Visit the Web Pages Hosted by HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 22 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-03-04

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Σκληρά αλλά αναγκαία μέτρα"
  • [02] "Θα βαθύνει η ύφεση"
  • [03] Αναστολή επιστροφών του ΦΠΑ
  • [04] "Ακρόπολις": Προφυλακίσεις υπευθύνων
  • [05] Εξεταστικές για Ζήμενς και Βατοπαίδι
  • [06] Μετασεισμός 6,1 Ρίχτερ στη Χιλή
  • [07] "Ένα ταξίδι χιλιάδων μιλίων αρχίζει με ένα μόνο βήμα"
  • [08] "Λαϊκός ξεσηκωμός"
  • [09] "Η χώρα πρέπει να διασωθεί"
  • [10] "Η κοινωνία στην πυρά"
  • [11] "Ταμείο Στήριξης της Ελλάδας"
  • [12] Απεργούν στην Πορτογαλία

  • [01] "Σκληρά αλλά αναγκαία μέτρα"

    Υπο την προεδρία του πρωθυπουργού, συνεδριάζει το απόγευμα το Υπουργικό Συμβούλιο. Νωρίτερα, ο κ. Γ. Παπανδρέου θα συναντηθεί με την Επίτροπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αρμόδια για θέματα Ναυτιλίας και Αλιείας, Μαρία Δαμανάκη.

    Αύριο, ο κ. Γ. Παπανδρέου θα μεταβεί στο Βερολίνο, όπου θα συναντηθεί με τη Γερμανίδα καγκελάριο Αγγελα Μέρκελ.

    Δύο ημέρες μετά, την Κυριακή, θα συναντηθεί στο Παρίσι με το Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί και την Τρίτη θα βρίσκεται στην Ουάσιγκτον για συνομιλίες με τον Μπαράκ Ομπάμα.

    Το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών εξέφρασε το "σεβασμό" του για τα νέα μέτρα λιτότητας που ανακοινώθηκαν από την ελληνική κυβέρνηση, τα οποία δείχνουν πως "η Ελλάδα κάνει πραγματικά προσπάθειες" για να εξυγιάνει τα δημόσια οικονομικά της.

    Ωστόσο, ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης δήλωσε ότι "η επίσκεψη του Ελληνα πρωθυπουργού το βράδυ της Παρασκευής θα χρησιμεύσει για να συζητηθεί η κατάσταση, ως έκφραση των καλών γερμανο-ελληνικών σχέσειων" και πρόσθεσε πως "οι συνομιλίες ανάμεσα στην καγκελάριο και τον πρωθυπουργό δεν προσφέρονται, όσον αφορά το περιεχόμενό τους, για να γίνουν οποιεσδήποτε δεσμεύσεις για βοήθεια".

    Ο εκπρόσωπος δήλωσε επίσης ότι η Γερμανία καλωσορίζει τις κινήσεις της ελληνικής κυβέρνησης για τη λήψη περαιτέρω μέτρων λιτότητας και κάλεσε την Ελλάδα να εξασφαλίσει ότι θα εφαρμοστούν.

    "Η κυβέρνηση είναι πεπεισμένη ότι η Ελλάδα θα κάνει τη δουλειά της, θα ενισχύσει την αξιοπιστία της χώρας και θα στηρίξει την σταθερότητα του ευρώ", τόνισε.

    Ανακοίνωση των μέτρων

    "Δίνουμε μια τεράστια μάχη ενάντια στην ιστορικά χειρότερη δημοσιονομική κατάσταση που έχει δει ποτέ η χώρα", τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής, ο οποίος ανακοίνωσε το πακέτο των μέτρων που αποφάσισε η κυβέρνηση, στην προηγηθείσα έκτακτη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

    Τα άμεσα μέτρα για την ενίσχυση των εσόδων, που καλύπτουν 2,4 δις ευρώ του αναμενόμενου δημοσιονομικού οφέλους -που αναμένεται να ανέλθει σε 4,8 δις ευρώ ή 2% του ΑΕΠ περιλαμβάνουν:

    -Αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ από 4,5% σε 5%, από 9% σε 10% και από 19% σε 21%, ενώ δεν μεταβάλλεται η έκπτωση που θα εξακολουθεί να ισχύει για τα νησιά του Αιγαίου. Τα έσοδα αναμένονται σε 1,3 δις ευρώ ή 0,55% του ΑΕΠ.

    -Περαιτέρω αύξηση των Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης στα καύσιμα και πιο συγκεκριμένα κατά 8 λεπτά στην βενζίνη και κατά 3 λεπτά στο πετρέλαιο κίνησης, ενώ δεν αυξάνεται το πετρέλαιο θέρμανσης.

    -Επιβάρυνση στα τσιγάρα από το 63% στο 66% ενώ η επιβάρυνση στα φθηνά τσιγάρα θα είναι χαμηλότερη από ότι στα ακριβά.

    -Επιβάρυνση στο αλκοόλ κατά 20%.

    Τα έσοδα αναμένονται σε 1,1 δις ευρώ ή 0,45% του ΑΕΠ.

    -Καταργείται η απαλλαγή στον ειδικό φόρο πετρελαίου που χρησιμοποιεί η ΔΕΗ για την παραγωγή ενέργειας και η χώρα προσαρμόζεται στην κοινοτική υποχρέωση για εφαρμογή ΕΦΚ στο ηλεκτρικό ρεύμα, ενώ από την υποχρέωση εξαιρείται η ενέργεια που παράγεται από ανανεώσιμες πηγές.

    -Εισάγονται ειδικοί φόροι κατανάλωσης σε είδη πολυτελείας όπως αυτοκίνητα με εργοστασιακή τιμή άνω των 17.000 ευρώ (τιμή αγοράς 35.000 ευρώ), σκάφη αναψυχής, ελικόπτερα ιδιωτικής χρήσης, πολύτιμοι λίθοι, πολύτιμα μέταλλα και δέρματα.

    Το υπόλοιπο 50% του δημοσιονομικού οφέλους του "έκτακτου πακέτου" για την διάσωση της οικονομίας καλύπτεται από τα άμεσα μέτρα περιστολής δαπανών που περιλαμβάνουν:

    -Περικοπή κατά 30% των επιδομάτων Χριστουγέννων, Πάσχα και αδειών.

    -Περικοπή κατά συνολικά 12% των πάσης φύσεως επιδομάτων και αποζημιώσεων των λειτουργών, υπαλλήλων με σχέση δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου, του δημοσίου, των ΟΤΑ και των υπολοίπων ΝΠΔΔ, συμπεριλαμβανομένων της Βουλής, ενώ το επίδομα για την ταχεία διεκπεραίωση υποθέσεων των δικαστικών λειτουργών περικόπτεται κατά 20%.

    Εξαιρούνται τα οικογενειακά επιδόματα, τα κίνητρα απόδοσης που λαμβάνουν όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι, τα επιδόματα μεταπτυχιακών σπουδών και τα επιδόματα που σχετίζονται με ειδικές συνθήκες εργασίας.

    -Οριζόντια μείωση κατά 7% των αποδοχών, αποζημιώσεων και επιδομάτων πάσης φύσεως των ΝΠΙΔ που επιχορηγούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό, ή είναι δημόσιες επιχειρήσεις στις οποίες το δημόσιο ασκεί άμεσα ή έμμεσα αποφασιστική επιρροή, καθώς και των αιρετών οργάνων α και β βαθμού, των διοικητών, υποδιοικητών, προέδρων, αντιπροέδρων και των μελών των ανεξάρτητων διοικητικών αρχών και των προαναφερομένων ΝΠΙΔ.

    -Η εισοδηματική πολιτική εφαρμόζεται χωρίς εξαιρέσεις και για τα έξοδα παράστασης του Προέδρου της Δημοκρατίας - ο οποίος ζήτησε να συμβάλλει στην προσπάθεια διάσωσης της οικονομίας- καθώς και για εκείνα του πρωθυπουργού, του προέδρου της Βουλής, του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, των υπουργών, υφυπουργών αλλά και στις αμοιβές των γενικών και ειδικών γραμματέων των υπουργείων.

    -Για τις συντάξεις στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα δεν επηρεάζονται τα επιδόματα άδειας και εορτών, αλλά δεν χορηγείται αύξηση.

    -Στα ταμεία ΟΑΠ-ΔΕΗ και ΤΑΠ-ΟΤΕ μειώνεται το ποσοστό χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό κατά 10%, ενώ οι διοικήσεις τους αναλαμβάνουν την υποχρέωση να αναπροσαρμόσουν αναλόγως τις παροχές των δικαιούχων των ταμείων με έμφαση στην εφαρμογή ανάλογα με το ύψος της σύνταξης.

    Η μείωση δαπανών από τα μέτρα που αφορούν εισοδήματα και συντάξεις ισοδυναμεί με 1,7 δις ευρώ ή 0,7% του ΑΕΠ.

    -Περιορισμός κατά 5% (500 εκ ευρώ) του εθνικού σκέλους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και κατά 100 εκ ευρώ του μέρους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων του υπουργείου Παιδείας. Επιπλέον μειώνονται κατά 100 εκ. ευρώ οι πιστώσεις για τα νέα προγράμματα του υπουργείου Παιδείας.

    Η συνολική σχετική μείωση δαπανών ισοδυναμεί με 700 εκ. ευρώ ή 0,3% του ΑΕΠ.

    Πέρα από τα άμεσα μέτρα στο ίδιο νομοσχέδιο περιλαμβάνονται:

    -Κατάργηση των αμειβόμενων επιτροπών του δημοσίου, οι οποίες υποχρεούνται να λειτουργούν εντός κανονικού ωραρίου.

    -Περικοπή κατά 50% στις πάσης φύσεως αμοιβές, αποζημιώσεις και απολαβές των συλλογικών οργάνων διοίκησης των ΝΠΔΔ και των μελών των ΔΣ των ΝΠΙΔ που ελέγχονται από το δημόσιο.

    -Μπαίνει πλαφόν πολύ χαμηλότερο από το ισχύον σήμερα στις αποδοχές και πρόσθετες αμοιβές ή απολαβές των εργαζομένων στο δημόσιο τομέα.

    -Απαγόρευση ή χορήγηση "μπόνους" σε στελέχη του δημοσίου τομέα και των νομικών προσώπων που επιχορηγούνται ή ελέγχονται άμεσα ή έμμεσα από το δημόσιο.

    -Μείωση κατά 30% των υπερωριακών αμοιβών και δαπανών μετακίνησης.

    -Εισαγωγή ποσοτικών κανόνων στις προσλήψεις στο δημόσιο, όπως αναστολή προσλήψεων το 2010, εκτός από την Παιδεία, την Υγεία και τα Σώματα Ασφαλείας και εφαρμογή του κανόνα "μία πρόσληψη για κάθε πέντε συνταξιοδοτήσεις" από το 2011, ενώ εξασφαλίζονται τα δικαιώματα των επιτυχόντων στους διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ που έχουν ήδη διεξαχθεί.

    -Ορισμός καταβολής εφάπαξ έκτακτης οικονομικής εισφοράς σε ύψος 1% από φυσικά πρόσωπα με ετήσια εισοδήματα του 2009 άνω των 100.000 ευρώ.

    -Ένταξη των μέτρων για την μείωση των τιμών των φαρμάκων κατά 20%.

    -Επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών 65.000 νέων, κυρίως ανέργων, ώστε να βρουν εργασία.

    Όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος η κυβέρνηση δεσμεύεται ότι κάθε έσοδο που θα προκύψει από την επέκταση της άδειας λειτουργίας του ΟΠΑΠ αλλά και την χορήγηση αδειών για τυχερά παίγνια θα διατίθεται αποκλειστικά για δράσεις ενίσχυσης της απασχόλησης με τα έσοδα αυτά να υπολογίζονται για το 2010 σε 400 εκ. ευρώ.

    Επίσης, όπως ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο θα ληφθούν πρόσθετα φορολογικά μέτρα ήτοι:

    -Περαιτέρω αύξηση της φορολογίας σε ακίνητα offshore εταιρειών σε 15%.

    -Εισαγωγή πρόσθετου κλιμακίου 45% στην φορολόγηση εισοδημάτων φυσικών προσώπων άνω των 100.000 ευρώ.

    -Προσωρινά και για την επόμενη τριετία, αύξηση του φόρου σε ακίνητα ιδιαίτερα μεγάλης αξίας άνω των 5 εκ. ευρώ με συντελεστή 2% και

    -Επαναφορά στο 2% του τέλους χρήσης ραδιοσυχνοτήτων από τα ηλεκτρονικά ΜΜΕ, το οποίο, όπως είπε ο κ. Πεταλωτής "η ΝΔ είχε ουσιαστικά καταργήσει καθώς είχε μειωθεί στο 0,1%".

    Ο Γιώργος Πεταλωτής έκανε λόγο για επείγουσες αποφάσεις για την αντιμετώπιση της δημοσιονομικής κρίσης και τόνισε πως "δίνουμε μια μάχη με το χρόνο για να μπορέσει η χώρα να συνεχίσει να ικανοποιεί τις δανειακές της ανάγκες".

    "Για τον λόγο αυτό αποφασίσαμε να προχωρήσουμε σε μέτρα που είναι δύσκολα για πολύ κόσμο. Επιλέγουμε όμως να τα εφαρμόσουμε μόνοι μας, ζητώντας τη συνδρομή όλων των πολιτών σήμερα, πριν οι συνθήκες δανεισμού μας τα επιβάλλουν", επισήμανε ο κ. Πεταλωτής.

    Ο εκπρόσωπος επεσήμανε επίσης ότι η μάχη δίνεται ενάντια στο τεράστιο έλλειμμα αξιοπιστίας της χώρας, ταυτόχρονα δε είναι μια "τεράστια προσπάθεια ενάντια στην διεθνή συγκυρία, στην χρηματοπιστωτική κρίση και στην έλλειψη ρευστότητας που δημιουργεί στις διεθνείς αγορές η μαζική προσφυγή σε δανεισμό όλων των χωρών της ΕΕ, οι οποίες θεωρούνται πιο φερέγγυοι δανειζόμενοι από την Ελλάδα".

    "Οι αποφάσεις εντάσσονται στο πλαίσιο των μεγάλων προσπαθειών της κυβέρνησης εδώ και πέντε μήνες, για να αντιμετωπίσει τα τεράστια προβλήματα που της κληροδότησε η ανεύθυνη πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ και να βγάλει τη χώρα από την πολύπλευρη κρίση στην οποία βρίσκεται", τόνισε ο Γιώργος Πεταλωτής, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση έχει ήδη λάβει σειρά πρωτοβουλιών και μέτρων για την ενίσχυση της οικονομίας, της κοινωνικής δικαιοσύνης και της δίκαιης κατανομής των βαρών στην συλλογική προσπάθεια.

    Ο Γ. Πεταλωτής σημείωσε ότι η κυβέρνηση έχει προχωρήσει στην προετοιμασία και υλοποίηση μεγάλων διαρθρωτικών παρεμβάσεων, στις οποίες συμπεριλαμβάνεται και το φορολογικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στις αμέσως επόμενες μέρες.

    Ο εκπρόσωπος ανέφερε ότι το πλαίσιο των δημοσιονομικών μέτρων περιλαμβάνει άμεσα μέτρα ενίσχυσης των εσόδων, μέτρα περαιτέρω μείωσης δαπανών αλλά και μέτρα εξορθολογισμού, διόρθωσης και ενίσχυσης της κοινωνικής δικαιοσύνης και του αναδιανεμητικού χαρακτήρα της κυβερνητικής πολιτικής, ενώ η συνολική δημοσιονομική επίπτωση αυτών των επιπρόσθετων μέτρων είναι 4,8 δισ. ευρώ, ή 2% του ΑΕΠ.

    Το νομοσχέδιο που περιλαμβάνει τα μέτρα φέρει τον τίτλο "Προστασία της εθνικής οικονομίας - Επείγοντα μέτρα για την αντιμετώπιση της δημοσιονομικής κρίσης", κατετέθη σήμερα με την διαδικασία του κατεπείγοντος. Αύριο θα τεθεί προς επεξεργασία στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής και μεθαύριο αναμένεται να συζητηθεί και ψηφιστεί από την ολομέλεια του σώματος.

    Γ. Παπανδρέου: "Τώρα είναι η ώρα της Ευρώπης"

    Πρέπει να βάλουμε τις μηχανές στο φουλ για να εφαρμόσουμε κάθε δέσμευσή μας τόνισε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, στην εισαγωγική του ομιλία κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ενώ αναφερόμενος στα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση τόνισε ότι η δημοσιονομική σωτηρία της χώρας θα πάει στράφι αν η κυβέρνηση δεν αποδείξει στους πολίτες ότι ήρθε να αλλάξει τα πάντα στη χώρα σε όφελος των πολιτών και του δημοσίου συμφέροντος.

    Ο κ. Παπανδρέου στην ομιλία του έκανε δύο επισημάνσεις, σημαντικότερη των οποίων ήταν εκείνη που αφορά στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο τι θα κάνει από σήμερα που η ελληνική κυβέρνηση ανακοίνωσε τις αποφάσεις της. Βασική προϋπόθεση της επιτυχίας της Ελλάδας, τόνισε ο πρωθυπουργός, είναι να υπάρξει έμπρακτη ευρωπαϊκή στήριξη και κοινοτική αλληλεγγύη.

    Όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, το πρόβλημα από σήμερα δεν μπορεί να χαρακτηρισθεί ελληνικό. Εμείς, πρόσθεσε, κάναμε αυτό που έπρεπε και με το παραπάνω. Και υπογράμμισε πως "τώρα είναι η ώρα της Ευρώπης" για την οποία, όπως τόνισε, είναι μια ιστορική στιγμή.

    Παράλληλα, ο κ. Παπανδρέου άφησε ανοικτό το θέμα της προσφυγής της Ελλάδας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, τονίζοντας ότι θα είναι η ύστατη λύση για τη χώρα εάν δεν ανταποκριθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση και παράλληλα δεν ανταποκριθούν και οι αγορές.

    Εξέφρασε, πάντως, την ελπίδα ότι όλα θα πάνε καλά και τελικά η "μετρολογία" και το δημοσιονομικό θα πάρουν δευτερεύουσα θέση στη δημοσιότητα.

    Το καθήκον της κυβέρνησης, τόνισε ο κ. Παπανδρέου, είναι να σώσει την πατρίδα από κάθε είδους κηδεμονία, εξάρτηση, βαθιά ύφεση και τα πρωτοφανή κοινωνικά προβλήματα που θα επέφερε μια ενδεχόμενη χρεοκοπία. Οι αποφάσεις μας, πρόσθεσε, δεν είναι ευχάριστες για κανέναν από εμάς, αλλά σε τέτοιες συνθήκες δεν υπάρχουν δεύτερες σκέψεις.

    Τόνισε ότι ο ίδιος είναι αποφασισμένος να πει αλήθειες για τη χώρα και παράλληλα να προχωρήσει άμεσα σε ό,τι είναι αναγκαίο για να εξασφαλισθεί η επιβίωση της χώρας. Και ζήτησε από όλους σοβαρότητα και αφοσίωση στον κοινό στόχο που επιβάλλουν οι στιγμές.

    Ο κ. Παπανδρέου, ανέφερε, επίσης, πως εάν όλα πάνε καλά όπως ελπίζει, το στοίχημα θα μετατεθεί από τον τομέα των δημοσιονομικών σε άλλους τομείς και ανέφερε χαρακτηριστικά παραδείγματα θεμάτων που θα πρέπει να απασχολήσουν κάθε υπουργείο.

    Τόνισε, επίσης, ότι τα μέλη της κυβέρνησης θα πρέπει να βγαίνουν πολύ περισσότερο προς τα έξω για να έχουν επαφή με τον κόσμο στην περιφέρεια, στην κομματική βάση, αλλά και με τους κοινωνικούς φορείς και τον απλό πολίτη για να αισθανθεί ότι η πολιτεία και ιδιαίτερα αυτή η κυβέρνηση είναι κοντά του.

    Επισήμανε, επίσης, στα μέλη της κυβέρνησης ότι πέραν από τον όγκο της δουλειάς πρέπει να δοθεί βάρος και στην ποιότητά της, με την έννοια, όπως είπε, των καινοτόμων, ριζοσπαστικών και τολμηρών λύσεων που ξεφεύγουν από την πεπατημένη.

    Πρέπει να δίνουμε, τόνισε, κάθε εβδομάδα ένα δείγμα γραφής από έναν τομέα είτε αυτός είναι της κοινωνικής δικαιοσύνης, είτε της αναπτυξιακής πολιτικής, είτε των θεσμικών αλλαγών. Και αυτό πρέπει να γίνεται οργανωμένα και αποτελεσματικά.

    Ιδιαιτέρως, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι δεν πρέπει να βρεθούμε ξανά στη θέση να λάβουμε και άλλα μέτρα και προς τούτο, δήλωσε, ότι θα είναι κοντά στους υπουργούς για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος. Δεν μπορούμε, τόνισε, να έχουμε καθυστερήσεις στο έργο μας, προσθέτοντας ότι δεν θα μας συγχωρηθεί η αδράνεια.

    Γ. Παπακωνσταντίνου: Τα μέτρα είναι μόνιμου χαρακτήρα

    "Τα μέτρα που εγκρίθηκαν από το Υπουργικό Συμβούλιο θωρακίζουν απολύτως το στόχο για τη μείωση του ελλείμματος κατά τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες το 2010- και πιθανόν επιτρέπουν υπέρβαση του στόχου αυτού- και απαντούν με τον πλέον πειστικό τρόπο στις αιτιάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και στο κλίμα στις αγορές", δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου σε συνάντησή του με οικονομικούς συντάκτες.

    Ο κ. Παπακωνσταντίνου χαρακτήρισε τα μέτρα προφανώς δύσκολα αλλά αναγκαία γιατί κρίνεται η δυνατότητα της χώρας να μπορεί να δανείζεται. Ο υπουργός πρόσθεσε ότι η Ελλάδα κάνει αυτά που πρέπει να κάνει και θα συνεχιστούν οι συζητήσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση και τους εταίρους τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες για να υπάρξει και η απαιτούμενη στήριξη. Αφησε όμως ανοιχτό το ενδεχόμενο προσφυγής στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο λέγοντας "ο πρωθυπουργός είπε ότι δεν μπορεί να κλείνει όλες τις πόρτες. Προφανώς θέλουμε την κοινοτική αλληλεγγύη αλλά δεν μπορούμε να αποκλείσουμε εντελώς το θέμα του ΔΝΤ".

    Σύμφωνα με τον κ. Παπακωνσταντίνου με τα μέτρα που ανακοινώθηκαν εξαντλείται η λήψη παρόμοιων μέτρων για το 2010 και επιχειρείται με τις σημερινές κινήσεις η λήψη επιπλέον μόνιμων μέτρων όπως ζητούσαν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το ΔΝΤ και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η συγκράτηση ή και μείωση του μισθολογικού κόστους στο δημόσιο.

    Ο κ. Παπακωνσταντίνου ανέφερε ότι για τη μείωση του μισθολογικού κόστους στο δημόσιο το οποίο την τελευταία πενταετία είχε αυξηθεί κατά 40% αποφεύχθηκαν οι δραστικές λύσεις όπως η κατάργηση του 14ου μισθού.

    Σύμφωνα με τον υπουργό η περικοπή κατά 30% του επιδόματος αδείας και των δώρων Πάσχα και Χριστουγέννων επιμερίζει σε όλο το έτος την απώλεια της αγοραστικής δύναμης των δημοσίων υπαλλήλων.

    Η μείωση κατά 7% των αποδοχών στις ΔΕΚΟ και τα νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου έγινε διότι εκεί δεν υπάρχουν επιδόματα για να περικοπούν, ενώ το ύψος της περικοπής των συντάξεων των συνταξιούχων της ΔΕΗ και του ΟΤΕ είναι θέμα των ταμείων αυτών.

    Ερωτηθείς σχετικά ο υπουργός ανέφερε ότι τα μέτρα αυτά της εισοδηματικής πολιτικής είναι μόνιμου χαρακτήρα και θα ισχύσουν έως ότου τουλάχιστον η χώρα παραμένει σε διαδικασία επιτήρησης. Πιθανές διορθωτικές κινήσεις θα εξεταστούν από την κυβέρνηση μετά την έξοδο της χώρας από τη διαδικασία της επιτήρησης και σε συνδυασμό με το νέο μισθολόγιο στο δημόσιο.

    Σημειώνεται ότι οι περικοπές μέσω της εισοδηματικής πολιτικής θα ισχύσουν αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου φέτος και θα αφορούν τις μικτές αποδοχές.

    Ο κ. Παπακωνσταντίνου ανέφερε ότι η ύφεση στην Ελλάδα φέτος θα είναι υψηλότερη από το μείον 0,3% που προέβλεπε ο προϋπολογισμός αλλά δεν θα φθάσει στο ύψος των προβλέψεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της Τραπέζης της Ελλάδος (που προβλέπουν αρνητικό ρυθμό κατά 1 έως 2%).

    Σύμφωνα με τον υπουργό τα φορολογικά έσοδα για τον Φεβρουάριο είναι κοντά στο στόχο που έχει τεθεί αλλά δεν τον προσεγγίζουν καθώς υπήρξαν και οι απεργίες των ελεγκτικών μηχανισμών.

    Τέλος ερωτηθείς για την πρόταση της υπουργού Οικονομίας Λούκας Κατσέλη στο σημερινό υπουργικό συμβούλιο να επιβληθεί φόρος αλληλεγγύης σε όσους παρόχους υπηρεσιών δεν υπόκεινται σε ΦΠΑ (ιδιωτικές κλινικές, καζίνο κλπ.) ο κ. Παπακωνσταντίνου ανέφερε ότι "είναι μια ενδιαφέρουσα ιδέα και θα την κοιτάξουμε αλλά δεν έχουμε κάτι τελειωμένο αυτή τη στιγμή" και πρόσθεσε ότι με το φορολογικό νομοσχέδιο θα επεκταθεί η επιβολή του ΦΠΑ σε όλους αυτούς τους παρόχους εκτός από τις ιατρικές υπηρεσίες.

    Γ.Παπανδρέου: "Ηταν ανάγκη να πάρουμε δύσκολες αποφάσεις"

    Για "δύσκολες αποφάσεις που δεν ήταν απλώς επιλογή, αλλά ήταν ανάγκη να πάρουμε", έκανε λόγο ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, σε δήλωσή του μετά τη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια.

    Ο πρωθυπουργός εξήγησε ότι οι συγκεκριμένες αποφάσεις είναι αναγκαίες για την επιβίωση της χώρας μας, της οικονομίας μας, για να φύγει η Ελλάδα από τη δίνη και των κερδοσκόπων και της δυσφήμησης.

    "Να ανασάνουμε, για να μπορέσουμε να δώσουμε και αυτή τη μάχη", είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παπανδρέου.

    Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι ο ίδιος και η κυβέρνηση δίνουν μαζί και δίπλα στον ελληνικό λαό τη μάχη για μια πιο δίκαιη κοινωνία, για τις μεγάλες αλλαγές που θα φέρουν ανάπτυξη, δουλειές και προοπτική στον τόπο.

    Για "δύσκολες μέρες", μίλησε και κ. Παπούλιας, υποδεχόμενος τον πρωθυπουργό στο Προεδρικό Μέγαρο.

    Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η χώρα μας βρέθηκε στη δίνη του κυκλώνα, των πιστωτών και των διεθνών αγορών και πρόσθεσε πως, "δείχνουμε, η Ελλάδα και ο ελληνικός λαός ότι μπορεί αξιόπιστα να παίρνει αποφάσεις".

    "Αναμένουμε δικαίως πια την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και είναι η άλλη πλευρά αυτής της συμφωνίας", τόνισε ο κ. Παπανδρέου και έκανε λόγο για ιστορική ευθύνη και της Ευρώπης.

    Ακόμη, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι "είναι πια αυτό το αναγκαίο βήμα για να πάμε σε μια μάχη για μεγάλες αλλαγές" και μέτρα κοινωνικής δικαιοσύνης και προστασίας του πολίτη, ώστε να ξέρει πλέον ότι η πολιτεία σέβεται τον ίδιο και τα χρήματά του και του δημιουργεί προοπτικές για εργασία και ανάπτυξη.

    "Αυτή τη μάχη δίνουμε και θα τη δώσουμε όλοι, η κυβέρνηση μαζί και δίπλα με τον ελληνικό λαό", τόνισε ο πρωθυπουργός.

    "Κύριε πρόεδρε, είναι σωστά αυτά που λέτε", είπε ο κ. Παπούλιας. Υπογράμμισε δε, ότι "πρέπει να αποκτήσουμε την κοινωνική αξιοπιστία με κοινωνική ευαισθησία και νομίζω ότι σε αυτό θα ανταποκριθεί ο ελληνικός λαός, όταν πειστεί ότι είναι σωστά και δίκαια τα μέτρα και ότι πρέπει να προσφέρουν περισσότερα αυτοί που έχουν περισσότερα".

    Ο κ. Παπανδρέου σημείωσε με τη σειρά του, ότι πρέπει να είναι αναλογικά τα βάρη.

    Ο πρωθυπουργός, ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την πρωτοβουλία του να αναλάβει το Ταμείο Στήριξης για την οικονομία της χώρας, κάτι που πρότεινε ο πρόεδρος της Βουλής Φίλιππος Πετσάλνικος.

  • ** Στη συνέχεια, υπό την προερεία του κ. Γ.Παπανδρέου πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου σύσκεψη με τους προέδρους της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδας (ΓΣΕΕ), της Ανώτατης Διοίκησης Ενώσεων Δημοσίων Υπαλλήλων (ΑΔΕΔΥ), της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ), της Εθνικής Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) και του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ).

    Ικανοποίηση από Γιούνκερ και Μπαρόζο

    Ο επικεφαλής του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της ζώνης του ευρώ Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ χαιρέτισε τα θαρραλέα, όπως τα χαρακτήρισε, πρόσθετα μέτρα λιτότητας που εξήγγειλε η ελληνική κυβέρνηση και τόνισε ότι η Ελλάδα μπορεί να υπολογίζει στην οικονομική βοήθεια των εταίρων της, αν κριθεί αναγκαίο.

    "Ο πρόεδρος του Eurogroupe χαιρετίζει την εξαγγελία μιας σειράς μέτρων από την ελληνική κυβέρνηση", αναφέρει σχετική ανακοίνωση του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

    "Αυτή η εξαγγελία επιβεβαιώνει τη δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να επιτύχει τους στόχους" που καθόρισε, προσθέτει.

    "Ο πρόεδρος του Eurogroupe επιβεβαιώνει ότι τα μέλη της ευρωζώνης είναι έτοιμα να αναλάβουν συντονισμένη και αποφασιστική δράση, αν χρειαστεί, ώστε να διαφυλάξουν τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα της ζώνης του ευρώ στο σύνολό της", καταλήγει η ανακοίνωση.

    Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο εξέφρασε από τις Βρυξέλλες την ικανοποίηση της ΕΕ για τα πρόσθετα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής που ανακοίνωσε σήμερα η ελληνική κυβέρνηση.

    Απευθυνόμενος σε δημοσιογράφους στο κέντρο Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο κ. Μπαρόζο ανέφερε ότι τα σημερινά μέτρα βεβαιώνουν τη δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης να μειώσει το δημοσιονομικό της έλλειμμα κατά 4% το 2010 και να εφαρμόσει το φιλόδοξο πρόγραμμά της για την εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών της χώρας.

    Ο πρόεδρος της Επιτροπής αναφέρθηκε στα μέτρα για μείωση των δαπανών και τις περικοπές στο δημόσιο τομέα, χαρακτηρίζοντάς τα ως πολύ σημαντικά στην κατεύθυνση της υλοποίησης των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων που θα τονώσουν την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας «προς το συμφέρον του ελληνικού λαού και της ευρωζώνης».

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στηρίζει, είπε, την Ελλάδα σε αυτή την προσπάθεια και θεωρεί τα σημερινά μέτρα ένα «ισχυρό δείγμα» της αποφασιστικότητας της ελληνικής κυβέρνησης να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της, κατέληξε ο πρόεδρος της Επιτροπής.

    Ολι Ρεν: Να εφαρμοστούν πλήρως και έγκαιρα

    Η ανακοίνωση της ελληνικής κυβέρνησης για τη λήψη νέων πρόσθετων μέτρων αποτελεί μια κρίσιμη καμπή στη ιστορία των δημοσιονομικών και οικονομικών εξελίξεων της Ελλάδας, δήλωσε σήμερα από τις Βρυξέλλες ο αρμόδιος για τις οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις επίτροπος Ολι Ρεν, ο οποίος τόνισε παράλληλα ότι αυτό που προέχει τώρα, είναι να εφαρμοστούν πλήρως και έγκαιρα τα μέτρα που ανακοινώθηκαν.

    Ειδικότερα,σε συνάντηση που είχε με ομάδα διαπιστευμένων ανταποκριτών στις Βρυξέλλες, ο Ρεν είπε ότι η Ελλάδα επιδεικνύει αποφασιστικότητα και ενότητα για τη μεταρρύθμιση της χώρας,αλλά και για να θέσει υπό έλεγχο το δημοσιονομικό έλλειμμα.

    Σύμφωνα με τον Ολι Ρεν, τα μέτρα που ανακοινώθηκαν θα βοηθήσουν την Ελλάδα να ανακτήσει την αξιοπιστία της έναντι των αγορών και των ευρωπαίων εταίρων, αλλά και να συμβάλει ώστε να καθησυχαστούν οι ανησυχίες των αγορών.

    Σε ό,τι αφορά ειδικότερα τα μέτρα που ανακοινώθηκαν,είπε ότι η αύξηση του ΦΠΑ θα ισχύσει από τις 15 Μαρτίου, ενώ η μείωση των επιδομάτων στους μισθούς του δημοσίου θα ισχύσει αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου.

    Τόνισε ότι αναμένεται αυτά τα μέτρα να υιοθετηθούν από την ελληνική Βουλή την Παρασκευή και απηύθυνε έκκληση για τη μέγιστη δυνατή συναίνεση από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

    Ο Ολι Ρεν σημείωσε ακόμη ότι η Επιτροπή είναι παρούσα για να βοηθήσει την Ελλάδα και την ελληνική κοινωνία και τόνισε πως ο ίδιος έχει πολλούς Ελληνες φίλους εντός και εκτός Ελλάδας, που επιθυμούν να δουν πραγματικές αλλαγές στην ελληνική κοινωνία.

    Τόνισε ότι το τελευταίο διάστημα είχαμε μια «οικονομική, πολιτική και στατιστική έκρηξη του ελληνικού δημοσιονομικού ελλείμματος», γεγονός που οδήγησε την ΕΕ να λάβει αποφάσεις για τη διόρθωση του ελλείμματος.

    Ο κοινοτικός επίτροπος εξέφρασε ακόμη την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι τα μέτρα που ανακοινώθηκαν σήμερα, επικεντρώνονται στον τομέα των δαπανών, τονίζοντας ότι είναι μόνιμου χαρακτήρα και πως θα έχουν θετικό αντίκτυπο στην ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας που είναι η "Αχίλλειος πτέρνα" της χώρας τα τελευταία χρόνια.

    Σύμφωνα με τον κοινοτικό επίτροπο, «η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια ζούσε πάνω από τις δυνατότητες της, κάτι που κανένα κράτος δεν μπορεί να πράττει επ' άπειρον».

    Ο Φιλανδός επίτροπος διευκρίνισε ακόμη ότι εφόσον εφαρμοστούν πλήρως, τα μέτρα που ανακοινώθηκαν σήμερα είναι επαρκή για φέτος, συμπλήρωσε, ωστόσο, ότι θα απαιτηθεί περαιτέρω δημοσιονομική σταθεροποίηση το 2011 και το 2012.

    Απαντώντας σε σειρά ερωτήσεων για το αν υπάρχει σχέδιο στήριξης της Ελλάδας από την ΕΕ, ο κοινοτικός επίτροπος απέφυγε να διευκρινίσει ποιες είναι οι προθέσεις των Βρυξελλών, επαναλαμβάνοντας ότι εφόσον κριθεί αναγκαίο η ΕΕ έχει τους μηχανισμούς και τα μέσα σε ευρωπαϊκό πλαίσιο προκειμένου να διασφαλίσει με αποφασιστικό και συντονισμένο τρόπο την οικονομική σταθερότητα της ευρωζώνης.

    Μέρκελ: Σημαντικό μήνυμα

    «Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό μήνυμα προκειμένου να κερδηθεί η εμπιστοσύνη των αγορών προς την Ελλάδα και συνακόλουθα να ενισχυθεί και πάλι το Ευρώ», δήλωσε η γερμανίδα καγκελάριος Αγγελα Μέρκελ σχολιάζοντας την ανακοίνωση των μέτρων της ελληνικής κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης.

    Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της καγκελαρίας, η Μέρκελ δήλωσε πως «δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική λύση για την Ελλάδα παρά να ανταποκριθεί στα καθήκοντά της», χαρακτηρίζοντας το δρόμο αυτόν «μονόδρομο».

    Η γερμανίδα καγκελάριος εξέφρασε την αναγνώρισή της για τη λήψη των μέτρων: «Ειμαι χαρούμενη και ικανοποιημένη που η ελληνική κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός της δεν φείδονται καμίας προσπάθειας για να προχωρήσουν σε αυτόν το δύσκολο δρόμο», είπε.

    Η μείωση του ελλείμματος κατά 4 μονάδες μέσα στο 2010 «είναι το πρώτο βήμα σε μία μεγαλύτερη πορεία με στόχο τον περιορισμό του ελλείμματος στο 3 %», πρόσθεσε η Μέρκελ, ενώ απαντώντας σε σχετική ερώτηση αποσαφήνισε εκ νέου ότι στη συνάντηση που θα έχει με τον Πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου την Παρασκευή δεν τίθεται θέμα παροχής οικονομικής στήριξης στην Ελλάδα.

    «Θα συζητήσουμε για την υλοποίηση αυτών των μέτρων και θέλω να καταστήσω απόλυτα σαφές πως αντικείμενο (σ.σ. των συνομιλιών) την Παρασκεύη δεν είναι η παροχή οικονομικής βοήθειας, αλλα οι καλές σχέσεις μεταξύ της Γερμανίας και της Ελλάδας», είπε η Μέρκελ.

    ΕΚΤ: Αναγκαία και κατάλληλα τα μέτρα

    Την ικανοποίησή του για «τα πρόσθετα μέτρα μόνιμου χαρακτήρα» τα οποία ανακοίνωσε η ελληνική κυβέρνηση, εκφράζει το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), σε ανακοίνωση που εξέδωσε από την Φρανκφούρτη.

    Ειδικότερα, στην ανακοίνωσή της η ΕΚΤ χαρακτηρίζει «αναγκαία» και «κατάλληλα» τα μέτρα τα οποία ανακοίνωσε η ελληνική κυβέρνηση, και τονίζει ότι η πρόθεση για την άμεση εφαρμογή τους δείχνει τη θέληση της ελληνικής κυβέρνησης να επιτύχει τους στόχους που θέτει το πρόγραμμα σταθερότητας και ειδικότερα τη δημοσιονομική σταθεροποίηση μέσα στο 2010.

    «Η περικοπή των κρατικών δαπανών και η προσαρμογή των μισθών του δημοσίου τομέα είναι ουσιαστικής σημασίας τόσο για την μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών, όσο και για τη βελτίωση των τιμών και της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας», αναφέρει στην ανακοίνωσή της η ΕΚΤ και προσθέτει ότι η Ελλάδα αναγνωρίζει την ανάγκη να υιοθετηθούν και να εφαρμοστούν άμεσα αποφασιστικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, όπως ζήτησε το Συμβούλιο Ecofin της 16ης Φεβρουαρίου.

    «Το αποφασιστικό πρόγραμμα διαρθρωτικών και δημοσιονομικών μεταρρυθμίσεων θα ωφελήσει τους Έλληνες πολίτες και θα βοηθήσει την ελληνική οικονομία να ξεπεράσει τις σημερινές δυσκολίες και να επανέλθει, μεσοπρόθεσμα, σε μία βιώσιμη ανάπτυξη, η οποία θα αυξήσει την απασχόληση», καταλήγει η ανακοίνωση της ΕΚΤ.

    ΔΝΤ: Πολύ ισχυρά τα μέτρα

    Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), χαρακτήρισε "πολύ ισχυρά" τα νέα δημοσιονομικά μέτρα που παρουσίασε η κυβέρνηση της Αθήνας για την αντιμετώπιση της κρίσης του χρέους στην Ελλάδα.

    "Χαιρετίζουμε τα σημαντικά δημοσιονομικά μέτρα που ανακοινώθηκαν σήμερα από τις ελληνικές αρχές. Αποτελούν ένα σύνολο πολύ ισχυρών δημοσιονομικών μέτρων", αναφέρει η Κάρολιν Ατκινσον, εκπρόσωπος του Ταμείου, σε ανακοίνωση της που δόθηκε στη δημοσιότητα στην Ουάσινγκτον.

    "Η εφαρμογή αυτής της δέσμης μέτρων θα είναι μια κρίσιμη καμπή σε μια διαδικασία που θα διαρκέσει πολλά χρόνια", εκτιμά η κα. Ατκινσον, διευθύντρια εξωτερικών σχέσεων του διεθνούς Οργανισμού.

    Η ίδια πρόσθεσε ότι το ΔΝΤ είναι έτοιμο να προσφέρει "την τεχνογνωσία του" για να "βοηθήσει τις αρχές στην υλοποίηση των σχεδίων τους".

    [02] "Θα βαθύνει η ύφεση"

    Την αντίθεσή του στα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση εξέφρασε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς υποστηρίζοντας ότι "τα μέτρα δεν είναι μίγμα σωτηρίας για την οικονομία, αλλά την παραλύουν και τραυματίζουν τον κοινωνικό ιστό".

    Ο κ. Σαμαράς άσκησε κριτική στην κυβέρνηση λέγοντας ότι: "στα πρόθυρα της χρεοκοπίας μας έφεραν πάνω από όλα οι χειρισμοί του ΠΑΣΟΚ στο τελευταίο πεντάμηνο, αυτά που έκανε και κυρίως αυτά που δεν έκανε" και πρόσθεσε ότι αυτή είναι η ευθύνη του σημερινού ΠΑΣΟΚ την οποία δεν μπορεί να την μεταθέσει σε άλλους. Είπε ακόμη ότι τα προβλήματα της χώρας είναι πολύ σοβαρά και έχουν διαχρονική ευθύνη όλα τα κόμματα που κυβέρνησαν και ασφαλώς και η Νέα Δημοκρατία. "Η Νέα Δημοκρατία διέπραξε σφάλματα και τα πλήρωσε, σήμερα έχει γυρίσει σελίδα, δεν απολογούμαι για κανέναν, κοιτάζω το μέλλον. Το πρόβλημα είναι του πρωθυπουργού που αντί να κοιτάζει το μέλλον ασχολείται μόνο με το χθες", ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σαμαράς.

    Συνεχίζοντας την επίθεσή του κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι "φυγομάχησε", γιατί τα μέτρα δεν τα ανακοίνωσε ο ίδιος ο κ. Παπανδρέου αλλά ο εκπρόσωπός του. Πρόσθεσε ότι αν ο κ. Παπανδρέου είχε πάρει τα μέτρα νωρίτερα θα ήταν ηπιότερα, λιγότερο επώδυνα και δεν θα τα επέβαλαν οι κοινοτικοί ελεγκτές. Υποστήριξε ότι μέχρι στιγμής ο δανεισμός με αυξημένα επιτόκια μας στοίχισε περί τα 300 εκατομμύρια ευρώ.

    Ο κ. Σαμαράς εκτιμά ότι: "τα μέτρα θα βαθύνουν την ύφεση γιατί θα χαθεί το 25 με 30% της αγοραστικής δύναμης των νοικοκυριών καθώς επίσης αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα τόνωσης της οικονομίας, η κυβέρνηση θα υποχρεωθεί σε νέες οδυνηρές για το λαό αποφάσεις". Ο πρόεδρος της ΝΔ υποστήριξε ότι χρειάζεται άλλο μίγμα πολιτικής για να βγούμε από την κρίση και ότι χρειάζεται περιστολή της δημόσιας σπατάλης. Ειδικότερα είπε ότι η Νέα Δημοκρατία απορρίπτει την αύξηση του ΦΠΑ, απορρίπτει κάθε αύξηση της φορολογίας στα καύσιμα, απορρίπτει την περικοπή του 14ου μισθού και αντιπροτείνει μεγαλύτερο φόρο στον καπνό και στα ποτά, μεγαλύτερη φορολογία στα είδη πολυτελείας, αύξηση των εσόδων από την αξιοποίηση της περιουσίας του δημοσίου, μεγαλύτερες περικοπές στα λειτουργικά έξοδα του κράτους.

    Σημείωσε με έμφαση ότι: "κόκκινη γραμμή για μας είναι η προστασία των χαμηλόμισθων και των χαμηλοσυνταξιούχων και η στήριξη της μεσαίας τάξης με μέτρα που δίνουν ανάσες στην αγορά". Ως θετική κατεύθυνση πρότεινε την πιο θαρραλέα περιστολή της δημόσιας σπατάλης, την τόνωση της αγοράς, την λήψη μέτρων για τον επαναπατρισμό κεφαλαίων από το εξωτερικό, καθώς επίσης και την αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της χώρας στον τουρισμό και στη ναυτιλία.

    Για τη δική του στάση ανέφερε ότι ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κράτησε υπεύθυνη στάση, παρακίνησε την κυβέρνηση να πάρει μέτρα και πρότεινε ήδη πριν από 3 μήνες διαφορετικό μίγμα πολιτικής για την αντιμετώπιση της κρίσης.

    [03] Αναστολή επιστροφών του ΦΠΑ

    Αναστέλλονται μέχρι 31/5/2010 οι επιστροφές ΦΠΑ προς τις επιχειρήσεις σύμφωνα με εγκύκλιο που εξέδωσε το υπουργείο Οικονομικών.

    Όπως διευκρινίζει το υπουργείο, η αναστολή των επιστροφών κρίθηκε αναγκαία προκειμένου να διενεργηθούν οι απαραίτητοι προσωρινοί ή τακτικοί έλεγχοι γι αυτές.

    [04] "Ακρόπολις": Προφυλακίσεις υπευθύνων

    Την προφυλάκιση των τριών υπευθύνων της Χρηματιστηριακής Εταιρίας «Ακρόπολις» διατάσσει με βούλευματά του το Συμβούλιο Εφετών, σχετικά με την υπόθεση των ομολόγων.

    Το Συμβούλιο κλήθηκε να λύσει το θέμα της διαφωνίας, που προέκυψε ανάμεσα σε ανακριτή και εισαγγελέα, ως προς την προσωρινή κράτηση μετά τις απολογίες των τριών κατηγορουμένων, Σοφοκλή και Θεόδωρου Πρινιωτάκη και Γιώργου Αποστολίδη.

    Οι εφέτες του Συμβουλίου τάχθηκαν με την άποψη του εισαγγελέα Εφετών, Αντώνη Λιόγα που είχε τη γνώμη ότι οι τρεις κατηγορούμενοι πρέπει να προφυλακιστούν.

    Ο εφέτης ανακριτής της υπόθεσης, Γιώργος Λέκκας, εκτιμούσε ότι στους κατηγορουμένους πρέπει να επιβληθούν περιοριστικοί όροι και χρηματική εγγύηση 500.000 ευρώ στον καθένα και να αφεθούν ελεύθεροι.

    Οι Σοφοκλής και Θεόδωρος Πρινιωτάκης και Γιώργος Αποστολίδης κατηγορούνται, στην υπόθεση της αγοροπωλησίας του δομημένου ομολόγου των 280 εκατ. ευρώ από τέσσερα ταμεία το 2007, για απάτη, νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα, εγκληματική οργάνωση και φοροδιαφυγή.

    [05] Εξεταστικές για Ζήμενς και Βατοπαίδι

    Με την εξέταση του πρωτοδίκη και τέταρτου ειδικού ανακριτή στην υπόθεση Ζήμενς, Νικόλαου Ζαγοριανού, συνεχίστηκαν χθες οι εργασίες της εξεταστικής επιτροπής της Βουλής που διερευνά την συγκεκριμένη υπόθεση. Η εξέτασή του, που κινήθηκε στο πλαίσιο των όσων έχει υποστηρίξει στα απολογητικά του υπομνήματα, θα συνεχιστεί και αύριο.

    Εναντίον του ανακριτή έχει ασκηθεί πειθαρχική και ποινική δίωξη για τον όλο χειρισμό της ανάκρισης, για παράβαση καθήκοντος και για προσπάθεια χειραγώγησης και συγκάλυψης της υπόθεσης.

    Ο μάρτυρας έκανε λόγο για μία μοναδική σε όγκο και πολυπλοκότητα διεθνή υπόθεση, αφού ενέπιπταν μεταξύ άλλων και σοβαρά νομικά ζητήματα που έπρεπε να επιλυθούν, όπως ο νόμος περί νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, ο οποίος έχει τροποποιηθεί αλλεπάλληλες φορές.

    Χρειάστηκαν μάλιστα, όπως είπε, δύο μήνες για να ταξινομήσει τις 90.000 σελίδες των δύο υποθέσεων που χρεώθηκε: της προγραμματικής σύμβασης 8002 του 1997 για την ψηφιακοποίηση του ΟΤΕ και του συστήματος ασφαλείας των ολυμπιακών αγώνων C4 I. Για το φόβο της παραγραφής, είπε, ξεκίνησε από την υπόθεση του ΟΤΕ.

    Απαντώντας στο βασικό πολιτικό ερώτημα, γιατί δεν απέστειλε αμελλητί στη Βουλή τις δικογραφίες από τις οποίες προέκυψε εμπλοκή πολιτικών προσώπων, απάντησε ότι δεν το έπραξε, γιατί δεν αναφέρθηκαν από κανέναν μάρτυρα, από όσους κατέθεσαν στην Ελλάδα είτε στη Γερμανία, στον ίδιο ή στον εισαγγελέα Παναγιώτη Αθανασίου, συγκεκριμένα ονόματα πολιτικών που φέρεται να δωροδοκήθηκαν.

    - Δεν προέκυψε κανένα στοιχείο σε βάρος συγκεκριμένων πολιτικών. Μπορεί να υπήρξαν ομολογίες και αναφορές για «μαύρο» χρήμα και μίζες, αλλά κανείς δεν έδωσε ονόματα. Αν υπήρχαν τέτοια στοιχεία θα είχαν πάει αμελλητί οι υποθέσεις στη Βουλή, τόνισε ο μάρτυρας.

    Δεν θεώρησε, όπως απάντησε σε ερώτηση του προέδρου της επιτροπής Σήφη Βαλυράκη, ότι ήταν επαρκής για να αποσταλεί η υπόθεση στη Βουλή, η κατάθεση του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δημόσιας Τάξης Χρήστου Μαρκογιαννάκη, που χαρακτήριζε ως ζημιογόνα τη σύμβαση του C4 I.

    Δεν περιέλαβε εξ αυτού του λόγου και στα τρία εντάλματα σύλληψης του Χριστοφοράκου, τα αδικήματα της δωροδοκίας και του "ξεπλύματος μαύρου χρήματος", αφού δεν δόθηκαν συγκεκριμένα στοιχεία, γεγονός για το οποίο εγκαλείται από τον αντιπρόεδρο του Αρείου Πάγου Ιωάννη Παπανικολάου στην πειθαρχική του δίωξη.

    Σύμφωνα με τη βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Βασιλική Τσόνογλου, παραδέχθηκε ο μάρτυρας ότι έλαβε γνώση του σήματος της "Βρετανικής Αρχής Ξεπλύματος Μαύρου Χρήματος" για τις μεγάλες κινήσεις κεφαλαίων που έκανε το πρώην στέλεχος της Siemens και φυγόδικος Χρήστος Καραβέλας, αλλά απλώς «πάγωσε» τους λογαριασμούς του, χωρίς να θεωρήσει ότι πρόκειται για προπαρασκευαστική πράξη ξεπλύματος μαύρου χρήματος, ή φυγής στο εξωτερικό.

    Στην ίδια λογική είπε ότι αυτό θα έπρεπε να το είχε αποφασίσει εισαγγελέας, ούτε μπορούσε να απαγορευτεί η έξοδος από τη χώρα του Μιχάλη Χριστοφοράκου, αφού δεν είχε απολογηθεί για τις κατηγορίες που του είχαν απαγγελθεί.

    Ο μάρτυρας διέψευσε ότι είχε συνεχείς επαφές με τον πρώην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γιώργο Σανιδά, όπως κατήγγειλε ο συνήγορος του Γ. Σκαρπέλη, Γιάννης Μαντζουράνης κι είπε απλώς, ότι τον επισκέφθηκε δυο-τρεις φορές μετά την επιστροφή του από τη Γερμανία και δεν χρειάστηκε να τον συμβουλευθεί για οποιοδήποτε ζήτημα.

    Για το θέμα της πλημμελούς έκθεσης κατάσχεσης εγγράφων από τα γραφεία της Siemens, θέμα για το οποίο του έχει ασκηθεί ποινική δίωξη, γιατί κινδυνεύει να χαρακτηριστεί ως αναξιόπιστη η ανάκριση, ο μάρτυρας απάντησε ότι ήταν τεράστιος ο όγκος των εγγράφων, ότι ήσαν τα περισσότερα στα γερμανικά, ότι δεν υπήρξε κίνδυνος υπεξαίρεσης, γιατί όλα έγιναν παρουσία υπαλλήλου, ενώ, τέλος, κανένας κατηγορούμενος ή συνήγορος εξέφρασε κάποια ένσταση.

    Το πρωί εξάλλου εξετάσθηκε από την εξεταστική επιτροπή ο Απόστολος Μπαράτσης, ο οποίος διετέλεσε μέλος του Δ.Σ. του ΟΤΕ για τέσσερις μήνες το 2004 επί προεδρίας Παναγή Βουρλούμη.

    Όπως είπε ο ίδιος εξαναγκάσθηκε σε παραίτηση με απαίτηση του ίδιου του προέδρου του Οργανισμού, γιατί θεωρήθηκε υπεύθυνος για διαρροές στον Τύπο για υπερκοστολογήσεις συμβάσεων.

    Κατέθεσε επίσης ότι είχε διαφωνήσει με τον τότε γενικό διευθυντή τεχνικών υπηρεσιών του Οργανισμού Χρήστο Μαλαπάνη για υπερκοστολογημένη σύμβαση κατά 50% τουλάχιστον για την τεχνική υποστήριξη δικτύων του ΟΤΕ.

    Ο μάρτυρας είπε ότι στον ΟΤΕ υπήρχε η ίδια ομάδα ανθρώπων που από το 1998 συνέτασσε τις προδιαγραφές των συμβάσεων και μετείχε στις επιτροπές αξιολόγησης και έγκρισής τους.

    Ο βουλευτής της ΝΔ Πάνος Καμμένος ζήτησε να διαβιβαστεί στον εισαγγελέα η κατάθεση του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου του ΟΤΕ Παναγιώτη Βουρλούμη κρίνοντας ότι έκανε ενώπιον της επιτροπής ψευδείς δηλώσεις.

    Για αύριο το πρωί έχει κληθεί να εξεταστεί από την επιτροπή ο εισαγγελέας Παναγιώτης Αθανασίου, που διεξήγαγε την προκαταρκτική εξέταση πριν ανατεθεί η κυρία ανάκριση στον κ. Ζαγοριανό. Το μεσημέρι θα συνεχιστεί η εξέταση του ειδικού ανακριτή.

    Εξεταστική για Βατοπαίδι

    Με εντάσεις συνεχίστηκε και χθες η εξέταση του πρώην διευθύνοντος συμβούλου της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου, Κωνσταντίνου Γκράτσιου, στο πλαίσιο της Επιτροπής της Βουλής, που διερευνά το σκάνδαλο της παραχώρησης δημοσίων εκτάσεων στη Μονή Βατοπαιδίου, έναντι της κοινόχρηστης λίμνης Βισθωνίδας και παραλιμνίων εκτάσεων.

    Τα μέλη της Επιτροπής που ανήκουν στο ΠΑΣΟΚ και το ΚΚΕ, κατηγόρησαν τον κο Γκράτσιο πως δίνει παραπειστικές απαντήσεις, σε ερωτήματα που αφορούν την διαδικασία που ακολουθήθηκε για τις ανταλλαγές, για την επιλογή εκ μέρους της ΚΕΔ, του ολυμπιακού ακινήτου στους Θρακομακεδόνες ως ανταλλάξιμου, αλλά και την σπουδή που φαίνεται από την αλληλογραφία να επιδεικνύει η ΚΕΔ, διερευνώντας το 2009, τις προτάσεις της Μονής Βατοπαιδίου για τον τρόπο επαναφοράς των παραχωρηθέντων οικοπέδων, στο Δημόσιο. Δεδομένου δε, ότι ο μάρτυς, απολύθηκε απβ την ΚΕΔ και έχει ζητήσει την νόμιμη αποζημίωσή του, ο Ντίνος Ρόβλιας (ΠΑΣΟΚ), δεσμεύθηκε να καταθέσει ερώτηση, προκειμένου να ορίσει το Δημόσιο πολιτική αγωγή στη σχετική εκδίκαση της αξίωσης του Κ. Γκράτσιου.

    Σε ό,τι αφορά τη διαδικασία των ανταλλαγών, ο κος Γκράτσιος επέμεινε πως κινήθηκε στο πλαίσιο της νομιμότητας, όπως του υπεδείχθη από την νομική υπηρεσία της ΚΕΔ, της οποίας διευθυντής ήταν ο Σ. Γκασούκας που εξετάστηκε χθες από την Εξεταστική Επιτροπή. Στο πλαίσιο αυτό, η ΚΕΔ, περιορίστηκε στις εκτιμήσεις του Σώματος Ορκωτών Εκτιμητών σχετικά με την αξία των ακινήτων, όπως επίσης και στις διαβεβαιώσεις του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης σχετικά με την καταλληλότητα των συγκεκριμένων ακινήτων προς ανταλλαγή. Όσον αφορά τα ακίνητα που ανήκαν στο υπουργείο Οικονομικών, ο κος Γκράτσιος επεσήμανε πως «ο έλεγχος τίτλων, γίνεται από τη Διεύθυνση Δημόσιας Περιουσίας και από τις κατά τόπους Κτηματικές Υπηρεσίες. Αυτές έχουν την ευθύνη των πρωτοκόλλων παραλαβής και παράδοσης των ακινήτων. Όταν ένα ακίνητο φθάνει σε φάκελο στο Μητρώο της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου, θεωρείται ότι όλος ο έλεγχος έχει γίνει από τις αρμόδιες υπηρεσίες».

    Σε κάθε περίπτωση, ο κος Γκράτσιος αναγνώρισε πως οι ταχύτητες εκτίμησης της αξίας των ακινήτων εκ μέρους του Σώματος Ορκωτών Εκτιμητών, προκαλούν «εύλογα ερωτήματα».

    Έντονη κριτική δέχθηκε ο μάρτυς εκ μέρους του Αντώνη Σκυλλάκου (ΚΚΕ), ο οποίος παρατήρησε ότι, ενώ το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους είχε επιφορτιστεί με την εξεύρεση νομικής φόρμουλας επιστροφής των παραχωρηθέντων ακινήτων στο Δημόσιο, χωρίς βλάβη του Δημοσίου, η ΚΕΔ ανέθεσε στον καθ. Γεωργιάδη, συνεργαζόμενο με το δικηγορικό γραφείο που είχε αναλάβει την διεκπεραίωση των υποθέσεων της Μονής, να εκτιμήσει τον νομικό τύπο που πρότεινε η ίδια η Μονή. Αποτέλεσμα ήταν, η ΚΕΔ να συναινέσει με την φόρμουλα των μοναχών.

    - «Την ώρα που εκκρεμεί το θέμα στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους και ο υφυπουργός περιμένει την απάντηση, εσείς κάνετε βήματα συγκεκριμένα προς την κατεύθυνση που θέλει η Μονή. Ποιος το αποφάσισε αυτό; Εσείς, οι νομικοί σας, σας υπέδειξαν κάποιο πολιτικό πρόσωπο να πάτε προς αυτή την κατεύθυνση, παράλληλα και κόντρα στη λογική του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους που μελετούσε το ζήτημα;» ρώτησε τον μάρτυρα ο κος Σκυλλάκος.

    - «Επειδή είχε ζητηθεί και από τις νομικές υπηρεσίες να αξιολογήσουν την πρόταση της Μονής, οι νομικές υπηρεσίες υπέδειξαν ότι το έγγραφο αυτό θα μπορούσε να αξιολογηθεί από τον Ακαδημαϊκό κ. Γεωργιάδη, του οποίου είχαμε ζητήσει και παλιότερα τη συνδρομή του για διάφορα νομικά θέματα» απάντησε ο μάρτυς. «Το ίδιο το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους είχε ζητήσει την συνδρομή μας στην υπόθεση» προσέθεσε.

    - «Σας ζήτησε να κάνετε και γνωμοδότηση;» ρώτησε ο βουλευτής.

    - «Όχι, η νομική υπηρεσία εισηγήθηκε στη διοίκηση της Εταιρείας να πάρουμε μια άποψη του κ. Γεωργιάδη» απάντησε ο μάρτυρας.

    Άλλο σημείο τριβής, υπήρξε η σπουδή που φαίνεται να επιδεικνύει ο νομικός σύμβουλος της ΚΕΔ, κος Ζερβουδάκης, να εισαχθεί εκτός ημερησίας διατάξεως, η συζήτηση για την τύχη του ολυμπιακού ακινήτου στους Θρακομακεδόνες, το οποίο στη συνέχεια παραχωρήθηκε στη Μονή. Ο μάρτυς, παρά την πίεση του Ντίνου Ρόβλια (ΠΑΣΟΚ), επέμεινε ότι το μεγάλης αξίας ακίνητο, δεν είχε παραχωρηθεί επίσημα στο υπουργείο Εργασίας (αν και ατύπως προοριζόταν να στεγάσει τις υπηρεσίες του), οπότε δεν χρειαζόταν να γίνει ανάκληση παραχωρητηρίου για να ανταλλαγεί - και πως οι εν λόγω διαδικασίες, δεν τελούσαν κατβ ανάγκη εν γνώσει του αρμοδίου υφυπουργού, Π. Δούκα, καθώς από πλευράς ΚΕΔ, «δεν είχε γίνει αναφορά σε επίπεδο συνάντησης υπουργών». Αργότερα ωστόσο, διευκρίνισε πως στο Δ.Σ. της ΚΕΔ, συμμετείχε εκπρόσωπος του υπουργού.

    Για το ολυμπιακό ακίνητο, ο Ντ. Ρόβλιας έψεξε τον Κ. Γκράτσιο για το γεγονός ότι ένα ακίνητο, για το οποίο το Δημόσιο - σύμφωνα με τον ίδιο τον μάρτυρα - έχει πληρώσει περί τα 85 εκ. ευρώ, πωλήθηκε έναντι 39 εκ. ευρώ.

    [06] Μετασεισμός 6,1 Ρίχτερ στη Χιλή

    Μετασεισμός 6,1 βαθμών έπληξε την κεντρική Χιλή χθες Τετάρτη, τέσσερις ημέρες μετά τον καταστροφικό σεισμό 8,8 βαθμών ο οποίος στοίχισε τη ζωή τουλάχιστον 800 ανθρώπων, ανέφερε το γεωλογικό ινστιτούτο των ΗΠΑ.

    Το USGS ανέφερε ότι η μετασεισμική δόνηση, η οποία σημειώθηκε σε εστιακό βάθος 34 χιλιομέτρων, 39 χλμ. δυτικά του Βαλπαραΐσο, σημειώθηκε στις 22:59 [03:59 την Πέμπτη, ώρα Ελλάδας]. Στη Χιλή έχουν σημειωθεί πάνω από 150 ισχυροί μετασεισμοί από το Σάββατο.

    Στο μεταξύ, συνολικά 126 άτομα συνελήφθησαν τις τελευταίες ώρες στο Σαντιάγο,την Μάουλε και το Μπίο Μπίο που φέρονται να έχουν εμπλοκή σε βίαια επεισόδια,όπως λεηλασίες,κλοπές και εμπρησμούς,ανακοινώθηκε σήμερα από την αστυνομία.

    Στην Κονσεπσιόν,την δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Χιλής συνελήφθησαν 35 άτομα,ενώ την Δευτέρα είχαν συλληφθεί 160.

    Στο μεταξύ,όπως ανακοινώθηκε από την Υπηρεσία Αντιμετώπισης Εθνικής Καταστροφών που υπάγεται στο υπουργείο Εσωτερικών,οι νεκροί από τον σεισμό και το τσουνάμι που έπληξαν τη Χιλή το περασμένο Σάββατο έφθασαν τους 799 .

    Η περιοχή που επλήγη περισσότερο είναι η Μάουλε,όπου γιγάντια κύματα έπληξαν πολλές παραθαλάσσιες συνοικίες με αποτέλεσμα να έχουν αναφερθεί μέχρι στιγμής 587 νεκροί.Στη πρωτεύουσα Σαντιάγο αναφέρθηκαν 38 θάνατοι

    [07] "Ένα ταξίδι χιλιάδων μιλίων αρχίζει με ένα μόνο βήμα"

    "Ένα ταξίδι χιλιάδων μιλίων αρχίζει με ένα μόνο βήμα". Το κινέζικο αυτό γνωμικό αποτελεί την προμετωπίδα των απόψεων του Μαθιού Γιαμαλάκη, ο οποίος πριν από περίπου 50 χρόνια έκανε τα πρώτα του βήματα στον κόσμο της Τέχνης και της ευρωπαϊκής διανόησης, για να ακολουθήσει ένα μεγάλο ταξίδι σε κινηματογραφικά και εικαστικά μονοπάτια.

    Ο Έλληνας κινηματογραφιστής και ζωγράφος, ο οποίος ζει και δημιουργεί στη Σουηδία, έχει προσκληθεί να προβάλει την ταινία του "Όλα τα δειλινά", στο 12ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο του αφιερώματος "Ιστορίες του Αιγαίου".

    Ο Μαθιός Γιαμαλάκης γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα, από πατέρα Κρητικό και μητέρα ιταλικής καταγωγής. Δούλεψε για σύντομο χρονικό διάστημα στην Αθήνα ως δημοσιογράφος, αλλά καθώς το ενδιαφέρον του είχε κερδίσει ήδη η ζωγραφική, αποφάσισε να σπουδάσει στη Σχολή Καλών Τεχνών του Όφενμπαχ, στη Γερμανία. Το 1964 αποφάσισε να μεταναστεύσει ξανά, αυτή τη φορά στη Σουηδία. Εκείνα τα χρόνια και εν μέσω των πολιτικοκοινωνικών ανακατατάξεων σε όλο τον κόσμο, αποφάσισε να ασχοληθεί εντατικά με τον κινηματογράφο.

    "Την περίοδο της Δικτατορίας σταμάτησα να ζωγραφίζω, γιατί θεώρησα καθήκον μου να αντιδράσω και να κάνω αγώνα ενάντια στη Χούντα με τα φιλμ μου", λέει.

    Από το 1968 και μετά δημιούργησε μια σειρά ντοκιμαντέρ για τη Δικτατορία και την Αντίσταση στην Ελλάδα. Μεταξύ αυτών και τη βραβευμένη από το Σουηδικό Ινστιτούτο Φιλμ μικρού μήκους ταινία "401" (1970), που είχε ως θέμα της τα βασανιστήρια του Περικλή Κοροβέση στο 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο.

    Ακολούθησαν περισσότερα από 50 ντοκιμαντέρ μικρού και μεγάλου μήκους, πολλά από τα οποία με ιστορικά θέματα, όπως η αποτυχημένη απόβαση της CIA στην Κούβα, το 1961 ("Ανάκριση στη Χαβάνα", 1971) και το φοιτητικό γερμανικό κίνημα ("Το σοσιαλιστικό φοιτητικό γερμανικό κίνημα- SDS στο Δ. Βερολίνο", 1968). Ιστορικό είναι και το θέμα που τον απασχολεί αυτή την περίοδο: τα χρόνια της Κατοχής και οι Έλληνες συνεργάτες των Γερμανών, που θα γυρίσει σε συνεργασία με την ιστορικό Ευστρατία Λαουτάρη- Ντάβουντ.

    "Μέσα από τα ντοκιμαντέρ θέλω να μαθαίνω όσο τον δυνατόν περισσότερα για το τι περάσαμε και τι ζήσαμε ως λαός", τονίζει.

    Στις ταινίες του, ο Μαθιός Γιαμαλάκης δανείζεται συχνά στοιχεία από το κίνημα του "Σινεμά Βεριτέ" (σ.σ.: το "Cinema Verite" ή "Σινεμά της Αλήθειας" επικράτησε στα τέλη της δεκαετίας του '50 και τη δεκαετία του '60 και συνδύαζε τις νατουραλιστικές τεχνικές με την καταγραφή της πραγματικότητας).

    "Όλα τα φιλμ μου έχουν ένα στοιχείο ερευνητικής δημοσιογραφίας. Μ' αρέσει να μιλάω με ανθρώπους και να τους κοιτάζω στα μάτια, να γυρίζω μόνος μου τις σκηνές, χωρίς πολλά φώτα. Έτσι πετυχαίνω την αμεσότητα", εξηγεί.

    Η Σουηδική Τηλεόραση αποφάσισε να ανεβάσει τις ταινίες του Μαθιού Γιαμαλάκη στο Διαδίκτυο, προκειμένου να είναι εύκολα προσβάσιμες από το κοινό. "Χάρηκα με την πρωτοβουλία αυτή. Δημιουργώ όχι μόνο για μένα, αλλά και για το κοινό. Το πνεύμα μου ανήκει σε όλους, όχι μόνο σε αυτούς που έχουν τα χρήματα να πληρώσουν", μας λέει.

    Πέρα από την κινηματογραφία, ο Μαθιός Γιαμαλάκης ασχολείται, από το 1985 και μετά, και με την τέχνη της ζωγραφικής. Έχει εκθέσει- μεταξύ άλλων- στη Στοκχόλμη, την Πάτμο, τη Θάσο, την Αθήνα, την Κοπεγχάγη και το Σβέτζινγκεν της Γερμανίας.

    Στα έργα του εμπνέεται συχνά από τη φύση και τον έρωτα. Ο ίδιος χαρακτηρίζει την εικαστική του ματιά "εξπρεσιονιστική, γιατί βγάζω στους πίνακές μου την ψυχή και τις σκέψεις μου".

    Επίσης, διευκρινίζει ότι αρνείται να πουλήσει τους πίνακές του. "Θα ήθελα να αφήσω παρακαταθήκη την τέχνη μου για να είναι προσβάσιμη στο κοινό".

    Έδρα του μέχρι σήμερα παραμένει η Στοκχόλμη. Ως Έλληνας του εξωτερικού, αναφέρεται στην "πνευματική μοναξιά που βιώνουν οι Έλληνες δημιουργοί που ζουν εκτός Ελλάδας".

    "Μου λείπει φοβερά το ελληνικό πνεύμα, αλλά όπως ήταν κάποτε, γιατί σήμερα έχει χαθεί. Υπήρχε ένα όνειρο για το παρόν και το μέλλον. Ήταν δύσκολα τα χρόνια, αλλά αγοράζαμε βιβλία έστω και με δόσεις. Νομίζω ότι πρέπει να ξανακοιτάξουμε την Ακρόπολη, μήπως και θυμηθούμε το παρελθόν μας", εξηγεί.

    Και συμπληρώνει χαρακτηριστικά: "Η Ελλάδα είναι η αρχή της ζωής μου, αλλά το τέλος της είναι η ελευθερία μου, ελευθερία από το νατιοναλισμό και τον εθνικισμό που μας γυρίζουν προς τα πίσω".

    Κείμενο: Κουζινοπούλου Μ.

    [08] "Λαϊκός ξεσηκωμός"

    Συνέντευξη Τύπου με θέμα "λαϊκός ξεσηκωμός-να μην περάσουν τα βάρβαρα μέτρα της κυβέρνησης-ΕΕ", θα παραχωρήσει το μεσημέρι η κ. Αλέκα Παπαρήγα.

    Η γγ της ΚΕ του ΚΚΕ σε χθεσινές δηλώσεις εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά της κυβέρνησης για τα μέτρα που ανακοίνωσε και κάλεσε σε "αντίσταση συλλογική", σημειώνοντας ότι οι δρόμοι της Αθήνας και όλης της Ελλάδας πρέπει να γεμίσουν με διαμαρτυρόμενους.

    «Χοντρό ψέμα είπε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης ότι τα μέτρα αφορούν μόνο τους εργαζόμενους στο δημόσιο ή αυτούς που πληρώνονται από το δημόσιο. Θα πάρει κατηφόρα και ακόμα χειρότερη όλους και όλες τους εργαζόμενες στο ιδιωτικό τομέα. Επίσης είναι χοντρό ψέμα ότι τα μέτρα αυτά αφορούν το 2010. Είναι μέτρα διαρκείας και σε δυο, τρεις μήνες θα έχουμε και καινούργιο πακέτο μέτρων και μέχρι τέλος του χρόνου επίσης καινούργια πακέτα μέτρων", τόνισε η κα Παπαρήγα.

    Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ σημείωσε πως "είναι τραγωδία να χάνει ο λαός δικαιώματα, να πετσοκόβεται το εισόδημά του και ενώ έχουν μεσολαβήσει πολύχρονοι, μακρόχρονοι αγώνες, δόθηκαν πολλές θυσίες, χύθηκε μέχρι και αίμα. Αλλά πάνω απβ όλα είναι κυριολεκτικά ντροπή και δεν πιστεύουμε ότι θα γίνει αυτό, τα βάρβαρα αυτά μέτρα να περάσουν χωρίς λαϊκή αντίσταση, χωρίς λαϊκή αντεπίθεση και πολύ περισσότερο να δοθεί η εντύπωση ότι ο λαός συναινεί με τα μέτρα αυτά, όπως καταχρηστικά κάνει η κυβέρνηση που δεν χάνει την ευκαιρία να λέει: Ο λαός μου ζητάει να πάρω αυτά τα μέτρα".

    Σύμφωνα με την κ. Παπαρήγα "εχει σημασία ο λαός να δείξει, ακόμα και αν περάσουν αυτά τα μέτρα, ότι δεν τα δέχεται και ότι κυριολεκτικά θα τα σμπαραλιάσει στην πράξη. Τα χρήματα τα οποία θα μαζευτούν θα πάνε ή στα κρατικά ταμεία, δηλαδή στα κρατικά ταμεία του κράτους των μονοπωλίων, είτε θα πάνε απευθείας στις τσέπες των πλουτοκρατών. Δεν πρόκειται να επιστραφεί στο λαό ούτε μισό σέντς, διότι αυτοί εξουσιάζουν, τα μονοπώλια και οι επιχειρηματίες με πολιτικό προσωπικό την κυβέρνηση".

    Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ σημείωσε ακόμη ότι "έχει πολύ μεγάλη σημασία ότι η κυβέρνηση, στην τρομοκράτηση του λαού και στην απόσπαση εκβιαστικής συναίνεσης, επιστρατεύει τον κ. Μητσοτάκη, τον κ. Σαμαρά, τον κ. Καρατζαφέρη, ενώ μια σειρά επιχειρηματίες, λαλίστατοι πριν, όπως ο πρόεδρος του ΣΕΒ, δεν μιλάνε καθόλου σήμερα αφού είδαν ότι τη βρώμικη δουλειά τους την κάνει πάρα πολύ καλά η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ".

    Και πρόσθεσε:

    "Αντίσταση συλλογική, οι δρόμοι της Αθήνας και όλης της Ελλάδας πρέπει να γεμίσουν με διαμαρτυρόμενους. Έμείς στηρίζουμε ένα κίνημα των εργατοϋπαλλήλων, των αυτοαπασχολουμένων της πόλης, των φτωχών αγροτών, ένα κίνημα που τα πόδια του θα βρίσκονται σε κάθε γραφείο, σε κάθε επιχείρηση, σε κάθε εργοστάσιο, ένα κίνημα που θα απελευθερώσει τη λαϊκή ενεργητικότητα και πρωτοβουλία. Τούτα τα μέτρα πρέπει να τα παρεμποδίσουμε. Και αν για οποιοδήποτε λόγο γίνουν νόμος της κυβέρνησης, να φανεί ότι ο ελληνικός λαός τα απορρίπτει στην πλειοψηφία και μαζεύει δυνάμεις για να παρεμποδίσει αυτά που έρχονται σε δύο μήνες. Και ας μην ξεχνάει ο ελληνικός λαός το εξής: Ακόμα και αν μειωθεί το έλλειμμα κατά ένα ποσό, θα του πούνε ότι πρέπει να χάσει και άλλα για να μηδενισθεί το έλλειμμα και μετά θα του πούνε: Χάσε και άλλα για να μην έχουμε καινούργιο έλλειμμα και να μην έχουμε καινούργιο δανεισμό. Αυτό το τούνελ το γνώρισε ο ελληνικός λαός τα χρόνια που η ελληνική οικονομία αναπτύσσονταν γοργά και πάνω από το μέσο όρο της ευρωζώνης. Τώρα θα ζητηθούν πολύ χειρότερα και ο λαός δεν πρέπει να συναινέσει και να χάσει ούτε ένα λεπτό στην αντεπίθεσή του".

    Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα η κα Παπαρήγα ανέφερε πως αν αυτά τα μέτρα περάσουν στις 16 του Μάρτη, ή τις επόμενες μέρες με νόμο, γιατί η πλειοψηφία της βουλής θα τα ψηφίσει αυτό είναι σίγουρο, η συναίνεση είναι ευρύτατη, αν περάσουν αυτά τα μέτρα, έχει πολύ μεγάλη σημασία οι εργαζόμενοι να αντιδράσουν, να αντισταθούν, να τιμωρήσουν την κυβέρνηση, να διορθώσουν πολλοί και πολλές τη ψήφο τους, με την ανάπτυξη των αγώνων για να παρεμποδίσουν το καινούριο πακέτο που έρχεται.Ο κ. Λοβέρδος θα αναγγείλει το ασφαλιστικό".

    Σύμφωνα με την κα Παπαρήγα "αν πάμε με τη λογική ότι η Βουλή αποφασίζει, τότε υπάρχει και η άλλη λογική: Υπάρχει ο λαός, τη σκυτάλη πια την παίρνουν οι δυνάμεις έξω από τη Βουλή. Και άλλωστε η Βουλή από το λαό προήλθε, η καταδίκη της Βουλής επίσης από το λαό πρέπει να προέλθει. Και μιλάμε για πολιτική καταδίκη με μοναδικό μέσο την ανάπτυξη μιας συστηματικής προγραμματισμένης πάλης που κοιτάζει προς τα μπρος, προς ριζική πολιτική αλλαγή".

    "Δεν πρόκειται αυτοί που κυβερνούν κι αυτοί που εξουσιάζουν να ιδρώσει το αυτί τους. Αλλά, ο λαός μπορεί να επιβάλει ανακατατάξεις και να ανοίξει ένα διαφορετικό δρόμο. Αλλιώς είναι ντροπή να κάθονται στο σβέρκο του, να του αδειάζουν τις τσέπες και ο λαός να σκύβει το κεφάλι. Εμείς δεν θεωρούμε ότι ο ελληνικός λαός θα δείξει μια τέτοια στάση, ότι θα φοβηθεί και ότι θα χάσει το κουράγιο του. Κι εν πάση περιπτώσει εδώ γίνεται και μια ολόκληρη δημαγωγία. Έχει αρχίσει μια εκστρατεία: Δώστε και σώστε, καταθέστε στα ταμεία, μαζεύουν λεφτά. Αρχίζει δε ο αγώνας δρόμου των δήθεν φιλανθρώπων δημαγωγών, αυτοί που ψηφίζουν αυτά τα μέτρα και λένε: Προσφέρω εγώ το επίδομα του δώρου, πάρτε και από εμέναβ¦ θα αρχίσουν τώρα οι δωρεές. Εάν αυτοί οι κύριοι θέλουν να δημαγωγήσουν εμείς δεν θα τους το επιτρέψουμε, ούτε θα τους συναγωνιστούμε σε αυτή τη δημαγωγία, η οποία είναι εντελώς παραπλανητική", τόνισε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

    Η κα Παπαρήγα πρότεινε "να περικοπούν ορισμένες δαπάνες που είναι σπάταλες ακόμα και χωρίς κρίση και σε περιόδους ανάπτυξης. Λοιπόν, εδώ και τώρα: Κατάργηση των βουλευτικών συντάξεων και με αναδρομική ισχύ, οι αμοιβές των βουλευτών να πέσουν πολύ κάτω και να καταργηθούν τα διάφορα πριμ και τα διάφορα ποσά που δίνονται για τη συμμετοχή των βουλευτών στις επιτροπές που είναι βουλευτικό έργο. Βεβαίως ένας βουλευτής ο οποίος δεν μπορεί να το σημειώσει με δουλεία, πρέπει η βουλευτική θητεία να εξασφαλίζει και τα απαραίτητα ένσημα, να θεωρείται συντάξιμη, δεν μπορεί κάποιος να χάσει, αλλά δεν μπορεί και να κερδίζει. Αυτά δεν τα λέμε δημαγωγικά για την κρίση, αλλά γιατί θέλουμε να απαντήσουμε σε αυτούς, οι οποίοι προκειμένου να πείσουν το λαό να βάλει φερμουάρ στο στόμα του, κάνουν επιδείξεις φιλανθρωπίας. Δίνοντας ένα και κρατώντας τα 99 και για πάντα και το ένα για μια χρονιά, το 2010».

    [09] "Η χώρα πρέπει να διασωθεί"

    Θα ιδρώσουμε, θα δακρύσουμε, θα ματώσουμε, αλλά η Ελλάδα θα διασωθεί. Πρέπει να τη διασώσουμε», τόνισε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης αναφερόμενος στα οικονομικά μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση.

    Ο κ. Καρατζαφέρης ανέφερε ότι όλα τα χρόνια της μεταπολιτεύσεως, μεριμνούσαμε για τους Έλληνες και παραμελούσαμε την Ελλάδα και τόνισε ότι «σήμερα, την στιγμή της μεγάλης κρίσεως, πρέπει να μεριμνήσουμε για την Ελλάδα, δοκιμάζοντας τους Έλληνες».

    Κατηγόρησε ολόκληρη την πολιτική ηγεσία, τους συνδικαλιστές και όλους συνολικά τους παράγοντες του δημόσιου βίου γιατι «υπήρξαν όλα αυτά τα χρόνια μάλλον κατώτεροι των περιστάσεων» και γιατί «υπήρξαν στιγμές που δεν ορθώσαμε το ανάστημά μας όλοι, μπροστά σε μεγάλες κομβικές για τον τόπο πορείες".

    Ο Πρόεδρος του ΛΑΟΣ εκτίμησε ότι ο προσωπικός πατριωτισμός ενός εκάστου, πρέπει να παραμερίσει τα οποιαδήποτε προσωπικά ωφελήματα, «για να επαναφέρουμε το βαναύσως τραυματισμένο γόητρο της χώρας, εκεί που επιβάλλεται από την μακροχρόνια Ιστορία μας και την υποχρέωσή μας προς τις επόμενες γενεές των Ελλήνων».

    Είπε επίσης ότι για κάθε ένα από τα μέτρα, ο ΛΑΟΣ θα τοποθετηθεί στη Βουλή και ζήτησε να αναλάβει ο καθένας τις προσωπικές του ευθύνες «για να μπορέσουμε να υπηρετήσουμε αυτό που έχει περισσότερο ανάγκη ο τόπος, την κοινωνική ειρήνη».

    Νωρίτερα, σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό (Αντένα) ο αρχηγός του ΛΑΟΣ πρότεινε την έκδοση ομολογιακού δανείου πέντε δισεκατομμυρίων, με ορίζοντα δεκαετίας, «στο οποίο θα πρέπει να συμμετάσχουν εθελοντικά οι διακόσιες πλουσιότερες ελληνικές οικογένειες ώστε μ' αυτό τον τρόπο να βοηθήσουν την πατρίδα».

    Ο Γιώργος Καρατζαφέρης είπε ότι τα μέτρα έπρεπε να είχαν παρθεί πολύ νωρίτερα και η κυβέρνηση έπρεπε να είχε επιδείξει τολμηρότητα απέναντι στο πρόβλημα και να μην περιμένει να πάρει τα μέτρα τελευταία στιγμή «κάτω από τον εκβιασμό των καταστάσεων».

    Υποστήριξε επίσης ότι πρέπει να δοθεί μήνυμα εθνικής ενότητας στο εξωτερικό γι αυτό και ο ίδιος συμπορεύεται και στηρίζει την Ελλάδα, όπως είπε, γιατί είναι μια περίοδος που παράγονται πολιτικά αποτελέσματα και η σκακιέρα είναι σύνθετη, πράγμα που επιβάλλει αμιγή εθνική ενότητα.

    Αναφερόμενος στην βουλευτική αποζημίωση είπε ότι έχει ήδη τοποθετηθεί υπέρ της μείωσής της κατά 50% και εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι πολιτικοί πρέπει να πρώτοι να δίνουν το παράδειγμα.

    «Γι' αυτό και χθες προχώρησα στην συμβολική κίνηση να επιστρέψω το βουλευτικό μου αυτοκίνητο, όπως και να καταθέσω το ποσό των 5.000 ευρώ στο Ταμείο Στήριξης της Ελλάδας κάτι στο οποίο με ακολούθησε και ο πρώτος σε σταυρούς βουλευτής μας συνεισφέροντας με το συμβολικό ποσό των 1.000 ευρω», είπε.

    Διαφώνησε με την αύξηση του ΦΠΑ διότι «στεγνώνουμε την αγορά και υπάρχει κίνδυνος να «πέσει» μια τράπεζα» και πρότεινε την παλιννόστηση των κεφαλαίων που βρίσκονται τώρα στο εξωτερικό και είναι ανενεργά, προκειμένου να χρησιμοποιηθούν στην ανάπτυξη της χώρας, την νομιμοποίηση αυθαιρέτων και ημιυπαίθριων χώρων, την νομιμοποίηση του τζόγου που τώρα είναι παράνομος και την εξέταση των αδειών των καζίνο.

    Αναφερόμενος στο ύψος των τιμών, είπε ότι πρέπει επιτέλους να σταματήσουμε την κλοπή που γίνεται εις βάρος της χώρας μας και τόνισε πως αν θέλουμε ο Έλληνας να μπορεί να ζει με όσα παίρνει, τώρα πρέπει να μειωθούν οι τιμές σε επίπεδα απόλυτα όμοια με τα ευρωπαϊκά, ώστε να πέσει το κόστος διαβίωσης.

    [10] "Η κοινωνία στην πυρά"

    Συνέντευξη Τύπου για τα κυβερνητικά μέτρα θα παραχωρήσει το μεσημέρι ο πρόεδρο της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.

    Ο κ. Αλέξης Τσίπρας σχολιάζοντας, από τις Βρυξέλλες, τα οικονομικά μέτρα που ανακοινώθηκαν τόνισε ότι «η ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε να παραδώσει στην πυρά την ελληνική κοινωνία και τις κατακτήσεις της. Αυτό όμως που φαίνεται απλόχερα να χαρίζει στους κερδοσκόπους δεν της ανήκει. Ανήκει στους Έλληνες εργαζόμενους που, με αγώνες και με θυσίες, κατέκτησαν τις τελευταίες δεκαετίες».

    Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα «κανείς δεν μπορεί να παραδίδει στην πυρά κάτι που δεν του ανήκει, ιδίως όταν δεν έχει λάβει καν την έγκριση του ιδιοκτήτη - και στην προκειμένη περίπτωση ιδιοκτήτης είναι ο ελληνικός λαός που δικαιούται να έχει την τελική έγκριση και την τελική επιλογή».

    Ο κ. Τσίπρας βρίσκεται στη βελγική πρωτεύουσα προκειμένου να λάβει μέρος στη συνεδρίαση της Ομάδας των Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς/Βόρεια Πράσινη Συμμαχία, όπου συζητήθηκαν μεταξύ άλλων οι εναλλακτικές προτάσεις διεξόδου από την κρίση και ο πολιτικός συντονισμός για την οργάνωση των αγώνων ενάντια στις συνέπειές της.

    Στην ομιλία του στη συνεδρίαση ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι «στις σημερινές συνθήκες σοβαρής οικονομικής κρίσης, τα μέτρα που προωθούνται όχι μόνο δεν θα βγάλουν την Ελλάδα από τη δημοσιονομική κρίση, αλλά θα βυθίσουν την ελληνική οικονομία στην ύφεση και την ελληνική κοινωνία στη φτώχεια και την ανεργία».

    Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, «η περιοριστική πολιτική, θα επιδεινώσει τα προβλήματα του χρέους και των ελλειμμάτων, αφού τα μέτρα που προωθούνται δεν έχουν κανέναν αναπτυξιακό χαρακτήρα», ενώ, όπως είπε, ούτε οι κερδοσκοπικές πιέσεις πρόκειται να σταματήσουν, αφού οι αγορές λειτουργούν σαν τους καρχαρίες. «Όσο πιο πολύ τους ταΐζεις, τόσο πιο απαιτητικοί γίνονται», είπε.

    Σημείωσε ακόμη ότι η εναλλακτική λύση σε εθνικό επίπεδο θα ήταν μια προσπάθεια μείωσης του ελλείμματος και του χρέους, με χαμηλότερους ρυθμούς από αυτούς που συναποφάσισαν η κυβέρνηση και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μέσα από ένα μεσοπρόθεσμο αναπτυξιακό σχέδιο και τόνισε ότι η ελληνική οικονομία θα μπορούσε να κινηθεί σε νέους άξονες, με ενίσχυση των χαμηλότερων εισοδημάτων, διασφάλιση της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία και επενδύσεις σε συγκεκριμένους παραγωγικούς τομείς.

    Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, οι άμεσες δανειακές ανάγκες, οι οποίες λόγω των κερδοσκοπικών πιέσεων ικανοποιούνται με πολύ υψηλά επιτόκια, θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν με την έκδοση ενός ευρωπαϊκού ομολόγου ή με άλλους ανάλογους τρόπους.

    Ο κ. Τσίπρας ανέφερε παράλληλα ότι αυτή τη στιγμή η Ελλάδα είναι το πειραματόζωο, πάνω στο οποίο δοκιμάζεται η ευρωπαϊκή, αν όχι παγκόσμια, επιστροφή σε ένα «νέο» νεοφιλελεύθερο καπιταλισμό, που θα στηρίζεται όλο και περισσότερο στον αυταρχισμό των εθνικών κρατών, της ΕΕ και των διεθνών οργανισμών.

    Εξ άλλου, σε ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, αναφέρονται τα εξής:

    "Με περισσή ωμότητα και κυνισμό η κυβέρνηση ανακοίνωσε το νέο πακέτο μέτρων. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη επίθεση ενάντια στην μισθωτή εργασία μεταπολιτευτικά. Η κυβέρνηση υλοποιεί τις πιο ακραίες νεοφιλελεύθερες πολιτικές, υποτάσσοντας την ελληνική οικονομία στις διαθέσεις των κερδοσκοπικών αγορών και του διεθνούς τραπεζικού κεφαλαίου.

    Ο σημερινός δημοσιονομικός στραγγαλισμός της ελληνικής οικονομίας είναι απόρροια του σημερινού νεοφιλελεύθερου πλαισίου της Ε.Ε.

    Τα νέα κυβερνητικά μέτρα θα βυθίσουν σε βαθιά και παρατεταμένη ύφεση τη χώρα, αποτελούν δε μέρος μιας καθολικής επίθεσης με στόχο την πλήρη ανατροπή των εργασιακών σχέσεων των εισοδημάτων και του ασφαλιστικού συστήματος .

    Είναι μεγάλες οι ευθύνες των κυβερνήσεων των τελευταίων δεκαετιών, του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, που διέλυσαν τον παραγωγικό ιστό της χώρας και βάθυναν τις στρεβλώσεις του εγχώριου παραγωγικού μοντέλου .

    Ο μαζικός και ενωτικός αγώνας των εργαζομένων για την ανατροπή των μέτρων είναι ο μόνος δρόμος αλλά και η ελπίδα για μια άλλη πορεία της χώρας και της Ευρώπης Καλούμε κάθε εργαζόμενο/η, κάθε νέο κα νέα να βρεθεί από αύριο στους δρόμους".

    [11] "Ταμείο Στήριξης της Ελλάδας"

    Την πρωτοβουλία του για την εθελοντική συγκέντρωση χρηματικών ποσών, που θα διατεθούν αποκλειστικά για την μείωση του δημοσίου χρέους, και την πρότασή του η προσπάθεια αυτή να τεθεί υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας ανέπτυξε νωρίτερα στον Κάρολο Παπούλια, ο πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, Φίλιππος Πετσάλνικος.

    Υποδεχόμενος τον πρόεδρο της Βουλής, ο κ. Παπούλιας έδωσε τα συγχαρητήριά του για την ιδέα και την πρωτοβουλία και σημείωσε ότι «είμαστε όλοι παρόντες» στον αγώνα για την πατρίδα. Ο κ. Πετσάλνικος δήλωσε ότι η πρότασή του βρίσκει ευρύτατη αποδοχή, γΣτήριξης της οικονομίας

    Την πρωτοβουλία του για την εθελοντική συγκέντρωση χρηματικών ποσών, που θα διατεθούν αποκλειστικά για την μείωση του δημοσίου χρέους, και την πρότασή του η προσπάθεια αυτή να τεθεί υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας ανέπτυξε νωρίτερα σήμερα στον Κάρολο Παπούλια, ο πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, Φίλιππος Πετσάλνικος.

    Υποδεχόμενος τον πρόεδρο της Βουλής, ο κ. Παπούλιας έδωσε τα συγχαρητήριά του για την ιδέα και την πρωτοβουλία και σημείωσε ότι «είμαστε όλοι παρόντες» στον αγώνα για την πατρίδα. Ο κ. Πετσάλνικος δήλωσε ότι η πρότασή του βρίσκει ευρύτατη αποδοχή, γεγονός το οποίο, όπως είπε, «δείχνει ότι ο ελληνισμός και εντός Ελλάδος, αλλά και στην Διασπορά, έχει αξίες, φιλότιμο και φιλοπατρία» και πρόσθεσε: «Με εξέπληξε θετικά η ανταπόκριση, με e-mail, με τηλεφωνήματα, με τηλεγραφήματα. Θέλουν να βοηθήσουν και ρωτούσαν το πώς. Και γι αυτό σκέφτηκα να δημιουργήσουμε αυτόν τον Ειδικό Λογαριασμό, με επικεφαλής μια προσωπικότητα καθολικής αποδοχής, με ιδιαίτερο κύρος, πέρα και πάνω από κόμματα. Και για αυτό σας πρότεινα χθες αν δέχεστε πράγματι να τεθείτε επικεφαλής αυτής της εκστρατείας για τη στήριξη της Ελλάδας στις πολύ κρίσιμες στιγμές, που περνάμε. Και σας ευχαριστώ».

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, από την πλευρά του, συνεχάρη τον κ. Πετσάλνικο τόσο για την ιδέα του, όσο και για τη δύναμη «να στηρίξετε τον τόπο σε μια κρίσιμη στιγμή για τον ελληνικό λαό» και χαρακτήρισε «ευχάριστη» την ανταπόκριση, που διαπιστώνεται ήδη. «Θα τα καταφέρουμε», είπε ο πρόεδρος της Βουλής, για να απαντήσει ο κ. Παπούλιας: «Εγώ το πιστεύω, είμαι σίγουρος».

    Μετά το τέλος της συνάντησης, ο κ. Πετσάλνικος τόνισε ότι το γεγονός ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εδέχθη να τεθεί υπό την αιγίδα του η προσπάθεια δημιουργεί ακόμη μεγαλύτερη αισιοδοξία ότι πράγματι αυτό το εγχείρημα μπορεί να έχει επιτυχία. «Γιατί η Ελλάδα, ο ελληνισμός, δεν έχει μόνο τους φοροφυγάδες, ή τους εισφοροδιαφεύγοντες, αλλά η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων χαρακτηρίζεται από το φιλότιμο, από αρχές, αξίες και από την αγάπη για την πατρίδα».

    Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ειδικός Λογαριασμός πρόκειται να δημιουργηθεί άμεσα στην Τράπεζα της Ελλάδος και θα μπορεί να καταθέσει σε αυτόν οποιοσδήποτε το επιθυμεί, μέσω όλων των ελληνικών τραπεζών εντός και εκτός Ελλάδος, με έμβασμα το οποίο δεν θα επιβαρύνεται με έξοδα. Η κίνηση του Λογαριασμού θα βρίσκεται στην διάθεση όλων, ενώ θα ανακοινώνεται και ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

    [12] Απεργούν στην Πορτογαλία

    Απεργούν σήμερα οι δημόσιοι υπάλληλοι στην Πορτογαλία, διαμαρτυρόμενοι για τα μέτρα λιτότητας που επέβαλε η σοσιαλιστική κυβέρνηση.

    Εκτιμάται ότι θα είναι μία από τις μεγαλύτερες απεργιακές κινητοποιήσεις των τελευταίων χρόνων στην Πορτογαλία και δοκιμασία για την κυβέρνηση μειοψηφίας, που δέχεται πιέσεις από τις αγορές για να μειώσει τις δαπάνες, μετά την κρίση που ξέσπασε στην Ελλάδα και έστρεψε το ενδιαφέρον στα μέλη της Ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν προβλήματα.

    Τα συνδικάτα στην Πορτογαλία τονίζουν ότι εδώ και χρόνια επιδεινώνεται η κατάσταση των εργαζομένων καθώς έχουν κοπεί διάφορες παροχές και έχουν μειωθεί οι συντάξεις, ενώ ήδη φέτος ανακοινώθηκε πάγωμα των μισθών στο δημόσιο τομέα.

    Η Πορτογαλία αντιμετωπίζει τη σοβαρότερη οικονομική κρίση των τελευταίων δεκαετιών, καθώς η ανεργία βρίσκεται στο 10%- το υψηλότερο ποσοστό εδώ και 25 χρόνια και έχουν μειωθεί δραματικά οι ρυθμοί ανάπτυξης.

    Η απεργία των δημοσίων υπαλλήλων στην Πορτογαλία γίνεται σε μία περίοδο κινητοποιήσεων και σε άλλες χώρες του ευρωπαϊκού νότου και την ώρα η κυβέρνηση προετοιμάζει μακροπρόθεσμο σχέδιο προϋπολογισμού με στόχο τη μείωση του ελλείμματος του προϋπολογισμού κάτω από το 3% του ΑΕΠ μέχρι το 2013.

    Τα πορτογαλικά συνδικάτα προειδοποιούν και με άλλες κινητοποιήσεις εάν η κυβέρνηση αποφασίσει το πάγωμα των μισθών πέραν του τρέχοντος έτους, κάτι που είναι υπό εξέταση.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 4 March 2010 - 7:30:38 UTC