Read about The Loizidou vs Turkey Case of the European Court of Human Rights (18 December, 1996) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 22 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-02-09

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Κίνδυνος κοινωνικών εκρήξεων"
  • [02] "Κατ΄εξαίρεσιν βοήθεια στην Ελλάδα"
  • [03] Κρίσιμη συνάντηση για τα μπλόκα
  • [04] Βροχές και καταιγίδες προβλέπει η ΕΜΥ
  • [05] Φονική χιονοστιβάδα στο Αφγανιστάν
  • [06] "Φορολογική ασπίδα"

  • [01] "Κίνδυνος κοινωνικών εκρήξεων"

    Υπό την προεδρία του προέδρου της ΝΔ, Αντώνη Σαμαρά, συνεδρίασε στη Ρηγίλλης η Οργανωτική Επιτροπή του 8ου τακτικού συνεδρίου του κόμματος.

    Μετά το τέλος της συνεδρίασης, ο πρόεδρος της Επιτροπής Δημήτρης Αβραμόπουλος δήλωσε ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αλλάζει ριζοσπαστικά σε δομές, οργάνωση και στρατηγική.

    «Με την κοινωνία μπροστά, ξεκινάμε εγκαινιάζοντας μια νέα εποχή για την πολιτική, το λαό μας και την πατρίδα μας», δήλωσε, αναφέροντας πως «η παράταξή μας ξαναγίνεται κυρίαρχη στην πολιτική και την κοινωνία και αξιόπιστη πρόταση διακυβέρνησης για το μέλλον».

    Ο Δ. Αβραμόπουλος είπε επίσης ότι το 8ο τακτικό συνέδριο συνιστά ιστορικό σταθμό στην πορεία της παράταξης, «σηματοδοτώντας, μέσα από στρατηγική ανασυγκρότησης, μια νέα εποχή».

    Η ΝΔ, συνέχισε, ανακτά τη σχέση της με την κοινωνία, ανασυντάσσει τις δυνάμεις της, αναπτύσσεται στην ευρύτερη κεντροδεξιά και ανοίγει την πόρτα στα σύγχρονα ρεύματα της εποχής, επαγγελόμενη τη νέα μεταπολίτευση.

    «Τα 800.000 μέλη της, ενεργά στη νέα διαδικασία, διευρύνουν και εμβαθύνουν τη νέα διακικασία, ανανεώνοντας και εκσυγχρονίζοντας τις αντιλήψεις και την ιδεολογία που τη στηρίζουν», σημείωσε.

    Από την πλευρά του, ο Γραμματέας Προγράμματος και μέλος της Επιτροπής Κώστας Γκιουλέκας δήλωσε ότι η ΝΔ θα συναινέσει σε μέτρα δίκαια, «που πρέπει να ληφθούν σε αυτή τη δύσκολη περίοδο», αλλά και ότι η κυβέρνηση θα βρει απέναντί της τη ΝΔ σε οποιοδήποτε μέτρο άδικο «που απλώς έρχεται με εισπρακτικό χαρακτήρα να συμπληρώσει κάτι που από την πρώτη στιγμή απουσιάζει, ένα σχέδιο δηλαδή αντιμετώπισης της κρίσης».

    Ο κ. Γκιουλέκας είπε, επίσης, ότι στο εξής η οργανωτική επιτροπή θα συνεδριάζει συνεχώς μέχρι το συνέδριο και πως «έχουμε πολλή δουλειά και πολύ κέφι». Ερωτηθείς για το ασφαλιστικό, είπε πως «θα τα συζητήσουμε, όταν δούμε όλο το ασφαλιστικό νομοσχέδιο, που θα παρουσιάσει η κυβέρνηση».

    Α.Σαμαράς για το μεταναστευτικό

    Όχι απλώς θα καταψηφίσουμε το νομοσχέδιο της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ για την πολιτογράφηση μεταναστών, αλλά και θα το καταργήσουμε όταν αναλάβουμε τη διακυβέρνηση της χώρας δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς κατά την ομιλία του στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για το μεταναστευτικό.

    «Δεν θέλουμε την Ελλάδα περίκλειστο φρούριο. Αλλά δεν θα αφήσουμε ποτέ να γίνει και ξέφραγο αμπέλι» είπε ο κ. Σαμαράς που υποστήριξε ότι το κοινωνικό πρόβλημα από την νόμιμη παραμονή των μεταναστών έχει ήδη λυθεί με νομοθετικές παρεμβάσεις της διακυβέρνησης της ΝΔ.

    Επέκρινε μάλιστα το ΠΑΣΟΚ ότι «μέσα σε συνθήκες πρωτόγνωρης ύφεσης, παίρνει μέτρα που ουσιαστικά μετατρέπουν την Ελλάδα σε «μαγνήτη» νέων κυμάτων παράνομης μετανάστευσης». Σημείωσε επίσης ότι η ελληνική κοινωνία έχει φτάσει πλέον στα όρια της, όσον αφορά την απορρόφηση μεταναστών: «Όταν βρισκόμαστε στην καρδιά της χειρότερης οικονομικής κρίσης που πέρασε η Ελλάδα τη μεταπολεμική περίοδο, το να χορηγούμε ιθαγένεια μαζικά σε μισό εκατομμύριο μετανάστες, μαζί με τα παιδιά τους, εγκυμονεί κινδύνους κοινωνικών εκρήξεων» είπε ο κ. Σαμαράς.

    Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΝΔ η ομαλή ένταξη μεταναστών γίνεται σταδιακά με τρόπο που δεν δημιουργεί κίνδυνο να έλθουν κι άλλοι: «Δεν στέλνω το μήνυμα ότι η χώρα έχει χαλαρές διαδικασίες μαζικής πολιτογράφησης. Δεν μετατρέπω την Ελλάδα σε «μαγνήτη» εισόδου νέων κυμάτων παράνομων μεταναστών [..] Δεν στέλνω αυτό το μήνυμα ούτε στους δουλεμπόρους που καραδοκούν να φέρουν κι άλλες «καραβιές» απελπισμένων, ούτε στην υπόλοιπη κοινωνία, που ήδη βρίσκεται στα όρια της».

    Αναφερόμενος στην πρόταση της ΝΔ επί του θέματος, ο κ. Σαμαράς είπε ότι τα παιδιά που γεννιούνται στην Ελλάδα θα αποκτούν το δικαίωμα να πάρουν ιθαγένεια, όχι αμέσως, αλλά στην ενηλικίωση τους με τις εξής προϋποθέσεις: Να έχουν τελειώσει την εννιάχρονη υποχρεωτική εκπαίδευση, και να εγκαταλείψουν την ιθαγένεια των γονιών τους. «Μ' άλλα λόγια, όσα παιδιά γεννιούνται στην Ελλάδα θα πάρουν ιθαγένεια με την ενηλικίωση τους εφ' όσον το θέλουν. Αλλά δεν θα πάρουν ιθαγένεια εξ αρχής και οι γονείς τους».

    Ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε επίσης στην τάση ευρωπαϊκών χωρών, να «διορθώνουν σφάλματα» επί του ζητήματος, με τη Βρετανία να διακηρύσσει την ενσωμάτωση των παιδιών των μεταναστών στη «βρετανικότητα», και με τη Γαλλία να δημιουργεί υπουργείο Εθνικής ταυτότητας και μετανάστευσης: Εμείς δεν λέμε τίποτε διαφορετικό: Μιλάμε για ενσωμάτωση των μεταναστών στην ημετέρα παιδεία, δηλαδή την «ελληνικότητα». Εδώ, όποιον μιλάει για ελληνικότητα κάποιοι τον στέλνουν στην πυρά! Δηλαδή πάμε αντίθετα με όσα ανακαλύπτουν και θεσπίζουν ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, κεντροδεξιές και κεντροαριστερές είπε ο κ. Σαμαράς.

    Τόνισε μάλιστα ότι η ΝΔ θέλει τους μετανάστες που επιλέγουν να ριζώσουν στη χώρα μας, να αφήσουν πίσω τους στοιχεία του πολιτισμού τους που είναι ασύμβατα με το δικό μας, να ενταχθούν στην κοινωνία μας, να νιώσουν Έλληνες, να γίνουν Έλληνες μέσω της «ημετέρας παιδείας». Δεν θέλουμε απλώς να «πάρουν τα χαρτιά τους» με συνοπτικές διαδικασίες και να αναπαράγονται ως διαφορετικά γκέτο. Θέλουμε την ενσωμάτωση των ξένων, για να καταπολεμήσουμε την ξενοφοβία. Για να τελειώσουμε το ρατσισμό. Δεν θέλουμε τα γκέτο που τροφοδοτούν κι αναπαράγουν το ρατσισμό είπε χαρακτηριστικά.

    b<Ψήφος μεταναστών στις δημοτικές εκλογές>/b<

    Μιλώντας για το πρόβλημα με την ψήφο των μεταναστών από μη ευρωπαϊκές χώρες, στις δημοτικές εκλογές, το οποίο, όπως επισήμανε «έχει απορριφθεί από άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις» υπογράμμισε ότι «δεν μπορούν να υπάρχουν πολίτες δύο ταχυτήτων: Κάποιοι που ψηφίζουν παντού και κάποιοι που ψηφίζουν σε ορισμένες εκλογές μόνο. Κάποιοι που έχουν το δικαίωμα των εκλέγειν και εκλέγεσθαι και κάποιοι - «υποδεέστεροι» - που έχουν μόνο το δικαίωμα του εκλέγειν, αλλά όχι του εκλέγεσθαι. Δεν μπορεί κάποιοι να μπορούν να εκλεγούν σύμβουλοι ή πρόεδροι του δημοτικού συμβουλίου ή δήμαρχοι, και κάποιοι άλλοι να μπορούν να εκλεγούν μόνον δημοτικοί σύμβουλοι. Ούτε είναι δυνατό κάποιος αιρετός αξιωματούχος της τοπικής αυτοδιοίκησης, που διαχειρίζεται πόρους του τόπου μας, να μην μπορεί να ψηφίζει στις εθνικές εκλογές» είπε ο κ. Σαμαράς.

    Κατά τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης μια τέτοια ρύθμιση είναι πολύ πιθανό να δημιουργήσει μεγάλες εντάσεις και πολώσεις μέσα στις τοπικές κοινωνίες, διότι θα υπάρξει μεγάλη καχυποψία ότι η ψήφος των μεταναστών άλλαξε το αποτέλεσμα που θα προέκυπτε, αν ψήφιζαν μόνον οι πολίτες που συμμετέχουν στο εκλογικό σώμα των εθνικών εκλογών και διότι και ανάμεσα στους μετανάστες θα δημιουργηθούν απολύτως δικαιολογημένες πικρίες, γιατί κάποιοι απ' αυτούς θα εκλέγονται μόνο δημοτικοί σύμβουλοι, ενώ Έλληνες πολίτες θα μπορούν να καταλάβουν υψηλότερα αιρετά αξιώματα κι ας έχουν πάρει λιγότερες ψήφους: «Ένα τέτοιο μέτρο, που δημιουργεί πικρίες παντού και καχυποψία πάντων κατά πάντων, δεν βοηθά στην ομαλή ένταξη των μεταναστών. Μάλλον επιτείνει ξενοφοβικά ανακλαστικά».

    Κάλεσε μάλιστα την κυβέρνηση «να αποσύρει ολοκληρωτικά αυτό το σημείο» και να το συζητήσουμε, αν επιμένει, μετά τις δημοτικές εκλογές, «για να μην επιβεβαιώσει την καχυποψία που ήδη δημιουργεί, ότι αντιμετωπίζει τέτοια ζητήματα με στενά μικροκομματικά και ψηφοθηρικά κριτήρια».

    Διευκρίνισε ωστόσο ότι από τη θέση αυτή η ΝΔ εξαιρεί τους ομογενείς: «Πιστεύουμε ότι όσοι έχουν κάρτα ομογενούς πρέπει να πολιτογραφηθούν και να πάρουν πλήρη δικαιώματα ψήφου».

    Απευθυνόμενος εξάλλου στους μετανάστες, τους διαβεβαίωσε ότι η ΝΔ θέλει να τους εντάξει ομαλά στην ελληνική κοινωνία, «σε αντίθεση προς την κυβέρνηση, η οποία, αν επιμείνει στις θέσεις της, απλώς επιδιώκει να ψηφοθηρήσει σε βάρος τους».

    Τέλος, σημείωσε ότι «το αν έχουμε ή όχι το θάρρος να στηρίζουμε ορισμένα μέτρα της κυβέρνησης, παραδείγματος χάριν στην Οικονομία, που είναι απαραίτητα για το καλό του τόπου, το έχουμε αποδείξει... Τώρα θα αντιληφθείτε ότι έχουμε και την αποφασιστικότητα να πολεμάμε μέτρα της κυβέρνησης που βλάπτουν τον τόπο».

    Ολοκλήρωσε, δε, την ομιλία του λέγοντας: «Δεν θέλουμε την Ελλάδα περίκλειστο φρούριο. Αλλά δεν θα αφήσουμε ποτέ να γίνει και ξέφραγο αμπέλι...», ενώ δευτερολογώντας τόνισε: «Προσέξτε μήπως με την πολιτική σας στο μεταναστευτικό σπείρετε ανέμους, γιατί θα θερίσετε θύελλες σε εποχές μάλιστα μεγάλης οικονομικής κρίσης».

    Επανέλαβε ότι η πρόταση την οποία καταθέτει το κόμμα του είναι προς όφελος των μεταναστών, ενώ αντιθέτως το κυβερνητικό σχέδιο προκαλεί πόλωση και οδηγεί στην ξενοφοβία: «Εμείς λέμε ναι στην ενσωμάτωση όχι στην αναπαραγωγή των γκέτο και της καχυποψίας, όπως το μοντέλο πολυπολιτισμικότητας που προωθείτε».

    Ο κος Σαμαράς χαρακτήρισε ως «συνεχιζόμενη απρέπεια και παραμύθι» το λεγόμενο ότι «ο Σαμαράς έφερε τους Αλβανούς στην Ελλάδα».

    Αφενός, σημείωσε γιατί ως υπουργός Εξωτερικών δεν είχε δικαιοδοσία στα σύνορα και αφετέρου τα κλειστά σύνορα και τα ηλεκτροφόρα καλώδια ήσαν από την αλβανική πλευρά που έπαψαν να φυλάσσονται όταν κατέρρευσε το καθεστώς Χότζα: «Εγώ φταίω και γι' αυτό; Βάσει επίσημων στοιχείων ήσαν λιγότεροι από 20.000 αυτοί που μπήκαν τότε. Οι μεγάλες μάζες μπήκαν επί ημερών σας. Τότε, γιατί δεν κλείσατε εσείς τα σύνορα;»

    Παραδέχθηκε ο κος Σαμαράς την κίνηση βουλευτών του υπέρ της ψήφου των μεταναστών στις δημοτικές στη συνταγματική αναθεώρηση, που πάντως δεν πέρασε, ούτε ήταν επίσημη θέση του κόμματος, θύμισε όμως ότι ο σημερινός σύμβουλος του πρωθυπουργού, καθηγητής Δημήτρης Τσάτσος, είχε γνωμοδοτήσει υπέρ της δυνατότητας ψήφου των μεταναστών στις δημοτικές εκλογές μόνον μετά από συνταγματική αναθεώρηση.

    Τέλος, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είπε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ ενεργοποίησε την FRONTEX και κάλεσε την κυβέρνηση να πει πόσους λαθρομετανάστες επαναπροώθησε στους τέσσερις μήνες. «Αυτή η στάση της Τουρκίας θα πρέπει να καταστεί σαφές ότι θα είναι εμπόδιο για την ενταξιακή της προοπτική», είπε.

    b<Για την οικονομία>/b<

    Παρέμβαση για την οικονομία έκανε ο Αντώνης Σαμαράς κατά τη δευτερολογία του λέγοντας ότι όποια μέτρα περιστολής των δημοσίων δαπανών λαμβάνονται θα πρέπει να συνοδεύονται από μέτρα τόνωσης - «ανάσες» - της οικονομίας για να μη κινδυνεύσει από ασφυξία η αγορά.

    Κάλεσε επίσης την κυβέρνηση να μη προχωρήσει στη φορολογία των καυσίμων και των ακινήτων, γιατί θα καταστραφεί η οικοδομική δραστηριότητα, ενώ διεφώνησε με την περικοπή επιδομάτων σε ομάδες όπως λ.χ. το πτητικό των αεροπόρων που καθημερινά κάνουν τις αναχαιτίσεις στο Αιγαίο.

    Τέλος, χαρακτήρισε λάθος να συνεχίζει να δανείζεται η κυβέρνηση για αναχρηματοδότηση του χρέους με πενταετή και δεκαετή ομόλογα, αντί των μονοετών δίνοντας λάθος μήνυμα στην αγορά: «Αρχικά σας έφταιγε η ΝΔ, μετά οι κερδοσκόποι. Μην ψάχνετε τώρα για δαίμονες, εσείς φταίτε».

    [02] "Κατ΄εξαίρεσιν βοήθεια στην Ελλάδα"

    Ο επικεφαλής οικονομολόγος της Deutsche Bank δήλωσε σήμερα στην εφημερίδα Bild ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει, κατ΄εξαίρεσιν, «να κάνει τα πάντα για τη σταθεροποίηση της Ελλάδας και του ευρώ», ενώ ο επικεφαλής των Πράσινων, ο Γάλλος ευρωβουλευτής Ντανιέλ Κον Μπεντίτ, με παρέμβασή του στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κατηγόρησε μεταξύ άλλων τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο για "γενικολογίες" και "έλλειψη πρωτοβουλιών".

    Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος της ΕΚΤ διακόπτει το ταξίδι του στην Αυστραλία για να παραστεί στην έκτακτη σύνοδο κορυφής της ΕΕ, δημιουργώντας την εντύπωση στις αγορές ότι υπάρχουν σε εξέλιξη πρωτοβουλίες.

    «Η πίεση επί του ευρώ αυξάνεται. Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει τώρα να κάνει τα πάντα για να σταθεροποιήσει την Ελλάδα και το ευρώ», υπό τον όρο ότι η Ελλάδα θα καταβάλει από την πλευρά της προσπάθειες, δήλωσε στην Bild ο επικεφαλής οικονομολόγος της Deutsche Bank Τόμας Μάγερ και πρόσθεσε ότι «η βοήθεια προς την Ελλάδα πρέπει να παραμείνει εξαίρεση, διαφορετικά μια σοβαρή κρίση θα μπορούσε να απειλήσει τη νομισματική ένωση».

    «Δεν πρέπει να υπάρξει πίστωση της ΕΕ με ορισμένο χρονικό όριο, παρά εάν αυτή συνδέεται με σαφείς κανόνες», τόνισε ο Τόμας Μάγερ, προσθέτοντας ότι «οι Έλληνες πρέπει να κάνουν δραστικές περικοπές δαπανών και κατά τέτοιο τρόπο ώστε όλοι να μπορούν να το επαληθεύσουν».

    «Το ελληνικό πρόβλημα δεν θα αποτελέσει κίνδυνο παρά εάν η ενδεχόμενη βοήθεια της ΕΕ αποτελέσει προηγούμενο για άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τότε, το ευρώ θα κινδυνεύσει να μετατραπεί σε αδύναμο νόμισμα», δήλωσε ο Τόμας Μάγερ.

    Κον Μπεντίτ: "Έλλειψη πρωτοβουλιών"

    Στην Ελλάδα και την οικονομική κρίση που αντιμετωπίζει, σε συνδυασμό με το κυπριακό, αναφέρθηκε ο επικεφαλής των Πράσινων, ο Γάλλος ευρωβουλευτής Ντανιέλ Κον Μπεντίτ, με παρέμβασή του στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κατά τη διάρκεια της συζήτησης που προηγήθηκε της ψηφοφορίας για την έγκριση της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

    Ο κ. Μπεντίτ ο οποίος υποστηρίζει την καταψήφιση της Επιτροπής από το Ευρωκοινοβούλιο, κατηγόρησε μεταξύ άλλων τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο για «γενικολογίες» και «έλλειψη πρωτοβουλιών».

    «Μιλάτε για πρωτοβουλίες» είπε απευθυνόμενος στον πρόεδρο της Επιτροπής- «ποια ήταν η πρωτοβουλία της Επιτροπής για την αντιμετώπιση της κρίσης στην Ελλάδα; Που είναι η αλληλεγγύη για την Ισπανία; δεν φαίνεται πουθενά δεν ακούω τίποτα».

    Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Ντανιέλ Κον Μπεντίτ τόνισε «θα σας δώσω μία συμβουλή. Ένα από τα προβλήματα της Ελλάδας είναι ο προϋπολογισμός της για την άμυνα. Το 4,3% του ελληνικού ΑΕΠ πηγαίνει στην άμυνα. Το πρόβλημα είναι η Κύπρος και οι σχέσεις με την Τουρκία».

    Ο αρχηγός των Πρασίνων ρώτησε στη συνέχεια: «Πού είναι η πρωτοβουλία της Επιτροπής για να λυθεί το κυπριακό ώστε να ελαφρυνθεί το ΑΕΠ της Ελλάδας από το βάρος αυτής της ηλίθιας και βλακώδους εμπλοκής που θα πρέπει επιλύσουν ως Ευρωπαίοι; Τι έκανε η Επιτροπή; Μηδέν, απολύτως τίποτα» κατέληξε ο κ. Μπεντίτ.

    Στη Σύνοδο Κορυφής ο Τρισέ

    Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν-Κλοντ Τρισέ διακόπτει σήμερα το ταξίδι του στην Αυστραλία για να παραστεί στην έκτακτη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, δημιουργώντας την εντύπωση στις αγορές ότι υπάρχουν σε εξέλιξη πρωτοβουλίες για συμβολή στην επίλυση του προβλήματος του δημόσιου χρέους της Ελλάδας.

    Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ συναντώνται την Πέμπτη στις Βρυξέλλες σε έκτακτη σύνοδο για την οικονομία δεχόμενοι πιέσεις για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των επενδυτών που ανησυχούν μήπως το δημόσιο χρέος της Ελλάδας, της Πορτογαλίας και άλλων οικονομικά αδύναμων κρατών της ευρωζώνης υπονομεύσει τη συνολική οικονομική ανάκαμψη.

    Η έκτακτη σύνοδος κορυφής προγραμματίσθηκε στις αρχές του Ιανουαρίου και ο Ζαν-Κλοντ Τρισέ επρόκειτο να βρίσκεται σήμερα και αύριο στην Αυστραλία. Αντ΄αυτού, αναχωρεί νωρίτερα, δήλωσαν στελέχη της Reserve Bank of Australia και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

    «Υπάρχει μια πιθανότητα η Ευρωπαϊκή Ενωση να επιτύχει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να συμμετάσχει και να υποστηρίξει την Ελλάδα. Οι δημοσιονομικές ανησυχίες που έχουν επεκταθεί στην Ισπανία και την Πορτογαλία μπορεί να αμβλυνθούν προσωρινά εάν υπάρξει κάτι για την Ελλάδα», δήλωσε η Αγιάκο Σέρα, υπεύθυνη στρατηγικής της αγοράς για την Sumitomo Trust Bank, αναφέρει το Ρόιτερ.

    Το ευρώ ανέβηκε ελαφρά μετά την είδηση για την αλλαγή των σχεδίων του Ζαν-Κλοντ Τρισέ, καθώς οι ντίλερς πόνταραν σε πιθανή ευρωπαϊκή υποστήριξη προς την Ελλάδα.

    «Οι επενδυτές είναι πιθανόν να αρχίσουν να πιστεύουν ότι μέτρα για την αντιμετώπιση της δημοσιονομικής κατάστασης της Ελλάδας βρίσκονται υπό επεξεργασία», αναφέρεται σε σημείωμα της Barclays Capital.

    [03] Κρίσιμη συνάντηση για τα μπλόκα

    Στην συνάντηση εκπροσώπων των 19 αγροτικών μπλόκων -μεταξύ των οποίων και εκείνα του Προμαχώνα και της Νίκαιας- με την υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κατερίνα Μπατζελή, σήμερα, στρέφεται το ενδιαφέρον σχετικά με τις εξελίξεις στις αγροτικές κινητοποιήσεις.

    Ενόψει της συνάντησης αυτής πραγματοποιήθηκε στο μπλόκο της Νίκαιας, διαδικαστική σύσκεψη εκπροσώπων των προαναφερθέντων μπλόκων, που κατέληξαν σε κοινό πλαίσιο διεκδίκησης εννέα σημείων, για την καλύτερη προετοιμασία της αυριανής συνάντησης με την υπουργό. Τα αποτελέσματα της συνάντησης θα εκτιμηθούν από το μπλόκο της Νίκαιας την Τετάρτη.

    Την Τετάρτη, θα συνεδριάσουν επίσης και οι αγρότες από τον Πλατύκαμπο και τον Τύρναβο προκειμένου να εκτιμήσουν και αυτοί τις παραπέρα κινήσεις τους και ενώ οι φωνές για αποχώρηση πληθαίνουν.

    Στο μεταξύ, στον μεν Πλατύκαμπο τα αγροτικά μηχανήματα είναι τοποθετημένα εκατέρωθεν του οδοστρώματος, στον δε Τύρναβο μετακινήθηκαν από το αρχικό σημείο και έχουν σταθμεύσει περιμετρικά του ΝΑΤΟϊκού Στρατηγείου.

    Τα τρακτέρ των αγροτών παραμένουν συγκεντρωμένα στο οδικό δίκτυο περιφερειακά της Θεσσαλονίκης. Τόσο στα «Πράσινα Φανάρια», στον κόμβο της Χαλκηδόνας, αλλά και στα διόδια των Μαλγάρων, η πρόσβαση των οχημάτων γινόταν ομαλά όλη τη νύχτα.

    Οι αγρότες του νομού Σερρών παρέμειναν στη διάρκεια της νύχτας, στην οδική πρόσβαση προς το τελωνείο του Προμαχώνα, εμποδίζοντας τη διέλευση των φορτηγών, ενώ η κίνηση των λεωφορείων και των Ι.Χ. αυτοκινήτων διεξάγεται κανονικά.

    Αποκλεισμένοι από τους αγρότες, είναι οι οδικοί κόμβοι της Νίκαιας και των Μικροθηβών στη Θεσσαλία.

    Τα τρακτέρ των αγροτών παραμένουν συγκεντρωμένα στην Τρίγλια, στις Καλύβες, στην Ορμύλια, αλλά και στη Γαλάτιστα στο νομό της Χαλκιδικής. Η κίνηση των οχημάτων διεξάγεται χωρίς πρόβλημα.

    Ανοιχτός στη διάρκεια της νύχτας ήταν ο δρόμος προς το συνοριακό σταθμό της Δοϊράνης, στο νομό Κιλκίς.

    Οι αγρότες έχουν συγκεντρώσει τρακτέρ στο 23ο χλμ του δρόμου Κοζάνης-Λάρισας, αλλά και στο 40ο χλμ. του δρόμου Φλώρινας-Κοζάνης.

    Οι αγρότες διατηρούν μικρό αριθμό από τρακτέρ, τα οποία παραμένουν συγκεντρωμένα και στη γέφυρα των Σερβίων, στην Κοζάνη, χωρίς να δημιουργούν πρόβλημα στην κυκλοφορία των οχημάτων.

    [04] Βροχές και καταιγίδες προβλέπει η ΕΜΥ

    Έκτακτο δελτίο πρόγνωσης επικίνδυνων καιρικών φαινομένων για αύριο, εκδόθηκε από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.

    Σύμφωνα με το δελτίο, για αύριο προβλέπεται η εκδήλωση πολύ ισχυρών βροχών και καταιγίδων από τις πρωινές ώρες στο βόρειο Ιόνιο, την Ήπειρο, τη δυτική Μακεδονία και στη συνέχεια στη δυτική Στερεά, το νότιο Ιόνιο, τη δυτική Πελοπόννησο και την κεντρική και ανατολική Μακεδονία.

    Το βράδυ, τα επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα θα επεκταθούν στη Θράκη, τα νησιά του βόρειου και ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα.

    Παράλληλα, θα επικρατήσουν άνεμοι νοτίων διευθύνσεων εντάσεως 8 με 9 μποφόρ και πιθανόν στο Αιγαίο τοπικά 10 μποφόρ.

    [05] Φονική χιονοστιβάδα στο Αφγανιστάν

    Τουλάχιστον 28 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 70 τραυματίστηκαν από χιονοστιβάδα που καταπλάκωσε και απέκλεισε τον κύριο αυτοκινητόδρομο στα όρη Χιντού Κους του Αφγανιστάν, ενώ εκατοντάδες άλλοι πέρασαν τη χθεσινή νύχτα παγιδευμένοι σε συνθήκες πολικού ψύχους στην ορεινή σήραγγα, ανακοίνωσε σήμερα το αφγανικό υπουργείο Αμυνας.

    "Από το απόγευμα της Δευτέρας και μέχρι τώρα διασώθηκαν περίπου 1.500 άνθρωποι που είχαν αποκλειστεί από τη χιονοστιβάδα, περίπου 70 έχουν τραυματιστεί και 28 έχασαν τη ζωή τους", αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.

    Το πολύνεκρο δυστύχημα σημειώθηκε στο πέρασμα Σαλάνγκ, το οποίο συνδέει την πρωτεύουσα Καμπούλ με το βόρειο τμήμα της χώρας.

    [06] "Φορολογική ασπίδα"

    Επίκαιρη ερώτηση προς τον πρωθυπουργό για τον επαναπατρισμό κεφαλαίων στη χώρα μας κατέθεσε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης κάνοντας λόγο για κυβερνητικές αστοχίες που οδήγησαν σε φυγή προς το εξωτερικό τραπεζικών καταθέσεων.

    Όπως υποστηρίζει ο κ. Καρατζαφέρης. πολλές χώρες, ανάμεσα τους Ιταλία και Τουρκία, έχουν εφαρμόσει τον τελευταίο χρόνο τη μέθοδο «φορολογικής ασπίδας» για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της διεθνούς οικονομικής κρίσης στο εσωτερικό τους Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, στην μεν Ιταλία την αύξηση εσόδων κατά 4,75 δισεκ ευρώ με τον επαναπατρισμό κεφαλαίων ύψους 95 δισεκ ευρώ ενώ στη Τουρκία εισροή στα κρατικά ταμεία 1 δισεκ ευρώ από περίπου 32 δισεκ ευρώ.

    Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ προτείνει να υιοθετήσει η κυβέρνηση ανάλογη πολιτική προκειμένου να εισρεύσουν στην εγχώρια αγορά τα κεφάλαια του εξωτερικού και να επωφεληθεί η ελληνική οικονομία και το κράτος.

    "Δημοψήφισμα για την ιθαγένεια"

    Την πρόταση του για την διενέργεια δημοψηφίσματος επανέφερε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης κατά τη προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή, που έγινε με πρωτοβουλία του κόμματός του, για το θέμα της απόκτησης ελληνικής ιθαγένειας από αλλοδαπούς και τη μεταναστευτική πολιτική.

    Ο κ. Καρατζαφέρης εξέφρασε την έντονη αντίθεση του στην απόφαση της κυβέρνησης, αντιπρότεινε αντί για νομιμοποίηση να τους δοθεί κάρτα μακροχρόνιας παραμονής, μίλησε για «φυτίλι που ανάβει την ώρα που η χώρα χρειάζεται εθνική ομοψυχία» και κάλεσε τη ΝΔ και προσωπικά τον Αντώνη Σαμαρά να αποδεχτεί τη πρότασή του, ώστε να αποτρέψουν μαζί την περίπτωση να γίνει νόμος του κράτους σε λίγες ημέρες.

    «Για την πρωτοφανή οικονομική κρίση που περνάει η χώρα χρειάζεται να υπάρχει ομοψυχία. Γιατί βιάζεστε για ένα θέμα που κινδυνεύει η δημοκρατία. Ελάτε μετά από 3 μήνες να το συζητήσουμε. Γιατί δεν το κάνουμε αυτό; Τι θα αλλάξει; Ποιο είναι το κώλυμα; Γιατί βάζουμε φυτίλι ανάμεσα μας τώρα που χρειαζόμαστε ομοψυχία. Τι θέλετε να κερδίσετε;» σημείωσε χαρακτηριστικά.

    Στη συνέχεια, ο κ. Καρατζαφέρης, αμφισβήτησε τα στοιχεία της κυβέρνησης ότι στη χώρα μας οι νόμιμοι μετανάστες είναι 534.000, υποστηρίζοντας ότι σύμφωνα με δικά του στοιχεία, οι λαθρομετανάστες ξεπερνούν το 1,5 εκ.

    «Εσείς μιλάτε για μισό εκατομμύριο νόμιμους. Τους άλλους, που είναι ένα εκατομμύριο τι θα τους κάνετε; Πρέπει να βρούμε τους υπόλοιπους πόσοι και ποιοι είναι γιατί κανείς δεν το γνωρίζει. Σε 10 χρόνια θα έχουμε 3 εκ. μετανάστες. Το πράγμα δυσκολεύει δεν είναι απλό. Αν νομίζετε ότι η ελληνική κοινωνία θα τους δεχτεί, θα διαφωνήσω σφόδρα» πρόσθεσε ο κ. Καρατζαφέρης.

    Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ επέκρινε το ν/σ και υπογράμμισε ότι η Ελλάδα είναι πύλη εισόδου λαθρομεταναστών και τελευταία δέχεται κύματα από αυτούς. Για αυτό, όπως είπε, πρέπει να είμαστε αυστηρότεροι, για να τους αποτρέψουμε και όχι να γινόμαστε ηπιότεροι. Επίσης υποστήριξε ότι υπάρχει διαφήμιση στο Iντερνετ, που τους καλεί να έρθουν στην Ελλάδα και με 5.000 ευρώ σε 5 χρόνια θα πολιτογραφηθούν Έλληνες.

    Ο κ. Καρατζαφέρης συνέκρινε την αύξηση της εγκληματικότητας με την αύξηση των λαθρομεταναστών και πρόσθεσε ότι δεν μπορεί η Ελλάδα να τους δεχτεί γιατί δεν είναι έτοιμη. Μπορεί όμως, είπε, να το κάνει αφού διαπιστωθεί πόσους πράγματι η χώρα μας αντέχει.

    Ακόμα, χαρακτήρισε ύβρη να συγκρίνονται οι Έλληνες ομογενείς οι οποίοι, όπως είπε, δεν μπορούν να έχουν δικαίωμα ψήφου, με τους λαθρομετανάστες. Υποστήριξε ότι 750.000 μετανάστες με δύο χρόνια εργασίας θα πάρουν σύνταξη την ίδια ώρα που το ασφαλιστικό είναι στον αέρα, ενώ 7 δισ. είναι ο τζίρος που κάνουν οι μετανάστες που πουλάνε προϊόντα στους δρόμους και ότι φεύγουν 12 δισ. στο χρόνο στο εξωτερικό.

    Τέλος, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ αντιπρότεινε αντί να νομιμοποιήσουμε τους μετανάστες να τους δίνουμε κάρτα υγείας αλλά και κάρτα μακροχρόνιας παραμονής.

    «Υπάρχει τρόπος να τους κάνουμε νόμιμους χωρίς να επιβαρυνθούμε. Κάντε λοιπόν δημοψήφισμα, διαφορετικά εσείς τραυματίζετε καίρια την διαβούλευση και την εθνική ομοψυχία», κατέληξε ο κ. Καρατζαφέρης.

    Αντιπαράθεση με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη

    Έντονη αντιπαράθεση ανάμεσα στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοϊδη και τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ Γιώργο Καρατζαφέρη σημειώθηκε στη Βουλή, κατά την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για την απόκτηση ελληνικής ιθαγένειας από αλλοδαπούς.

    Οι αιτιάσεις του κ. Καρατζαφέρη ότι το 60% των κακουργηματικών πράξεων στην χώρα μας γίνεται από μετανάστες καθώς και ότι υπάρχει ο κίνδυνος με το νέο νόμο για τους μετανάστες να πολιτικογραφηθούν Έλληνες 500.000 μουσουλμάνοι, προκάλεσαν την έντονη αντίδραση του κ. Μιχάλη Χρυσοχοίδη που τον κατηγόρησε ότι ψεύδεται σκόπιμα.

    Ο κ. Καρατζαφέρης επανέλαβε την πρότασή του για δημοψήφισμα, καλώντας και την Αριστερά αυτή τη φορά να την υποστηρίξει. Κάλεσε την κυβέρνηση να αποσαφηνίσει τι προτίθεται να κάνει με το ένα εκατομμύριο των υπόλοιπων μεταναστών που δεν θα νομιμοποιηθούν, ενώ την επέκρινε γιατί υποστηρίζει την ενταξιακή προοπτική της Τουρκίας, όταν η τελευταία δεν σέβεται την υπογραφή της.

    Απευθυνόμενος δε, προσωπικά στον κ. Χρυσοχοίδη και χαρακτηρίζοντας τον «υπουργό Προστασίας αριστερού πολίτη» και «αγαπημένο των Αμερικανών», ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ άφησε αιχμές για το γεγονός ότι οι Αμερικανοί δεν δίνουν ακόμα βίζα σε Έλληνες πολίτες, συνδέοντας το με το νέο νόμο για το μεταναστευτικό.

    «Θα πηγαίνουμε στη Νέα Υόρκη και θα είμαστε τριτοκοσμικοί. Παράρτημα της Αλ Κάϊντα θα είμαστε, όταν 500.000 μουσουλμάνους τους κάνουμε Έλληνες. Σε μια πολυκατοικία δεν έχουν δικαίωμα οι ενοικιαστές και ψηφίζουν οι ιδιοκτήτες. Εσείς τους βάζετε συνιδιοκτήτες. Δεν ξέρω πόσους ακόμα μετανάστες θα νομιμοποιήσετε. Με το νόμο που φέρνετε, 500.000 μουσουλμάνοι και 200.000 μετανάστες, μπορεί να προκύψει πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μουσουλμάνος εκ Τουρκίας», ανέφερε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ.

    Ο κ. Χρυσοχοϊδης που ζήτησε και πήρε το λόγο κατηγόρησε τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ ότι υπερέβη τα εσκεμμένα στο κοινοβούλιο.

    «Την πατρίδα μου υπηρετώ και τα συμφέροντα του ελληνικού λαού. Αν οι Αμερικανοί θεωρούν ότι έχουμε 500.000 μουσουλμάνους προφανώς το ακούνε από εσάς, γιατί εμείς λέμε ότι έχουμε 60.000», τόνισε ο κ. Χρυσοχοίδης.

    Στο σημείο αυτό ο κ. Χρυσοχοίδης και αφού τόνισε ότι η χώρα μας παλεύει για μια ευρωτουρκική συμφωνία σε ότι αφορά τη λαθραία μετανάστευση, σημείωσε: «Μουσουλμάνο πρόεδρο έχουν οι ΗΠΑ, ως προς τι αυτά που λέτε ότι δεν δίνουν βίζα».

    Η αποστροφή αυτή του υπουργού Προστασίας του Πολίτη προκάλεσε την παρέμβαση του προέδρου της Βουλής Φίλιππου Πετσάλνικου, που παρότρυνε: «να είναι πιο προσεκτικές οι αναφορές μας για να μην κάνουμε λάθος σε σχέση με την πίστη και τα δόγματα στα οποία ανήκουν αρχηγοί άλλων χωρών. Ο Ομπάμα είχε ο ίδιος θυμίσει πιο δόγμα πρεσβεύει», πρόσθεσε ο κ. Πετσάλνικος.

    Παίρνοντας εκ νέου το λόγο ο κ. Καρατζαφέρης σημείωσε: «Η επιπολαιότητα δεν συγχωρείται σε υπουργό».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 9 February 2010 - 13:30:44 UTC