Browse through our Interesting Nodes about Agriculture in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-02-20

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ημερίδα για την Κορώνεια
  • [02] Παράνομη η απεργία

  • [01] Ημερίδα για την Κορώνεια

    Ευθύνες στις κυβερνήσεις και τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Θεσσαλονίκης για τη μεγάλη οικολογική καταστροφή στη λίμνη Κορώνεια καταλόγισε ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος μίλησε σε ημερίδα του κόμματος, με θέμα την αποκατάσταση της λίμνης στον Αγιο Βασίλειο.

    "Στα λιγοστά νερά της λίμνης αντικατοπτρίζονται οι εγκληματικές ευθύνες των κυβερνήσεων και της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, που δεν έθεσαν σε πρώτη προτεραιότητα την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος", είπε ο κ. Τσίπρας και επεσήμανε, ότι τα όποια μέτρα ελήφθησαν για την προστασία της λίμνης Κορώνεια ήταν ανεπαρκή, αναποτελεσματικά και δεν κατάφεραν να προλάβουν την καταστροφή.

    Ετσι, η λίμνη πριν από λίγα χρόνια έφθασε σε σημείο πλήρους αποξήρανσης και έγινε παράλληλα λεκάνη απόρριψης επικίνδυνων ουσιών, τοξικών ουσιών, βιομηχανικών αποβλήτων και φυτοφαρμάκων, αποτελώντας και έναν κίνδυνο για τη δημόσια υγεία.

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ, αναφέρθηκε στις ευθύνες των κατά καιρούς νομαρχών Θεσσαλονίκης και στάθηκε ιδιαίτερα στο σημερινό νομάρχη Παναγιώτη Ψωμιάδη, για τον οποίο είπε: "Ακούμε τον κ. Ψωμιάδη να αποδίδει ευθύνες για τη μη απορρόφηση κονδυλίων της Ευρωπαϊκής Ενωσης προς αποκατάσταση της περιοχής στις καθυστερήσεις της γραφειοκρατίας και στην έλλειψη επιστημονικού προσωπικού. Επειδή πατρίδα μας κ. Ψωμιάδη πρώτα από όλα είναι η φύση, αντί να χύνονται κροκοδίλεια δάκρυα, να έχει αντιμετωπιστεί το πρόβλημα με μεγαλύτερη ευαισθησία και αποφασιστικότητα".

    Ο κ. Τσίπρας είπε ότι κατασπαταλήθηκαν κονδύλια, στήθηκε μια "φάμπρικα μελετών" γύρω από τη σωτηρία της λίμνης Κορώνεια και έγιναν τεχνικά έργα, αμφιβόλου αποτελεσματικότητας.

    Για τη σημερινή κατάσταση της λίμνης και το γεγονός ότι μέσω της τάφρου που ενώνει την Κορώνεια με τη λίμνη Βόλβη μεταφέρονται παθογόνοι μικροοργανισμοί από την πρώτη λίμνη στη δεύτερη, παρατήρησε ότι είναι παράλογο και μόνο στην Ελλάδα μπορεί να συμβεί αυτό, δηλαδή να επιχειρείται η αποκατάσταση της μιας λίμνης με την υποβάθμιση της άλλης.

    Επεσήμανε ότι η καταστροφή της Κορώνειας δεν είναι νομοτέλεια, μπορεί να αντιμετωπιστεί η κατάσταση, όμως πρέπει να μπει τέλος στη μόλυνσή της από βιομηχανίες, να γίνουν αγροπεριβαλλοντικά έργα και η γεωργική δραστηριότητα να συνδυάζεται με την προστασία της.

    Μίλησε επίσης για την εφαρμογή ενός νέου μοντέλου ανάπτυξης στην περιοχή.

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ, κατηγόρησε την κυβέρνηση για την πολιτική της στον τομέα της διαχείρισης των υδάτινων πόρων, είπε ότι χρειάζεται εκσυγχρονισμός του απαρχαιωμένου εθνικού πλαισίου διαχείρισης του νερού.

    Η πρόταση του ΣΥΝ τόνισε, είναι η αειφόρος ανάπτυξη με επίκεντρο τον άνθρωπο. Απηύθυνε έκκληση σε αγώνες για την προστασία του περιβάλλοντος και σημείωσε ότι οι δυνάμεις της αριστεράς και της οικολογίας δεν είναι "ξεχωριστά τσιφλίκια".

    Κάλεσε την τοπική κοινωνία να ορθώσει το ανάστημά της και να δώσει στην κυβέρνηση να καταλάβει, ότι πέρα από το οικονομικό κόστος υπάρχει και το πολιτικό μέσα από τη δραστηριοποίηση της κοινωνίας.

    Με αφορμή την οικονομική κρίση και τις πιέσεις που ασκούνται στη χώρα μας, είπε ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζεται σαν πειραματόζωο σε όλους τους τομείς και αυτό που φοβούνται οι κομισάριοι των Βρυξελλών είναι μην ξεσπάσει κοινωνική αντίδραση στην Ελλάδα και μεταφερθεί ως ντόμινο και στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

    Στην εκδήλωση για τη λίμνη Κορώνεια πήραν μέρος η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Λίτσα Αμανατίδου, οι δήμαρχοι Κορώνειας Χαράλαμπος Παπαδόπουλος, Νέας Μαδύτου Βλαδίμηρος Οχουνος, οι νομαρχιακοί σύμβουλοι Παντελής Κουκουλεκίδης, Γιάννης Μπίκος, Στρατής Πλωμαρίτης, επιστήμονες και εκπρόσωποι φορέων που παρουσίασαν τις απόψεις και προτάσεις τους για τη σωτηρία της λίμνης.

    Δήλωση Αλ.Τσίπρα για τα οικονομικά μέτρα

    «Η κυβέρνηση δεν μιλά για τον 14ο μισθό, γιατί είναι τρομοκρατημένη και έτοιμη να τα δώσει όλα στις αγορές. Ήρθε όμως η ώρα να καταλάβει, ότι εκτός από την πίεση των κερδοσκόπων, υπάρχει και η πίεση της κοινωνίας. Και αυτή θα την καταλάβει, για τα καλά, την ερχόμενη Τετάρτη στη μεγάλη γενική απεργία», δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλέξης Τσίπρας, για τα οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης και τις αντιδράσεις των εργαζομένων.

    [02] Παράνομη η απεργία

    Παράνομη κρίθηκε από το μονομελές πρωτοδικείο της Αθήνας η απεργία των τελωνειακών.Το υπουργείο Οικονομικών είχε καταθέσει χθες ασφαλιστικά μέτρα κατά της απεργίας των τελωνειακών.

    Ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου είχε συναντηθεί νωρίτερα με τους εκπροσώπους των τελωνειακών υπαλλήλων, οι οποίοι παρέμειναν αμετακίνητοι σε ό,τι αφορά τη συνέχιση της απεργίας τους.

    Αναστολή της απεργίας στη Θεσσαλονίκη και την Κρήτη όπου, σύμφωνα με τις πληροφορίες που έγιναν γνωστές από τις εταιρίες εμπορίας και τους βενζινοπώλες, από το πρωί της Παρασκευής γίνεται κανονικά εφοδιασμός της αγοράς με καύσιμα.

    Στο μεταξύ, τα περισσότερα πρατήρια της Αττικής έχουν ξεμείνει από αμόλυβδη.

    Οι εταιρίες εμπορίας πετρελαιοειδών έχουν ζητήσει από το υπουργείο Οικονομικών να τους επιτραπεί η εξαγωγή καυσίμων από τις εγκαταστάσεις τους χωρίς την παρουσία τελωνειακών, να καταβάλουν τους φόρους στις ΔΟΥ ή στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και όταν λήξει η απεργία να γίνει έλεγχος από τους τελωνειακούς.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 20 February 2010 - 17:30:16 UTC