Browse through our Interesting Nodes on Secondary Education in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-02-22

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Η Ελλάδα χρειάζεται πολιτική στήριξη"
  • [02] Απεργία στη Lufthansa

  • [01] "Η Ελλάδα χρειάζεται πολιτική στήριξη"

    Στην Αθήνα φθάνει σήμερα το απόγευμα και θα παραμείνει έως και την Πέμπτη μικτό κλιμάκιο εμπειρογνωμόνων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, προκειμένου να εξετάσουν την πορεία υλοποίησης του προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

    Οι εμπειρογνώμονες από τους διεθνείς οργανισμούς θα συναντηθούν με τον πρόεδρο του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Οικονομικών Γιώργο Ζανιά, με υπηρεσιακούς παράγοντες της Τραπέζης της Ελλάδος και με παράγοντες του υπουργείου Εργασίας.

    "Απο το Νοέμβριο και μετά όλες μας οι προσπάθειες εστιάζονται στο να πάρει μπροστά η μηχανή της οικονομίας με ρευστότητα στις επιχειρήσεις, προώθηση ιδιωτικών και δημοσίων επενδύσεων και μεγάλες τομές", δήλωσε η υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Λούκα Κατσέλη, εξερχόμενη από το Μέγαρο Μαξίμου, όπου βρίσκεται σε εξέλιξη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, για το συντονισμό των δράσεων της κυβέρνησης που αφορούν το επενδυτικό και κοινωνικό έργο της.

    Ερωτηθείσα η κ. Κατσέλη αν υπάρχει "κόκκινη γραμμή" στις πιέσεις των Βρυξελλών, είπε ότι το πρόγραμμα Σταθερότητας, Ανάπτυξης και Ανασυγκρότησης "είναι η βασική μας πρόταση για έξοδο απο την κρίση".

    Συνέντευξη Παπανδρέου στο BBC

    Τη θέση ότι η Ελλάδα χρειάζεται πολιτική στήριξη από την Ευρώπη και όχι οικονομική, προκειμένου να μειώσει το δημόσιο χρέος της, επανέλαβε ο Έλληνας πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, σε συνέντευξη που έδωσε στο βρετανικό κανάλι ΒΒC.

    "Δώστε μας χρόνο, δώστε μας στήριξη -και δεν μιλώ για οικονομική, αλλά για πολιτική στήριξη- προκειμένου να αποδείξουμε ότι κάνουμε πράξη αυτά που λέμε και ότι είμαστε και πάλι αξιόπιστοι", δήλωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός στην εκπομπή του Άντριου Μαρ του βρετανικού καναλιού.

    "Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε ανάγκη δανεισμού. Οι ανάγκες μας για δανεισμό είναι καλυμμένες μέχρι τα μέσα Μαρτίου. Αυτό που λέμε είναι απλά ότι χρειαζόμαστε βοήθεια προκειμένου να μπορέσουμε να δανειστούμε με τα ίδια επιτόκια που δανείζονται και οι υπόλοιπες χώρες και όχι με τα υψηλά επιτόκια που υπονομεύουν τη δυνατότητα επίτευξης των στόχων [για τη μείωση του ελλείμματος].

    Την ευρεία στήριξη της ελληνικής κοινωνίας για τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις έχει η ελληνική κυβέρνηση, δήλωσε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, παρά τις διαδηλώσεις κατά των μέτρων λιτότητας που λήφθησαν με σκοπό την αντιμετώπιση της κρίσης.

    Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι "παρά το γεγονός ότι είναι πράγματι μέτρα λιτότητας και είναι πράγματι οδυνηρά, η κυβέρνηση έχει τη στήριξη του 50% με 60% του πληθυσμού για την εφαρμογή των μέτρων".

    "Αυτό που διαπιστώνουμε, και που δεν έχω δει παρά μόνο την εποχή των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, είναι ένα πραγματικό αίσθημα ενότητας του Ελληνικού λαού που επιθυμεί να κάνει την αλλαγή", συμπλήρωσε.

    "Ας καθίσουμε μαζί με τις ευρωπαϊκές αρχές, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ας καθίσουμε να δούμε τι πρόοδο έχουμε επιτύχει, πώς πηγαίνουμε με το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης που έχουμε καταρτίσει", συνέχισε ο κ. Παπανδρέου.

    "Βρισκόμαστε εντός των στόχων, και ακόμη υψηλότερα, στα στατιστικά στοιχεία του Ιανουαρίου, οπότε πηγαίνουμε καλά. Εάν πράγματι χρειαστούν επιπλέον μέτρα, θα τα λάβουμε προκειμένου να μειώσουμε το έλλειμά μας κατά 4% εντός του 2010. Είμαστε έτοιμοι να το κάνουμε αυτό, εάν είναι απαραίτητο", κατέληξε ο πρωθυπουργός.

    Γ. Προβόπουλος: "H Ελλάδα θα επιτύχει τους στόχους της"

    Αισιόδοξος ότι η κυβέρνηση θα επιτύχει "τους πολύ φιλόδοξους στόχους της" για τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος, δήλωσε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιώργος Προβόπουλος, σε συνέντευξη που έδωσε στο οικονομικό δίκτυο Bloomberg, στις 19 Φεβρουαρίου.

    Οι οίκοι αξιολόγησης "θέλουν αποδείξεις ότι το Πρόγραμμα εφαρμόζεται σωστά" και "χρειάζεται να περάσει κάποιος χρόνος προκειμένου να μπορέσουν να σχηματίσουν μία καλύτερη εικόνα", δήλωσε ο κ. Προβόπουλος και πρόσθεσε ότι "έχω πλήρη εμπιστοσύνη ότι η κυβέρνηση θα επιτύχει στους στόχους της", συμπλήρωσε. "Πρέπει να επιτύχουν. Και θα το κάνουν. Είμαι σίγουρος γι' αυτό".

    Σχετικά με το ενδεχόμενο νέας πιστοληπτικής υποβάθμισης της Ελλάδας, γεγονός που θα καθιστούσε τα ελληνικά ομόλογα μη αποδεκτά ως εγγύηση για χρηματοδότηση από την ΕΚΤ, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας τόνισε: "Η κυβέρνηση έχει ήδη πει επανειλημμένα ότι θα λάβει όλα τα συμπληρωματικά μέτρα που απαιτούνται προκειμένου να επιτύχει το στόχο της. Αυτό με παρηγορεί. Ακόμη και αν υπάρξουν κάποιοι κίνδυνοι στον τομέα της ανάπτυξης, η κυβέρνηση είναι έτοιμη να λάβει άμεσα διορθωτικά μέτρα".

    Σύμφωνα με τον κ. Προβόπουλο, οι αγορές εκμεταλλεύονται τον αδύναμο κρίκο προκειμένου να αποκομίσουν κέρδη. "Είναι ξεκάθαρο ότι η επίθεση είναι υπερβολική. Με την έντονη αβεβαιότητα που επικρατεί στις αγορές, δεν είναι δυνατόν να περιμένουμε ότι η κατάσταση θα ομαλοποιηθεί εν μία νυκτί".

    Ο κ. Προβόπουλος, ο οποίος είναι επίσης μέλος του συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, τόνισε ότι η ΕΚΤ θα συνεχίσει την πιστωτική στήριξη προς το τραπεζικό σύστημα. "Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν είπε ποτέ "ότι φτάσαμε στο τέλος του δρόμου", συμπλήρωσε ο κ. Προβόπουλος. "Φυσικά υπάρχουν σημάδια ομαλοποίησης της κατάστασης, σημάδια βελτίωσης". "Αυτό θα ληφθεί υπόψη" από αυτούς που θα λάβουν τις αποφάσεις τον Μάρτιο.

    Ο Προβόπουλος δήλωσε ότι έχει εμπιστοσύνη στη δέσμευση των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων να στηρίξουν την Ελλάδα και ότι δεν τον απογοητεύει η έλλειψη ενός λεπτομερούς σχεδίου σωτηρίας. "Όλοι γνωρίζουμε πόσο κρίσιμη είναι η κατάσταση. Και φυσικά, είναι αρκετά καθησυχαστική, αλλά και κατανοητή, μία έκφραση θέλησης και ετοιμότητας από την ευρωπαϊκή οικογένεια, την ευρωζώνη, να μας βοηθήσει σε περίπτωση που αυτό χρειαστεί".

    [02] Απεργία στη Lufthansa

    Το συνδικάτο των γερμανών πιλότων Cockpit ξεκίνησε τα μεσάνυχτα τετραήμερη απεργία προκαλώντας σοβαρά προβλήματα στα τοπικά δρομολόγια και σε ορισμένα του εξωτερικού.

    Περισσότεροι από 4.000 από τους 4.500 πιλότους της Lufthansa είναι μέλη του Cockpit, το οποίο διεκδικεί αυξήσεις μισθών ύψους 6.4% και διασφάλιση των θέσεων εργασίας.

    Η Lufthansa, η οποία ανακοίνωσε ότι θα ακυρωθούν περίπου 400 πτήσεις την ημέρα για όσο διάστημα διαρκεί η απεργία, προσέφυγε σήμερα στο δικαστήριο, όπου κατέθεσε αίτηση για προσωρινά ασφαλιστικά μέτρα κατά των πιλότων του εθνικού αερομεταφορέα σε μία προσπάθεια να σταματήσει η απεργία τους.

    Εκπρόσωπος της Lufthansa είπε ότι η αεροπορική εταιρία κατέθεσε τη σχετική αίτηση στο Εργατικό Δικαστήριο της Φρανκφούρτης.

    Ο εκπρόσωπος δήλωσε στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι η απεργία είναι καταχρηστική.

    Η αεροπορική εταιρία ήταν υποχρεωμένη να μειώσει τη ζημία προς την εταιρία, τους υπαλλήλους και τους μετόχους, είπε ο εκπρόσωπος Αντρέας Μπάρτελς.

    Οι επιβάτες των πτήσεων που ακυρώνονται προωθούνται προς θυγατρικές ή τρίτες αεροπορικές εταιρείες, ενώ οι επιβάτες εσωτερικών πτήσεων προς το σιδηροδρομικό δίκτυο.

    Σύμφωνα με την εταιρεία, η απεργία -που είναι η μεγαλύτερη που έχει πραγματοποιηθεί ποτέ στην ιστορία του αερομεταφορέα- θα στοιχίσει 100 εκατομμύρια ευρώ μετρητά, πλέον των διαφυγόντων κερδών από τα εισιτήρια και το πλήγμα που θα δεχθεί η φήμη της.

    "Μετ'εμποδίων" η κίνηση στο Ορλύ

    Εξαιτίας της απεργίας των εργαζομένων στο φορέα παροχής υπηρεσιών "Αλιζιά", «οι πτήσεις από το διεθνές παρισινό αεροδρόμιο του Ορλύ θα καθυστερούν σήμερα Δευτέρα ως και μία ώρα η καθεμία», ανακοίνωσε η διεύθυνση του Ορλύ.

    Οι εργαζόμενοι στον "Αλιζιά" διεκδικούν προσλήψεις προσωπικού και αύξηση των αποδοχών τους.

    Σύμφωνα με τα γαλλικά ΜΜΕ, αναμένεται να συναντηθούν σήμερα οι εκπρόσωποι των απεργών με τη διοίκηση της εταιρείας.

    Οι απεργοί έχουν στην ευθύνη τους τη διακίνηση των αποσκευών και την επιβίβαση των επιβατών για λογαριασμό αρκετών αεροπορικών εταιριεών, που χρησιμοποιούν και εξυπηρετούνται από το "Ορλύ σιντ (νότιο)" και το "Ορλύ ουέστ(δυτικό)".

    -


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 22 February 2010 - 13:30:18 UTC