Browse through our Interesting Nodes on Greek Foreign Affairs Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-02-11

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Μέτρα στήριξης των χαμηλόμισθων"
  • [02] Απεργούν 24 Φεβρουαρίου ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ
  • [03] Ανέστειλαν τις κινητοποιήσεις οι αγρότες
  • [04] Εξεταστικές για Ζήμενς-Βατοπέδι
  • [05] Απεργούν σήμερα τα ταξί
  • [06] Ο θερμότερος κόσμος του μέλλοντος θα είναι και πιο... ευωδιαστός!
  • [07] "Σφαγή των δικαιωμάτων"
  • [08] "Φορολογική καταιγίδα"
  • [09] "Αδικα μέτρα"
  • [10] Η αξιοπιστία των στοιχείων
  • [11] Αιματηρή χρονιά
  • [12] Στο έλεος της κακοκαιρίας

  • [01] "Μέτρα στήριξης των χαμηλόμισθων"

    Υπό την προεδρία του κ. Αντώνη Σαμαρά, συνεδριάζει σήμερα το Διαγραμματειακό της ΝΔ.

    Ο εκπρόσωπος της ΝΔ Πάνος Παναγιωτόπουλος δήλωσε πως τα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση θα στεγνώσουν την αγορά και θα πλήξουν τους χαμηλόμισθους και τους χαμηλοσυνταξιούχους.

    «Γιβαυτό η ΝΔ ζητά από την κυβέρνηση να πάρει συγκεκριμένα μέτρα και να εφαρμόσει ρυθμίσεις για τη στήριξη του πραγματικού εισοδήματος των χαμηλόμισθων και των χαμηλοσυνταξιούχων», τόνισε και επεσήμανε ότι υπάρχει άμεση ανάγκη να ληφθούν τα αναπτυξιακά μέτρα - ανάσες, τα οποία "ζητά ο πρόεδρος της ΝΔ για να ενισχυθεί η οικονομική δραστηριότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και για να αποφύγουμε την εκτίναξη της ανεργίας σε δυσθεώρητα ύψη».

    [02] Απεργούν 24 Φεβρουαρίου ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ

    Με 24ωρη γενική πανεργατική πανελλαδική απεργία στις 24 Φεβρουαρίου κλιμακώνουν τα συνδικάτα την απάντησή τους στα πρόσφατα κυβερνητικά μέτρα, μετά την ανακοίνωση από τον πρόεδρο της ΑΔΕΔΥ Σπύρο Παπασπύρο, ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι θα συμμετάσχουν στη γενική απεργία που έχει ήδη κηρύξει η ΓΣΕΕ στις 24.2.

    Η απόφαση αυτή αναμένεται να επικυρωθεί σήμερα από το Γενικό Συμβούλιο της ΑΔΕΔΥ. Στο μεταξύ, με πολύ μεγάλη συμμετοχή πραγματοποιήθηκε χθες η 24ωρη απεργία της ΑΔΕΔΥ, ενώ και η απεργιακή συγκέντρωση των δημοσίων υπαλλήλων και το συλλαλητήριό τους ξεπέρασε τις προσδοκίες σε σύγκριση με τις προηγούμενες κινητοποιήσεις της ΑΔΕΔΥ, αλλά και τις δυσκολίες που δημιουργούσε ο κακός καιρός.

    Το προεδρείο της ΑΔΕΔΥ συναντάται το μεσημέρι με τον υπουργό Οικονομικών Γ.Παπακωνσταντίνου και τον υπουργό Εργασίας Ανδρέα Λοβέρδο για το ασφαλιστικό.

    Ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Σπύρος Παπασπύρος, μιλώντας για τα κυβερνητικά μέτρα έκανε λόγο για ακραίες νεοφιλελεύθερες συνταγές και κάλεσε τους συνδικαλιστές, να οργανώσουν τις αντιδράσεις με βασική μέθοδο την ενότητα των εργαζομένων στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα και στόχο την ανατροπή αυτής της πολιτικής.

    Μιλώντας στην απεργιακή συγκέντρωση ο αναπληρωτής πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γ. Γαβρίλης, έκανε λόγο για ευθύνες της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ που οδήγησαν στην απουσία των σωματείων του ιδιωτικού τομέα από το σημερινό πρώτο αγωνιστικό ραντεβού για την ανακοπή του κυβερνητικού προγράμματος, ενώ κάλεσε τους εργαζόμενους να δώσουν μαζικά το παρών στο δεύτερο ανάλογο ραντεβού στις 24 Φεβρουαρίου.

    Ακολούθησε ένα μαζικό συλλαλητήριο από την πλατεία Κλαυθμώνος μέχρι τη Βουλή, όπου το προεδρείο της ΑΔΕΔΥ παρέδωσε στα πολιτικά κόμματα το ψήφισμα με τα αιτήματα των εργαζομένων στο δημόσιο. Αξίζει να σημειωθεί, η παρουσία στο απεργιακό συλλαλητήριο πολλών ξένων μέσων ενημέρωσης που όπως φαίνεται παρακολουθούν στενά τις αντιδράσεις των Ελλήνων εργαζομένων απέναντι σε ένα πρόγραμμα που κατά πολλούς θεωρείται πιλότος και για την εφαρμογή ανάλογων πολιτικών σε άλλες χώρες της ΕΕ.

    Αξίζει επίσης να σημειωθεί, ότι την ίδια ώρα, απεργιακή συγκέντρωση πραγματοποιούσαν στο Σύνταγμα συνδικαλιστές και σωματεία που πρόσκεινται στο ΠΑΜΕ.

    [03] Ανέστειλαν τις κινητοποιήσεις οι αγρότες

    Ύστερα από 20 και πλέον ημέρες έπεσε η αυλαία για τις αγροτικές κινητοποιήσεις στο νομό Λάρισας και τη Θεσσαλία γενικότερα. Από χθες το μεσημέρι άρχισε η αποχώρηση των γεωργικών μηχανημάτων από τα μπλόκα Μικροθηβών Πλατυκάμπου και Τυρνάβου, ενώ ύστερα από σύσκεψη στον κόμβο της Νίκαιας, αποφασίστηκε η συντεταγμένη αποχώρηση των τρακτέρ σήμερα και από το συγκεκριμένο σημείο.

    Σε γενικές γραμμές, οι αγρότες εκφράζουν την απογοήτευσή τους από την αντιμετώπιση που είχαν τόσο εκ μέρους της αρμόδιας υπουργού όσο και της κυβέρνησης γενικότερα, ενώ μιλούν για αναστολή των κινητοποιήσεων και δίνουν ραντεβού στο Κιλελέρ όπου φέτος θα εορταστεί η 100ή επέτειος.

    Σε ό,τι αφορά ειδικότερα τους αγρότες του μπλόκου της Νίκαιας, μιλούν και για νέες μορφές αγώνα μαζί με τους εργαζόμενους, ενώ χθες συμμετείχαν δυναμικά και στις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας του ΠΑΜΕ.

    Ένταση μεταξύ αγροτών και ανδρών της αστυνομικής Διεύθυνσης Σερρών σημειώθηκε τα μεσάνυχτα στον μεθοριακό σταθμό του Προμαχώνα.

    Αιτία στάθηκε η απόφαση των αγροτών να αποκλείσουν και τη διέλευση των ΙΧ οχημάτων από και προς τον Προμαχώνα, παρά τις προηγούμενες εξαγγελίες τους για άνοιγμα των συνόρων και για τα φορτηγά.

    Σύμφωνα με τις καταγγελίες του μέλους της συντονιστικής επιτροπής των αγροτών Στέργιο Λίτο, άνδρες της Αστυνομικής Διεύθυνσης Σερρών ενεπλάκησαν με τους αγρότες, εισβάλλοντας στις πλαστικές υποτυπώδεις παράγκες τους.

    Εξάλλου και ο πρόεδρος των Αδέσμευτων Αγροτών Βισαλτίας, Παύλος Αραμπατζής, κατήγγειλε ότι δέχθηκε επίθεση από αστυνομικούς, ενώ δήλωσε ότι στο περιστατικό ήταν «παρών» και ο Αστυνομικός Διευθυντής Σερρών, Νίκος Ρίζος, ο οποίος, όπως είπε ο κ. Αραμπατζής, προσπάθησε να επιβάλει την τάξη και να αποτρέψει την εμπλοκή.

    Από τη μεριά του, ο Διευθυντής της Αστυνομικής Διεύθυνσης Σερρών, Νίκος Ρίζος, ο οποίος βρισκόταν από νωρίς στον Προμαχώνα, διέψευσε το περιστατικό της εμπλοκής.

    Τα σύνορα τελικά παρέμειναν και παραμένουν κλειστά, χωρίς να επιτρέπεται η διέλευση ούτε των ΙΧ αυτοκινήτων ούτε και των φορτηγών.

    [04] Εξεταστικές για Ζήμενς-Βατοπέδι

    Παράνομες χρηματοδοτήσεις των δύο μεγάλων κομμάτων από την εταιρεία Siemens από τις αρχές της δεκαετίας του β90, κατήγγειλε εξεταζόμενη από την εξεταστική επιτροπή της Βουλής που ερευνά την υπόθεση η δημοσιογράφος Αριστέα Μπουγάτσου.

    Μίλησε για τεράστιο και δαιδαλώδες κύκλωμα που χρησιμοποιούσε η εταιρεία με την αξιοποίηση εταιριών επικοινωνίας, διαφημιστών, χρηματιστηριακών εταιριών, δημοσιογράφων, ιδρυμάτων και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων.

    Κατά την ίδια την μάρτυρα, μήτρα του σκανδάλου ήταν η σύμβαση 8002 για την ψηφιοποίηση του ΟΤΕ και ο νόμος 2446/96 που εξασφάλισε στις εταιρείες Siemens και Intracom προνομιακές προγραμματικές συμβάσεις χωρίς διαγωνισμούς που έφθασαν για μεν την πρώτη συνολικά στα 885 εκ. ευρώ από το 1997 ως το 2004, για δε τη δεύτερη τα 1,2 δισ.

    Ο κος Χριστοφοράκος, τόνισε η δημοσιογράφος, συνέχισε αναλαμβάνοντας την εταιρεία μια πρακτική δεκαετιών με πληρωμές υπηρεσιακών παραγόντων και πολιτικών την ίδια περίοδο που υπογράφονταν συμβάσεις με διάφορους οργανισμούς του Δημοσίου.

    Κατά τη μάρτυρα τα χρήματα δίδονταν με τη μορφή χορηγιών, προς διαφημιστές δημοσιογράφους, το Μέγαρο Μουσικής και Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, αναφέροντας χαρακτηριστικά την «Αλληλεγγύη» και την "Action Aid" επικεφαλής της οποίας είναι η Αλεξάνδρα Μητσοτάκη.

    Η μάρτυρας επικαλέσθηκε καταθέσεις και μαρτυρία του Μιχάλη Χριστοφοράκου στη Γερμανία για ένα εκατομμύριο ευρώ κατατεθειμένο στην Ελβετία, πέραν του ενός εκατομμυρίου μάρκων που παραδέχθηκε ότι πήρε ο Θεόδωρος Τσουκάτος.

    Πρόκειται, όπως είπε η μάρτυρας, για ποσό που κατατέθηκε σε δύο λογαριασμούς των 600.000 και 400.000 ευρώ και τους οποίους ζήτησαν όπως ισχυρίστηκε ο Χριστοφοράκος, στελέχη του ΠΑΣΟΚ να μείνουν στην Ελβετία, αλλά να τους διαχειριστεί ο κος Τσουκάτος.

    Παράλληλα όμως η μάρτυρας επικαλέστηκε δική της έρευνα, από την οποία προέκυψε ότι οι διαχειριστές των μαύρων ταμείων γνωστοποίησαν καταθέσεις την περίοδο 1990-1994 στη λιβεριανή εξωχώρια εταιρεία MAYO που έχει συνδεθεί με «μαύρες χρηματοδοτήσεις» στο κόμμα της ΝΔ και διερωτήθηκε, γιατί ο ανακριτής Νικόλαος Ζαγοριανός, αν και είχε στοιχεία για τους λογαριασμούς του πρώην υπουργού Αναστάσιου Μαντέλη ταυτόχρονα με της λιβεριανής off shore δεν έλεγξε τη δεύτερη υπόθεση.

    Εκτός αυτού η κα Μπουγάτσου επικαλούμενη μαρτυρίες στελεχών της Siemens Γερμανίας τόνισε ότι γνώριζαν εκ των προτέρων τις προθέσεις της κυβέρνησης της ΝΔ το 2004 να φέρει νόμο με τον οποίο θα επέτρεπε τον επαναπατρισμό κεφαλαίων έναντι φορολογίας 3% (3259/04) και έτσι μόλις ψηφίστηκε κατατέθηκαν 20,9 εκ ευρώ στο κατάστημα της Σοσιετέ Ζενεράλ στην Κηφισιά προκειμένου να γίνονται οι «μαύρες πληρωμές».

    «Ακόμη και το 2007 που είχε αρχίσει η διερεύνηση της υπόθεσης πολιτικοί από τα δύο μεγάλα κόμματα, ζητούσαν χρήματα», είπε η μάρτυρας επικαλούμενη την κατάθεση Χριστοφοράκου.

    Ταυτόχρονα σημείωσε ότι το ημερολόγιο του άλλοτε ισχυρού άνδρα της Siemens είναι μεν αξιόπιστο, λείπουν όμως κομμάτια του, αφού όπως είχε ισχυριστεί ο Χριστοφοράκος «δεν ήθελε να δημιουργήσει προβλήματα σε φίλους του, παρβ ότι δεν του στάθηκαν».

    Μάλιστα η μάρτυρας είπε ότι υπήρχε ολόκληρο λογιστικό σύστημα, ώστε να παρουσιάζονται οικοσκευές-δώρα ως πληρωμένα από πολιτικούς, ενώ πληρώνονταν από τον ίδιο το Χριστοφοράκο.

    Η κατάθεση της κας Μπουγάτσου θα συνεχιστεί αύριο, όμως μείζον θέμα ανακύπτει από την αργοπορία της Δικαιοσύνης να αποστείλει στη Βουλή τους πλήρεις φακέλους των δικογραφιών που έχουν σχηματιστεί, αλλά και των στοιχείων των δικογραφιών από τη Γερμανία, με μόνη εξαίρεση την πειθαρχική και ποινική δίωξη κατά του ανακριτού Ζαγοριανού.

    «Η εικαζόμενη βούληση από πλευράς των λειτουργών της Δικαιοσύνης είναι στη φάση αυτή να παραπέμψει στις καλένδες την υπόθεση», τόνισε σε υψηλούς τόνους ο πρόεδρος της επιτροπής κ. Σ. Βαλυράκης που πρότεινε και εγκρίθηκε τελικώς ομόφωνη διαμαρτυρία για τις απαράδεκτες καθυστερήσεις.

    Κατά τον κ.Βαλυράκη, είναι η πρώτη και τελευταία προειδοποίηση που κάνει η επιτροπή πριν τη λήψη πειθαρχικών ή και άλλων μέτρων. Ταυτόχρονα απεστάλη επιστολή προς τον υπουργό Δικαιοσύνης.

    Σε ερώτηση αν είναι δικαιολογημένες ενστάσεις ότι δεν μπορεί να δίδεται ανακριτικό υλικό ο κ. Βαλυράκης τόνισε ότι «με βάση το εθνικό και δημόσιο συμφέρον κανένας νόμος δεν μπορεί να απαγορεύσει την πρόσβαση της επιτροπής στις δικογραφίες».

    Για το Βατοπέδι

    Το υπόλοιπο της ποινικής δικογραφίας της υπόθεσης της Μονής Βατοπεδίου, καθώς και την ποινική δικογραφία της πρώην προέδρου του Πρωτοδικείου Ροδόπης, Μαρίας Ψάλτη, (που καθυστέρησε να εκδώσει την καταδικαστική, για την Μονή, απόφαση) αποφάσισε να ζητήσει η Επιτροπή της Βουλής που διερευνά το σκάνδαλο.

    Κατά την σημερινή συνεδρίασή της, η Επιτροπή εξέλεξε πρόεδρο τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Μανώλη Μπεντενιώτη και αποφάσισε ομόφωνα, οι εργασίες της να διεξαχθούν αμισθί για τους βουλευτές. Κατά τη συζήτηση του πλαισίου εργασιών της, αποφασίστηκε η Επιτροπή να κινηθεί κυρίως προς τις κατευθύνσεις της πορείας του χρήματος που διακινήθηκε προς και από την Μονή, καθώς και της αναζήτησης των ευθυνών, για την μη επιστροφή στο Δημόσιο, του συνόλου των ακινήτων που παραχωρήθηκαν στην Μονή αντί της λίμνης Βισθωνίδας.

    Κατά την ανάληψη των καθηκόντων του, ο κος Μπεντενιώτης, ανέφερε μεταξύ άλλων, πως «η τιμή του πολιτικού κόσμου, η αξιοπρέπεια, αλλά και η αξιοπιστία του, θα κριθούν από τον τρόπο και τις εργασίες της Επιτροπής μας, ώστε να προκύψει ένα αντικειμενικό αποτέλεσμα από την διερεύνηση της υπόθεσης».

    «Ο πολιτικός κόσμος της χώρας, δεν μπορεί να σηκώσει την κατηγορία της «συγκάλυψης» και της αδιαφορίας. Πιστεύω ότι όλοι θα σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων» ανέφερε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της Επιτροπής.

    [05] Απεργούν σήμερα τα ταξί

    Σε 24ωρη απεργία κατέρχονται σημερα και συγκεκριμένα από τις 5 τα ξημερώματα της Πέμπτης έως και τις 5 τα ξημερώματα της Παρασκευής, οι ιδιοκτήτες των ΤΑΞΙ, ύστερα από απόφαση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αυτοκινητιστών και του Συνδικάτων Αυτοκινητιστών Ταξί Αττικής (ΣΑΤΑ).

    Οι αυτοκινητιστές διαμαρτύρονται για τις φορολογικές ρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση και οι οποίες, όπως ισχυρίζονται οι ίδιοι δημιουργούν στον κλάδο μια σειρά από νέα προβλήματα και καθιστούν τη λειτουργία του επαγγέλματος πιο δύσκολη έως και αδύνατη.

    Με ανακοίνωσή της η διοίκηση του Συνδικάτου καλεί τους αυτοκινητιστές ταξί της Αθήνας να πάρουν μέρος στην συγκέντρωση αύριο το πρωί στο θέατρο "Περοκέ".

    [06] Ο θερμότερος κόσμος του μέλλοντος θα είναι και πιο... ευωδιαστός!

    Η κλιματική αλλαγή θα έχει, εκτός των άλλων αρνητικών συνεπειών, και μια μάλλον απρόσμενη και καλοδεχούμενη παρενέργεια: θα κάνει τη φύση γύρω μας πιο ευωδιαστή από αρώματα, σύμφωνα με μια νέα ισπανο-γαλλική επιστημονική έρευνα.

    Καθώς αυξάνεται συνεχώς το διοξείδιο του άνθρακα στην ατμόσφαιρα του πλανήτη μας και η θερμοκρασία ανεβαίνει, προκαλώντας μια σειρά από μεταβολές (στις χρήσεις της γης, στα ποσοστά βροχής, στην κατανομή του νερού κ.α.), τα φυτά θα εκλύουν μεγαλύτερες ποσότητες αρωματικών χημικών ουσιών, που αποκαλούνται "βιογενετικές πτητικές οργανικές ενώσεις". Η αυξημένη έκλυση αυτών των ουσιών, με τη σειρά της, θα επηρεάσει τον τρόπο που τα φυτά αλληλεπιδρούν μεταξύ τους και αμύνονται απέναντι στα έντομα και τα παράσιτα.

    Η έρευνα, υπό τον καθηγητή Γιόζεπ Πενουέλας του Αυτόνομου Πανεπιστημίου της Βαρκελώνης και τον δρα Μισέλ Στοντ του Κέντρου Λειτουργικής Οικολογίας και Εξέλιξης στο Μονπελιέ της Γαλλίας, η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό "Trends in Plant Science" (Τάσεις στην Επιστήμη των Φυτών), σύμφωνα με το BBC, επισημαίνει ότι ήδη ο κόσμος μας γίνεται πιο ευωδιαστός, καθώς τα φυτά κιόλας έχουν αρχίσει να εκλύουν περισσότερες από αυτές τις αρωματικές ενώσεις.

    "Η αύξηση (των ουσιών) είναι εκθετική", σύμφωνα με τον Πενουέλας. "Μπορεί να έχει υπάρξει αύξηση ήδη 10% κατά τα τελευταία 30 χρόνια και μπορεί οι ουσίες αυτές να αυξηθούν ακόμα κατά 30 - 45% τις επόμενες δεκαετίες, καθώς προβλέπεται άνοδος της θερμοκρασίας κατά δύο έως τρεις βαθμούς Κελσίου".

    Οι βιογενετικές πτητικές οργανικές ουσίες (BVOCs) εκλύονται συνεχώς από τα φυτά στην ατμόσφαιρα και περιλαμβάνουν μια ποικιλία χημικών ενώσεων, που διαφέρουν μεταξύ τους στο μέγεθος, τις ιδιότητες και την προέλευση (ισοπρένιο, μονοτερπένιο, καρβονύλια, οξέα, αλκοόλες κ.α.). Όλες αυτές οι ουσίες παίζουν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη και στο μεταβολισμό των φυτών, στην επικοινωνία μεταξύ τους, στην αναπαραγωγή και στην άμυνά τους έναντι των εξωτερικών εχθρών. Από τις περιβαλλοντικές συνθήκες εξαρτάται η ποσότητα και το είδος των εκλυόμενων ουσιών -και εδώ έρχεται να παίξει το ρόλο του το "φαινόμενο του θερμοκηπίου" λόγω της κλιματικής αλλαγής.

    Μέχρι τώρα το ζήτημα της επίπτωσης της ανόδου της θερμοκρασίας στις εκπομπές πτητικών αρωματικών ουσιών από τα φυτά είχε παραγνωριστεί.Η νέα μελέτη για πρώτη φορά μελέτησε εκτεταμένα το ζήτημα και καλεί τους ερευνητές να προχωρήσουν σε νέες μακροπρόθεσμες μελέτες για το θέμα.

    Κείμενο: Π. Δρακόπουλος

    [07] "Σφαγή των δικαιωμάτων"

    «Μην δίνετε δεκάρα σε αυτά που σας λένε. Για τη σωτηρία των τραπεζιτών, των βιομηχάνων, των μεγαλοεμπόρων ενδιαφέρονται. Αν οι εργαζόμενοι δεν καταφέρουν να σπάσουν αυτή την καταιγίδα των μέτρων, αν συμμορφωθούν στα κελεύσματα της κυβέρνησης, σε ένα χρόνο θα έρθουν ακόμα χειρότερα δήλωσε η γγ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, η οποία συμμετείχε στην απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στο Σύνταγμα.

    «Φράγμα λοιπόν στα μέτρα, ξεσηκωμός, συνεχής αγώνας, γιατί τα χτυπήματα έρχονται και με το φορολογικό και με την κοινωνική ασφάλιση. Ας μην τους αφήσουμε δίοδο. Μην τους πιστέψετε. Γυρίστε τους την πλάτη» τόνισε η κα Παπαρήγα.

    Εξάλλου σε ανανακοίνωσή του το ΚΚΕ, για τη "βοήθεια" της ΕΕ στην Ελλάδα τονίζει: "Όπως χθες η ΕΕ στήριξε το αντεργατικό έργο όλων των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ - ΝΔ, έτσι και σήμερα στηρίζει με κάθε μέσο και τρόπο την επιχειρούμενη από την κυβέρνηση σφαγή των εργατικών - λαϊκών δικαιωμάτων. Αυτή είναι η βοήθεια της λυκοσυμμαχίας των ευρωπαϊκών μονοπωλίων και των κομμάτων τους.

    Σε άλλη ανακοίνωσή του για τη συνάντηση Παπανδρέου-Σαρκοζί, αναφέρε: "Η αγορά από τη Γαλλία έξι φρεγατών που θα κοστίσει πάνω από 2,5 δισ. ευρώ αποτελεί μόνο ένα στοιχείο που δείχνει γιατί «δεν υπάρχουν χρήματα» για τους εργαζόμενους και τους φτωχούς αγρότες, γιατί η κυβέρνηση κήρυξε πόλεμο σε βάρος του λαού με τη στήριξη της ΕΕ καθώς και τι είδους «βοήθεια» και με ποια ανταλλάγματα προσδοκά από τις πιο ισχυρές χώρες η κυβέρνηση".

    [08] "Φορολογική καταιγίδα"

    "Πολλά από τα μέτρα που ανακοινώνονται τώρα απ΄ την κυβέρνηση είναι γραμμένα στο πρόγραμμα μας του 2003. Άρα δεν υπάρχει λόγος να εναντιωθώ σ΄ αυτά. Θα χάιδευα αυτιά αν πήγαινα αντίθετα στα μέτρα που ανακοινώθηκαν για το ασφαλιστικό. Να προστατευθεί η γυναίκα, να προστατευτούν άλλες ομάδες αλλά με μία άρνηση στο νομοσχέδιο δεν προστατεύουμε το κράτος. Προστατεύοντας πρώτα το κράτος έχουμε έδαφος ανάπτυξης ζωής και ιδεών. Μετά μπορούμε να ασχοληθούμε με τις επιμέρους ομάδες. Δεν πριονίζεις το κλαδί που κάθεσαι πάνω του", τόνισε ο κ. Γ. Καρατζαφέρης σε συνέντευξή του στον ρ/σ Αθήνα 98.4, σχετικά με το ασφαλιστικό.

    Ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. τόνισε ότι «σε έναν γενικό κορμό τα μέτρα της κυβέρνησης κινούνται προς την σωστή κατεύθυνση. Ο κάθε σοβαρός αναλυτής θα συμφωνούσε, ίσως με κάποιες διαφορετικές προτάσεις. Μόνο οι αιθεροβάμονες και οι λαϊκιστές δημιουργούν φασαρία».

    Σχετικά με την πρότασή του για τον επαναπατρισμό κεφαλαίων, ο κ. Καρατζαφέρης, είπε: "Τα λεφτά που έρχονται απ΄ το εξωτερικό να νομιμοποιούνται και να μην φορολογούνται. Με αυτό τον τρόπο ο κάτοχος που έχει τα λεφτά και κάθονται έχει σαν κίνητρο για να φέρει τα λεφτά στην Ελλάδα το αφορολόγητο των τόκων. Η κυβέρνηση όμως τον φορολογεί με 5%. Παίρνουν μια ωραία πρόταση και την χαλάνε όπως χαλάσανε και την πρόταση μου για τους ημιυπαίθριους"».

    Μιλώντας για τον κ. Σαμαρά, ανέφερε ότι "προσπαθεί να βρει το δρόμο του. Έχει ένα λόγο διαφορετικό απ΄ αυτό που είχε όταν ήταν στην ΠΟΛ.ΑΝ. Νομίζω ότι τώρα ο λόγος του μπορεί να χαρακτηριστεί ως "φοβικός". Το κόμμα του είναι τριπολικό. Αποτελείται από τους δικούς του, τους Μητσοτακικούς και τους Καραμανλικούς που λένε "δεν μας προστατεύεις όσο πρέπει". Γι΄ αυτό είναι κάπως μουδιασμένος. Το θέμα είναι πως θα ικανοποιήσει τον Καραμανλή σε δύο ανοικτές περιπτώσεις και μετά το ξύπνημα που έφερα εγώ στη Καραμανλική πλευρά λέγοντας τους ότι τους έχουν στήσει παιχνίδι. Αυτή τη στιγμή ο Καραμανλής αισθάνεται ότι δεν προστατεύεται επαρκώς μέσα στις επιτροπές».

    Τέλος, μιλώντας για τη Ζήμενς, τόνισε ότι "αν θα θέλαμε να είμαστε σοβαροί και υπεύθυνοι από τη στιγμή που αποφασίστηκε να γίνουν εξεταστικές επιτροπές -ελπίζω όχι για τα μάτια του κόσμου- θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι με τα ονόματα που εμπλέκονται σε όλες τις υποθέσεις των σκανδάλων φτάνουμε βιβλίο ίσο σε πάχος με τον Χρυσό Οδηγό".

    Εξάλλου, σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος δήλωσε:«Όσο δίνουμε να καταλάβουν στην Ευρώπη ότι το αδιέξοδο της Ελληνικής οικονομίας είναι δικό της πρόβλημα, τόσο τα Όργανα της Ε.Ε. θα αναλαμβάνουν τις ευθύνες που τους αναλογούν. Μπορούμε και καλύτερα, μπορούμε και περισσότερα αρκεί να μην περιοριζόμαστε σε αμυντική και παθητική επιχειρηματολογία».

    Ο κ. Αϊβαλιώτης αναφερόμενος στη φορολογική πολιτική είπε: Η φορολογική καταιγίδα απομακρύνει όχι μόνο την ανάπτυξη, αλλά και την ελπίδα ανάπτυξης...»

    [09] "Αδικα μέτρα"

    «Τα μέτρα της κυβέρνησης είναι κοινωνικά άδικα και αναποτελεσματικά. Οδηγούν σε μια μεγάλη αναδιανομή του πλούτου εις βάρος των μεσαίων και των κατώτερων οικονομικών στρωμάτων. Είναι μέτρα, τα οποία θα ανατραπούν. Δε μπορεί να τα δεχτεί η ελληνική κοινωνία» δήλωσε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, προεσερχόμενος στην απεργιακή συγκέντρση της ΑΔΕΔΥ, στην Αθήνα.

    Ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι την κρίση «πρέπει να την πληρώσουν αυτοί που τη δημιούργησαν. Αυτοί που κέρδιζαν και συνεχίζουν να κερδίζουν. Αυτοί που χρωστάνε δισεκατομμύρια στα ασφαλιστικά ταμεία, φοροδιαφεύγουν και τώρα θέλουν να νομιμοποιήσουν τα κέρδη, τα οποία μετέφεραν στο εξωτερικό, με τις ρυθμίσεις που κάνει η κυβέρνηση».

    «Την κρίση να την πληρώσουν οι τραπεζίτες, οι εφοπλιστές, οι βιομήχανοι και όχι οι χαμηλοσυνταξιούχοι, οι χαμηλόμισθοι, οι δημόσιοι υπάλληλοι των 1000 και 1500 ευρώ» τόνισε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ.

    [10] Η αξιοπιστία των στοιχείων

    «Υπάρχει ένα ζήτημα Ένορκης Διοικητής Εξέτασης, υπάρχει ένα ζήτημα εισαγγελέα, υπάρχει ένα ζήτημα εξεταστικής επιτροπής» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου με αφορμή τη συζήτηση της Έκθεσης της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για την Αξιοπιστία των Δημοσιονομικών Στοιχείων, από την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή. «Με βάση αυτή τη συζήτηση, εγώ θα κάνω εισήγηση στην κυβέρνηση και θα πάρουμε τις αποφάσεις μας για τα επόμενα βήματα. Να είστε σίγουροι ότι όποια απόφαση λάβουμε έχει ένα και μόνο γνώμονα, να αποκαταστήσουμε την αξιοπιστία των (στατιστικών) στοιχείων απέναντι στον Έλληνα πολίτη, στους Ευρωπαίους εταίρους μας και στις διεθνείς αγορές» είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου.

    Νωρίτερα, θέμα σύστασης εξεταστικής επιτροπής για τα ελληνικά στατιστικά στοιχεία που εστάλησαν στην ΕΕ, είχαν θέσει βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, ο βουλευτής του ΛΑΟΣ Μ. Βορίδης και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Π. Λαφαζάνης. Από την πλευρά του, ο πρώην υπουργός Οικονομίας & Οικονομικών Ι. Παπαθανασίου ξεκαθάρισε ότι επί των ημερών του δεν υπήρξε καμία απολύτως παρέμβαση στη Στατιστική Υπηρεσία, ότι τα μέτρα που είχε προγραμματίσει η κυβέρνηση της ΝΔ δεν θα επέτρεπαν την αύξηση του ελλείμματος στο τέλος του 2009, ενώ σημείωσε ότι από το αυξημένο κατά 2% έλλειμμα που παρουσίασε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ στην Ευρωστατ, η τελευταία αποδέχθηκε μόνο το 0,6%.

    Για την έκθεσή τους, ενημέρωσαν την επιτροπή Οικονομικών υποθέσεων της Βουλής, οι κ.κ. Β. Μανεσιώτης (της Τραπέζης της Ελλάδος) και Στ. Μπαλφούσια (του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών). Αναφερόμενος στα αμφισβητούμενα στοιχεία για τα χρέη των νοσοκομείων και της ΕΣΥΕ, και τις συναντήσεις που είχε με την γενική διευθύντρια του υπουργείου Υγείας και με έναν εκ των τεσσάρων υπευθύνων στη διεύθυνση Λογαριασμών της Στατιστικής Υπηρεσίας, ο κ. Μανεσιώτης είπε ότι η πρώτη του ανέφερε ότι «της ζητήθηκε να εξυπηρετήσει μια κατάσταση», και ο δεύτερος ότι «έλαβε εντολή, όχι από την άμεση ηγεσία του» στη διεύθυνση. Η, δε, κα Μπαλφούσια δεν δέχθηκε τις αιχμές του βουλευτή της ΝΔ Μ. Κεφαλογιάννη για το διορισμό της επιτροπής από τον υπουργό Οικονομικών. Προταθήκαμε από τους φορείς μας, δεν θίξαμε θέμα πολιτικών ευθυνών και δεν μεταχειριστήκαμε διαφορετικά τις περιόδους διακυβέρνησης ΠΑΣΟΚ και ΝΔ είπε η κ. Μπαλφούσια. Επισήμανε ακόμα ότι η Ευρωστάτ δεν έχει πραγματοποιήσει μεθοδολογικές επισκέψεις σε άλλη χώρα πλην της Ελλάδας.

    Σε παρέμβασή του, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρης ζήτησε, τα πρακτικά της συζήτησης στην κοινοβουλευτική επιτροπή να τεθούν στη διάθεση του εισαγγελέα και «εάν πράγματι εμπλέκονται υπουργοί, θα έρθει το θέμα στη Βουλή».

    Εξάλλου, ο βουλευτής του ΚΚΕ Ν. Καραθανασόπουλος είπε ότι η αντιπαράθεση ΠΑΣΟΚ - ΝΔ είναι άγονη σε σχέση με την αναξιοπιστία των μεγεθών, από τη στιγμή που υπάρχει μεταξύ τους συναίνεση στην επίθεση απέναντι στα λαϊκά στρώματα. Να αποδοθούν ευθύνες, αλλά να μην πληρώσει τα σπασμένα η τελευταία τρύπα του ζουρνά είπε ο κ. Καραθανασόπουλος.

    [11] Αιματηρή χρονιά

    Το 2009 ήταν η πιο φονική χρονιά της δεκαετίας για τους δημοσιογράφους σε όλο τον κόσμο, ενώ το Ιράν σπάει το ρεκόρ με τους περισσότερους φυλακισμένους δημοσιογράφους, αναφέρει το Διεθνές Ινστιτούτο Τύπου (IPI) στην ετήσια έκθεσή του.

    Συνολικά 110 δημοσιογράφοι σκοτώθηκαν τον περασμένο χρόνο κατά τη διάρκεια άσκησης του επαγγέλματός τους, ο μεγαλύτερος αριθμός που έχει καταγραφεί από το 2000, επισημαίνει το IPI.

    Μόνο το Νοέμβριο το IPI κατέγραψε τον θάνατο 30 δημοσιογράφων σε μία επίθεση που έγινε κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας στο νότια των Φιλιππίνων.

    "Ενώ το πέρασμα στη νέα χιλιετία συνοδευόταν με μεγάλη πρόοδο της τεχνολογίας, όταν αναφερόμαστε σε επί τούτου δολοφονίες δημοσιογράφων επειδή ασκούν το επάγγελμά τους είμαστε ακόμα βουτηγμένοι στη βαρβαρότητα", υπογραμμίζει ο συντάκτης της έκθεσης Αντονι Μιλς.

    Σύμφωνα με τον Μιλς τη δεκαετία που πέρασε εμφανίστηκε μία νέα τάση να γίνονται στόχο επί τούτου οι δημοσιογράφοι σε ζώνες συγκρούσεων, όπως στο Ιράκ, στο Αφγανιστάν και στο Πακιστάν.

    Οι Φιλιππίνες είναι η πιο επικίνδυνη χώρα για τους δημοσιογράφους με 38 δημοσιογράφους να έχουν σκοτωθεί το 2009. Ακολουθεί το Μεξικό (11 θάνατοι) και η Σομαλία (9 θάνατοι), ενώ στην πέμπτη θέση βρίσκονται το Πακιστάν, η Κολομβία, η Ρωσία και η Ονδούρα.

    Οσον αφορά το Ιράν το IPI επισημαίνει ότι η χώρα ήταν "το 2009 το νούμερο ένα παγκοσμίως στην φυλάκιση δημοσιογράφων, με περισσότερους από 100 ρεπόρτερ και μπλόγκερ να φυλακίζονται μετά τις προεδρικές εκλογές του Ιουνίου". "Στο τέλος της χρονιάς δεκάδες δημοσιογράφοι κρατούνται ακόμα στις ιρανικές φυλακές περιμένοντας να δικαστούν".

    Το IPI κατηγορεί την Τεχεράνη για λογοκρισία επειδή απαγόρευσε εκδόσεις και ιστότοπους, απέλασε ξένους δημοσιογράφους, αλλά και εξαιτίας των "άδικων δικών και των βασανιστηρίων".

    [12] Στο έλεος της κακοκαιρίας

    Σφοδρή χιονοθύελλα πλήττει τις ανατολικές ακτές των Ηνωμένων Πολιτειών, όπου σε πολλές περιοχές το χιόνι έχει ξεπεράσει τα 55 εκατοστά και υπάρχει κίνδυνος να καταρρεύσουν στέγες λόγω του βάρους του χιονιού και να γίνουν διακοπές στην ηλεκτροδότηση.

    Τα αεροδρόμια είτε έκλεισαν, είτε υπολειτουργούν από την ανατολική ακτή μέχρι το Σικάγο, αφού σταδιακά το μέτωπο της κακοκαιρίας επεκτείνεται και σε άλλες αμερικανικές πολιτείες.

    Σε ορισμένες πόλεις τα συνεργεία εκχιονισμού σταμάτησαν να καθαρίζουν τους δρόμους, αφού είναι αδύνατο να αντιμετωπίσουν τις συνέπεις της κακοκαιρίας.

    Πρόκειται για μία από τις πιο σφοδρές χιονοθύελλες που έχει ζήσει η πρωτεύουσα, η Βαλτιμόρη και η Φιλαδέλφεια. Οι χιονοπτώσεις συνοδεύονται από ανέμους που πνέουν με ταχύτητα 80 χιλιομέτρων την ώρα.

    Κεντρικές οδικές αρτηρίες, σιδηροδρομικές γραμμές και αεροδρόμια δεν λειτουργούν. Τα σχολεία και οι δημόσιες υπηρεσίες είναι κλειστές. Μάλιστα οι υπηρεσίες της ομοσπονδιακής κυβέρνησης παραμένουν κλειστές για τρίτη μέρα.

    Η εταιρία παροχής ηλεκτρικού ρεύματος Pepco, που διαχειρίζεται το δίκτυο στο Μέριλαντ, ανακοίνωσε ότι λόγω της χιονοθύελλας δεν ολοκληρώθηκαν οι προσπάθειες αποκατάστασης της ηλεκτροδότησης σε 2.500 πελάτες, που παραμένουν στο σκοτάδι από την Παρασκευή ή το Σάββατο.

    Λόγω των θυελλωδών ανέμων ξεριζώθηκαν δέντρα που έπεσαν πάνω σε πυλώνες του δικτύου ηλεκτροδότησης, με συνέπεια να γίνουν πολλές διακοπές ρεύματος.

    Η κυβέρνηση κάλεσε τους πολίτες να μην βγαίνουν από τα σπίτια τους αν δεν είναι απαραίτητο και να κρατήσουν τα αυτοκίνητα στα γκαράζ για να διευκολύνουν τα συνεργεία καθαρισμού των δρόμων.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 11 February 2010 - 7:30:34 UTC