποδόσφαιρο-Εκτακτη Γενική Συνέλευση ΠΑΕ και ΤΑΠ Γ' Εθνικής.Θέμα: Αναδιάρθρωση της Γ΄ Εθνικής κατηγορίας-13:30:00 Αθήνα

    [04] "Πράσινο φως" για περικοπές

    Συλλαλητήριο στο Πεδίο του Αρεως και πορεία προς τη Βουλή πραγματοποίησαν, χθες, συνδικαλιστές και εργαζόμενες, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ και της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ) με αίτημα να αποσυρθούν τα «αντιλαϊκά μέτρα».

    Με το κεντρικό πανό να αναγράφει: «100 χρόνια αγώνες και θυσίες για την ισοτιμία των γυναικών και την κατάργηση της εκμετάλλευσης. 1910-2010 κλιμάκωση του αγώνα. ΠΑΜΕ ΟΓΕ», η κινητοποίηση επικέντρωσε το διεκδικητικό πλαίσιο της στα αιτήματα του γυναικείου κινήματος και κάλεσε τις γυναίκες να πυκνώσουν τις δυνάμεις και τις δράσεις τους στους χώρους εργασίας.

    Στην κινητοποίηση παρέστη η γενική γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα η οποία σε δήλωσή της τόνισε ότι «σήμερα εξαπατούν τις γυναίκες με την ισοτιμία στο νόμο και τώρα φέρνουν ένα νέο πακέτο άγριων και βάρβαρων μέτρων που θα πλήξει ιδιαίτερα τις γυναίκες και ακόμη περισσότερο τις κοπέλες και τα νέα ζευγάρια. Ο αγώνας λοιπόν για την απόκρουση των μέτρων, την ισοτιμία και την χειραφέτηση των γυναικών, για την ισότητα των δύο φύλων είναι αγώνας ζωτικός για τη βελτίωση της ζωής , της εργατικής, λαϊκής οικογένειας».

    Η κ. Παπαρήγα κάλεσε και τα δύο φύλα μαζί, εργάτες, υπαλλήλους, αγρότες, αυτοαπασχολούμενους να «κινηθούν ενάντια στα μέτρα που τάχα χτυπάνε την κρίση ενώ στην πραγματικότητα θα βάλουν νέους βράχους πάνω στις πλάτες των εργαζόμενων». Η γ.γ. του ΚΚΕ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έδωσε το πράσινο φως στους επιχειρηματίες να περικόψουν τον 14ο και τον 13ο μισθό αλλά και ακόμη περισσότερους μισθούς, όπως είπε, στον ιδιωτικό τομέα. Υποστήριξε δε ότι «η κυβέρνηση δουλεύει πρώτα από όλα για τους ιδιοκτήτες του πλούτου στον ιδιωτικό τομέα».

    Στη συγκέντρωση συμμετείχαν γυναικείες οργανώσεις μέλη της ΟΓΕ, σπουδαστές, εργαζόμενοι και μετανάστες ενώ οι κεντρικές ομιλήτριες κ.κ. Καλιόπη Μπουντούρογλου, πρόεδρος της ΟΓΕ και Γιώτα Ταβουλάρη, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Φαρμάκων ζήτησαν να μην εφαρμοστούν τα «αντεργατικά αντιλαϊκά μέτρα» και να υπάρξει μόνιμη και σταθερή εργασία για όλους. Επίσης ζήτησαν να μειωθούν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης των γυναικών εργαζομένων στα 55 χρόνια και στα 50 χρόνια για όσες εργάζονται σε βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα.

    Η κ. Μπουντούρογλου υπογράμμισε πως στον καπιταλισμό δεν μπορεί να υπάρξει ισοτιμία των γυναικών γιατί έρχεται σε αντίθεση με τον εκμεταλλευτικό χαρακτήρα του συστήματος. Η κ. Ταβουλάρη είπε ότι με τους αγώνες μας και τη συμβολή μας στην ανασύνταξη του εργατικού κινήματος τιμάμε όλες τις αγωνίστριες του ριζοσπαστικού γυναικείου κινήματος επώνυμες και ανώνυμες, ζήτησε αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν υγεία, κοινωνική ασφάλιση για όλους, προστασία της μητρότητας και της υγείας των γυναικών στην αναπαραγωγική ηλικία, ολοκληρωμένο δίκτυο κοινωνικών εγκαταστάσεων για την οικογένεια, το παιδί, τα άτομα της τρίτης ηλικίας και τα ΑΜΕΑ, μονιμοποίηση και ίσα δικαιώματα για τους μετανάστες. Τόνισε δε, ότι το ΠΑΜΕ δεν θα επιτρέψει να πτωχεύσει ο λαός προς όφελος της πλουτοκρατίας ούτε να πληρώσει ο λαός τα σπασμένα της κρίσης του καπιταλισμού.

    [05] "Η αγορά πρέπει να ανασάνει"

    «Το ιερό δικαίωμα της απεργίας είναι κατοχυρωμένο στο Σύνταγμα. Το ιερότατο δικαίωμα της επιβίωσης του έθνους επαφίεται στον πατριωτισμό όλων μας. Αυτό που προέχει είναι να μην παίζουμε "με τα σπίρτα δίπλα στη φωτιά"», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΛΑ.Ο.Σ., σχετικά με τις απεργιακές κινητοποιήσεις.

    Ο κ. Κ. Αϊβαλιώτης αναφερόμενος στην οικονομία τόνισε: "Ο απόλυτος εχθρός της ανάκαμψης είναι τα πολλά λουκέτα. Χρειάζονται τολμηρές πρωτοβουλίες και όχι αναιμικά ημίμετρα. Η αγορά πρέπει να ανασάνει για να δημιουργηθεί μια αισιόδοξη προοπτική για το τραπεζικό σύστημα".

    Εξάλλου, μιλώντας για το ταξίδι του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, είπε:

    "Οι συνθήκες υπό τις οποίες γίνεται το ταξίδι του πρωθυπουργού στις Η.Π.Α προδιαθέτουν μια εξαιρετικά καλύτερη αντιμετώπιση απ΄ ό,τι στο παρελθόν.Το πόσο καλό θα είναι το αποτέλεσμα εξαρτάται από τους χειρισμούς της δικής μας πλευράς. Ευχόμαστε και ελπίζουμε το καλύτερο δυνατό για την Ελλάδα που πρέπει να βγει νικήτρια στην ιδιότυπη μάχη απέναντι στους κερδοσκόπους".


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 9 March 2010 - 5:30:23 UTC