Browse through our Interesting Nodes for Real Estate Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-02-02

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις
  • [02] "Καμία στήριξη"
  • [03] "Χρειάζεται σύνεση"

  • [01] Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις

    Σε αδιέξοδο κατέληξε και η τρίτη συνάντηση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με εκπροσώπους από τα μπλόκα της Θεσσαλίας. Η υπουργός κ. Κ. Μπατζελή για άλλη μία φορά ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει η οικονομική δυνατότητα για εθνικές ενισχύσεις και δεσμεύτηκε να επιταχύνει τις διαδικασίες για την εξόφληση των κοινοτικών ενισχύσεων.

    Εκπρόσωπος των αγροτών από το μπλόκο της Λάρισας ανέφερε ότι οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν με κλιμάκωση τους, καθώς η κυβέρνηση δεν ικανοποιεί τα οικονομικά τους αιτήματα.

    Σύμφωνα με όσα δήλωσαν οι εκπρόσωποι των αγροτών, η κ. Μπατζελή δέχτηκε δύο προτάσεις τους. Η μία αφορά τη σύνταξη μητρώου αγροτών και η άλλη τη σύνταξη μητρώου εμπόρων στο οποίο η ένταξη θα είναι εθελοντική.

    Τη μεγαλύτερη ένταση στη συνάντηση προκάλεσε η καθυστέρηση στην εξόφληση των κοινοτικών ενισχύσεων, για την οποία η κ. Μπατζελή είπε ότι δεν θα διακινδυνεύσει την επιβολή μεγάλων προστίμων από την ΕΕ, για λίγες ημέρες.

    Θα ακολουθήσουν συνελεύσεις στα μπλόκα για να ληφθούν αποφάσεις για το μέλλον των κινητοποιήσεων.

    Τα μπλόκα

    Στη Θεσσαλία, οι αγρότες κρατούν κλειστούς τους κόμβους Νίκαιας και Μικροθηβών, ενώ κλειστός είναι και ο παρακαμπτήριος δρόμος Λάρισας-Αγιάς.

    Τη διακοπή της κυκλοφορίας και των ΙΧ επιβατικών οχημάτων και λεωφορείων από και προς τη Βουλγαρία, αποφάσισαν το μεσημέρι, μετά από σύσκεψη, οι αγρότες που μετέχουν στο μπλόκο του Προμαχώνα. Ο συνοριακός σταθμός παραμένει κλειστός για τα φορτηγά από το απόγευμα της Κυριακής.

    Εξάλλου, κλειστή από το μεσημέρι είναι και η παλιά εθνική οδός Σερρών - Καβάλας στη γέφυρα του Στρυμόνα, δίπλα στο ''Λιοντάρι της Αμφίπολης''. Οι αγρότες θα ανοίξουν το μπλόκο στην περιοχή, αργά το απόγευμα. Κλειστή παραμένει η Εγνατία Οδός, στα Κερδύλλια Σερρών και στη Χρυσούπολη Καβάλας, ενώ λίγο πριν τη 1 το μεσημέρι ελαιοπαραγωγοί από τη Χαλκιδική διέκοψαν την κυκλοφορία των οχημάτων και στο δρόμο Νέων Μουδανιών - Σιθωνίας. Μετά τη 1 μεσημέρι έκλεισε και ο κόμβος στα "Πράσινα Φανάρια" Θεσσαλονίκης, ενώ σε πολλές περιοχές της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας παραμένουν συγκεντρωμένα τρακτέρ, χωρίς να διακόπτουν την κυκλοφορία.

    Πάντως, ανοιχτή παραμένει σήμερα, η εθνική οδός Σερρών - Θεσσαλονίκης. Οι αγρότες παραμένουν, όμως, στον κόμβο του Στρυμονικού με τα τρακτέρ τους.

    Το μεσημέρι οι αγρότες από τα μπλόκα της Αλαμάνας και της Ελάτειας, με 50 τρακτέρ περίπου έκλεισαν προειδοποιητικά τον κόμβο της εθνικής οδού Αθηνών-Λαμίας με το δρόμο Λαμίας - Άμφισσας στο 200 χλμ της ΝΕΟ Αθηνών-Λαμίας προκαλώντας συνολικά έμφραγμα στην κυκλοφορία κόβοντας την Ελλάδα στα δύο για μία ώρα περίπου. Σύμφωνα με δηλώσεις τους οι αγρότες θα συνεχίσουν την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων και απειλούν να μετακινήσουν το μπλόκο στο ύψος του κόμβου των Θερμοπυλών που αν πραγματοποιήσουν την απειλή τους δεν θα υπάρχει πλέον άλλη διέξοδος στην κυκλοφορία μεταξύ βορρά και νότου.

    Στο μπλόκο του Κάστρου Βοιωτίας οι αγρότες έχουν σκληρύνει την στάση τους και από το πρωί έχουν κόψει όλους τους παράδρομους προκαλώντας έτσι πολύωρη ταλαιπωρία στους οδηγούς που αναγκάζονται να χρησιμοποιήσουν επαρχιακούς και αγροτικούς δρόμους για να συνεχίσουν το ταξίδι τους για Αθήνα.

    Παρ' ότι οι αγρότες αποφάσισαν να αποχωρήσουν από το τελωνείο Κήπων Έβρου, εν τούτοις το μπλόκο της Κορνοφωλιάς Σουφλίου παραμένει, καθώς τα τρακτέρ βρίσκονται για τρίτη εβδομάδα στο σημείο, χωρίς ωστόσο, να παρεμποδίζουν την κίνηση των οχημάτων.

    Παράλληλα, οι κινητοποιήσεις των αγροτών συνεχίζονται και στο Τελωνείο Ορμενίου, στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, με κλείσιμο του δρόμου ανά δίωρο. Στο μπλόκο βρίσκονται συγκεντρωμένα περισσότερα από 250 αγροτικά μηχανήματα.

    Άνοιξε το ένα από τα δύο μπλόκα που είχαν στήσει αγρότες στην εθνική οδό Πατρών - Πύργου, στα όρια της Αχαΐας.

    Η εθνική οδός στο ύψος της Βιομηχανικής Περιοχής Πατρών παραμένει κλειστή, ενώ λίγο πριν από τις 6 το απόγευμα αποχώρησαν οι αγρότες από το μπλόκο των Σαγείκων στο δήμο Μόβρης.

    Σε νέες κινητοποιήσεις ετοιμάζονται να προχωρήσουν αύριο οι αγρότες στην Πελοπόννησο, όπου, σύμφωνα με ανακοίνωση της ΠΑΣΥ, θα κλείσουν την εθνική οδό Πύργου - Κυπαρρισίας στο ύψος της Νέδας Μεσσηνίας. Για την Πέμπτη προγραμματίζουν αποκλεισμό του αυτοκινητοδρόμου Τρίπολης - Κορίνθου, στο ύψος του κόμβου της Στέρνας.

    Στο «χορό» των κινητοποιήσεων και οι κτηνοτρόφοι

    Στο «χορό» των κινητοποιήσεων μπήκαν και οι κτηνοτρόφοι, που διεκδικούν τόσο οικονομικές ενισχύσεις, όσο και -κυρίως- την επίλυση θεσμικών τους αιτημάτων.

    Σήμερα, μετά το μεσημέρι, Βορειοελλαδίτες κτηνοτρόφοι έριξαν μεγάλες ποσότητες γάλακτος, στο οδόστρωμα, μπροστά από τη διασταύρωση «Πράσινα Φανάρια», κοντά στο αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης.

    Αύριο στις 5 το απόγευμα οι κτηνοτρόφοι της ανατολικής Θεσσαλονίκης πρόκειται να συγκεντρωθούν με τα τρακτέρ και τα ζώα τους, τόσο στην Εγνατία οδό, όσο και μπροστά από την πύλη της Διεθνούς Έκθεσης. Σύμφωνα δε με τον Στέλιο Βογιατζή, οι κτηνοτρόφοι προετοιμάζουν «θερμή υποδοχή στην υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κατερίνα Μπατζελή».

    Την προσεχή Πέμπτη, κτηνοτρόφοι από τη Δράμα πρόκειται να κατευθυνθούν στο τελωνείο της Εξοχής, όπου προτίθενται να ρίξουν στους δρόμους μεγάλες ποσότητες γάλακτος.

    Αντίστοιχη κίνηση θα ακολουθήσει την Παρασκευή από κτηνοτρόφους της Ξάνθης, οι οποίοι θα αποκλείσουν κατά πάσα πιθανότητα το κτίριο της νομαρχίας.

    Χθες, κτηνοτρόφοι του Κιλκίς, βρέθηκαν νωρίς το μεσημέρι στο τελωνείο της Δοϊράνης, όπου και διαδήλωσαν δυναμικά μαζί με τους αγρότες συναδέλφους τους, ρίχνοντας στο οδόστρωμα ποσότητες γάλακτος.

    Το Σάββατο, 6 Φεβρουαρίου, θα συνεδριάσει στη Θεσσαλονίκη η ολομέλεια των προέδρων των κτηνοτροφικών συλλόγων της χώρας, προκειμένου να καθορίσουν τις επόμενες κινήσεις τους, αναφορικά με την κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους.

    Μάλιστα, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ένωσης Δημήτρη Καμπούρη, οι κτηνοτρόφοι προτίθενται να πραγματοποιήσουν στην Αθήνα πανελλαδικό συλλαλητήριο, είτε στα τέλη του Φεβρουαρίου, είτε το αργότερο στις αρχές του επόμενου μήνα.

    Στο μεταξύ, συλλαλητήριο αγροτών και κτηνοτρόφων στο άγαλμα του Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη, προανήγγειλε για τις 6 Φεβρουαρίου η Παναγροτική Αγωνιστική Συσπείρωση (ΠΑΣΥ), ενόψει και της διεθνούς αγροτικής έκθεσης AGROTICA (3-7/2). Με ανακοίνωσή της, η ΠΑΣΥ καλεί τους αγρότες σε μαζική συμμετοχή στο συλλαλητήριο, που θα ξεκινήσει στις 12 το μεσημέρι, με αιτήματα -μεταξύ άλλων- την κατοχύρωση κατώτερων εγγυημένων τιμών για όλα τα αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα, την κατάργηση του φόρου στο πετρέλαιο και την άμεση καταβολή της συνδεδεμένης και αποσυνδεμένης επιδότησης, με ταυτόχρονη κατάργηση του διαχωρισμού σε αγρότες κατά κύριο και μη επάγγελμα.

    «Για τρίτη συνεχή χρονιά οι τιμές σε όλα τα προϊόντα είναι εξευτελιστικές, με συνέπεια μεγάλη μείωση στο εισόδημα μας. Τα χρέη είναι υπέρογκα, ενώ το κόστος παραγωγής είναι τεράστιο. Από τις ενισχύσεις του ΟΣΔΕ πήραμε μόνο 60%, ενώ μεγάλος αριθμός αγροτών δεν παίρνει την επιστροφή φόρου από το πετρέλαιο», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.

    Αλλα αιτήματα είναι η προστασία της ντόπιας παραγωγής από ανεξέλεγκτες εισαγωγές ομοειδών προϊόντων, το τριετές πάγωμα των χρεών προς την ΑΤΕ και η δεκαετής ρύθμιση των χρεών χωρίς πανωτόκια και η τροποποίηση του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να καλύπτει όλες τις ζημιές που οφείλονται σε καιρικά φαινόμενα, με αποζημιώσεις στο 100% των ζημιών.

    [02] "Καμία στήριξη"

    "Δεν είμαστε διατεθειμένοι να δώσουμε τη συναίνεσή μας και να στηρίξουμε τα αντιλαϊκά, αντεργατικά, αντιαγροτικά μετρα, στο όνομα της κρίσης και προς εξυπηρέστηση της κερδοφορίας του κεφαλαίου και της συνακόλουθης κερδοσκοπίας", δήλωσε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Α. Παπαρήγα μετά τη σημερινή συνάντησή της με τον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου σχετικά με την οικονομία.

    Η κα Παπαρήγα δήλωσε ότι όλες οι πιέσεις αποβλέπουν στο να ληφθούν πιο αντιλαϊκά μέτρα και το χειρότερο είναι ότι γίνεται μια προσπάθεια να μετατραπεί ο λαός σε έναν λαό ηττημένο, απογοητευμένο και φοβισμένο, ώστε να δεχθεί ασυζητητί τα μέτρα που έρχονται.

    Η Γραμματέας του ΚΚΕ απάντησε αρνητικά στην ερώτηση αν ο πρωθυπουργός της είπε ότι υφίσταται κίνδυνος πτώχευσης της χώρας.

    Η κα Παπαρήγα τόνισε την ανάγκη να συνειδητοποιήσει ο λαός το δίκαιο και τη δυναμη που έχει και με πείσμα να οργανώσει την αντεπιθεσή του.

    Κάλεσε δε εργάτες, αγρότες και εμπορουπαλλήλους να συμμετάσχουν στην απεργία της 10ης Φεβρουαρίου που οργανώνει το ΠΑΜΕ.

    Απαντώντας σε άλλες ερωτήσεις η κα Παπαρήγα είπε ότι το ΠΑΣΟΚ σφυγμομετρεί την αντίδραση της κοινής γνώμης όσον αφορά τα μέτρα και σημείωσε ότι η κοινή γνώμη πρέπει να πεί ότι δεν είμαστε διατεθειμένοι να σκύψουμε το κεφάλι.

    Σχετικά με τη συζήτηση για συναίνεση μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων, η κα Παπαρήγα δήλωσε ότι συναίνεση υπάρχει, καθώς η ΝΔ είναι συναινετική προς την ουσία των μέτρων, ο κ. Καρατζαφέρης επίσης, καθώς λέει νυν υπέρ πάντων αντιλαϊκά μετρα και επίσης υπάρχουν και φωνές θεσμολαγνείας, ότι, δηλαδή, με τη βελτίωση των θεσμών μπορεί να ξεπεραστεί η κρίση.

    [03] "Χρειάζεται σύνεση"

    Συνάντηση με τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου είχε το απόγευμα ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης στο Μέγαρο Μαξίμου, στο πλαίσιο των επαφών του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς, για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα της οικονομίας.

    Ο Γ. Καρατζαφέρης εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου μετά την 45λεπτη συνάντηση είπε ότι οι περιστάσεις επιβάλλουν σύνεση και σοβαρότητα από όλα τα κόμματα και τόνισε ότι είναι μια δύσκολη περίοδος: τα προβλήματα είναι πολλά και συσσωρευμένα.

    Υποστήριξε επίσης ότι η Ευρώπη τιμωρεί τους έλληνες στη βάση της λογικής «περνάγατε καλά και τώρα θα υποστείτε και τις συνέπειες» κι ανέφερε ότι πρέπει να ξεπεράσουμε τα όποια εμπόδια, να δούμε σοβαρά τα πράγματα.

    Χρειάζεται ρεαλισμός και όχι μικροκομματικές σκοπιμότητες για να στηθεί σκηνικό αισιοδοξίας, είπε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ. Και εκτίμησε ότι αν τα όσα γίνουν και γίνονται, δεν γίνονται με μικροπολιτικό συμφέρον, τότε θα έχουν αποτέλεσμα.

    Αναφερόμενος στον πρωθυπουργό, ο Γ. Καρατζαφέρης είπε ότι ο κ. Παπανδρέου έχει ένα σχέδιο και θα πρέπει να το ακούσουμε με σοβαρότητα και όχι με εμπάθεια, τονίζοντας ότι δεν πρέπει να τον αντιμετωπίζουμε σαν εν δυνάμει εχθρό, αλλά ως αρωγό για την αντιμετώπιση των προβλημάτων.

    Σ' αυτή τη φάση δεν πρέπει να αβαντάρουμε ακρότητες, κάποιες δε υπερβολές από κοινωνικές ομάδες μπορεί να βλάψουν περισσότερο από όσο έβλαψαν κάποιοι πολιτικοί, είπε ο κ. Καρατζαφέρης, ενώ επιτέθηκε στην κα Παπαρήγα, υποστηρίζοντας ότι κανείς σοβαρός άνθρωπος στην Ελλάδα δεν περίμενε συναίνεση από την κα Παπαρήγα.

    Σε ερώτηση το τι ειπώθηκε και γιατί προσκλήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου, ο κ.Καρατζαφέρης απάντησε λέγοντας «καλύτερα εδώ παρά στο κλαμπ 18».

    Ο Πρόεδρος του ΛΑΟΣ είπε ακόμη ότι όποιος πολιτικός έχει πλουτίσει παράνομα πρέπει να οδηγηθεί στη Δικαιοσύνη, αλλά αυτό δεν σημαίνει - πρόσθεσε - ότι κάποιοι μπορούν να αποκλείουν την Ελλάδα δημιουργώντας ζημιογόνες καταστάσεις.

    Τέλος αναφερόμενος στην κατάσταση της οικονομίας και τις ευθύνες που υπάρχουν, είπε ότι ευθύνη για την οικονομία έχουν όσοι συμμετείχαν στο γκρέμισμα, προσθέτοντας ότι ο ίδιος δεν έχει κάνει κυβερνητικός και είναι από αυτούς που χτίζουν.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 2 February 2010 - 17:30:19 UTC