Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 22 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-02-20

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Θα αντιμετωπίσουμε υπεύθυνα το πρόβλημά μας"
  • [02] Αντιρατσιστική πορεία στην Αθήνα
  • [03] Επίσκεψη Δ. Δρούτσα στην Τσεχία
  • [04] Επιστρέφει το Εντέβορ
  • [05] Στα Ιωάννινα ο Πρόεδρος
  • [06] "Ερχονται νέα μέτρα"
  • [07] "Ναρκοθέτηση προσπάθειας"
  • [08] Ημερίδα για την Κορώνεια
  • [09] Ασφαλιστικά μέτρα
  • [10] Ντέρμπι στην Τούμπα

  • [01] "Θα αντιμετωπίσουμε υπεύθυνα το πρόβλημά μας"

    Η στήριξη στην Ελλάδα είναι πολύ σοβαρή υπόθεση, καθώς όλοι βλέπουν την απόφαση του ελληνικού λαού να αντιμετωπίσει τα προβλήματα, ενώ ταυτόχρονα αυτή η απόφαση απαντά και στις φημολογίες ότι «οι Έλληνες δεν θέλουν αλλαγές» ανέφερε ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου στην συνάντηση που είχε με δημοσιογράφους στο Λονδίνο. Νωρίτερα ο κ. Παπανδρέου είχε γεύμα εργασίας με τον Βρετανό πρωθυπουργό Γκόρντον Μπράουν, αμέσως μετά μίλησε στην Διάσκεψη για την Παγκόσμια Προοδευτική Διακυβέρνηση και κατόπιν συναντήθηκε με τον Βρετανό ΥΠΕΞ, Ντέϊβιντ Μίλιμπαντ.

    Ο πρωθυπουργός ανέφερε επίσης ότι γίνεται αντιληπτό πως το πρόβλημα δεν αφορά την Ελλάδα και μόνο, και πρόσθεσε ότι ένα τμήμα των διεθνών αγορών δεν κοιτάζουν την μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα της ελληνικής οικονομίας, αλλά εστιάζουν στην κερδοσκοπία.

    Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι το θέμα της ανάπτυξης χρειάζεται στήριξη και επισήμανε ότι η αύξηση του χρέους και του ελλείμματος της Ελλάδας δεν προήλθε από αναπτυξιακές επενδύσεις, και αυτό δημιουργεί μια διαφορετική αντίληψη (για την Ελλάδα) σε σχέση με ανάλογα προβλήματα π.χ. της Ισπανίας.

    Ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε ότι σε κάθε περίπτωση στόχος είναι η εφαρμογή του Προγράμματος Σταθερότητας, Ανάπτυξης και Ανασυγκρότησης και η ύπαρξη του απαραίτητου χρονικού διαστήματος, ώστε αυτό να αποδώσει καρπούς η εφαρμογή.

    Είναι θετικό το ότι εμπιστεύονται την Ελλάδα και την ελληνική κυβέρνηση είπε ο κ. Παπανδρέου, διευκρινίζοντας, ωστόσο, ότι είναι άλλο θέμα το κατά πόσο θα επηρεάσουν τις αγορές.

    Ο πρωθυπουργός απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε ότι έχουμε πρόβλημα αλλά όχι όπως το παρουσιάζουν και τόνισε ότι γίνεται προσπάθεια για να ανατρέψουμε την εικόνα που έχει δημιουργηθεί για την Ελλάδα.

    Ερωτηθείς αν η κυβέρνηση προτίθεται να πάρει πρόσθετα μέτρα πριν την αξιολόγηση της 15ης Μαρτίου, είπε ας περιμένουμε την αξιολόγηση πριν μπούμε στην «μετρολογία» που από μόνη της δημιουργεί ανασφάλεια.

    Θα αξιολογήσουμε για να δούμε αν και πόσα μέτρα χρειάζονται πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

    Ερωτηθείς για το αν η Βρετανική κυβέρνηση αναφέρθηκε στο ΔΝΤ, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι δεν έγινε καμιά αναφορά που να συνιστά (προσφυγή στο) ΔΝΤ.

    Επίσης πρόσθεσε ότι η Βρετανική κυβέρνηση δεν έχει αντίρρηση αν δει στήριξη (της Ελλάδας) από την ευρωζώνη.

    Ο κ. Παπανδρέου πρόσθεσε ότι αν η Ελλάδα δεν ήταν στην ευρωζώνη και αντιμετώπιζε αδυναμία επίλυσης των προβλημάτων της η λύση θα ήταν το ΔΝΤ.

    Κληθείς να σχολιάσει την παρατήρηση «γιατί παρά την εκφρασθείσα στήριξη προς την Ελλάδα τα spreads δεν πέφτουν», είπε ότι οι κερδοσκόποι δοκιμάζουν τόσο την βούληση της Ευρώπης, όσο και την αποφασιστικότητα της Ελλάδας, ενώ δεν απέκλεισε και το ενδεχόμενο να έχουν διαμορφωθεί και συμφέροντα.

    Ερωτηθείς σχετικά με τους όρους δανεισμού της Ελλάδας και αυτό που έχει πει αρκετές φορές «να μπορεί η Ελλάδα να δανείζεται με τους ίδιους όρους», ο πρωθυπουργός είπε ότι η ευρωπαϊκή στήριξη έχει στόχο να σπάσει την κερδοσκοπία και πρόσθεσε ότι οι πιο θεσμικές αλλαγές τύπου ευρωομολόγου ή ευρωπαϊκών εγγυήσεων απαιτούν χρόνο και υπβ αυτήν την έννοια η πολιτική στήριξη λειτουργεί αφβ εαυτής -ad hoc- όπως είπε χαρακτηριστικά.

    Απαντώντας σε διευκρινιστική ερώτηση είπε ότι η πολιτική στήριξη έχει την έννοια ότι αν χρειαστεί θα υπάρξει και οικονομική στήριξη.

    Σε ότι αφορά τις απεργιακές κινητοποιήσεις στην Ελλάδα, ο πρωθυπουργός είπε ότι κατανοεί την αγωνία του εργατικού και δημοσιοϋπαλληλικού κινήματος, προσθέτοντας ότι αυτό είναι και ένα μήνυμα διεθνώς πως από την μια η Ελλάδα είναι έτοιμη να κάνει ότι χρειαστεί έως ότου να πετύχει τον στόχο της, από την άλλη, όμως, υπάρχει και η κοινωνική συνοχή.

    Ερωτηθείς για την υπόθεση της Goldman Sacks που συζητιέται στην Ελλάδα, ο Γιώργος Παπανδρέου είπε κατβ αρχήν ότι δεν έχει να προσθέσει τίποτα περισσότερο από όσα είπε ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, σημειώνοντας ότι θα έχουμε την ευκαιρία να αξιολογήσουμε το ζήτημα.

    Ο Έλληνας πρωθυπουργός πρόσθεσε, στη συνέχεια, ότι παλιότερα υπήρχαν θεμιτές και εγκεκριμένες πρακτικές που έχουν αλλάξει.

    Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι αυτές οι πρακτικές όταν επεκτάθηκαν πολύ, δημιούργησαν προβλήματα και επισήμανε ότι το πρόβλημα δεν είναι μόνο ελληνικό.

    Σε κάθε περίπτωση, όλα αυτά αφορούν πρακτικές του παρελθόντος, τώρα πλέον έχουμε γυρίσει σελίδα και προχωράμε με διαφάνεια, είπε ο κ. Παπανδρέου, προσθέτοντας: ας δούμε το παρελθόν και ας το αξιολογήσουμε.

    Το μήνυμα που θέλουμε να στείλουμε στη διεθνή κοινότητα είναι ότι όλα αυτά έχουν μπει σε νέα βάση με διαφάνεια και ότι δεν θα υπάρχει πιο διαφανής χώρα στην ΕΕ από την Ελλάδα, είπε ο πρωθυπουργός τονίζοντας θα είμαστε περήφανοι γιβ αυτό, πρωτοπορούμε σε αυτό όπως με τις προτάσεις μας για την Eurostat, που άλλα κράτη αρνήθηκαν, και δεν θα είμαστε πάντα κατηγορούμενοι.

    Κληθείς να σχολιάσει τις αντιδράσεις στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ για την σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για την Οικονομία, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι καταλαβαίνει τον συναισθηματισμό , όμως -όπως είπε- με την σύμφωνη γνώμη του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αντώνη Σαμαρά, η συναίνεση πρέπει να βασίζεται στην αποκάλυψη στο φως σε οτιδήποτε έχει γίνει και στην απόδοση ευθυνών.

    Αυτό είναι και προς το συμφέρον της αξιοπιστίας του πολιτικού συστήματος επισήμανε ο πρωθυπουργός.

    Ερωτηθείς για την σημασία των δηλώσεων του Γκόρντον Μπράουν (για την Ελλάδα) ληφθέντος υπόψη του γεγονότος ότι η Μ. Βρετανία δεν ανήκει στην ευρωζώνη, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι οι δηλώσεις ενός πρωθυπουργού χώρας μέλους της ΕΕ και του G-20 δεν είναι καθόλου αμελητέες, εντάσσονται στο πλαίσιο των κανόνων που θέλουμε να βάλουμε, ενώ είναι και υποστηρικτικές προς την Ελλάδα καθώς και εμείς θέλουμε να στηρίξουμε τον Γκόρντον Μπράουν.

    Σε ότι αφορά την συνάντησή του με τον Βρετανό ΥΠΕΞ και αν ετέθη θέμα βοήθειας εκ μέρους της Ελλάδας στο Αφγανιστάν, ο πρωθυπουργός είπε ότι τέτοιο θέμα δεν συζητήθηκε καθόλου, αν και έγινε επισκόπηση της κατάστασης στο Αφγανιστάν, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα έχει πάρει τις αποφάσεις της στο θέμα αυτό.

    Επιπροσθέτως, μιας και με τον κ. Μίλιμπαντ συζητήθηκε και η πορεία του Κυπριακού, επισημάνθηκε ότι δεν έχει εκδηλωθεί βούληση εκ μέρους των Τουρκοκυπρίων, ενώ ο πρωθυπουργός διατύπωσε στον Βρετανό ΥΠΕΞ την στήριξη εκ μέρους της Ελλάδας των προσπαθειών του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια.

    Ομιλία σε συνέδριο για την Παγκόσμια Διακυβέρνηση

    «Η Ελλάδα δεν ζητά σχέδιο διάσωσης, ούτε θέλουμε χρήματα, έχουμε ένα προοδευτικό πρόγραμμα αλλαγών και θέλουμε υποστήριξη σε αυτό το πρόγραμμα και θα κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο, για να φτάσουμε στο στόχο μας», τόνισε ο πρωθυπουργός, Γιώργος Α. Παπανδρέου, στην ομιλία του σε συνέδριο για την Παγκόσμια Διακυβέρνηση, στο Λονδίνο.

    Ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε ότι η Ελλάδα θα αντιμετωπίσει με υπευθυνότητα το δικό της πρόβλημα, αλλά δεν παρέλειψε να σημειώσει ότι η κερδοσκοπία δεν είναι μόνο ελληνικό πρόβλημα, καθώς, με τις πρακτικές αυτές, δυναμιτίζεται και η ευρωπαϊκή οικονομία.

    «Να μπορούμε να δανειζόμαστε με τους ίδιους όρους», είπε και χαρακτήρισε «πολύ σημαντική» την απόφαση των 27 αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων, που ελήφθη στις Βρυξέλλες, στις 11 Φεβρουαρίου.

    Υποστήριξε ότι, ως προοδευτικός ηγέτης, θεωρεί την κρίση και ως ευκαιρία για απαραίτητες βαθιές τομές και αλλαγές, προσθέτοντας πως, κατά τον ίδιο τρόπο, η παγκόσμια κρίση μπορεί να εκληφθεί ως ευκαιρία για αλλαγές και τομές.

    Ο κ. Παπανδρέου επέκρινε την προηγούμενη κυβέρνηση για «απάθεια και παραίτηση μπροστά στα προβλήματα» και την κατηγόρησε, επίσης, ότι «η πολιτική της χαρακτηρίζονταν από αδιαφάνεια και διαφθορά».

    «Οι Έλληνες δεν είναι απαθείς και δεν παραιτούνται μπροστά στα προβλήματα. Οι Έλληνες αποφάσισαν αλλαγή στις εκλογές», τόνισε και συμπλήρωσε πως «παίρνουμε δύσκολα μέτρα, όμως οι πολίτες με ποσοστά από 62%-69% στηρίζουν αυτή την προσπάθεια».

    Επιπλέον, ο πρωθυπουργός, στην ομιλία του, ανέφερε ότι «οι προοδευτικοί ηγέτες έχουν να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις της αδιαφάνειας και της κερδοσκοπίας διεθνώς, τη διεύρυνση των παγκοσμίων ανισοτήτων, αλλά και την αποτυχία για επίτευξη συμφωνίας στη Κοπεγχάγη, ώστε να αντιμετωπιστεί η υπερθέρμανση του πλανήτη και να μπούμε σε τροχιά πράσινης ανάπτυξης». Ειδικά για το τελευταίο, ο κ. Παπανδρέου επισήμανε ότι «αυτή η αποτυχία δεν επέτρεψε να δημιουργηθεί το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα πραγματοποιούνταν επενδύσεις στην πράσινη οικονομία».

    Υπογράμμισε ότι τα ζητήματα αυτά μπορούν να αντιμετωπιστούν με θέσπιση κανόνων στην οικονομία, τη δημιουργία κράτους δικαίου και τη δίκαιη αναδιανομή, αλλά και την πράσινη ανάπτυξη. Σημείωσε, δε, ότι «αυτά είναι πολιτικά ζητήματα».

    Ο Έλληνας πρωθυπουργός είπε ότι, ως πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, έχει αναπτύξει δράση μαζί με άλλους ηγέτες, ώστε να χτυπηθεί η κερδοσκοπία, αλλά και να χρηματοδοτηθεί η πράσινη ανάπτυξη με νέους τρόπους.

    «Οι προοδευτικοί ηγέτες μπορούν να αντιμετωπίσουν τις αγορές πολύ καλύτερα από ό,τι οι συντηρητικοί, διότι για τους τελευταίους, οι αγορές είναι θεός, ενώ για εμάς είναι ένα εργαλείο για να υπηρετούμε τους λαούς μας και τις οικονομίες μας με καλύτερο τρόπο. Οι προοδευτικοί είναι αποτελεσματικότεροι στο να θέτουν κανόνες στις οικονομίες και να αντιμετωπίζουν τις προκλήσεις», κατέληξε.

    Δήλωση Θαπατέρο

    «Η κυβέρνηση Παπανδρέου δεν έχει ευθύνη γι αυτό που συμβαίνει, αξίζει της εμπιστοσύνης μας για τα βήματα, που έχει κάνει, και την αξιοπιστία, που έχει επιδείξει», ανέφερε ο Ισπανός πρωθυπουργός Χοσέ Λουίς Θαπατέρο, στη διάρκεια συζήτησης, που ακολούθησε των ομιλιών των πρωθυπουργών και του Γιώργου Παπανδρέου, στη διάσκεψη για την Παγκόσμια Διακυβέρνηση, στο Λονδίνο.

    Στην ίδια συζήτηση, ο υπουργός Επιχειρηματικότητας της Μεγάλης Βρετανίας, Λόρδος Μάντελσον, δήλωσε εντυπωσιασμένος με την προσωπικότητα και την ηρεμία του Έλληνα πρωθυπουργού, γεγονός, που όπως τόνισε «καθησυχάζει τις αγορές».

    [02] Αντιρατσιστική πορεία στην Αθήνα

    Πορεία μεταναστευτικών αντιρατσιστικών οργανώσεων και συνδικάτων θα πραγματοποιηθεί στις 3 το μεσημέρι από την Ομόνοια προς την πλατεία Συντάγματος. Στις 17.00 θα πραγματοποιηθεί συναυλία με συγκροτήματα μεταναστών δεύτερης γενιάς.

    Επίσης, συγκέντρωση και πορεία αλληλεγγύης στους μετανάστες διοργανώνει στη μία το μεσημέρι, στη συμπρωτεύουσα, η Αντιρατσιστική Πρωτοβουλία Θεσσαλονίκης.

    [03] Επίσκεψη Δ. Δρούτσα στην Τσεχία

    Διμερή και ευρωπαϊκά θέματα τέθηκαν στο τραπέζι των συνομιλιών του Ελληνα αναπληρωτή υπουργός Εξωτερικών Δημήτρη Δρούτσα με τον Τσέχο ομόλογό του Γιαν Κόχουτ, ο οποίος είναι και αναπληρωτής πρωθυπουργός.

    Ο κ. Κόχουτ εκφράζοντας ιδιαίτερη χαρά γιατί μετά από μια δεκαετία η Πράγα δέχεται την επίσκεψη Ελληνα υπουργού Εξωτερικών, συζήτησε με τον κ. Δρούτσα την καθιέρωση πιο στενών και τακτικών ανταλλαγών και διαβουλεύσεων για όλα τα θέματα που απασχολούν τις δύο χώρες. Τόνισε ότι η ελληνική πρωτοβουλία για την προσχώρηση των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ ως το 2014 είναι ένας στόχος που βρίσκει την Τσεχία απόλυτα σύμφωνη και συμπαραστάτη, ενώ ευχαρίστησε την ελληνική κυβέρνηση που στηρίζει με τη σημαντική συνεισφορά της μέσω του ΝΑΤΟ την οργάνωση των υποδομών στο Αφγανιστάν για την οποία η ευθύνη έχει ανατεθεί στην Τσεχία.

    Από την πλευρά του, ο ΑΝΥΠΕΞ κ. Δρούτσας αναφέρθηκε στο εξαιρετικό επίπεδο των σχέσεων Ελλάδας - Τσεχίας και στη συνεργασία των δύο χωρών εντός της Ευρωπαϊκής Ενωσης και εξέφρασε ευγνωμοσύνη προς τον ομόλογό του για την αλληλεγγύη προς την Ελλάδα που έχει πολύ μεγάλη σημασία σε μία τόσο δύσκολη στιγμή, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.

    Με την επίσκεψη στην Πράγα, ο κ. Δρούτσας ολοκλήρωσε τη διήμερη περιοδεία του σε Κροατία, Σλοβακία και Τσεχία.

    [04] Επιστρέφει το Εντέβορ

    Το διαστημικό λεωφορείο Εντέβορ αποκολλήθηκε νωρίς σήμερα Σάββατο από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό και επιστρέφει στη Γη, αφού μετέφερε ένα νέο "παράθυρο" στο διαστημικό εργαστήριο.

    Το Εντέβορ, με έξι μέλη πληρώματος, απομακρύνθηκε από τον ISS στις 02:54 ώρα Ελλάδας, έπειτα από εννέα ημέρες κοινών επιχειρήσεων με το τετραμελές πολυεθνικό πλήρωμα του ISS.

    Το διαστημόπλοιο αναμένεται να προσγειωθεί στο Διαστημικό Κέντρο Κένεντι στη Φλόριντα το απόγευμα της Κυριακής (τοπική ώρα).

    [05] Στα Ιωάννινα ο Πρόεδρος

    Στα Ιωάννινα βρίσκεται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, για να παραστεί στις τριήμερες εορταστικές εκδηλώσεις με την ευκαιρία της 97ης επετείου απελευθέρωσης της πόλης.

    Σήμερα το μεσημέρι στους Λογγάδες θα εγκαινιάσει το Αρσάκειο Σχολείο Ιωαννίνων και στη συνέχεια στις 7 το απόγευμα στην Πινακοθήκη της Εταιρείας Ηπειρωτικών Μελετών θα εγκαινιάσει την έκθεση ιστορικών τεκμηρίων και τραπεζογραμματίων με θέμα: «Ο Ηπειρώτης Γεώργιος Σταύρος, θεμελιωτής της οικονομικής συγκρότησης του Νεοελληνικού Κράτους».

    Αργότερα στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ιωαννιτών, ο κ. Παπούλιας θα παραστεί σε επίσημη εκδήλωση για τα Ελευθέρια των Ιωαννίνων, όπου θα γίνει ομιλία από τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Γεώργιο Καψάλη με θέμα: «Ο τύπος της εποχής για την απελευθέρωση των Ιωαννίνων» και θα ακολουθήσει προβολή ιστορικού ντοκιμαντέρ με τίτλο «Έτσι πήραμε τα Γιάννενα» του σκηνοθέτη Νίκου Παπαθανασίου.

    Στον εκθεσιακό χώρο του Πνευματικού Κέντρου, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας θα εγκαινιάσει την έκθεση «Θησαυροί της Δημοτικής Πινακοθήκης Ιωαννίνων».

    Στις 21.30 στο ξενοδοχείο «Grand Serai-Xenia», θα παρατεθεί από τον δήμαρχο Ιωαννίνων Νικόλαο Γκόντα, επίσημο δείπνο προς τιμήν του προέδρου της Δημοκρατίας,

    Την Κυριακή, ο κ. Παπούλιας στις 11.40 θα παρακολουθήσει μεγάλη παρέλαση μαθητών, σπουδαστών, φοιτητών προσκόπων κ.λ.π. καθώς και τμημάτων των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας και αμέσως μετά στη Λέσχη Αξιωματικών 8ης Μεραρχίας, θα παρακαθίσει σε επίσημο γεύμα προς τιμήν του το οποίο θα παραθέσει ο Διοικητής της VIIIης Μεραρχίας Ηπείρου - Κατσιμήτρος», υποστράτηγος Αθανάσιος Καραγιαννόπουλος.

    Το πρωί ο κ. Παπούλιας θα παρακολουθήσει την Δοξολογία στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Αθανασίου, θα επισκεφθεί το Στρατηγείο της 8ης Μεραρχίας και θα καταθέσει στεφάνι στο Ηρώο των Μπιζανομάχων.

    [06] "Ερχονται νέα μέτρα"

    Την έντονη ανησυχία της για ενδεχόμενες συμφωνίες για το Αιγαίο, για το Κυπριακό και για μια σειρά εκκρεμότητες που υπάρχουν στα Βαλκάνια, εξέφρασε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα με δηλώσεις της, αναφερόμενη "σε μια άλλη πλευρά", όπως είπε, της κρίσης που αντιμετωπίζει η χώρα.

    Η κ. Παπαρήγα είπε ότι πίσω από αυτές τις λεγόμενες πιέσεις και πίσω από την επιλογή της κυβέρνησης αν θα στρίψει το τιμόνι περισσότερο προς της ΗΠΑ ή την ευρωένωση, "υπάρχει το πρόβλημα της συμφωνίας για το Αιγαίο, για το Κυπριακό, τις συμφωνίες από πλευράς της ελληνικής κυβέρνησης, δεν αναφέρομαι στην ίδια την Κύπρο, και τις συμφωνίες για μια σειρά εκκρεμότητες που υπάρχουν στα Βαλκάνια".

    Η ΓΓ του ΚΚΕ εξέφρασε φόβους ότι "η ελληνική κυβέρνηση, βάζοντας σε πρώτο πλάνο τα ελλείμματα και τα χρέη, προσπαθεί να κρύψει από τον ελληνικό λαό ότι οι συμφωνίες οι οποίες φαίνεται να έχουν δρομολογηθεί είναι συμφωνίες που θα έχουν και οικονομικές και πολιτικές και στρατιωτικές συνέπειες. Θα στραφούν εναντίον του ελληνικού λαού και γενικότερα μπορούν να δυναμιτίσουν έναν νέο κύκλο αντιπαραθέσεων και αναμετρήσεων τα επόμενα χρόνια στην περιοχή".

    Δεν είναι καθόλου τυχαίο, είπε η κ. Παπαρήγα, ότι "την ίδια ώρα που η ελληνική κυβέρνηση κάνει τον κέρβερο, ότι τάχα αντιστέκεται και έχει μια ενεργητική πολιτική για να αντιμετωπίσει τις πιέσεις, κάνει κυριολεκτικά την πάπια για τις καθημερινές παραβιάσεις στο Αιγαίο που πραγματοποιούνται από την πλευρά της Τουρκίας, με αποκορύφωμα τη χθεσινή πολύ επικίνδυνη κατάσταση που διαμορφώθηκε στην Άνδρο".

    "Το πακέτο λοιπόν από τον 14ο μισθό που απειλείται, από το ΦΠΑ και τη βενζίνη που αν ανέβουν παραπέρα θα τινάξουν στον αέρα το εργατικό, το αγροτικό το λαϊκό εισόδημα, το πρόβλημα λοιπόν αυτό είναι αλληλένδετο και με τις εξελίξεις στο Αιγαίο, με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, με την κατάσταση στα Βαλκάνια, ακόμα και με την πορεία του Κυπριακού", πρόσθεσε.

    Για την οικονομική πολιτική η κ. Παπαρήγα είπε ότι η κυβέρνηση, όταν λέει ότι αρκεί το πρόγραμμα σταθερότητας, θέλει να αποκοιμίσει τον ελληνικό λαό για τα νέα μέτρα που θα έρθουν και πρόσθεσε ότι έχουν γίνει τεράστιες περικοπές. Αυτό, σημείωσε η κ. Παπαρήγα, δεν είναι νοικοκύρεμα, "αυτό είναι φονική επίθεση εναντίον του λαού".

    "Σήμερα -πρόσθεσε- γράφουν οι εφημερίδες ότι οι Έλληνες εφοπλιστές δίνουν παραγγελίες σε ναυπηγεία στην Ασία για την κατασκευή νέου αριθμού πλοίων που θα αυξήσουν το στόλο τους, αυτοί είναι οι ``πατριώτες``. Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση σκέφτεται τι θα κάνει τα ναυπηγεία, και τη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη και σκέφτεται τη συρρίκνωση μέχρι και την πώληση, δηλαδή το κλείσιμο.

    Γιατί ο λαός πρέπει να πληρώσει λοιπόν; Στο μέτωπο της συνεργασίας ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ πρέπει να αντιταχθεί το λαϊκό μέτωπο των εργαζομένων και επίσης πρέπει να εξουδετερωθούν και όλες εκείνες οι ψεύτικες προτάσεις ότι με μια άλλη διαχείριση ο καπιταλισμός μπορεί να γίνει ανθρώπινος".

    [07] "Ναρκοθέτηση προσπάθειας"

    Κατά της σύστασης εξεταστικής επιτροπής για την Οικονομία, τάχθηκε σε συνέντευξή του σε ραδιοφωνικό σταθμό ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. Γιώργος Καρατζαφέρης, υποστηρίζοντας ότι θα αποτελέσει τη μεγαλύτερη και ισχυρότερη ναρκοθέτηση της προσπάθειας της χώρας να βγει από την κρίση.

    Ο κ. Καρατζαφέρης μιλώντας στον "Real FM" κατηγόρησε τη ΝΔ για έλλειψη σοβαρότητας, λόγω της - όπως υποστήριξε - αλλαγής στάσης της στο θέμα της συναίνεσης και χαρακτήρισε αδιανόητο «να βγούμε προς τα έξω και να αρχίσουν να κατηγορούν τα δύο μεγάλα κόμματα, τα οποία είναι και υπεύθυνα εξάλλου της διακυβερνήσεως της χώρας όλα τα τελευταία χρόνια, ότι εσύ με αυτές τις μηχανορραφίες, εσύ με αυτό τον ανοίκειο τρόπο, μαγείρεψες τα πράγματα και μπήκαμε στην ΟΝΕ. Τώρα, θα ανοίξουμε τα μάτια σε εκείνους που ψάχνουν να βρουν και την τελευταία αφορμή;».

    Ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. υποστήριξε ότι θα φτάσουμε στο σημείο να πουν οι ευρωπαίοι ότι η χώρα μας μπήκε στην ΟΝΕ με χαλκευμένα στοιχεία, με ότι επιπτώσεις μπορεί να έχει αυτό, και ανέφερε ότι ο ίδιος έκανε μηνυτήρια αναφορά για το συγκεκριμένο ζήτημα της αυθεντικότητας των στοιχείων, και τώρα το θέμα είναι στη δικαιοσύνη, η οποία θα ψάξει και όταν βρει, ό,τι βρει, «που πρέπει κάποια πράγματα να βρεθούν για να κλείσουμε και στόματα, θα πάμε ήρεμα σε τέσσερις, πέντε, έξι μήνες να κάνουμε ότι πρέπει να κάνουμε».

    Ο Γ. Καρατζαφέρης χαρακτήρισε τη συναίνεση μέρος της προσπάθειας, υποστηρίζοντας ότι θεωρεί πως είναι μη σοβαρό από την πλευρά της ΝΔ, να λέει άλλο τη μία ημέρα, άλλο την άλλη, «όταν έχουμε απέναντι μας ένορκο, τον πληγωμένο ελληνικό λαό» και συνέχισε: «Πιστεύω ότι ο Σαμαράς, πιεζόμενος εκ των έσω, αναγκάστηκε να αλλάξει πολιτική και του έδωσε το ΠΑΣΟΚ, το άλλοθι για να βγει από αυτή τη διαδικασία».

    Εκτίμησε ακόμη ότι ούτε το ΠΑΣΟΚ, ούτε η ΝΔ έχουν βρει το βηματισμό τους, ενώ αναφερόμενος στον πρόεδρο της ΝΔ υποστήριξε ότι ο Αντώνης Σαμαράς είναι εμφανώς τρομαγμένος, τον φοβίζει τι θα κάνει ο Μητσοτάκης και ο Καραμανλής. Εκτίμησε ότι ο πρόεδρος της ΝΔ «βρίσκεται σε μία τορπίλη και ως εκ τούτου δεν μπορεί να αποδώσει κοινοβουλευτικά κι αυτό φαίνεται».

    Για τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου είπε ότι «ως πρόσωπο, τον είχαμε υποτιμήσει λίγο, είχαμε μείνει στο υποκοριστικό. Η διαπίστωσή η δική μου, όταν πηγαίνουμε στα βαθιά, βλέπω ότι αντέχει, είναι καλή η επίδοσή του και η αναπνοή του, που σημαίνει ότι είμαι τουλάχιστον λίγο πιο ήσυχος από ότι ήμουν στις 4 Οκτωβρίου, σχετικά με τη δυνατότητα του τιμονιέρη. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν χρειάζεται βοήθεια, ότι κι αυτός αντιλαμβάνεται ότι στο εσωτερικό του θέλει μία κορτιζόνη και αυτός είναι ο ρόλος μου. Διαπιστώνω ότι υπάρχει έδαφος να προσφέρει κανείς υπηρεσίες και από την αντιπολίτευση, δίνοντας χρήσιμες συμβουλές και όχι μόνο κραυγάζοντας».

    [08] Ημερίδα για την Κορώνεια

    Ημερίδα, με θέμα «Λίμνη Κορώνειας: Έργο Οικολογικής προτεραιότητας» διοργανώνει στις 11 το πρωί η Νομαρχιακή Επιτροπή Β΄ Θεσσαλονίκης του ΣΥΝ. Θα μιλήσει ο πρόεδρος του κόμματος, κ.Α. Τσίπρας.

    Την ανάγκη ενότητας όλων των εργαζομένων σε έναν κοινό αγώνα με στόχο την ανατροπή των νεοφιλελεύθερων πολιτικών και την συγκρότηση ενός ισχυρού κοινωνικού Μετώπου στον οποίο χωράνε όλοι χωρίς αποκλεισμούς, τόνισε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Α. Τσίπρας μιλώντας σε συγκέντρωση στο γήπεδο του Πανελληνίου.

    Ο κ. Τσίπρας εξαπέλυσε επίθεση κατά της κυβέρνησης, της ΝΔ και της ΕΕ τονίζοντας ότι αδιαφορούν για την φτώχεια που προκαλούν και ότι πειραματίζονται για να δουν πόσο θα αντέξει ο λαός και ζήτησε να αναληφθεί δράση, γιατί "αρκετά μίλησαν οι κερδοσκόποι, οι τεχνοκράτες, τώρα ήρθε η ώρα να μιλήσουν οι εργαζόμενοι και η κοινωνία και η φωνή τους να ακουστεί σε όλη την Ελλάδα και σε όλη την Ευρώπη".

    Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι η επίθεση που δέχονται οι εργαζόμενοι είναι πρωτοφανής και σημείωσε ότι σημερα υπάρχουν δύο Ελλάδες και δύο επιλογές. Υπάρχει, πρόσθεσε, η Ελλάδα των πολλών, με την ανεργία, τη φτώχεια, τη μείωση των συντάξεων, την κατάργηση εργατικών δικαιωμάτων, υπάρχει και η Ελλάδα των λίγων που κερδίζουν. Αυτή η Ελλάδα των πολλών, πρόσθεσε, καλείται να πληρώσει τα σπασμένα της κρίσης για να εξασφαλιστεί και πάλι η κερδοφορία των λίγων.

    Η απάντηση, είπε ο κ. Τσίπρας, δεν μπορεί παρά να δοθεί στους δρόμους των κοινωνικών αγώνων, καθώς πλέον είναι βέβαιο, ότι δεν υπήρξε ποτέ μεγαλύτερη διάψευση προσδοκιών όπως γίνεται με την κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ. Επίσης τόνισε ότι η κυβέρνηση νομίζει πως με κόλπο την επιτήρηση και τις εξεταστικές επιτροπές, θα αποφύγουν το κόστος και δεν θα δώσουν λόγο. Αντίθετα, θα δώσουν λόγο στον λαό, είπε ό κ. Τσίπρας και απέρριψε κατηγορηματικά εκκλήσεις για εθνική ενότητα, γιατί όπως είπε "καλούνται οι εργάτες σε ενότητα με τους τραπεζίτες για να βγούμε από το αδιέξοδο" και διερωτήθηκε: "Οι εργαζόμενοι συνεισφέρουν. Οι τραπεζίτες και τα άλλα οικονομικά κέντρα σε τι συνεισφέρουν?. Σε τίποτα".

    Ο κ. Τσίπρας προέβλεψε ότι η κυβερνητική πολιτική θα αναποτελεσματική και δεν θα μας βγάλει από το αδιέξοδο χωρίς ανάπτυξη. Αντίθετα, είπε, θα δημιουργήσει νέα ελλείμματα θα οδηγήσουν τη χώρα σε τραγωδία αφού κανένας στόχος δεν θα επιτευχθεί.

    Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι μπροστά σε αυτή την κατάσταση υπάρχουν δύο επιλογές. Η μία επιλογή είναι η παραίτηση και η υποταγή και η άλλη είναι η επιλογή των κοινωνικών αγώνων και εμείς, σημείωσε, πιστεύουμε ότι μπορούμε να βαδίσουμε αυτό τον δρόμο και να νικήσουμε.

    Ο κ. Τσίπρας εξέφρασε την ελπίδα ότι θα πετύχει η απεργιακή κινητοποίηση της 24ης Φεβρουαρίου και να γίνει έτσι μια αρχή για τη συγκρότηση κοινωνικού Μετώπου και ενός μεγάλου κοινωνικού συνασπισμού για την ενότητα και την αλληλεγγύη των εργαζομένων.

    Τέλος ο κ. Τσίπρας κάλεσε τους διανοούμενους να κινητοποιηθούν και να σταθούν δίπλα στους εργαζομένους , ενώ για τις χωριστές συγκεντρώσεις είπε ότι δεν είναι δυνατόν η κοινωνία να στενάζει και εμείς να κάνουμε χωριστές συγκεντρώσεις, ζητώντας να σταματήσει "αυτή η κωμωδία".

    Χαιρετισμός Μπανιά

    "Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ λειτουργεί ως θυγατρική εταιρία μιας πολυεθνικής με έδρα τις Βρυξέλες" είπε στον χαιρετισμό του ο Γ. Μπανιάς και υποστήριξε ότι προεκλογικά εξαπάτησε συνειδητά τον ελληνικό λαό με έναν καταιγισμό υποσχέσεων. Ο κ. Μπανιάς είπε ότι η πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση είναι συνειδητή και έχει σχέση με τις μέχρι τώρα επιλογές του ΠΑΣΟΚ να ψηφίσει τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, το Σύμφωνο Σταθερότητας, τη Συνθήκη της Λισαβόνας και πρόσθεσε ότι πρέπει να ηττηθεί η πολιτική της κυβέρνησης, να ανατραπεί το Πρόγραμμα Σταθερότητας και αυτό μπορεί να επιτευχθεί με μια πλατιά συμμαχία πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων, που είναι οριοθετημένες απέναντι στη στρατηγική του νεοφιλελευθερισμού και των κεντροαριστερών ή οικουμενικών κυβερνητικών λύσεων.

    Χαιρετισμός Νταβανέλλου

    Για να μπορέσει ο ΣΥΡΙΖΑ να ανταποκριθεί στις σημερινές προκλήσεις πρέπει να επιμείνει στον ριζοσπαστικό και αριστερό χαρακτήρα της πολιτικής του τόνισε στον χαιρετισμό του ο συντονιστής της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, Αντώνης Νταβανέλλος.

    Ο κ. Νταβανέλος τόνισε επίσης την ανάγκη ο ΣΥΡΙΖΑ να προωθήσει την οργανωτική του ανασυγκρότηση υλοποιώντας τις αποφάσεις της Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης. Επίσης κάλεσε σε κλιμάκωση των αγώνων για την ανατροπή του κυβερνητικού Προγράμματος Σταθερότητας, ενώ σημείωσε ότι τα μέτρα που ανακοινώνει ο Γ. Παπανδρέου θέτουν την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ απέναντι στην πλειοψηφία των εργαζομένων και της νεολαίας και -μεταξύ άλλων- κλείνουν οριστικά κάθε συζήτηση για «κεντροαριστερή» συναίνεση.

    [09] Ασφαλιστικά μέτρα

    Ασφαλιστικά μέτρα κατά της απεργίας των τελωνειακών τα οποία αναμένεται να εκδικασθούν σήμερα κατέθεσε το υπουργείο Οικονομικών.

    Ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου είχε συναντηθεί νωρίτερα με τους εκπροσώπους των τελωνειακών υπαλλήλων, οι οποίοι παρέμειναν αμετακίνητοι σε ό,τι αφορά τη συνέχιση της απεργίας τους.

    Αναστολή της απεργίας στη Θεσσαλονίκη και την Κρήτη όπου, σύμφωνα με τις πληροφορίες που έγιναν γνωστές από τις εταιρίες εμπορίας και τους βενζινοπώλες, από το πρωί της Παρασκευής γίνεται κανονικά εφοδιασμός της αγοράς με καύσιμα.

    Στο μεταξύ, τα περισσότερα πρατήρια της Αττικής έχουν ξεμείνει από αμόλυβδη.

    Οι εταιρίες εμπορίας πετρελαιοειδών έχουν ζητήσει από το υπουργείο Οικονομικών να τους επιτραπεί η εξαγωγή καυσίμων από τις εγκαταστάσεις τους χωρίς την παρουσία τελωνειακών, να καταβάλουν τους φόρους στις ΔΟΥ ή στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και όταν λήξει η απεργία να γίνει έλεγχος από τους τελωνειακούς.

    [10] Ντέρμπι στην Τούμπα

    Το ντέρμπι της Τούμπας, όπου ο ΠΑΟΚ θα υποδεχθεί τον Παναθηναϊκό, δεσπόζει από το πρόγραμμα της 23ης αγωνιστικής με την οποία συνεχίζεται το πρωτάθλημα ΟΠΑΠ της Σούπερ Λίγκας. Οι γηπεδούχοι που κάνουν πολύ καλό πρωτάθλημα θέλουν την νίκη που θα τους θέσει σε τροχιά τίτλου, καθώς θα υπολείπονται δύο βαθμούς από την κορυφή. Οσον αφορά στους «πράσινους» θα παραταχθούν με εξαιρετική ψυχολογία μετά την νίκη με 3-2 επί της Ρόμα για το Γιουρόπα Λιγκ και θα επιδιώξουν να πάρουν τους τρεις βαθμούς, προκειμένου να διατηρήσουν το προβάδισμα που έχουν «χτίσει» για την κατάκτηση του τίτλου.

    Παράλληλα, ο Ολυμπιακός που δείχνει στοιχεία αγωνιστικής ανάκαμψης, φιλοξενείται στην Κρήτη από τον Εργοτέλη και θέλει μόνο την νίκη, έτσι ώστε να διατηρηθεί σε απόσταση βολής από τον Παναθηναϊκό και να εκμεταλλευθεί ενδεχόμενη «γκέλα» του πρωτοπόρου στην Θεσσαλονίκη.

    Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται και η αναμέτρηση του Ηρακλή με τον Λεβαδειακό, καθώς ο «γηραιός» θέλει τους τρεις βαθμούς για να βελτιώσει την θέση του στην βαθμολογία, ενώ οι Βοιωτοί θα επιδιώξουν να πάρουν αποτέλεσμα, στην προσπάθεια που κάνουν για να παραμείνουν στην κατηγορία.

    Επίσης, η ΑΕΚ θα φιλοξενήσει τον Αρη σε μία εξαιρετικά αμφίρροπη αναμέτρηση, όπως είναι και αυτές της Καβάλας με την Ξάνθη, του Ατρομήτου με τον Αστέρα Τρίπολης και του ΠΑΣ Γιάννινα με τον Πανιώνιο.

    Τέλος, η Λάρισα θα φιλοξενήσει τον ουραγό Πανθρακικό, με μοναδικό στόχο την κατάκτηση των τριών βαθμών, που θα βοηθήσουν σημαντικά στην απομάκρυνση των «βυσσινί» από την επικίνδυνη ζώνη.

    Το πρόγραμμα και η βαθμολογία, έχουν ως εξής:

    Σάββατο 20 Φεβρουαρίου 16:45 Ηρακλής-Λεβαδειακός NOVA

    16:45 Καβάλα-Ξάνθη ΣΚΑΪ

    19:00 Εργοτέλης-Ολυμπιακός NOVA

    Κυριακή 21 Φεβρουαρίου 14:30 Ατρόμητος-Αστέρας Τρίπολης

    14:30 Λάρισα-Πανθρακικός NOVA

    14:30 ΠΑΣ Γιάννινα-Πανιώνιος NOVA

    16:45 ΑΕΚ-Αρης NOVA

    19:00 ΠΑΟΚ-Παναθηναϊκός NOVA

    ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΣΥΝΟΛΟ ΕΝΤΟΣ ΕΚΤΟΣ

    ΑΓ. Ν-Ι-Η Ν-Ι-Η Ν-Ι-Η ΤΕΡΜ. ΒΑΘ.

    1. Παναθηναϊκός 22 16-4-2 9-2-1 7-2-1 41-14 52

    2. Ολυμπιακός 22 15-4-3 7-2-2 8-2-1 37-13 49

    3. ΠΑΟΚ 22 14-5-3 9-0-1 5-5-2 27-9 47

    4. ΑΕΚ 22 10-6-6 7-1-2 3-5-4 34-29 36

    5. Άρης 22 9-8-5 6-4-2 3-4-3 26-21 35

    6. Ατρόμητος 22 8-6-8 6-2-3 2-4-5 27-25 30

    . Καβάλα 22 8-6-8 5-4-1 3-2-7 20-18 30

    8. Αστέρας Τρίπολης 22 8-5-9 5-3-3 3-2-6 24-24 29

    9. Εργοτέλης 22 7-7-8 5-4-2 2-3-6 27-28 28

    10. Ξάνθη 22 7-4-11 7-1-4 0-3-7 17-23 25

    . Πανιώνιος 22 6-7-9 4-4-3 2-3-6 24-25 25

    12. Λάρισα 22 6-6-10 4-4-2 2-2-8 20-32 24

    . Ηρακλής 22 6-6-10 4-4-3 2-2-7 25-31 24

    14. ΠΑΣ Γιάννινα 22 5-6-11 4-4-3 1-2-8 18-31 21

    15. Λεβαδειακός 22 5-5-12 4-2-5 1-3-7 20-35 20

    16. Πανθρακικός 22 2-3-17 1-3-8 1-0-9 16-45 9


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 20 February 2010 - 7:30:29 UTC