Browse through our Interesting Nodes of Museums in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-01-29

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Διεκόπη η δίκη για τη δολοφονία Γρηγορόπουλου
  • [02] "Νέου τύπου αστυνόμευση"
  • [03] Το Διαδίκτυο στην εκπαίδευση
  • [04] ΥΠΟΙΑΝ - Έλεγχος αποκριάτικων ειδών
  • [05] Κρίσιμη συνάντηση

  • [01] Διεκόπη η δίκη για τη δολοφονία Γρηγορόπουλου

    Για την Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου διεκόπη από το Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο Άμφισσας η δίκη των ειδικών φρουρών Επαμεινώνδα Κορκονέα και Βασίλη Σαραλιώτη, που κατηγορούνται για τη δολοφονία του 15χρονου Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου στις 6 Δεκεμβρίου 2008 στα Εξάρχεια.

    Το δικαστήριο είχε αδυναμία να συνεχίσει σήμερα τη διαδικασία, καθώς έχει ανυπέρβλητο κόλλημα η εισαγγελέας έδρας κ. Βασιλική Βλάχου.

    Όπως έγινε γνωστό, ο σύζυγος της κας Βλάχου πέθανε αιφνιδίως σε επαγγελματικό ταξίδι του στην Κίνα.

    Στην έδρα σήμερα στη θέση της κας Βλάχου ανέβηκε ο Εισαγγελέας Πρωτοδικών Λαμίας κ. Χαράλαμπος Λακαφώσης, ο οποίος είπε πως βρίσκεται στη δυσάρεστη θέση να αναγγείλει το κόλλημα της εισαγγελέως έδρας.

    Πολιτική Αγωγή και Υπεράσπιση τόνισαν στο δικαστήριο ότι βάσει του νόμου εφόσον έχει ξεκινήσει η αποδεικτική διαδικασία, η Αρχή του Ενιαίου της Εισαγγελίας κάμπτεται και επομένως η δίκη ή πρέπει να συνεχιστεί με την ίδια Εισαγγελική Λειτουργό ή αλλιώς να αναβληθεί και η διαδικασία να ξεκινήσει από την αρχή με άλλη σύνθεση.

    Η δίκη είχε διακοπεί από την περασμένη Παρασκευή, οπότε και κατέθεσε η μητέρα του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου κα Βέρτζιν Τσαλικιάν, πρώτη μάρτυρας της υπόθεσης.

    [02] "Νέου τύπου αστυνόμευση"

    Τη συνεργασία όλων των φορέων της Τοπικής και Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης της Κρήτης, για την εξάλειψη κάθε θύλακα εγκληματικότητας του νησιού, ζήτησε σήμερα από το Ηράκλειο ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, που προανήγγειλε και νέο γύρο αστυνομικών επιχειρήσεων στο Μυλοπόταμο ή όπου αλλού απαιτείται, εφόσον κριθεί αναγκαίο από τις έρευνες που θα προηγηθούν.

    Ο κ. Χρυσοχοϊδης με την άφιξη του στο Ηράκλειο μετέβη στο Αστυνομικό Μέγαρο Ηρακλείου, όπου είχε συναντήσεις με τους αξιωματικούς της Κρήτης και των τριών σωμάτων ασφαλείας σε επίπεδο Διευθυντών και Διοικητών Υπηρεσιών. Παράλληλα συναντήθηκε και με τους εκπροσώπους των πρωτοβάθμιων συνδικαλιστικών οργάνων και των τριών σωμάτων.

    Ακολούθως είχε συνάντηση στην αίθουσα Διαχείρισης Κρίσεως της Περιφέρειας Κρήτης με τον Γενικό Γραμματέα της Περιφέρειας κ. Αθανάσιο Καρούντζο και φορείς του νησιού, παρουσία του υφυπουργού Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κ. Σταύρου Αρναουτάκη. Στη συνάντηση είχαν κληθεί από τον υπουργό και παρευρέθησαν μεταξύ άλλων, Βουλευτές του νομού, οι 4 Νομάρχες του νησιού καθώς και οι Δήμαρχοι, οι οποίοι και αναφέρθηκαν στα προβλήματα αστυνόμευσης των περιοχών τους.

    Ο κ. Χρυσοχοϊδης επικαλέστηκε μηδενική ανοχή και δήλωσε ότι «θα μπει τέρμα στους ψευτοτσαμπουκάδες και στα άβατα της Κρήτης». Παράλληλα χαρακτήρισε επαρκέστατη την αστυνομική δύναμη του Ηρακλείου, σε σύγκριση με την υπόλοιπη χώρα αλλά και την Ευρωπαϊκή Ένωση, σε αντιδιαστολή με τα αιτήματα των συνδικαλιστών αλλά ακόμα και με τα πεπαλαιωμένα οργανογράμματα.

    Αυτό που λείπει - είπε - είναι η σωστή διαχείριση των υφισταμένων δυνάμεων και ο σχεδιασμός και αυτό που περισσεύει η αδράνεια, η παραίτηση και η δημοσιοϋπαλληλική νοοτροπία, που εμείς θέλουμε να καταπολεμήσουμε.

    Ο κ. Χρυσοχοϊδης έκανε λόγο για μια νέου τύπου αστυνόμευση που θβ ανταποκρίνεται στα σημερινά δεδομένα αλλά και στις αυξημένες ανάγκες του οργανωμένου εγκλήματος, που απειλεί την κοινωνική ειρήνη και αναφέρθηκε στην σύσταση της Υπηρεσίας Δίωξης Οργανωμένου Εγκλήματος, για την οποία ήδη έχουν προκηρυχθεί 100 θέσεις ειδικών αστυνομικών.

    Για όλα τα μεγάλα αστικά κέντρα - μεταξύ των οποίων και το Ηράκλειο - είπε ότι μέχρι το τέλος της Άνοιξης, στόχος είναι ο πολίτης να βλέπει τον αστυνομικό να περνά κάθε είκοσι λεπτά έξω από το σπίτι του. Η παρουσία της Αστυνομίας θα είναι πρωτοφανής, τόνισε, χωρίς να αναφέρει πολλές λεπτομέρειες για τον τρόπο που θα γίνει αυτό. Δήλωσε ωστόσο ότι θα είναι υπόλογος και θα κριθεί από το αποτέλεσμα, το οποίο θα ζητά ο ίδιος από τις ηγεσίες των Αστυνομικών Διευθύνσεων, με συχνές επισκέψεις που θα κάνει στο νησί.

    Αναφερόμενος στην Πυροσβεστική Υπηρεσία, έκανε λόγο για αναδιοργάνωση των υπηρεσιών του σώματος, με παράλληλη εκπαίδευση του προσωπικού και την πάταξη της αδράνειας και της χαλάρωσης. Ειδικά για την Κρήτη προανήγγειλε πρόσληψη μεγάλου αριθμού εποχικών δασοπυροσβεστών, ενόψει της νέας αντιπυρικής περιόδου.

    [03] Το Διαδίκτυο στην εκπαίδευση

    Δύο εκπαιδευτικοί από τη Θεσσαλονίκη η κυρία Προκοπίου και ο κύριος Κολτσάκης, χρησιμοποίησαν τις νέες τεχνολογίες και το διαδίκτυο στην εκπαιδευτική διαδικασία. Η υπουργός Παιδείας Αννα Διαμαντοπούλου ζήτησε να συναντηθεί με τους δύο εκπαιδευτικούς και αυτό έγινε σήμερα στο γραφείο της.

    Η υπουργός δήλωσε στο τέλος της συνάντησης της με τους εκπαιδευτικούς ότι "αποτελούν πρότυπα καινοτομίας, δουλειάς και δημιουργικής παραγωγής. Στην ελληνική εκπαίδευση, στο δημόσιο σχολείο έχουμε ανάγκη από την ανάδειξη τέτοιων θετικών προτύπων. Και οι δύο όπως και πολλοί άλλοι, έχουν κάνει σπουδαία δουλειά, έχουν δώσει το χρόνο, την εμπειρία, την ευφυΐα τους για να δημιουργήσουν νέα πράγματα για το σχολείο. Σήμερα το διαδίκτυο μπορεί να χρησιμοποιηθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο ώστε να ανοίξει νέους ορίζοντες στους μαθητές, να βοηθήσει τους εκπαιδευτικούς να επικοινωνούν και να ανταλλάσσουν ιδέες μεταξύ τους, να κάνει πιο ευέλικτο και ανοιχτό το σχολείο και να δημιουργήσει καινοτομία και πρότυπα. Αυτός είναι ο στόχος του υπουργείου και πολύ γρήγορα θα ανακοινωθεί η πρώτη δράση που θα αφορά στο σύνολο των σχολείων και των εκπαιδευτικών που θα λειτουργήσουν προς αυτή την κατεύθυνση. Για να γίνει αυτό χρειαζόμαστε την καθημερινή βοήθεια και συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς που έχουν εμπειρίες και βιώνουν αυτή την προσπάθεια στην τάξη."

    Η υπουργός είπε ότι στόχος του υπουργείου Παιδείας είναι σε εύλογο χρονικό διάστημα η χώρα μας από 25η που είναι σήμερα στην Ευρωπαϊκή Ενωση στο χώρο της Κοινωνίας της Πληροφορίας και της χρήσης νέων μέσων, να ανέβει στις πρώτες θέσεις.

    "Μπορούμε να το πετύχουμε;" αναρωτήθηκε η υπουργός και συνέχισε : "Μπορούμε, γιατί κάθε φορά που βάζουμε στόχους ως έθνος, ως πολιτεία μπορούμε να τους πετύχουμε. Με μία προϋπόθεση : Τη συμμετοχή των εκπαιδευτικών με την καρδιά και την ψυχή τους. Και σήμερα είμαι πολύ αισιόδοξη ότι αυτές οι δυνάμεις υπάρχουν".

    [04] ΥΠΟΙΑΝ - Έλεγχος αποκριάτικων ειδών

    Πρόγραμμα ελέγχου αποκριάτικων ειδών διενεργείται από τη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή σε συνεργασία με τις Διευθύνσεις Εμπορίου των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων και το Γενικό Χημείο του Κράτους.

    Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει δειγματοληπτικούς ελέγχους αποκριάτικων ειδών (αφρών - σπρέι, σερπαντίνας κ.λ.π.) προκειμένου να διαπιστωθεί αν τα προϊόντα είναι σύμφωνα με την αγορανομική νομοθεσία καθώς και τις νομοθεσίες αρμοδιότητας του Γενικού Χημείου του Κράτους και της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας.

    Τα αποκριάτικα σπρέι θα πρέπει να φέρουν υποχρεωτικά στην ελληνική γλώσσα μεταξύ άλλων και τις ενδείξεις:

    Β· δοχείο υπό πίεση

    Β· το δοχείο να προφυλάσσεται από τις ακτίνες του ήλιου

    Β· να μην εκτίθεται σε θερμοκρασία μεγαλύτερη των 50 oC

    Β· να μην τρυπηθεί ή καεί ακόμα και μετά τη χρήση

    Η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή συστήνει στους καταναλωτές :

    - να επιλέγουν προϊόντα που φέρουν ενδείξεις και τις τυχόν οδηγίες ασφαλούς χρήσης και προφύλαξης στην Ελληνική γλώσσα καθώς και τα στοιχεία του υπευθύνου διάθεσης στην αγορά

    - να διαβάζουν προσεκτικά και να ακολουθούν τις οδηγίες χρήσης και προφύλαξης πριν από τη χρήση τους

    - να μην ψεκάζουν απευθείας στο πρόσωπο και στα μάτια προκειμένου να αποφευχθούν πιθανές βλάβες στην υγεία τους

    - επειδή τα συγκεκριμένα προϊόντα ενδέχεται να περιέχουν εύφλεκτες ουσίες να αποφεύγουν να ψεκάζουν στην κατεύθυνση της φλόγας ή σε πυρακτωμένο σώμα

    - να μην καπνίζουν συγχρόνως με τη χρήση του προϊόντος

    - να τα διατηρούν μακριά από παιδιά μικρής ηλικίας

    - να χρησιμοποιούνται, κατά προτίμηση, σε ανοικτούς και καλά αεριζόμενους χώρους

    - σε κλειστούς χώρους που συγκεντρώνονται μικρά παιδιά να μεριμνούν οι γονείς να μην υπάρχουν γυμνές φλόγες από κεριά ή άλλα πυρακτωμένα σώματα γιατί οι αποκριάτικες στολές μπορεί να είναι φτιαγμένες από ιδιαίτερα αναφλέξιμα υλικά ή τα αποκριάτικα σπρέι ενδέχεται να περιέχουν εύφλεκτες ύλες

    - αποκριάτικα σπρέι που φέρουν την ένδειξη «Μόνο για επαγγελματική χρήση» δεν πρέπει να αγοράζονται από το ευρύ καταναλωτικό κοινό και δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για ψυχαγωγικούς ή διακοσμητικούς σκοπούς από μη επαγγελματίες και κυρίως από παιδιά επειδή παρουσιάζουν μεγάλη επικινδυνότητα (όπως π.χ. ευφλεκτότητα) και πρέπει να τυγχάνουν ανάλογης χρήσης από επαγγελματίες.

    [05] Κρίσιμη συνάντηση

    Κρίσιμη συνάντηση για το μέλλον των αγροτικών κινητοποιήσεων έχει αυτή την ώρα στην Αθήνα η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κατερίνα Μπατζελή με το Πανελλαδικό Συντονιστικό Όργανο των αγροτών.

    Στον Προμαχώνα, επικεντρώνεται αύριο το ενδιαφέρον σχετικά με την πορεία των αγροτικών κινητοποιήσεων καθώς, ως αποτέλεσμα των διαβουλεύσεων που έγιναν σήμερα, οι αγρότες των 12 μπλόκων της Μακεδονίας και της Θεσσαλίας αλλά και εκείνοι του μπλόκου της Νίκαιας Λάρισας, θα βρεθούν εκεί, σε μία προσπάθεια να συγκεράσουν τα αιτήματά τους. Στόχος τους εν συνεχεία είναι να ζητήσουν συνάντηση με την υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κατερίνα Μπατζελή.

    Οι "12", έχουν ήδη συμφωνήσει σε μία πλατφόρμα 15 αιτημάτων σε σύσκεψη που είχαν προ ημερών στην Κατερίνη και τα οποία επαναβεβαιώθηκαν και σήμερα στην σύσκεψη που έγινε στην Χαλάστρα. Στην σύσκεψη αυτή μετείχε και ο αγροτοσυνδικαλιστής από τον Προμαχώνα Παύλος Αραμπατζής, ο οποίος σήμερα το απόγευμα μετέβη στη Λάρισα και είχε συνάντηση με τον Βαγγέλη Μπούτα από το μπλόκο της Νίκαιας. Μεταξύ των δύο επήλθε συμφωνία σε 9 αιτήματα αλλά και συμμετοχής του Β. Μπούτα στην αυριανή συνάντηση στον Προμαχώνα. Το απόγευμα αγρότες από το μπλόκο της Νίκαιας, προχώρησαν σε συμβολική κατάληψη των διοδίων Μοσχοχωρίου για μία ώρα αφήνοντας ελεύθερη την διέλευση των οχημάτων.

    Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις των αγροτών σε Βόρεια Ελλάδα και Θεσσαλία με αποκλεισμούς κομβικών οδικών σημείων.

    Κλειστή παραμένει η Εγνατία οδός, στο ύψος της Χρυσούπολης, και στα Κερδύλλια, η εθνική οδός Θεσσαλονίκης - Νέων Μουδανιών, στον κόμβο Νέας Τρίγλιας, Νέων Μουδανιών - Σιθωνίας, στις Καλύβες (από τις 13.00 έως τις 17.00), καθώς επίσης και ο δρόμος Σερρών - Θεσσαλονίκης, στο Στρυμονικό.

    Αποκλεισμένο είναι το τελωνείο Δοϊράνης, ενώ μέχρι τις 19.00 θα είναι κλειστός και ο Προμαχώνας. Στη Δυτική Μακεδονία οι αγρότες έκλεισαν τον κάθετο άξονα της Εγνατίας (κόμβος Βογατσικού Καστοριάς) και την παλιά εθνική οδό Καστοριάς - Κοζάνης.

    Γύρω στο μεσημέρι, οι παραγωγοί έκλεισαν ξανά την οδική διέλευση στον Προμαχώνα, η οποία είχε παραμείνει ανοιχτή καθ' όλη τη διάρκεια της νύχτας. Κλειστή παραμένει από χθες το απόγευμα και η Εγνατία οδός, στο ύψος του κόμβου των Κερδυλλίων, ενώ ανοιχτή είναι η παλιά εθνική Σερρών - Καβάλας. Μέχρι αυτήν την ώρα, ανοιχτή παραμένει και η εθνική Σερρών - Θεσσαλονίκης.

    Τα τρακτέρ των αγροτών παραμένουν συγκεντρωμένα στο οδικό δίκτυο περιφερειακά της Θεσσαλονίκης. Τόσο στα «Πράσινα Φανάρια», στον κόμβο της Χαλκηδόνας, αλλά και στα διόδια των Μαλγάρων, η πρόσβαση των οχημάτων γινόταν ομαλά όλη τη νύχτα.

    Ανοιχτός ήταν ο κόμβος της Χρυσούπολης, στην Καβάλα, ενώ αποκλεισμένοι από τους αγρότες, είναι οι οδικοί κόμβοι της Νίκαιας και των Μικροθηβών στη Θεσσαλία.

    Ανοιχτές είναι οι προσβάσεις των οχημάτων προς τους συνοριακούς σταθμούς της Νίκης και της Κρυσταλλοπηγής, στο νομό της Φλώρινας.

    Συλλαλητήριο αγροτών και κτηνοτρόφων

    Συλλαλητήριο αγροτών και κτηνοτρόφων στο άγαλμα του Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη, προανήγγειλε για τις 6 Φεβρουαρίου η Παναγροτική Αγωνιστική Συσπείρωση (ΠΑΣΥ), ενόψει και της διεθνούς αγροτικής έκθεσης AGROTICA (3-7/2). Με σημερινή ανακοίνωσή της, η ΠΑΣΥ καλεί τους αγρότες σε μαζική συμμετοχή στο συλλαλητήριο, που θα ξεκινήσει στις 12 το μεσημέρι, με αιτήματα -μεταξύ άλλων- την κατοχύρωση κατώτερων εγγυημένων τιμών για όλα τα αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα, την κατάργηση του φόρου στο πετρέλαιο και την άμεση καταβολή της συνδεδεμένης και αποσυνδεμένης επιδότησης, με ταυτόχρονη κατάργηση του διαχωρισμού σε αγρότες κατά κύριο και μη επάγγελμα.

    «Για τρίτη συνεχή χρονιά οι τιμές σε όλα τα προϊόντα είναι εξευτελιστικές, με συνέπεια μεγάλη μείωση στο εισόδημα μας. Τα χρέη είναι υπέρογκα, ενώ το κόστος παραγωγής είναι τεράστιο. Από τις ενισχύσεις του ΟΣΔΕ πήραμε μόνο 60%, ενώ μεγάλος αριθμός αγροτών δεν παίρνει την επιστροφή φόρου από το πετρέλαιο», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.

    Αλλα αιτήματα είναι η προστασία της ντόπιας παραγωγής από ανεξέλεγκτες εισαγωγές ομοειδών προϊόντων, το τριετές πάγωμα των χρεών προς την ΑΤΕ και η δεκαετής ρύθμιση των χρεών χωρίς πανωτόκια και η τροποποίηση του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να καλύπτει όλες τις ζημιές που οφείλονται σε καιρικά φαινόμενα, με αποζημιώσεις στο 100% των ζημιών.

    Κ. Μπατζελή: Δέσμη μέτρων στήριξης του αγροτικού εισοδήματος

    Δέσμη μέτρων στήριξης του αγροτικού εισοδήματος ανακοίνωσε στην Κομοτηνή κατά τη διάρκεια ημερίδας με θέμα "Βαμβάκι - Καπνός στη Θράκη: το μέλλον των επιδοτήσεων και η πρόκληση των αγορών", η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κατερίνα Μπατζελή. Ειδικότερα, η υπουργός, ανακοίνωσε:

    -Άμεση ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών των αγροτών που βαρύνονται από δάνεια, με επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής και περίοδο χάριτος 2 ετών.

    -Αύξηση του ορίου των δανείων για το κεφάλαιο κίνησης των αγροτών από την Αγροτική Τράπεζα, για την απόκτηση ρευστότητας για κάλυψη του 100% των καλλιεργητικών τους αναγκών.

    -Διοχέτευση ενός δισεκατομμυρίου ευρώ, από το συνολικό ποσό των 28 δισ. ευρώ που δίνονται στις τράπεζες, στον αγροτικό τομέα για την κάλυψη των βραχυπρόθεσμων και μεσοπρόθεσμων αγροτικών δανείων της περιόδου 2009-2010.

    -"Πάγωμα" όλων των ενήμερων δανείων των αγροτών για δύο χρόνια.

    -Επέκταση των παραπάνω ρυθμίσεων για συγκεκριμένες περιπτώσεις υγιών και δυναμικών Οργανώσεων, Συνεταιρισμών, για ομάδες παραγωγών, Ενώσεις Συνεταιρισμών που, βάσει αντικειμενικών κριτηρίων, αντιμετωπίζουν προβλήματα λόγω της γνωστής χρηματοπιστωτικής κρίσης.

    -Αύξηση από 7% σε 11% της επιστροφής ΦΠΑ στους αγρότες που υπάγονται στο ειδικό καθεστώς για όλα τα προϊόντα φυτικής και ζωικής παραγωγής.

    -Άμεση επέκταση του Ταμείου Εγγυοδοσίας Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων (ΤΕΜΠΜΕ) και στις επιχειρήσεις του αγροτικού τομέα, με τη διαμόρφωση ειδικών προϋποθέσεων για την απρόσκοπτη χρηματοδότηση των αγροτών.

    Επίσης, η κ. Μπατζελή ανέφερε ότι: "Δώσαμε το Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης και στους αγρότες. Το 2010 θα δοθούν συνολικά 300 εκατομμύρια ευρώ. Ενισχύουμε όλες τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, μεταξύ των οποίων και οι αγρότες. Το επίδομα αυτό είναι μεγαλύτερο από το λεγόμενο επίδομα θέρμανσης". Η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης συμπλήρωσε ακόμη ότι θα συνεχιστεί η επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης.

    Παράλληλα, η υπουργός τόνισε πως οι προγραμματισμένες εισροές προς τη γεωργία και τους παραγωγούς, έως το τέλος της χρονιάς θα ανέλθουν στα 5,5 δισ. ευρώ.

    Όσον αφορά το διάλογο με τους αγρότες, η κ. Μπατζελή τόνισε ότι το Υπουργείο είναι ανοιχτό για να δεχθεί συντονιστικές επιτροπές, σωματεία και ενώσεις απ' όλη την Ελλάδα, ενώ το επόμενο διάστημα και συγκεκριμένα από το Μάρτιο, αναμένεται να γίνουν περιφερειακές συσκέψεις σε όλη τη χώρα, ώστε να τεθούν και οι τοπικοί προβληματισμοί κάθε περιοχής.

    Στην ημερίδα παρέστη επίσης και μίλησε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, βουλευτής Ν. Ροδόπης, Γιώργος Πεταλωτής, ο οποίος στον χαιρετισμό του ζήτησε την εμπιστοσύνη της κοινωνίας στην κυβερνητική προσπάθεια για άρση της αντιμετώπισης της χώρας μας ως αναξιόπιστης στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Τόνισε δε ότι, το πρόβλημα δεν είναι τόσο το δημοσιονομικό έλλειμμα, όσο το πολιτικό έλλειμμα και υπογράμμισε την ανάγκη εθνικής συστράτευσης στην προσπάθεια αυτή.

    Σε ό,τι αφορά το αγροτικό ζήτημα, ο κ. Πεταλωτής χαρακτήρισε δίκαια τα αιτήματα των αγροτών, δηλώνοντας όμως την αντίθεσή του στα μπλόκα ως μέσο διεκδίκησης.

    Συγκεκριμένα, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ανέφερε:

    "Είναι πολύ σημαντικό σήμερα, σε μία εποχή που μιλάμε μόνο για αιτήματα, πολλά από τα οποία είναι δίκαια, να κατανοούμε την αγωνία των αγροτών. Διαφωνούμε όμως κάθετα με τέτοιες κινητοποιήσεις, ειδικά σε αυτή τη χρονική συγκυρία. Όταν κάθε μέρα έχουμε να παλέψουμε με το έλλειμμα αξιοπιστίας και με την επίθεση που δεχόμαστε σαν χώρα από κάποια κερδοσκοπικά κυκλώματα, αυτό σημαίνει ότι η προσοχή όλων μας πρέπει να είναι στραμμένη στην οικονομία. Είναι, λοιπόν, σημαντικό ότι σε αυτές τις συνθήκες, εμείς προχωράμε μπροστά, μιλάμε για ανάπτυξη. Βλέπουμε πέρα από την ευκαιριακή επιδοματική πολιτική. Είμαστε και στο αγροτικό ζήτημα, υπέρ των βαθιών αλλαγών, με ριζικές αλλαγές και ριζικές αποφάσεις, επαναπροσδιορίζουμε τι συμβαίνει με τις παραδοσιακές καλλιέργειες και τι σημαίνει να εμμένουμε σε αυτές, ποιες εναλλακτικές λύσεις και προτάσεις μπορούμε να βρούμε, πρακτικά και όχι θεωρητικά, ώστε η αγροτική παραγωγή να αποκτήσει άλλες διαστάσεις. Σήμερα, όταν κάποιοι μιλούν μόνο για αιτήματα, εμείς προχωράμε και μιλάμε για πραγματική και βιώσιμη ανάπτυξη και αυτό είναι πολύ σημαντικό".

    Το απόγευμα, λίγο πριν την αναχώρησή της από τη Θράκη για την Αθήνα, η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κατερίνα Μπατζελή, συναντήθηκε με αντιπροσωπεία των αγροτών, στο κτίριο της νομαρχίας Έβρου, στην Αλεξανδρούπολη.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 29 January 2010 - 19:30:29 UTC