Browse through our Interesting Nodes on the United States of America Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-01-30

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Κουράσαμε τον κόσμο μας"

  • [01] "Κουράσαμε τον κόσμο μας"

    «Δεν θα κάνουμε συνέδριο για ξεκαθάρισμα λογαριασμών», διαβεβαίωσε τα μέλη και τα στελέχη του κόμματός του ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλέξης Τσίπρας, ανοίγοντας σήμερα τις εργασίες της διήμερης συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής και προτείνοντας τη διεξαγωγή έκτακτου συνεδρίου. Παράλληλα, ανέπτυξε σειρά επιχειρημάτων για την αναγκαιότητα του συνεδρίου, ενώ αναφερόμενος στην κρίση του ΣΥΝ και του ΣΥΡΙΖΑ, είπε: «Έχουμε κουράσει τον κόσμο της αριστεράς».

    Κάνοντας μια αποτίμηση της πορείας του κόμματος και του ΣΥΡΙΖΑ από τις εκλογές έως σήμερα, ο κ. Τσίπρας παρουσίασε αναλυτικά τα προβλήματα και τις αδυναμίες, που έχουν εμφανιστεί, και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι «σήμερα δεν υπάρχει το δίλλημα να διαλυθεί ο ΣΥΡΙΖΑ ή να ενσωματωθούμε σε αυτόν».

    Στην αρχή της εισήγησής του ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στις πολιτικές εξελιξεις, κυρίως στην κατάσταση της οικονομίας, χαρακτηρίζοντας την πολιτική της κυβέρνησης «απογοητευτική». Πρόσθεσε δε, ότι αυτό που συμβαίνει σήμερα είναι «μια ολομέτωπη επίθεση στο επίπεδο ζωής, τα δικαιώματα και την αξιοπρέπεια των εργαζομένων».

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ σημείωσε ότι «επειδή αυτή η επίθεση έχει ήδη αρχίσει να δημιουργεί απόγνωση και οργή στη κοινωνία, προσπαθούν να δημιουργήσουν κλίμα "εθνικής συνεννόησης", ενθαρρύνοντας τη συναίνεση της Ν.Δ. στην κυβερνητική πολιτική. Και ο εκλογικός νόμος που προωθείται από την κυβέρνηση, προσπαθεί να "δέσει" την ανεμπόδιστη δικομματική εναλλαγή, να προστατεύσει εκλογικά ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, αδιαφορώντας για τη δημοκρατία, την ισονομία, την αναλογικότητα κ.λ.π.».

    Ο κ. Τσίπρας, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του πρωθυπουργού στο Νταβός, είπε ότι προκάλεσε θλίψη η προσπάθειά του «να κατευνάσει τους κερδοσκόπους. Έκανε έναν απολογισμό, που θα εξόργιζε τους πολίτες, αν γινόταν στον ελληνικό δημόσιο χώρο. Είπε ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει διακόψει χιλιάδες συμβάσεις υπαλλήλων στον δημόσιο τομέα και κάνει περικοπές μισθών».

    Στο ερώτημα αν υπάρχει διέξοδος ο κ. Τσίπρας απάντησε καταφατικά. Είπε ότι «είναι αριστερά των κοινωνικών αντιστάσεων, μια αριστερά που θα ηγεμονεύσει στους δρόμους, στη βουλή και στις ιδέες».

    Από το σημείο αυτό ο κ. Τσίπρας ανέπτυξε τα προβλήματα και αναφέρθηκε εκτενώς στη κρίση του ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας ότι «ίσως ακούγεται πια μονότονο και κοινότοπο, αλλά η εικόνα που δίνουμε το τελευταίο διάστημα, απέχει πολύ από τις ανάγκες της συγκυρίας, απέχει πολύ από τις απαιτήσεις των μελών μας και από τη διάθεση του κόσμου, που μας στηρίζει και μας παρακολουθεί. Είναι γεγονός ότι το προηγούμενο καλοκαίρι περάσαμε μια βαθιά κρίση. Κρίση ηθική και αξιακή. Κρίση που κλόνισε την εμπιστοσύνη του κόσμου μας στο πολιτικό μας σχέδιο».

    Ο κ. Τσίπρας συνέχισε λέγοντας ότι «έχουμε κουράσει πια τον κόσμο της αριστεράς. Αυτόν τον κόσμο, που σε κάθε κρίσιμη στιγμή, όπως στις τελευταίες εκλογές, μπαίνει στο προσκήνιο δυναμικά για να σηκώσει την υπόθεση στις δικές του πλάτες. Αυτός ο κόσμος δε μας χρωστάει τίποτα να του ανταποδίδουμε διαρκώς μια εικόνα άγονων συγκρούσεων και αντιπαραθέσεων. Σε αυτό τον κόσμο χρωστάμε».

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ παρουσιάζοντας την εικόνα των σημερινών προβλημάτων του ΣΥΝ, τόνισε:

    «1. Υπάρχει αδυναμία πολιτικής σύνθεσης στα όργανα.

    2. Υπάρχει αδυναμία να ξεκαθαρίζουμε τις επιλογές μας και τις επιδιώξεις μας.

    3. Υπάρχουν φαινόμενα γραφειοκρατικής λειτουργίας.

    4. Υπάρχει πρόβλημα αποτελεσματικότητας, που αφυδατώνει την πολιτική μας δράση και την στερεί από την αναγκαία δυναμική.

    5. Υπάρχει δυσκολία να ορίσουμε και να εκφράσουμε, με ολοκληρωμένο τρόπο, την πολιτική μας ταυτότητα και να προχωρήσουμε πιο σοβαρά τις πολιτικές και ιδεολογικές μας επεξεργασίες».

    Απαντώντας σε θέσεις στελεχών του ΣΥΝ ότι το συνέδριο θα οδηγήσει σε εσωστρέφεια, ο κ. Τσίπρας είπε ότι η άποψή τους είναι σεβαστή, ωστόσο ο ίδιος πιστεύει πως «η μεγαλύτερη δυνατή εξωστρέφεια μπορεί να διασφαλιστεί μόνο μέσα από μια σοβαρή ενασχόληση με τα προβλήματα, που μας ταλανίζουν για να βρούμε λύσεις».

    Απαντώντας, επίσης, στον προβληματισμό άλλων στελεχών του κόμματος, είπε ότι «δεν θα κάνουμε συνέδριο για ξεκαθάρισμα λογαριασμών», γιατί «ποτέ στην ιστορία μας δεν έχει γίνει τέτοιο συνέδριο και ούτε πρόκειται να γίνει. Αυτό, που θα κάνουμε, είναι ένα συνέδριο το οποίο θα κουβεντιάσει πολιτικά, πάνω σε όλα τα σοβαρά προβλήματα της συγκυρίας και στις απαντήσεις, που πρέπει να δώσουμε».

    Είπε ακόμη, ότι «σήμερα δεν υπάρχει το δίλημμα να διαλυθεί ο ΣΥΡIΖΑ, ή να ενσωματωθούμε σε αυτόν», ενώ για το θέμα της λειτουργίας των τάσεων μέσα στο κόμμα είπε ότι «σήμερα, το δίλημμα δεν είναι αν θα υπάρχουν τάσεις, ή όχι, μέσα στο κόμμα, αλλά αυτό, που πρέπει να γίνει, είναι να ξεκαθαριστεί το πλαίσιο πολιτικής λειτουργίας. Και μαζί να διευκρινιστούν οι τρόποι, με τους οποίους οι δημοκρατικά αποφασισμένες πολιτικές θέσεις του κόμματος θα βγαίνουν με τρόπο ισχυρό και αποτελεσματικό προς τα έξω και δεν θα αυτοακυρώνονται από τα εσωτερικά προβλήματα λειτουργίας».

    Καταλήγοντας ο κ. Τσίπρας τόνισε:

    «Για να είμαι απολύτως ειλικρινής, το νεαρόν της ηλικίας του προέδρου, δεν τον απαλλάσσει από τις ευθύνες αυτές. Αντίθετα, τον επιβαρύνει ακόμα περισσότερο. Θεωρώ, λοιπόν, ότι τα στοιχεία κριτικής, που ενδεχομένως θα ακουστούν σήμερα, θα είναι εξαιρετικά εποικοδομητικά για τη συζήτηση. Και εξίσου εποικοδομητική θα είναι και η αυτοκριτική μας. Ας την τολμήσουμε, λοιπόν, έχοντας συναίσθηση ότι είμαστε μπροστά σε μια σημαντική καμπή της πορείας του κόμματος. Στο χέρι μας είναι να κάνουμε τα μεγάλα βήματα, που απαιτούνται, ώστε να αντιστοιχηθούμε με τις απαιτήσεις των καιρών, για μια Αριστερά που πραγματικά έχει ανάγκη σήμερα η ελληνική κοινωνία».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 30 January 2010 - 11:30:13 UTC