Visit our archive of Documents on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 22 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-02-23

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στο επίκεντρο οικονομία και ανάπτυξη
  • [02] "Εξεταστική για τα δημοσιονομικά από το 1981"
  • [03] Σύσταση Ελληνικού Ταμείου Ανάπτυξης
  • [04] Συγχώνευση Aegean - Olympic Air

  • [01] Στο επίκεντρο οικονομία και ανάπτυξη

    Συναντήσεις με τους υπουργούς Αμυνας κ. Ευ. Βενιζέλο, Επικρατείας κ . Χ. Παμπούκη και Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου έχει σήμερα ο πρωθυπουργός, στο Μέγαρο Μαξίμου.

    Συζητήσαμε για τα κρίσιμα και ανοιχτά θέματα του υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Φυσικά, συζητήσαμε για τα εξοπλιστικά θέματα, το θέμα των Ναυπηγείων και το μέλλον του ναυπηγικού τομέα, δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Επικρατείας.

    Ο κ. Βενιζέλος είπε ότι φυσικά δεν μπορέσαμε να αποφύγουμε τις αναφορές στο δημοσιονομικό πρόβλημα της χώρας και στα μέτρα που είναι αναγκαία να ληφθούν για να οδηγηθούμε έξω από την περιδίνηση, προκειμένου να δώσουμε προοπτική στην ελληνική οικονομία και τον Έλληνα πολίτη, που είναι έτοιμος να συνεισφέρει, αλλά θέλει να γνωρίζει ότι υπάρχει προοπτική και ασφάλεια, την οποία και θέλουμε να δώσουμε, καθώς ζητάμε ως αντάλλαγμα τη βοήθειά του και τη στήριξή του που είναι επώδυνη γιατί πρόκειται για μια θυσία, είπε ο κ. Βενιζέλος.

    Ερωτηθείς για την Εξεταστική Επιτροπή για την Οικονομία, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας είπε ότι κάθε κόμμα εφόσον έχει τον απαραίτητο αριθμό βουλευτών μπορεί να πάρει τις δικές του πρωτοβουλίες. Η Βουλή αποφασίζει. Είναι γνωστές οι προτάσεις του πρωθυπουργού για τη σύσταση Εξεταστικών Επιτροπών είπε ο κ. Βενιζέλος και πρόσθεσε ότι σημασία έχει να αναζητήσουμε τα αίτια και τις λύσεις των προβλημάτων μας: Σημασία δεν έχει να αντιδικούμε σε κομματικό επίπεδο, αλλά να πάρουμε τις μεγάλες και γενναιόψυχες πρωτοβουλίες για υπέρβαση της κρίσης. Δεν θέλουμε να οδηγηθούμε σε αδιέξοδο και να καταλογίσουμε τις ευθύνες εκεί που ανήκουν, δηλαδή στην προηγούμενη κυβέρνηση, θέλουμε να αποφύγουμε το αδιέξοδο, και κινούμαστε συντονισμένα και υπεύθυνα ως οικονομία και ως έθνος σημείωσε ο κ. Βενιζέλος.

    Επαφές του μικτού κλιμακίου

    Με τον πρόεδρο του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Οικονομικών Γιώργο Ζανιά, συναντώνται από τις 9.30 σήμερα το πρωί τα στελέχη του μικτού κλιμακίου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, που βρίσκονται από χθες στην Αθήνα, προκειμένου να ελέγξουν την πορεία υλοποίησης του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

    Τα στελέχη των διεθνών οργανισμών συναντήθηκαν χθες με υπηρεσιακούς παράγοντες της Τραπέζης της Ελλάδος, ενώ θα ακολουθήσουν, έως και την Πέμπτη που θα παραμείνουν στην Αθήνα, επαφές με στελέχη του υπουργείου Εργασίας.

    Το μικτό κλιμάκιο των εμπειρογνωμόνων θα εξετάσει, εκτός από το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης, και τα πρόσθετα μέτρα που είχαν ανακοινωθεί από τον πρωθυπουργό και ενδέχεται να εισηγηθεί την υιοθέτηση επιπλέον μέτρων, εάν κριθεί ότι αυτά είναι απαραίτητα για τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος κατά 4 μονάδες του ΑΕΠ εφέτος.

    Στις 9 Μαρτίου συνέρχεται το Κολέγιο Επιτρόπων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με αντικείμενο την ελληνική οικονομία, ενώ επόμενη κομβική ημερομηνία είναι η 15η Μαρτίου, οπότε και θα εξετασθούν τα έως τώρα αποτελέσματα των μέτρων που έχουν ληφθεί από την κυβέρνηση. Σύμφωνα με το άρθρο 126(9), στο οποίο έχει υπαχθεί η ελληνική οικονομία, το Συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της ζώνης του ευρώ (Eurogroup) έχει τη δυνατότητα να αποφασίσει τη λήψη πρόσθετων μέτρων ερήμην της Ελλάδας.

    Διυπουργικές συσκέψεις

    Δύο διυπουργικές συσκέψεις πραγματοποιήθηκαν, χθες, υπό την προεδρία του κ.Γ.Παπανδρέου όπου εξετάστηκαν η αναπτυξιακή και κοινωνική πολιτική της κυβέρνησης.

    Στην πρώτη σύσκεψη για την ανάπτυξη, πήραν μέρος οι Δ. Ρέππας, Λ. Κατσέλη, Τ. Μπιρμπίλη, Φ. Σαχινίδης και Π. Γερουλάνος και στη δεύτερη που αφορούσε στην κοινωνική πολιτική πήραν μέρος οι Α. Λοβέρδος, Αννα Διαμαντοπούλου, Μ. Χρυσοχοϊδης και Μ. Ξενογιαννακοπούλου.

    Και στις δύο συσκέψεις εξετάστηκαν τα νομοσχέδια που ετοιμάζονται να φέρουν τα υπουργεία και θα αφορούν στην ανάπτυξη ανά τομέα, καθώς η γενικότερη φιλοσοφία της κυβέρνησης είναι ότι, εκτός από την εξυπηρέτηση των στόχων του προγράμματος σταθεροποίησης, πρέπει παράλληλα να υπάρξει και ανάπτυξη.

    "Απο το Νοέμβριο και μετά όλες μας οι προσπάθειες εστιάζονται στο να πάρει μπροστά η μηχανή της οικονομίας με ρευστότητα στις επιχειρήσεις, προώθηση ιδιωτικών και δημοσίων επενδύσεων και μεγάλες τομές", δήλωσε η υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Λούκα Κατσέλη, μετά τη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, για την ανάπτυξη.

    Ερωτηθείσα η κ. Κατσέλη αν υπάρχει "κόκκινη γραμμή" στις πιέσεις των Βρυξελλών, είπε ότι το πρόγραμμα Σταθερότητας, Ανάπτυξης και Ανασυγκρότησης "είναι η βασική μας πρόταση για έξοδο απο την κρίση".

    -

    [02] "Εξεταστική για τα δημοσιονομικά από το 1981"

    Πρόταση για σύσταση εξεταστικής επιτροπής που θα διερευνήσει πιθανές ευθύνες στη διαχείριση των δημοσίων οικονομικών της χώρας από το 1981 έως σήμερα, θα καταθέσει η Ν.Δ όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Πάνος Παναγιωτόπουλος.

    Ο κ. Παναγιωτόπουλος δήλωσε επίσης ότι "η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ προχώρησε νύχτα, εσπευσμένα σε μια μεθοδευμένη προσπάθεια συσκότισης και απόκρυψης της αλήθειας για την εξέλιξη των πραγματικών μεγεθών της ελληνικής οικονομίας" και έκανε λόγο για κραυγαλέα μεθόδευση γιατί, όπως σημείωσε, η πρότασή της κυβέρνησης για σύσταση εξεταστικής επιτροπής περιορίζει την έρευνα στο διάστημα 2004-2009.

    "Η Ν.Δ λέει ναι στις εξεταστικές από κάθε κατεύθυνση και προς κάθε κατεύθυνση. Δεν φοβάται τίποτα, θέλει να έρθουν όλα στο φως αλλά η αλήθεια δεν τεμαχίζεται, δεν αποκρύπτεται, δεν συσκοτίζεται Όλη η αλήθεια λοιπόν για τις εξελίξεις στην ελληνική οικονομία από το 1981 έως σήμερα. Να μη μείνει τίποτα στο σκοτάδι", επεσήμανε και πρόσθεσε πως γι'αυτό ενώ η Ν.Δ λέει όχι "στη μεθόδευση του ΠΑΣΟΚ για συσκότιση και απόκρυψη της αλήθειας", προχωρά στην κατάθεση πρότασης για σύσταση εξεταστικής επιτροπής για όλο το διάστημα από το '81 έως σήμερα.

    "Η Ν.Δ προχωρώντας σ'αυτή την υπεύθυνη πρωτοβουλία καλεί τον πρωθυπουργό και τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και των άλλων κομμάτων να υπερψηφίσουν την πρόταση που θα καταθέσει εντός των ημερών το κόμμα μας γιατί είναι αυτονόητο ότι αποτελεί τη μόνη λύση για να μπορέσει επιτέλους να μάθει ο ελληνικός λαός αν υπήρξαν λαθροχειρίες και από ποιούς στα δημοσιονομικά μεγέθη της χώρας", τόνισε ο εκπρόσωπος τύπου συμπληρώνοντας πως σε διαφορετική περίπτωση ο πρωθυπουργός θα είναι βαρύτατα εκτεθειμένος "ότι ηγείται και κατευθύνει μια πελώρια επιχείρηση συγκάλυψης ουσιαστικών ευθυνών που βαρύνουν τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ στο παρελθόν".

    Ο κ. Παναγιωτόπουλος ρώτησε "γιατί το ΠΑΣΟΚ φοβάται την έρευνα σε ότι αφορά τις δικές του κυβερνήσεις και γιατί φοβάται την αλήθεια ο σημερινός πρωθυπουργός". "Μήπως επειδή επί των ημερών πρωθυπουργίας του κ. Σημίτη συμμετείχε ο ίδιος στα ανώτατα κυβερνητικά όργανα και προσυπέγραφε με την τότε υπουργική του ιδιότητα κρίσιμες αποφάσεις για την οικονομία;", συνέχισε καταγγέλλοντας ότι η εξεταστική που προτείνει το ΠΑΣΟΚ αποτελεί στοχευμένη προσπάθεια επίθεσης κατά των πολιτικών αντιπάλων του ΠΑΣΟΚ και πως είναι εξεταστική επιτροπή πολιτικής σκοπιμότητας και κομματικής μισαλλοδοξίας.

    Σε ερώτηση για την εικόνα της χώρας μετά την απογραφή το 2004 και γιατί τότε η Ν.Δ δεν έκανε εξεταστική επιτροπή, ο κ. Παναγιωτόπουλος είπε ότι τα αποτελέσματα της τότε απογραφής επικυρώθηκαν από τις αρμόδιες υπηρεσίες της ΕΕ. "Αν καταλογίζετε ως λάθος της Ν.Δ που δεν ποινικοποίησε τη διαχείριση της οικονομικής πολιτικής από το ΠΑΣΟΚ, τότε να μας το πείτε. Η ΝΔ θεώρησε πως ήταν επιβεβλημένο τότε να ασχοληθεί με την αποκατάσταση της σωστής πολιτικής στα οικονομικά γενικότερα στην κοινωνία και όχι με το να κυνηγήσει τους πολιτικούς της αντιπάλους, κάτι που φαίνεται ότι επιλέγει ως βασική γραμμή ο σημερινός πρωθυπουργός", απάντησε.

    Σε ό,τι αφορά αρνητικά για την Ελλάδα δημοσιεύματα και σκίτσα στο διεθνή τύπο τα χαρακτήρισε ως απαράδεκτα. "Να θυμίσουμε στους ολίγους εμπνευστές τέτοιου είδους σχολίων και σκίτσων ότι αν η Ευρώπη σήμερα είναι ελεύθερη και δημοκρατική είναι γιατί εκατοντάδες χιλιάδες Ελληνες και Ελληνίδες έδωσαν τη δική τους μάχη όταν έπρεπε στο β' παγκόσμιο πόλεμο για να σταματήσουν το ναζισμό και το φασισμό", τόνισε.

    "Συστράτευση και ομοψυχία για το κυπριακό"

    «Αυτή τη στιγμή η φάση των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό διέρχεται κρίσιμη καμπή», δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, χθες στη Λευκωσία.

    Εξερχόμενος του προεδρικού μεγάρου ο κ. Σαμαράς ανέφερε ότι ενημερώθηκε διεξοδικά και αναλυτικά από τον Κύπριο Πρόεδρο για τις εξελίξεις στο κυπριακό και την πορεία των διαπραγματεύσεων.

    Ο πρόεδρος της ΝΔ τόνισε ότι «απαιτείται συστράτευση και ομοψυχία για να πετύχουμε μια δίκαιη και βιώσιμη λύση με σεβασμό ταυτόχρονα στο ευρωπαϊκό κεκτημένο». Συμβάλουμε και εμείς, πρόσθεσε, με απόψεις, θέσεις και παρατηρήσεις.

    Σε ερώτηση, ποια είναι η άποψη του για τα ζητήματα της εκ περιτροπής προεδρίας και της σταθμισμένης ψήφου, ο κ. Σαμαράς απάντησε ότι δεν θα ήθελε να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.

    Ερωτηθείς, αν προγραμματίζει συνάντηση με τον Τούρκο πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν, απάντησε ότι δεν υπάρχει κάτι τέτοιο στο πρόγραμμά του.

    Τον πρόεδρο της ΝΔ συνοδεύουν στην επίσκεψή του στην Κύπρο ο πρέσβης της Ελλάδος Βασίλης Παπακωνσταντίνου, οι βουλευτές της ΝΔ Δημήτρης Αβραμόπουλος και Πάνος Παναγιωτόπουλος και οι κ.κ. Κ.Αρβανιτόπουλος και Στ. Παπασταύρου.

    Ο πρόεδρος της ΝΔ, μιλώντας στη διάρκεια δείπνου, που παρέθεσε χθες προς τιμήν του το Πολιτικό Γραφείο του ΔΗΣΥ, δήλωσε πως τα πράγματα στο Κυπριακό δεν είναι σε φάση που θα μπορούσαμε να είμαστε αισιόδοξοι, σημειώνοντας ότι οι εξελίξεις από την τουρκοκυπριακή πλευρά είναι μάλλον δυσοίωνες.

    Ωστόσο πρόσθεσε, το σημαντικό είναι ότι «με τον ΔΗΣΥ χαράζουμε από κοινού μια πορεία που θα μπορεί να μας δώσει τη συνέργεια για την επίτευξη του κοινού σκοπού, δηλαδή να συνεργαστούμε για λύση του Κυπριακού μέσα από κοινή στόχευση και μέσα από διαδικασίες που θα ακολουθήσουμε πιστά».

    Ο πρόεδρος της ΝΔ διαβεβαίωσε παράλληλα ότι ποτέ δεν φεύγει από το μυαλό, ούτε θα φύγει, η προσπάθεια για κοινή αντιμετώπιση του Κυπριακού προβλήματος, με βάση συγκεκριμένες αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών, αλλά και με καινούργια για την Κύπρο δεδομένα, όπως το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

    Τόνισε επίσης την ανάγκη στήριξης του αγώνα του κυπριακού λαού για λύση και επανένωση, από κοινού με όλα τα κόμματα στην Ελλάδα.

    Συνάντηση με τον πρόεδρο της κυπριακής Βουλής

    Σκέψεις και προβληματισμούς για το Κυπριακό αντάλλαξαν ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς, και ο πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής, πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Μάριος Καρογιάν.

    Ο κ. Σαμαράς δήλωσε ότι με τον πρόεδρο της κυπριακής Βουλής είχαν έναν πολύ γόνιμο διάλογο για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό.

    Τόνισε ότι είναι δεδομένη η κοινή γραμμή και η ομοψυχία γύρω από την ανάγκη λύσης του εθνικού θέματος, «που θα σταματήσει το καθεστώς κατοχής στην μαρτυρική Κύπρο».

    Ο κ. Καρογιάν, δήλωσε ότι «βγήκε πιο σοφός» από τη συζήτηση με τον πρόεδρο της ΝΔ. «Έχουμε κοινές εκτιμήσεις όσον αφορά τους κινδύνους», είπε και πρόσθεσε ότι «μέσα από τη συνέργεια Ελλάδας-Κύπρου η διεθνής κοινότητα πρέπει να πιέσει την Τουρκία να εγκαταλείψει την αδιέξοδη και προκλητική πολιτική της».

    Συνάντηση με τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ

    «Ο καθένας έχει μέσα του αποτυπωμένες απόψεις για το θέμα της επίλυσης του Κυπριακού και δεν σημαίνει ότι μια τέτοια συνεργασία, που είναι όντως απαραίτητη, θα σημαίνει αυτόματα και ταυτίσεις απόψεων», τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς, μετά τη συνομιλία που είχε, στην Κύπρο, με τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ, Νίκο Αναστασιάδη. Στη συνομιλία μετείχαν αντιπροσωπείες τόσο από τη ΝΔ, όσο και από τον κυπριακό Δημοκρατικό Συναγερμό.

    Ο πρόεδρος της ΝΔ σημείωσε ότι «αυτό που είναι κρίσιμο, είναι ότι χρειάζεται να συζητούμε, ώστε να μπορούμε εκεί που συμφωνούμε να το προβάλουμε με μεγαλύτερη δύναμη, δηλαδή να χτυπάμε όλοι με το ίδιο σφυρί πάνω στο ίδιο καρφί σε συγκεκριμένο σημείο, προκειμένου να είναι σαφέστερη για τους έξω η ελληνική τοποθέτηση».

    Στις συνομιλίες αποφασίστηκε η σύσταση συντονιστικού φορέα μεταξύ της ΝΔ και του ΔΗΣΥ και ομάδας Κυπριακού, η οποία θα διαβουλεύεται σε πολιτικό και επιστημονικό επίπεδο.

    Ο κ. Σαμαράς δήλωσε ότι η επίσκεψη και οι επαφές στην Κύπρο του ιδίου και των συνεργατών του δείχνουν την αγωνία να βρεθεί λύση και να σταματήσει η απαράδεκτη κατοχή του νησιού. «Δείχνει, ταυτόχρονα, και τη δικιά μας συνεχή ανάγκη παρακολούθησης σε λεπτομέρειες των εξελίξεων στο Κυπριακό, το οποίο είναι ζήτημα, που μας συνέχει όλους», ανέφερε και πρόσθεσε: «Ο καθένας από εμάς έχει δώσει αγώνες προς την κατεύθυνση της λύσης και αισθανόμαστε την υποχρέωση αυτόν τον αγώνα να τον συνεχίσουμε με κάθε τρόπο».

    Ευχαρίστησε ιδιαίτερα τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ και τους συνεργάτες του, που αφιέρωσαν χρόνο για μια σε βάθος συζήτηση όλων των σημαντικών ζητημάτων και επιπλέον, επισήμανε ότι ΝΔ και ΔΗΣΥ πρέπει να εκμεταλλευτούν τη συμμετοχή τους στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και να προχωρήσουν σε συνέργειες.

    Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Νίκος Αναστασιάδης, εξέφρασε ιδιαίτερη ικανοποίηση, γιατί, όπως είπε, η συνάντηση με τον πρόεδρο της ΝΔ και τους αξιωματούχους, που τον συνοδεύουν, ήταν από τις πιο παραγωγικές.

    Δήλωσε ότι τέθηκαν οι βάσεις για μια πιο στενή συνεργασία, αφού «βεβαίως πρώτα και πάνω από όλα μάς απασχόλησε η πορεία του εθνικού μας προβλήματος». Σημείωσε ότι έγινε ανταλλαγή προβληματισμών, «ιδιαίτερα ως προς το τι είναι αυτό που πρέπει να μας απασχολήσει τις επόμενες των εβδομάδων και όχι το τι στο παρελθόν έγινε».

    Ο κ. Αναστασιάδης ανέφερε πως διαπίστωσε γι άλλη μια φορά το μεγάλο ενδιαφέρον του κ. Σαμαρά και της ΝΔ για την κατάσταση, όπως σήμερα διαμορφώνεται στην Κύπρο και είπε πως μέσα από τις διαδοχικές συναντήσεις του στο νησί, ο κ. Σαμαράς είχε την ευκαιρία να ενημερωθεί, τόσο από τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, όσο και από το σύνολο της πολιτικής ηγεσίας.

    Ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ, Δημήτρης Αβραμόπουλος, αναφερόμενος στις αποφάσεις που λήφθηκαν, είπε πως φέρνουν πιο κοντά λειτουργικά τα δυο κόμματα. «Για ένα αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα αυτές οι συνεργασίες, παρά τις όποιες προσπάθειες είχαν γίνει, δεν είχαν δώσει συγκεκριμένα αποτελέσματα», σημείωσε και ανέφερε πως επιστρέφοντας στην Αθήνα θα στείλουν μια επιστολή στον κ. Αναστασιάδη με όλες τις επιμέρους τεχνικές λεπτομέρειες στη βάση της κοινής τους απόφασης.

    «Θέλουμε να πιστεύουμε ότι πραγματικά εγκαινιάζουμε σήμερα μια καινούργια εποχή χρησιμότητας των δυο κομμάτων για την εθνική μας υπόθεση και ουσιαστικής συνεργασίας στα διεθνή φόρα με ιδιαίτερη έμφαση στο πλαίσιο συνεργασίας στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα», ανέφερε ο κ. Αβραμόπουλος.

    Τέλος, ανακοίνωσε ότι ο πρόεδρος της ΝΔ προσκάλεσε στην Αθήνα τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ.

    Συναντήσεις με αρχηγούς άλλων κομμάτων

    Απόψεις και εκτιμήσεις για το Κυπριακό και τις προοπτικές των απευθείας διαπραγματεύσεων αντάλλαξε το απόγευμα ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς σε χωριστές συναντήσεις του, με τον γενικό γραμματέα του ΑΚΕΛ Άντρο Κυπριανού, τον πρόεδρο της ΕΔΕΚ Γιαννάκη Ομήρου, τον πρόεδρο του ΕΥΡΩΚΟ Δημήτρη Συλλούρη και αντιπροσωπεία αποτελούμενη από την γενική γραμματέα Μαρία Παναγιώτου και τον βουλευτή Γιώργο Περδίκη.

    Σε δηλώσεις ο κ. Σαμαράς τόνισε την ανάγκη συνεργασίας των πολιτικών κομμάτων Κύπρου και Ελλάδας.

    Οπως είπε ο πρόεδρος της ΝΔ, κατά τις συναντήσεις «ανταλλάξαμε μέσα σε πολύ φιλικό και εποικοδομητικό κλίμα απόψεις για διάφορα ζητήματα ζωτικής σημασίας σε ό,τι αφορά το Κυπριακό».

    «Ο αγώνας είναι κοινός, απαιτείται σωφροσύνη, αρραγές μέτωπο, ομοψυχία, συνειδητοποίηση του κοινού προβλήματος, πέρα και πάνω από κόμματα, και απαιτείται η δυνατότητα ο καθένας να γνωρίζει ακριβώς τι πιστεύει ο άλλος και, πάνω από όλα, να παρακολουθούμε με σοβαρότητα τις εξελίξεις», επεσήμανε ο κ. Σαμαράς.

    Επίσης, διαβεβαίωσε ότι «η Νέα Δημοκρατία αγωνίζεται και αγωνιά για το δράμα του κυπριακού λαού, ένα δράμα το οποίο δεν θα σταματήσει παρά μόνο όταν βρεθεί μια λύση δίκαιη, βιώσιμη, λειτουργική, που θα σέβεται και το ευρωπαϊκό κεκτημένο της Κύπρου, αλλά πάνω από όλα την ανάγκη του λαού να σταματήσει πια η Μεγαλόνησος να είναι διαιρεμένη και να ζει υπό κατοχή».

    Ο πρόεδρος της ΝΔ, ο οποίος συναντήθηκε και με τον αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομο, ολοκλήρωσε την επίσκεψη του στην Κύπρο και αναχώρησε για την Αθήνα.

    [03] Σύσταση Ελληνικού Ταμείου Ανάπτυξης

    Τη σύσταση του Ελληνικού Ταμείου Ανάπτυξης, ανακοίνωσε η υπουργός Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Λούκα Κατσέλη, μιλώντας στο συνέδριο που διοργάνωσε η Capital Link στην Αθήνα με θέμα: "Πρόσβαση σε κεφάλαια σήμερα - Αναμένοντας την ανάκαμψη".

    Στόχος του Ταμείου ανέφερε η υπουργός Οικονομίας είναι η αξιοποίηση επενδυτικών δυνατοτήτων σε βασικούς άξονες της οικονομίας.

    Τόνισε επίσης τη σημασία και το ρόλο της ναυτιλίας, στις προσπάθειες που γίνονται για την ανόρθωση της ελληνικής οικονομίας.

    Στις προτεραιότητες του υπουργείου της, υπογράμμισε η κ. Κατσέλη, είναι η προσέλευση νέων στο ναυτικό επάγγελμα και η αναβάθμιση της ναυτικής εκπαίδευσης.

    Αναφέρθηκε στις δυνατότητες της ναυτιλίας και στις προσπάθειες της κυβέρνησης να εξισορροπήσει την εθνική οικονομία.

    "Ανταγωνιστικότητα και Τεχνολογία στην Ελλάδα"

    Το στοίχημα για την ελληνική οικονομία είναι να αξιοποιήσει τις δομικές πηγές πλούτου και όχι αυτές που απορρέουν από την φτηνή εργασία. Τούτο επεσήμανε η υπουργός Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ανάπτυξης Λούκα Κατσέλη μιλώντας σήμερα το μεσημέρι στην Τράπεζα της Ελλάδος σε εκδήλωση για την παρουσίαση του βιβλίου "Ανταγωνιστικότητα και Τεχνολογία στην Ελλάδα" το οποίο συνέγραψε ομάδα συγγραφέων υπό τον κ. Τάσο Γιαννίτση.

    Στην παρέμβαση της η κα Κατσέλη παρατήρησε ότι η ανταγωνιστικότητα της χώρας μας από το 1995 έως το 2008 επιδεινώθηκε όπως άλλωστε συνέβη και στην Πορτογαλία. Το 1995 και οι δύο χώρες ήταν ουραγοί στους δείκτες ανταγωνιστικότητας, γεγονός που προδίκασε σε μεγάλο βαθμό την εξέλιξη τους. Η υπουργός αναφέρθηκε στη συνέχεια στους πέντε άξονες πολιτικής που προωθεί η Κυβέρνηση προκειμένου να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας και να ενισχυθεί η ανάκαμψη της.

    Η υπουργός Παιδείας Αννα Διαμαντοπούλου μιλώντας στην ίδια εκδήλωση παρατήρησε ότι η κρίση που βιώνει σήμερα η ελληνική οικονομία ευθύνονται οι πολιτικές επιλογές που εφαρμόστηκαν τα προηγούμενα χρόνια. Οπως είπε χαρακτηριστικά η "χώρα ξόδεψε τους πόρους ενός ολόκληρου Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης και συγκεκριμένα του Τρίτου, χωρίς να κατορθώσει να βελτιώσει κανέναν από τους δείκτες της. Οπως ανέφερε χαρακτηριστικά η Ελλάδα δεν έχει πετύχει κανέναν από τους στόχους της Λισσαβόνας. Εκτίμησε ότι τα συσσωρευμένα προβλήματα που ταλανίζουν την οικονομία δεν μπορούν να επιλυθούν ταυτοχρόνως εδώ και τώρα. Χαρακτήρισε τέλος ότι το δίλημμα περισσότερο κράτος ή περισσότερη αγορά είναι κενό περιεχομένου καθώς απαιτείται ο συνδυασμός και των δύο.

    Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γ. Προβόπουλος στην παρέμβαση του τόνισε ότι ο έλλειμμα του Ισοζυγίου πληρωμών της χώρας, το οποίο το 2008 είχε εκτιναχθεί στο 14,6% του ΑΕΠ, δεν είναι διατηρήσιμο. Για το λόγο αυτό όπως είπε απαιτείται ένα μίγμα πολιτικής που θα επαναφέρει την μακροοικονομική και μικροοικονομική ισορροπία και θα βελτιώνει την ανταγωνιστικότητα και την παραγωγικότητα της οικονομίας. Η κρίση που περνάμε, υπογράμμισε ο διοικητής της ΤτΕ, είναι συνολική και αγγίζει όλες τις πτυχές της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας. Εκτίμησε ότι η κρίση θα μπορούσε να αποτελέσει ευκαιρία για την πραγματοποίηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων και όχι απλώς για συζήτηση σχετικές με αυτές. Στην αντίθετη περίπτωση, προειδοποίησε, ότι το κόστος από την μη υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων αυτών θα είναι τεράστιο. Οπως είπε χαρακτηριστικά στην Ελλάδα η κρίση που βιώνουμε είναι πρωτόγνωρη, τουλάχιστον για τα μεταπολεμικά δεδομένα της χώρας, και για το λόγο αυτό δεν μπορεί ν΄αντιμετωπιστεί με λογικές άλλων εποχών.

    Το βιβλίο που παρουσιάστηκε διαπιστώνει πάντως ότι η αδύναμη διεθνής ανταγωνιστικότητα δεν αποτελεί νέο χαρακτηριστικό της ελληνικής οικονομίας. Ομως στη σημερινή φάση έχει λάβει χαρακτηριστικά κορύφωσης με την έννοια ότι το έλλειμμα ανταγωνιστικότητας της χώρας έχει φτάσει σε ιστορικά πρωτόγνωρα επίπεδα, όπως αυτό αποτυπώνεται στο δυσθεώρητο έλλειμμα του Ισοζυγίου Τρεχουσών Συναλλαγών.

    [04] Συγχώνευση Aegean - Olympic Air

    Οι δύο μεγαλύτερες αεροπορικές εταιρίες της χώρας AEGEAN και OLYMPIC AIR αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους για να αντιμετωπίσουν καλύτερα το διεθνή ανταγωνισμό σε μια ιδιαίτερα δύσκολη συγκυρία για τον τομέα των αερομεταφορών.

    Το απόγευμα της Δευτέρας εκδόθηκε κοινή ανακοίνωση στην οποία αναφέρεται ότι οι βασικοί μέτοχοι των δύο εταιριών συμφώνησαν την συγχώνευση των δραστηριοτήτων τους, ώστε η νέα εταιρεία να είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Αθηνών, ενώ και οι εταιρείες OLYMPIC HANDLING και OLYMPIC ENGINEERING θα καταστούν κατά 100% θυγατρικές του νέου σχήματος.

    Η νέα εταιρία που θα προκύψει από τη συγχώνευση θα χρησιμοποιεί το όνομα και τα σήματα της OLYMPIC AIR μετά από το απαραίτητο μεταβατικό χρονικό διάστημα αλλαγών και προσαρμογής όπου θα χρησιμοποιούνται παράλληλα το όνομα και τα σήματα της AEGEAN.

    Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι η συμφωνία τελεί υπό την αίρεση της εγκρίσεώς της από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού, που λόγω του μεγέθους και των όρων της συναλλαγής είναι αρμόδια, ενώ μέχρι τότε θα εξειδικευθούν όλα τα διαδικαστικά βήματα και το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσής της.

    Με βάση τη συμφωνία ο βασικός μέτοχος της Aegean (Όμιλος Βασιλάκη) και ο μοναδικός μέτοχος της OA (Marfin Investment Group) θα έχουν ισότιμη μετοχική συμμετοχή στην ενοποιημένη εταιρεία, ενώ στην εταιρεία θα παραμείνουν, διατηρώντας αναλογικά τη συμμετοχή τους ως μέτοχοι, οι όμιλοι Λασκαρίδη, Β. Κωνσταντακόπουλου, Γ. Δαυίδ και Λ. Ιωάννου καθώς και η Τράπεζα Πειραιώς, συνεχίζοντας να στηρίζουν την εξαιρετικά σημαντική αυτή προσπάθεια για τη χώρα.

    Θα πρέπει, πάντως να σημειωθεί ότι η συμφωνία θα πρέπει ουσιαστικά να υλοποιηθεί μετά την 9η Σεπτεμβρίου, οπότε και λήγει η περίοδος ενός έτους από την αποκρατικοποίηση της Ο.Α., διάστημα εντός του οποίου η MIG έχει δεσμευθεί έναντι του ελληνικού Δημοσίου ότι δεν θα προχωρήσει σε καμία μετοχική αλλαγή.

    Οι κ.κ. Θ. Βασιλάκης και Α. Βγενόπουλος θα ηγηθούν του νέου σχήματος εξασφαλίζοντας την ομαλή ενοποίηση των εργασιών και τη δημιουργία του «Εθνικού Πρωταθλητή» στις αερομεταφορές που θα μπορέσει να μεγεθύνει την παρουσία του σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, αλλά και να συνεχίσει να καλύπτει και τα πιο απομακρυσμένα σημεία της χώρας μας.

    Οι δύο εταιρίες θα έχουν συνολικά στη διάθεσή τους 64 αεροσκάφη, από τα οποία τα 39 είναι υπερσύγχρονα Airbus. Η Aegean έχει προσωπικό 2.500 άτομα και η Olympic Air 3.350 μαζί με την Olympic Handling και την Olympic Engineering. Επίσης οι δύο εταιρίες πραγματοποιούν 65 δρομολόγια εσωτερικού και 41 εξωτερικού.

    Σε δήλωσή του ο Πρόεδρος της AEGEAN κ. Θεόδωρος Βασιλάκης τόνισε ότι τα μεγέθη των ανταγωνιστών στις αερομεταφορές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθιστούν αναγκαία τη σύνθεση των ελληνικών δυνάμεων για να πετύχουμε αυτοδύναμη κάλυψη των αναγκών της στρατηγικής μας βιομηχανίας, του τουρισμού, επέκταση των επιλογών προορισμών για τους καταναλωτές αλλά και να διασφαλίσουμε την βιωσιμότητα και ανάπτυξη των ελληνικών εταιριών και την απασχόληση στον κλάδο.

    Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της OLYMPIC AIR κ. Ανδρέας Βγενόπουλος δήλωσε ότι οι σημερινές συγκυρίες τόσο της Ελληνικής Οικονομίας όσο και του Κλάδου των Αερομεταφορών επιβάλλουν συγκέντρωση δυνάμεων για την διατήρηση ανταγωνιστικών τιμών στους καταναλωτές, την προστασία θέσεων εργασίας και την αύξηση της ανταγωνιστικότητας σε Ευρωπαϊκό επίπεδο.

    Δήλωση Λ. Κατσέλη

    ''Είναι αυτονόητο, ότι τόσο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού όσο και η Επιτροπή Ανταγωνισμού στη χώρα μας, σύμφωνα με τις νόμιμες διαδικασίες, θα εξετάσουν όλες τις παραμέτρους της συμφωνίας για την εξασφάλιση των συνθηκών υγιούς ανταγωνισμού'' δήλωσε η υπουργός Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κυρία Λούκα κατσέλη σχετικά με τη συμφωνία συγχώνευσης μεταξύ της Aegean και της Olympic Air.

    Η υπουργός σημείωσε ότι αυτό που έχει σημασία για τους πολίτες και την εθνική οικονομία, είναι η διασφάλιση καθολικής και ομαλής εκτέλεσης του μεταφορικού έργου και υπηρεσιών, η διασφάλιση ανταγωνιστικών τιμών για τους καταναλωτές και η προστασία των θέσεων εργασίας και πρόσθεσε: ''παρακολουθούμε με προσοχή τις ανακοινώσεις για τη συμφωνία συγχώνευσης μεταξύ της Aegean και της Olympic Air''.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 23 February 2010 - 15:30:24 UTC