Visit the Macedonia Homepage (by Nikolaos Martis) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-02-18

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Ναι στην Εξεταστική, αλλά από το 1981"
  • [02] Συνεχίζουν την απεργία οι τελωνειακοί
  • [03] Εξαφάνιση βρέφους από το "Ελενα"
  • [04] Σε συναγερμό 'Εβρος και Καστοριά
  • [05] Νέες ηγεσίες σε ΕΛΤΑ, ΟΣΕ, Αστικές Συγκοινωνίες
  • [06] Η πορεία μιας ζωής που ισοδυναμεί με έναν αιώνα ιστορίας!
  • [07] "Κρούουν άδειους τενεκέδες"
  • [08] "Τροφή στους κερδοσκόπους"
  • [09] "Μπλόκο στα μέτρα"
  • [10] Στο Λευκό Οίκο ο Δ.Λάμα
  • [11] Υποδέχεται τη Ρόμα

  • [01] "Ναι στην Εξεταστική, αλλά από το 1981"

    Ο πρόεδρος της ΝΔ Α. Σαμαράς θα επιβραβεύσει σήμερα τα μέλη της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης για τη διαχρονική του κοινωνική προσφορά στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

    Ο Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του 8ου Τακτικού Συνεδρίου της ΝΔ Δημήτρης Αβραμόπουλος θα παραχωρήσει συνέντευξη με θέμα την έναρξη των προσυνεδριακών διαδικασιών του κόμματος.

    Επίθεση στην κυβέρνηση για την οικονομική της πολιτική και την επιλογή της να συστήσει εξεταστική επιτροπή για την οικονομία εξαπέλυσε ο πρόεδρος της ΝΔ κ. Αντώνης Σαμαράς, μετά την συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό κ. Γιώργο Παπανδρέου στο Μέγαρο Μαξίμου.

    Ο κ. Σαμαράς κατηγόρησε τον κ. Παπανδρέου ότι «κάνει ότι μπορεί για να διασπάσει το εσωτερικό μέτωπο» και πρόσθεσε ότι με αυτό τον τρόπο και σε ώρα διεθνούς κρίσης δεν κερδίζεται η μάχη της Οικονομίας.

    Υποστήριξε ότι «η κυβέρνηση υπήρξε τυχερή διότι έχει απέναντί της μια αντιπολίτευση υπεύθυνη, που της προσέφερε συναίνεση στα δύσκολα» ωστόσο «το ΠΑΣΟΚ προκαλεί και ζητάει Εξεταστική για την Οικονομία. Χωρίς να νοιάζεται για την εικόνα που θα βγάλουμε προς τα έξω και για τις συνέπειες».

    Ο κ. Σαμαράς είπε με έμφαση: «η Νέα Δημοκρατία δεν φοβάται τίποτε. Δεν έχει να κρύψει τίποτε. Όλα στο φως! Αλλά όταν λέμε όλα, εννοούμε όλα. Από το 1981β¦ Εμείς απαντάμε «ναι» στην Εξεταστική, αλλά αυτοί ας αναλογιστούν τις συνέπειες».

    Ο πρόεδρος της ΝΔ υποστήριξε ότι το τεράστιο χρέος της χώρας που τώρα πληρώνουμε δεν δημιουργήθηκε τα τελευταία πέντε χρόνια και πρόσθεσε ότι «112% είναι σήμερα. 112% ήταν και το 2000 επί ΠΑΣΟΚ, αν και δεν υπήρχε τότε διεθνής κρίση».

    Αναφέρθηκε στην συναίνεση που είχε προσφέρει στην κυβέρνηση προκειμένου να βγει η χώρα από την κρίση: «Είχα πει ότι η συναίνεση είναι αρετή, δεν είναι αδυναμία. Η κυβέρνηση την εξέλαβε ως αδυναμία. Τώρα θα διαπιστώσει το σφάλμα της».

    Ο κ. Σαμαράς εξαπέλυσε επίθεση και στον υπουργό Οικονομίας κ. Γιώργο Παπακωνσταντίνου λέγοντας ότι «η πραγματική οικονομία πλήττεται σοβαρά από επικίνδυνες και ανεύθυνες δηλώσεις, όπως εκείνες του υπουργού Οικονομικών για τονβ¦ Τιτανικό!»

    Άσκησε συνολική κριτική στην τακτική της κυβέρνησης λέγοντας ότι «σε μιαν οικονομία σε βαθιά ύφεση και με μηδενικές επενδύσεις, μεγαλύτεροι φόροι φέρνουν λίγα έσοδα και προκαλούν τεράστια ανεργία. Αυτή την εκτίναξη της ανεργίας θέλησα σήμερα κυρίως να προλάβω. Με δέσμες συγκεκριμένων μέτρων. Με προτάσεις τόνωσης της Οικονομίας, χωρίς να επιβαρύνεται ο Προϋπολογισμός». Πρόσθεσε ότι την Πέμπτη η Νέα Δημοκρατία θα δώσει στη δημοσιότητα μια δέσμη συγκεκριμένων προτάσεων που αποτελούν αναπτυξιακές ανάσες για την τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας.

    Ο κ. Σαμαράς εμφανίστηκε ανήσυχος και για την αντοχή της κοινωνίας αλλά και της μεσαίας τάξης. Τα μέτρα για την οικονομία έχουν και τις κόκκινες γραμμές είπε ο πρόεδρος της ΝΔ και πρόσθεσε ότι «για μας «κόκκινη γραμμή» είναι η αντοχή χαμηλόμισθων και χαμηλοσυνταξιούχων, τους οποίους μπορούμε να προστατέψουμε χωρίς να θίξουμε την αποτελεσματικότητα των μέτρων προσαρμογής».

    Στην συνάντηση Σαμαρά - Παπανδρέου συζητήθηκαν και οι εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Ο κ. Σαμαράς δήλωσε αμέσως μετά ότι «τόνισα στον Πρωθυπουργό ότι η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να αποφύγει τη διολίσθηση σε διμερή διάλογο εφβ όλης της ύλης με την Τουρκία, κάτω από ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα, (κάτι που φαίνεται να επιδιώκει η κυβέρνηση Ερντογάν) και να παραμείνει προσηλωμένη στη γραμμή που έχουν χαράξει και ακολουθήσει όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις -ανεξαρτήτως κομμάτων- από τη μεταπολίτευση μέχρι και σήμερα».

    Συνάντηση με τη ΓΣΕΒΕΕ

    Ικανοποιημένος δήλωσε ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Εππαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος κ. Δ. Ασημακόπουλος μετά την συνάντηση της ΓΣΕΒΕΕ με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας κ. Α. Σαμαρά, για την αποδοχή της πρότασής της συνομοσπονδίας από τον κ. Σαμαρά για απευθείας διάλογο με τους θεσμικούς φορείς εκπροσώπησης, για τα μεγάλα θέματα της Ελληνικής Οικονομίας και Κοινωνίας.

    Όπως είπε ο κ. Ασημακόπουλος ''τώρα είναι η ώρα να τα βάλουμε όλα τα προβλήματα στο τραπέζι της συζήτησης για αλλαγές. Πρέπει επιτέλους τώρα να μιλήσουμε για Ανάπτυξη και επενδύσεις και κυρίως για το τι ανάπτυξη θέλουμε και για το πώς θα δημιουργήσουμε πλούτο - θέσεις εργασίας (για να έχει έσοδα και το κράτος)''.

    Οι μικρομεσαίοι εκτιμούν, όπως ανέφερε ο κ. Ασημακόπουλος "ότι πρέπει να υποχωρήσουν οι θεωρίες περί ''Τιτανικού". Να σπάσει ο φαύλος κύκλος της τρομοκρατίας περί κατάρρευσης της οικονομίας και πρέπει Κυβέρνηση και κόμματα να σταματήσουν να λαμβάνουν αποφάσεις μέσα σε ένα στενό κύκλο κυβερνητικών και κομματικών στελεχών και έμπιστων αλλά να βγουν στην κοινωνία, να ενημερώσουν, να συζητήσουν, να πείσουν για τις απόψεις τους''.

    [02] Συνεχίζουν την απεργία οι τελωνειακοί

    Τη συνέχιση των κινητοποιήσεων με 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες μέχρι της 24 Φεβρουαρίου, που είναι η απεργία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, αποφάσισε η ομοσπονδία τελωνειακών υπαλλήλων.

    Η συνεχιζόμενη απεργία των τελωνειακών εκτιμάται πως θα προκαλέσει προβλήματα στην αγορά καυσίμων, αφού ήδη σε ορισμένα πρατήρια παρατηρείται έλλειψη στην αμόλυβδη βενζίνη.

    Χωρίς τρόλεϊ θα μείνει η Αθήνα από τις 11 το πρωί εως τις 4 το απόγευμα, εξαιτίας της στάσης των εργαζομένων που διαμαρτύρονται για τις αλλαγές στο ασφαλιστικό.

    Αύριο, απεργούν τα ταξί.

    [03] Εξαφάνιση βρέφους από το "Ελενα"

    Έρευνες της αστυνομίας βρίσκονται σε εξέλιξη για τη μυστηριώδη εξαφάνιση νεογέννητου κοριτσιού από Αλβανούς γονείς γύρω στις 04.30 τα ξημερώματα δίπλα από τη μητέρα του στο μαιευτήριο "Έλενα".

    Σύμφωνα με τα στοιχεία, που έχουν γίνει μέχρι στιγμής γνωστά, το κοριτσάκι γεννήθηκε χθες και βρισκόταν στο καλαθάκι δίπλα στο κρεβάτι της μητέρας του. Γύρω στις 04.30 τα ξημερώματα η μητέρα ξύπνησε είδε το μωρό δίπλα της, το χάιδεψε και ξανακοιμήθηκε.

    Ξαφνικά, όπως λέει, άκουσε ένα θόρυβο, ξύπνησε και πάλι και διαπίστωσε ότι το κοριτσάκι έλειπε από δίπλα της. Ταυτόχρονα είδε κάποιον να βγαίνει από το θάλαμο και έβαλε τις φωνές.

    Ειδοποιήθηκε αμέσως η αστυνομία, ενώ προκλήθηκε αναστάτωση στο μαιευτήριο. Οι αστυνομικοί απέκλεισαν λίγο αργότερα το νοσοκομείο και αυτή την ώρα βρίσκονται σε εξέλιξη οι έρευνες για τον εντοπισμό του μωρού.

    Παράλληλα, αξιωματικοί του Τμήματος Προστασίας Ανηλίκων διενεργούν ανακρίσεις προκειμένου να διαπιστωθεί τι ακριβώς έχει συμβεί. Οι αστυνομικοί εξετάζουν την εκδοχή απαγωγής αλλά και όλες τις άλλες εκδοχές και παίρνουν καταθέσεις από συγγενείς και το προσωπικό του νοσοκομείου προκειμένου να ρίξουν άπλετο φως στην υπόθεση.

    [04] Σε συναγερμό 'Εβρος και Καστοριά

    Σε κατάσταση συναγερμού παραμένει ο νομός Έβρου, καθώς τα νερά έχουν κατακλύσει περισσότερα από 200.000 στρέμματα από τα οποία τα 75.000 είχαν καλλιεργηθεί από τους αγρότες.

    Στη Μάνδρα Διδυμοτείχου όπου χθες το πρωί εκκενώθηκαν προληπτικά 15 σπίτια η κατάσταση εμφανίζεται ελεγχόμενη. Αργά το απόγευμα ανατινάχθηκε, με τη συνδρομή του στρατού, τμήμα αναχώματος στην περιοχή Πόρου Φερών για την εκτόνωση της κατάστασης και αποφυγή εισροής των νερών στον οικισμό, που έχει επίσης εκκενωθεί.

    Τον Έβρο επισκέφθηκε κλιμάκιο της ΝΔ με επικεφαλής υπεύθυνο τομέα Πολιτικής Ευθύνης Εξωτερικών και βουλευτή Α' Αθηνών Δ. Αβραμόπουλο, τον υπεύθυνο Πολιτικής Ευθύνης Δημοσίων Έργων, βουλευτή Ημαθίας Μ. Χαλκίδη, τον υπεύθυνο του τομέα Πολιτικής Ευθύνης Αγροτικής Ανάπτυξης βουλευτή Κοζάνης Γ. Κασαπίδη και τον σύμβουλο του προέδρου της ΝΔ και πρώην περιφερειάρχη ΑΜ-Θ, Δ. Σταμάτη.

    Το κλιμάκιο ενημερώθηκε για την επικρατούσα κατάσταση από το νομάρχη Έβρου, Νίκο Ζαμπουνίδη και υπηρεσιακούς παράγοντες και στη συνέχεια περιόδευσε στις πλημμυρισμένες περιοχές, των Λαβάρων, της Μάνδρας και των άλλων παρέβριων περιοχών.

    «Χρειάζεται άμεσα η πολιτεία να πάρει μέτρα και εμείς ως αξιωματική αντιπολίτευση θα στηρίξουμε κάθε πρωτοβουλία που θα δημιουργήσει ένα περιβάλλον ασφάλειας και σιγουριάς για την ευρύτερη περιοχή» δήλωσε μετά την περιοδεία του στις πληγείσες περιοχές ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο οποίος συμμετείχε και σε ευρεία σύσκεψη φορέων που έγινε στα Λάβαρα, με την παρουσία του νομάρχη Έβρου, Νίκου Ζαμπουνίδη.

    Ο κ. Αβραμόπουλος ανέφερε ότι προϋπόθεση για την αντιμετώπιση του προβλήματος είναι η διεθνής συνεργασία, διότι «τα φυσικά φαινόμενα δεν γνωρίζουν σύνορα» και κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση να αναλάβει πρωτοβουλία, σε συνέχεια ανάλογων ενεργειών που είχε κάνει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, έτσι ώστε σε τριμερές επίπεδο μεταξύ Ελλάδος, Τουρκίας και Βουλγαρίας να εκπονηθεί ένα κοινό πρόγραμμα για την διαχείριση των υδάτων του ποταμού Έβρου και την δημιουργία υποδομών που θα προστατεύουν τις ζωές και τις περιουσίες των πολιτών.

    Ο κ. Αβραμόπουλος είπε επίσης ότι θα εισηγηθεί στον πρόεδρο του κόμματος Αντ. Σαμαρά, προκειμένου η Ν.Δ. να προτείνει στην κυβέρνηση την χάραξη ενός ολοκληρωμένου στρατηγικού σχεδίου για τον Νομό Έβρου, ενώ για το θέμα αυτό θα κατατεθούν σχετικές επερωτήσεις στη Βουλή. «Η Αθήνα πρέπει να έρθει πιο κοντά στον ακριτικό Έβρο. Κι αυτό όχι υπό το βάρος αυτών των δραματικών γεγονότων. Πρέπει να δώσουμε ένα τέλος σε ότι εκθέτει σε κίνδυνο την σιγουριά και την ασφάλεια των κατοίκων της περιοχής. Αυτό που απαιτείται είναι η κοινή βούληση όλων μας», τόνισε ο κ. Αβραμόπουλος.

    Υπερχείλιση της λίμνης της Καστοριάς

    Βροχές και καταιγίδες, που όμοιες δεν έχουν σημειωθεί τα τελευταία 20 χρόνια, πλήττουν την πόλη της Καστοριάς. Η λίμνη έχει υπερχειλίσει με αποτέλεσμα να έχουν σκεπαστεί με νερά δεκάδες στρέμματα γεωργικών καλλιεργειών και να κινδυνεύουν κατοικίες.

    «Έχουμε ακραία καιρικά φαινόμενα. Τα τελευταία 20 χρόνια δεν έχουμε δει τόσο έντονες βροχοπτώσεις στην περιοχή. Συνήθως, αυτό το διάστημα είχαμε περισσότερες χιονοπτώσεις και τσουχτερό κρύο. Οι περίεργες αυξομειώσεις της θερμοκρασίας έχουν λιώσει πρόωρα τα χιόνια και σε συνδυασμό με τις ισχυρές βροχές, υπερχείλισαν τη λίμνη», δήλωσε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο δήμαρχος Καστοριάς, Ιωάννης Τσαμίσης.

    Σύμφωνα με τη δημοτική αρχή, το μοναδικό κανάλι που υπάρχει για να φεύγει το νερό της λίμνης δεν μπορεί να διαχειριστεί την αυξημένη ποσότητα και για το λόγο αυτό η περιοχή έχει κηρυχτεί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Συνεργεία του δήμου προσπαθούν τις τελευταίες ώρες να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να αποτρέψουν τις όποιες καταστροφές, καθώς η βροχόπτωση στην πόλη συνεχίζεται.

    Υπολογίζεται πως εξαιτίας της βροχής η στάθμη της λίμνης ανεβαίνει κάθε μέρα έναν με δύο πόντους, ενώ με το λιώσιμο του χιονιού θα φτάσει τουλάχιστον τους 50 πόντους. Από την ισχυρή βροχόπτωση, σε άμεσο κίνδυνο βρίσκονται οι παραλίμνιοι οικισμοί Μαυροχώρι, Πολυκάρπη και Δισπηλιό, καταστροφές έχουν υποστεί οι μηλοκαλλιεργητές, ενώ έχουν πλημμυρίσει και αρκετοί δρόμοι του κέντρου της πόλης.

    Η λίμνη της Καστοριάς έχει έκταση περίπου 28 τ.χλμ. και σε κανονικές συνθήκες το μέγιστο βάθος της περίπου εννέα μέτρα. Η λίμνη τροφοδοτείται από πολλές υπολίμνιες πηγές, κυρίως όμως από τα νερά της βροχής που πέφτουν απευθείας στην επιφάνεια της αλλά και από το λιώσιμο του χιονιού.

    [05] Νέες ηγεσίες σε ΕΛΤΑ, ΟΣΕ, Αστικές Συγκοινωνίες

    Τις νέες ηγεσίες στους εποπτευόμενους οργανισμούς, ανακοίνωσε το Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων . Πρόκειται για τους προέδρους και Διευθύνοντες Συμβούλους στα ΕΛΤΑ, τον ΟΣΕ και τις Αστικές Συγκοινωνίες.

    Ειδικότερα στα ΕΛΤΑ πρόεδρος τοποθετείται ο αρχιτέκτων μηχανικός Παναγιώτης Βουρνάς, οποίος έχει διατελέσει και Γενικός Διευθυντής του Οργανισμού, Γενικός Γραμματέας Επικοινωνιών, Διευθύνων Σύμβουλος της ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΤΕΧΝΙΚΗ και Διευθύνων Σύμβουλος της ΑΤΕ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΑΚΙΝΗΤΩΝ. Ο κ. Βουρνάς θα εκτελεί επίσης χρέη προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου στην ΚΕΚ ΕΛΤΑ Α.Ε

    Χρέη Διευθύνοντος Συμβούλου στα ΕΛΤΑ θα ασκεί ο Χρήστος Βαρσάμης, Ηλεκτρολόγος Μηχανικός & Μηχανικός Η/Υ με εξειδίκευση σε διοίκηση έργων. Διετέλεσε Γενικός Διευθυντής στις εταιρείες, Unifon και Q-Phone, Διευθύνων Σύμβουλος της Cosmotelco και της Netfon και Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής και Διευθύνων Σύμβουλος της Mobitel Α.Ε.

    Στη θυγατρική εταιρία των ΕΛΤΑ, τις ΤΑΧΥΜΕΤΑΦΟΡΕΣ ΕΛΤΑ Α.Ε. Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος τοποθετείται ο Παναγιώτης Γιαννακόπουλος, Δρ Οικονομικών Επιστημών. Διετέλεσε Προϊστάμενος Οικονομικών και Διοικητικών Υπηρεσιών του ΟΤΕ Α.Ε.

    Στον ΟΣΕ Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος τοποθετείται ο Παναγιώτης Θεοφανόπουλος, Δρ Πολιτικός Μηχανικός. Ο κ. Θεοφανόπουλος θα είναι επίσης πρόεδρος και στην άλλη εταιρία του Ομίλου ΟΣΕ, την ΕΔΙΣΥ Α.Ε. Χρέη Διευθύνοντος Συμβούλου στην ίδια εταιρία θα εκτελεί ο Βασίλειος Τσιαμαντής, Πολιτικός Μηχανικός και στέλεχος του ΟΣΕ Α.Ε.

    Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος στην ΕΡΓΟΣΕ Α.Ε. τοποθετείται ο Ιωάννης Πετρόπουλος, Τοπογράφος Μηχανικός, κάτοχος MSc Πολιτικού Μηχανικού, με εξειδίκευση και εμπειρία στη διοίκηση έργων.

    Στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ Α.Ε καθήκοντα Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου αναλαμβάνει ο Αθανάσιος Ζηλιασκόπουλος Δρ Πολιτικός Μηχανικός και Καθηγητής Μεταφορών/Παραγωγής στο Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

    Τέλος, στη ΓΑΙΑΟΣΕ Α.Ε., Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος τοποθετείται ο Κωνσταντίνος Μυγδάλης, Αρχιτέκτων Μηχανικός.

    Σε ότι αφορά τις αστικές συγκοινωνίες, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος τοποθετείται ο Δημήτριος Δημητρίου Δρ Πολιτικός Μηχανικός- Συγκοινωνιολόγος, με εξειδίκευση σε θέματα Πρόβλεψης Ζήτησης για Μεταφορά και στον Περιβαλλοντικό Σχεδιασμό Έργων Υποδομής, όπως και τον Σχεδιασμό και Management Μεταφορικών Δικτύων και Επιχειρήσεων.

    Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΘΕΛ Α.Ε. αναλαμβάνει ο Κωνσταντίνος Καραγιαννόπουλος, Δρ Ηλεκτρολόγος Μηχανικός & Μηχανικός Η/Υ, καθώς και Καθηγητής και Διευθυντής του Τομέα Βιομηχανικών Διατάξεων και Συστημάτων Αποφάσεων της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Η/Υ του Ε.Μ.Π.

    Στα τρόλεϊ και συγκεκριμένα στους ΗΛΠΑΠ Α.Ε., χρέη Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου αναλαμβάνει ο Κωνσταντίνος Χλωμούδης Δρ Οικονομικών Επιστημών και Αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Ναυτιλιακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς.

    Στην ΤΡΑΜ Α.Ε. Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος τοποθετείται ο Βασίλειος-Ιωάννης Σπυράκος Δρ Πολιτικός - Συγκοινωνιολόγος Μηχανικός.

    Στο Μετρό και ειδικότερα στην ΑΜΕΛ Α.Ε, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος τοποθετείται ο Σαράντης Μιχαλόπουλος Μηχανολόγος-Ηλεκτρολόγος Μηχανικός και κάτοχος MSc στη Διοίκηση Επιχειρήσεων.

    Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου, στους περισσότερους φορείς ανατέθηκαν στο ίδιο πρόσωπο καθήκοντα Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου, με σημαντική μείωση των μηνιαίων αποδοχών των επικεφαλής των οργανισμών, καθώς το πλαφόν καθορίστηκε στα 5.500 ευρώ μηνιαίως. Επίσης, στους περισσότερους φορείς παρατηρείται μείωση του αριθμού των μελών των Διοικητικών Συμβουλίων, ενώ συγκροτήθηκαν Διοικητικά Συμβούλια με κοινή σύνθεση, όπου αυτό ήταν εφικτό.

    [06] Η πορεία μιας ζωής που ισοδυναμεί με έναν αιώνα ιστορίας!

    Έχει συμπληρώσει έναν αιώνα ζωής κι όμως χαίρει άκρας υγείας- το μόνο από το οποίο πάσχει είναι η βαρηκοΐα- και ζει χωρίς χάπια ή άλλα φάρμακα. Η ελληνικής καταγωγής Μπαλασίτσα Τσελέντε, η οποία ζει στο Βουκουρέστι, έζησε δύο πολέμους, μία επανάσταση, δύο οικονομικές κρίσεις κι όλα αυτά, υπό τρία διαφορετικά καθεστώτα, τέσσερις βασιλείς και εννέα προέδρους!

    Η Μπαλασίτσα Τσελέντε ευτύχησε στη ζωή να κάνει δύο παιδιά, που με τη σειρά τους της χάρισαν δύο εγγόνια κι ένα δισέγγονο.

    Η 100ντάχρονη είναι πολύ υπερήφανη για την ελληνική της καταγωγή και όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κόρη της, η 68χρονη Γκαμπριέλα Χρίσκα, η μητέρα της μιλά ακόμη ελληνικά με την 97χρονη αδελφή της, Λουτσία Ροσανίδου!

    Η 68χρονη Γκαμπριέλα μας μετέφερε την πορεία της ζωής της μητέρας της, που ισοδυναμεί μ' έναν αιώνα ιστορίας. "Είμαστε μια οικογένεια υπερήφανων Ελλήνων και τηρούμε τις παραδόσεις", μας είπε χαρακτηριστικά η 68χρονη.

    Τόσο η ίδια όσο και η αδελφή της παρακολούθησαν μαθήματα στο ελληνικό σχολείο και ακόμη και σήμερα μιλούν ελληνικά με την αιωνόβια μητέρα τους, σε καθημερινή, μάλιστα, βάση.

    Η Μπαλασίτσα Τσελέντε γεννήθηκε στις 10 Φεβρουαρίου του 1910, στην επαρχία Βασλούι της βόρειας Ρουμανίας, από Έλληνες γονείς, τη Μαρία και τον Περικλή Βιτοράτο, έμποροι στο επάγγελμα. Το ζευγάρι ήρθε κι εγκαταστάθηκε στην περιοχή αυτή της Ρουμανίας το 1860, από την Κεφαλονιά.

    Η Μπαλασίτσα πέρασε τα μαθητικά της χρόνια στο Γαλάτσι, στην ανατολική Ρουμανία, όπου παλαιότερα ήκμασε μια σημαντική ελληνική κοινότητα. Στη συνέχεια εργάστηκε ως τηλεφωνήτρια σε κάποιον τηλεφωνικό σταθμό, πολύ κοντά στο σπίτι των γονιών της και το 1940 παντρεύτηκε έναν νεαρό άνδρα, ελληνικής επίσης καταγωγής, τον Ιουστίν Τσελέντε, με τον οποίο απέκτησε δύο κόρες: τη Λουτσία, το 1941 κι έναν χρόνο αργότερα, την Γκαμπριέλα.

    Μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, η οικογένεια Βιτοράτου αναγκάστηκε να εγκατασταθεί στο Βουκουρέστι και να κάνει εκεί μια νέα αρχή. "Σήμερα, η μητέρα μου ζει μια ήσυχη ζωή και, ευτυχώς, είμαστε κοντά και μπορώ να τη βοηθώ. Πώς αλλιώς θα μπορούσε να τα βγάλει πέρα με μια σύνταξη των μόλις 654 λέι (περίπου 150 ευρώ);", μας λέει η Γκαμπριέλα.

    Παρά την ηλικία της, η 100ντάχρονη ασχολείται με διάφορες δουλειές καθημερινά, ενώ ενίοτε επισκέπτεται και την Ένωση Ελλήνων Βουκουρεστίου, προκειμένου να διατηρήσει τις επαφές της με την ελληνική κοινότητα.

    "Είμαστε περίπου 300 Έλληνες, που συναντιόμαστε μία φορά κάθε μήνα, μία Πέμπτη. Περνούμε ωραίες μέρες μαζί, όπως πρόσφατα, όταν κόψαμε τη βασιλόπιτά μας. Φτιάξαμε γλυκά και βάλαμε μέσα από ένα νόμισμα. Είναι πολύ ευχάριστο να συναντιόμαστε και είμαστε αποφασισμένοι να κρατήσουμε την επαφή", μας ανέφερε η Γκαμπριέλα, με ένα πλατύ χαμόγελο.

    Ποιο, όμως, είναι το μυστικό της μακροζωίας της μητέρας της; Η ελληνική κουζίνα, χωρίς λίπη και τεχνητές ουσίες. Κι όταν έχει όρεξη για κάποιο γλυκό, τρώει μόνο σπιτικά κέικ, ενώ ένα φαγητό που ποτέ δεν έλειψε από τη διατροφή της είναι η πολέντα, που ξεκίνησε να την τρώει τη δύσκολη περίοδο του πολέμου.

    Όπως μας αποκαλύπτει η 68χρονη Γκαμπριέλα, η μητέρα της συνεχίζει, επίσης, να έχει μια έντονη-δεδομένης της ηλικίας της-κοινωνική ζωή. Διαβάζει καθημερινά εφημερίδες και παρακολουθεί από κοντά, μέσα από την τηλεόραση, τις πολιτικές εξελίξεις. Μάλιστα, εξακολουθεί να είναι ενεργό μέλος της Ένωσης Ελλήνων Βουκουρεστίου.

    Σύντομα, μάλιστα, θα έχει την ευκαιρία να ξαναδεί από κοντά την πολυαγαπημένη της Ελλάδα, καθώς ο δήμαρχος της περιοχής, όπου μένει, της έκανε μια έκπληξη για τα 100ά γενέθλιά της: ένα ταξίδι στη Θεσσαλονίκη.

    Η Μπαλασίτσα Τσελέντε αποδέχθηκε με ιδιαίτερη χαρά την πρόσκληση, παρά το προχωρημένο της ηλικίας της, με μόνη επιθυμία να τη συνοδεύσει στο ταξίδι της μια από τις κόρες της. Το ταξίδι αυτό, όπως μας αποκάλυψε η κόρη της, δεν αποκλείεται να γίνει την προσεχή άνοιξη.

    Κείμενο: Ράντου Ι.

    [07] "Κρούουν άδειους τενεκέδες"

    Η γγ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα θα συναντηθεί σήμερα με αντιπροσωπεία της Εθνικής Αθλητικής Ομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρίες.

    "Την ίδια στιγμή που υπερασπίζονται τα ασφυκτικά γεμάτα θησαυροφυλάκια του μεγάλου κεφαλαίου και συναινετικά προωθούν μέτρα ακρωτηριασμού των λαϊκών δικαιωμάτων, οι ηγεσίες ΠΑΣΟΚ - ΝΔ κρούουν άδειους τενεκέδες για να κρύψουν αυτό που δεν κρύβεται, ότι η κοινή στρατηγική τους είναι άκρως επικίνδυνη για το λαό", τονίζεται σε ανακοίνωση του ΚΚΕ σχετικά με την Εξεταστική Επιτροπή για την Οικονομία.

    [08] "Τροφή στους κερδοσκόπους"

    Την ανησυχία του για τις διαφαινόμενες εξελίξεις σε όλα τα μέτωπα ιδιαιτέρως όμως για την κόπωση του ελληνικού λαού εξέφρασε κατά δήλωσή του στον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου ο πρόεδρος του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού Γιώργος Καρατζαφέρης.

    Σε δήλωσή του στα γραφεία του κόμματός του μετά από την συνάντηση με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου ο κ. Καρατζαφέρης είπε ότι επισήμανε στον κ. Παπανδρέου ότι από τη στιγμή που άρχισε η δικαστική έρευνα για την υπόθεση των στοιχείων της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, «δεν συντρέχει λόγος προς το παρόν να καταφύγουμε σε μία ακόμη εξεταστική επιτροπή δίνοντας έτσι τροφή σε κερδοσκόπους και επιθετικές γραφίδες της Ευρώπης και της Αμερικής σε βάρος της χώρας μας».

    [09] "Μπλόκο στα μέτρα"

    Συγκέντρωση ενάντια στα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση και το Σύμφωνο Σταθερότητας, διοργανώνει το βράδυ, ο ΣΥΡΙΖΑ, στο γήπεδο του Πανελληνίου.

    Στη συγκέντρωση θα μιλήσουν ο Πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας και τα μέλη της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Μπανιάς και Αντώνης Νταβανέλος.

    "Η Ελλάδα δεν είναι το πρόβλημα της Ευρώπης. Αντίθετα, το πρόβλημα της Ελλάδας είναι πρόβλημα ευρωπαϊκό και ως τέτοιο πρέπει να το αντιμετωπίσουμε. Δεν πρέπει να αφήσουμε μόνο τις δυνάμεις του κεφαλαίου, τις κερδοσκοπικές δυνάμεις της αγοράς να αλωνίζουν" δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΝ Α. Τσίπρας, μετά τη συνάντησή του στη Λισαβόνα με τον επικεφαλής του "Πορτογαλικού Μπλόκο της Αριστεράς" κ. Φρανσίσκο Λούσα.

    Ο κ. Τσίπρας πρόσθεσε ότι "στο γήπεδο πρέπει να μπουν και οι δυνάμεις της εργασίας. Οι εργαζόμενοι, οι λαοί της Ευρώπης πρέπει να συντονίσουν τη δράση τους. Και πρώτη ευκαιρία γιβ αυτή την κατεύθυνση είναι ο συντονισμός της δράσης των εργαζόμενων των χωρών του Νότου, των χωρών εκείνων που βρίσκονται πρώτες στη λίστα να γίνουν πειραματόζωα στις άγριες κερδοσκοπικές διαθέσεις των αγορών".

    [10] Στο Λευκό Οίκο ο Δ.Λάμα

    Τον εξόριστο πνευματικό ηγέτη του Θιβέτ Δαλάι Λάμα θα συναντήσει σήμερα, στον Λευκό Οίκο, ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαρακ Ομπάμα, μια συνάντηση που έχει προκαλέσει το θυμό της Κινας.

    Το Πεκίνο έχει διαμαρτυρηθεί έντονα για τη σχεδιαζόμενη συνάντηση υποστηρίζοντας ότι ο Δαλάι Λάμα είναι ένας επικίνδυνος αυτονομιστής που υποθάλπει τις ταραχές στο Θιβέτ.

    "Ο πρόεδρος προσβλέπει στην έναρξη ενός εποικοδομητικού διαλόγου", δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.

    Ο 74χρονος πνευματικός ηγέτης θα γίνει δεκτός και από την κ. Κλίντον στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ την ίδια ημέρα που θα συναντηθεί με τον κ. Ομπάμα , ανέφερε ο εκπρόσωπος της υπουργού, Μαρκ Τόνερ.

    "Η κ. Κλίντον έχει ήδη συναντηθεί και στο παρελθόν με τον Δαλάι Λάμα και είναι ευτυχής με την ιδέα της ανανέωσης αυτής της εμπειρίας" ανέφερε ο κ. Τόνερ.

    "Ο Δαλάι Λάμα έχει τιμηθεί με το Νόμπελ Ειρήνης. Είναι ένας αναγνωρισμένος θρησκευτικός και πνευματικός ηγέτης και η κυρία Κλίντον θα τον υποδεχτεί όπως και άλλοι υπουργοί Εξωτερικών το έχουν κάνει στο παρελθόν" κατέληξε ο εκπρόσωπος της υπουργού.

    [11] Υποδέχεται τη Ρόμα

    Τη Ρόμα υποδέχεται ο Παναθηναϊκος (22.00-ΑΝΤ1), με στόχο ένα αποτέλεσμα που θα του επιτρέψει να διατηρεί ελπίδες πρόκρισης ενόψει του επαναληπτικού στην ιταλική πρωτεύουσα.

    Οι παίκτες του Νίκου Νιόπλια καλούνται να ξεπεράσουν την ήττα-σοκ που γνώρισαν από την Καβάλα στο ΟΑΚΑ και να παρουσιασθούν συγκεντρωμένοι στην αναμέτρηση, ενώ από την πλευρά τους, οι «Ρωμαίοι» θα παίξουν στην Αθήνα με πρωταρχικό στόχο να μην ηττηθούν, έτσι ώστε να διατηρήσουν τον τίτλο του φαβορί για την πρόκριση.

    Ακόμη, από τα υπόλοιπα «ζευγάρια» ξεχωρίζουν οι αγώνες Αγιαξ-Γιουβέντους, Βιγιαρεάλ-Βόλφσμπουργκ, Τβέντε-Βέρντερ Βρέμης, Ατλέτικο Μαδρίτης-Γαλατασαράι και Αμβούργο-Αϊντχόφεν.

    Το πρόγραμμα έχει ως εξής:

    Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ-Ρόμα (Ιταλία)

    Ρούμπιν Καζάν (Ρωσία)-Χάποελ Τελ Αβίβ (Ισραήλ)

    Αγιαξ (Ολλανδία)-Γιουβέντους (Ιταλία)

    Μπριζ (Βέλγιο)-Βαλένθια (Ισπανία)

    Βιγιαρεάλ (Ισπανία)-Βόλφσμπουργκ (Γερμανία)

    Σταντάρ Λιέγης (Βέλγιο)-Σάλτσμπουργκ (Αυστρία)

    Τβέντε (Ολλανδία)-Βέρντερ Βρέμης (Γερμανία)

    Λιλ (Γαλλία)-Φενερμπαχτσέ (Τουρκία)

    Αθλέτικ Μπιλμπάο (Ισπανία)-Αντερλεχτ (Βέλγιο)

    Κοπεγχάγη (Δανία)-Μαρσέιγ (Γαλλία)

    Ατλέτικο Μαδρίτης (Ισπανία)-Γαλατασαράι (Τουρκία)

    Φούλαμ (Αγγλία)-Σαχτάρ Ντόνετσκ (Ουκρανία)

    Λίβερπουλ (Αγγλία)-Ουνιρέζ Ουρζιτσένι (Ρουμανία)

    Αμβούργο (Γερμανία)-Αϊντχόφεν (Ολλανδία)

    Χέρτα Βερολίνου (Γερμανία)-Μπενφίκα (Πορτογαλία)


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 18 February 2010 - 7:30:30 UTC