Read the UN Resolutions on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 22 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-02-05

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Συντονισμένη δράση κατά των κερδοσκόπων"
  • [02] Αποχωρούν από τα μπλόκα

  • [01] "Συντονισμένη δράση κατά των κερδοσκόπων"

    Συντονισμένη επίθεση εκδηλώνεται κατά του ευρώ, η οποία πλέον περιλαμβάνει ως στόχους, μετά την Ελλάδα, την Ισπανία και την Πορτογαλία.

    Η διαπίστωση ανήκει στον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, με τον οποίο συνομίλησαν σήμερα το μεσημέρι (ώρα Ελλάδας) οι δημοσιογράφοι της ελληνικής αποστολής. Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι ο ίδιος είχε επισημάνει τα θέματα αυτά, από την πρώτη μάλιστα Σύνοδο Κορυφής, στην οποία μετείχε, ότι δηλαδή η Ελλάδα δεν ήταν το πρόβλημα για την Ευρώπη και ότι οι κερδοσκόποι, μετά τη χώρα μας, θα έβρισκαν και άλλο αδύναμο κρίκο για να πλήξουν το ευρώ.

    Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η εξέλιξη σχετικά με τη στοχοποίηση της Ισπανίας και της Πορτογαλίας δείχνει ότι η Ελλάδα δεν είναι μία μεμονωμένη υπόθεση. Το πρόβλημα, πρόσθεσε, είναι ευρωπαϊκό και διεθνές και πρέπει να αναλάβουμε συντονισμένη δράση με αλληλεγγύη πάνω σ' αυτό το θέμα.

    Ο Ελληνας πρωθυπουργός ερωτηθείς σχετικά τόνισε ότι ο ίδιος προτίθεται να θέσει το συγκεκριμένο θέμα τόσο στη συνάντησή του, την Τετάρτη, με το Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί, όσο και στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής, που θα συνέλθει την επόμενη μέρα, 11 Φεβρουαρίου.

    Ο κ. Παπανδρέου απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε ότι αισθάνεται δικαιωμένος από τις εξελίξεις. Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα τόνισε πως εμείς είπαμε ότι θα κάνουμε ό,τι πρέπει και σ'αυτό επιμένουμε. Και πρόσθεσε ότι εμείς ό,τι είχαμε πει, το κάναμε, πήραμε μέτρα.

    Στο επίσημο γεύμα του Παγκόσμιου Φόρουμ, το οποίο διεξάγεται στο Νέο Δελχί, ο κ. Παπανδρέου βρέθηκε στο ίδιο τραπέζι με άλλους πρωθυπουργούς, όπως της Νορβηγίας, της Σλοβενίας και της Λιθουανίας. Ολοι έδειξαν ενδιαφέρον για τις οικονομικές εξελίξεις στην Ελλάδα και εξέφρασαν την απορία τους στον κ. Παπανδρέου για ποιο λόγο η Ελλάδα δέχεται τέτοιες επιθέσεις.

    Στην πρωϊνή ομιλία του στο Παγκόσμιο Φόρουμ για την αειφόρο ανάπτυξη, εξάλλου, ο κ. Παπανδρέου τόνισε μεταξύ άλλων ότι η πράσινη ανάπτυξη είναι μια ιστορική ευκαιρία για την Ελλάδα για να βγει απο την κρίση και την ύφεση.

    Ανέφερε επίσης ότι η πρόκληση είναι για όλους πολιτική και έγκειται στην ενίσχυση των θεσμών, καθώς και στη λήψη αποφάσεων, οι οποίες θα βελτιώνουν την καθημερινότητα των πολιτών.

    Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι είναι πρόκληση για τους πολιτικούς να πάρουν αποφάσεις για το μέλλον του πλανήτη και να δουν με διαφορετική αντίληψη καθημερινά προβλήματα.

    Αναφέρθηκε και στη Σύνοδο της Κοπεγχάγης, τονίζοντας ότι υπήρξε η μεγάλη ευκαιρία να ληφθούν σημαντικές αποφάσεις, αλλά κάτι τέτοιο δεν έγινε. Ο επόμενος σταθμός, πρόσθεσε ο κ. Παπανδρέου, είναι στο Μεξικό, στο τέλος του φθινοπώρου και εκεί, όπως τόνισε, πρέπει οι αποφάσεις που θα ληφθούν να συνδυάζουν την πράσινη οικονομία με την ευημερία των πολιτών. Είναι, τόνισε, θέμα πολιτικής βούλησης και πολιτικής απόφασης.

    Επίσης τόνισε ότι οι αναπτυγμένες χώρες, οι οποίες έχουν και πολύ μεγάλα αποθέματα, πρέπει να κάνουν επενδύσεις στην πράσινη ανάπτυξη και να στηρίξουν την πράσινη οικονομία.

    Εχουμε ιστορική ευθύνη, πρόσθεσε, για το μέλλον του πλανήτη. Η προσπάθεια, όπως ανέφερε, πρέπει να περάσει μέσα απο την ισχυροποίηση των θεσμών, κάτι που θα είναι πιο δύσκολο για τις αναπτυγμένες χώρες, οι οποίες πρέπει να ξεπεράσουν παλιές νοοτροπίες και πρακτικές.

    Για πρώτη φορά, ανέφερε ο κ. Παπανδρέου, στην ιστορία έχουμε να αντιμετωπίσουμε την πρόκληση να εργαστούμε συλλογικά για το μέλλον.

    Ο κ. Γ. Παπανδρέου θα συναντηθεί σήμερα με την πρόεδρο του Κόμματος του Κογκρέσου Σόνια Γκάντι, με την οποία μεταξύ άλλων θα κάνουν αποτίμηση της παλαιότερης πρωτοβουλίας των έξι στην οποία μετείχαν ο Ανδρέας Παπανδρέου και η Ιντιρα Γκάντι.

    Δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο αναβίωσης της πρωτοβουλίας αυτής, καθώς η απειλή των πυρηνικών όπλων, που ήταν το βασικό αντικείμενο της αρχικής πρωτοβουλίας είναι και σήμερα υπαρκτή.

    "Θα πληρώσουν οι φοροφυγάδες"

    Χθες, ο πρωθυπουργός, σε αν'αλογη συζήτηση που ειχε με δημοσιογράφους, ανήγγειλε τη λήψη μέτρων για εκείνους που δεν πληρώνουν σήμερα και πρέπει να πληρώσουν, δίνοντας κατ` αυτόν τον τρόπο το στίγμα του φορολογικού νομοσχεδίου που αναμένεται να ανακοινωθεί την επόμενη εβδομάδα.

    Στην ίδια συζήτηση ο κ.Παπανδρέου τόνισε ότι πρέπει να προστατευθούν οι χαμηλόμισθοι και οι μικρομεσαίοι και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να κάνει τις αλλαγές, γιατί αν δεν γίνουν αυτές τα πράγματα θα χειροτερέψουν.

    Ανέφερε επίσης ότι η κυβέρνηση ζήτησε τη συμβολή όλων στην πραγματοποίηση αυτών των αλλαγών και ιδιαιτέρως εκείνων που έχουν τα μεγαλύτερα προνόμια και πρέπει να συμβάλουν περισσότερο.

    Κανένας μας δεν είναι ευχαριστημένος με τις δυσκολίες που περνάει η χώρα, ανέφερε ο πρωθυπουργός προσθέτοντας ότι πρέπει να κάνουμε την κρίση ευκαιρία και σήμερα είναι μια ιστορική ευκαιρία την οποία πρέπει να αξιοποιήσουμε. Και οι αλλαγές αυτές, είπε, θα γίνουν υπέρ των πολιτών.

    Αναφέρθηκε στα πολλά λάθη που έχουν γίνει στη χώρα, αποτέλεσμα των οποίων ήταν να βρίσκεται σήμερα εκτεθειμένη. Έχουμε εθνική ανάγκη να γίνουν οι αλλαγές πρόσθεσε, καθώς μάλιστα η χώρα απειλείται.

    Επίσης τόνισε ότι η αδυναμία και η έλλειψη βούλησης τα προηγούμενα χρόνια για να γίνουν αλλαγές δημιούργησαν τα σημερινά προβλήματα, τα οποία πληρώνουμε.

    Συνάντηση με τον Ινδό πρωθυπουργό

    Ο κ. Γιώργος Παπανδρέου είχε, στο Νέο Δελχί, συνάντηση διάρκειας 40 λεπτών με τον Ινδό ομόλογό του Μανμουχάν Σινγκ αλλά και τον γραμματέα του κόμματος του Κογκρέσου Ραούλ Γκάντι.

    Οι δυο πρωθυπουργοί συμφώνησαν στην αναβάθμιση των σχέσεων Ελλάδας-Ινδίας, όπως δήλωσε ο κ. Παπανδρέου μετά τη συνάντηση.

    Η ισχυρή παρουσία της Ελλάδας διεθνώς είναι πάντα χρήσιμη, τόνισε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι είναι ακόμα πιο χρήσιμη αυτή την περίοδο που η χώρα αντιμετωπίζει μια εθνική και οικονομική κρίση.

    Ο κ. Παπανδρέου ανέφερε επίσης ότι η Ινδία η οποία είναι αναδυόμενη δύναμη στην οικονομία, την τεχνολογία, τον πολιτισμό αλλά και πολιτικά μέσω της αναβάθμισης των σχέσεων, μπορεί να βοηθήσει την ανάπτυξη της Ελλάδας σε πολλούς τομείς.

    Κοινή διαπίστωση των δύο πρωθυπουργών ήταν ότι οι απόψεις είναι συγκλίνουσες αναφορικά με τα οικνομικά δεδομένα και τη διεθνή οικονομική κρίση.

    Ο κ. Παπανδρέου απηύθυνε πρόσκληση στον Ινδό ομόλογό του να επισκεφθεί την Αθήνα.

    Ο κ.Σινγκ αποδέχθηκε την πρόσκληση και όπως είπε ο κ.Παπανδρέου σύντομα θα επισκεφθεί την Ελλάδα.

    Ο Ινδός πρωθυπουργός ευχαρίστησε επίσης τον κ. Παπανδρέου για την υποστήριξη της Ελλάδας στο αίτημα της Ινδίας να γίνει μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

    Στη συνάντηση οι δύο πρωθυπουργοί συζήτησαν πολλά θέματα στα οποία οι δύο χώρες θα αναπτύξουν συνεργασία.

    Ειδικότερα, συζητήθηκαν θέματα συνεργασίας στις κατασκευές, στις υποδομές, στις τηλεπικοινωνίες, την ηλεκτρονική διακυβέρνηση, τον τουρισμό, την πράσινη τεχνολογία, την ανάπτυξη του διμερούς εμπορίου και την απευθείας αεροπορική σύνδεση μεταξύ των δύο χωρών.

    Οι δύο πρωθυπουργοί συζήτησαν επίσης το θέμα της κλιματικής αλλαγής με το οποίο θα ασχοληθεί μεγάλο διεθνές συνέδριο που γίνεται στο Νέο Δελχί, καθώς και για την παγκόσμια οικονομική κρίση. Κατά τη συζήτηση του θέματος αυτού ο Έλληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο πρόβλημα της χώρας μας ενημερώνοντας τον Ινδό ομόλογό του για το πως προχωρά η προσπάθεια εξόδου από την οικονομική κρίση και διαβεβαιώνοντάς τον ότι η Ελλάδα θα βγει από αυτή με τα δικά της μέσα.

    Δηλώσεις Γ.Πεταλωτή

    «Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να ανταποκριθεί στις υψηλές απαιτήσεις της σημερινής δυσχερούς οικονομικής συγκυρίας και να προχωρήσει στις αλλαγές και τις τομές εκείνες που θα μας επαναφέρουν στο δρόμο της προόδου, της ανάπτυξης και της ευημερίας».

    Αυτό δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής και υπογράμμισε ότι «όχημα» της κυβέρνησης σε αυτή την πορεία είναι η πιστή τήρηση του Προγράμματος Σταθερότητας που εγκρίθηκε χτες, καθώς επίσης και τα νομοσχέδια για τη φορολογική και ασφαλιστική μεταρρύθμιση, αλλά και την εισοδηματική πολιτική και τα μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός.

    «Το κόστος οποιασδήποτε καθυστέρησης στη λήψη αποφάσεων είναι πλέον κόστος εθνικό κι η παρούσα κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να μην χρεώσει τον ελληνικό λαό περαιτέρω με ένα τέτοιο δυσβάσταχτο κόστος», υπογράμμισε ο κ. Πεταλωτής.

    Σημείωσε δε ότι «είναι η ώρα να καταλογιστούν και οι ευθύνες σε όσους συνέβαλαν σε αυτή την κατάσταση αλλά και να συνεισφέρουν όσοι δεν εισφέρουν τόσα χρόνια».

    Σχετικά με το εάν έρχεται πιο κοντά το ενδεχόμενο σύστασης σχετικής εξεταστικής επιτροπής για την «κακοδιαχείριση» στην οικονομία από την προηγούμενη κυβέρνηση, ο κ. Πεταλωτής τόνισε ότι «σαφώς κι η προηγούμενη κυβέρνηση δεν εργαζόταν με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον».

    Ακόμη επεσήμανε ότι «θέμα εξεταστικής επιτροπής θα τεθεί μόνο αν η βουλή κρίνει κάτι τέτοιο» και πρόσθεσε ότι «θα πρέπει κάποτε, όσοι ασκούμε ένα δημόσιο λειτούργημα να κατανοήσουμε ότι δεν μπορούμε να δουλεύουμε χωρίς κανέναν έλεγχο και καμία συνέπεια».

    Ο κ. Πεταλωτής αναφέρθηκε στις νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, τις «αναπτυξιακές ωθήσεις», όπως τις χαρακτήρισε, του αμέσως επόμενου διαστήματος.

    Ειδικότερα, έκανε λόγο για την κατάθεση τις επόμενες μέρες του νομοσχεδίου για τη ρύθμιση των οφειλών φυσικών προσώπων, την προώθηση της δραστικής απλούστευσης διαδικασιών ίδρυσης, αδειοδότησης και λειτουργίας των επιχειρήσεων, καθώς επίσης και τη δημιουργία υπηρεσίας «μιας στάσης».

    Επιπλέον, ο εκπρόσωπος τόνισε ότι στόχος είναι αύξηση των δημοσίων επενδύσεων και γιβ αυτό έχουν προγραμματιστεί επενδύσεις ύψους 10, 3 δισ. ευρώ το 2010 μέσα στον προϋπολογισμό, αλλά κι αναθεώρηση και αποτελεσματική εφαρμογή του ΕΣΠΑ 2007-2013, καθώς και αναμόρφωση του επενδυτικού νόμου και η ηλεκτρονική παρακολούθηση στη διακίνηση του φαρμακευτικού υλικού και των καυσίμων.

    Σχετικά με τη φορολόγηση εξωχώριων εταιρειών ο κ. Πεταλωτής σημείωσε ότι ο εντοπισμός και η φορολόγησή της είναι θέμα πολιτικής βούλησης «για να πάψουν να αποτελούν κέλυφος αποφυγής της φορολογίας μέσα στη χώρα».

    Επεσήμανε δε ότι «στην κυβέρνηση της ΝΔ υπήρξε και κορυφαίος υπουργός που δήλωσε ευθαρσώς ότι σύστησε οφ σορ εταιρεία για φορολογικούς λόγους».

    Εξάλλου, ερωτηθείς από ποιον κινδυνεύει η εθνική κυριαρχία της χώρας, ο κ. Πεταλωτής είπε πως «όταν μια χώρα, όπως η Ελλάδα, βρίσκεται οικονομικά σε τόσο δύσκολη στιγμή, είναι δεκτική ενός κερδοσκοπικού πολέμου και πολλές επιλογές που θέλαμε να έχουμε ως κυβέρνηση, περιορίζονται».

    Τρισέ: Στη σωστή κατεύθυνση τα μέτρα

    Τα δημοσιονομικά μέτρα που παρουσίασε η ελληνική κυβέρνηση βρίσκονται "στη σωστή κατεύθυνση", δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν-Κλοντ Τρισέ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Φρανκφούρτη.

    Το συμβούλιο των κυβερνητών εγκρίνει το σχέδιο εξυγίανσης των δημοσίων οικονομικών που παρουσίασε η Αθήνα, είπε ο Ζαν Κλοντ Τρισέ, τονίζοντας ότι τα μέτρα που περιλαμβάνει αυτό "είναι βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση".

    "Περιμένουμε και είμαστε πεπεισμένοι από την άποψη αυτή, ότι η Ελλάδα θα λάβει όλες τις απαραίτητες αποφάσεις" για να επιτύχει τους στόχους της μεσοπρόθεσμα, πρόσθεσε.

    [02] Αποχωρούν από τα μπλόκα

    Άρχισαν, λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι, να αποχωρούν σταδιακά τα τρακτέρ από μπλόκα της Βόρειας Ελλάδας και της Θεσσαλίας, καθώς το Πανελλήνιο Συντονιστικό Οργανο, που συνεδρίασε, χθες, στη Βέροια, αποφάσισε αναστολή των κινητοποιήσεων.

    Γύρω στη 1 μμ βρισκόταν σε εξέλιξη η αποχώρηση των τρακτέρ από τα μπλόκα Στρυμωνικού, Κερδυλλίων και Αμφίπολης Σερρών, Βογατσικού Καστοριάς, ενώ στη διάρκεια της ημέρας, θα αποχωρήσουν και οι αγρότες από τα υπόλοιπα μπλόκα.

    Την αναστολή των κινητοποιήσεων συμφώνησαν οι αγρότες από τα μπλόκα Κερδυλλίων, Χρυσούπολης, Εξοχής, Χαλκηδόνας, Ευζώνων, Δοϊράνης, Βογατσικού, Πρεσπών, Αλαμάνας, Παλιού Λεβέντη, Ριτσώνας και στο 90 χλμ στο δρόμο των Θηβών.

    Όπως είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο εκπρόσωπος των αγροτών και γραμματέας της Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών στο μπλόκο των Κερδυλλίων, Γιάννης Παναγής, οι αγρότες αναστέλλουν, αλλά δεν διακόπτουν τις δυναμικές κινητοποιήσεις.

    "Υπάρχει έκδηλη απογοήτευση, αλλά ταυτόχρονα και ικανοποίηση γιατί καταφέραμε να αναδείξουμε το υπαρκτό αγροτικό πρόβλημα. Θα συναντιόμαστε κάθε Κυριακή και στα τέλη Μαρτίου, δεν αποκλείεται να ξαναβγούμε και πάλι στους δρόμους, αν δεν τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα που έθεσε η κυβέρνηση", τόνισε ο κ. Παναγής.

    Επιμένουν σε Προμαχώνα - Νίκαια

    Στο μεταξύ, ανυποχώρητοι παραμένουν οι αγρότες στα μπλόκα Προμαχώνα, Νίκαιας και άλλων περιοχών, που δεν συμμετείχαν στη σύσκεψη της Βέροιας και συνεχίζουν τον αποκλεισμό του μεθοριακού σταθμού στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, όπου και πάλι οι νταλίκες σχηματίζουν ουρές.

    Συγκεντρωμένα παραμένουν τα τρακτέρ στα Πράσινα Φανάρια και στα διόδια Μαλγάρων Θεσσαλονίκης, καθώς οι αγρότες αποφάσισαν να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις, χωρίς όμως να διακόπτουν την κυκλοφορία.

    Το πρώτο ρήγμα στο αγροτικό μέτωπο σημειώθηκε, χθες, με την αποχώρηση των αγροτών από το μπλόκο Στρυμωνικού, στο δρόμο Σερρών-Θεσσαλονίκης.

    Στην Πελοπόννησο, οι αγρότες που κρατούν κλειστό τον αυτοκινητόδρομο Κορίνθου - Τρίπολης, με το μπλόκο της Στέρνας, δήλωσαν το μεσημέρι ότι θα παραμείνουν στο σημείο και ενισχύουν το μπλόκο.

    Ο αγροτοσυνδικαλιστής Νίκος Αγγέλου δήλωσε ότι "ακολουθούμε κοινή πορεία με τους αγρότες του Προμαχώνα και άλλων 20 μπλόκων και θα μείνουμε στα μπλόκα μέχρι η κα Μπατζελή να σκύψει ουσιαστικά στα προβλήματά μας και να δώσει λύση".

    Η κυκλοφορία των οχημάτων γίνεται μέσω της παλαιάς εθνικής οδού Κορίνθου - Άργους και η παράκαμψη αυτή δημιουργεί καθυστέρηση περίπου 45 λεπτών, στους οδηγούς που κινούνται στη διαδρομή από και προς την κεντρική και νότια Πελοπόννησο.

    Δηλώσεις της Κ.Μπατζελή

    Χθες, η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κατερίνα Μπατζελή ξεκαθάρισε εκ νέου ότι δεν τίθεται θέμα καταβολής οικονομικών ενισχύσεων και πρόσθεσε ότι "το υπουργείο έκανε ό,τι μπορούσε και ουδείς μπορεί να το κατηγορήσει για αδιαλλαξία".

    Η κ. Μπατζελή ανακοίνωσε ότι από τις 5 Μαρτίου θα ξεκινήσει η καταβολή του υπόλοιπου των κοινοτικών χρηματοδοτήσεων στους δικαιούχους.

    Πρόσθεσε δε πως, μετά τη λήξη των πληρωμών αυτών, θα αρχίσει και η εξόφληση για τις αποδεσμευμένες ενισχύσεις (ντομάτα, βαμβάκι και ενδεχομένως ρύζι). Κατά την ίδια, τον Απρίλιο - αν αυτό καταστεί δυνατόν - θα γίνει η επιστροφή του ΦΠΑ στους παραγωγούς, ένα μήνα νωρίτερα από το σύνηθες (ήδη έχει εγγραφεί στον προϋπολογισμό ποσόν 140 εκατομμυρίων ευρώ για τις καλλιέργειες του 2009).

    Ανακοίνωσε ακόμη ότι μέχρι τα μέσα του 2010 θα ολοκληρωθεί η ψηφιοποίηση του ΟΣΔΕ (σήμερα βρίσκεται στο 98%) και πρόσθεσε πως φέτος η κυβέρνηση θα παρουσιάσει - μετά την ολοκλήρωση της σχετικής διαβούλευσης - "μια άλλη πρόταση για τους συνεταιρισμούς".

    Παράλληλα, δεσμεύτηκε ότι μέχρι τέλους Ιουνίου θα έχουν λυθεί μια σειρά από ζητήματα που "πονάνε" τους παραγωγούς, όπως η λειτουργία της αγοράς, το κόστος παραγωγής και η ανταγωνιστικότητα της γεωργίας.

    Γνωστοποίησε δε, ότι στο τέλος Μαρτίου, μετά την ολοκλήρωση του επανασχεδιασμού του προγράμματος "Αλέξανδρος Μπαλτατζής", θα καταβληθούν και οι εξισωτικές αποζημιώσεις για την απονιτροποίηση και τα βιολογικά προϊόντα.

    Σε σχέση με το διαχωρισμό για τους κατβ επάγγελμα αγρότες, η υπουργός σημείωσε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να δημιουργηθεί καταστατικό για την κατοχύρωση του επαγγέλματος, αλλά όχι με βάση μόνο εισοδηματικά κριτήρια.

    Κατβ ελάχιστον επιστροφή 550 εκατ. από το "πακέτο Χατζηγάκη"

    Η κα Μπατζελή επεσήμανε, εξάλλου, πως η Ελλάδα θα αναγκαστεί να επιστρέψει κατβ ελάχιστον 550 εκατομμύρια ευρώ από τις αγροτικές αποζημιώσεις του "πακέτου Χατζηγάκη", αν δεν τελεσφορήσουν, όπως είπε, οι "πάρα πολύ σκληρές διαπραγματεύσεις", που η κυβέρνηση πραγματοποιεί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, "με στόχο να μην επιστραφεί τίποτα". Εξέφρασε δε την ελπίδα ότι θα επιτευχτεί συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

    Κατά την ίδια, το πακέτο Χατζηγάκη, ούτως ή άλλως, δεν πέτυχε τους στόχους του για ενίσχυση της ρευστότητας και της ανταγωνιστικότητας, ενώ η καταβολή οικονομικών ενισχύσεων υπό την πίεση μπλόκων γενικά δεν ενδείκνυται. "Με τέτοια μέτρα δεν λύνουμε το πρόβλημα, απλώς καλύπτουμε το ζήτημα των κινητοποιήσεων με μικροδιευθετήσεις. Αν δεν πείσουμε τους αγρότες ότι είμαστε αξιόπιστοι, στο κεφάλι τους θα έχουν πάντα ένα μπλόκο απέναντί μας", είπε χαρακτηριστικά.

    Ερωτηθείσα για τη χθεσινή μετάβασή της στην Agrotica, έπειτα από "παράκαμψη" των μπλόκων κοντά στο αεροδρόμιο, η κα Μπατζελή επεσήμανε ότι "δεν απέφυγε τίποτα, απλά επιβεβαίωσε τη σημασία του διαλόγου για την επίλυση των προβλημάτων των αγροτών, σε χώρους όπου μπορούμε να μιλήσουμε κι όχι στα μπλόκα".

    Αναφερόμενη στον καπνό, σημείωσε ότι στόχος είναι να στραφούν οι καλλιεργητές σε άλλες καλλιέργειες, ενώ σε ό,τι αφορά το βαμβάκι σημείωσε ότι απαιτείται η αλλαγή του πλαισίου στήριξης, καθώς η ΚΟΑ βάμβακος "δεν είναι σωστή". Διευκρίνισε δε, πως την Τρίτη έχει συνάντηση στο υπουργείο με τους εκκοκκιστές βάμβακος, ώστε να συζητηθούν θέματα σχετικά με την αποπληρωμή συμβολαίων παραγωγών, που παρέδωσαν το προϊόν τους αλλά δεν πληρώθηκαν.

    Από την πλευρά του, ο αρμόδιος υφυπουργός Μιχάλης Καρχιμάκης επεσήμανε πως η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να συγκρουστεί με τα φαινόμενα εκμετάλλευσης των αγροτών. "Επίορκοι δημόσιοι λειτουργοί, που δημιουργούν προϋποθέσεις, ώστε κάποιοι να ασυδοτούν, θα μας βρουν απέναντί τους... Θα βάλουμε τέλος στην ανομία και την ανοχή. Ως πολιτική επιλογή, τασσόμαστε με αυτούς που παράγουν, όχι με αυτούς που ασυδοτούν", είπε χαρακτηριστικά.

    Υπενθύμισε επίσης πως στο πλαίσιο της κατάθεσης νόμου, με χρονικό όριο έως το Μάιο, προχωρά η διασύνδεση με διάφορες πηγές δεδομένων (π.χ., ΤΑΧΙΣ) για τον εντοπισμό και έλεγχο των εισερχόμενων αγροτικών προϊόντων και μπαίνουν οι βάσεις για νέους διαπραγματευτικούς μηχανισμούς προς όφελος των παραγωγών.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 5 February 2010 - 11:30:15 UTC