Browse through our Interesting Nodes of Organizations in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-02-25

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνέντευξη Θ.Πάγκαλου στο BBC
  • [02] Στην Αθήνα ο Μαχμούντ Αμπάς
  • [03] Μ.Νίμιτς "Δεν κομίζω νέα πρόταση"
  • [04] Fitch: Υποβάθμιση 4 ελληνικών τραπεζών
  • [05] Ευρήματα από την αρχαιότερη κατοικία στην Ελλάδα
  • [06] "Γενικευμένη επίθεση"
  • [07] Συνέντευξη για την οικονομία
  • [08] "'Εχουν ευθύνες"
  • [09] Πορεία των εργαζομένων
  • [10] Κλίμα έντασης
  • [11] Στη Ρώμη ο ΠΑΟ

  • [01] Συνέντευξη Θ.Πάγκαλου στο BBC

    H oικονομική κρίση οφείλεται στην ανεπαρκή ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δήλωσε σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του BBC ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ.Θεόδωρος Πάγκαλος.

    «Η ποιότητα ηγεσίας σήμερα στην Ένωση είναι πολύ, πολύ φτωχή πραγματικά» ανέφερε, παρατηρώντας πως ήταν καλύτερα την δεκαετία του '80, όταν ο Ζακ Ντελόρ ήταν επικεφαλής της Ευρωπαίκής Επιτροπής, ενώ τη διακυβέρνηση της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Βρετανίας είχαν οι Χέλμουτ Κολ, Φρανσουά Μιτεράν και Μάργκαρετ Θάτσερ.

    Σημείωσε ότι η Γερμανία δε θα πρέπει να επικρίνει την Ελλάδα τόσο πολύ, διότι κατά τη διάρκεια της ναζιστικής κατοχής διέλυσε την ελληνική οικονομία και σφαγίασε εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες.

    Οι Γερμανοί, σημείωσε χαρακτηριστικά, πήραν τα αποθέματα χρυσού από την Τράπεζα της Ελλάδος, δηλαδή τα ελληνικά χρήματα και δεν τα επέστρεψαν ποτέ. «Δεν λέω ότι αναγκαστικά πρέπει να επιστρέψουν τα χρήματα, αλλά πρέπει τουλάχιστον να πουν 'ευχαριστώ' και «δεν θα πρέπει να παραπονιούνται τόσο πολύ για κλοπές και ασάφειες στις οικονομικές συναλλαγές», πρόσθεσε.

    Σε ερώτηση για το κατά πόσο η Ελλάδα «μαγείρεψε» τα βιβλία της, απάντησε ότι όλοι το έκαναν, όπως και η Ιταλία. Αναφερόμενος στις κινητοποιήσεις των ελληνικών συνδικάτων με αφορμή τα μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση είπε ότι οι αντιδράσεις θα είναι πολύ ήπιες.

    [02] Στην Αθήνα ο Μαχμούντ Αμπάς

    Επίσκεψη στην Αθήνα πραγματοποιεί σήμερα ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς.

    Θα έχει συναντήσεις με την πολιτειακή και πολιτική ηγεσία. Στις 12 θα έχει συνομιλίες με τον πρωθυπουργό. Στη συνέχεια, θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

    Το απόγευμα, θα συναντηθεί διαδοχικά πρώτα με την κ. Αλέκα Παπαρήγα και στη συνέχεια με τον κ. Αλέξη Τσίπρα.

    [03] Μ.Νίμιτς "Δεν κομίζω νέα πρόταση"

    Στην Αθήνα αναμένεται σήμερα ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ για το Σκοπιανό, Μάθιου Νίμιτς, ο οποίος θα έχει συναντήσεις με την ηγεσία του Υπουργείου Εξωτερικών.

    Ο Μάθιου Νίμιτς, δήλωσε στα Σκόπια ότι δεν κομίζει νέα πρόταση για το ζήτημα της ονομασίας. Πρόσθεσε ότι έχει κάποιες ιδέες οι οποίες θα μπορούσαν να δώσουν ώθηση στη διαπραγματευτική διαδικασία.

    «Δεν κομίζω πρόταση, διότι πρέπει να συζητήσω στις πρωτεύουσες των δύο χωρών και να δούμε πού βρισκόμαστε. Έχω κάποιες ιδέες οι οποίες μπορούν να δώσουν ώθηση στη διαδικασία. Θεωρώ ότι είναι υψηλής προτεραιότητας να επιταχυνθούν οι διαπραγματεύσεις και να ληφθούν συγκεκριμένες αποφάσεις για να δούμε αν μπορούμε να προχωρήσουμε ένα βήμα μπροστά στη διαδικασία», δήλωσε ο κ. Νίμιτς πριν την έναρξη των συναντήσεών του στα Σκόπια με κυβερνητικούς αξιωματούχους της ΠΓΔΜ.

    «Η διεθνής κοινότητα επιθυμεί την επίλυση του ζητήματος το οποίο δεν περιορίζεται στην περιφερειακή και διμερή του διάσταση, αλλά έχει πολλές πτυχές και πρέπει να δούμε τι μπορούμε να επιτύχουμε», συμπλήρωσε.

    Ο μεσολαβητής του ΟΗΕ εμφανίσθηκε αισιόδοξος για την επίλυση της εκκρεμότητας της ονομασίας, σημείωσε όμως ότι δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις.

    «Νομίζω ότι οι δύο πλευρές μπορούν να φθάσουν σε μία λύση σε σύντομο χρονικό διάστημα. Όταν γίνεται λόγος για νέες ιδέες, θέλω να επισημάνω ότι το πρόβλημα είναι γνωστό και εξετάζεται αρκετά χρόνια. Κανείς δεν πρέπει να αναμένει ότι μπορεί να υπάρξει κάποια μαγική κίνηση με την οποία θα επιλυθεί αυτομάτως το ζήτημα. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε τη βαρύτητα του προβλήματος και να το επιλύσουμε. Αυτό προϋποθέτει την ύπαρξη πολιτικής δράσης από τις δύο πλευρές», κατέληξε.

    Ο κ. Νίμιτς συναντήθηκε με τον υπουργό Εξωτερικών, Αντόνιο Μιλόσοσκι και στη συνέχεια με τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ, Γκιόργκι Ιβάνοφ.

    Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση από το γραφείο της προεδρίας της ΠΓΔΜ, οι κ.κ. Ιβάνοφ και Νίμιτς είχαν μια περιεκτική συζήτηση σχετικά με την υπέρβαση της εκκρεμότητας της ονομασίας.

    Ο κ. Ιβάνοφ γνωστοποίησε στον κ. Νίμιτς τις θέσεις και τους τρόπους που θα μπορούσαν να συμβάλουν στην εξεύρεση λύσης, σύμφωνα με τα Ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, ενώ υπογράμμισε την ετοιμότητα της ΠΓΔΜ για εντατικοποίηση της διαδικασίας για την υπέρβαση της διαφοράς με την Ελλάδα.

    Ο κ. Νίμιτς, καταλήγει η ανακοίνωση, παρουσίασε ορισμένες ιδέες για τη συνέχιση των συνομιλιών, με στόχο να επιτευχθεί λύση.

    «Περιμένω αρκετά από τις συναντήσεις αυτές με την ηγεσία της χώρας. Από τη μεριά μου θα καταβάλω κάθε δυνατή προσπάθεια», ανέφερε ο κ. Νίμιτς κατά την άφιξή του στα Σκόπια.

    Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Νίκολα Γκρούεφσκι, κληθείς να σχολιάσει την επίσκεψη του κ. Νίμιτς στα Σκόπια και τι αναμένει από αυτήν, ανέφερε ότι η χώρα του προσέρχεται στις συναντήσεις με τον κ. Νίμιτς με τρόπο θετικό και εποικοδομητικό, επιθυμώντας την εξεύρεση λύσης στο ζήτημα της ονομασίας.

    [04] Fitch: Υποβάθμιση 4 ελληνικών τραπεζών

    Σε υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας των τραπεζών Εθνική, Alpha Bank, Eurobank και Πειραιώς σε ΒΒΒ από ΒΒΒ+ προχωρά η Fitch. Ο διεθνής οίκος αξιολόγησης αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο και νέας υποβάθμισης, καθώς διατηρεί αρνητικές της προοπτικές των ελληνικών τραπεζών.

    Η υποβάθμιση των τεσσάρων ελληνικών τραπεζών οφείλεται στις εκτιμήσεις του οίκου πως η ποιότητα κεφαλαίων και η κερδοφορία του κλάδου, που ήδη παρουσιάζει σημάδια εξασθένησης, θα δεχθεί περαιτέρω πιέσεις λόγω της δημοσιονομικής προσαρμογής στην Ελλάδα.

    "Τα μέτρα που λαμβάνονται για τη βελτίωση της δημοσιονομικής κατάστασης της Ελλάδας θα έχουν σημαντικές επιπτώσεις στην πραγματική οικονομία, κάτι που θα επηρεάσει τη ζήτηση για δάνεια και θα ασκήσει πρόσθετες πιέσεις στην ποιότητα κεφαλαίων" επισημαίνει η Fitch. Η εξασθένηση πιστωτικής ποιότητας θα επιφέρει την αύξηση του κόστους χρήματος για τις τράπεζες, η οποία με τη σειρά της θα αποδυναμώσει την κερδοφορία τους.

    Αν και οι δραστηριότητες των τραπεζών στη ΝΑ Ευρώπη και την Τουρκία ενισχύουν την εξοικονόμηση εσόδων από διάφορες πλευρές, αυτά τα έσοδα πλήττονται από πιο ευάλωτες οικονομίες, κάποιες από τις οποίες έχουν ήδη δεχτεί πιέσεις από την ύφεση.

    Η κερδοφορία των τραπεζών αναμένεται ακόμη να επηρεαστεί από το υψηλότερο κόστος χρηματοδότησης που προκύπτει από τις αυξανόμενες πιέσεις στη χρηματοδότηση και τη ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών.

    Όπως αναφέρει σε σχετική έκθεση ο διεθνής οίκος, οι αβεβαιότητες που περιβάλλουν τα ελληνικά δημοσιονομικά έχουν σε μεγάλο βαθμό πλήξει την πρόσβαση των ελληνικών τραπεζών στις αγορές χονδρικής, και σε μικρότερο βαθμό τις διατραπεζικές αγορές, σε λογικές τιμές.

    Ως αποτέλεσμα, οι ελληνικές τράπεζες συνεχίζουν να εξαρτώνται σε κάποιο βαθμό από τη χρηματοδότηση της ΕΚΤ. Αν και η πρόσβαση στις διευκολύνσεις που παρέχει η ΕΚΤ, προσφέρουν βραχυπρόθεσμη ρευστότητα, η Fitch θα προτιμούσε μια εξισορρόπηση των προφίλ χρηματοδότησης και ρευστότητας σε πιο παραδοσιακές πηγές χρηματοδότησης.

    [05] Ευρήματα από την αρχαιότερη κατοικία στην Ελλάδα

    Γεωφυσικές έρευνες στο λόφο της Κεφαλάς στην Κνωσό αποκάλυψαν ευρήματα από την αρχαιότερη αγροτική κατοικία στην Ελλάδα και ίσως στην Ευρώπη, η οποία χρονολογείται μεταξύ 7000 και 6400 π.Χ. Τη σημαντική αυτή ανακάλυψη παρουσίασε η διευθύντρια της Βρετανικής Σχολής στην Αθήνα και καθηγήτρια πανεπιστημίου κα Κάθριν Μόργκαν στην ετήσια ανοιχτή συνάντηση της Σχολής στο κτίριο της Αρχαιολογικής Εταιρείας.

    Η ανακάλυψη έγινε με τη χρήση υψηλής τεχνολογίας ραντάρ και σε συνεργασία με Ολλανδούς επιστήμονες σε έρευνες που διεξάγονταν από τον Μάιο του 2009 για την χαρτογράφηση και οπτικοποίηση αρχαιολογικών και γεωλογικών ιζημάτων στην περιοχή της Κνωσού.

    Στο πλαίσιο του ετήσιου απολογισμού της Βρετανικής Σχολής, η οποία δραστηριοποιείται στην χώρα μας από το 1900, η κα Μόργκαν παρουσίασε ακόμα την πορεία αντίστοιχων ερευνών στην νησίδα Κέρος των Κυκλάδων και συγκεκριμένα στον οικισμό Δασκάλιο ο οποίος ήταν σημαντικός οικισμός κατά την πρώιμη εποχή του Χαλκού, στον Κάβο της Κέρκυρας, την Θεσσαλία τα Κύθηρα και τα Αντικύθηρα.

    Αξίζει να σημειωθεί η επισήμανση της κας Μόργκαν ότι βάση των αρχαιολογικών ερευνών της σχολής στην Αίγινα, λόγω των φυσικών πόρων, και των εμπορικών δυνατοτήτων του νησιού, άνθιζε η κατασκευή πήλινων αγγείων από την εποχή του χαλκού μέχρι και την δεκαετία του 1960, ενώ σήμερα μόνο μία οικογένεια εξακολουθεί να διατηρεί αυτή την παράδοση των πέντε χιλιετιών.

    Επίσημος προσκεκλημένος της συνάντησης της Βρετανικής σχολής ήταν ο ομότιμος καθηγητής Ιστορίας της Τέχνης του Πανεπιστημίου του Λονδίνου κ. Ρόμπιν Κόρμακ ο οποίος αναφέρθηκε στην επιρροή του Βυζαντίου στην κληρονομιά της Βρετανικής αυτοκρατορίας μέσα από το έργο σημαντικών βρετανών αρχιτεκτόνων. Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στον Γουόλτερ Σάικς, ο οποίος εργάστηκε από το 1906 έως το 1911 για την Βρετανική Σχολή στην Αθήνα και συμμετείχε σε αρχαιολογικές ανασκαφές και συντηρήσεις αρχαίων και βυζαντινών μνημείων στη χώρα μας.

    Ο Σάικς ήταν ένας από τους σχεδιαστές της πόλης του Νέου Δελχί και επηρεάστηκε ιδιαίτερα από την βυζαντινή αρχιτεκτονική και από την εμπειρία του στην Ελλάδα.

    Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Κόρμακ στους Ρόμπερτ Βάις Σούλτς και τον συμφοιτητή και μετέπειτα συνεργάτη του Σιντνεϊ Μπάρνσλεϊ, οι οποίοι ήρθαν με υποτροφία στην Ελλάδα για Βυζαντινές σπουδές. Ο Σούλτς, βαθύτατα επηρεασμένος από τις σπουδές του στην Ελλάδα, φαίνεται ότι έχτισε τον Καθεδρικό ναό του Χαρτούμ στο Σουδάν, στα πρότυπα του Αγ. Δημητρίου της Θεσσαλονίκης, το οποίο ήταν και το σημαντικότερο έργο του.

    [06] "Γενικευμένη επίθεση"

    "Η εργατική τάξη, τα λαϊκά στρώματα βρίσκονται αντιμέτωποι με τη γενικευμένη επίθεση της κυβέρνησης στους μισθούς και στις συντάξεις, τα εργασιακά και κοινωνικοασφαλιστικά δικαιώματα, την υγεία και την παιδεία. Είναι μια επίθεση που αφορά κάθε πτυχή της ζωής των εργατικών - λαϊκών οικογενειών με οδυνηρές συνέπειες", τονίζει η κ. Αλέκα Παπαρήγα σε επίκαιρη ερώτηση προς τον πρωθυπουργό για τα αντιλαϊκά μέτρα και προσθέτει

    "Στο αντιλαϊκό οπλοστάσιο προστίθενται συνεχώς και νέα μέτρα, ενώ στο στόχαστρο έχει μπει ακόμα και ο 14ος μισθός. Η πραγματικότητα είναι ότι όλα αυτά τα αντεργατικά μέτρα έχουν αποφασιστεί από καιρό πριν στην Ευρωπαϊκή Ένωση με τη σύμφωνη γνώμη των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ., συμπεριλαμβάνονται στα προγράμματα τους και υπηρετούν την αύξηση της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας του μεγάλου κεφαλαίου.

    Η καπιταλιστική κρίση, τα ελλείμματα και το δημόσιο χρέος χρησιμοποιούνται ως προσχήματα για την επίσπευση και την επέκταση των πιο αντιδραστικών αλλαγών.

    Οι εργαζόμενοι, όπως δείχνουν και οι πρόσφατες εργατικές, λαϊκές κινητοποιήσεις, αντιπαρατίθενται στην αντιλαϊκή πολιτική, καταδικάζουν τα μέτρα που μειώνουν τους μισθούς και τις συντάξεις, καταδικάζουν την αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης, την εμπορευματοποίηση της υγείας και της παιδείας, διεκδικώντας αιτήματα που συνδέονται με την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών.

    Συνεχώς και πιο πλατιά κατανοείται ότι υπεύθυνη για την κρίση, τα ελλείμματα και το χρέος είναι η πλουτοκρατία που αυξάνει τα κέρδη της και η πολιτική που την υπηρετεί.

    ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Πρωθυπουργός πως τοποθετείται η κυβέρνηση στην κατάσταση αυτή που χειροτερεύει τη ζωή των εργατικών - λαϊκών οικογενειών".

    [07] Συνέντευξη για την οικονομία

    Συνέντευξη Τύπου θα παραχωρήσει σήμερα ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. με θέμα "Η κρίση στην Οικονομία και οι προοπτικές αντιμετώπισής της".

    Συνάντηση με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Δημήτρη Δρούτσα είχε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης.

    Μετά τη συνάντηση, η οποία διήρκεσε μια ώρα και είκοσι λεπτά, ο κ. Δρούτσας είπε ότι είχε την ευκαιρία να ενημερώσει τον κ. Καρατζαφέρη στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτικών αρχηγών για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, τα ελληνοτουρκικά και το Σκοπιανό. «Ακουσα τις απόψεις του», είπε, «τις οποίες και βρήκα ενδιαφέρουσες».

    Από την πλευρά του ο κ. Καρατζαφέρης, είπε ότι παρακολουθεί στενά τα εθνικά θέματα. «Γίνονται λεπτοί χειρισμοί από την πλευρά της κυβέρνησης και είμαστε παρόντες», είπε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ.

    Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρης δήλωσε, επίσης, ότι το κόμμα του δεν θα συμμετάσχει στην Εξεταστική Επιτροπή για την Οικονομία και χαρακτήρισε αστοχία τη σύσταση της Επιτροπής, από τη στιγμή που η υπόθεση βρίσκεται στην Εισαγγελία.

    Αναφερόμενος στο εξώφυλλο του γερμανικού περιοδικού Focus, ο κ. Καρατζαφέρης είπε ότι ετοιμάζει επιστολή προς το περιοδικό στην οποία θα επισυνάπτει φωτογραφίες από αναπαραστάσεις της αρχαίας ελληνικής ιστορίας.

    Αναφέρθηκε επίσης στο θέμα των πολεμικών αποζημιώσεων από τη Γερμανία και κάλεσε την κυβέρνηση να αφήσει τη μετριοπαθή στάση της και να αξιώσει αυτά τα οποία δικαιούται η χώρα μας.

    Για το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων, που όπως υποστηρίζει υπερβαίνουν τα 10 δισ. ευρώ, ο κ. Καρατζαφέρης κατάθεσε επίκαιρη ερώτηση προς τον πρωθυπουργό.

    «Την ώρα που η γερμανική κυβέρνηση αλλά και τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης κρατούν στάση επιφυλακτική, ενίοτε και εχθρική απέναντι στις όποιες προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης για έξοδο από την κρίση, το θέμα της καταβολής των γερμανικών οφειλών στη χώρα μας παραμένει ανοικτό, από τη στιγμή που οι όποιες σχετικές προσπάθειες, κατά το παρελθόν, αποδείχθηκαν διστακτικές και ημιτελείς», αναφέρει μεταξύ άλλων ο κ. Καρατζαφέρης.

    Ο κ. Καρατζαφέρης, αφού τονίζει «τη δυσμενή οικονομική συγκυρία στην οποία βρίσκεται η Ελλάδα» ρωτά τον πρωθυπουργό, «πως και πότε προτίθεται να προβεί σε αποφασιστικότερη διεκδίκηση των νόμιμα κατοχυρωμένων οφειλών».

    [08] "'Εχουν ευθύνες"

    Με αντιπροσωπεία του Εθνικού Συμβουλίου διεκδίκησης των οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα, θα συναντηθεί σήμερα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

    Για «στρεβλό» φορολογικό σύστημα «το οποίο ρίχνει όλα τα βάρη στα χαμηλά και μεσαία στρώματα» έκανε λόγο ο κ. Αλέξης Τσίπρας, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση που είχε με το προεδρείο του Οικονομικού Επιμελητηρίου της Ελλάδας.

    «Δεν είναι δυνατόν να ζητάνε για άλλη μια φορά να πληρώσουν την κρίση οι χαμηλόμισθοι, οι χαμηλοσυνταξιούχοι. Δεν είναι δυνατόν να ζητάνε περικοπές μισθών και συντάξεων τη στιγμή που υπάρχουν δεκάδες δισεκατομμύρια που φεύγουν από τη φοροδιαφυγή, από τη φοροκλοπή στον ΦΠΑ και από τα ειδικά καθεστώτα φοροαπαλλαγών» τόνισε ο κ. Τσίπρας και κατέληξε:

    «Την κρίση πρέπει να την πληρώσουν οι τραπεζίτες, οι εφοπλιστές, οι μεγαλοεπιχειρηματίες, όλοι όσοι φτιάχνουν μια off shore και δηλώνουν εισόδημα 10, 20 χιλιάδες ευρώ το χρόνο, ενώ στην πραγματικότητα έχουν εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ εισόδημα το χρόνο».

    Στη συνέχεια, ο κ. Τσίπρας επισκέφθηκε τα γραφεία της ΟΛΜΕ, όπου συναντήθηκε με το Διοικητικό Συμβούλιο.

    «Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τους καθηγητές, που παίρνουν 1250 ευρώ το μήνα μέσο μισθό ως προνομιούχους, και θέλει να τους πάρει τα προνόμια. Την ίδια στιγμή που δεν έχει πάρει ούτε δεκάρα από τις τράπεζες, από τα καζίνο, από τις ναυτιλιακές εταιρείες, από τις μεγάλες ανώνυμες εταιρείες που κερδίζουν δισεκατομμύρια» δήλωσε ο κ. Τσίπρας μετά τη συνάντηση.

    «Οι Έλληνες πολίτες γνωρίζουν πολύ καλά ότι και τα δυο μεγάλα κόμματα που κυβέρνησαν τον τόπο τα είκοσι τελευταία χρόνια έχουν πολύ μεγάλες ευθύνες για τη δεινή κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η ελληνική οικονομία» τόνισε ο κ. Τσίπρας.

    Επίκαιρη ερώτηση προς τον πρωθυπουργό

    Επίκαιρη ερώτηση προς τον πρωθυπουργό με θέμα: «συνέπειες από την εφαρμογή των έκτακτων μέτρων και της πρότασης για άρση της μονιμότητας», κατέθεσε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας.

    Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, κάνει λόγο για «σκληρή νεοφιλελεύθερη πολιτική ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, την οποία πληρώνουν οι εργαζόμενοι της χώρας» και συμπληρώνει ότι τα νέα σκληρά μέτρα για την οικονομία που αποφάσισε να πάρει η κυβέρνηση με τη σύμφωνη γνώμη του ECOFIN οδηγούν, μεταξύ άλλων, σε περαιτέρω απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων και αναστολή των συλλογικών συμβάσεων εργασίας.

    Ακόμα, υποστηρίζει ότι «ανοίγει ο δρόμος για ραγδαία μείωση του προσωπικού στη δημόσια υγεία, παιδεία και κοινωνική πρόνοια», ενώ καλεί τον πρωθυπουργό να απαντήσει αν ισχύει η δήλωση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης ότι εξετάζεται η άρση της μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων και αν αληθεύουν οι πληροφορίες για θέσπιση του νέου πακέτου μέτρων με πράξεις νομοθετικού περιεχομένου.

    [09] Πορεία των εργαζομένων

    Με ένα μεγάλο εργατικό συλλαλητήριο - κατά τους συνδικαλιστές το μεγαλύτερο από την εποχή του Ασφαλιστικού Γιαννίτση- πραγματοποιήθηκε χθες στην Αθήνα η 24ωρη γενική απεργία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ. Κατά τα στοιχεία των συνδικάτων επίσης πολύ μεγάλη ήταν η συμμετοχή στην απεργία.

    Στην απεργιακή συγκέντρωση της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ στο Πεδίον του Άρεως, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος, μιλώντας στους συγκεντρωμένους, έκανε λόγο για μια μεγάλη πολιτική απεργία και επιτέθηκε στους νεοφιλελεύθερους των αγορών , στους γραφειοκράτες των Βρυξελλών και στους καρχαρίες των οίκων αξιολόγησης, ζητώντας επίσης συντονισμό με τα συνδικάτα των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου.

    Ο κ. Παναγόπουλος πρότεινε να πληρώσουν την κρίση αυτοί που ευθύνονται γι αυτήν: «Να πληρώσουν οι έχοντες και κατέχοντες». Αυτοί, που, όπως είπε, φοροδιαφεύγουν και εισφοροδιαφεύγουν και που πρέπει να υποχρεωθούν και να πληρώσουν και να επενδύσουν.

    Στέλνοντας μήνυμα προς τις εργοδοτικές οργανώσεις, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ χαρακτήρισε τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας ως αδιαπραγμάτευτη κατάκτηση των συνδικάτων. Απαντώντας επίσης στην κριτική που δέχεται από τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ και του ΚΚΕ -που εκείνη την ώρα πραγματοποιούσαν ξεχωριστή συγκέντρωση στην Ομόνοια και στη συνέχεια δική τους διαδήλωση προς το Σύνταγμα- έκανε λόγο για γνωστό κομματικό ιμάντα που επέλεξε την παραμονή μιας μεγάλης μάχης να προωθήσει την ανοιχτή οργανωτική και λειτουργική διάσπαση των συνδικάτων.

    Ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Σπύρος Παπασπύρος κάλεσε τους εργαζόμενους να αποφασίσουν να πάρουν την τύχη στα χέρια τους. Χαρακτήρισε το Σύμφωνο Σταθερότητας ως «σύμφωνο ηλιθιότητας» και κάλεσε τις συνδικαλιστικές ηγεσίες να κλιμακώσουν την αντιπαράθεση με αυτή την πολιτική κάνοντας λόγο για αδιάκοπο, δύσκολο, αλλά αναγκαίο αγώνα. Ως προς τους εργαζομένους στο Δημόσιο, ο κ. Παπασπύρος προειδοποίησε ότι η ΑΔΕΔΥ δεν πρόκειται να αφήσει τα μισθολογικά, εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα των δημοσίων υπαλλήλων να γίνουν «ολοκαύτωμα και δωρεά στις αγορές», προειδοποιώντας επίσης ότι η πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπονομεύει τη δυναμική της ανάπτυξης της χώρας στη δυναμική του δημόσιου χρέους.

    Ο γενικός γραμματέας της ΑΔΕΔΥ (και στέλεχος της ΔΑΚΕ) Ηλίας Ηλιόπουλος, στην ομιλία του, υπογράμμισε ότι δεν ταιριάζει στη χώρα η πολιτική της εξάρτησης και ζήτησε μια νέα κοινωνική συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης, εργαζομένων και εργοδοτών.

    Ο αναπληρωτής πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γ. Γαβριήλ (Συνασπισμός) υπογράμμισε ότι οι εργαζόμενοι δέχονται τη μεγαλύτερη επίθεση στα δικαιώματά τους από την εποχή της μεταπολίτευσης και ζήτησε ενωτική, αλλά και δυναμική απάντηση των συνδικάτων.

    Στη συγκέντρωση παραβρέθηκε και μίλησε επίσης ο γραμματέας της Συνομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συνδικάτων Τζον Μονκς, ο οποίος υποσχέθηκε αλληλεγγύη στην Ελλάδα και σημείωσε ότι οι εργαζόμενοι της Ευρώπης δεν θα αφήσουν μόνους τους Έλληνες συναδέλφους τους που αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο της διάλυσης του κοινωνικού ιστού.

    Παραβρέθηκε επίσης η γραμματέας της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Δημοσίων Υπαλλήλων Καρόλα Φίσμπαχ και η γραμματέας της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Δημοσίων Υπηρεσιών Μπερναντέτ Σεγκόλ.

    Στη συγκέντρωση, εκ μέρους της Νέας Δημοκρατίας, παραβρέθηκε αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον Γραμματέα Συνδικαλιστικού Γιάννη Μανώλη, ενώ από το ΣΥΡΙΖΑ αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον Αλέξη Τσίπρα και τον Μανώλη Γλέζο.

    Ο κ. Τσίπρας, σε δηλώσεις του, έκανε λόγο για ισχυρό μήνυμα προς την κυβέρνηση, τις Βρυξέλλες και τους κερδοσκόπους των αγορών, ενώ προέβλεψε ντόμινο κινητοποιήσεων.

    Τις ομιλίες ακολούθησε μεγάλη και μαχητική εργατική διαδήλωση, που λόγω του όγκου της ενώθηκε με τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ, που είχε χωριστή συγκέντρωση στην Ομόνοια, και κατευθύνθηκε προς τη Βουλή. Η διαδήλωση ολοκληρώθηκε με επιτυχία παρά τα περιορισμένα επεισόδια στην περιοχή της πλατείας Συντάγματος.

    Στη Θεσσαλονίκη πραγματοποιήθηκαν επίσης δύο ξεχωριστές συγκεντρώσεις. Το Εργατικό Κέντρο της πόλης και η Ένωση Δημοσιοϋπαλληλικών Οργανώσεων Θεσσαλονίκης διοργάνωσαν συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο, ενώ το ΠΑΜΕ στο άγαλμα του Βενιζέλου.

  • *Τα οικονομικά μέτρα πρόκειται να βρεθούν στο επίκεντρο της συνάντησης που θα έχει το μεσημέρι ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια.

    [10] Κλίμα έντασης

    Σε κλίμα έντασης αναμένεται να γίνει σήμερα Πέμπτη η συνάντηση των πολιτικής και της στρατιωτικής ηγεσίας της Τουρκίας, εν μέσω της έρευνας για απόπειρα πραξικοπήματος από μέρους στελεχών των ενόπλων δυνάμεων που, όπως σημειώνουν αναλυτές, θέτει εν αμφιβόλω την πολιτική σταθερότητα και την εμπιστοσύνη των "αγορών" στην υποψήφια προς ένταξη στην ΕΕ χώρα.

    Νωρίτερα, εισαγγελείς αναμένεται να ανακρίνουν ανώτατα στελέχη της πολεμικής αεροπορίας και του ναυτικού, σε βάρος των οποίων πιθανότατα θα ασκηθούν διώξεις.

    Ο πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιουλ συναντώνται με τον αρχηγό του γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας, στρατηγό Ίλκερ Μπασμπούγ, στις 11:00 [τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας]Β· ωστόσο τα περιθώρια συμβιβασμού για την αποφυγή ενδεχόμενης κλιμάκωσης της έντασης χαρακτηρίζονται περιορισμένα.

    Δώδεκα ανώτεροι και ανώτατοι αξιωματικοί διώκονται ήδη για συνομωσία, το 2003, με στόχο την ανατροπή της κυβέρνησης Ερντογάν, η οποία, σύμφωνα με τους πιο σκληροπυρηνικούς οπαδούς του λεγόμενου "κοσμικού κράτους" στην Τουρκία, θέλει να επιβάλλει μια "κρυφή Ισλαμιστική ατζέντα" στους θεσμούς της χώρας.

    Οι ανώτεροι και ανώτατοι αξιωματικοί των ενόπλων δυνάμεων --ο ρόλος των οποίων ως "θεματοφύλακα" του κοσμικού κράτους έχει ατονήσει λόγω των υποστηριζόμενων από την ΕΕ μεταρρυθμίσεων-- έχουν ήδη προειδοποιήσει ότι η χώρα αντιμετωπίζει "σοβαρή κατάσταση" μετά από την έκτακτη συνάντησή τους για να συζητήσουν το θέμα. Ανάμεσα στους 50 αξιωματούχους που συνελήφθησαν, θα ανακριθούν και ενδέχεται να προσαχθούν σε δίκες σήμερα Πέμπτη, περιλαμβάνονται οι πρώην επικεφαλής του γενικού επιτελείου αεροπορίας και του γενικού επιτελείου ναυτικού.

    Περιπλέκοντας ακόμα περισσότερο την κατάσταση, ο Αμπντουραχμάν Γιαλτσίνκαγια, εισαγγελέας του Ανώτατου Δικαστηρίου, ανακοίνωσε χθες Τετάρτη ότι εξετάζει τις δηλώσεις στις οποίες προέβησαν πρόσφατα δυο βουλευτές του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AK), χωρίς όμως να έχει φθάσει στο σημείο να αρχίσει επίσημη έρευνα εις βάρος του κυβερνώντος κόμματος.

    Σε περίπτωση που προχωρήσει στην έναρξη τέτοιας έρευνας, αυτό ίσως οδηγήσει στην προκήρυξη πρόωρων εκλογών από το AK, που είχε γλιτώσει από μια προηγούμενη προσπάθεια του ίδιου εισαγγελέα να το κηρύξει έκνομο για δραστηριότητες εναντίον του "κοσμικού χαρακτήρα" του τουρκικού κράτους το 2008.

    Οι βουλευτικές εκλογές είναι προγραμματισμένες για το 2011.

    Η πολιτική κρίση επηρέασε το τουρκικό χρηματιστήριο, με το γενικό δείκτη να σημειώνει πτώση 3,4% χθες Τετάρτη, ενώ υπήρξαν επίσης πιέσεις στο νόμισμα--η νέα τουρκική λίρα βρέθηκε χθες στη χαμηλότερη ισοτιμία των τελευταίων επτά μηνών.

    Ο Τουρκικός στρατός έχει ανατρέψει τέσσερις κυβερνήσεις από το 1960, η ηγεσία του πάντως έχει διακηρύξει ότι η εποχή των πραξικοπημάτων "παρήλθε" πλέον.

    [11] Στη Ρώμη ο ΠΑΟ

    Τη νίκη θέλει ο Παναθηναϊκός το βράδυ στον αγώνα ρεβάνς με τη Ρόμα για τη φάση των «32» του Γιουρόπα Λιγκ.

    Ο Ζιλμπέρτο Σίλβα ακολούθησε το κανονικό πρόγραμμα προπόνησης του Παναθηναϊκού και τέθηκε βεβαίως στη διάθεση του Νίκου Νιόπλια για τον αγώνα. Ο Βραζιλιάνος διεθνής συμπεριλήφθηκε κανονικά στην αποστολή, η οποία αναχωρεί το απόγευμα για την «αιώνια πόλη» και από την οποία θα απουσιάσουν μόνο οι τραυματίες Σεϊταρίδης και Γκάμπριελ (ο τελευταίος υποφέρει και από γαστρεντερίτιδα και δεν προπονήθηκε καθόλου σήμερα). Ολοι οι υπόλοιποι ποδοσφαιριστές είναι στη διάθεση του τεχνικού των «πρασίνων».

    Ο Φραντσέσκο Τότι θα χάσει και τον αγώνα ρεβάνς με τον Παναθηναϊκό. Ο αρχηγός της Ρόμα δεν έχει ξεπεράσει τον τραυματισμό του στο γόνατο και είναι αδύνατο να προλάβει τη σημερινή αναμέτρηση.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 25 February 2010 - 7:30:32 UTC