Check-out What's New on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-02-03

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Συμπαράταξη στην εθνική προσπάθεια"
  • [02] Ένοπλη ληστεία σε σταθμό του μετρό
  • [03] "Κοινωνικά άδικα"

  • [01] "Συμπαράταξη στην εθνική προσπάθεια"

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε σήμερα το σχέδιο δημοσιονομικών περικοπών της Ελλάδας, αλλά θέτει τη χώρα υπό επιτήρηση, ενώ αποφάσισε επίσης να ξεκινήσει διαδικασία για παράβαση σε βάρος της σχετικά με τις αναξιόπιστες στατιστικές για τα ελλείμματα.

    "Η Επιτροπή συμμερίζεται τους φιλόδοξους στόχους μείωσης του ελλείμματος που έθεσε η ελληνική κυβέρνηση, καθώς και τα δημοσιονομικά μέτρα και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που ανακοινώθηκαν στο πρόγραμμα σταθερότητας", αναφέρει η Επιτροπή σε ανακοίνωσή της.

    Η Επιτροπή "χαιρετίζει επίσης την ανακοίνωση την Τρίτη από την ελληνική κυβέρνηση μιας νέας σειράς δημοσιονομικών μέτρων", προσθέτει.

    Εντούτοις "ζητεί από την Ελλάδα να εξηγήσει τα φορολογικά μέτρα που ανακοίνωσε και το χρονοδιάγραμμα της εφαρμογής τους μέσα στις ερχόμενες εβδομάδες" και "να αναφέρει λεπτομερέστερα τα μέτρα που θα τεθούν σε εφαρμογή το 2011 και το 2012".

    Η Επιτροπή πρόσθεσε πως το σχέδιο σταθερότητας δεν θα είναι εύκολο να εφαρμοστεί, αλλά η Ελλάδα πρέπει να είναι έτοιμη να προβεί σε περαιτέρω βαθιές φορολογικές προσαρμογές.

    Η Επιτροπή θα θεσπίσει επίσης για πρώτη φορά στενή "επιτήρηση" της εφαρμογής του σχεδίου δημοσιονομικών περικοπών από την Ελλάδα. Η Αθήνα πρέπει να υποβάλει ως τα μέσα Μαρτίου μια προσωρινή έκθεση για την πρόοδο που σημειώνει στη μείωση του ελλείμματος.

    Αποφάσισε επίσης να ξεκινήσει διαδικασία παράβασης εναντίον της Ελλάδας για την έλλειψη αξιοπιστίας των στατιστικών της, εκτιμώντας ότι η χώρα "απέτυχε στο καθήκον της να δημοσιεύει αξιόπιστες δημοσιονομικές στατιστικές".

    «Συμμερίζομαι τα φιλόδοξα σχέδια της ελληνικής κυβέρνησης για τη διόρθωση των δημοσιονομικών ανισορροπιών», δήλωσε από τις Βρυξέλλες ο Επίτροπος για θέματα οικονομίας Χοακίν Αλμούνια και σημείωσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στηρίζει και εμπιστεύεται το ελληνικό πρόγραμμα, γνωρίζοντας ταυτόχρονα τους κινδύνους και τις δυσκολίες εφαρμογής που θα υπάρξουν.

    Δήλωσε, ακόμα ότι για να επιτευχθούν οι «φιλόδοξοι» στόχοι που θέτει το πρόγραμμα, χρειάζεται η στήριξη όλων των πολιτικών ομάδων και των κοινωνικών φορέων στην Ελλάδα.

    Συνεχίζοντας, ο Χ. Αλμούνια σημείωσε με έμφαση τις αλλαγές που θα πρέπει να γίνουν στο σύστημα υγείας, στο ασφαλιστικό και στις αγορές προϊόντων και υπηρεσιών. Ανέφερε, ακόμη, ότι η Ελλάδα, όπως και η Πορτογαλία έχουν εξαιρετικά μεγάλα προβλήματα εξωτερικού εμπορικού ισοζυγίου.

    Τόνισε επίσης ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτίθεται να παρακολουθεί στενά την εφαρμογή του προγράμματος και επισήμανε ότι αν κατά τη διάρκεια του χρόνου αποδειχθεί ότι υπάρχει απόκλιση από τους στόχους, η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να είναι έτοιμη να προχωρήσει στην εφαρμογή πρόσθετων οικονομικών μέτρων.

    Ειδικότερα, ο Χ. Αλμούνια ανέφερε ότι η Ελλάδα πρέπει να κοινοποιήσει στην Επιτροπή εκθέσεις για την πορεία της εφαρμογής του προγράμματος, στις 16 Μαρτίου, στις 16 Μαΐου και στη συνέχεια ανά τρίμηνο.

    Εξάλλου, ο Χ. Αλμούνια ερωτηθείς αν οι χθεσινές εξαγγελίες του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου μειώνουν τους κινδύνους που υπάρχουν γύρω από την εφαρμογή του προγράμματος, απάντησε ότι τα μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός της Ελλάδας κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση, σύμφωνα με τις επισημάνεις της Επιτροπής. «Επείγει η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και καλό θα είναι να αρχίσει από το πρώτο τρίμηνο του χρόνου ώστε να αποδώσει μέσα στο 2010», ανέφερε χαρακτηριστικά.

    Αναφορικά με το ζήτημα της αξιοπιστίας των στατιστικών στοιχείων της Ελλάδας, ο Ισπανός Επίτροπος επεσήμανε την πρόθεση της Επιτροπής να παρουσιάσει νέο σχέδιο νομοθετικών προτάσεων για την αύξηση των αρμοδιοτήτων της Eurostat. Ανακοίνωσε, επίσης, ότι η Επιτροπή αποφάσισε να κινήσει διαδικασία προσφυγής στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, κατά της Ελλάδας, για κοινοποίηση ψευδών στατιστικών στοιχείων από τις ελληνικές αρχές.

    Ο X. Αλμούνια αναφέρθηκε στις πιέσεις που ασκούν οι αγορές στην Ελλάδα για να διορθώσει τη δημοσιονομική της κατάσταση. Σημείωσε ότι αν το πρόγραμμα εφαρμοστεί πιστά, βραχυπρόθεσμα οι αγορές θα λάβουν το μήνυμα και θα βελτιωθεί η στάση τους έναντι της Ελλάδας. Ως προς το ενδεχόμενο προσφυγής της Ελλάδας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι τα όποια προβλήματα θα ληφθούν μέσα στη Ζώνη του Ευρώ.

    Τέλος, ερωτηθείς για το θέμα των ευρωομολόγων, ο Ισπανός Επίτροπος απέφυγε κατά βάση να απαντήσει, αφήνοντας να εννοηθεί ότι κατά πάσα πιθανότητα το θέμα αυτό θα συζητηθεί στο άτυπο Συμβούλιο Ecofin που θα πραγματοποιηθεί τον Απρίλιο στην Ισπανία.

    Γ.Παπανδρέου: Νέα μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης

    Χθες, ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, απευθυνόμενος στον ελληνικό λαό, αμέσως μετά τις συναντήσεις που είχε στο Μέγαρο Μαξίμου με τους πολιτικούς αρχηγούς, ανακοίνωσε νέα μέτρα για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης.

    Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι η χώρα βρίσκεται στο κέντρο κερδοσκοπικών παιχνιδιών τα οποία έχουν ως τελικό στόχο το ευρώ και χρησιμοποιούν την Ελλάδα ως αδύναμο κρίκο. Πρόσθεσε ότι είναι εθνικό χρέος η ακύρωση όλων αυτών των προσπαθειών μέσω των οποίων επιδιώκεται να οδηγηθεί η χώρα στο γκρεμό και τόνισε ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να λάβει όλα τα μέτρα για να αποτρέψει αυτή την εξέλιξη. "Οφείλουμε να δράσουμε άμεσα και αποφασιστικά" είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, αναφέροντας παράλληλα ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα κρίνει θετικά το πρόγραμμα σταθερότητας της χώρας, ένα πρόγραμμα, που όπως σημείωσε "θα νοικοκυρέψει την οικονομία".

    Μεταξύ των μέτρων που ανακοίνωσε ο κ. Παπανδρέου είναι η αύξηση του φόρου στα διανεμόμενα κέρδη που δεν επανεπενδύονται, η φορολόγηση των μερισμάτων κατά τον τρόπο που φορολογούνται τα εισοδήματα και η αύξηση στη φορολόγηση των οφ σορ εταιριών.

    Ο κ. Παπανδρέου τόνισε επίσης ότι θα χρειαστεί μέσα στο 2010 να αυξηθούν τα έσοδα του δημοσίου και ανακοίνωσε ότι ένα από τα μέτρα που θα φέρουν γρήγορα έσοδα θα είναι η αύξηση στη φορολογία των καυσίμων.

    Επίσης ανακοίνωσε ότι σύντομα θα έρθει στη Βουλή το Νομοσχέδιο για την εισοδηματική πολιτική, θα αντιμετωπιστούν θέματα σχετικά με τα υψηλά εισοδήματα στο δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα και ότι οι αυξήσεις που θα δοθούν δεν θα κινούνται πέραν της μισθολογικής ωρίμανσης. Όλα αυτά, όπως είπε, θα αφορούν και την τοπική αυτοδιοίκηση και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

    Παράλληλα ο πρωθυπουργός τόνισε ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί η χαμένη ανταγωνιστικότητα της χώρας και κάλεσε εργοδότες και εργαζόμενους να συμβάλλουν σε αυτή την κατεύθυνση.

    Αναφερόμενος στο ασφαλιστικό σύστημα τόνισε ότι θα είναι δίκαιο και προϊδέασε για αποφάσεις οι οποίες όπως είπε έχουν εφαρμοστεί σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες και αφορούν μεταξύ άλλων την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης.

    Η κυβέρνηση, τόνισε ο πρωθυπουργός, έχει πλήρη επίγνωση της δυσκολίας και της κρισιμότητας της κατάστασης αλλά και των δυσκολιών που αντιμετωπίζει η ελληνική οικογένεια. Γι' αυτό, όπως είπε, θα κινηθεί με αίσθημα δικαίου, ότι τα μέτρα μπορεί να είναι επώδυνα αλλά η προσπάθεια της κυβέρνησης κατατείνει να σταματήσει την πορεία της χώρας προς τον γκρεμό.

    Ο κ. Παπανδρέου υποσχέθηκε ότι ο ίδιος και η κυβέρνηση θα κάνουν κάθε τι δυνατό να συμπαρασταθούν στον αδύναμο, να στηρίξουν τη μέση ελληνική οικογένεια και τη νέα γενιά. Και πρόσθεσε ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για απεργίες, στάση εργασιών και μπλόκα καθώς όπως τόνισε πρέπει να δώσουμε τη μάχη όλοι μαζί.

    Τόνισε επίσης ότι οι ισχυρότεροι πρέπει να συνεισφέρουν περισσότερα και παράλληλα οι αδύναμοι να προστατευθούν περισσότερο.

    Η κυβέρνηση, τόνισε ο πρωθυπουργός, είναι εδώ για να εγγυηθεί όλα αυτά και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι και οι πολίτες είναι εδώ να βοηθήσουν τη χώρα να πετύχει τους στόχους της. Γνωρίζουμε της δυνατότητες της Ελλάδας και του ελληνισμού τόνισε και πρόσθεσε "είμαι σίγουρος ότι θα τα καταφέρουμε".

    [02] Ένοπλη ληστεία σε σταθμό του μετρό

    Ένοπλη ληστεία σημειώθηκε στο σταθμό "Εθνική Άμυνα" του μετρό.

    Σύμφωνα με την αστυνομία, οι δράστες, ήταν τέσσερις, και με την απειλή όπλων ακινητοποίησαν τους υπαλλήλους στα εκδοτήρια του σταθμού και απέσπασαν άγνωστο χρηματικό ποσό.

    Στη συνέχεια διέφυγαν με μοτοσικλέτες.

    [03] "Κοινωνικά άδικα"

    "Κοινωνικά άδικα" και "αναποτελεσματικά" χαρακτήρισε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας τα μέτρα που εξήγγειλε χθες ο πρωθυπουργός.

    Τα μέτρα, που «κερδίζουν μέρα με τη μέρα την υποστήριξη των πιο οπισθοδρομικών πολιτικών και οικονομικών κύκλων», δήλωσε ο κ. Τσίπρας, «πάνε την κοινωνία πολλά χρόνια πίσω» καθώς «διογκώνουν την ανεργία, διαλύουν το ασφαλιστικό, κάνουν αναδιανομή προς όφελος των πλουσίων».

    «Ο ΣΥΡΙΖΑ θα εργαστεί για να οικοδομηθεί ένα ευρύ κίνημα αντίστασης, θα αγωνιστεί για να γίνει κτήμα του λαού και αίτημα διεκδίκησης το εναλλακτικό σχέδιο της αριστεράς για την έξοδο από τη κρίση» τόνισε ο κ. Τσίπρας και κάλεσε τους εργαζόμενους να μπλοκάρουν τα μέτρα. «Το σύνθημα ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ να μπει σε κάθε χώρο δουλειάς, σε κάθε σπίτι, σε κάθε σχολή, στους δρόμους του δίκαιου αγώνα των αγροτών» πρόσθεσε.

    Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι τα μέτρα δεν θα μειώσουν τα ελλείμματα και τα τα χρέη αφού «η αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης, είναι μέτρο που παρατείνει τη ζωή των ασφαλιστικών ταμείων μόνο για λίγους μήνες» ενώ «το πάγωμα μισθών και η περικοπή επιδομάτων στο δημόσιο στέλνει μήνυμα και στον ιδιωτικό τομέα για γενικευμένο πάγωμα μισθών και στραγγαλίζει την ήδη πιεσμένη αγορά, η οποία ασφυκτιά» και «η μείωση του αριθμού και των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων, σε μια στιγμή που οι κοινωνικές υπηρεσίες βρίσκονται στα όρια της κατάρρευσης, θα οδηγήσει στη περεταίρω απαξίωση του δημόσιου τομέα και στην εκποίηση του δημόσιου πλούτου».

    «Τώρα που έπεσαν και οι τελευταίες μάσκες και οι προεκλογικές υποσχέσεις εγκαταλείφθηκαν οριστικά, τώρα που η κυβέρνηση επέλεξε πια, να έχει προνομιακούς συμμάχους την ΝΔ και το ΛΑΟΣ, ήρθε η ώρα της κοινωνίας και των εργαζόμενων» τόνισε ο κ. Τσίπρας και ζήτησε από την ηγεσία του ΚΚΕ «να κάνει το βήμα και να ενισχύσει ενωτικούς αποτελεσματικούς αγώνες με στόχο να μπλοκαριστούν τα μέτρα» από τον κόσμο και τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ «που δεν αντέχουν αυτή την άγρια επίθεση στα δικαιώματα των εργαζομένων να μπουν με όλες τους τις δυνάμεις σε αυτό τον αγώνα» και από τις συνδικαλιστικές ηγεσίες «να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων, ώστε η απεργία τις 10ης Φλεβάρη να είναι σταθμός στον αγώνα για το μπλοκάρισμα των μέτρων της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 3 February 2010 - 13:30:20 UTC