Browse through our Interesting Nodes of Newsletters & Journals on Hellenic Issues Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-02-12

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Θα ανακτήσουμε την αξιοπιστία μας"
  • [02] "Πάρτε μέτρα τόνωσης τώρα"
  • [03] Η ατζέντα της ημέρας
  • [04] "Δεσμεύσεις σε βάρος του λαού"
  • [05] "Μείωση βουλευτικής αποζημίωσης"
  • [06] "Οικονομική κατοχή"

  • [01] "Θα ανακτήσουμε την αξιοπιστία μας"

    Υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, συνέρχεται στις 11 το πρωί το Υπουργικό Συμβούλιο. Το μεσημέρι θα συνεδριάσει το Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ.

    Eπετεύχθη συμφωνία για βοήθεια προς την Ελλάδα προκειμένου να αντιμετωπίσει τη δημοσιονομική κρίση, ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ενωσης Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ, μετά τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε με θέμα τη βοήθεια προς τη χώρα μας. Στη συνάντηση πήραν μέρος ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, η Γερμανίδα καγκελάριος Αγγελα Μέρκελ, ο Ισπανός πρωθυπουργός Χοσέ Λουίς Ροντρίγκεθ Θαπατέρο, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν-Κλοντ Τρισέ και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

    «Την βούλησή μας να αλλάξουμε, εκτίμησαν, αξιολόγησαν και διαπίστωσαν οι εταίροι μας. Πείσαμε μετά από μεγάλη προσπάθεια και χρειάζεται να συνεχίσουμε. Δηλώνω ότι θα τα καταφέρουμε, θα ανακτήσουμε την αξιοπιστία μας», δήλωσε στην σύντομη εισήγησή του πριν την συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, στις Βρυξέλλες μετά το πέρας του άτυπου Συμβουλίου Κορυφής της ΕΕ.

    Ερωτηθείς ποιο είναι το αντάλλαγμα έναντι της τριπλής επιτήρησης στην εφαρμογή του Προγράμματος Σταθερότητας, εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του ΔΝΤ και της λήψης των απαραίτητων πρόσθετων μέτρων, ο πρωθυπουργός είπε: «το ότι σήμερα μας επιτηρούν είναι το αποτέλεσμα των πολιτικών των τελευταίων ετών και της πλήρους έλλειψης αξιοπιστίας. Εμείς δεν έχουμε κανένα πρόβλημα. Η διαφάνεια για αυτά που κάνουμε και αυτά τα οποία εφαρμόζουμε είναι η καλύτερη απάντηση σε κάθε έναν που μπορεί να αμφιβάλλει ότι έχουμε την βούληση να εφαρμόσουμε αυτά που πρέπει να εφαρμόσουμε, να πάρουμε τις αποφάσεις που πρέπει να πάρουμε για να πετύχουμε τους στόχους μας».

    Κληθείς να διευκρινίσει αν τα «συμπληρωματικά μέτρα πέραν του Προγράμματος Σταθερότητος θα επιβληθούν από Κομισιόν, ΕΚΤ και ΔΝΤ, εφόσον δεν τηρήσουμε το πρόγραμμα ή θα ακολουθήσει και άλλο κύμα εντός του Προγράμματος», ο πρωθυπουργός είπε ότι «υπεύθυνοι για τις αποφάσεις είναι η Κομισιόν με το ΕΚΟΦΙΝ και το Eurogroup, οι άλλοι συνεπικουρούν. Δεύτερον το ίδιο το Πρόγραμμα λέει ότι αν στην πορεία δεν επιτυγχάνονται οι στόχοι εμείς είμαστε έτοιμοι να πάρουμε τα απαραίτητα και επιπλέον μέτρα».

    Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε σημαντική την απόφαση της ΕΕ και της ευρωζώνης για συντονισμένη δράση αν χρειαστεί, προκειμένου να εξασφαλιστεί η σταθερότητα, η οποία απόφαση, όπως είπε, αποτελεί ταυτόχρονα και ένα καθαρό μήνυμα στις αγορές και τους πιθανούς κερδοσκόπους.

    «Στο μήνυμα θα ανταποκριθούμε προχωρώντας στις απαραίτητες μεγάλες τομές στην χώρας μας και να είστε σίγουροι ότι θα πετύχουμε» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

    Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι άπαντες γνωρίζουν την δύσκολη οικονομική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα από τις καταστροφικές επιλογές του παρελθόντος και πρόσθεσε ότι «βιώνουμε τα αποτελέσματα αυτής της ανεύθυνης πολιτικής, με την Ελλάδα να μπαίνει στην κρίση και απροστάτευτη και θαλασσοδαρμένη».

    «Η ανεύθυνη αυτή πολιτική οδήγησε στην κρίση αξιοπιστίας έναντι των εταίρων μας, αυτή είναι η αλήθεια, είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε κάθε τι για να ανακτηθεί η αξιοπιστία και η ισχύς της Ελλάδας, που είναι και αίτημα, απαίτηση και βούληση του ελληνικού λαού» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

    «Η βούλησή μας εκφράζεται και μέσα στο Πρόγραμμα Σταθερότητας , Ανάπτυξης και Ανασυγκρότησης και στα επιπλέον μέτρα που πήραμε, ενώ θα κάνουμε ότι χρειάζεται για να πετύχουμε τους στόχους μας που είναι η μείωση του ελλείμματος κατά 4 μονάδες το 2010, η είσοδος της χώρας σε ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης με ταυτόχρονη προστασία των πιο αδύναμων» είπε ο κ. Παπανδρέου.

    Ο πρωθυπουργός ανέφερε επίσης ότι στην διάρκεια του άτυπου Συμβουλίου συζητήθηκαν και οι αναπτυξιακές προοπτικές της Ευρώπης μέσω των αξόνων της καινοτομίας, εκπαίδευσης και ψηφιακής κοινωνίας, της απασχόλησης των δεξιοτήτων και της καταπολέμησης της φτώχειας, και της πράσινης ανάπτυξης με ταυτόχρονη βιώσιμη οικονομία.

    Ο κ.Παπανδρέου ερωτηθείς «αν η ελληνική κυβέρνηση ζήτησε την εμπλοκή του ΔΝΤ στην «τριπλή» επιτήρηση της Ελλάδας» είπε ότι «η ελληνική κυβέρνηση έχει από καιρό ζητήσει την συνεργασία με το ΔΝΤ σε θέματα τεχνικής φύσης».

    «Σε παρόμοιες κρίσεις το ΔΝΤ έχει δείξει τεχνογνωσία, εκτός ευρωζώνης, την οποία δεν έχει η ευρωζώνη σε παρόμοιες κρίσεις, είναι σημαντική αυτή η τεχνογνωσία, όπως το να βοηθήσει πχ στις διοικητικές αλλαγές , ώστε να έχουμε διαφανή και αποτελεσματική λειτουργία του προϋπολογισμού» είπε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι «είμαστε πρόθυμοι και θα είναι χρήσιμη η συνεργασία μας με το ΔΝΤ».

    Απαντώντας στην ερώτηση «ποιος στην πρωινή του συνάντηση με Σαρκοζί, Μέρκελ και Ρόμπεϊ είχε την ιδέα να αναμιχθεί το ΔΝΤ και αν αυτή, ο συνδυασμός ΕΚΤ-ΔΝΤ αφορά μόνο την Ελλάδα ή είναι γενικότερο μέτρο για την ευρωζώνη», ο πρωθυπουργός είπε «προ διμήνου ζήτησα προσωπικά από τον Ντομινίκ Στρος Κάν τεχνική υποστήριξη. Έχουμε μπει σε διαδικασία επιτήρησης, δεν το κρύβω. Έτσι όπως διαχειριστήκαμε τα οικονομικά μας, αφαιρείται και ένα κομμάτι της κυριαρχίας μας, το έχω πει, και αυτό πρέπει να το ξαναπάρουμε πίσω, με την αξιοπιστία μας, το πρόγραμμά μας και την συμβολή του καθενός ανάλογα με τις δυνατότητές του».

    «Κάνοντας την δουλειά μας πρέπει να μπορέσουμε να πούμε το συντομότερο ότι η Ελλάδα είναι κυρίαρχη της δικής της τύχης και όχι κάτω από συνεχή και σκληρή επιτήρηση».

    «Δεν έχω ακούσει κάτι τέτοιο, αλλά ξέρετε, δεν ζούμε στον μεσαίωνα, υπάρχει και το διαδίκτυο» απάντησε ο πρωθυπουργός όταν ερωτήθηκε αν επιβεβαιώνει την εγκατάσταση επιτηρητών στην Αθήνα.

    Κληθείς να σχολιάσει το γεγονός ότι «η ΕΕ καλεί το ΔΝΤ να κάνει ένα κομμάτι της δουλειάς της, άρα η Κομισιόν δεν μπορεί από μόνη της να εγγυηθεί την αξιοπιστία της εφαρμογής του Προγράμματος Σταθερότητας» είπε ότι «είναι πιθανόν η έλλειψη αξιοπιστίας της χώρας μας να επηρέασε ακόμα και την αξιοπιστία της ΕΕ και είναι πιθανόν, και γιβ αυτό το λόγο, να θέλουν και περαιτέρω παρουσία άλλων, για να υπάρχει και η επιβεβαίωση των όσων γίνονται ή δεν γίνονται».

    «Αυτό απλώς μας φορτώνει με μία ακόμα ευθύνη, την οποία έτσι κι αλλιώς έχουμε, να είμαστε απολύτως αποτελεσματικοί και επίμονοι, μέσα σε ένα δύσκολο κλίμα, διότι οι αλλαγές αυτές είναι μεγάλες και ακόμα πιο δύσκολες σε μία εποχή οικονομικών δυσχερειών» πρόσθεσε ο κ. Παπανδρέου.

    Ερωτηθείς ποιος είναι ο ρόλος τον οποίο πρέπει να παίξει το ΔΝΤ και ποια είναι η τεχνική υποστήριξη την οποία θα δώσει στην Ελλάδα ο κ. Παπανδρέου είπε ότι το ΔΝΤ «έχει και τις τεχνικές γνώσεις, και την υποδομή, και την τεχνογνωσία, η οποία δεν υπάρχει θεσμικά μέσα στην ΕΕ, η οποία ίσως μάθει τώρα κάποιες πληροφορίες και αποκτήσει αυτή την τεχνογνωσία, για το πώς θα αντιμετωπίζει τέτοιου είδους κρίσεις».

    Ερωτηθείς ο πρωθυπουργός αν «η Ελλάδα πήρε σήμερα ένα δώρο» απάντησε ότι η σημασία της δήλωσης των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων έγκειται στην αποφασιστικότητα που δήλωσαν για την σταθερότητα της ευρωζώνης, ζήτημα το οποίο δεν αφορά μόνο την Ελλάδα.

    Σε ότι αφορά το «θεσμικό έλλειμμα της ΕΕ για την παρακολούθηση της οικονομίας των χωρών-μελών της και το αντίστοιχο έλλειμμα για την ρύθμιση της αγοράς χρήματος και τους διασφαλισμένους πόρους της ΕΕ για την Ελλάδα», ο πρωθυπουργός απάντησε ότι τα υπαρκτά κονδύλια θα αξιοποιηθούν σύμφωνα με το Πρόγραμμα Σταθερότητας, ενώ σε ότι αφορά την διεθνή οικονομική κρίση εξέφρασε την ελπίδα ότι η Ευρώπη «να πάρει πρωτοβουλίες για ρυθμίσεις στις αγορές αυτές».

    Ερωτηθείς αν «η ενδεχόμενη ενίσχυση -αν κριθεί αναγκαίο- θα προέλθει συνολικά από την ευρωζώνη ή από κάποιες χώρες» και αν «αυτό το σύστημα θα εφαρμοστεί και στο μέλλον», ο πρωθυπουργός είπε ότι «κατβ αρχήν συζητήθηκε η πολιτική βούληση, δεν έχουν συζητηθεί λεπτομέρειες μηχανισμών. Το ζητούμενο είναι οι θεσμικές αλλαγές που θα επιτρέψουν στην Ευρώπη να αντιμετωπίζει συστηματικά τέτοια θέματα».

    Ο πρωθυπουργός απαντώντας στο ερώτημα αν «τα νέα μέτρα θα έχουν να κάνουν με τις εργασιακές σχέσεις, περαιτέρω μείωση των εισοδημάτων ή νέους φόρους» είπε ότι «πρώτος στόχος είναι να πετύχουμε στην εφαρμογή του Προγράμματος Σταθερότητας ώστε να μην χρειαστούν περαιτέρω μέτρα. Δεύτερον, έχω πει ότι είμαστε έτοιμοι να κάνουμε ότι χρειαστεί για να πετύχουμε την μείωση του ελλείμματος κατά 4 μονάδες το 2010. Από εκεί και πέρα στόχος είναι να μπορούμε να προστατεύσουμε τους αδύναμους και τις ελληνικές οικογένειες που δεν φταίνε για την κρίση».

    Ερωτηθείς αν υπάρχει «κόκκινη γραμμή» στην άσκηση της επιτήρησης, ο πρωθυπουργός είπε ότι «αν κάνουμε καλά την δουλειά μας, θα πάμε καλά. Εμείς πρέπει να δούμε γραμμή-γραμμή τον προϋπολογισμό. Αν συνεχιστεί η ανομία, η φοροδιαφυγή και η εισφοροδιαφυγή, θα επανέλθουν μεγαλύτερα προβλήματα για όλους μας», ενώ κάλεσε τον κάθε πολίτη να συμβάλλει ώστε να βγει η χώρα από την κρίση.

    «Τα χρήματα τα αναζητούμε στις αγορές» είπε απαντώντας σε άλλη ερώτηση ο πρωθυπουργός, ενώ σε ότι αφορά το τι απαντά σε αυτούς που αντιδρούν είπε ότι «κατανοώ τις δυσκολίες του καθενός, η χώρα αυτή την στιγμή περνά μια από τις χειρότερες κρίσεις, το θέμα είναι αν θα συμβάλλουμε στην έξοδο από την κρίση ή θα σταθούμε απέναντι στις προσπάθειες αυτές, ενώ ταυτόχρονα μπορούμε να μετατρέψουμε την κρίση σε ευκαιρία για να χτυπήσουμε χρόνια προβλήματα».

    Κληθείς να σχολιάσει δημοσιεύματα που συνδέουν τις συμφωνίες της Ελλάδας με Γαλλία και Γερμανία για αγορά οπλικών συστημάτων, ο πρωθυπουργός είπε ότι «θα ήταν περίεργο να κάνουμε μια προσπάθεια δημοσιονομικής εξοικονόμησης και, την ίδια στιγμή, να αγοράζουμε οπλικά συστήματα. Δεν υπάρχει κάτι τέτοιο».

    Ερωτηθείς αν όσοι κερδοσκοπούν έναντι του ευρώ «θα πειστούν από μια πολιτική δήλωση», ο πρωθυπουργός είπε ότι «δεν ήταν απλώς μια πολιτική δήλωση, αλλά μια ουσιαστική πολιτική βούληση για στήριξη της ευρωζώνης και της ελληνικής οικονομίας».

    Ερωτηθείς αν η αξιοπιστία της Ελλάδος της στοίχισε μέχρι τώρα σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής ή ακόμα και με την προώθηση προσώπων σε ορισμένες διεθνείς θέσεις, ο πρωθυπουργός είπε ότι «το βασικό έλλειμμα της χώρας είναι η έλλειψη αξιοπιστίας, δεν έχω κάποιο ιδιαίτερο σημάδι αυτή τη στιγμή σε ότι αφορά την προώθηση κάποιου προσώπου, αλλά βεβαίως η ισχύς της Ελλάδας θα ήταν σε άλλη θέση, και στη διεθνή πολιτική σκηνή, εάν δεν είχε αυτή την οικονομική δυσπραγία και την κρίση».

    Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι με την κινητικότητα και τις πρωτοβουλίες που επιδεικνύει η κυβέρνηση «διαφυλάττει και την διεθνή μας αξιοπιστία».

    Ο κ. Παπανδρέου ερωτηθείς τι διαφοροποιεί την συγκεκριμένη δήλωση πολιτικής στήριξης από την ΕΕ σήμερα σε σχέση με όσα ίσχυαν προ διμήνου και γιατί χρειάστηκε η Ελλάδα να καθυστερήσει επί δίμηνο με κόστος για την χώρα, είπε «δεν νομίζω ότι ήταν θέμα καθυστέρησης. Αντιθέτως, ήταν θέμα λειτουργίας των διεθνών αγορών, οι οποίες θεώρησαν ότι η Ελλάδα δεν είναι αξιόπιστη, πολύ απλά, δυστυχώς και αυτό επέτρεψε την δημιουργία ενός κλίματος είτε πανικού, είτε νευρικότητας, είτε εκμετάλλευσης».

    «Άρα, λοιπόν, αυτή η δήλωση ήρθε όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά ήρθε και για τη στήριξη της Ευρωζώνης. Και είναι και ποιοτικά διαφορετική απβ τις προηγούμενες δηλώσεις» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

    Ο πρωθυπουργός ερωτηθείς αν οι αγορές θέλουν κάτι περισσότερο, καθώς και πάλι παρά την πολιτική απόφαση της ΕΕ κινούνται αρνητικά, και αν η κυβέρνηση προτίθεται να κάνει κάποιες κινήσεις, είπε ότι «υπάρχει συνδυασμένη βούληση Ελλάδας και ΕΕ με την μεν Ελλάδα να δηλώνει την αποφασιστικότητά της να εφαρμόσει το Πρόγραμμα Σταθερότητας, και την ΕΕ να μην επιτρέψει την αποσταθεροποίηση της ευρωζώνης».

    Δήλωση του Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ

    "Οι χώρες της ζώνης του ευρώ θα λάβουν αποφασιστικά και συντονισμένα μέτρα αν χρειαστεί για να διαφυλάξουν τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα", η οποία δέχεται αναταράξεις από τις κερδοσκοπικές επιθέσεις τις οποίες δέχεται η Ελλάδα στις αγορές, λόγω του εύρους των ελλειμμάτων της, σημείωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ανακοινώνοντας τη συμφωνία, και πρόσθεσε ότι "η ελληνική κυβέρνηση δεν ζήτησε χρηματοπιστωτική υποστήριξη" από τους ευρωπαίους εταίρους της.

    Συνέντευξη Τύπου Ρόμπεϊ-Μπαρόζο

    Την ικανοποίησή τους για τη συμφωνία που επιτεύχθηκε στις Βρυξέλλες εξέφρασαν ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ και Ζοζέ Μπαρόζο κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν λίγο μετά το πέρας των εργασιών της έκτακτης Συνόδου Κορυφής που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες.

    Οι δύο κοινοτικοί ιθύνοντες υπογράμμισαν ότι η συμφωνία έχει επί της ουσίας το χαρακτήρα ενός διπλού δρόμου όπου από τη μία πλευρά η Ελλάδα θα δείξει την υπευθυνότητά της λαμβάνοντας ενδεχομένως πρόσθετα μέτρα για τη δημοσιονομική της εξυγίανση και η ΕΕ θα δείξει την αλληλεγγύη της, ενισχύοντας, ενδεχομένως, οικονομικά την Ελλάδα εάν και εφόσον αυτό κριθεί αναγκαίο.

    Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ ανέφερε ότι στο πλαίσιο του Συμβουλίου έγινε σήμερα μια "ειλικρινής συζήτηση" η οποία κατέληξε σε μία "άνετη συμφωνία". Και οι δύο κοινοτικοί ιθύνοντες ανέφεραν ότι τα όποια σχέδια οικονομικής ενίσχυσης θα αποτελέσουν αντικείμενο διαβουλεύσεων στο επίπεδο των υπουργών οικονομίας της ζώνης του Ευρώ και της ΕΕ και σε γενικές γραμμές εξέφρασαν την απόλυτη ικανοποίησή τους για τη σημερινή συμφωνία.

    Συνέντευξη Τύπου Μέρκελ-Σαρκοζί

    Την καταρχήν συμφωνία των 27 να στηρίξουν την Ελλάδα, αλλά και την ανάγκη η ελληνική κυβέρνηση να εφαρμόσει απαρέγκλιτα το πρόγραμμα σταθερότητας της ελληνικής οικονομίας τόνισαν η Γερμανίδα Καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ και ο Γάλλος Πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν, μετά τη λήξη των εργασιών της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.

    Ειδικότερα, ο Ν. Σαρκοζί υπογράμμισε ότι πρόκειται για μια ευρωπαϊκή συμφωνία έκφρασης αλληλεγγύης προς την Ελλάδα, η οποία είναι αρκετή για να αντιμετωπίσει τις κερδοσκοπικές πιέσεις των αγορών.

    Ωστόσο, ερωτηθέντες από δημοσιογράφους ποιές θα είναι οι χώρες που θα βοηθήσουν οικονομικά την Ελλάδα αν χρειαστεί και με ποιόν τρόπο, τόσο ο Ν,. Σαρκοζί όσο και η Α. Μέρκελ αρνήθηκαν να μπουν σε λεπτομέρειες και να δώσουν διευκρινίσεις. Υπογράμμισαν αμφότεροι ότι η ευρωπαϊκή απάντηση στις αγορές είναι η έκφραση αλληλεγγύης προς την Ελλάδα. "Στέλνουμε ένα σαφές και ξεκάθαρο μήνυμα προς τις αγορές" ανέφεραν οι δύο ευρωπαίοι ηγέτες, τονίζοντας παράλληλα ότι η Ελλάδα δεν ζήτησε οικονομική ενίσχυση.

    Ειδικότερα, ο Ν. Σαρκοζί δήλωσε ότι δεν είναι οι αγορές αυτές που θα επιλέξουν ποιά θα είναι η συνεισφορά της Γερμανίας και της Γαλλίας προς την Ελλάδα, αν χρειαστεί. "Ο ρόλος μας δεν είναι να δημιουργούμε αναταράξεις και να ευνοούμε τους κερδοσκόπους. Έργο μας είναι να παίρνουμε τις κατάλληλες αποφάσεις τη στιγμή που χρειάζεται. Αυτή είναι η απάντηση της ΕΕ. Η στρατηγική μας είναι ξεκάθαρη και οι αγορές θα την καταλάβουν".

    Συνεχίζοντας, ο Γάλλος Πρόεδρος τόνισε ότι σήμερα οι 27 συμφώνησαν σε τρία βασικά σημεία. Πρώτον, ότι η Ελλάδα θα κάνει αυτό που πρέπει για να μειώσει το έλλειμμά της. Δεύτερον, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα παρακολουθούν στενά την εφαρμογή του ελληνικού προγράμματος σταθερότητας. Τρίτον, υπάρχει αλληλεγγύη προς την Ελλάδα.

    Συνεχίζοντας ο Ν. Σαρκοζί χαρακτήρισε "θαρραλέα" τα βήματα που έχει κάνει ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Γ. Παπανδρέου και συμπλήρωσε λέγοντας: "Η Ελλάδα ανήκει στην ΕΕ και στην Ευρωζώνη και την στηρίζουμε. Εμμένουμε σε αυτή την ισχυρή πολιτική δήλωση, η οποία δεν αφήνει περιθώρια παρερμηνειών".

    Από τη δική της πλευρά, η Γερμανίδα Καγκελάριος τόνισε ότι είναι απολύτως αναγκαίο η Ελλάδα να εφαρμόσει το πρόγραμμα σταθερότητας και η Γερμανία παρακολουθεί τις εξελίξεις. "Η καλύτερη λύση είναι η Ελλάδα να εφαρμόσει τα μέτρα που έχει εξαγγείλει για την εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών της", τόνισε χαρακτηριστικά η Α. Μέρκελ συμπληρώνοντας ότι οι αγορές θα πρέπει να εμπιστευτούν το πρόγραμμα σταθερότητας της Ελλάδας.

    Στο μεταξύ, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Le Monde, ο κ. Παπανδρέου, δήλωσε ότι ότι "η Ελλάδα έχει ανάγκη από την ψυχολογική και την πολιτική στήριξη της Ευρώπης" αποκλείοντας το ενδεχόμενο οποιασδήποτε προσφυγής στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

    Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι περιμένει από τη Ευρώπη να πει: "Ναι, η Ελλάδα είναι αξιόπιστη, εγγυόμαστε ότι το πρόγραμμά της είναι ρεαλιστικό". Και "εάν συνεχισθεί η κερδοσκοπία, τότε αυτό δεν αποτελεί υπόθεση της Ελλάδας, αλλά της ευρωζώνης και της Ευρώπης. Γίνεται υπόθεση συλλογικής βούλησης για τον έλεγχο της κερδοσκοπίας".

    [02] "Πάρτε μέτρα τόνωσης τώρα"

    Κριτική στον πρωθυπουργό άσκησε σε δηλώσεις του μετά την συνέντευξη Τύπου του κ. Γιώργου Παπανδρέου στις Βρυξέλλες, ο πρόεδρος της ΝΔ κ. Αντώνης Σαμαράς, με αφορμή τα μέτρα για την οικονομία και την ευρωπαική στήριξη της Ελλάδας.

    Ο κ. Σαμαράς θεωρεί θετικό ότι η ευρωπαϊκή στήριξη θωρακίζει τα ελληνικά ομόλογα από τις επιθέσεις των κερδοσκόπων. Πέραν τούτου όμως ασκεί κριτική λέγοντας ότι "καλά θα κάνει ο κ. Παπανδρέου να μη βγάζει εκτός ευθυνών, τόσο το κυβερνητικό παρελθόν του ΠΑΣΟΚ, όσο και τη δική του πρωτοφανή αναβλητικότητα επί τέσσερις μήνες". Ο κ. Σαμαράς ανέφερε ακόμη ότι ο κ. Παπανδρέου δεν είναι ο καταλληλότερος να μιλάει για "αξιοπιστία" και υπευθυνότητα. "Ήταν ανεύθυνη η καταστροφική αντιπολίτευση που άσκησε το κόμμα του. Κι ήταν αναξιόπιστη η προεκλογική του δημαγωγία όταν διακήρυσσε ότι "λεφτά υπάρχουν" κι έταζε στους πάντες τα πάντα" αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Σαμαράς.

    Ο πρόεδρος της ΝΔ όμως άσκησε κριτική και για τα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση λέγοντας ότι αφού καθυστέρησε, τώρα παίρνει μέτρα μόνο για την περιστολή του ελλείμματος και όχι για την τόνωση της αγοράς και δεν δίνει τις απαραίτητες "ανάσες" στήριξης της οικονομίας. Εκτιμά δε ότι χωρίς μέτρα τόνωσης η ύφεση που θα προκύψει θα είναι πολύ βαθιά και τα ελλείμματα δεν θα μειωθούν. "Το μήνυμά μας προς την κυβέρνηση είναι: Πάρτε μέτρα τόνωσης, τώρα" τόνισε ο κ. Σαμαράς.

    Ο πρόεδρος της ΝΔ υποστήριξε ότι το πρόβλημα είναι "να κόψουμε τις σπατάλες. Όχι να κόψουμε από τις ζωτικές ανάγκες. Δυστυχώς, η κυβέρνηση φάνηκε, αρχικά τουλάχιστον, να μην κάνει αυτή τη διάκριση. Να ισοπεδώνει τα πάντα και να κόβει από παντού". Παράλληλα προειδοποίησε ότι "σε μια "Προκρούστεια" περιστολή δαπανών δεν μπορούμε να συναινέσουμε. Διότι δεν περιστέλλει σπατάλες. Ακρωτηριάζει την Οικονομία και τις ζωτικές λειτουργίες της". Τέλος ο κ. Σαμαράς άσκησε κριτική σε ένα ακόμη σημείο των δηλώσεων του πρωθυπουργού: "Η ευκολία με την οποία ο Πρωθυπουργός - λόγω επιτήρησης - ισχυρίζεται ότι "μας αφαιρείται ένα κομμάτι της κυριαρχίας μας", δημιουργεί βαθύτατο προβληματισμό. Προφανώς, δεν αντιλαμβάνεται τη βαρύτητα και τις συνέπειες των λόγων τουβ¦".

    Συνεδρίαση του Διαγραμματειακού της ΝΔ

    Υπό την προεδρία του κ. Αντώνη Σαμαρά, συνεδρίασε το Διαγραμματειακό της ΝΔ.

    Ο αρχηγός της ΝΔ στην εισήγησή του τόνισε ότι «ο πρωθυπουργός δεν παρέλαβε κάποιο "κρυφό" κράτος. Ήξερε ότι αυτό το κράτος έπρεπε να μειώσει τις σπατάλες του και να προσφέρει ανάπτυξη, όμως ο κ. Παπανδρέου προτίμησε την εύκολη λύση: "Ρίξτε τα όλα στο φορολόγουμενο". Αυτό μας είπε. Και δεν καταλαβαίνει ότι έτσι και η αγορά στεγνώνει, και η ανεργία εκτοξεύεται και οι φτωχότεροι θα την πληρώσουν».

    «Λέμε στην κυβέρνηση ότι αν δεν προχωρήσετε στα Α,Β,Γ απαραίτητα μέτρα τότε θα συγκρουστούμε. Θα σας κάνουμε κριτική. Ασκούμε πίεση στην κυβέρνηση να πάρει σωστά μέτρα. Όταν δεν παίρνει σωστά μέτρα ή όταν παίρνει μέτρα ατελή, τότε θα αναλαμβάνει το κόστος. Δεν συγκυβερνούμε», συνέχισε ο κ. Σαμαράς.

    Επεσήμανε πως «το κράτος πρέπει να μειώσει τις σπατάλες και η κυβέρνηση να λάβει μέτρα για τους χαμηλόμισθους και τους χαμηλοσυνταξιούχους, καθώς και να εφαρμόσει μέτρα ρυθμίσεις -«ανάσες» ανάπτυξης για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις γιατί αλλιώς θα εκτιναχθεί η ανεργία στα ύψη».

    Αναφερόμενος στην αντιπολιτευτική τακτική σημείωσε ότι «δεν κάνουμε δομική αντιπολίτευση. Όταν η κυβέρνηση καρκινοβατεί, βάζουμε τη δική μας ατζέντα. Προτείνουμε μέτρα, προτείνουμε λύσεις. Το μοντέλο διακυβέρνησης που λειτούργησε από τη μεταπολίτευση έως σήμερα εξάντλησε τα όριά του. Χρειαζόμαστε μια νέα μεταπολίτευση».

    Ο Α. Σαμαράς ανέφερε επίσης ότι «τελείωσε η εποχή του "αναδιανέμαμε δανεικά σε βάρος των παιδιών μας"» και τόνισε πως «ούτε λαϊκίζουμε στα κεραμίδια, ούτε λουφάζουμε στη γωνία. Παράγουμε πολιτική που είναι χρήσιμη και ωφέλιμη για τους συμπολίτες μας».

    Σχετικά με το ρόλο που πρέπει να διαδραματίσει κάθε γραμματεία της ΝΔ ξεχωριστά, καταθέτοντας συγκεκριμένες προτάσεις και αναδεικνύοντας τα προβλήματα της κοινωνίας και τις λύσεις του, ο αρχηγός της ΝΔ σημείωσε ότι «είμαστε σε μια πολύ δύσκολη περίοδο για όλο τον ελληνικό λαό και ως ΝΔ πρέπει να είμαστε κοντά στον κόσμο, στον απλό πολίτη, δίπλα στην ελληνική οικογένεια».

    Επεσήμανε ότι οι γραμματείες του κόμματος πρέπει να παίξουν σημαντικό ρόλο και πως η ΝΔ μετασχηματίζεται σε ένα κόμμα ριζοσπαστικότερο.

    «Μιλάμε σταράτα», πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας πως «η μεγάλη εκδήλωση της 21ης Φεβρουαρίου θα είναι το σημείο εκκίνησης για την τελική ευθεία προς το 8ο συνέδριο του Ιουνίου που θα οδηγήσει σε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κόμμα της κεντροδεξιάς ανοικτό στην κοινωνία και τους πολίτες».

    [03] Η ατζέντα της ημέρας

  • Συνεδρίαση Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος (09:00:00 Αθήνα)

  • Υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού, Γιώργου Α. Παπανδρέου, θα συνεδριάσει το Υπουργικό Συμβούλιο (11:00:00 Αθήνα)

  • Υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού και Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Γιώργου Α. Παπανδρέου, θα συνεδριάσει το Πολιτικό Συμβούλιο του Κινήματος (15:00:00 Αθήνα).Πριν από την συνεδρίαση θα γίνει κοπή της πίτας του ΠΑΣΟΚ

  • Συνάντηση ΑΝΥΠΞ Δ Δρούτσα με τον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και π΄ροεδρο της ΝΔ Α Σαμαρά (17:30:00 Αθήνα)

    Αθλητική ατζέντα

    Υδατοσφαίριση-Α1 Ανδρών (14η ημέρα) ΝΕ Πατρών-Βουλιαγμένη

    18:00:00 Πάτρα Ελλάδα

    Ποδόσφαιρο-Β΄ Εθνική (21η ημέρα): Αναγέννηση Καρδίτσας-Κέρκυρα

    15:30:00 Καρδίτσα Ελλάδα

    Υδατοσφαίριση-Α1 Γυναικών (8η ημέρα) Γλυφάδα-ΝΕ Πατρών

    16:00:00 Αθήνα Ελλάδα

    21:00:00 Θεσσαλονίκη Ελλάδα

    Χάντμπολ-Κύπελλο γυναικών (Προημιτελικοί) ΠΑΟΚ-ΑΣΕ Ορμή

    21:00:00 Θεσσαλονίκη Ελλάδα

    [04] "Δεσμεύσεις σε βάρος του λαού"

    "Είτε το πακέτο είναι γαλλογερμανικό, είτε είναι του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου οι όροι και οι δεσμεύσεις σε βάρος του λαού θα είναι τα ίδια", τόνισε η κ. Αλέκα Παπαρήγα και πρόσθεσε:

    "Η ΕΕ για λόγους γοήτρου θέλει να εμφανιστεί ότι σώζει αυτή μια χώρα και να μην είναι το ΔΝΤ, αλλά οι όροι είναι οι ίδιοι που σημαίνει ότι θα παρθούν και νέα αντιλαϊκά μέτρα. Είναι βοήθεια για την κερδοφορία και όχι βοήθεια για το λαό. Είναι βοήθεια για την Ελλάδα αλλά όχι για την Ελλάδα των εργαζομένων, αυτό είναι καθαρό. Τώρα αναγκάστηκε ο πρωθυπουργός να πάρει eurofighter, να πάρει τις φρεγάτες, αυξάνει τα εξοπλιστικά έξοδα ενώ είχε πει ότι θα κάνουν μια ορισμένη μείωση".

    ΚΚΕ για την ανεργία

    "Η πραγματική ανεργία θα αυξάνεται ακόμα και αν η κρίση ξεπεραστεί. Αυτό θα είναι ένα από τα αποτελέσματα της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου για την οποία η κυβέρνηση εξαπολύει άγρια επίθεση στο σύνολο των λαϊκών δικαιωμάτων", αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ και προσθέτει:

    "Γιβ αυτό απαιτείται κλιμάκωση της εργατικής πάλης για την απόκρουσή της. Πραγματική προστασία των ανέργων και όχι κουπόνια φιλανθρωπίας για να χρηματοδοτηθούν οι μεγάλοι επιχειρηματίες. Σταθερή δουλειά για όλους με δικαιώματα, 35ωρο, 7ωρο, 5νθήμερο και μείωση των ορίων συνταξιοδότησης. Κατάργηση όλων των μορφών ελαστικής και μερικής εργασίας. Αντεπίθεση για να γίνουν εργατική λαϊκή περιουσία οι μεγάλες επιχειρήσεις".

    [05] "Μείωση βουλευτικής αποζημίωσης"

    Απαντώντας ο Πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ, κ. Γ. Καρατζαφέρης σε ερώτηση δημοσιογράφων αναφορικά με την απόφαση του Προέδρου της Δημοκρατίας ο οποίος ζήτησε να μην εξαιρεθεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας από τις δημοσιονομικές περικοπές, δήλωσε:

    «Η απόφαση του Προέδρου της Δημοκρατίας έπρεπε να αντιμετωπιστεί με περισσότερη γενναιότητα εκ μέρους των βουλευτών. Εγώ επαναφέρω την πρότασή μου, για όσο διαρκεί η κρίση, 50% μείωση της βουλευτικής αποζημίωσης για να μπορούμε να ζητάμε από τον λαό να κάνει τη δική του οικονομία και να δεχθεί τα μέτρα. Επιπλέον, εγώ ως δείγμα καλής θελήσεως, θα επιστρέψω το αυτοκίνητο που μου έχει παραχωρήσει η Βουλή».

    Ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΛΑ.Ο.Σ, κ. Κωστής Αϊβαλιώτης, με αφορμή τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού από τις Βρυξέλλες τόνισε:

    «Από τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού προκύπτουν δύο παρατηρήσεις: Πρώτον, το να κατηγορούμε ο ένας τον άλλο στο εξωτερικό δεν είναι και ό,τι πιο κόσμιο. Δεύτερον, το να κομπορρημονεί κανείς όταν επιβάλλει στη χώρα του τρεις "επιτροπείες" (ΚΟΜΙΣΙΟΝ, Δ.Ν.Τ. και Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα) αποτελεί -τουλάχιστον- αμετροέπεια».

    [06] "Οικονομική κατοχή"

    Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος ΣΥΡΙΖΑ και υπεύθυνος Οικονομικής και Κοινωνικής Πολιτικής του ΣΥΝ, σχολιάζοντας τις εξελίξεις στις Βρυξέλλες για παροχή στήριξης προς την Ελλάδα, υπό την εποπτεία Τριμερούς Επιτροπής για την εφαρμογή του Προγράμματος Σταθερότητας, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

    "Ο ελληνικός λαός έδωσε άλλη εντολή στην κυβέρνηση και όχι για να θέσει τη χώρα υπό ιδιόμορφη οικονομική κατοχή, από την οποία θα προκύψουν μαύρες μέρες για τους εργαζόμενους.

    Η ελπίδα για την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό βρίσκεται στους ενωτικούς αγώνες για μια μεγάλη προοδευτική ανατροπή με στόχο τη δικαιοσύνη και την ανόρθωση της χώρας".


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 12 February 2010 - 5:30:24 UTC