Read the Treaty of Sevres (10 August 1920) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-02-05

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Εξέταση μαρτύρων για τη Ζήμενς
  • [02] "Ριζοσπαστική πολιτική"
  • [03] Αποχωρούν από τα μπλόκα
  • [04] "Βουτιά" στις αγορές

  • [01] Εξέταση μαρτύρων για τη Ζήμενς

    Δριμύ κατηγορώ κατά του 4ου ειδικού ανακριτή της υπόθεσης της Siemens Νίκου Ζαγοριανού εξαπέλυσε ο αβ αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου Ιωάννης Παπανικολάου, ο οποίος ήταν ο πρώτος μάρτυρας που εξετάσθηκε από την επιτροπή της Βουλής που διερευνά την εν λόγω υπόθεση.

    Ταυτόχρονα διαβεβαίωσε ότι ο ίδιος δεν μπόρεσε να βρει στοιχεία επιρροής του ανακριτού από πολιτικά πρόσωπα, ενώ σε πολλές ερωτήσεις με τις οποίες εζητείτο επιβεβαίωση εμπλοκής προσώπων ή αποδεικτικό υλικό της δικογραφίας, επικαλέστηκε τον Οργανισμό των Δικαστηρίων που του επιβάλλει υποχρέωση εχεμύθειας.

    Ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους ο αντιπρόεδρος της εξεταστικής Γιώργος Νικητιάδης είπε ότι η απάντηση επβ αυτού του εξετασθέντος μάρτυρα ήταν:

    «Δεν κατάφερα να έχω στη διάθεσή μου αυτήκοους μάρτυρες στις συζητήσεις που έκανε ο κ.Ζαγοριανός με τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, ώστε να σχηματίσω πλήρη πεποίθηση, όπως απαιτείται προκειμένου για δικαστικό λειτουργό».

    Ο κ. Παπανικολάου επανέλαβε τη βασική του κατηγορία που περιελήφθη και στο πόρισμα της πειθαρχικής δίωξης κατά του ανακριτού ότι «κατά τη γνώμη μου δολίως ο ανακριτής που χειρίστηκε τον φάκελο Siemens συγκάλυψε την υπόθεση και δεν συμπεριέλαβε στο κατηγορητήριο τις αξιόποινες πράξεις που τελέστηκαν στο χρονικό διάστημα 2004-07».

    Σε ερώτηση του Πάνου Καμμένου (ΝΔ) αν προέκυψαν ενδείξεις για εμπλοκή πολιτικών προσώπων η απάντηση ήταν ότι αν είχε υποπέσει στην αντίληψή του κάτι τέτοιο, θα είχε στείλει την υπόθεση αμελητί στη Βουλή.

    Πρόσθεσε όμως ότι στο θέμα αυτό θα δώσει απάντηση η ποινική δικαιοσύνη που συνεχίζει την έρευνα.

    Ο κ. Παπανικολάου, όπως ενημέρωσαν βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, εξαπέλυσε επίθεση και κατά του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ιωάννη Τέντε, τον οποίο χαρακτήρισε ως «εισαγγελέα του βασιλέως», ενώ έκανε λόγο για προσπάθεια φίμωσής του όταν διενεργούσε τον έλεγχο και για εναντίον του συμπεριφορά, όταν δεν του κοινοποιήθηκε η αίτηση εξαίρεσής του από τον ανακριτή κ.Ζαγοριανό, αλλά και όταν υπεβλήθη το αίτημα από τον κο Τέντε να επιστρέψει το φάκελο της υπόθεσης το Σεπτέμβριο του β09.

    Πολιτικές ευθύνες επέρριψε ο εξετασθείς μάρτυρας απαντώντας στον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαδημούλη για την διαφυγή των Μιχάλη Χριστοφοράκου και Χρήστου Καραβέλα στο εξωτερικό.

    Στην πράξη αρχειοθέτησης της υπόθεσης στο σκέλος της διερεύνησης τυχόν χειραγώγησης, ο κ.Παπανικολάου σημείωσε τις ευθύνες των αστυνομικών φρουρών του Μιχάλη Χριστοφοράκου που δεν ειδοποίησαν για τις προπαρασκευαστικές πράξεις διαφυγής του.

    Απαντώντας στη συνέχεια για το ίδιο θέμα στον βουλευτή της ΝΔ Κωνσταντίνο Τζαβάρα, είπε ότι ευθύνες πέραν του κ. Ζαγοριανού που δεν εξέδωσε απαγόρευση εξόδου από τη χώρα των δύο φυγόδικων, είχαν και οι εισαγγελείς που χειρίστηκαν την υπόθεση πριν τον κ. Ζαγοριανό.

    Στη βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Βασιλική Τσόνογλου, ο κος Παπανικολάου είπε ότι «κατά τον πειθαρχικό έλεγχο διεπίστωσε ότι υπήρχε πλήρες υλικό και ο κ. Ζαγοριανός δεν εμποδιζόταν για να ασκήσει ποινική δίωξη. Στα εντάλματα όμως για την έκδοση Χριστοφοράκου δεν περιέλαβε αξιόποινες πράξεις που τέλεσε ο Χριστοφοράκος την περίοδο 2004-07 σχετικά με την εκτέλεση του συστήματος C4 I που είχαν μάλιστα κακουργηματικό χαρακτήρα (δωροδοκίες, νομιμοποιήσεις εσόδων από παράνομες δραστηριότητες κλπ.)».

    Με την εξέλιξη αυτή, συνέχισε ο αντιπρόεδρος του ΑΠ, ακόμη κι αν εκδοθεί ο κ. Χριστοφοράκος αποφεύγει τη δίωξη για τις ανωτέρω πράξεις.

    Δεν απέκλεισε πάντως ο μάρτυρας, επειδή η έρευνα της υπόθεσης συνεχίζεται από ειδικό εφέτη ανακριτή, να εκδοθεί νέο ευρωπαϊκό ένταλμα για τον κ. Χριστοφοράκο.

    Σε ερώτηση τέλος του κου Παπαδημούλη για τους αργούς ρυθμούς με τους οποίους κινήθηκε η Δικαιοσύνη, ο μάρτυρας εξέφρασε τη δυσμενή πρόβλεψη ότι θα συνεχιστούν οι καθυστερήσεις.

    Από τον επικεφαλής πάντως των βουλευτών της ΝΔ Κωνσταντίνο Τζαβάρα καταγγέλθηκε «επιλεκτική διαβίβαση εγγράφων από τον υπουργό Δικαιοσύνης» αναφορικά με την υπόθεση Ζαγοριανού κι αυτές είναι οι μαρτυρικές καταθέσεις που πήρε ο αντιπρόεδρος, καθώς το απολογητικό υπόμνημα Ζαγοριανού.

    Η κατάθεση του κου Παπανικολάου θα συνεχιστεί τη Δευτέρα.

    [02] "Ριζοσπαστική πολιτική"

    Την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ «για μια ριζοσπαστική αγροτική πολιτική» παρουσίασε σε εκδήλωση του κόμματος, στην 23η Agrotica, στη ΔΕΘ, στο συνεδριακό κέντρο «Ν. Γερμανός», ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, ασκώντας κριτική «στις πολιτικές, που έφεραν σε απόγνωση τους αγρότες».

    Ο κ. Τσίπρας εξέφρασε την πεποίθηση ότι το «αγροτικό κίνημα δεν ηττάται, αυτές τις μέρες» κι ότι αντίθετα «έχει αρχίσει να πετυχαίνει σημαντικές νίκες», υποστηρίζοντας ότι «ανάγκασε την κυβέρνηση να παραδεχτεί, έστω και στα λόγια, τα κρίσιμα προβλήματα» και ότι τη «φόβισε τόσο, που το πρώτο, το μοναδικό μέχρι σήμερα νομοσχέδιο που προωθεί, είναι για τη συνδικαλιστική οργάνωση των αγροτών», με στόχο να «αποδυναμώσει» και να «χειραγωγήσει» τον αναδυόμενο «ριζοσπαστισμό» του αγροτικού κινήματος.

    «Αυτό το κίνημα δεν θα ηττηθεί. Η Ελλάδα της παραγωγής και της δημιουργίας δεν μπορεί να υποχωρήσει απέναντι στην Ελλάδα της λαμογιάς, της διαπλοκής και της μιζέριας. Συμπαραστεκόμαστε στον αγώνα των αγροτών και των εργαζομένων που το επόμενο διάστημα θα πάρουν τη σκυτάλη και στις 10 του μήνα (ΑΔΕΔΥ, συνδικάτα) θα δώσουν μια απάντηση σε αυτόν τον μεγάλο συντηρητικό πολιτικό συνασπισμό της συναίνεσης, της κυβέρνησης, της ΝΔ και του ΛΑΟΣ. Απέναντί του, θα αναδειχθεί ένας μεγάλος κοινωνικός συνασπισμός από ευρύτερες δυνάμεις, εργαζόμενους, άνεργους, νέους αγρότες, πολίτες που διεκδικούν ελπίδα και προοπτική σε αυτόν τον τόπο, αξιοπρέπεια και όχι απλά επιβίωση», είπε ο κ. Τσίπρας.

    Επιπλέον, επισήμανε ότι «όλες οι αναθεωρήσεις της ΚΑΠ είχαν την συναίνεση και των δύο μεγάλων κομμάτων, που κυβέρνησαν τη χώρα, της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ» -υπενθυμίζοντας ότι η «καταστροφική» αποδέσμευση των επιδοτήσεων από την παραγωγή των προϊόντων, στην αναθεώρηση του 2003 «φέρει φαρδιά πλατιά την υπογραφή της κυβέρνησης Σημίτη»- και τα κατηγόρησε για παντελή έλλειψη σχεδιασμού «για ένα θέμα εθνικό», όπως το αγροτικό ζήτημα.

    «Μήπως ευθύνονται οι πολιτικές των κυβερνήσεων των δύο μεγάλων κομμάτων; Μήπως δεν είχαμε εθνική στρατηγική για την αντιμετώπιση ενός εθνικού θέματος; Όταν τα επισημαίναμε, μας κατηγορούσαν για μίζερους. Μιλούσαν για την ισχυρή Ελλάδα και για ισχυρό ευρώ. Πού είναι όλοι αυτοί σήμερα να δουν την απόγνωση του αγροτικού κόσμου;».

    Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι, «εκτός από τα οικονομικά που είναι δίκαια», δεν «τολμά» να προωθήσει αποφασιστικά «ούτε τα θεσμικά αιτήματα» του αγροτικού κόσμου.

    «Δεν έχουν την πρόθεση, ούτε τα κότσια να συγκρουστούν με τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα, με τα καρτέλ, με τους μεσάζοντες, με τους κουμπάρους, με τις τράπεζες», τόνισε.

    Είπε ακόμη ότι «υπάρχει εναλλακτική λύση» για μια «αγροτική παραγωγή με επίκεντρο τον άνθρωπο, με σεβασμό στο περιβάλλον, που θα στοχεύσει στην διατροφική επάρκεια, θα αξιοποιεί εναλλακτικές μορφές ενέργειας, που θα βασίζεται σε ορθολογική χρήση των λιπασμάτων και θα αποκλείει τα μεταλλαγμένα» και για μια «πολιτική εξυγίανσης της αγοράς, με δημόσιες επενδύσεις με νέους υγιείς συνεταιρισμούς, με τοπικά δίκτυα, με σπάσιμο των καρτέλ».

    Πρόσθεσε, όμως, ότι για να εφαρμοστεί «απαιτείται ρήξη με τα μεγάλα συμφέροντα, με τις τράπεζες, με τα καρτέλ και κυρίως, με καμιά δεκαριά εταιρείες πολυεθνικές, ή και ντόπιες, που αισχροκερδούν από το μόχθο του αγροτικού κόσμου».

    [03] Αποχωρούν από τα μπλόκα

    Άρχισαν, λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι, να αποχωρούν σταδιακά τα τρακτέρ από μπλόκα της Βόρειας Ελλάδας και της Θεσσαλίας, καθώς το Πανελλήνιο Συντονιστικό Οργανο, που συνεδρίασε, χθες, στη Βέροια, αποφάσισε αναστολή των κινητοποιήσεων.

    Γύρω στη 1 μμ βρισκόταν σε εξέλιξη η αποχώρηση των τρακτέρ από τα μπλόκα Στρυμωνικού, Κερδυλλίων και Αμφίπολης Σερρών, Βογατσικού Καστοριάς, ενώ στη διάρκεια της ημέρας, θα αποχωρήσουν και οι αγρότες από τα υπόλοιπα μπλόκα.

    Την αναστολή των κινητοποιήσεων συμφώνησαν οι αγρότες από τα μπλόκα Κερδυλλίων, Χρυσούπολης, Εξοχής, Χαλκηδόνας, Ευζώνων, Δοϊράνης, Βογατσικού, Πρεσπών, Αλαμάνας, Παλιού Λεβέντη, Ριτσώνας και στο 90 χλμ στο δρόμο των Θηβών.

    Όπως είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο εκπρόσωπος των αγροτών και γραμματέας της Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών στο μπλόκο των Κερδυλλίων, Γιάννης Παναγής, οι αγρότες αναστέλλουν, αλλά δεν διακόπτουν τις δυναμικές κινητοποιήσεις.

    "Υπάρχει έκδηλη απογοήτευση, αλλά ταυτόχρονα και ικανοποίηση γιατί καταφέραμε να αναδείξουμε το υπαρκτό αγροτικό πρόβλημα. Θα συναντιόμαστε κάθε Κυριακή και στα τέλη Μαρτίου, δεν αποκλείεται να ξαναβγούμε και πάλι στους δρόμους, αν δεν τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα που έθεσε η κυβέρνηση", τόνισε ο κ. Παναγής.

    Με σαφείς αιχμές για την κυβέρνηση και με μήνυμα ακόμη και για αιφνιδιαστικό αποκλεισμό του εθνικού δρόμου, αποχώρησαν λίγο πριν τη μία το μεσημέρι από το μπλόκο της Αλαμάνας οι αγρότες που βρίσκονταν εκεί από τις 15 Ιανουαρίου.

    Πάντως δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο περισσότερο δυναμικής κινητοποιήσεις μετά τις 15 Μαρτίου αν δεν καταβληθεί η ενιαία ενίσχυση.

    Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσής τους, λίγο πριν δοθεί το σύνθημα της αποχώρησης, τονίστηκε σε όλους τους τόνους η πλήρης δυσαρέσκειά τους για τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίστηκε η κυβέρνηση το αγροτικό θέμα, ενώ υπογράμμισαν μένουν προσηλωμένοι στις αποφάσεις του πανελλαδικού οργάνου στο οποίο συμμετέχουν.

    Την ίδια ώρα αποχώρησαν και από το μπλόκο στην Ελάτεια οι αγρότες σημειώνοντας πως "βάζουμε το όπλο μας παρα-πόδα. Βάζουμε τα θέματα των αγροτών πάνω στο τραπέζι της πολιτικής εξουσίας. Μένουμε και περιμένουμε να υλοποιηθούν οι δεσμεύσεις", όπως χαρακτηριστικά σημείωσε ο Στάθης Τσαπρούνης από την Ελάτεια.

    Επιμένουν σε Προμαχώνα - Νίκαια

    Στο μεταξύ, ανυποχώρητοι παραμένουν οι αγρότες στα μπλόκα Προμαχώνα, Νίκαιας και άλλων περιοχών, που δεν συμμετείχαν στη σύσκεψη της Βέροιας και συνεχίζουν τον αποκλεισμό του μεθοριακού σταθμού στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, όπου και πάλι οι νταλίκες σχηματίζουν ουρές.

    Συγκεντρωμένα παραμένουν τα τρακτέρ στα Πράσινα Φανάρια και στα διόδια Μαλγάρων Θεσσαλονίκης, καθώς οι αγρότες αποφάσισαν να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις, χωρίς όμως να διακόπτουν την κυκλοφορία.

    Στο μπλόκο παραμένουν οι αγρότες της Βοιωτίας στο 110 χλμ της εθνικής οδού Αθηνών-Λαμίας στο Κάστρο Βοιωτίας. Ωστόσο, σήμερα το βράδυ αναμένεται να συγκεντρωθούν και να εκτιμήσουν την κατάσταση που διαμορφώνεται πλέον σε συνέλευσή τους όπου αναμένεται να πάρουν τις αποφάσεις τους.

    Αγρότες της Αχαΐας έκλεισαν λίγο μετά τις 6:30 απόγευμα τη νέα εθνική οδό Πατρών - Κορίνθου, στο ύψος των διοδίων του Ρίου.

    Πρόκειται για τους αγρότες που είχαν αποκλείσει τις προηγούμενες ημέρες την εθνική οδό στη γέφυρα του ποταμού Μεγανίτη, στο ύψος του Αιγίου και σήμερα αποφάσισαν να μετακινήσουν το μπλόκο.

    Η κίνηση των οχημάτων διεξάγεται από την παλαιά εθνική οδό και παρακαμπτήριους δρόμους.

    Οι αγρότες που κρατούν κλειστό τον αυτοκινητόδρομο Κορίνθου - Τρίπολης, με το μπλόκο της Στέρνας, δήλωσαν το μεσημέρι ότι θα παραμείνουν στο σημείο και ενισχύουν το μπλόκο.

    Ο αγροτοσυνδικαλιστής Νίκος Αγγέλου δήλωσε ότι "ακολουθούμε κοινή πορεία με τους αγρότες του Προμαχώνα και άλλων 20 μπλόκων και θα μείνουμε στα μπλόκα μέχρι η κα Μπατζελή να σκύψει ουσιαστικά στα προβλήματά μας και να δώσει λύση".

    Η κυκλοφορία των οχημάτων γίνεται μέσω της παλαιάς εθνικής οδού Κορίνθου - Άργους και η παράκαμψη αυτή δημιουργεί καθυστέρηση περίπου 45 λεπτών, στους οδηγούς που κινούνται στη διαδρομή από και προς την κεντρική και νότια Πελοπόννησο.

    Δηλώσεις της Κ.Μπατζελή

    Χθες, η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κατερίνα Μπατζελή ξεκαθάρισε εκ νέου ότι δεν τίθεται θέμα καταβολής οικονομικών ενισχύσεων και πρόσθεσε ότι "το υπουργείο έκανε ό,τι μπορούσε και ουδείς μπορεί να το κατηγορήσει για αδιαλλαξία".

    Η κ. Μπατζελή ανακοίνωσε ότι από τις 5 Μαρτίου θα ξεκινήσει η καταβολή του υπόλοιπου των κοινοτικών χρηματοδοτήσεων στους δικαιούχους.

    Πρόσθεσε δε πως, μετά τη λήξη των πληρωμών αυτών, θα αρχίσει και η εξόφληση για τις αποδεσμευμένες ενισχύσεις (ντομάτα, βαμβάκι και ενδεχομένως ρύζι). Κατά την ίδια, τον Απρίλιο - αν αυτό καταστεί δυνατόν - θα γίνει η επιστροφή του ΦΠΑ στους παραγωγούς, ένα μήνα νωρίτερα από το σύνηθες (ήδη έχει εγγραφεί στον προϋπολογισμό ποσόν 140 εκατομμυρίων ευρώ για τις καλλιέργειες του 2009).

    Ανακοίνωσε ακόμη ότι μέχρι τα μέσα του 2010 θα ολοκληρωθεί η ψηφιοποίηση του ΟΣΔΕ (σήμερα βρίσκεται στο 98%) και πρόσθεσε πως φέτος η κυβέρνηση θα παρουσιάσει - μετά την ολοκλήρωση της σχετικής διαβούλευσης - "μια άλλη πρόταση για τους συνεταιρισμούς".

    Παράλληλα, δεσμεύτηκε ότι μέχρι τέλους Ιουνίου θα έχουν λυθεί μια σειρά από ζητήματα που "πονάνε" τους παραγωγούς, όπως η λειτουργία της αγοράς, το κόστος παραγωγής και η ανταγωνιστικότητα της γεωργίας.

    Γνωστοποίησε δε, ότι στο τέλος Μαρτίου, μετά την ολοκλήρωση του επανασχεδιασμού του προγράμματος "Αλέξανδρος Μπαλτατζής", θα καταβληθούν και οι εξισωτικές αποζημιώσεις για την απονιτροποίηση και τα βιολογικά προϊόντα.

    Σε σχέση με το διαχωρισμό για τους κατβ επάγγελμα αγρότες, η υπουργός σημείωσε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να δημιουργηθεί καταστατικό για την κατοχύρωση του επαγγέλματος, αλλά όχι με βάση μόνο εισοδηματικά κριτήρια.

    Κατβ ελάχιστον επιστροφή 550 εκατ. από το "πακέτο Χατζηγάκη"

    Η κα Μπατζελή επεσήμανε, εξάλλου, πως η Ελλάδα θα αναγκαστεί να επιστρέψει κατβ ελάχιστον 550 εκατομμύρια ευρώ από τις αγροτικές αποζημιώσεις του "πακέτου Χατζηγάκη", αν δεν τελεσφορήσουν, όπως είπε, οι "πάρα πολύ σκληρές διαπραγματεύσεις", που η κυβέρνηση πραγματοποιεί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, "με στόχο να μην επιστραφεί τίποτα". Εξέφρασε δε την ελπίδα ότι θα επιτευχτεί συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

    Κατά την ίδια, το πακέτο Χατζηγάκη, ούτως ή άλλως, δεν πέτυχε τους στόχους του για ενίσχυση της ρευστότητας και της ανταγωνιστικότητας, ενώ η καταβολή οικονομικών ενισχύσεων υπό την πίεση μπλόκων γενικά δεν ενδείκνυται. "Με τέτοια μέτρα δεν λύνουμε το πρόβλημα, απλώς καλύπτουμε το ζήτημα των κινητοποιήσεων με μικροδιευθετήσεις. Αν δεν πείσουμε τους αγρότες ότι είμαστε αξιόπιστοι, στο κεφάλι τους θα έχουν πάντα ένα μπλόκο απέναντί μας", είπε χαρακτηριστικά.

    Ερωτηθείσα για τη χθεσινή μετάβασή της στην Agrotica, έπειτα από "παράκαμψη" των μπλόκων κοντά στο αεροδρόμιο, η κα Μπατζελή επεσήμανε ότι "δεν απέφυγε τίποτα, απλά επιβεβαίωσε τη σημασία του διαλόγου για την επίλυση των προβλημάτων των αγροτών, σε χώρους όπου μπορούμε να μιλήσουμε κι όχι στα μπλόκα".

    Αναφερόμενη στον καπνό, σημείωσε ότι στόχος είναι να στραφούν οι καλλιεργητές σε άλλες καλλιέργειες, ενώ σε ό,τι αφορά το βαμβάκι σημείωσε ότι απαιτείται η αλλαγή του πλαισίου στήριξης, καθώς η ΚΟΑ βάμβακος "δεν είναι σωστή". Διευκρίνισε δε, πως την Τρίτη έχει συνάντηση στο υπουργείο με τους εκκοκκιστές βάμβακος, ώστε να συζητηθούν θέματα σχετικά με την αποπληρωμή συμβολαίων παραγωγών, που παρέδωσαν το προϊόν τους αλλά δεν πληρώθηκαν.

    Από την πλευρά του, ο αρμόδιος υφυπουργός Μιχάλης Καρχιμάκης επεσήμανε πως η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να συγκρουστεί με τα φαινόμενα εκμετάλλευσης των αγροτών. "Επίορκοι δημόσιοι λειτουργοί, που δημιουργούν προϋποθέσεις, ώστε κάποιοι να ασυδοτούν, θα μας βρουν απέναντί τους... Θα βάλουμε τέλος στην ανομία και την ανοχή. Ως πολιτική επιλογή, τασσόμαστε με αυτούς που παράγουν, όχι με αυτούς που ασυδοτούν", είπε χαρακτηριστικά.

    Υπενθύμισε επίσης πως στο πλαίσιο της κατάθεσης νόμου, με χρονικό όριο έως το Μάιο, προχωρά η διασύνδεση με διάφορες πηγές δεδομένων (π.χ., ΤΑΧΙΣ) για τον εντοπισμό και έλεγχο των εισερχόμενων αγροτικών προϊόντων και μπαίνουν οι βάσεις για νέους διαπραγματευτικούς μηχανισμούς προς όφελος των παραγωγών.

    [04] "Βουτιά" στις αγορές

    Η πτώση στις διεθνείς χρηματαγορές συνεχίστηκε και σήμερα, εξαιτίας της ανησυχίας για τα δημοσιονομικά της Ελλάδας, της Πορτογαλίας και της Ισπανίας, καθώς τα προβλήματα των τριών χωρών εκτιμάται ότι θα επιβαρύνουν ολόκληρη την Ευρωζώνη.

    Στο Χρηματιστήριο της Αθήνας νέες μεγάλες απώλειες κατέγραψαν οι τιμές των μετοχών στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδος, με την αγορά να υποχωρεί κάτω από τα επίπεδα των 1.900 μονάδων.

    O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 1.878,91 μονάδες σημειώνοντας απώλειες σε ποσοστό 3,73%. Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 294,668 εκατ. ευρώ.

    Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε πτώση σε ποσοστό 4,02%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχώρησε σε ποσοστό 3,18% και ο δείκτης της μικρής κεφαλαιοποίησης σημείωσε πτώση 3,35%.

    Ολοι οι επιμέρους δείκτες έκλεισαν με πτώση. Τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσαν οι μετοχές των Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών -6,49% και ο δείκτης των τραπεζών -5,15%.

    Στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 8 μηνών υποχώρησε σήμερα το ευρώ έναντι του δολαρίου, καθώς το κλίμα ανησυχίας που υπήρχε για τη δημοσιονομική θέση της Ελλάδος επεκτάθηκε και για άλλες χώρες του Νότου (Ισπανία, Πορτογαλία). Το απόγευμα το δολάριο διαπραγματευόταν έναντι του ευρώ στα 1,3694 δολάρια από το επίπεδο των 1,3723 δολαρίων που έκλεισε αργά χθες το βράδυ στην αγορά της Νέας Υόρκης. Η ενδεικτική ισοτιμία ευρώ/ δολαρίου που ανακοινώνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1.3691 δολάρια.

    Η μεγάλη πίεση που δέχεται σήμερα το ευρώ είναι αποτέλεσμα της αύξησης που εμφανίζει ο επενδυτικός κίνδυνος στην ευρωζώνη. Όπως φαίνεται τα λεγόμενα CDS με τα οποία οι επενδυτές που διακρατούν κρατικά ομόλογα ασφαλίζονται για τον κίνδυνο χρεοκοπίας των συγκεκριμένων κρατών εκτινάχθηκαν σήμερα σε ύψος ρεκόρ για την Ελλάδα (3,45%), την Ισπανία και την Πορτογαλία. Σε εβδομαδιαία βάση το ευρώ έχει υποχωρήσει έναντι του δολαρίου κατά 1,3%.

    Στη Γουόλ Στριτ η πτώση επηρέασε σημαντικά και τις τραπεζικές μετοχές (Citigroup -5,5%, Bank of America -4,9%, JPMorgan -4,6%) και ο Dow Jones σημείωσε πτώση 2,61% σταματώντας στις 10.002,18 μονάδες, και ο Nasdaq έκλεισε στις 2.125,43 μονάδες, με πτώση 2,88%. Ο S&P υποχώρησε κατά 3,11% στις 1.063,11 μονάδες.

    Χθες, στη Φρανκφούρτη, ο DAX σημείωσε πτώση 2,45% στις 5.533,24 μονάδες, ενώ στο Λονδίνο ο FTSE 100 έκλεισε στις 5.139,31 μονάδες, με πτώση 2,17%. Στο Παρίσι ο CAC 40 έκλεισε με πτώση 2,75% στις 3.689,25 μονάδες. Πτώση καταγράφουν και σήμερα και οι τρεις μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές.

    "Δεν υπάρχει κίνδυνος"

    Η Ισπανία και η Πορτογαλία, τα χρηματιστήρια των οποίων χθες κατέρρευσαν λόγω των σοβαρών δημοσιονομικών τους δυσκολιών, "δεν παρουσιάζουν κίνδυνο" για την σταθερότητα της ζώνης του ευρώ, διαβεβαίωσε ο επικεφαλής της ομάδας των υπουργών Οικονομικών των χωρών της Ευρωζώνης, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

    "Δεν υπάρχει κίνδυνος", τόνισε κατηγορηματικά ο κ. Γιούνκερ μιλώντας στους δημοσιογράφους.

    Από την πλευρά της η Μαδρότη, δια στόματος του υφυπουργού Οικονομίας της Ιπσανίας Χοσέ Μανουέλ Κάμπα δηλώνει ότι οι αγορές δεν έχουν αντικειμενικό λόγο να ανησυχούν για τα δημόσια οικονομικά της χώρας.

    "Οι αγορές παίρνουν αποφάσεις εκτιμώντας τους κινδύνους, οι οποίοι από υποκειμενική άποψη είναι περισσότεροι, αλλά από αντικειμενική άποψη δεν υπάρχει προς το παρόν λόγος να είναι", δήλωσε ο Κάμπα σε συνέντευξή του στο Γαλλικό Πρακτορείο.

    Ο βασικός δείκτης του Χρηματιστηρίου της Μαδρίτης, ο Ibex-35, σημείωσε χθες θεαματική πτώση γύρω στα 6%.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 5 February 2010 - 17:30:21 UTC