Visit our archive of Documents on Greece & the Former Yugoslav Republic of Macedonia (FYROM) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 22 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-03-04

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Διαφορετικό μοντέλο ανάπτυξης"
  • [02] Βουλή: Συζήτηση του ν/σ για τα μέτρα
  • [03] Αντιδρούν οι εργαζόμενοι

  • [01] "Διαφορετικό μοντέλο ανάπτυξης"

    Δεν θα αφήσουμε την κρίση να επηρεάσει την υλοποίηση των δεσμεύσεών μας, κοιτάμε μπροστά, τόνισε ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου στην εισήγησή του στο υπουργικό συμβούλιο που είχε αντικείμενο την Παιδεία.

    Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η Παιδεία είναι βασικός πυλώνας αλλαγών, προσθέτοντας ότι θέλουμε να πάμε σε ένα διαφορετικό μοντέλο ανάπτυξης και για να γίνει αυτό με την καλλιέργεια εθνικής συνείδησης και αλληλεγγύης, είναι απαραίτητο ένα νέο μοντέλο εκπαίδευσης και δια βίου μάθησης και μία εκπαιδευτική πολιτική που να δίνει στα παιδιά βάσεις, αλλά και να κάνει τη νέα γενιά ενεργή συμμέτοχο στη ζωή.

    Ο Γιώργος Παπανδρέου είπε ότι από την θητεία του ως υπουργός Παιδείας γνωρίζει τόσο τα προβλήματα όσο και τις δυνατότητες που υπάρχουν και τόνισε ότι απαιτούνται βαθιές και ουσιαστικές αλλαγές, κτύπημα των χρόνιων ανορθολογισμών στην Παιδεία, αλλά και αλλαγή ενός παιδαγωγικού μοντέλου που πνέει πλέον τα λοίσθια.

    Το σύστημα είναι ξένο προς τις ανάγκες των νέων και των ζητημάτων τους , της κοινωνίας και της οικονομίας, είπε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι το εκπαιδευτικό σύστημα θα έπρεπε να προετοιμάζει τους νέους για τη νέα εποχή που είναι ψηφιακή, για την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών, για τα πράσινα επαγγέλματα, αλλά και την στάση στους ανοικτούς ορίζοντες τις διεθνούς κοινότητας, πάντα με σεβασμό στις αξίες του Ελληνισμού, ενώ ταυτόχρονα να τους δίνει και τα όπλα ώστε να ανταπεξέλθουν στο σκληρό οικονομικό ανταγωνισμό της εποχής.

    Ο πρωθυπουργός είπε ότι αν κι η Ελλάδα έβαλε τις βάσεις για την Παιδεία, εντούτοις η Παιδεία μας είναι αναχρονιστική και έθεσε ως πρώτη προτεραιότητα την δημιουργία ίσων δυνατοτήτων πρόσβασης και εξέλιξης στο εκπαιδευτικό σύστημα.

    Στη συνέχεια ανέφερε ότι αν κι η Παιδεία λέγεται δωρεάν εν τούτοις δεν είναι και τόνισε ότι πρέπει να κτυπηθεί το τεράστιο κόστος, καθώς κρίσιμοι τομείς, όπως η Υγεία και η Παιδεία είναι φορτωμένες στις πλάτες των νοικοκυριών.

    Στους δείκτες καινοτομίας, αριστείας, ποιότητας, επιβράβευσης και υποστήριξης στο χώρο της Παιδείας είμαστε πίσω, είπε ο Γιώργος Α. Παπανδρέου ζητώντας, πριν από όλα, από τους εκπαιδευτικούς, ποιότητα δουλειάς, μετρήσιμα αποτελέσματα, καθώς και να μην φοβηθούν την αξιολόγηση.

    Από τους γονείς ο πρωθυπουργός ζήτησε να πιστέψουν στη συμμετοχή τους στα θέματα του σχολείου και από τους μαθητές ζήτησε τη φρεσκάδα της σκέψης τους και την προσπάθειά τους, τονίζοντας πως οι τελευταίοι είναι φορείς αλλαγής.

    Πρώτον, γιατί είναι νέα γενιά και δεύτερον γιατί έχουν να αντιμετωπίσουν τις σημαντικότερες προκλήσεις που είχε ποτέ μπροστά της η ανθρωπότητα.

    Ο Γιώργος Παπανδρέου είπε ότι οι αλλαγές στην Παιδεία με τα νομοσχέδια που θα φέρει η κα Άννα Διαμαντοπούλου αφορούν την προσχολική, την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, τονίζοντας ότι το δημοτικό σχολείο είναι η βάση της εκπαίδευσης.

    Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για καινοτόμο και ψηφιακό σχολείο, ψηφιακά μαθήματα και βιβλία αλλά και επικοινωνία και πρωτοβουλίες ακόμα και αξιολόγηση μέσω διαδικτύου, τονίζοντας ότι το ψηφιακό σχολείο αποτελεί προϋπόθεση της αναβάθμισης της Παιδείας.

    Έχω ακούσει πολλές φορές ότι κάποια πράγματα δεν γίνονται, εμείς λέμε ότι μπορούμε να αλλάξουμε, τώρα θα αλλάξουν όλα, δεν υπάρχει "δεν μπορώ" από κανένα, είπε ο κ. Παπανδρέου, καλώντας να αφήσουμε πίσω τον συντηρητισμό και τις συντεχνιακές λογικές και επισημαίνοντας ακόμα μία φορά πως η Παιδεία δίνει αυτοπεποίθηση στη νέα γενιά, αλλά και "εργαλεία" αντιμετώπισης των προκλήσεων.

  • ** Σε κοινοπρακτική έκδοση νέου δεκαετούς ομόλογου προχώρησε το Υπουργείο Οικονομικών. Τα τραπεζικά ιδρύματα ορίστηκαν ως κύριοι ανάδοχοι της έκδοσης είναι τα: Barclays Capital, HSBS, Εθνική Τράπεζα Ελλάδος, Nomura και Πειραιώς.

    Το απόγευμα, ο κ. Γ. Παπανδρέου συναντήθηκε με την Επίτροπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αρμόδια για θέματα Ναυτιλίας και Αλιείας, Μαρία Δαμανάκη.

    Αύριο, ο κ. Γ. Παπανδρέου θα μεταβεί στο Βερολίνο, όπου θα συναντηθεί με τη Γερμανίδα καγκελάριο Αγγελα Μέρκελ.

    Δύο ημέρες μετά, την Κυριακή, θα συναντηθεί στο Παρίσι με το Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί και την Τρίτη θα βρίσκεται στην Ουάσιγκτον για συνομιλίες με τον Μπαράκ Ομπάμα.

    Στο μεταξύ, ο εκπρόσωπος του Επιτρόπου Οικονομίας Ο. Ρεν, αναφερόμενος σήμερα, στις Βρυξέλλες, στο πρόβλημα της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, πρόβαλε την εκτίμηση ότι η μείωση των μισθών στον ελληνικό δημόσιο τομέα, θα έχει συνέπειες και ως προς το επίπεδο των μισθών στον ιδιωτικό τομέα.

    Ειδικότερα, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, Αμαντέου Αλφατάζ, επανέλαβε τη δήλωση του Επιτρόπου Ρεν ότι «η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας μειώθηκε αισθητά τα τελευταία χρόνια» και σημείωσε ότι τα μέτρα που θα εφαρμοστούν στην Ελλάδα, και κυρίως αυτά που αφορούν τους μισθούς του δημοσίου, θα μπορούσαν να βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας.

    «Όπως είπε ο Επίτροπος Ρεν, δεν υπάρχει τίποτα πιο αντικοινωνικό και αντιανταγωνιστικό για μια χώρα από το να διατηρεί δημοσιοοικονομική ανισορροπία», ανέφερε ο Αμ. Αλφατάζ και συνέχισε, λέγοντας ότι με τα μέτρα που εξήγγειλε χθες η ελληνική κυβέρνηση θα μπορέσει να επιτύχει τους στόχους που θέτει, κυρίως για το 2010. Παράλληλα θα ευνοήσουν (σσ. τα μέτρα) την ανάπτυξη μεσοπρόθεσμα.

    «Τα μέτρα είναι επώδυνα για τους Έλληνες πολίτες, ωστόσο, είναι ο καλύτερος τρόπος για να διατηρηθεί η βιωσιμότητα των συντάξεων και των κοινωνικών δαπανών στην Παιδεία και την Υγεία και, εν τέλει, να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών», ανέφερε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής.

    Ακολούθως ο κ. Αλφατάζ τόνισε ότι τους επόμενους μήνες η Επιτροπή θα παρακολουθήσει τις έμμεσες επιπτώσεις των μέτρων, που θα εφαρμοστούν στην Ελλάδα, και ανέφερε, ως παράδειγμα, ότι η περικοπή των επιδομάτων στους μισθούς του δημοσίου, αναπόφευκτα, θα συμπαρασύρει και τους μισθούς του ιδιωτικού τομέα. «Σε πολλές χώρες έγινε αυτό», δήλωσε ο Αμ. Αλφατάζ και πρόσθεσε πως «τα μέτρα για τους μισθούς του δημοσίου έχουν επίπτωση και στον ιδιωτικό τομέα, με την έννοια ότι στην ίδια αγορά εργασίας είναι φυσικό να υπάρχει αλληλεπίδραση ανάμεσα στους μισθούς του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα».

    Τέλος, κληθείς να διευκρινίσει τη μορφή που θα μπορούσε να λάβει η βοήθεια της ΕΕ προς την Ελλάδα, μετά την εξαγγελία των πρόσθετων μέτρων από την ελληνική κυβέρνηση, ο κ. Αλφατάζ αρκέστηκε να επαναλάβει τη δήλωση των «27» της Συνόδου Κορυφής της 11ης Φεβρουαρίου, σύμφωνα με την οποία «τα κράτη μέλη είναι έτοιμα να λάβουν συντονισμένη και αποτελεσματική δράση, εφόσον κριθεί αναγκαίοβ¦.». Ο Αμ. Αλφατάζ επανέλαβε ότι η Ελλάδα δεν έχει ζητήσει, ως σήμερα, οικονομική βοήθεια.

    Συνέντευξη Γ. Παπανδρέου στο Γερμανικό Πρακτορείο

    "Η Ελλάδα δεν ζητά ούτε μια δεκάρα από τους Γερμανούς φορολογούμενους", δήλωσε σήμερα στο γερμανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο (Deutsche Presse-Agentur), o πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου.

    Τόνισε, παράλληλα, ότι η χώρα χρειάζεται πολιτική στήριξη και όχι οικονομική βοήθεια και επεσήμανε ότι "είναι προς το συμφέρον της Γερμανίας να εξασφαλίσει μια υγιή ελληνική οικονομία και για τη δική της εγχώρια ανάπτυξη".

    Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο DPA, πριν από την αυριανή επίσκεψή του στο Βερολίνο και τη συνάντησή του με τη Γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο ότι σήμερα η Ελλάδα υποχρεώνεται να δανείζεται με σχεδόν διπλάσια επιτόκια σε σύγκριση με τη Γερμανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

    "Η Ελλάδα πρέπει να έχει τη δυνατότητα να δανείζεται με όχι απαγορευτικά υψηλά επιτόκια. Σε αντίθετη περίπτωση θα δυσκολευθούμε να υλοποιήσουμε τα σκληρά μέτρα λιτότητας που έχουμε λάβει. Η κυβέρνησή μου είναι αποφασισμένη να υπερβεί το τεράστιο έλλειμμα αξιοπιστίας και έλλειμμα του προϋπολογισμού που κληρονόμησε. Αντιμετωπίζουμε, επίσης, μέσω διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, τα προβλήματα που έχουν προκαλέσει ασφυξία στην παραγωγικότητα εδώ και δεκαετίες",είπε ο κ. Παπανδρέου.

    "Το θέμα δεν είναι να σπεύσει η Γερμανία και η Ευρώπη σε αρωγή μιας άφρονος χώρας. Βοηθώντας την Ελλάδα, θα βοηθηθεί η ταχύτερη ανάκαμψη της Ευρώπης", διευκρίνισε ο κ. Παπανδρέου. Προειδοποίησε, επίσης, ότι "το τίμημα της αδράνειας θα είναι υψηλότεροι φόροι, υψηλότερη ανεργία και βραδύτερη οικονομική ανάκαμψη για το σύνολο της Ευρώπης - όχι μόνον για την Ελλάδα".

    "Πρέπει να εργαστούμε από κοινού για να αντιμετωπίσουμε τις σημερινές προκλήσεις. Προκλήσεις που θα καθορίσουν το μέλλον, τη σταθερότητα του ευρώ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης", τόνισε ο πρωθυπουργός.

    "Η Ελλάδα δέχεται επίθεση από κερδοσκόπους που θέτουν σε κίνδυνο ολόκληρο το ευρωπαϊκό εγχείρημα. Χρειαζόμαστε καλύτερο συντονισμό και ρυθμιστικό πλαίσιο για να προστατεύσουμε τη νομισματική ένωσή μας από την κερδοσκοπία. Η Ελλάδα είναι η πλέον πρόσφατη - αλλά στα σίγουρα όχι η τελευταία - απώλεια της απουσίας ρυθμιστικού πλαισίου στις χρηματοοικονομικές αγορές", είπε ο κ. Παπανδρέου.

    "Η Ελλάδα είναι μια από τις μεγαλύτερες εξαγωγικές αγορές της Γερμανίας. Το 2008, η Γερμανία ήταν ο μεγαλύτερος εισαγωγικός εταίρος της Ελλάδας, με περίπου το 12% των συνολικών εισαγωγών στη χώρα να προέρχεται από τη Γερμανία. Κατά συνέπεια, είναι προς το συμφέρον της Γερμανίας να είναι υγιής η ελληνική οικονομία και για τη δική της εγχώρια ανάπτυξη", κατέληξε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

    ΕΚΤ : Πειστικά τα μέτρα

    "Παράλογη υπόθεση" χαρακτήρισε σήμερα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Ζαν-Κλοντ Τρισέ μια έξοδο της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ.

    Αντιθέτως ο Τρισέ συνεχάρη την Ελλάδα για τα "ουσιαστικά" μέτρα λιτότητας που εξαγγέλθηκαν χθες, Τετάρτη. "Εκτιμούμε σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό αυτό που αποφασίστηκε" από την ελληνική κυβέρνηση, σημείωσε.

    Τα μέτρα λιτότητας που ανακοινώθηκαν από την Αθήνα θεωρούνται "πειστικά" από το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ και "αναμένουμε ότι θα θεωρηθούν πειστικά από τους άλλους" παρατηρητές, προσέθεσε, αναφερόμενος στους διεθνείς οίκους αξιολόγησης.

    Ο πρόεδρος της ΕΚΤ δήλωσε εξάλλου ότι δεν του φαίνεται "κατάλληλη" η χορήγηση μιας βοήθειας από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) στην Ελλάδα, εκτός κι αν πρόκειται για τεχνική βοήθεια.

    [02] Βουλή: Συζήτηση του ν/σ για τα μέτρα

    «Δεν υπάρχει άλλη στρατηγική εξόδου από την κρίση σήμερα - και όποιος το υποστηρίζει, είτε δεν έχει επίγνωση της κατάστασης, είτε προσπαθεί να κοροϊδέψει τους πολίτες. Η κυβέρνηση, ζητά απβ όλες τις πτέρυγες της Βουλής να αναλογιστούν τις ευθύνες τους. Οι πολίτες ήδη τις αναλογίζονται - ας το πράξουν και οι βουλευτές».

    Τα παραπάνω ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, υπερασπιζόμενος ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής, τα νέα επείγοντα μέτρα αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης. Ο υπουργός χαρακτήρισε «μόνιμα» τα μέτρα, σε αντίθεση με τις ρυθμίσεις της Νέας Δημοκρατίας που ίσχυαν για μερικούς μήνες και στη συνέχεια αναιρούνταν, όπως τόνισε. «Όταν όμως η κυβέρνηση, βρίσκεται στη δυσάρεστη θέση να περικόψει δώρα και επιδόματα, λέει με κάθε παρρησία, ότι όταν ξεπεραστεί η κρίση και στο πλαίσιο του ενιαίου μισθολογίου, θα μπορέσει να δώσει πίσω μέρος των πόρων. Δεν θα πούμε όμως ότι θα γίνει αυτό εντός λίγων μηνών, παίζοντας το παιχνίδι που έπαιζε η Νέα Δημοκρατία, που μας έφερε στην κατάσταση αυτή» ανέφερε ο υπουργός.

    Σύμφωνα με τον κο Παπακωνσταντίνου, τα μέτρα είναι αναγκαία, καθώς «κανείς δεν πιστεύει την Ελλάδα. Όσοι μας δανείζουν, γνωρίζουν ότι η χώρα μας παράγει ελλείμματα, οπότε μπορεί να φτάσει σε αδυναμία πληρωμής. Και κανένα ταμείο δεν είναι διατεθειμένο να χάσει λεφτά που επενδύει σε κρατικά ομόλογα. Και όλα αυτά, από μία χώρα που έλεγε συνειδητά ψέματα, δεν έκανε τίποτα να συμμαζέψει τα ελλείμματά της» ανέφερε ο υπουργός. Και γιατί η κυβέρνηση χρειάστηκε να λάβει πρόσθετα μέτρα, μετά το πρόγραμμα σταθερότητας; «Εξαιτίας της αναξιοπιστίας της χώρας, οι πιστωτές μας δεν δέχθηκαν ότι θα κάνουμε αυτά που λέμε - και ζήτησαν περαιτέρω αποφάσεις ότι θα πιάσουμε το στόχο. Η κυβέρνηση λαμβάνει τα μέτρα αυτά, για να πείσει ότι θα υλοποιήσει στο ακέραιο το πρόγραμμα σταθερότητας».

    Αργότερα, η υπουργός Οικονομίας, Λούκα Κατσέλη, ανέφερε πως τα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί ως έκτακτα, μαζί με αυτά που προβλέπει το νομοσχέδιο, συνιστούν μια «πολύ μεγάλη μείωση δαπάνης για το Δημόσιο, ύψους 16 δισ. ευρώ. Οπότε, δεν μπορούμε να έχουμε αυταπάτες: Τα μέτρα θα έχουν οπωσδήποτε αρνητική επίπτωση στην οικονομική δραστηριότητα και θα επιφέρουν ανοδική προσαρμογή των τιμών. Τις αρνητικές αυτές, επιπτώσεις, θα προσπαθήσουμε να αμβλύνουμε με όλα τα δυνατά μέσα: Με το να στηρίξουμε την αγορά το 2010 και να βάλουμε τις βάσεις για αναθέρμανση της οικονομίας, με το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων κινητοποιώντας τους πόρους του ΕΣΠΑ, την ολοκλήρωση της αξιολόγησης των 4000 εκκρεμών αιτήσεων για ιδιωτικές επενδύσεις, το νόμο για την απλούστευση των διαδικασιών ίδρυσης επιχειρήσεων και ένταση των ελέγχων εποπτείας της αγοράς, ιδιαίτερα τώρα που θα έχουμε τάσεις ανατίμησης».

    Να σημειωθεί ότι μετά από αντιδράσεις που σημειώθηκαν και εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ (της προεδρεύουσας Βάσως Παπανδρέου, συμπεριλαμβανομένης), η υπουργός απέσυρε τη ρύθμιση για τις τιμές του φαρμάκων, που είχε επίσης εισαχθεί στο νομοσχέδιο με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, προκειμένου να συζητηθεί διεξοδικότερα σε προσεχή συνεδρίαση.

    Για το περιεχόμενο του νομοσχεδίου, ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας, Χρήστος Σταϊκούρας, έκανε λόγο για «μονόπλευρα μέτρα που ακολουθούν πέντε μήνες αβουλίας», εκφράζοντας την συναίνεσή του σε ρυθμίσεις που περιορίζουν τις σπατάλες στο Δημόσιο, ή την φορολογία των ποτών και των τσιγάρων προς εξεύρεση πόρων, αλλά και την ρητή αντίθεση του κόμματός του στην αύξηση του ΦΠΑ και του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα. Ο κος Σταϊκούρας, αφιέρωσε μεγάλο μέρος της ομιλίας του, υπενθυμίζοντας προεκλογικές και μετεκλογικές δεσμεύσεις του Γ. Παπανδρέου και του Γ. Παπακωνσταντίνου για προστασία του εισοδήματος των εργαζομένων και μη αύξηση του ΦΠΑ.

    «Από 21η θέση στην ακρίβεια πριν δυο μήνες, η Ελλάδα βρίσκεται σήμερα στην τρίτη θέση. Η αύξηση του ΦΠΑ θα μετακυληθεί άμεσα στον καταναλωτή. Αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα τόνωσης της οικονομίας, η κυβέρνηση θα οδηγηθεί σε νέες, οδυνηρές για το λαό, αποφάσεις» ανέφερε ο κος Σταϊκούρας - για να κατηγορηθεί αργότερα από τον υφυπουργό Οικονομικών, πως «η Νέα Δημοκρατία στα λόγια στηρίζει την κυβέρνηση, αλλά υπονομεύει τα μέτρα».

    Ο Νίκος Καραθανασόπουλος (ΚΚΕ) αμφισβήτησε ευθέως τη δικαιολογητική βάση των επειγόντων μέτρων: «Τα μέτρα έχουν μόνιμο χαρακτήρα, στρατηγικής κατεδάφισης. Δεν είναι άμεσα συνυφασμένα με τα δημοσιονομικά. Τι σχέση έχουν οι εργασιακές σχέσεις με τα δημοσιονομικά, οι αλλαγές στο ασφαλιστικό; Γιατί η Δανία, πήρε τα ίδια ακριβώς μέτρα πριν 10 μέρες, χωρίς να έχει δημοσιονομικό πρόβλημα; Ο λόγος είναι πολύ απλός: Γιατί θέλει να συνεχίσει την επίθεση στα εργατικά δικαιώματα, στο πλαίσιο του σχεδιασμού της Κομισιόν για την ανταγωνιστικότητα του ευρωπαϊκού κεφαλαίου» ανέφερε ο εισηγητής του ΚΚΕ.

    «Σβ αυτόν τον πόλεμο που εξαπολύεται εναντίον του, πρέπει ο λαός να ξεσηκωθεί ωσάν να ήταν στην κυβέρνηση η Νέα Δημοκρατία, με την ίδια μαχητικότητα και πείσμα. Γιατί τα μέτρα θα επεκταθούν και στον ιδιωτικό τομέα» ανέφερε ο κος Καραθανασόπουλος.

    Από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ, ο Δημήτρης Παπαδημούλης καταλόγισε στην κυβέρνηση «έλλειμμα αξιοπιστίας, δημοκρατίας, δικαιοσύνης και αποτελεσματικότητας»: «Όταν έχεις 5 δισ. ευρώ ανείσπραχτο ΦΠΑ, που πληρώνουν οι καταναλωτές, αλλά δεν πηγαίνει στα δημόσια ταμεία και δεν κάνεις τίποτα να περιορίσεις την φοροκλοπή, η αύξηση του ΦΠΑ θα επιβαρύνει τη λαϊκή κατανάλωση, αλλά δεν θα βοηθήσει καθόλου τα δημόσια έσοδα. Με τον φόρο στα καύσιμα επιβαρύνετε την παραγωγή και αυξάνετε τις πληθωριστικές πιέσεις, την ώρα που έχουμε πληθωρισμό δυόμισυ φορές παραπάνω απβ την ευρωζώνη. Και δεν είναι πληθωρισμός κόστους, αλλά πληθωρισμός κερδών, γιατί μεγάλο μέρος της οικονομίας δουλεύει για τα καρτέλ. Πού είναι τα μέτρα σας για τα καρτέλ;».

    Ο εισηγητής του ΛΑΟΣ, Μάκης Βορίδης, ανάλωσε μεγάλο μέρος της ομιλίας του, αντικρούοντας τα επιχειρήματα της Αριστεράς: «Ακούω οιμωγές και οδυρμούς για τους εργαζομένους, αλλά δεν είναι το ίδιο η ιδιωτική υπάλληλος των 700 ευρώ με τον εργαζόμενο στο δημόσιο τομέα. Δεν έχουν τα ίδια συμφέροντα και τις ίδιες συνθήκες εργασίας. Γιατί λοιπόν εξισώνονται ξαφνικά οι ιδιωτικοί υπάλληλοι με αυτούς που αγωνίστηκαν σκληρά για να βρουν εκείνη την προνομιακή δουλειά (γιατί δεν γίνεται ουρά για μια θέση γραμματέως σε ένα γραφείο, αλλά στο Δημόσιο); Αυτά τα τιμάρια δεν μοίραζαν τα κόμματα της εξουσίας; Γιατί τώρα λοιπόν δεν θα πρέπει να υπάρξει συμμάζεμα;».

    Ο ΛΑΟΣ λοιπόν θεωρεί «επαχθή» αλλά και αναγκαία τα μέτρα. Επειδή ωστόσο «δεν διακρίνει και κάποια αναπτυξιακά που θα αποτρέψουν την οικονομική ύφεση», στη φάση αυτή δηλώνει «παρών».

    Για «μονόδρομο» έκανε λόγο και ο υπουργός Εργασίας, Ανδρέας Λοβέρδος - τουλάχιστον «για πολιτικούς που έχουν κατά νου, ότι πρέπει να συμβάλλουν στη σωτηρία της πατρίδας. Κάθε άλλη απόπειρα να θωπευθούν αντιδράσεις δικαιολογημένες, που κατανοούμε, αλλά που προέρχονται από τους εργασιακά ασφαλείς και τους κατέχοντες, δεν μας πείθουν να αλλάξουμε ρότα» ανέφερε.

    Ο υπουργός Εργασίας ανέπτυξε τα δύο άρθρα του νομοσχεδίου που αφορούν το υπουργείο του και υλοποιούν τις δεσμεύσεις του ΠΑΣΟΚ για επιδότηση της ασφαλιστικής εισφοράς των πρωτοεισερχόμενων στην εργασία, νέων και πλέον ηλικιωμένων ανθρώπων που χρειάζονται ορισμένα ένσημα για να συνταξιοδοτηθούν. Τα ίδια άρθρα προβλέπουν διαγραφή μέρους του χρέους του ΙΚΑ προς τον ΟΑΕΔ χωρίς επιβάρυνση του Προϋπολογισμού και πάταξη της εισφοροκλοπής.

    Τέλος, σημειώνεται η αντίδραση που συνάντησε η ρύθμιση του υπουργείου Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας, για την αναπροσαρμογή της τιμής των φαρμάκων. Από πλευράς Νέας Δημοκρατίας, ο Μάριος Σαλμάς ζήτησε από την υπουργό, Λούκα Κατσέλη να αποσύρει τη ρύθμιση προκειμένου να επανεξεταστεί, εκτιμώντας πως θα επιφέρει αύξηση στις τιμές. Αργότερα, ο Χρήστος Αηδόνης (ΠΑΣΟΚ), ζήτησε επίσης την απόσυρση της διάταξης, σημειώνοντας πως, «τη στιγμή που ο ελληνικός λαός πληρώνει, κανείς δεν μπορεί να κάνει πλιάτσικο στην πλάτη του». Τη ρητή αντίθεσή της εξέφρασε και η προεδρεύουσα Βάσω Παπανδρέου, που ζήτησε από την υπουργό, εάν επιμένει στη διάταξη, να την επαναφέρει σε άλλη περίσταση.

    Απαντώντας στις επικρίσεις, η κα Κατσέλη υποστήριξε πως η υφιστάμενη ρύθμιση είναι πρακτικά ανεφάρμοστη, δεδομένου ότι προβλέπει ορισμό των τιμών των φαρμάκων, σε σχέση με τις τρεις χαμηλότερες αντικειμενικές τιμές της Ευρώπης. Ωστόσο, «υπάρχει απουσία λιστών φαρμάκων με αντικειμενικές τιμές απβ τις νεοεισερχόμενες χώρες, ενώ υπάρχουν και οι συναλλαγματικές ισοτιμίες, που δίνουν πρόσθετο κόστος στην ανατιμολόγηση ανά δίμηνο που σχεδιάζουμε».

    Κατά την κα Κατσέλη, η διαιώνιση του υφιστάμενου συστήματος, «επιβαρύνει τα ασφαλιστικά ταμεία με 2,7 εκ. ευρώ πρόσθετη δαπάνη κάθε μέρα» - εξ ου και η επιλογή εισαγωγής της ρύθμισης με την διαδικασία του κατεπείγοντος. Τελικώς ωστόσο, κατόπιν των αντιδράσεων που υπήρξαν, η υπουργός απέσυρε τη διάταξη

    [03] Αντιδρούν οι εργαζόμενοι

    Με απεργίες και συλλαλητήρια απαντούν οι εργαζόμενοι στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα στα νέα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση. Το απόγευμα πραγματοποιήθηκαν δύο συγκεντρώσεις: η μία από Πρωτοβάθμια Σωματεία και το Δίκτυο Συνδικαλιστών της Ριζοσπαστικής Αριστεράς στα Προπύλαια, και η δεύτερη από το ΠΑΜΕ, στο Σύνταγμα.

    Για αύριο, αποφάσισαν πανελλαδική στάση εργασίας η ΑΔΕΔΥ (από τις 12 το μεσημέρι εως τη λήξη της βάρδιας) και η ΓΣΕΕ (από τις 12:00 έως τις 15:00) και την πραγματοποίηση συγκεντρώσεων σε όλη τη χώρα, ενώ μια σειρά σωματεία και ομοσπονδίες προχωρούν σε 24ωρη απεργία.

    Στην Αθήνα, ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ καλούν σε συγκέντρωση - συλλαλητήριο στις 13.00 μ.μ., στην Πλατεία Συντάγματος, ενώ το ΠΑΜΕ καλεί, επίσης στο Σύνταγμα, στις 10 το πρωί.

    Χειρόφρενο τραβάνε αύριο όλα τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, καθώς οι εργαζόμενοι ανακοίνωσαν ότι θα συμμετάσχουν στην αυριανή κινητοποίηση με 24ωρη απεργία.

    Συγκεκριμένα, ακινητοποιημένα θα παραμείνουν από τα ξημερώματα και για 24 ώρες όλα τα λεωφορεία της ΕΘΕΛ, τα τρόλεϊ, το Μετρό, ο Ηλεκτρικός Σιδηρόδρομος, ο Προαστιακός και το Τραμ, ενώ αναστέλλονται όλα τα προγραμματισμένα για αύριο δρομολόγια των τρένων του ΟΣΕ. Σε 24ωρη απεργία κατέρχονται και οι τεχνικοί του ΟΑΣΑ.

    Εξ άλλου, μεγάλη αναστάτωση αναμένεται να παρατηρηθεί και στις αεροπορικές μεταφορές, λόγω της συμμετοχής των Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας στη στάση εργασίας - 12 το μεσημέρι έως 4 το απόγευμα - που κήρυξε η ΑΔΕΔΥ, γεγονός που πρακτικά σημαίνει ότι τις ώρες εκείνες δεν πρόκειται να γίνει καμία απολύτως πτήση από και προς τα ελληνικά αεροδρόμια.

    Για το λόγο αυτό, καλό θα είναι όσοι έχουν προγραμματίσει να ταξιδέψουν αύριο αεροπορικώς να επικοινωνούν με τις εταιρίες, γιατί θα επηρεαστούν οι πτήσεις πριν και μετά τη στάση εργασίας.

    Οι εργαζόμενοι στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο για νέες κινητοποιήσεις, καθώς, όπως υποστηρίζουν, τα μέτρα της κυβέρνησης οδηγούν σε κατάργηση των Σ.Σ.Ε. για μια τριετία τουλάχιστον και δραστική περικοπή του εισοδήματός τους.

    Κλειστά θα παραμείνουν και τα σχολεία, καθώς τα Διοικητικά Συμβούλια της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας (ΔΟΕ) και της Ομοσπονδίας Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ) αποφάσισαν σε έκτακτες συνεδριάσεις τους 24ωρη απεργία και καλούν τους εκπαιδευτικούς να πάρουν μαζικά μέρος στην αυριανή απεργιακή συγκέντρωση της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ.

    Στο μεταξύ, κλειστή παραμένει από χθες το βράδυ, η οδός Πανεπιστημίου στο ύψος του Γενικού Λογιστηρίου του κράτους, από απολυμένους εργαζόμενους της πρώην Ολυμπιακής, που διαμαρτύρονται για την μη τήρηση των συμφωνηθέντων από την πλευρά της κυβέρνησης.

    Μέλη του ΠΑΜΕ έχουν αποκλείσει από το πρωί την είσοδο του κτιρίου του υπουργείου Οικονομικών επί της οδού Νίκης, αντιδρώντας στα νέα μέτρα και καλούν τους πολίτες να λάβουν μέρος στην συγκέντρωση που προγραμματίζουν το απόγευμα στο Σύνταγμα.

    Ταυτόχρονα η Ε.Ε. της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. με βάση τις εξελίξεις, εξετάζει και το ενδεχόμενο μεταφοράς της 24ωρης απεργίας που έχει προκηρυχθεί για τις 16 Μαρτίου 2010, για την επόμενη βδομάδα δηλαδή από 8/3/2010 έως 12/3/2010.

    Αναλυτικότερα η ΑΔΕΔΥ σε ανακοίνωσή της επισημαίνει:

    "Η Κυβέρνηση παρά τις αντιδράσεις του συνδικαλιστικού κινήματος κατέθεσε στη Βουλή και θα ψηφίσει με τη διαδικασία του επείγοντος τα άδικα, αντικοινωνικά και αντιαναπτυξιακά μέτρα.

    Όπως είναι γνωστό τα μέτρα της Κυβέρνησης περιλαμβάνουν κατακόρυφη μείωση των αποδοχών των Δημοσίων Υπαλλήλων, ανατροπή του ασφαλιστικού συστήματος και αύξηση των ορίων ηλικίας, πάγωμα των προσλήψεων στο Δημόσιο, ελαστικές εργασιακές σχέσεις εργασίας, ιδιωτικοποιήσεις της κρατικής περιουσίας, νέα φορολογικά βάρη, πάγωμα και μείωση των συντάξεων, περιορισμό του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων, κατάργηση Συλλογικών Συμβάσεων στις ΔΕΚΟ.

    Η Κυβέρνηση στοχεύει να ολοκληρώσει τη ψήφιση των αντεργατικών μέτρων το αργότερο μέχρι αύριο Παρασκευή 5/3/2010"

    Η ΓΣΕΕ Σε έκτακτη σύσκεψη της ΓΣΕΕ και των συνδικαλιστικών Στελεχών, Ομοσπονδιών και Εργατικών Κέντρων Αττικής, που έγινε σήμερα Πέμπτη 4/3, με θέμα τα οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης αποφασίστηκαν τα εξής:

    "Οι εργαζόμενοι εκφράζουν την έντονη και ριζική διαφωνία τους στα άδικα, μονομερή οικονομικά μέτρα που επιβαρύνουν δραματικά τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους και τους ανέργους, αφήνοντας στο απυρόβλητο τους επιχειρηματίες, τους έχοντες και κατέχοντες" αναφέρει ανακοίνωση της ΓΣΕΕ που ανακοινώνει την αυριανή στάση εργασίας και σημειώνει ότι «τα προβλήματα στην πραγματική οικονομία θα διογκωθούν ανησυχητικά ενώ η βύθιση στην ύφεση και η έκρηξη της ανεργίας είναι προ των πυλών».

    Επιπρόσθετα, η Συνομοσπονδία ανακοινώνει ότι όσες ομοσπονδίες ή εργατικά κέντρα έχουν τη δυνατότητα για 24ωρη απεργία έχουν την κάλυψη της ΓΣΕΕ και αναφέρει πως τις αμέσως επόμενες ημέρες τα όργανα διοίκησης θα αποφασίσουν την περαιτέρω κλιμάκωση του αγώνα.

    Οι συγκεντρώσεις

    Η ΑΔΕΔΥ πραγματοποίησε συλλαλητήριο, στις 6 μ.μ. στα Προπύλαια, καλώντας τους εργαζόμενους στο δημόσιο, τα Ν.Π.Δ.Δ. και τους Ο.Τ.Α. να διαμαρτυρηθούν για τα νέα μέτρα λιτότητας της κυβέρνησης.

    Το συνδικάτο μιλά για στοχοποίηση των δημοσίων υπαλλήλων που οδηγεί στην εξαθλίωση των ήδη χαμηλότερων σε όλη την Ευρώπη μισθών. Προβλέπει δε διάλυση δημοσίων υπηρεσιών και βαθιά, παρατεταμένη ύφεση και ανεργία.

    Ομιλητές στο συλλαλητήριο ήταν ο Θανάσης Κοτσιφάκης, από το Δ.Σ της ΟΛΜΕ και της ΑΔΕΔΥ, που μίλησε για μειωμένες δαπάνες, για λύση του συμφώνου σταθερότητας και κάλεσε τους εργαζομένους να συμμετέχουν στην αυριανή μαζική απεργία στο δημόσιο που έχουν προγραμματίσει τα συνδικάτα, ο Νίκος Παλαιστίνης, απολυμένος, που ζήτησε να συμπαρασταθούν οι εργαζόμενοι σε όλους τους απολυμένους, ο Ηλίας Βρεττάκος, από την ΑΔΕΔΥ, που μίλησε για συλλογική αλλά και ατομική ευθύνη των βουλευτών για τα μέτρα, ο Ίσσιπος Κώστας, εκπρόσωπος των απολυμένων της Ολυμπιακής και ο Κομνηνός Μαντάς, από την ΔΟΕ, που κάλεσε κι αυτός με την σειρά του τους εργαζόμενους να συμμετέχουν στην αυριανή απεργία.

    Στο συλλαλητήριο παρευρέθηκε αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ με επικεφαλής τον Αλ. Τσίπρα καθώς και αντιπροσωπία της ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α. Ακολούθησε πορεία προς το σύνταγμα.

    Με την πορεία από την πλατεία Συντάγματος διαμέσου της Πανεπιστημίου - Ομονοίας προς το υπουργείο Εργασίας ολοκληρώθηκε το συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ, όπου οι ομιλητές κ.κ. Μιχάλης Μακριδάκης από τους απολυμένους της Ολυμπιακής, Πάσουλας Γιάννης από την Ομοσπονδία Οικοδόμων, Δημήτρης Θεοδώρου από την Ομοσπονδία Ιματισμού και Κατσιώτης Χρήστος από την Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ κάλεσαν τους διαδηλωτές να περιφρουρήσουν την αυριανή απεργία από τις 12 σήμερα τα μεσάνυχτα στα εργοστάσια και από νωρίς το πρωί σε όλους τους χώρους εργασίας, τονίζοντας ότι πρέπει να να πλημμυρίσει η Αθήνα γιατί πρέπει να δοθεί μια μαχητική αποφασιστική απάντηση στην κυβέρνηση και στο κεφάλαιο. Τόνισαν ότι τα μέτρα δεν είναι προσωρινά αλλά μόνιμα, ότι οι όποιες σημερινές κατακτήσεις επιτεύχθηκαν με αίμα και αγώνες και ότι το εργατικό κίνημα δεν θα επιτρέψει την απώλειά τους.

    Για την αυριανή προσέλευση των εργαζομένων στην απεργία λόγω της απεργίας των μέσων μαζικής μεταφοράς, διευκρίνισαν ότι θα υπάρχουν λεωφορεία του ΠΑΜΕ σε προκαθορισμένους χώρους της ευρύτερης περιοχής της Αθήνας.

    Εξάλλου, εργαζόμενοι στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και συνταξιούχοι διαδήλωσαν την αντίθεση τους στα οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης, με δύο πορείες στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

    Στην πορεία που ξεκίνησε από το άγαλμα του Ελ. Βενιζέλου συμμετείχαν η Ενωση Δημοσιοϋπαλληλικών Οργανώσεων, η συνδικαλιστική παράταξη «Αυτόνομη Παρέμβαση» που πρόσκειται στον ΣΥΡΙΖΑ και Σωματεία από τον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα. Στη άλλη πορεία που ξεκίνησε από τη γενική γραμματεία Μακεδονίας συμμετείχαν το ΠΑΜΕ και οργανώσεις συνταξιούχων.

    Οι διαδηλωτές κατήγγειλαν την κυβέρνηση για το νομοσχέδιο που συζητείται στη Βουλή και ανανέωσαν το ραντεβού τους για τα αυριανά συλλαλητήρια.

    -


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 4 March 2010 - 19:30:30 UTC