Read about Turkey's early 20th Century Genocides (by R.J. Rummel) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 22 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-01-29

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Εφυγε" ο συγγραφέας του "Φύλακα στη σίκαλη" Τζ. Ντ. Σάλιντζερ
  • [02] Συνάντηση Δ.Δρούτσα με Μπαν Κι Μουν
  • [03] ΕΕ για συναξιοδότηση στο δημόσιο
  • [04] Νέα διοίκηση στην ΕΡΤ
  • [05] Εκπαίδευση από... μετάξι στην Αγιά και το Μεταξοχώρι
  • [06] Αερογέφυρα σωτήριας

  • [01] "Εφυγε" ο συγγραφέας του "Φύλακα στη σίκαλη" Τζ. Ντ. Σάλιντζερ

    Πέθανε σε ηλικία 91 ετών στο Νιου Χάμσάιρ ο διάσημος αμερικανός συγγραφέας Τζερόμ Ντέιβιντ Σάλιντζερ που έχει γράψει το κλασικό μυθιστόρημα "Ο φύλακας στη σίκαλη", που δημοσιεύτηκε το 1951, όπως ανακοίνωσε χθες ο ατζέντης του Φίλις Γουέστμεργκ, χωρίς να αναφερθεί περαιτέρω.

    Ο συγγραφέας πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του κλεισμένος στο σπίτι του στην μικρή πόλη Κόρνις του Νιου Χαμσάιρ όπου έγραψε και το μυθιστόρημα που τον έκανε έναν από τους σημαντικότερους συγγραφείς των ΗΠΑ.

    Παρά την μεγάλη επιτυχία του έργου του "Ο φύλακας στη σίκαλη", που αναφέρεται στην επανάσταση ενός έφηβου, ο Σάλιντζερ στη συνέχεια δεν δημοσίευσε τίποτε έως το 1965.

    Ο Σάλιντζερ έχει δημοσιεύσει γενικά πολύ λίγα έργα και συλλογές μικρών ιστοριών στην καριέρα του, όπως τα "Εννέα ιστορίες", "Φράνι και Ζούι", "Τέλεια μέρα για μπανανόψαρα" και "Ψηλά σηκώστε την σκεπή-Σέιμουρ" κ.α.

    [02] Συνάντηση Δ.Δρούτσα με Μπαν Κι Μουν

    Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας, στο πλαίσιο της Διεθνούς Διάσκεψης για το Αφγανιστάν, είχε διμερή συνάντηση με το γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν.

    Αναφέρθηκαν ιδιαίτερα στο Κυπριακό και συγκεκριμένα στην πορεία των των συνομιλιών του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια και του ηγέτη των Τουρκοκυπρίων Μεχμετ Αλι Ταλάτ και ενόψει της προσεχούς επίσκεψης του κ. Μουν στην Κύπρο.

    Ο κ. Δρούτσας και ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ συμφώνησαν να έχουν μια νέα διμερή συνάντηση στη Νέα Υόρκη την άλλη εβδομάδα.

    Συνάντηση με Α. Μιλόσοσκι

    Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του Αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών κ. Δ. Δρούτσα με τον Υπουργό Εξωτερικών της ΠΓΔΜ κ. Α. Μιλόσοσκι, που έγινε κατόπιν αιτήματος του τελευταίου.

    Στη συνάντηση, όπως έγινε γνωστό, έγινε μια σύντομη ανασκόπηση των διμερών σχέσεων και του ζητήματος του ονόματος.

    Από ελληνικής πλευράς, υπογραμμίστηκε ότι το πλαίσιο για το ζήτημα της ονομασίας είναι η διαδικασία των Ηνωμένων Εθνών και ότι αναμένουμε από την ΠΓΔΜ ουσιαστική και εποικοδομητική συμμετοχή σ΄αυτή τη διαδικασία, κάτι που θα συμβάλλει στην επίτευξη προόδου.

    Ο Υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ παρουσίασε την πρόταση του για αναβάθμιση των διπλωματικών αποστολών των δύο χωρών, ενώ συζητήθηκαν οι προοπτικές υπογραφήs συμφωνίας αποφυγής διπλής φορολογίας.

    Ο Έλληνας Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι η Ελλάδα επιθυμεί και εργάζεται για την βελτίωση των διμερών σχέσεων, κάτι που έχει επιβεβαιωθεί και από τις επαφές σε υψηλό πολιτικό επίπεδο που έγιναν με ελληνική πρωτοβουλία.

    Σε αυτό το πλαίσιο συζητήθηκε η δυνατότητα επίσκεψης του Έλληνα ΑΝΥΠΕΞ στην ΠΓΔΜ καθώς και έλευσης του ΥΠΕΞ της ΠΓΔΜ στην Ελλάδα. Ο κ. Δρούτσας πρόσθεσε ότι, με γνώμονα τις πραγματικές ανάγκες, η ελληνική πλευρά ήδη εξετάζει με θετικό πνεύμα την προώθηση συμφωνίας αποφυγής διπλής φορολογίας.

    Ο κ. Δρούτσας επισήμανε, ωστόσο, ότι η πρόταση της ΠΓΔΜ για αναβάθμιση των διπλωματικών μας αποστολών δεν συνάδει με την αρνητική, έναντι της Ελλάδας, ρητορική που καλλιεργείται στα Σκόπια, στάση που επιβαρύνει τις σχέσεις των δύο χωρών και δεν βοηθάει την προοπτική επίλυσης του ζητήματος του ονόματος.

    Εξέφρασε δε την ετοιμότητα της Ελλάδας να εξετάσει θετικά ένα τέτοιο βήμα όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν, επαναλαμβάνοντας για άλλη μια φορά τη σταθερή δέσμευση της Ελλάδας για βελτίωση των διμερών σχέσεων και την βούληση για επίτευξη αμοιβαία αποδεκτής λύσης μιας ονομασίας με γεωγραφικό προσδιορισμό έναντι όλων (erga omnes), στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων που διεξάγονται υπό τα Ηνωμένα Έθνη.

    [03] ΕΕ για συναξιοδότηση στο δημόσιο

    Προειδοποιητική επιστολή, που αποτελεί το πρώτο στάδιο της προδικαστικής διαδικασίας, απέστειλε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην Ελλάδα περί μη συμμόρφωσης της χώρας με προηγούμενη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για την ηλικία συνταξιοδότησης των δημοσίων υπαλλήλων.

    Στην απόφασή της η Επιτροπή έκρινε ότι η Ελλάδα δεν έχει λάβει συγκεκριμένα μέτρα για συμμόρφωση με την απόφαση του δικαστηρίου της 26ης Μαρτίου 2009 και διαπιστώνει ότι οι ισχύουσες ελληνικές διατάξεις, που περιλαμβάνουν διαφορές στην ηλικία συνταξιοδότησης μεταξύ ανδρών και γυναικών δημοσίων υπαλλήλων, παραβιάζουν την αρχή για την ισότητα των αμοιβών.

    Η Ελλάδα έχει προθεσμία δύο μηνών, προκειμένου να απαντήσει στις παρατηρήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

    Σχολιάζοντας την απόφαση της Επιτροπής, ο αρμόδιος κοινοτικός επίτροπος Βλαντιμίρ Σπίντλα δήλωσε ότι «η ισότητα των αμοιβών μεταξύ γυναικών και ανδρών είναι θεμελιώδης αρχή της ΕΕ», τονίζοντας ακόμη πως «εδώ και δέκα μήνες, το Δικαστήριο της ΕΕ έκρινε ότι οι ισχύουσες ελληνικές διατάξεις εισάγουν διακρίσεις. Η Ελλάδα πρέπει να εναρμονίσει τη νομοθεσία της με την απόφαση του Δικαστηρίου το συντομότερο δυνατόν".

    Υπενθυμίζεται ότι στις 26 Μαρτίου 2009, το δικαστήριο της ΕΕ αποφάνθηκε ότι ο ελληνικός κώδικας πολιτικών και στρατιωτικών συντάξεων, που θεσπίστηκε με το προεδρικό διάταγμα αριθ. 166/2000 της 3ης Ιουλίου 2000, εισάγει διακρίσεις επειδή εφαρμόζει διαφορετικά όρια συνταξιοδότησης για γυναίκες και άνδρες.

    [04] Νέα διοίκηση στην ΕΡΤ

    Aνακοινώθηκε από το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού η σύνθεση του νέου ΔΣ της ΕΡΤ.

    Το νέο ΔΣ αποτελούν οι Γιώργος Γαμπρίτσος, Ηλεκτρολόγος Μηχανικός (πρόεδρος - διευθύνων σύμβουλος), Θανάσης Παπαγεωργίου, Δικηγόρος Χρήστος Αβραάμ, Εμπειρογνώμων Αβ στο Υπουργείο Εξωτερικών, Λένα Διβάνη, Καθηγήτρια Νομικής Σχολής Αθηνών, Συγγραφέας, Γεωργανδρέας Ζάννος, Δικηγόρος Στέλιος Κούλογλου, Δημοσιογράφος, Ηλίας Μοσχονάς, Σύμβουλος Διαχείρισης Ανθρωπίνων Πόρων, Στέλιος Στεφάνου, Οικονομολόγος.

    Παραμένουν στο ΔΣ οι δύο εκπρόσωποι των εργαζομένων, καθώς και ο εκπρόσωπος της ΟΚΕ.

    Τα νέα μέλη του ΔΣ της ΕΡΤ τις προσεχείς ημέρες θα περάσουν από ακρόαση από το ΕΣΡ, ενώ στη συνέχεια ο πρόεδρος-διευθύνων σύμβουλος θα περάσει από ακρόαση από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής.

    [05] Εκπαίδευση από... μετάξι στην Αγιά και το Μεταξοχώρι

    Μπορεί μια πετυχημένη οικονομική δραστηριότητα να λειτουργήσει ωθητικά ως προς την εκπαίδευση; Η απάντηση είναι "ναι", αν εξετάσει κάποιος την περίπτωση της Αγιάς Λάρισας, όπου η οικονομική άνθιση της περιοχής τα έτη 1855-1875, η οποία προήλθε από την παραγωγή και το εμπόριο των βαμβακομέταξων νημάτων και του μεταξιού, συνετέλεσε στο να παρουσιάζει η περιοχή αυτή ξεχωριστή εκπαιδευτική δραστηριότητα με την υπόλοιπη Θεσσαλία.

    Τα παραπάνω στοιχεία ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η προϊσταμένη του Τοπικού Αρχείου Αγιάς των Γενικών Αρχείων του Κράτους, Κατερίνα Παπαδοπούλου, προσθέτοντας πως τις τελευταίες δεκαετίες της Τουρκοκρατίας, σε πολλές περιοχές της Θεσσαλίας σημειώθηκε έντονη εκπαιδευτική δραστηριότητα, κυρίως μετά το 1850, οπότε οι δωρεές και τα κληροδοτήματα των πλούσιων Θεσσαλών της διασποράς πληθαίνουν και οι προσπάθειες των κοινοτήτων για τη στήριξη και ενίσχυση της εκπαιδευτικής διαδικασίας έγιναν εντονότερες.

    Οικογένειες της Αγιάς και του Μεταξοχωρίου (Αλεξούλη, Δάλλα, Ηρακλείδη, Βατζιά) συγκέντρωσαν στα χέρια τους το εμπόριο του μεταξιού, απέκτησαν πλούτη και άρχισαν να ενδιαφέρονται για την πνευματική αναβάθμιση του τόπου τους. Στην Αγιά λειτουργούσε πριν από το 1800, το σχολείο των "Κοινών Γραμμάτων", το Ελληνικό Σχολείο από το 1842 και το Παρθεναγωγείο από το 1869, τα οποία, όμως, στεγάζονταν σε ακατάλληλα κτίρια ή συνήθως στους πρόναους των εκκλησιών. Την παντελή έλλειψη διδακτηρίων ήρθε να καλύψει το 1871, η δωρεά του γιατρού Δημήτριου Αλαμάνου με την ανέγερση του Παρθεναγωγείου, όπως αναφέρει η κ. Παπαδόπουλου.

    Επίσης, στο κοντινό Μεταξοχώρι λειτουργούσαν ήδη από το 1780 το Σχολείο Αρρένων, το οποίο στεγάστηκε σε δικό του διδακτήριο το 1868 και από το 1855 το Παρθεναγωγείο, το οποίο στεγάστηκε στο σπίτι του μεταξοχωρίτη Επισκόπου Ιερόθεου Κακκάλη, κατόπιν δωρεάς του.

    Για την υπόλοιπη επαρχία, αν και υπάρχουν μαρτυρίες για τη λειτουργία σχολείων ήδη από τα μέσα του 18ου αιώνα (Μεγαλόβρυσο, Ανατολή), εντούτοις δεν μπορεί να γίνει λόγος για οργανωμένη εκπαίδευση την περίοδο αυτή.

    Το 1873 συστάθηκε, από επιφανείς Αγιώτες, η "Εκπαιδευτική Εφορεία Αγιάς", η οποία ανέλαβε το διορισμό και τη μισθοδοσία των δασκάλων, τη συντήρηση και την ανέγερση διδακτηρίων. Τρία χρόνια αργότερα, η Εφορεία κατόρθωσε, με εισφορές των κατοίκων, να αναγείρει το διδακτήριο του Ελληνικού Σχολείου. Το 1880, σε όλη την επαρχία λειτουργούσαν 17 σχολεία με 922 μαθητές, εκ των οποίων το 1/3 φοιτούσε στα σχολεία της Αγιάς και του Μεταξοχωρίου.

    Στα 1881, η απελευθέρωση και η ένταξη της Θεσσαλίας στο ελεύθερο ελληνικό κράτος δημιούργησε νέα δεδομένα στη διοικητική και πολιτική οργάνωση των απελευθερωμένων επαρχιών. Σύμφωνα με τη νέα διοικητική ρύθμιση, η Αγιά ορίστηκε έδρα του νεοσύστατου Δήμου Δωτίου που περιελάμβανε 16 χωριά.

    Το σχολικό έτος 1882-3 λειτούργησαν στην επαρχία 5 μονοτάξια σχολεία και 2 τριτάξια στην Αγιά και το Μεταξοχώρι. Ωστόσο, παρά τις οικονομικές αντιξοότητες, το 1886 ο Δήμος συνέδραμε στην ανέγερση διδακτηρίου στο Μεγαλόβρυσο και δέκα χρόνια αργότερα στην ανέγερση του Δημοτικού Σχολείου στην Αγιά, η οποία διακόπηκε το 1897 λόγω του Ελληνοτουρκικού πολέμου και ολοκληρώθηκε το 1900.

    Το 1912, οι νέες διοικητικές ρυθμίσεις στην αυτοδιοίκηση, με τη δημιουργία πολλών κοινοτήτων στη θέση του πρώην Δήμου Δωτίου, είχαν ως αποτέλεσμα, αφενός την εντονότερη προβολή και ανάδειξη από τις τοπικές κοινότητες των τοπικών εκπαιδευτικών ιδιαιτεροτήτων και προβλημάτων και αφετέρου τις περιορισμένες δυνατότητες στη διεκδίκηση και επίλυση αυτών. Το 1915, στην εκπαίδευση της επαρχίας προστέθηκε και η μέση Δασική Σχολή Αγιάς, η ίδρυσή της οποίας συνδέεται με το δασικό πλούτο της περιοχής.

    Την πενταετία 1930-35 ανεγέρθηκαν στην Επαρχία πέντε νέα διδακτήρια, ενώ, συγχρόνως, αυξήθηκε η οργανικότητα των σχολείων (40 δάσκαλοι απόφοιτοι όλοι του Διδασκαλείου) και η δυναμικότητα των σχολείων και το 1929 λειτούργησε το τριτάξιο Ημιγυμνάσιο με 75 μαθητές.

    Το κράτος, για πρώτη φορά μέσα στο διάστημα των πενήντα περίπου χρόνων -αναφέρει η κ. Παπαδοπούλου- που μεσολάβησε από την Απελευθέρωση, έδωσε λύσεις στα μεγάλα εκπαιδευτικά προβλήματα που είχαν στο μεταξύ συσσωρευτεί και οξυνθεί από τα πολεμικά και στρατιωτικά γεγονότα αυτής της περιόδου.

    Όμως, η δικτατορία, ο πόλεμος και η Κατοχή ανέκοψαν την εξέλιξη της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Η επικράτηση του ΕΛΑΣ και η εγκαθίδρυση της Λαϊκής Αυτοδιοίκησης στην περιοχή έθεσε ως στόχο τη συνέχιση της εκπαιδευτικής δραστηριότητας το χειμώνα του 1944 και η Σχολική Επιτροπή της Λαϊκής Αυτοδιοίκησης με μια σειρά ενεργειών, κατόρθωσε να διατηρήσει σε λειτουργία τα σχολεία, αναλαμβάνοντας η ίδια τις δαπάνες συντήρησης των σχολείων, τα έξοδα των άπορων μαθητών και τη μισθοδοσία των άπορων δασκάλων. Μετά την απελευθέρωση, οι ελπίδες και το ενδιαφέρον για τη βελτίωση της εκπαίδευσης αναγεννιούνται και πάλι.

    Τα σχολεία, παρά τις καταστροφές της Κατοχικής περιόδου επαναλειτούργησαν στο σύνολό τους, εκτός από το Ημιγυμνάσιο, το οποίο αντικαταστάθηκε από το Παράρτημα του Α΄ Γυμνασίου Αρρένων Λάρισας. Τον Ιούλιο του '45 η Κοινότητα Αγιάς, με υπόμνημά της προς το Υπουργείο Παιδείας έθεσε το αίτημα της ίδρυσης Γυμνασίου επεσημαίνοντας, ότι "ηδικήθη απελπιστικώς από εκπαιδευτικής απόψεως", αφού μία επαρχία με 25 κοινότητες και πληθυσμό 25.000 περίπου κατοίκων στερούνταν πλήρους δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Όμως οι αντιξοότητες της εμφύλιας διαμάχης που ακολούθησε, όχι μόνο δεν επέτρεψαν την ίδρυση Γυμνασίου, αλλά διέκοψαν και τη λειτουργία των υπαρχόντων σχολείων, όπως του Αστικού και του Γυμνασιακού Παραρτήματος.

    Με το τέλος του εμφυλίου, στη δεκαετία του ΄50, επιχειρήθηκε η συνέχιση της εκπαιδευτικής κατάστασης της προπολεμικής περιόδου με την επαναλειτουργία του Αστικού Σχολείου, του Γυμνασιακού Παραρτήματος και της Δασικής Σχολής. Το κυριότερο πρόβλημα αυτής της περιόδου υπήρξε η ανοικοδόμηση των κατεστραμμένων σχολικών κτιρίων, τα οποία επισκευάστηκαν ή ανοικοδομήθηκαν κυρίως με κοινοτικές δαπάνες, εράνους και με την προσωπική εργασία των ίδιων των κατοίκων (Αγιά, Σπηλιά, Αετόλοφος, Ανάβρα, Γερακάρι). Παράλληλα, για τη μείωση του αναλφαβιτισμού της γενιάς του πολέμου και της κατοχής, δημιουργήθηκαν προσωρινά οι "Νυχτερινές Σχολές", ενώ οι προσπάθειες των κατοίκων της επαρχίας για την ίδρυση του Γυμνασίου ευοδώθηκαν τελικά το 1957 και τη λειτουργία του το 1960.

    [06] Αερογέφυρα σωτήριας

    Μία άνευ προηγουμένου αερογέφυρα στήθηκε στο Περού για να απομακρυνθούν περίπου 1400 τουρίστες από τον αρχαιολογικό χώρο Μάτσου Πίτσου, όπου είχαν εγκλωβιστεί τέσσερις μέρες λόγω των κατολισθήσεων που προκλήθηκαν από τις καταρρακτώδεις βροχοπτώσεις της περασμένης εβδομάδας. Στην περιοχή ωστόσο παραμένουν εγκλωβισμένοι άλλοι 800 τουρίστες, που θα απομακρυνθούν τις προσεχείς ώρες.

    "Την Πέμπτη απομακρύνθηκαν 1402 τουρίστες", δήλωσε ο Μαρτίν Πέρες, υπουργός Τουρισμού της τοπικής κυβέρνησης. Για τον απεγκλωβισμό των επισκεπτών του Μάτσου Πίτσου έγιναν 93 πτήσεις ελικοπτέρων σε 11 ώρες, καθώς οι αρχές εκμεταλλεύτηκαν την ύφεση της κακοκαιρίας.

    Οι περουβιανές αρχές ελπίζουν ότι οι καιρικές συνθήκες θα επιτρέψουν, σήμερα Παρασκευή, να ολοκληρωθεί η επιχείρηση απομάκρυνσης των τουριστών από το Μάτσου Πίτσου.

    Από την Κυριακή είχαν εγκλωβιστεί στην περιοχή περισσότεροι από 2500 τουρίστες, καθώς οι χειρότερες βροχοπτώσεις των τελευταίων 15 χρόνων προκάλεσαν κατολισθήσεις που έκλεισαν τον δρόμο, αλλά και τη σιδηροδρομική γραμμή που οδηγουν σε έναν από τους σημαντικότερους τουριστικούς προορισμούς της Λατινικής Αμερικής.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 29 January 2010 - 7:30:21 UTC