Read the UN Resolutions on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-02-27

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Θα πιάσουν τόπο οι θυσίες του λαού"
  • [02] Πρόταση για σύσταση Εξεταστικής από το 1981
  • [03] Τι προβλέπει το ν/σ για την ιθαγένεια
  • [04] ΑΕΔ: Αντισυνταγματική η προσωποκράτηση για χρέη προς το Δημόσιο
  • [05] Ισχυροί σεισμοί σε Ιαπωνία και Χιλή
  • [06] Τουρκία: Απαγγέλθηκαν κατηγορίες
  • [07] Τα παράξενα της...Φυσικής
  • [08] "Οχι" στην ταξική πολιτική
  • [09] "Να υπάρξει συνεννόηση"
  • [10] "Βάρβαρα" τα μέτρα
  • [11] Μειώσεις εως 7%
  • [12] Για την πυρηνική ασφάλεια

  • [01] "Θα πιάσουν τόπο οι θυσίες του λαού"

    Το Βερολίνο θα επισκεφθεί στις 5 Μαρτίου, μετά από πρόσκληση της Καγκελαρίου της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ, ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με ανακοίνωση του Μεγάρου Μαξίμου.

    Στις 9 Μαρτίου θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση του Γ. Παπανδρέου με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, στο Λευκό Οίκο. Η Ελλάδα είναι ένας σύμμαχος από μακρού χρόνου των Ηνωμένων Πολιτειών στο πλαίσιο των κοινών προσπαθειών μας για την προώθηση της ευημερίας και της σταθερότητας τόσο στην περιοχή όσο και σε [ολόκληρο] τον κόσμο", αναφέρει το ανακοινωθέν της αμερικανικής προεδρίας.

    Ο Ομπάμα "ανυπομονεί να συζητήσει με τον κ. Παπανδρέου μια μεγάλη βεντάλια θεμάτων", τονίζεται στο ανακοινωθέν, στο οποίο προστίθεται πως "ως λίκνα της δημοκρατίας", οι δύο χώρες "διατηρούν βαθιούς πολιτιστικούς και ιστορικούς δεσμούς".

    "Δίνουμε τη μάχη σε όλα τα μέτωπα"

    «Θα ανταποκριθούμε σε αυτά που ζητάει η ΕΕ με όποιο κόστος και πόνο, αλλά με πιο δίκαιο τρόπο. Θα ζητήσουμε την κοινοτική αλληλεγγύη και θα την απαιτήσουμε, και πιστεύω ότι θα την έχουμε. Θέλω να διαβεβαιώσω τον ελληνικό λαό ότι οι κόποι του θα πιάσουν τόπο. Όταν βγούμε από την καταιγίδα, θα είμαστε πιο σίγουροι, με το κεφάλι ψηλά. Γι αυτό δίνουμε τη μάχη σε όλα τα μέτωπα μέσα και έξω από τη χώρα. Σας θέλουμε μαζί μας, γιατί σίγουρα οι Έλληνες αξίζουμε να είμαστε καλύτερα. Και θα τα καταφέρουμε», επισήμανε ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, από το βήμα της Βουλής, στέλνοντας παράλληλα μήνυμα στο εσωτερικό και το εξωτερικό, ότι η Ελλάδα θα καταφέρει να βγει «από τη μεγαλύτερη οικονομική κρίση της μεταπολίτευσης» και ότι θα ανταποκριθεί στις κοινοτικές υποχρεώσεις και δεσμεύσεις της.

    Η ομιλία του πρωθυπουργού έγινε με αφορμή τις επίκαιρες ερωτήσεις της γενικής γραμματέως του ΚΚΕ, Αλέκας Παπαρήγα, και του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, σχετικά με τα οικονομικά μέτρα και τις συνέπειές τους στους Έλληνες πολίτες.

    Τόσο η κα Παπαρήγα, όσο και ο κ. Τσίπρας κατηγόρησαν την κυβέρνηση και προσωπικά τον πρωθυπουργό, για αθέτηση των προεκλογικών του δεσμεύσεων, χαρακτήρισαν τα μέτρα «βάρβαρα», «κοινωνικά άδικα» και αναποτελεσματικά και μίλησαν για «επικοινωνιακά αποπροσανατολιστικά παιχνίδια του ΠΑΣΟΚ με Εξεταστικές Επιτροπές».

    «Το δίλημμα σήμερα είναι ένα. Θα αφήσουμε τη χώρα να χρεοκοπήσει, ή θα αντιδράσουμε; Θα αφήσουμε τους κερδοσκόπους να μας πνίξουν, ή θα πάρουμε τις τύχες μας στα δικά μας χέρια; Θα αφήσουμε τη χώρα έρμαιο των εξελίξεων, ή θα μετατρέψουμε την επώδυνη κρίση σε ευκαιρία αναγέννησης;», τόνισε ο πρωθυπουργός. Περιέγραψε, δε, με τα μελανότερα χρώματα την κατάσταση της οικονομίας, όπως την παρέλαβε το ΠΑΣΟΚ, υπογραμμίζοντας πως «επαληθεύτηκαν πλήρως και οι μεγαλύτεροι φόβοι, που είχαμε», επιτέθηκε με δριμύτητα κατά της ΝΔ κατηγορώντας την ότι «οδήγησε τη χώρα στον κατήφορο» και ότι «λιποτάκτησε, φοβήθηκε να αναλάβει τις ευθύνες της απέναντι στη πατρίδα». Διαβεβαίωσε, εξάλλου, ότι όποια μέτρα παρθούν θα είναι κοινωνικά δίκαια και θα βαρύνουν κυρίως τους έχοντες και κατέχοντες.

    «Υποχρέωσή μας προς τον ελληνικό λαό είναι να κάνουμε ό,τι είναι δυνατό να αντιμετωπίσουμε τους άμεσους κινδύνους σήμερα. Γιατί αύριο, οι συνέπειες θα είναι χειρότερες. Δεσμευόμαστε ότι όλοι θα συμβάλουν αναλογικά και ότι δεν θα πληρώσουν αυτοί, που έχουν λιγότερες, ή και καθόλου ευθύνες», σημείωσε ο κ. Παπανδρέου.

    Σε άλλο σημείο της ομιλίας του τόνισε:

    «Δεν έχουμε την πολυτέλεια να μένουμε στις διαπιστώσεις. Είναι ώρα της δράσης και των αποφάσεων για την πατρίδα. Αυτή την ευθύνη αισθάνομαι και εγώ και το ΠΑΣΟΚ. Δεν νομίζω να υπάρχει Έλληνας που να πιστεύει ότι θέλαμε να έρθουμε στην εξουσία για να πάρουμε σκληρές αποφάσεις. Όμως, χρέος μας είναι να ξεχάσουμε το όποιο πολιτικό κόστος και να κάνουμε το χρέος μας προς την πατρίδα. Μοναδική πυξίδα δεν μπορεί να είναι παρά το συμφέρον της χώρας και των πολλών. Αυτό είναι το ιστορικό μας χρέος πέρα από το πολιτικό κόστος. Η στιγμή είναι ιστορική. Δεν αφήνει περιθώρια».

    «Κανείς άλλος, εκτός από εμάς, δεν μπορεί να βγάλει το φίδι από την τρύπα. Είναι θέμα τιμής και χρέος μας να διορθώσουμε τα κακώς κείμενα και να ανατρέψουμε τις παθογένειες των τελευταίων ετών, που δεν τις άντεξε ο κοινωνικός ιστός. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος να ηγηθούμε στην αναγέννηση της χώρας», κατέληξε ο πρωθυπουργός.

    Στην Αθήνα αναμένεται τη Δευτέρα ο Όλι Ρεν

    Την αποφασιστικότητα της ΕΕ και ειδικότερα της ευρωζώνης να στηρίξει την Ελλάδα αν υπάρξει ανάγκη και αν υπάρξει σχετικό αίτημα από την ελληνική πλευρά, επανέλαβε από τις Βρυξέλλες ο εκπρόσωπος του Επιτρόπου Οικονομίας, Όλι Ρεν, Αμαντέο Αλταφάζ.

    Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Επιτροπής, οι κοινοτικοί εμπειρογνώμονες, που επέστρεψαν χθες από την Αθήνα, θα ενημερώσουν τον Επίτροπο Ρεν για τα πορίσματα που έχουν αντλήσει από την επίσκεψή τους εκεί.

    Ο Όλι Ρεν την επόμενη εβδομάδα θα έρθει στην Αθήνα όπου θα έχει υψηλού πολιτικού επιπέδου συναντήσεις και συζητήσεις, προκειμένου να επιβεβαιώσει ότι τα μέτρα που εφαρμόζονται στο πλαίσιο του προγράμματος σταθερότητας είναι ικανά να επιτύχουν τους φιλόδοξους στόχους που έχουν τεθεί και να μειώσουν το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ελλάδας κατά 4% έως το τέλος του 2010.

    Εξάλλου, ερωτηθείς αν, εκτός από το θέμα των πρόσθετων μέτρων, ο Όλι Ρεν προτίθεται να ανακοινώσει συγκεκριμένα μέτρα στήριξης προς την Ελλάδα, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής ανέφερε ότι «όλες οι πτυχές αυτού του ζητήματος συνδέονται» και επανέλαβε το ξεκάθαρο πολιτικό μήνυμα στήριξης των 27 ηγετών της ΕΕ την 11η Φεβρουαρίου. «Η ανάταξη της ελληνικής οικονομίας εξαρτάται από πολλά στοιχεία, ωστόσο το βασικό είναι η εφαρμογή των μέτρων που λαμβάνονται στο πρόγραμμα σταθερότητας, των πρόσθετων μέτρων που ανακοίνωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός τον Φεβρουάριο και εφόσον κριθεί αναγκαίο και νέων πρόσθετων μέτρων», ανέφερε ο Α. Αλταφάζ και πρόσθεσε ότι προς το παρόν, η Ελλάδα δεν έχει ζητήσει οικονομική ενίσχυση. «Αν υπάρξει ανάγκη και σχετικό αίτημα από την ελληνική πλευρά, θα υπάρξει στήριξη από την ΕΕ και ειδικότερα από την ευρωζώνη προς την Ελλάδα», κατέληξε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής.

    Δηλώσεις του προέδρου της Deutche Bank

    Με τη φράση «ουδέν σχόλιον», απάντησε ο πρόεδρος της Deutsche Bank, Γιόζεφ Άκερμαν, στις ερωτήσεις αν θα υπάρξει στήριξη της ελληνικής οικονομίας και των ελληνικών ομολόγων, μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, Γιώργο Παπανδρέου, στη Βουλή.

    Ο κ. Άκερμαν είπε ότι βρίσκεται στην Ελλάδα επειδή αγαπά τη χώρα και τον ωραίο καιρό της, ανέφερε ότι συναντήθηκε με κυβερνητικούς αξιωματούχους και ότι είχε την τιμή να γίνει δεκτός από τον Έλληνα πρωθυπουργό με τον οποίο είχε «πολύ επικοδομητικό διάλογο για την παγκόσμια κατάσταση».

    Τηλεδιάσκεψη για το ελληνικό χρέος

    Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, συζήτησε την κρίση του χρέους της Ελλάδας στη διάρκεια επικοινωνίας με το Βρετανό πρωθυπουργό Γκόρντον Μπράουν και τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.

    Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Ρόμπερτ Γκιμπς, δήλωσε πως οι Ηνωμένες Πολιτείες πιστεύουν πως η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί και θα δράσει κατάλληλα προκειμένου να διασφαλίσει μία αποτελεσματική απόκριση στην κρίση στην Ελλάδα.

    [02] Πρόταση για σύσταση Εξεταστικής από το 1981

    Την πρότασή της για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για τη διερεύνηση της πορείας των δημοσιονομικών μεγεθών και της ποιότητας των δημοσιονομικών στοιχείων για το χρονικό διάστημα από το 1981 έως και το Φεβρουάριο του 2010, κατέθεσε η Νέα Δημοκρατία προς τον πρόεδρο της Βουλής. Η πρόταση φέρει τις υπογραφές των μελών της κοινοβουλευτικής ομάδας με επικεφαλής τον πρόεδρό της Αντώνη Σαμαρά. Δεύτερος υπογράφει την πρόταση ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής.

    Στο κείμενο της πρότασης καταλογίζεται στην κυβέρνηση και στο ΠΑΣΟΚ εμμονή στη σύσταση «μιας καθβ όλα προσχηματικής» Εξεταστικής Επιτροπής και τονίζεται ότι η Νέα Δημοκρατία καταθέτει την πρότασή της για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για την Οικονομία ώστε, με κύριους άξονες την εμπέδωση της διαφάνειας και τη διαμόρφωση σταθερών και υγιών κανόνων για το μέλλον, να αναδειχθούν οι πραγματικές αιτίες που οδήγησαν, διαχρονικώς και, συγκεκριμένα, από το 1981 -από την είσοδο, δηλαδή, της χώρας στην τότε ΕΟΚ- την ελληνική οικονομία στη σημερινή κατάσταση, τόσο ως προς τα δημοσιονομικά μεγέθη, όσο και ως προς την ποιότητα των δημοσιονομικών στοιχείων. Στην πρόταση σημειώνεται ότι το περιεχόμενο της πρότασης του ΠΑΣΟΚ και, κυρίως, το χρονικό διάστημα στο οποίο περιορίζει την έρευνα -από το 2004 έως τον Οκτώβριο του 2009- αποδεικνύουν ότι η κυβέρνηση και το ΠΑΣΟΚ δεν αποσκοπούν, ούτε στην εμπέδωση της διαφάνειας στην Οικονομία, ούτε στην καθιέρωση σταθερών και αποτελεσματικών κανόνων για τη θεσμική αξιοπιστία της χώρας. "Δεν επιδιώκουν την αποκάλυψη, αλλά τη συσκότιση και την απόκρυψη της αλήθειας".

    Συγκεκριμένα, τονίζεται ότι η κυβέρνηση και το ΠΑΣΟΚ επιχειρούν:

    "- Πρώτον: Να αποσιωπήσουν το γεγονός ότι, προεκλογικώς, και ενώ κατά τη δική τους ομολογία είχαν πλήρη γνώση της κατάστασης της Οικονομίας, είπαν, συνειδητά, ψέματα στον ελληνικό λαό και του έδωσαν αφειδώς υποσχέσεις που, βεβαίως, εγνώριζαν ότι δεν μπορούν να εκπληρώσουν. Και αυτό, κατά τη στιγμή που η Νέα Δημοκρατία είχε πει ευθαρσώς και εντίμως την αλήθεια για την κρίσιμη κατάσταση της οικονομίας, παρουσιάζοντας παράλληλα δέσμη αναγκαίων μέτρων.

    - Δεύτερον: Να συγκαλύψουν τις μεγάλες ευθύνες τους για το γεγονός ότι επί τέσσερις μήνες -όταν η σημερινή συγκυρία δεν επιτρέπει να χαθεί ούτε μια ημέρα- δεν πήραν κανένα επαρκές και αποτελεσματικό μέτρο, για την αντιμετώπιση της κρίσης, παρά τις αυστηρές συστάσεις των οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Με δυσμενείς συνέπειες για την ανάπτυξη, την απασχόληση και το κόστος δανεισμού της χώρας".

    Στο κείμενο της πρότασης της ΝΔ, αφού καταγράφονται οι λόγοι για τους οποίους το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης πιστεύει ότι πρέπει να διερευνηθεί η υπόθεση από το 1981 έως και τον Φεβρουάριο του 2010, σημειώνεται για το σκεπτικό της πρότασης ότι: «Επειδή, ο Πρωθυπουργός και η Κυβέρνηση επιμένουν σε μια εμπαθή πρόταση και επειδή η αλήθεια δεν μπορεί να τεμαχίζεται, να συσκοτίζεται και να συγκαλύπτεται, προτείνουμε τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής (για το διάστημα 1981-2010) προκειμένου να υπάρξει η πλήρης διερεύνηση της υπόθεσης για την αποκάλυψη των πραγματικών δεδομένων σχετικά με την πορεία των δημοσιονομικών μεγεθών και την ποιότητα των δημοσιονομικών στοιχείων, αλλά και για τους εν γένει χειρισμούς, που έγιναν στον τομέα της δημοσιονομικής διαχείρισης από τις εκάστοτε κυβερνήσεις».

    Οπως σημειώνεται στην πρόταση, η Εξεταστική Επιτροπή που προτείνεται από το ΠΑΣΟΚ, "δεν μπορεί, κατά τις δύσκολες αυτές ώρες, να συμβάλει στην αντιμετώπιση των κρίσιμων οικονομικών ζητημάτων, που αντιμετωπίζει η χώρα και ο ελληνικός λαός, αντιθέτως, μπορεί, μέσα από τις πρακτικές και τις νοοτροπίες ΠΑΣΟΚ, να πλήξει το εσωτερικό εθνικό μέτωπο, αλλά και να επιδεινώσει την προς τα έξω εικόνα της χώρας".

    Τέλος, η κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ, υπογραμμίζει: «Η Νέα Δημοκρατία θεωρούσε και θεωρεί ότι το σημερινό οικονομικό και κοινωνικό διακύβευμα για τον Τόπο απαιτεί, πρωτίστως, κλίμα συνεννόησης και συναίνεσης. Απαιτεί τη μεγαλύτερη δυνατή συνένωση δυνάμεων και προσπαθειών σε κοινή γραμμή».

    Δηλώσεις Π. Παναγιωτόπουλου

    "Ως Νέα Δημοκρατία εκφράζουμε τη λύπη μας γιατί ο Πρωθυπουργός της χώρας, σε μία τόσο κρίσιμη στιγμή, εξακολουθεί να εκτρέπεται σε ακρότητες και σε επιθέσεις σε βάρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης", δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ και πρόσθεσε:

    "Και όλα αυτά την ίδια στιγμή που ο Αντώνης Σαμαράς επιδεικνύει μια τελείως διαφορετική στάση. Ταξιδεύει στο εξωτερικό, προωθεί τις θέσεις της Ελλάδος συνολικότερα, βάζει πλάτη στον τόπο. Εξαντλεί κάθε δυνατότητα που έχει ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας για να μπορέσει να βάλει πλάτη στην Ελλάδα για να περάσουμε, όλοι μαζί, αυτή την πολύ δύσκολη στιγμή.Ο Ελληνικός λαός μπορεί να κρίνει την πολιτική στάση και υπευθυνότητα του ενός και του άλλου και να βγάλει τα απαραίτητα συμπεράσματα".

    Ο κ. Π. Παναγιωτόπουλος αναφερόμενος στις γερμανικές αποζημιώσεις τόνισε ότι «ως Νέα Δημοκρατία έχουμε πει -και θα επαναλάβω- πως ο Ελληνικός λαός, ο κάθε Έλληνας και η κάθε Ελληνίδα, απαιτούν τουλάχιστον την ηθική δικαίωση για τα όσα ο Λαός μας έχει προσφέρει, με τον ηρωικό αγώνα του σε βάρους του Ναζισμού και του Φασισμού στην υπόθεση της ελευθερίας και της Δημοκρατίας στην Ευρώπη. Στο επίπεδο, τώρα, των νομίμων αποζημιώσεων, θεωρούμε απαραίτητο η Ελληνική κυβέρνηση να κινηθεί στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου και της διεθνούς έννομης τάξης, ώστε η Ελλάδα να πάρει αυτά που της αναλογούν".

    Συνάντηση Σαμαρά-Νίμιτς

    Συνάντηση με τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, Μάθιου Νίμιτς, είχε ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς, στα κεντρικά γραφεία του κόμματος, στη Ρηγίλλης.

    Η συνάντηση διήρκεσε περίπου 45 λεπτά και αμέσως μετά ο κ. Νίμιτς δήλωσε πως μίλησαν για τις διαπραγματεύσεις και αντάλλαξαν απόψεις.

    Ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ ανέφερε ότι από την πλευρά των Σκοπίων υπάρχει καλή διάθεση για να προχωρήσουμε σε αυτή τη διαδικασία και να οδηγηθούμε στη λύση.

    "Πιστεύω ότι μπορούμε να φτάσουμε στη λύση", απάντησε σε σχετικό ερώτημα, ενώ με ένα χαμόγελο αντέδρασε όταν ρωτήθηκε αν θα φτάσουμε στη λύση σύντομα.

    Από την πλευρά του ο υπεύθυνος του τομέα Εξωτερικών της ΝΔ Δημήτρης Αβραμόπουλος δήλωσε πως η συνάντηση είχε ως αντικείμενο την ενημέρωση του προέδρου του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τις εξελίξεις που συνοδεύουν τις διαβουλεύσεις που βρίσκονται αυτόν τον καιρό, όπως είπε, σε καινούργια φάση.

    "Εκείνο που θα θέλαμε να σημειωθεί ιδιαίτερα είναι ότι δεν μπορεί να υπάρξει καμία, μα καμία, απομάκρυνση από τη βασική αρχή του erga omnes, δηλαδή μια ονομασία για όλες τις χρήσεις", τόνισε ο κ. Αβραμόπουλος, σημειώνοντας ότι το θέμα βρίσκεται σε μια πάρα πολύ κρίσιμη καμπή.

    "Πάντως, απ' ό,τι φαίνεται στον ορίζοντα, από την πλευρά των γειτόνων μας δεν έχει υπάρξει καμία θετική εξέλιξη ώστε να μπορεί κανείς να μιλάει με αισιοδοξία για το μέλλον, κάτι όμως το οποίο εμείς πρέπει να επιδιώξουμε, γιατί όλα στηρίζονται στην αρχή της καλής γειτονίας πάντοτε με σεβασμό στην ιστορία και τον πολιτισμό κάθε χώρας", κατέληξε ο κ. Αβραμόπουλος.

    [03] Τι προβλέπει το ν/σ για την ιθαγένεια

    Κατατέθηκε στη Βουλή και αναμένεται να εισαχθεί την επόμενη εβδομάδα προς επεξεργασία στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για την αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου για την ιθαγένεια.

    Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, την ελληνική ιθαγένεια αποκτά από τη γέννησή του όποιος γεννιέται σε ελληνικό έδαφος, εφόσον είτε ένας από τους γονείς του έχει γεννηθεί στην Ελλάδα και κατοικεί μόνιμα στη χώρα από τη γέννησή του, είτε δεν έχει αποκτήσει αλλοδαπή ιθαγένεια με τη γέννησή του, είτε τέλος είναι άγνωστης ιθαγένειας και εφόσον η αδυναμία διαπίστωσής της δεν οφείλεται σε άρνηση συνεργασίας των γονέων.

    Επίσης, η ιθαγένεια αποκτάται αν το παιδί μεταναστών έχει φοιτήσει σε σχολείο στην Ελλάδα.

    Παιδί αλλοδαπών, που έχει ολοκληρώσει επιτυχώς την παρακολούθηση έξι τουλάχιστον τάξεων ελληνικού σχολείου στην Ελλάδα και κατοικεί μόνιμα και νόμιμα στη χώρα, αποκτά την Ελληνική Ιθαγένεια. Χρειάζεται, επίσης, δήλωση και αίτηση των γονέων του για την εγγραφή του στο δημοτολόγιο του δήμου μόνιμης κατοικίας του, που υποβάλλουν οι γονείς του τα επόμενα τρία έτη από τη συμπλήρωση του χρόνου αυτού.

    Η Ελληνική Ιθαγένεια αποκτάται από τέκνα αλλοδαπών με δήλωση των γονέων τους, μόνον εφ' όσον και οι δύο γονείς τους διαμένουν νομίμως στην Ελλάδα.

    Πριν από την εγγραφή στο δημοτολόγιο, ο δήμος αποστέλλει αμέσως αντίγραφα των δικαιολογητικών, που προσκομίσθηκαν για διασταύρωση με τα στοιχεία που τηρούνται στις αρμόδιες υπηρεσίες, που παρέχουν τη σχετική επιβεβαίωση. Με την επιβεβαίωση των σχετικών στοιχείων, ο δήμος, μέσα σε δεκαπέντε ημέρες, αποστέλλει την αίτηση και τα συνοδευτικά δικαιολογητικά στις αρμόδιες υπηρεσίες της οικείας Περιφέρειας. Ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας, μέσα σε δύο μήνες από την παραλαβή του φακέλου, με πράξη του, η οποία δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης εντέλλεται τον οικείο δήμο να εγγράψει το τέκνο των δηλούντων στο δημοτολόγιό του. Η εγγραφή στο δημοτολόγιο διενεργείται μέσα σε έξι μήνες από την υποβολή της δήλωσης και αίτησης, καταβάλλοντας παράβολο 100 ευρώ στον δήμο.

    Τυπικές προϋποθέσεις πολιτογράφησης

    Ο αλλοδαπός που επιθυμεί να γίνει Έλληνας πολίτης με πολιτογράφηση θα πρέπει:

    α. Να είναι ενήλικος κατά το χρόνο της υποβολής της δήλωσης πολιτογράφησης.

    β. Να μην έχει καταδικασθεί αμετάκλητα για αδίκημα, που τέλεσε με δόλο, κατά την τελευταία δεκαετία πριν από την υποβολή της αίτησης πολιτογράφησης, ή σε φυλάκιση τουλάχιστον ενός έτους, για εγκλήματα προσβολής του πολιτεύματος, προδοσίας της χώρας, ανθρωποκτονίας, εγκλήματα σχετικά με την εμπορία και την διακίνηση ναρκωτικών, τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, διεθνή οικονομικά εγκλήματα κ.λπ.

    γ. Να διαμένει στην Ελλάδα νόμιμα για επτά συνεχή έτη πριν από την υποβολή της αίτησης πολιτογράφησης.

    δ. Να κατέχει έναν από τους παρακάτω τίτλους νόμιμης διαμονής: άδεια επί μακρόν διαμένοντος, βεβαίωση, ή άλλο τίτλο διαμονής που χορηγείται σε πολίτες κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δελτίο, ή άλλο τίτλο διαμονής που χορηγείται σε μέλη οικογένειας Έλληνα πολίτη ή πολίτη κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Ο αλλοδαπός που επιθυμεί να πολιτογραφηθεί ως Έλληνας, υποβάλλει δήλωση στον δήμο της μόνιμης διαμονής του και αίτηση πολιτογράφησης στις υπηρεσίες της Περιφέρειας στην οποία υπάγεται ο δήμος και στη συνέχεια καλείται σε συνέντευξη ενώπιον της οικείας Επιτροπής Πολιτογράφησης, που δημιουργείται σε κάθε Περιφέρεια.

    Τέκνα αλλοδαπών, που έγιναν Έλληνες ενώ ήταν ανήλικα, με κοινή δήλωση των γονέων τους ή με την πολιτογράφηση γονέα τους, μπορούν να αποβάλουν την Ελληνική Ιθαγένεια, υποβάλλοντας σχετική δήλωση και αίτηση στον δήμο, του οποίου είναι δημότες έναν χρόνο μετά την ενηλικίωσή τους.

    Συμμετοχή νόμιμων μεταναστών σε εκλογές Τ.Α.

    Ομογενείς και αλλοδαποί υπήκοοι τρίτων χωρών μπορούν να συμμετέχουν στις εκλογές της πρωτοβάθμιας Τοπικής Αυτοδιοίκησης με δικαίωμα ψήφου εφόσον:

    1. Έχουν συμπληρώσει το δέκατο όγδοο έτος της ηλικίας τους

    2. Δεν έχουν καταδικαστεί τελεσίδικα για έγκλημα

    3. Είναι κάτοχοι Ειδικού Δελτίου Ταυτότητας Ομογενούς, είναι κάτοχοι άδειας διαμονής αορίστου χρόνου ή δεκαετούς διάρκειας, έχουν υπαχθεί στο καθεστώς των επί μακρόν διαμενόντων, είναι κάτοχοι «δελτίων μόνιμης διαμονής», ως μέλη οικογένειας Έλληνα πολίτη ή πολίτη Κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι γονείς ανηλίκων Ελλήνων πολιτών, έχουν αναγνωρισθεί ως πολιτικοί πρόσφυγες, είναι κάτοχοι ταξιδιωτικών εγγράφων, έχουν τίτλο παραμονής ως ομογενείς και έχουν συμπληρώσει από την χορήγησή του πενταετή συνεχή και νόμιμη παραμονή στη χώρα.

    Εγγραφή σε ειδικούς καταλόγους

    Τα πρόσωπα που επιθυμούν να ασκήσουν το δικαίωμα του εκλέγειν, οφείλουν να υποβάλουν σχετική αίτηση εγγραφής τους σε ειδικό εκλογικό κατάλογο του δήμου, στον οποίο υπέβαλαν την αίτηση για τη χορήγηση του τίτλου διαμονής τους, εφόσον κατοικούν μόνιμα εκεί.

    Εκλογείς, εγγεγραμμένοι στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους, που κατά την ημέρα διενέργειας των εκλογών, έχουν συμπληρώσει το εικοστό πρώτο έτος της ηλικίας τους, μπορούν να εκλεγούν δημοτικοί σύμβουλοι, σύμβουλοι δημοτικών διαμερισμάτων και τοπικοί σύμβουλοι, με την πρόσθετη προϋπόθεση ότι διαθέτουν επαρκή γνώση της Ελληνικής γλώσσας για την άσκηση των καθηκόντων τους.

    [04] ΑΕΔ: Αντισυνταγματική η προσωποκράτηση για χρέη προς το Δημόσιο

    Το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο δημοσίευσε την υπ' αριθμ. 1/2010 απόφασή του με την οποία έκρινε ότι είναι αντισυνταγματική η προσωποκράτηση για χρέη προς το Δημόσιο.

    Η υπόθεση της προσωποκράτησης για χρέη προς το Δημόσιο, παραπέμφθηκε στο ΑΕΔ λόγω των αντίθετων αποφάσεων που εξέδωσαν για το ζήτημα αυτό οι Ολομέλειες του Αρείου Πάγου και του Συμβουλίου της Επικρατείας. Συγκεκριμένα, η Ολομέλεια του ΣτΕ είχε κρίνει αντισυνταγματική την προσωποκράτηση για χρέη προς το Δημόσιο, ενώ αντίθετα η Ολομέλεια του ΑΠ είχε κρίνει ότι είναι συνταγματική.

    Το ΑΕΔ με πλειοψηφία 8-5 τάχθηκε υπέρ της θέσης της Ολομέλειας του ΣτΕ και έκρινε ότι η προσωποκράτηση για χρέη προς το Δημόσιο είναι αντίθετη στα άρθρα 2 και 5 του Συντάγματος.

    Ειδικότερα, κρίθηκε από το ΑΕΔ ότι είναι "συνταγματικώς ανεπίτρεπτο" το μέτρο της προσωποκράτησης, καθώς είναι αντίθετο στις επιταγές των άρθρων 2 και 5 του Συντάγματος που προβλέπουν ότι ο σεβασμός και η προστασία της αξίας του ανθρώπου αποτελούν πρωταρχική υποχρέωση της Πολιτείας, όπως και ότι η προσωπική ελευθερία είναι απαραβίαστη.

    [05] Ισχυροί σεισμοί σε Ιαπωνία και Χιλή

    Ισχυρότατη σεισμική δόνηση, μεγέθους 8,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, έπληξε την περιοχή Κονσεπσιόν, στη Χιλή, σύμφωνα με το αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο, προκαλώντας διακοπή της ηλεκτροδότησης σε τμήματα της πρωτεύουσας, Σαντιάγο.

    Αρχικώς είχε ανακοινωθεί ότι το μέγεθος του σεισμού ήταν 8,3 Ρίχτερ, αλλά η τελευταία ενημέρωση από το Γεωλογικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ αναφέρεται σε δόνηση 8,5 Ρίχτερ. Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται 90 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Κονσεπσιόν και σε βάθος 55 χιλιομέτρων.

    Αυτόπτης μάρτυρας τον οποίον επικαλείται το πρακτορείο Ρόιτερ είπε ότι η δόνηση διήρκεσε μεταξύ 10 και 30 δευτερολέπτων.

    Και στα νησιά Οκινάουα

    Ισχυρός σεισμός έπληξε το νότιο νησί Οκινάουα της Ιαπωνίας νωρίς το πρωί του Σαββάτου (τοπική ώρα) και η μετεωρολογική υπηρεσία της Ιαπωνίας εξέδωσε προειδοποίηση για τσουνάμι έως και δύο μέτρων, αλλά η προειδοποίηση αυτή αργότερα αποσύρθηκε, ενώ δεν υπήρξαν αναφορές για μεγάλες ζημιές.

    Το Ινστιτούτο Γεωλογικής Επισκόπησης των ΗΠΑ ανέφερε πως ο σεισμός μεγέθους 7,3 βαθμών σημειώθηκε στις 5:31 π. μ. του Σαββάτου (22:31 της Παρασκευής, ώρα Ελλάδας), 52 μίλια (84 χιλιόμετρα) ανατολικά της πρωτεύουσας του νησιού, Νάχα, μιας πόλης περίπου 320.000 κατοίκων που βρίσκεται περίπου 1.600 χιλιόμετρα νότια του Τόκιο.

    Η Μετεωρολογική Υπηρεσία της Ιαπωνίας, που ανέφερε ότι η σεισμική δόνηση ήταν 6,9 βαθμών, προειδοποίησε τους κατοίκους κοντά στην ακτή να απομακρυνθούν προς το εσωτερικό, ωστόσο η προειδοποίηση για τσουνάμι ήρθη αργότερα.

    Ο αξιωματούχος της νομαρχιακής αστυνομίας της Οκινάουα, Νοριτόμι Κικουζάτο, δήλωσε στο Ρόιτερ πως δεν υπάρχουν αναφορές για τραυματισμούς ή μεγάλες ζημιές.

    "Πρώτα έγινε μία ισχυρή κάθετη δόνηση, έπειτα από το πλάι. Ο ισχυρός σεισμός κράτησε περίπου 10 δευτερόλεπτα", είπε ο αξιωματούχος της πόλης Νάχα, Σεϊμπόκου Σουεγιόσι.

    Ένας αξιωματούχος στο διυλιστήριο πετρελαίου Nansei Sekiyu KK δήλωσε πως οι επιχειρήσεις για την παραγωγή 100.000 βαρελιών την ημέρα στο διυλιστήριο Νισιχάρα του νησιού συνεχίζονται κανονικά μετά το σεισμό και πως δεν υπάρχουν αναφορές για σημαντικές ζημιές στις εγκαταστάσεις.

    Η δημόσια ραδιοτηλεόραση NHK ανέφερε πως οι τοπικοί πυροσβεστικοί σταθμοί δεν έχουν μέχρι στιγμής πληροφορίες για τραυματισμούς ή ζημιές σε κτίρια.

    [06] Τουρκία: Απαγγέλθηκαν κατηγορίες

    Κατηγορίες οι οποίες σχετίζονται με μία συνωμοσία για την ανατροπή της κυβέρνησης, που έχει ισλαμιστικές καταβολές, απαγγέλθηκαν εις βάρος δύο Τούρκων στρατηγών εν αποστρατεία, μετέδωσε το τηλεοπτικό κανάλι CNN-Turk, μία ενέργεια που θα μπορούσε να προκαλέσει νέα ένταση στις σχέσεις του κυβερνώντος κόμματος και των κοσμικών ενόπλων δυνάμεων.

    Ο Τσετίν Ντογκάν, πρώην επικεφαλής της τουρκικής Πρώτης Στρατιάς, και ο Ενγκίν Αλάν, πρώην διοικητής των ειδικών δυνάμεων, είναι οι πιο υψηλόβαθμοι αξιωματικοί που συλλαμβάνονται επίσημα έπειτα από την προσαγωγή περίπου 50 αξιωματικών τη Δευτέρα, σε περισσότερους από 30 από τους οποίους έχουν έως τώρα απαγγελθεί κατηγορίες.

    [07] Τα παράξενα της...Φυσικής

    Οι φυσικοί πιστεύουν πολλά παράξενα πράγματα, γι' αυτό άλλωστε οι κοινοί θνητοί συχνά τους περνάνε για τρελούς. Το πρόβλημα είναι ότι αυτά τα απίστευτα πράγματα, σύμφωνα με τους φυσικούς, είναι η πραγματικότητα γύρω μας, αλλά εμείς δεν μπορούμε (ή δεν θέλουμε) να τη συνειδητοποιήσουμε.

    Σαν μια μικρή συνεισφορά στην καλύτερη κατανόηση του κόσμου όπου ζούμε, ακολουθεί μια παρουσίαση των δέκα σημαντικότερων και πιο παράξενων πραγμάτων που η Φυσική έχει ανακαλύψει, σύμφωνα με τη σχετική ανάλυση που έκανε ο φυσικός-κοσμολόγος και συγγραφέας εκλαϊκευτικών επιστημονικών βιβλίων Μάρκους Τσόουν, για λογαριασμό της βρετανικής "Τέλεγκραφ".

    1. Ακόμα και από μπανάνες αν αποτελείτο ο ήλιος, θα ήταν εξίσου καυτός.

    Ο ήλιος μας είναι καυτός, επειδή το τεράστιο βάρος του δημιουργεί μια πανίσχυρη βαρύτητα που ασκεί κολοσσιαία πίεση στον πυρήνα του, η οποία πίεση με τη σειρά της αυξάνει τη θερμοκρασία του. Επειδή η πίεση είναι τεράστια, η θερμοκρασία του ήλιου είναι επίσης τεράστια. Αν αντί για υδρογόνο (βασικό συστατικό του), ο ήλιος αποτελείτο απόβ¦ μπανάνες ίδιου βάρους, που θα κρέμονταν στο διάστημα, πάλι θα υπήρχε η ίδια πίεση, άρα η ίδια τεράστια θερμοκρασία.

    2. Όλη η ύλη από την οποία αποτελείται η ανθρώπινη φυλή, δεν είναι μεγαλύτερη από ένα κύβο ζάχαρης.

    Τα άτομα της ύλης είναι κατά 99,999999999% κενός χώρος. Αν κανείς μπορούσε να συμπιέσει όλα τα άτομα, αφαιρώντας τον κενό χώρο στο εσωτερικό τους, θα προέκυπτε ένας κύβος ύλης (με μέγεθος όσο ένας κύβος ζάχαρης), που θα ζύγιζε πέντε δισεκατομμύρια τόνους και θα ήταν δέκα φορές βαρύτερος από όλους μαζί τους ανθρώπους που σήμερα ζουν στη Γη. Παρεμπιπτόντως, αυτή ακριβώς η απίστευτη συμπίεση ύλης συμβαίνει σε ένα υπέρ-πυκνό άστρο νετρονίων, που έχει απομείνει μετά από μια έκρηξη σουπερ-νόβα.

    3. Τα γεγονότα στο μέλλον μπορούν να επηρεάσουν αυτό που συνέβη στο παρελθόν.

    Καλωσορίσατε στον κόσμο της "Αλίκης στην χώρα των θαυμάτων", δηλαδή στην κβαντομηχανική. Πειράματα (που προτάθηκαν από τον διάσημο φυσικό Τζον Γουίλερ το 1978 και τελικά πραγματοποιήθηκαν το 2007) έδειξαν ότι η παρατήρηση ενός σωματιδίου τώρα μπορεί να αλλάξει τι συνέβη σε ένα άλλο σωματίδιο στο παρελθόν. Με άλλα λόγια, η αιτιότητα μπορεί να "δουλέψει" και ανάστροφα και άρα το παρόν να επηρεάσει το παρελθόν. Προς το παρόν αυτό έχει καταστεί εφικτό να παρατηρηθεί μόνο στο εργαστήριο και η επίδραση προς τα πίσω στον χρόνο δεν έχει ξεπεράσει κάποιο ασύλληπτα μικρό κλάσμα του δευτερολέπτου.

    4. Σχεδόν ολόκληρο το σύμπαν λείπει.

    Υπάρχουν πιθανότατα πάνω από 100 δισεκατομμύρια γαλαξίες στο σύμπαν. Κάθε ένας από αυτούς έχει από δέκα εκατομμύρια έως ένα τρισεκατομμύριο άστρα (χώρια τους πλανήτες). Αν και υπάρχουν τόσα πράγματα να δούμε "εκεί έξω", υπάρχουν πολύ περισσότερα, αλλά δεν μπορούμε να τα δούμε. Ξέρουμε όμως ότι υπάρχουν, επειδή έχουν βαρύτητα και επιδρούν στην ορατή ύλη γύρω τους. Αυτά τα "άλλα" μυστηριώδη αόρατα πράγματα έχουν ονομαστεί "σκοτεινή ύλη" και "σκοτεινή ενέργεια" (μέχρι να ρίξουμε φως στο τι ακριβώς είναι) αποτελώντας το 98% του σύμπαντος. Η ορατή ύλη δεν είναι παρά το 2% περίπου (άντε 4%).

    5. Υπάρχουν πράγματα που μπορούν να ταξιδέψουν πιο γρήγορα από το φως και το φως δεν ταξιδεύει πάντα πολύ γρήγορα.

    Η ταχύτητα του φωτός στο κενό είναι σταθερή στα 300.000 χλμ το δευτερόλεπτο. Όμως το φως δεν ταξιδεύει πάντα στο κενό. Έτσι, στο νερό, για παράδειγμα, τα φωτόνια ταξιδεύουν με περίπου τα τρία τέταρτα της παραπάνω ταχύτητας, ενώ στους πυρηνικούς αντιδραστήρες μερικά σωματίδια (όταν διέρχονται μέσα από κάποιο μονωτικό υλικό που επιβραδύνει το φως) μπορεί να εξαναγκαστούν να κινηθούν σε ταχύτητες υψηλότερες και από αυτή του φωτός γύρω τους. Όταν αυτό συμβαίνει, τότε δημιουργείται η γαλάζια "ακτινοβολία Τσερένκοφ", κάτι αντίστοιχο με την υπερηχητική έκρηξη, αλλά στο πεδίο του φωτός, και γι' αυτό, άλλωστε, οι πυρηνικοί αντιδραστήρες λάμπουν μέσα στο σκοτάδι. Παρεμπιπτόντως, η πιο αργή ταχύτητα φωτός που έχει ποτέ μετρηθεί, είναι μόλις 17 μέτρα το δευτερόλεπτο ή περίπου 61 χλμ. την ώρα (σανβ¦ σακαράκα στη λεωφόρο!), κάτι που συμβαίνει όταν το φως διέρχεται μέσα από ρουβίδιο που έχει θερμοκρασία κοντά στο απόλυτο μηδέν.

    6. Υπάρχουν άπειρα "εγώ" και "εσύ" που διαβάζουν τώρα αυτό το άρθρο.

    Σύμφωνα με το καθιερωμένο μοντέλο της κοσμολογίας, το σύμπαν που μπορούμε να παρατηρήσουμε (με όλα τα άστρα και τους γαλαξίες του) δεν είναι παρά ένα ανάμεσα σε άπειρα άλλα σύμπαντα που συνυπάρχουν δίπλα-δίπλα, όπως οι φυσαλίδες σε ένα αφρό. Επειδή είναι άπειρα, οτιδήποτε δεν είστε σε αυτό το σύμπαν, μπορεί να είστε σε ένα άλλο (αφήστε ελεύθερη τη φαντασία σαςβ¦). Αν και τα πιθανά "σενάρια" που εκτυλίσσονται στα διάφορα σύμπαντα είναι πάρα πολλά, ο αριθμός τους τελικά είναι πεπερασμένος και όχι άπειρος. Συνεπώς, ένα γεγονός (π.χ. το γράψιμο ή η ανάγνωση αυτού του άρθρου) πρέπει να έχει συμβεί άπειρες φορές στο παρελθόν (κάτι παρόμοιο είχε πει και ο Νίτσε, αλλά κατέληξε στο ψυχιατρείο).

    7. Οι μαύρες τρύπες δεν είναι μαύρες.

    Πολύ σκούρες μπορεί να είναι, αλλά όχι μαύρες. Στην πραγματικότητα, λάμπουν ελαφρά εκπέμποντας σε όλο το φάσμα της ακτινοβολίας -και στο μήκος κύματος του ορατού φωτός. Η εκπεμπόμενη ακτινοβολία αποκαλείται "ακτινοβολία Χόκινγκ", προς τιμήν του διάσημου φυσικού Στέφεν Χόκινγκ που πρώτος πρότεινε την ύπαρξή της. Επειδή συνεχώς εκπέμπουν ακτινοβολία, οι μαύρες τρύπες σταδιακά χάνουν μάζα και τελικά θα εξαφανιστούν, αν δεν αναπληρώνουν με κάποιο τρόπο (π.χ. από διαστρικά αέρια) την μάζα που συνεχώς χάνουν.

    8. Δεν έχει νόημα η αναφορά σε παρελθόν, παρόν και μέλλον στο σύμπαν.

    Σύμφωνα με την ειδική θεωρία της σχετικότητας του Αϊνστάιν, δεν υπάρχουν στο σύμπαν πράγματα όπως το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον. Ο χρόνος είναι σχετικός. Ο δικός μας χρόνος μοιάζει με του διπλανού μας, επειδή βρισκόμαστε στον ίδιο πλανήτη και κινούμαστε με την ίδια ταχύτητα. Αν βρισκόμασταν ο ένας στη Γη και ο άλλος σε ένα άλλο πλανήτη και κινούμασταν με πολύ διαφορετική ταχύτητα, θα γερνούσαμε με διαφορετικό ρυθμό.

    9. Ένα σωματίδιο εδώ μπορεί να επηρεάσει αυτομάτως ένα άλλο σωματίδιο στην άλλη πλευρά της Γης -ή ίσως και του σύμπαντος.

    Και πάλι η κβαντομηχανική με τα θαύματά της (το συγκεκριμένο αποκαλείται "κβαντική εμπλοκή"). Πειράματα έχουν δείξει ότι η παρατήρηση ενός σωματιδίου στο εργαστήριο μπορεί να επηρεάσει μυστηριωδώς ένα άλλο σωματίδιο σε μεγάλη απόσταση.

    10. Όσο πιο γρήγορα κινείστε, τόσο πιο βαρύς γίνεστε.

    Αν τρέχετε πραγματικά γρήγορα, κερδίζετε βάρος, ευτυχώς όχι μόνιμα, αλλά στιγμιαία. Αν κάτι κινείται σχεδόν με την ταχύτητα του φωτός, αποκτά μεγάλη ενέργεια που γίνεται μάζα (ενέργεια και μάζα είναι ισοδύναμες, σύμφωνα με τη θεωρία της σχετικότητας). Το φαινόμενο αυτό όμως είναι αμελητέο στις χαμηλές ανθρώπινες ταχύτητες πάνω στον πλανήτη μας, έτσι οι σπρίντερ δεν έχουν ανιχνεύσιμο μεγαλύτερο βάρος όταν τρέχουν από ό,τι όταν μένουν ακίνητοι.

    Μετά από όλα αυτά, μπορείτε να συνεχίσετε να ζείτε την καθημερινή σας ζωή, σαν να μην τρέχει τίποτε. Αφήστε τον εαυτό σας να προβληματίζεται σε ένα άλλο σύμπαν!

    Κείμενο: Π. Δρακόπουλος

    [08] "Οχι" στην ταξική πολιτική

    Οτι «έχει βαθύτατη άγνοια για το πώς υπηρετείται το συμφέρον των λαϊκών στρωμάτων, αλλά και για το πώς μπορεί να χτυπήσει το κεφάλαιο», κατηγόρησε την κυβέρνηση η κ. Αλέκα Παπαρήγα, από το βήμα της Βουλής.

    Η γγ της ΚΕ του ΚΚΕ άσκησε δριμύτατη κριτική και για το θέμα των Εξεταστικών Επιτροπών, κατηγορώντας το ΠΑΣΟΚ ότι «ενώ προεκλογικά μιλούσε για νοικοκύρεμα, τώρα χρησιμοποιεί, ως πρόσχημα, τις μίζες και τα σκάνδαλα, με στόχο να αποπροσανατολίσει τον ελληνικό λαό, τον οποίο καλεί να πληρώσει».

    «Αφού σας έπιασε μανία να τα αναγάγετε όλα σε μίζες, κάντε πολιτικό δικαστήριο, όχι ποινικό, γι αυτούς που έκλεψαν από το 1950 και μετά, τα ασφαλιστικά ταμεία. Μπορεί να πάνε φυλακή αυτοί που με τις πολιτικές τους αποφάσεις οδήγησαν τα ασφαλιστικά ταμεία να χάσουν δισ ευρώ; Ή να γίνουν εξεταστικές γι αυτούς που έχουν πολιτικές ευθύνες, επειδή άφησαν να φοροδιαφεύγουν και να χρωστάνε κάποιοι δισ ευρώ; Αν θέλετε, να πάμε. Όχι, όμως, τρεις το λάδι τρεις το ξύδι», είπε η γγ του ΚΚΕ, η οποία άφησε αιχμές και για την πρόσκληση, που απηύθυνε ο Αμερικανός Πρόεδρος προς τον Έλληνα πρωθυπουργό.

    «Ο κ. Ομπάμα θα σας χαϊδέψει την πλάτη, θα πει "είστε θύματα των Γερμανών" και θα βάλει στην ατζέντα Σκόπια, Κυπριακό, Αιγαίο. Κόκκινη γραμμή δεν μπορεί να υπάρξει από τη στιγμή, που πάτε να παίξετε ένα παιχνίδι, αν θα είστε με τις ΗΠΑ, ή την ΕΕ», υποστήριξε, μεταξύ άλλων, η κα Παπαρήγα.

    Η ίδια αναγνώρισε ότι είναι υπαρκτό και μεγάλο το θέμα των κερδοσκόπων, που λειτουργούν σε βάρος της Ελλάδας, πρόσθεσε ότι και άλλες ευρωπαϊκές χώρες αντιμετώπισαν και αντιμετωπίζουν δημοσιονομικά προβλήματα από τις καπιταλιστικές πολιτικές, που εφαρμόζουν, και κλείνοντας την ομιλία της, τόνισε:

    «Καμία συναίνεση και στήριξη από εμάς δεν έχετε και απορρίπτουμε την ταξική πολιτική σας. Δεν ανεχόμαστε να κοροϊδεύετε τον ελληνικό λαό με μίζες, κομματική ρουσφετολογία. Είναι ζητήματα απαράδεκτα. Και εμπαίζετε και τους πολίτες γιατί δεν έχουν ενημέρωση».

    ΚΚΕ για τις προσκλήσεις Μέρκελ και Ομπάμα

    "Ο διαγκωνισμός των προέδρων ΗΠΑ και Γερμανίας στην αποστολή προσκλήσεων στον πρωθυπουργό είναι ένδειξη του οξυμμένου ανταγωνισμού μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ και ταυτόχρονα αποκαλύπτει το παιχνίδι της ελληνικής κυβέρνησης που αναζητά ισχυρό στήριγμα για τη σφαγή των λαϊκών δικαιωμάτων και την προώθηση των συμφερόντων της ελληνικής πλουτοκρατίας στην ευρύτερη περιοχή. Αυτή η εξέλιξη είναι άκρως επικίνδυνη για τους λαούς της περιοχής μας αλλά και για τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας. Περισσότερο από ποτέ γίνεται φανερό ότι το ταξικό και πατριωτικό καθήκον του λαού είναι να ξεσηκωθεί για να αποκρούσει την αντιλαϊκή θύελλα και να σπάσει τα ιμπεριαλιστικά δεσμά", τονίζει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ.

    [09] "Να υπάρξει συνεννόηση"

    «Η συνεννόηση ανάμεσα στα πολιτικά κόμματα είναι αυτή που μπορεί να φέρει καλά αποτελέσματα για το τόπο», δήλωσε ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. σε συνέντευξή του στο κεντρικό δελτίο του "ALTER".

    Ο κ. Καρατζαφέρης αναφερόμενος στο διπλό ταξίδι του πρωθυπουργού σε ΗΠΑ και Γερμανία τόνισε ότι "είναι ιδιαίτερα ικανοποιητικό για τα συμφέροντα της χώρας μας που θα γίνουν ταξίδια και στην Ευρώπη αλλά και στην Αμερική. Ήταν σωστές οι φωνές που μιλούσαν για μη αποκλεισμό του Δ.Ν.Τ. απ' τον προσανατολισμό μας. Πρέπει να καταλάβει η Ευρώπη, ότι η Αμερική καιροφυλακτεί και έχει ερείσματα στην περιοχή μας", ενώ σχετικά με τα μέτρα είπε ότι "δε θα δώσουμε "carta bianca" στην κυβέρνηση. Είναι σημαντικό να παίρνουμε εμείς τα μέτρα και όχι να μας τα επιβάλλουν. Πρέπει να επιδεικνύουμε αυτογνωσία ειδάλλως η επιβολή θα σημαίνει και αποδοχή «παιδονόμου».

    Ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. επισήμανε ότι "'έπρεπε να είχαμε πάρει τα μέτρα νωρίτερα. Εάν μας είχε ζητηθεί να προτείνουμε λύσεις και ιδέες πέντε μήνες νωρίτερα, τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά. Μου κάνει ιδιαίτερη εντύπωση που σε αυτή τη δύσκολη για τον τόπο στιγμή δεν συμμετέχει ο κ. Σαμαράς και η Ν.Δ. Η προσπάθεια αυτή γίνεται για το έθνος και την πατρίδα. Αυτός είναι και ο λόγος που εμείς συμμετέχουμε. Δεν είναι δυνατόν να απειλείται η χώρα με πτώχευση και να έχουμε να πληρώσουμε συντάξεις μέχρι τον Ιούνιο, και εμείς να τηρούμε ανεύθυνη στάση".

    Τέλος, σε ότι αφορά την Εξεταστική για την Οικονομία εκτίμησε ότι είναι "μεγάλο λάθος τη στιγμή που βρισκόμαστε εν μέσω ενός τέτοιου ιδιόμορφου και συνάμα αδυσώπητου πολέμου να ξεκινήσουμε εξεταστικές οι οποίες το μόνο αποτέλεσμα που θα φέρουν θα είναι η βάναυση προσβολή της Ελλάδας στο εξωτερικό. Είναι επίσης μεγάλο λάθος να μην αξιοποιούμε το ρόλο της Ελληνικής Δικαιοσύνης και να καλούμε το Κοινοβούλιο να παίξει αυτό το ρόλο".

    Στη Βουλή οι γερμανικές αποζημιώσεις

    «Σε καμία περίπτωση δεν παραιτείται η χώρα μας από την διεκδίκηση των γερμανικών κατοχικών αποζημιώσεων, ούτε όμως παρασυρόμαστε από την επικαιρότητα ή την προβοκάτσια ενός εντύπου. Σε καμία περίπτωση δεν έχουμε παραιτηθεί από τις αξιώσεις μας, αλλά όχι να το καταστήσουμε σημαία ευκαιρίας τώρα που είμαστε σε αδυναμία προσπαθώντας να βάλουμε τάξη, να επιφέρουμε τομές και να ανακτήσουμε την αξιοπιστία μας».

    Αυτό τόνισε απαντώντας στη Βουλή, σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του προέδρου του ΛΑΟΣ Γιώργου Καρατζαφέρη, ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, υπογραμμίζοντας ότι «αν επαναφέρουμε το θέμα επισήμως στη φάση αυτή, θα ερμηνευθεί, ως αδυναμία, υπεκφυγή και αναζήτηση για άλλοθι».

    Δεν ήθελα μία τέτοια εκτίμηση, πιστεύοντας ότι δεν πρέπει η εξωτερική πολιτική να αντιμετωπίζεται ως σημαία ευκαιρίας ή για εσωτερική κατανάλωση, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

    Ταυτόχρονα, τόνισε ότι θα πρέπει να αποδείξει η χώρα μας πρώτα ότι είναι αξιόπιστη και πληρώνει τα χρέη της κι αυτό είναι κάτι που εξαρτάται από μας τους ίδιους: «Την εικόνα της αξιοπιστίας θα την αποκαταστήσουμε. Προέχει να αποδείξουμε ότι μπορούμε να σταθούμε στα πόδια μας και να αποκαταστήσουμε την εθνική μας υπερηφάνεια, αλλά περιμένουμε κι από τους εταίρους μας να τηρήσουν και τις δικές τους ρητές και άρρητες δεσμεύσεις».

    Ο πρωθυπουργός εξέφρασε ακόμα την ικανοποίηση του για τις αποστάσεις που πήρε η γερμανική κυβέρνηση, δια του πρεσβευτού της, για τα όσα ατυχή και προσβλητικά αναφέρθηκαν στο δημοσίευμα του περιοδικού Focus.

    Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη θέση του πρωθυπουργού και καταφέρθηκε κατά των κομμάτων της Αριστεράς και ειδικά τον ΣΥΡΙΖΑ: «Όταν η πατρίδα βρίσκεται σε κίνδυνο, το να πετάμε πέτρες στη τζαμαρία δεν συνιστά προσφορά».

    Επαίνεσε ακόμη ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ το γεγονός της επίσκεψης του κ. Παπανδρέου στις ΗΠΑ και τη συνάντηση με τον αμερικανό Πρόεδρο, λέγοντας ότι «ως κίνηση είναι επιβεβλημένη στην πολιτική συγκυρία για να καταλάβουν οι Βρυξέλλες ότι υπάρχουν και άλλες δίοδοι».

    Αναφέρθηκε επίσης ο κ. Καρατζαφέρης στο όλο ιστορικό περί τις γερμανικές αποζημιώσεις, κάνοντας λόγο για συμπεριφορά υποτέλειας από πλευράς Ελλάδος και υπογραμμίζοντας ότι όσες χώρες διεκδίκησαν και απαίτησαν πήραν αποζημιώσεις.

    Επιτέθηκε όμως ο κ. Καρατζαφέρης στη Γερμανία κάνοντας λόγο για «κλεπταποδόχους»: «Φέρτε πίσω τα κλεμμένα. Αν είχαμε πάρει τα υποβρύχια που γέρνουν, δεν θα μιλούσαν».

    Απαντώντας ακριβώς στην επισήμανση αυτή στη δευτερολογία του, ο πρωθυπουργός είπε ότι στο θέμα των εξοπλισμών πρώτιστο κριτήριο παραμένει το εθνικό συμφέρον και όχι το συμφέρον των προμηθευτών και πάντως με διαδικασίες απόλυτης διαφάνειας.

    Κατά τα άλλα επανέλαβε ότι το θέμα των αποζημιώσεων «είναι υπαρκτό και ανοικτό. Το θέμα υφίσταται στις διμερείς μας σχέσεις».

    [10] "Βάρβαρα" τα μέτρα

    Ο Πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας και ο Πρόεδρος του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς και Συμπρόεδρος της Γερμανικής Αριστεράς (Die Linke) Lothar Bisky, θα συναντηθούν σήμερα με το προεδρείο της ΓΣΕΕ, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας της Ευρωπαϊκής Αριστεράς με θέμα «Η κρίση και ο Ευρωπαϊκός Νότος».

    Εξάλλου, σήμερα και αύριο, θα γίνει η Πανελλαδική Σύσκεψη για την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

    Τα θέματα που θα απασχολήσουν τη σύσκεψη είναι ο προτάσεις για τη διοικητική αποκέντρωση και το πολιτικό πλαίσιο όπως διαμορφώνεται με τη σημερινή οικονομική κρίση και η πορεία προς τις εκλογές για την Αυτοδιοίκηση.

    Έχουν κληθεί να συμμετάσχουν τα μέλη της ΚΠΕ του ΣΥΝ, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, οι Δήμαρχοι , οι εκλεγμένοι δημοτικοί, διαμερισματικοί και Νομαρχιακοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι από Δημοτικές Κινήσεις και οι Γραμματείς και υπεύθυνοι Τ.Α. των Νομαρχιακών επιτροπών.

    Ομιλία Τσίπρα στη Βουλή

    "Βαρβαρότητα" χαρακτήρισε τα μέτρα της κυβέρνησης ο Αλέξης Τσίπρας, στη Βουλή. Τόνισε ότι την ευθύνη για τις συνέπειές τους στη χώρα δεν θα τις έχουν, ούτε ο Τρισέ, ούτε η Μέρκελ, επειδή δεν κυβερνούν την Ελλάδα, αλλά θα βαρύνουν αποκλειστικά τον ίδιο τον Έλληνα πρωθυπουργό. Σημείωσε μάλιστα, πως κινδυνεύει «να μείνει στην ιστορία, ως ο πρωθυπουργός που διέλυσε τις εργασιακές σχέσεις» και πρόσθεσε:

    «Το χειρότερο είναι τι θα κληθεί να πληρώσει ο ελληνικός λαός. Ουαί κι αλίμονο όταν συνειδητοποιήσει ότι αυτές οι θυσίες του δεν είχαν αντίκρισμα».

    Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε επίσης τον πρωθυπουργό για αθέτηση των προεκλογικών του δεσμεύσεων και για ταύτισή του με τα προγράμματα της ΝΔ και του ΛΑΟΣ.

    «Έχετε την ευρύτατη συναίνεση της ΝΔ. Κάνετε επικοινωνιακά παιχνίδια και έχετε και την απρόσμενη στήριξη του ΛΑΟΣ που, μεταξύ άλλων, με εύσχημο τρόπο, σας έπλεξε τον εγκώμιο για τον 14ο μισθό. Προσέξτε μην έχετε προσχωρήσει στη βαρβαρότητα. Γιατί ο ΛΑΟΣ δεν έχει προσχωρήσει στο ΠΑΣΟΚ. Κοιτάξτε μην έχετε εσείς προσχωρήσει στο ΛΑΟΣ», είπε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ.

    Ακολούθως, επέκρινε τον πρωθυπουργό ότι δεν παίρνει καμία ουσιαστική πρωτοβουλία και ότι δεν απάντησε επί της ουσίας για το τι νέα μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση, ενώ εκτίμησε ότι θα είναι και αυτά άδικα και αναποτελεσματικά, που «θα βυθίσουν τη χώρα σε μεγάλη ύφεση για μια 5ετία».

    «Ούτε ένα ευρώ δεν παίρνετε από τους έχοντες και κατέχοντες. Το πρόβλημά μας δεν είναι οι κερδοσκόποι, αλλά αν θα γίνουμε βορρά σε αυτούς. Γιατί κάθε φορά που αναγγέλετε μέτρα, δεν πέφτουν τα "σπρέντ"; Πέσανε μόνον όταν υπήρξε η πολιτική δήλωση - στήριξη της ΕΕ», σημείωσε, μεταξύ άλλων, ο κ. Τσίπρας.

    [11] Μειώσεις εως 7%

    Αναπροσαρμόζονται από τις 3 Μαρτίου 2010, σύμφωνα με τη συνθήκη παραχώρησης, τα διόδια στον αυτοκινητόδρομο Κορίνθου - Τρίπολης - Καλαμάτας, στους σταθμούς διοδίων Σπαθοβουνίου και Νεστάνης.

    Η αναπροσαρμογή, προβλέπει μείωση του κόστους διοδίων κατά 4% έως 7% (ανάλογα με την κατηγορία του οχήματος), σε σχέση με τη σημερινή τιμή, στη διαδρομή μεταξύ Κορίνθου - Τρίπολης.

    [12] Για την πυρηνική ασφάλεια

    Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, θα συγκαλέσει στις 12 και 13 Απριλίου μία διεθνή σύνοδο κορυφής για την πυρηνική ασφάλεια στην Ουάσινγκτον, επιβεβαίωσε ο Λευκός Οίκος.

    "Στις 12 και 13 Απριλίου, ο πρόεδρος θα φιλοξενήσει μία σύνοδο κορυφής για την πυρηνική ασφάλεια στο Συνεδριακό Κέντρο της Ουάσινγκτον", δήλωσε ο εκπρόσωπος του Ομπάμα, Ρόμπερτ Γκιμπς.

    "Ο σκοπός αυτής της συνόδου κορυφής είναι να συζητηθούν μέτρα που μπορούμε να πάρουμε συλλογικά προκειμένου να επιβεβαιώσουμε την ασφάλεια των ευάλωτων πυρηνικών υλικών και να αποτρέψουμε ενέργειες πυρηνικής τρομοκρατίας", πρόσθεσε ο Γκιμπς, στη διάρκεια της καθημερινής συνέντευξης Τύπου.

    Ο Ομπάμα είχε καλέσει για μία τέτοια διάσκεψη με την ευκαιρία μίας ομιλίας το περασμένο έτος στην Πράγα, στη διάρκεια της οποίας τάχθηκε υπέρ ενός κόσμου χωρίς ατομικά όπλα.

    Ο Ομπάμα συζήτησε το θέμα αυτό με το Βρετανό πρωθυπουργό Γκόρντον Μπράουν και τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, με τους οποίους είχε τηλεδιάσκεψη το πρωί της Παρασκευής (ώρα ΗΠΑ), σύμφωνα με τον Γκιμπς.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 27 February 2010 - 7:30:34 UTC