Visit our archive of Documents on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 22 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-03-08

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Συνεργασία για την αντιμετώπιση της κρίσης"
  • [02] "Υπάρχει κίνδυνος κοινωνικής αναταραχής"
  • [03] Κινητοποιήσεις

  • [01] "Συνεργασία για την αντιμετώπιση της κρίσης"

    Τριήμερη επίσκεψη στις ΗΠΑ πραγματοποιεί ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος έφθασε στην Ουάσιγκτον αργά χθες το βράδυ (6 το πρωί της Δευτέρας, ώρα Ελλάδας).

    Ο πρωθυπουργός, ο οποίος συνοδεύεται από τον υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου και τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Δημήτρη Δρούτσα, θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, τους υπουργούς Εξωτερικών, Χίλαρι Κλίντον, και Οικονομικών, Τίμοθι Γκάιτνερ, και ηγετικά στελέχη του Κογκρέσου.

    Το απόγευμα, ο κ. Παπανδρέου μίλησε στο ίδρυμα "Μπρούκινγκς" (Brookings) ενώ σε λίγη ώρα θα συναντηθεί με την κα Κλίντον, στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Το βράδυ θα παραβρεθεί σε επίσημη δεξίωση που παρατίθεται προς τιμήν του στο "Μπλερ Χάουζ" (Blair House).

    Αύριο, θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο Ομπάμα στον Λευκό Οίκο, ενώ θα έχει προηγηθεί συνάντησή του με την Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι στο Καπιτώλιο.

    Μετά τον Λευκό Οίκο ο κ. Παπανδρέου θα συναντηθεί με τον κ. Γκάιτνερ, και ακολούθως θα επισκεφθεί το Κογκρέσο, όπου θα έχει συναντήσεις με τον ηγέτη των Δημοκρατικών που έχουν την πλειοψηφία, Χάρι Ριντ, όπως και των Ρεπουμπλικανών που αποτελούν τη μειοψηφία, Μιτς Μακόνελ. Στη συνέχεια θα επιστρέψει στον Λευκό Οίκο για να παραστεί στον εορτασμό της Ημέρας της Ελληνικής Ανεξαρτησίας, παρουσία του Αμερικανού προέδρου, του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Δημητρίου, και επιφανών Ελληνοαμερικανών.

    Την Τετάρτη, ο κ. Παπανδρέου θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας Τζον Κέρι και άλλα μέλη της Επιτροπής.

    Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην Ουάσιγκτον, ο πρωθυπουργός θα παραχωρήσει σειρά συνεντεύξεων και θα έχει επαφές με αμερικανικά και άλλα μέσα ενημέρωσης.

    Ομιλία Γ. Παπανδρέου στο "Ιδρυμα Μπρούκινγκς"

    Η Ελλάδα δεν είναι ούτε η πρώτη, ούτε η τελευταία χώρα που δοκιμάζεται οικονομικά, τόνισε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου στην ομιλία του στο Ιδρυμα Μπρούκινγκς, όπου σημείωσε ότι η σημερινή κρίση δεν περιορίζεται στην Ευρώπη, αλλά αφορά ολόκληρο τον κόσμο και γι΄ αυτό θα πρέπει οι δύο πλευρές του Ατλαντικού να συνεργαστούν για την από κοινού αντιμετώπισή της.

    Ο Γιώργος Παπανδρέου σημείωσε ότι η σημερινή μεγάλη κρίση αποτελεί ταυτόχρονα και μια μεγάλη ευκαιρία, ειδικότερα δε σε ό,τι αφορά την Ελλάδα της δίνεται η ευκαιρία να εκσυγχρονίσει και να αναζωογονήσει τους μηχανισμούς διοίκησης και ανάπτυξης.

    Ο έλληνας πρωθυπουργός επεσήμανε ότι η παγκόσμια ισχύς των αγορών, όταν δεν ελέγχεται επαρκώς, αποδεικνύεται επικίνδυνη και για την αντιμετώπισή της απαιτούνται βαθειές και θαρραλέες αλλαγές.

    Η διαδικασία δεν θα είναι εύκολη, αλλά μαζί μπορούμε να ανταποκριθούμε στις προκλήσεις αυτής της οικονομικής παγκοσμιοποίησης, σημείωσε ο κ. Παπανδρέου και τόνισε ιδιαίτερα την ανάγκη ευρω-ατλαντικής συνεργασίας, επισημαίνοντας ότι η κρίση θίγει σε σημαντικό βαθμό και τα αμερικανικά συμφέροντα.

    Στον πυρήνα της κρίσης αυτής βρίσκεται η ανικανότητα της διεθνούς κοινότητας να χειριστεί την πολυπλοκότητα των αλληλοεξαρτώμενων αγορών, τόνισε ο κ. Παπανδρέου, ο οποίος αναφερόμενος ειδικότερα στην Ελλάδα σημείωσε ότι όταν εξελέγη πρωθυπουργός βρέθηκε αντιμέτωπος με μια πολύ δύσκολη κατάσταση, καθώς ανακάλυψε ότι το έλλειμμα του προϋπολογισμού ήταν ουσιαστικά διπλάσιο, από ό,τι έλεγαν οι προκάτοχοί του στα ελληνικά κόμματα και τον λαό αλλά και στις ευρωπαϊκές αρχές.

    Υπογραμμίζοντας τον κίνδυνο ευρύτερης διάχυσης της κρίσης, ο Ελληνας πρωθυπουργός σημείωσε ότι συζήτησε σκέψεις και ιδέες για την αντιμετώπισή της με την καγκελάριο Α. Μέρκελ της Γερμανίας, τον πρόεδρο Σαρκοζί της Γαλλίας και τους πρωθυπουργούς Μπράουν της Μεγάλης Βρετανίας και Θαπατέρο της Ισπανίας.

    Με αυτό το σκεπτικό, ανέφερε, θα συναντηθεί αύριο με τον πρόεδρο Ομπάμα με τον οποίον θα συνομιλήσει όχι μόνο ως Ελληνας πρωθυπουργός αλλά και ως Ευρωπαίος ηγέτης και θα επισημάνει τον σημαντικό ρόλο που, όπως εκτίμησε, μπορούν να διαδραματίσουν οι ΗΠΑ.

    Στη συνέχεια ο κ. Γ. Παπανδρέου αναφέρθηκε στην κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, τόνισε ότι προεκλογικά δεσμεύτηκε να αντιμετωπίσει τα χρόνια προβλήματα που μαστίζουν την Ελλάδα και τα οποία οι Ελληνες πολιτικοί είχαν αποφύγει να αντιμετωπίσουν όλα αυτά τα χρόνια.

    Τόνισε δε ότι στην πολιτική του σταδιοδρομία, ο ίδιος έχει ταυτιστεί με τολμηρές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις, είτε ως υπουργός Παιδείας, είτε ως υπουργός Εξωτερικών και σημείωσε ότι το τελευταίο διάστημα ως πρωθυπουργός έχει προχωρήσει στην υιοθέτηση των αναγκαίων αλλά επώδυνων μέτρων, που στοχεύουν στην αντιμετώπιση όχι μόνο του ελλείμματος του προϋπολογισμού, αλλά και του ελλείμματος αξιοπιστίας που, όπως τόνισε, αντιμετωπίζει η Ελλάδα.

    Σαφής στήριξη της Γαλλίας στην Ελλάδα

    Αλληλέγγυα προς την Ελλάδα τάσσεται η Γαλλία, δήλωσε ο Πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί μετά τη συνάντηση που είχε στο Παρίσι με τον πρωθυπουργό κ. Γιώργο Παπανδρέου.

    Ο κ. Σαρκοζί τόνισε ότι η Ευρώπη πρέπει να επιδείξει την αλληλεγγύη της προς την Ελλάδα, τονίζοντας ότι αυτός ήταν και ο λόγος που συγκροτήθηκε η Ευρωζώνη και καθιερώθηκε το ενιαίο νόμισμα.

    Ο Γάλλος πρόεδρος τόνισε επίσης ότι η στήριξη προς την Ελλάδα δεν θα είναι μόνο πολιτική και τάχθηκε υπέρ της καταπολέμησης της κερδοσκοπίας, η οποία αυτή την περίοδο πλήττει μόνο την Ελλάδα, αλλά θα μπορούσε να πλήξει και οποιαδήποτε άλλη χώρα.

    Από την πλευρά του, ο κ. Παπανδρέου έκανε λόγο για έμπρακτη στήριξη της Γαλλίας, η οποία αναγνωρίζει και στηρίζει την προσπάθεια του ελληνικού λαού. Τόνισε επίσης ότι δεν είναι επιλογή της Ελλάδας το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, πρόσθεσε ότι η Ελλάδα δεν ζητεί οικονομική βοήθεια και ότι αυτό που επιζητεί είναι να μπορεί να δανείζεται με επιτόκιο παρόμοιο με αυτό που δανείζονται οι άλλες χώρες της Ευρωζώνης.

    Ο κ. Παπανδρέου μετά τη συνάντηση που είχε με το Γάλλο πρόεδρο και τις δηλώσεις που έγιναν στο προεδρικό μέγαρο, είχε φιλική συζήτηση με τους δημοσιογράφους της αποστολής, λίγο πριν αναχωρήσει για την Ουάσιγκτον, όπου μεταξύ άλλων θα μεταφέρει στον Μπαράκ Ομπάμα το μήνυμα Ελλάδας-Γαλλίας-Γερμανίας, αλλά και του προέδρου της ευρωζώνης για την απόφασή τους να ξεκινήσουν συντονισμένη μάχη κατά των κερδοσκόπων.

    Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες που πήρε ο ίδιος, με τις επισκέψεις του σε διάφορες χώρες, κτίζοντας συστηματικά την έξοδο από την κρίση, σε συνδυασμό με τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση.

    Όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός, οι μάχες αρχίζουν και αποδίδουν, όπως και οι κόποι του λαού. Και χαρακτήρισε ως ένα βήμα παραπέρα στην ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, όσα συζήτησε με τον κ. Σαρκοζί, ο οποίος είχε και μακρά συνομιλία με την κ. Μέρκελ.

    Η βασική προσπάθεια της Ελλάδας ήταν, όπως είπε ο κ. Παπανδρέου, να βγάλει από πάνω της ότι το πρόβλημα είναι η ίδια. Το πρόβλημα, όπως ανέφερε, είναι στην ευρωζώνη, η οποία καλείται να δείξει αν μπορεί να τρίξει τα δόντια της στους κερδοσκόπους.

    Για το θέμα αυτό, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι η Ελλάδα μπορεί και συζητά σε αυτό το επίπεδο και να μετέχει στις προσπάθειες λύσης του προβλήματος. Και από τον κ. Ομπάμα, όπως είπε, θα ζητηθεί η στήριξή του στην ευρωπαϊκή πρωτοβουλία.

    Ο πρωθυπουργός ρωτήθηκε σχετικά με τους μηχανισμούς που υπάρχουν στην ευρωζώνη για την αντιμετώπιση κρίσεων και απάντησε, τονίζοντας ότι οι μηχανισμοί είναι καλοί, αλλά δεν αντιμετωπίζουν το άμεσο, γιατί δεν κινούνται με τις ταχύτητες των αγορών.

    Είπε, ωστόσο, ότι συζητούνται οι μηχανισμοί που πρέπει να δημιουργηθούν και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξει σημαντική πρόοδος μέχρι τον Απρίλιο, όταν η Ελλάδα θα χρειασθεί να ξαναδανειστεί. Αυτά συζητάμε, ανέφερε, και πρόσθεσε ότι αυτή είναι η διάθεση των εταίρων και χαρακτήρισε πολύ σημαντικό το γεγονός ότι επιδείχθηκε η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, επαναλαμβάνοντας φράση του Νικολά Σαρκοζί ότι η Ελλάδα δεν θα έχει μόνο πολιτική στήριξη.

    Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η Ελλάδα κρατάει ανοιχτό το ενδεχόμενο προσφυγής της στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, εάν δεν βρεθεί τρόπος να λυθεί το πρόβλημα με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Ο πρωθυπουργός είπε "δεν κλείνω τα χαρτιά μου και δεν θέλω να αποκλείσω τίποτα καθώς αυτή την ώρα δίνουμε μια μάχη". Από την άλλη, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι έγινε ένα θετικότερο βήμα στην έκφραση της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης και εξήρε τη σημαντική συμβολή της Γαλλίας και του κ. Σαρκοζί γι αυτό.

    Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι το πιο αισιόδοξο σενάριο είναι να μην χρειαστεί η Ελλάδα καμία βοήθεια, θεωρώντας ότι υπάρχει περίπτωση να συμβεί κάτι τέτοιο. Και πρόσθεσε ότι δηλώσεις, όπως της κ. Μέρκελ και ειδικότερα του κ. Σαρκοζί, περνάνε ένα ψυχολογικό μήνυμα στις αγορές και τις επηρεάζουν. Οι κινήσεις, πρόσθεσε, θα γίνουν το γρηγορότερο δυνατό και απαντώντας σε άλλη ερώτηση είπε ότι δεν δέχτηκε πίεση από κανένα για πρόσθετα μέτρα.

    Στην ίδια συζήτηση ο κ. Παπανδρέου ρωτήθηκε και για ορισμένα γεγονότα στην Ελλάδα που συμβαίνουν στους κόλπους του ΠΑΣΟΚ και απάντησε ότι υπήρξαν κάποια πράγματα που οφείλονται σε παρεξήγηση τα οποία θα διαλευκανθούν συντονισμένα και δυναμικά.

    [02] "Υπάρχει κίνδυνος κοινωνικής αναταραχής"

    Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντώνης Σαμαράς συμμετέχει σήμερα στη Συνδιάσκεψη που διοργανώνει η Γραμματεία Γυναικείων Θεμάτων του κόμματος με θέμα «Η έμφυλη διάσταση του κοινωνικού αποκλεισμού και της φτώχειας». Τις εργασίες της Συνδιάσκεψης κλείνει με ομιλία του, αυτή την ώρα, ο κ. Σαμαράς.

    «Η Νέα Δημοκρατία οφείλει να ζητήσει συγγνώμη, που δεν ήταν πιο αποφασιστική, όταν μπορούσε. Αλλά το ΠΑΣΟΚ ήταν μέρος του προβλήματος αυτής της ολιγωρίας. Δεν ήταν μέρος της λύσης του», τονίζει σε συνέντευξή του, στην εφημερίδα «Ημερησία του Σαββατοκύριακου», ο πρόεδρος της ΝΔ, ο οποίος επιμένει πως «οι εξεταστικες θα κάνουν κακό στη χώρα και στην αξιοπιστία της, την ώρα που με τόσο σκληρά μέτρα προσπαθούμε να την ανορθώσουμε». Σημειώνει, δε, πως «η εξωευρωπαϊκή βοήθεια θα είναι κακός οιωνός για την Ελλάδα, αλλά και για την Ευρώπη συνολικά» και εκτιμά πως ενδεχόμενη προσφυγή της Ελλάδα στο ΔΝΤ είναι επικίνδυνη.

    «Αν δεν σωθούμε μόνοι μας, δεν μπορεί να μας σώσει κανένας. Κι αν πάρουμε απόφαση να σωθούμε μόνοι μας, τότε και η Ευρώπη ευκολότερα θα μας βοηθήσει και οι αγορές θα μας στηρίξουν και βοήθεια από το ΔΝΤ δεν θα χρειαστούμε», υπογραμμίζει ο κ. Σαμαράς.

    Για τα οικονομικά μέτρα, ο αρχηγός της ΝΔ υποστηρίζει ότι «η κυβέρνηση έχει πέσει έξω στους υπολογισμούς της», καθώς «στα χαρτιά έχει κόψει 4% του ελλείμματος με το ΠΣΑ κι άλλα 2% του ελλείμματος με τα προχθεσινά μέτρα, φιλοδοξώντας να πετύχει μείωση του ελλείμματος, όχι κατά 6%, αλλά κατά 4%».

    Σε ό,τι αφορά τις αντιδράσεις στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, ο κ. Σαμαράς υποστηρίζει πως «ο κίνδυνος κοινωνικής αναταραχής είναι μεγάλος, διότι υπάρχουν έκδηλες αδικίες, χονδροειδείς αδικίες και αυτές θα προκαλέσουν δικαιολογημένη οργή».

    Δηλώσεις Π.Παναγιωτόπουλου

    Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα τοποθετηθεί για τις επαφές του πρωθυπουργού στο εξωτερικό μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Πάνος Παναγιωτόπουλος και επεσήμανε ότι μετά τις συναντήσεις του κ. Παπανδρέου με τον Νικολά Σαρκοζί και την Άγκελα Μέρκελ, έγινε ξεκάθαρο ότι απομακρύνεται το ενδεχόμενο προσφυγής της χώρας μας στο ΔΝΤ.

    «Θέλουμε να χαιρετίσουμε ιδιαίτερα τις δηλώσεις του Γάλλου προέδρου Νικολά Σαρκοζί. Είναι δηλώσεις που ενισχύουν τους δεσμούς πολιτικής συνοχής μεταξύ των χωρών-μελών της ευρωζώνης και δίνουν την απαραίτητη εικόνα αλληλεγγύης, την οποία δεν έχει ανάγκη μόνο η Ελλάδα αλλά την έχουν ανάγκη όλοι», δήλωσε ο κ. Παπαγιωτόπουλος.

    Επίσης, χαρακτήρισε ιδιαίτερα θετικές τις επισημάνσεις του κ. Σαρκοζί ότι από τη στιγμή που δημιουργήθηκε η ΟΝΕ πρέπει να υπάρξουν θεσμοί για την προστασία του ευρώ απέναντι στις επιθέσεις κερδοσκόπων. Υπενθύμισε δε ότι πρώτος ο Αντώνης Σαμαράς είχε επισημάνει ότι ενδεχόμενη προσφυγή στο ΔΝΤ θα δημιουργούσε ευρύτερα προβλήματα και αυτός ήταν ένας από τους βασικούς λόγους που πήγε στις Βρυξέλλες και συναντήθηκε με τον κ. Μπαρόζο και τον κ. Μαρτένς. Ανακοίνωσε επίσης ότι ο πρόεδρος της ΝΔ θα μεταβεί πάλι στις Βρυξέλλες στις 25 Μαρτίου για τη σύνοδο του ΕΛΚ προκειμένου να προωθήσει τις θέσεις της χώρας μας, «για να βάλει πλάτη στην Ελλάδα».

    Ο εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ εξέφρασε την έντονη δυσαρέσκεια του κόμματος για δημοσιεύματα μερίδας του γερμανικού Τύπου που περιείχαν απαράδεκτους ισχυρισμούς για την Ελλάδα και ευχαρίστησε την ελληνική ομογένεια και τα φόρουμ που απάντησαν στα συκοφαντικά και υβριστικά δημοσιεύματα.

    Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις των κ.κ. Σκανδαλίδη και Παπουτσή, ο κ. Παναγιωτόπουλος δήλωσε πως «ο κ. Παπανδρέου φαίνεται ότι δεν έχει κατορθώσει να πείσει το ίδιο του το κόμμα για την αναγκαιότητα των σχετικών μέτρων και τη σκοπιμότητα εφαρμογής τους».

    Αναφερομενος στο ν/σ που αφορά την επιλογή προϊσταμένων στη δημόσια διοίκηση, ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Πάνος δήλωσε πως σε μια κρίσιμη στιγμή για τον τόπο που απαιτείται ομοψυχία και εθνική συνεννόηση, η κυβέρνηση με επιλογές της θυμίζει «τις χειρότερες μορφές του πασοκικού κομματισμού» και πρόσθεσε πως «μετά την επέλαση του κομματισμού στις Ενοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας η κυβέρνηση στρέφεται τώρα κατά των λειτουργών και στελεχών της δημόσιας διοίκησης που επέλεξαν να μην ανήκουν στις κομματικές οργανώσεις του ΠΑΣΟΚ».

    Ο κ. Παναγιωτόπουλος δήλωσε ότι η ΝΔ καταγγέλλει τη διαδικασία με την οποία η κυβέρνηση επιλέγει να φέρει στη Βουλή από σήμερα προς ψήφιση το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών «με το οποίο επιχειρείται η πλήρης κομματική άλωση της δημόσιας διοίκησης» και έκανε λόγο για «κατάχρηση των οικείων διατάξεων του κανονισμού της Βουλής περί κατεπείγοντος χαρακτήρα νομοσχεδίων». Συμπλήρωσε δε πως με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο θα οδηγηθούμε σε πλήρη καταρράκωση κάθε έννοιας αξιοκρατίας στη δημόσια διοίκηση.

    «Το ΠΑΣΟΚ δεν είχε λόγο να συντάξει ένα νομοσχέδιο όπως αυτό που κατετέθη εσπευσμένα την περασμένη Παρασκευή από τον υπουργό των Εσωτερικών. Με τους ίδιους τόπους και με το ίδιο περιεχόμενο μπορούσε να επαναφέρει σε δράση το νομοσχέδιο το οποίο είχε καταθέσει λίγο μετά το 1981 ο Μένιος Κουτσόγιωργας με το οποίο το ΠΑΣΟΚ αποπειράθηκε και πέτυχε να αλώσει κομματικά την ελληνική δημόσια διοίκηση», τόνισε.

    [03] Κινητοποιήσεις

    Με απεργίες και συλλαλητήρια συνεχίζουν και σήμερα τις κινητοποιήσεις τους οι εργαζόμενοι, αντιδρώντας στα νέα μέτρα που ψήφισε η Βουλή για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρισης.

    Στη 1 το μεσημέρι πραγματοποιήθηκε πορεία προς το υπουργείο Οικονομικών από την ΑΔΕΔΥ, την ΟΛΜΕ και την Πανελλήνια Ομοσπονδία Αδιόριστων Εκπαιδευτικών, ενώ αυτή την ώρα το ΠΑΜΕ διοργανώνει συλλαλλητήριο στο Πεδίον του Αρεως. Το ΠΑΜΕ διοργανώνει ανάλογες συγκεντρώσεις σήμερα το απόγευμα στο Αγαλμα Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη (7:00) και σε άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας. Το μεσημέρι, μέλη της Γραμματείας Γυναικών της ΑΔΕΔΥ πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας για το ασφαλιστικό και τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης των γυναικών, έξω από τα γραφεία της αντιπροσωπείας της ΕΕ στην Αθήνα.

    Την επόμενη Πέμπτη 11 Μαρτίου θα γίνει η 24ωρη γενική πανελλαδική απεργία που έχει κηρύξει η ΓΣΕΕ.

    Σε 48ωρη απεργία προχωρούν σήμερα και αύριο οι εφοριακοί. Δίωρες στάσεις εργασίας, από 10.00 πμ-12.00 πμ, πραγματοποιούν από σήμερα εως την ερχόμενη Παρασκευή οι δικαστικοί υπάλληλοι.

    Στο μεταξύ, κλειστή παραμένει η Πανεπιστημίου στο ύψος του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, το οποίο είναι κατηλειμμένο για πέμπτη ημέρα από εργαζόμενους της πρώην Ολυμπιακής.

    Οι καταληψίες διαμαρτύρονται για το γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν έχει υπογράψει το πακέτο των μέτρων που έχει προωθήσει η προηγούμενη κυβέρνηση, στο πλαίσιο της συμφωνίας για την πώληση του πρώην εθνικού μας αερομεταφορέα και έτσι δεν έχουν πάρει ακόμη ούτε τις αποζημιώσεις τους ούτε και τις συντάξεις τους.

    Υπό κατάληψη τελεί και το Εθνικό Τυπογραφείο από υπαλλήλους του υπουργείου Εσωτερικών, οι οποίοι προχώρησαν σε αυτή τη συμβολική ενέργεια προκειμένουν να μην δημοσιευτεί ο νόμος με τα έκτακτα οικονομικά μέτρα.

    Οι εργαζόμενοι στους δήμους αποφάσισαν να παρατείνουν το κλείσιμο των ΧΥΤΑ μέχρι και την Πέμπτη 11 Μαρτίου, στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων «που αποφάσισε και υλοποιεί η Ομοσπονδία, εκφράζοντας την αντίδραση των εργαζομένων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στα κοινωνικά άδικα μέτρα της κυβέρνησης και τη λεηλασία του εισοδήματος των μισθωτών και των συνταξιούχων».

    Η Ομοσπονδία καλεί τους υπαλλήλους των ΟΤΑ όλης της χώρας να συμμετάσχουν μαζικά στην 4ωρη Στάση Εργασίας την Τετάρτη 10 Μαρτίου (από τις 11.00 το πρωί μέχρι το τέλος του ωραρίου) και στην 24ωρη Πανελλαδική απεργία την Πέμπτη 11 Μαρτίου 2010.

    Κινητοποιήσεις προγραμματίζουν και οι αστυνομικοί. Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων αποφάσισε να πραγματοποιήσει συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τη ΓΑΔΑ την Πέμπτη 11 Μαρτίου και ώρα 18:00.

    Α.Λοβέρδος: "Δεν τίθεται θέμα περικοπής επιδομάτων στον ιδιωτικό τομέα"

    Ουδέποτε ετέθη, αλλά ούτε και τίθεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θέμα να επιβληθεί επέκταση της περικοπής των επιδομάτων στον ιδιωτικό τομέα, επανέλαβε σήμερα από τις Βρυξέλλες, ο υπουργός εργασίας, Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος βρίσκεται στη βελγική πρωτεύουσα, προκειμένου να συμμετάσχει στο Συμβούλιο υπουργών απασχόλησης της ΕΕ.

    Ειδικότερα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Λοβέρδος τόνισε ότι, ως υπουργείο Εργασίας, στην πρόσφατη συνάντηση με τον αρμόδιο επίτροπο Όλι Ρεν, αλλά και στις δύο συναντήσεις, που έγιναν με την ομάδα των εμπειρογνομόνων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Eurostat και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, δεν έχει τεθεί τέτοιο ζήτημα.

    Παράλληλα, ο υπουργός Εργασίας τόνισε ότι στο πλαίσιο του σημερινού Συμβουλίου είχε την ευκαιρία να ενημερώσει τους ομολόγους του για «τον αγώνα, που κάνει η Ελλάδα, προκειμένου να αντιμετωπίσει την κρίση και τους κερδοσκόπους», κάνοντας ειδική αναφορά στα πρόσθετα οικονομικά μέτρα που ανακοινώθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα. Ο Αν. Λοβέρδος υπογράμμισε ακόμη την ανάγκη μετά την «τιτάνια προσπάθεια» που κάνει η χώρα, να υπάρξει θετική ανταπόκριση και έκφραση αλληλεγγύης από την πλευρά των Ευρωπαίων εταίρων σε πολιτικό και θεσμικό επίπεδο, τόσο στο πλαίσιο της ΕΕ, όσο και της ευρωζώνης.

    Εξάλλου, ο υπουργός σημείωσε πως στο Συμβούλιο χαιρέτησε τις πρωτοβουλίες που έχουν τεθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στον στρατηγικό σχεδιασμό για την Ευρώπη του 2020, τονίζοντας την ανάγκη να υπάρξουν ποσοτικοποιημένοι στόχοι ειδικά στην καταπολέμηση της φτώχειας και την καταπολέμηση της ανεργίας, για τις ηλικίες από τα 20 έως και τα 65 έτη.

    Τέλος, επισήμανε τη σημασία των πολιτικών για την υπέρβαση των περιφερειακών και τοπικών ανισοτήτων.

    -


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 8 March 2010 - 17:30:32 UTC