Browse through our Interesting Nodes on the Cyprus Issue Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-02-16

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Έκρηξη σε χρηματιστηριακή
  • [02] Μειώσεις στις τιμές των φαρμάκων
  • [03] Αναστολή κινητοποιήσεων στον Προμαχώνα
  • [04] Συνεδρίαση εξεταστικής για τη SIEMENS

  • [01] Έκρηξη σε χρηματιστηριακή

    Εκρηξη βόμβας σημειώθηκε στις 19:50 στα γραφεία της χρηματιστηριακής εταιρίας "JP MORGAN", στην οδό Χάριτος 3, στο Κολωνάκι.

    Αγνωστος είχε τηλεφωνήσει νωρίτερα στην εφημερίδα "ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ" και είχε προειδοποιήσει λέγοντας ότι επρόκειτο να εκραγεί βόμβα σε μισή ώρα, όπως και συνέβη.

    Η περιοχή αποκλείστηκε από την αστυνομία και γι' αυτό δεν υπήρξαν τραυματίες.

    Ο ωρολογιακός εκρηκτικός μηχανισμός είχε τοποθετηθεί στην είσοδο της εταιρίας, στο δεύτερο όροφο του κτηρίου, όπου προκλήθηκαν σημαντικές ζημιές από την έκρηξη.

    Στον τόπο της έκρηξης βρίσκονται πυροτεχνουργοί και αστυνομικοί της Αντιτρομοκρατικές Υπηρεσίας που διεξάγουν έρευνες.

    [02] Μειώσεις στις τιμές των φαρμάκων

    Μείωση 20%, κατά μέσο όρο, στις τιμές των φαρμάκων θα προκύψει σύμφωνα με τους υπολογισμούς του υπουργείου Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας με το νέο τρόπο τιμολόγησης που ανακοίνωσε σήμερα η υπουργός κυρία Λούκα Κατσέλη.

    Το νέο δελτίο τιμών που θα περιλαμβάνει 6.500 φάρμακα θα εκδοθεί μέχρι το τέλος του μήνα και η τιμή τους θα υπολογίζεται με βάση το μέσο όρο των τιμών του αντίστοιχου τύπου φάρμακου στις τρεις φθηνότερες χώρες της ευρωζώνης (σήμερα ο υπολογισμός βασίζεται στο μέσο όρο από τις τρεις φθηνότερες χώρες της Ευρώπης των 25 συν την Ελβετία).

    Όπως είπε η υπουργός μέχρι τώρα υπήρχε έλλειψη στοιχειών και ενώ στις χώρες της Ευρώπης υπήρχαν μειώσεις στη χώρα μας δεν υπήρχε αντίστοιχη εικόνα. Αντί η τιμή να υπολογίζεται με βάση το μέσο όρο των φθηνότερων χωρών της Ευρώπης των 25 συν την Ελβετία η τιμή προέκυπτε από τον υπολογισμό μόνο 11 χωρών ββμε αιτιολογία ότι δεν υπήρχαν στοιχεία όπως κατήγγειλε η υπουργός.

    Με την ανακοστολόγηση των φαρμάκων υπολογίζεται ότι θα επιτευχθεί μείωση του δείκτη τιμών καταναλωτή κατά 0,25% ενώ θα μειωθεί δραστικά και η φαρμακευτική δαπάνη που το 2009 είχε εκτοξευτεί στα 6,6 δισ. ευρώ.

    Το όφελος για τους καταναλωτές και τα ταμεία υπολογίζεται σε 1 δισ. ευρώ ετησίως. Επίσης εκτιμάται ότι θα μειωθεί η συμμετοχή κάθε ασφαλισμένου κατά 100 ευρώ ετησίως.

    Όπως είπε η υπουργός δημιουργήθηκε πλήρης ηλεκτρονική βάση δεδομένων φαρμάκων από το σύνολο των χωρών της ΕΕ για την ακριβέστερη παρακολούθηση της αγοράς. Η Ελλάδα μέχρι σήμερα ήταν μια από τις τρεις ακριβότερες χώρες της Ευρώπης και η Τρίτη ακριβότερη στα γενόσημα φάρμακα, είπε η υπουργός και ανέφερε ότι η ανατιμολόγηση θα γίνει σε δύο δόσεις η πρώτη το Φεβρουάριο και η δεύτερη δεν έχει προσδιοριστεί ακόμη κατά πάσα πιθανότητα τον Ιούνιο ή το Σεπτέμβριο.

    Για να μην υπάρξει πρόβλημα με τα αποθέματα των φαρμακείων και των φαρμακαποθηκών προβλέπεται μεταβατική περίοδος προσαρμογής δυο μηνών κατά την οποία θα πωλούνται φάρμακα και με τις δύο τιμές.

    Η τιμή των αντιγράφων φαρμάκων - γενοσήμων θα εξακολουθήσει να υπολογίζεται ως ποσοστό της τιμής του πρωτοτύπου εκτός πατέντας μείον 10%. Για κάθε καινούργιο γενόσημο η τιμή θα υπολογίζεται στο 70% (ήταν 80%) της τιμής του πρωτοτύπου της πατέντας. Ειδική πρόβλεψη θα υπάρξει για τα νοσοκομειακά φάρμακα.

    Παρατηρητήριο Φαρμάκων

    Σε ότι αφορά στο παρατηρητήριο φαρμάκων όπως είπε η υπουργός δημιουργήθηκε πλήρης ηλεκτρονική βάση δεδομένων φαρμάκων που περιέχει τιμές, ονομασίες συσκευασίες, δραστικές ουσίες κλπ από το σύνολο των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τα φάρμακα κατά την εισαγωγή τους στη βάση, καταχωρούνται με βάση την κωδική τους ονομασία, την εταιρεία παρασκευής, τη συσκευασία, τον κωδικό τους σύμφωνα με τη Γενική Γραμματεία Εμπορίου και την τιμή τους. Ως βάση έχει οριστεί η τιμή χονδρικής, η οποία αντιπροσωπεύει περίπου το 68% της λιανικής τιμής.

    Από τις λεπτομέρειες της μεθοδολογίας της βάσης των δεδομένων προκύπτει ότι για τις χώρες της ευρωζώνης είναι σαφές πως προκύπτει σε ένα βαθμό αλληλοεπίδραση των τιμών που προκύπτουν κάτι που λήφθηκε υπόψη και στη σύγκριση των τιμών που επιχειρήθηκε με την ελληνική βάση.

    Επίσης, σημειώνεται από το υπουργείο πως στη διαδικασία της εσωτερικής αναφορικής τιμολόγησης, ακολουθούνται διαφορετικές τεχνικές σε κάθε χώρα με επικρατούσα όμως την κατάρρευση της τιμής ενός φαρμάκου, όταν λήγει το πατέντο του, λόγω αθρόας κυκλοφορίας γενοσήμων, στα οποία η τιμή καθορίζεται κυρίως από τον ανταγωνισμό και όχι σε σύνδεση με την τιμή του πρωτοτύπου, όπως ισχύει στην Ελλάδα.

    Ακόμα, η σύγκριση της τιμής του φαρμάκου στην Ελλάδα σε σχέση με την αντίστοιχη τιμή σε άλλη χώρα της ΕΕ ή της ευρωζώνης είναι απλή όταν το φάρμακο κυκλοφορεί με την ίδια ονομασία, στην ίδια συσκευασία/δοσολογία και με το ίδιο νόμισμα στις υπό σύγκριση χώρες. Είναι σαφές όμως πως κάτι τέτοιο ισχύει για πολύ μικρό αριθμό φαρμάκων. Αντίστοιχα εύκολη είναι η σύγκριση της ελληνικής τιμής με το μέσο όρο των τριών χαμηλότερων, είτε στην ΕΕ είτε στην ευρωζώνη. Για να γίνει λοιπόν αξιόπιστη σύγκριση έπρεπε να καθοριστούν επιπλέον στοιχεία σύγκρισης γιαυτό και γίνεται η αναζήτηση με βάση τη δραστική ουσία και στη συνέχεια αναγωγή στη μονάδα δόσης.

    [03] Αναστολή κινητοποιήσεων στον Προμαχώνα

    Αναστέλλουν τις κινητοποιήσεις και αποσύρουν τα τρακτέρ από το τελωνείο του Προμαχώνα, οι αγρότες των Σερρών.

    Οι εκπρόσωποι των αγροτών πήραν την απόφαση να ανοίξουν τα σύνορα, ύστερα από πολύωρη σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε στη γραμματεία Μακεδονίας - Θράκης, παρουσία του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μιχάλη Καρχιμάκη.

    Ο εκπρόσωπος των αγροτών, Γιώργος Κασάπογλου, χαρακτήρισε κρίσιμη και ουσιαστική τη συνάντηση και δήλωσε ότι συζήτησαν όλα τα αιτήματά τους με τον κ. Καρχιμάκη, αλλά και με τον υφυπουργό Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Μάρκο Μπόλαρη.

    Υπογράμμισε δε, ότι οι αγρότες του Προμαχώνα κατανοούν την δύσκολη οικονομική κατάσταση της χώρας και εμφανίστηκε ικανοποιημένος για το γεγονός, όπως είπε, ότι ο κ. Καρχιμάκης τους διαβεβαίωσε ότι η πόρτα του υπουργείου θα είναι στο εξής ανοικτή. Κοινοποίησε ότι οι αγρότες αποχωρούν από το τελευταίο μπλόκο, αλλά προειδοποίησε ότι αν έως τον ερχόμενο Νοέμβριο δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους, θα ξαναβγούν στους δρόμους.

    Από την πλευρά του ο κ. Καρχιμάκης είπε ότι «η κυβέρνηση ακολουθεί μια νέα φιλοσοφία» και δεσμεύτηκε ότι οι συναντήσεις με τους αγροτοσυνδικαλιστές θα είναι συνεχόμενες με στόχο την επίλυση των προβλημάτων τους.

    [04] Συνεδρίαση εξεταστικής για τη SIEMENS

    Σφοδρή επίθεση κατά του τέταρτου ειδικού ανακριτή Νίκου Ζαγοριανού και του πρώην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γιώργου Σανιδά εξαπέλυσε ο δικηγόρος Γιάννης Μαντζουράνης καταθέτοντας στην εξεταστική επιτροπή για τη Siemens στη Βουλή.

    Ο συνήγορος του κατηγορουμένου για παθητική δωροδοκία πρώην διευθυντικού στελέχους της Siemens στην Ελλάδα Γιώργου Σκαρπέλη έκανε λόγο «για μία πολιτικοδικαστική μηχανή που στήθηκε με σκοπό τη συγκάλυψη της υπόθεσης, την «αθώωση» των πολιτικών και την εξυπηρέτηση εν τέλει και των δύο κομμάτων εξουσίας».

    Κατά τον ίδιο τον μάρτυρα, ο κ. Ζαγοριανός, «αν και δεν είχε εμπειρία ως δικαστής, επελέγη ως ανακριτής σε αυτή τη δαιδαλώδη υπόθεση και λόγω της συγγένειάς του με δικαστές, αλλά και γιατί ήταν χειραγωγήσιμος»: «Ο Σανιδάς ήταν ο σχεδιαστής κι ο Ζαγοριανός το εκτελεστικό όργανο. Τίποτε δεν μπορούσε να γίνει χωρίς τη γνώση του πρώην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου που μετά την προκαταρκτική έρευνα Π. Αθανασίου, έσπευσε να προδικάσει ότι δεν υπάρχουν ευθύνες πολιτικών».

    Ο μάρτυρας υποστήριξε, ότι αν και κατέθεσε από τον Μάιο του 2008 στον ανακριτή στοιχεία από τις καταθέσεις στελεχών και διακινητών των «μαύρων ταμείων» στη Γερμανία, με αποκαλύψεις για χρηματισμό πολιτικών, ο φάκελος δεν εστάλη στη Βουλή.

    Ο κ. Μαντζουράνης υποστήριξε ότι σκοπίμως επελέγη να απαγγελθεί κατηγορία κατά της Siemens για απάτη για το σκέλος του συστήματος ασφαλείας C4 I, όταν αυτή θα ήταν εύκολα αντιμετωπίσιμη και όχι για απιστία: «Προφανώς, όπως στο Βατοπέδι, είχαμε παραπλανηθέντες υπουργούς, κάποιοι ήθελαν σε αυτή να έχουμε εξαπατηθέντες υπουργούς. Όμως ουδείς θα δεχόταν ότι ένας κολοσσός όπως η Siemens δεν μπορούσε να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις, πέραν του γεγονότος ότι δεν ήταν η ίδια αλλά η SAIC που συνομιλούσε με τους υπουργούς, ενώ, αν πράγματι εξαπάτησε, τότε, γιατί επεστράφησαν οι εγγυητικές επιστολές προς την εταιρεία κατά την μερική ή ολική παραλαβή;»

    Τόνισε ότι ενώπιον της εισαγγελίας Μονάχου, ο εκ των γερμανών κατηγορουμένων Σίκατσεκ ζήτησε εγγυήσεις ότι δεν θα διωχθεί στην Ελλάδα εφόσον προβεί σε αποκαλύψεις και οι δύο δικαστές που ήσαν απέναντί του - Ν. Ζαγοριανός, Π. Αθανασίου - εγγυήθηκαν, αν και δεν προβλέπεται από τον ισχύοντα νόμο.

    Ο κ. Μαντζουράνης κατέθεσε στοιχεία από μαρτυρίες των Κουτσενρόϊτερ - Χριστοφοράκου, από τα οποία γίνεται αναφορά στο 2% του ετήσιου τζίρου της Siemens Ελλάς προς τους πολιτικούς: «Ενδεικτικό της συγκάλυψης ήταν ότι οι Γερμανοί κάλεσαν την ελληνική δικαιοσύνη από τον Ιούνιο του 2007 και η πρώτη επίσκεψη έγινε το Φεβρουάριο του 2008, ενώ η δικογραφία κρατήθηκε για ένα χρόνο από τον Ζαγοριανό που έκανε τις πρώτες κλήσεις τον Απρίλιο 2009 με προφανή σκοπό να «καταγραφούν» προφυλακίσεις παραμονές ευρωεκλογών», τόνισε ο μάρτυρας.

    Στο πλαίσιο της συνεδρίασης, ο βουλευτής της ΝΔ Πάνος Καμμένος, πρότεινε να κληθεί να καταθέσει ο δημοσιογράφος Μάκης Τριανταφυλλόπουλος, προσκομίζοντας και το επίμαχο DVD που περιέχει συνομιλίες του Μιχάλη Χριστοφοράκου με τους συνηγόρους του.

    Ζητήθηκε επίσης να εξεταστεί ενδελεχέστερα η εταιρεία Telepassport, λόγω της συμμετοχής στο ΔΣ αυτής τόσο του Γιώργου Σκαρπέλη, διευθυντικού στελέχους του ΟΤΕ, όσο και του Ηλία Γεωργίου, προκατόχου του Μιχάλη Χριστοφοράκου στη Siemens Hellas.

    Πάντως η πρόταση αντιμετωπίσθηκε με επιφυλακτικότητα, δεδομένου ότι το ψηφιακό μέσο είναι προϊόν υποκλοπής και στη Γερμανία όχι μόνον δεν ελήφθη υπόψη, αλλά αρχές Μαρτίου γίνεται δίκη με μηνυτή τον Χριστοφοράκο για υποκλοπή και εκβίαση.

    Εξάλλου ο πρόεδρος της επιτροπής Σήφης Βαλυράκης κατέθεσε στην επιτροπή για έκφραση απλής γνώμης, πρόταση για νομοθετική ρύθμιση για ευνοϊκή ποινική μεταχείριση εμπλεκομένων σε υποθέσεις διαφθοράς.

    Η συγκεκριμένη πρόταση είναι: «Όποιος εκ των συμμετεχόντων συντελεί στην αποκάλυψη και απόδειξη των εγκλημάτων που προβλέπονται και τιμωρούνται από το νόμο περί ευθύνης Υπουργών, τιμωρείται με ποινή ελαττωμένη, σύμφωνα με το άρθρο 83 του Ποινικού Κώδικα». H αντιπολίτευση επιφυλάχθηκε να πάρει θέση.

    Η κατάθεση του κ. Μαντζουράνη θα συνεχιστεί και αύριο, ενώ για την Πέμπτη έχει κληθεί η κ. Ευγενία Βελώνη από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 16 February 2010 - 19:30:20 UTC