Visit our archive of Documents on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 22 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-01-27

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Θα βάλουμε τάξη στο σπίτι μας"
  • [02] "Ο κόμπος έφθασε στο χτένι"
  • [03] Στίγκλιτζ: "Ανιση μεταχείριση"
  • [04] Υπερψήφιση του ν/σ για την προστασία των δασών της Ανατ. Αττικής
  • [05] Περιήγηση στο μοναδικό οικοσύστημα των Λιμνών Χειμαδίτιδας και Ζάζαρης
  • [06] "Επίδομα σε όλους τους ανέργους"
  • [07] "Διαχρονικά λάθη"
  • [08] Αλλαγές στο εργασιακό
  • [09] Χάος στο Πορτ-ο-Πρενς

  • [01] "Θα βάλουμε τάξη στο σπίτι μας"

    Συνάντηση με τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργο Προβόπουλο θα έχει ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, στις 14:00 στο Μέγαρο Μαξίμου.

    Νωρίτερα, στις 12:45 θα μεταβεί στο προεδρικό Μέγαρο, όπου θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια.

    Χθες ο κ. Παπανδρέου πραγματοποίησε την πρώτη του ομιλία ως πρωθυπουργός της Ελλάδας στην Ολομέλεια της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης στο Στρασβούργο.

    Ο πρωθυπουργός δέχτηκε πολλές ερωτήσεις στις οποίες απάντησε, μεταξύ αυτών και από τους βουλευτές Ντόρα Μπακογιάννη (ΝΔ) και Δημήτρη Παπαδημούλη (ΣΥΡΙΖΑ).

    Παγκοσμιοποίηση

    Ο Γ. Παπανδρέου αναφέρθηκε εκτενώς σε θέματα παγκοσμιοποίησης και στο ρόλο της Ευρώπης, αλλά και την τύχη των μικρών χωρών στο παγκόσμιο γίγνεσθαι.

    Η Ευρωπαϊκή Ενωση,όπως τόνισε, έχει έργο μπροστά της, να εξανθρωπίσει, να εκδημοκρατήσει την παγκοσμιοποίηση την οποία παρομοίασε με την "Αγρια Δύση". Να γίνουμε, τόνισε, η ηθική δύναμη της παγκοσμιοποίησης.

    Ο κ. Παπανδρέου αιτιολόγησε την παρομοίωση περί "Αγριας Δύσης" με την παγκοσμιοποίηση, εξηγώντας ότι την εποχή της "Αγριας Δύσης" υπήρχαν μεν πολλοί πόροι, αλλά δεν υπήρχαν κανόνες και κράτος δικαίου, με αποτέλεσμα οι παράνομοι να γίνονται σερίφηδες. Κάτι ανάλογο,τόνισε, συμβαίνει και σήμερα που υπάρχουν πολλοί πόροι (τεχνογνωσία κλπ.) αλλά δεν υπάρχουν και σήμερα, στην εποχή της παγκοσμιοποίησης, κανόνες και κράτος δικαίου, ώστε να αντιμετωπίζονται τα προβλήματα με δίκαιο τρόπο.

    Γι΄αυτό, όπως τόνισε, οι δημοκρατικοί θεσμοί απειλούνται από τη συγκέντρωση εξουσίας, καταλαμβάνονται από τους ισχυρούς, παράλληλα υπάρχει μεγάλη συγκέντρωση πλούτου και ΜΜΕ σε λίγα χέρια, ενώ οι πολιτικοί εξαρτώνται, σε σημαντικό βαθμό, από οικονομικά συμφέροντα και μέσα ενημέρωσης για να εκλέγονται.

    Στο στόχαστρο αυτών των συμφερόντων, τόνισε ο κ. Παπανδρέου, βρίσκονται κι άλλες εξουσίες, όπως οι δικαστικοί, αλλά και κρατικοί θεσμοί, όπως η Αστυνομία.

    Μέσα σε αυτό το πλαίσιο,ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι τα μικρά κράτη δεν μπορούν να λύσουν μόνα τους τα προβλήματα και αισθάνονται ότι έχουν όλο και λιγότερη δύναμη για να καταφέρουν κάτι τέτοιο. Ετσι, όπως ανέφερε, υπονομεύονται οι δημοκρατικοί θεσμοί, προκαλείται μεγάλη ηττοπάθεια και αναδεικνύονται λαϊκιστές ηγέτες, οι οποίοι υπόσχονται μαγικές λύσεις.

    Ταυτόχρονα, είπε, παρατηρείται άνοδος του ρατσισμού και της ξενοφοβίας, που γίνονται εργαλεία εκμετάλλευσης στα χέρια επιτήδειων πολιτικών.

    Αν όλα αυτά, τόνισε ο κ. Παπανδρέου, δεν αντιμετωπιστούν, με ενίσχυση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου θα προκληθούν μαζικοί ανταγωνισμοί σε παγκόσμιο επίπεδο. Γι΄αυτό, πρόσθεσε, ή θα εξανθρωπιστεί η παγκοσμιοποίηση ή θα γίνει συνώνυμη της βίας και της βαρβαρότητας.

    Στην έλλειψη κανόνων και κράτους δικαίου, ο κ. Παπανδρέου απέδωσε και τα προβλήματα που προκάλεσε η παγκόσμια οικονομική κρίση με αποτέλεσμα να πέφτει μεγάλο βάρος στους φτωχούς, στη μεσαία τάξη και στα αδύναμα κράτη.

    Η απάντηση σ' αυτή την κατάσταση, τόνισε ο κ. Παπανδρέου, είναι το ευρωπαϊκό μοντέλο, το οποίο είναι στηριγμένο στη συνεργασία, την αλληλεγγύη, την κοινή προσπάθεια και το κοινό όραμα, το οποίο, με τη σειρά του, έχει τις ρίζες του στο μοντέλο της Αθηναϊκής Δημοκρατίας.

    Σήμερα, τόνισε ο πρωθυπουργός, στον κόσμο που παγκοσμιοποιείται, χρειαζόμαστε περισσότερη και όχι λιγότερη Ευρώπη, τονίζοντας ότι οι απειλές που υπάρχουν στον κόσμο κι οι οποίες απειλούν τον κοινωνικό ιστό των χωρών μπορούν να αντιμετωπιστούν με τη συνεργασία.

    Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στις περιφερειακές συγκρούσεις οι οποίες κατά το παρελθόν κατέστησαν δέσμιους τους λαούς και τόνισε την κρισιμότητα της διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ενωσης προς την ΝΑ Ευρώπη.

    Ανέφερε επίσης ότι πρέπει να προωθηθούν λύσεις σε προβλήματα, όπως η Κύπρος, ο Καύκασος και η Γεωργία διότι απειλείται η ειρήνη. Τόνισε δε ότι στην Κύπρο υπάρχει εισβολή και κατοχή εδώ και 35 χρόνια και οι δύο κοινότητες παραμένουν χωρισμένες.

    Ακόμη ανέφερε ότι σε πολλές περιπτώσεις περιφερειακών συγκρούσεων οι μειονότητες σε διάφορες χώρες χρησιμοποιήθηκαν ως δούρειοι ίπποι για να προωθηθούν αποσχιστικές τάσεις.

    Ατζέντα 2014

    Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο θέμα της ένταξης των Δυτικών Βαλκανίων στην Ευρωπαϊκή Ενωση και το ζήτημα με την ονομασία της ΠΓΔΜ, θέματα για τα οποία, άλλωστε, δέχτηκε και ερώτηση από την Ντόρα Μπακογιάννη.

    Ο Γ. Παπανδρέου τόνισε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις με την ΠΓΔΜ, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, αλλά ακόμα το πρόβλημα αυτό δεν έχει λυθεί. Και πρόσθεσε ότι το διεθνές πλαίσιο είναι το καλύτερο για την λύση παρόμοιων προβλημάτων.

    Σχετικά με την ερώτηση της κας Μπακογιάννη για το αν υπήρξε πρόοδος στις συναντήσεις που είχε με τον ομόλογό του της ΠΓΔΜ Ν. Γκρούεφσκι, ο κ. Παπανδρέου απάντησε ότι έχουν γραφτεί πολλά γι΄αυτά, αλλά ο ίδιος θεωρεί ότι ο χρόνος είναι ώριμος για να γίνει ένα βήμα μπροστά προκειμένου να βρεθεί μια λύση κοινής αποδοχής, με σύνθετο όνομα για όλες τις χρήσεις, πλαίσιο που συνιστά και την εθνική κόκκινη γραμμή.

    Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι πρέπει και μέσω της ονομασίας να υπάρξει διαφοροποίηση κατά γεωγραφικό τρόπο, της Ελληνικής Μακεδονίας από εκείνη της ΠΓΔΜ, καθώς, όπως τόνισε, πρόκειται για διαφορετικούς λαούς και διαφορετικούς πολιτισμούς.

    Αν όλα αυτά συμβούν, πρόσθεσε ο κ. Παπανδρέου, η Ελλάδα και ο ίδιος προσωπικά έχουν πρόθεση να βοηθήσουν τη χώρα να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ενωση, ενώ εξέφρασε την ελπίδα ότι η πρωτοβουλία του θα έχει ανταπόκριση.

    Αναφορικά με την Ατζέντα 2014, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι η ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ θα δημιουργήσει μια δυναμική η οποία μπορεί να αποτελέσει το αντίδοτο στην κόπωση από τη διεύρυνση.

    Κι αυτό γιατί, όπως τόνισε, θα δημιουργηθεί μια εσωτερική μεταρρύθμιση ώστε να προχωρήσουν μπροστά οι χώρες, αλλά και να μπορέσουν να λυθούν προβλήματα, όπως αυτά του Κοσόβου και της ΠΓΔΜ.

    Απαντώντας, εξ άλλου, σε ερώτηση βουλευτή από την ΠΓΔΜ, ο Γιώργος Παπανδρέου τόνισε ότι η Ελλάδα δεν θέλει να παρεμποδίσει την ευρωπαϊκή προοπτική της γείτονος, αλλά να λύσει τα προβλήματα.

    Και πρόσθεσε ότι έχουμε κοινό ευρωπαϊκό μέλλον και μπορούμε να φθάσουμε σε αυτό μέσα από την Ατζέντα 2014.

    Εστειλε μάλιστα μήνυμα στο λαό της ΠΓΔΜ, τονίζοντας ότι έχουμε πολλά που ονειρευόμαστε και ζήτησε το θέμα της ονομασίας να μην είναι ένα θέμα που μας χωρίζει.

    Είναι δύσκολο, τόνισε ο πρωθυπουργός, αλλά πρέπει να υπάρξει μεγαλύτερη κατανόηση μεταξύ μας, για να μπορέσει να βρεθεί η λύση στο πρόβλημα και να υπάρξει η κοινή ευρωπαϊκή πορεία.

    Ελληνοτουρκικά

    Ο Γιώργος Παπανδρέου απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαδημούλη για την Τουρκία, τόνισε ότι κανένας δεν είναι ευχαριστημένος από την πορεία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των ατομικών και συλλογικών ελευθεριών και των διεθνούς δικαίου από την γειτονική χώρα.

    Επίσης τόνισε ότι δεν υπάρχει κι η αναμενόμενη πρόοδος στο θέμα της υφαλοκρηπίδας και πρόσθεσε ότι στην επιστολή του στον τούρκο ομόλογό του Ρ. Τ. Ερντογάν διατυπώνει την πρόταση μιας κοινής προσφυγής στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για το θέμα αυτό.

    Επίσης ανέφερε ότι πρέπει να σταματήσει η εφαρμογή βίας στις διμερείς σχέσεις από την πλευρά της Τουρκίας, χαρακτηρίζοντας προκλητική συμπεριφορά τις πτήσεις των τουρκικών αεροσκαφών πάνω από τα ελληνικά νησιά του Αιγαίου.

    Πρόοδο ο κ. Παπανδρέου δεν διαπιστώνει ούτε στο Κυπριακό και επέρριψε ευθύνες στην Τουρκία και πρόσθεσε ότι ο διάλογος δεν προχωρά παρά τις προσπάθειες που καταβαλλει ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Απαντώντας σε ερώτηση Τούρκου βουλευτή, ο οποίος είπε ότι ο κ. Παπανδρέου κατέχεται από αντιτουρκικά αισθήματα, ο Ελληνας πρωθυπουργός απάντησε ότι πάντοτε υποστήριξε και υποστηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας και ότι δεν έχει τίποτα κατά της Τουρκίας και του λαού της.

    Απλά, τόνισε, επιθυμούμε να έχουμε καλύτερη σχέση, κοινό ευρωπαϊκό όραμα και καλύτερη προοπτική, αναφέροντας ως παράδειγμα το αποτέλεσμα της συνεργασίας των δύο χωρών την περίοδο των καταστροφικών σεισμών του 1999.

    Οικονομία

    Απαντώντας σε ερώτηση για την οικονομία της Ελλάδας, ο Γιώργος Παπανδρέου δήλωσε ότι δεν πρόκειται να αποφύγει να αναγνωρίσει τις ευθύνες της χώρας μας για την κακή κατάσταση της οικονομίας, η οποία προκλήθηκε από υπερβολικές δαπάνες και πελατειακές σχέσεις.

    Πρέπει, τόνισε, να βάλουμε τάξη στο σπίτι μας και θα το κάνουμε.

    Και αυτό, όπως είπε, είναι δέσμευση.

    Τόνισε, ωστόσο, ότι η Ελλάδα χρησιμοποιήθηκε από ορισμένους ως αδύναμος κρίκος για άλλους λόγους, αναφέροντας ότι ουσιαστικά στόχος δεν ήταν η Ελλάδα, αλλά η Ευρωζώνη, καθώς υπάρχουν κάποιοι οι οποίοι δεν είναι ευτυχείς από την ύπαρξη της ζώνης του ευρώ.

    Ο κ. Παπανδρέου απαντώντας σε άλλη ερώτηση απέδωσε την πραγματοποίηση διαδηλώσεων και απεργιών στην οικονομική κρίση, κάνοντας μάλιστα ιδιαίτερη αναφορά στις αντιδράσεις της νέας γενιάς, η οποία βλέπει να μην υπάρχει προοπτική και ουσιαστικά να μην υπάρχει ελπίδα.

    Μεταναστευτικό

    Σχετικά με το θέμα της μετανάτευσης τόνισε ότι η Ελλάδα αναμορφώνει τη νομοθεσία της και ανέφερε ως παράδειγμα το νομοσχέδιο που προωθείται για τη χορήγηση ελληνικής ιθαγένειας στα παιδιά των μεταναστών που γεννιούνται στηνΕλλάδα.

    Για την Ελλάδα το θέμα αυτό, όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, έχει υψηλή προτεραιότητα καθώς η χώρα βρίσκεται σε μια περιοχή που δέχεται μεγάλα κύματα μεταναστών, λόγω των εκτεταμένων της ακτών και των χιλιάδων νησιών, που δίνουν τη δυνατότητα σε λαθρέμπορους από την Τουρκία, αλλά και άλλες χώρες να μεταφέρουν μετανάστες στην Ελλάδα.

    Μεταρρυθμίζουμε, πρόσθεσε ο πρωθυπουργός και τις πρακτικές μας για να κινούμαστε σωστά στο πλαίσιο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και να μπορούν όσοι από τους μετανάστες χρειάζονται άσυλο να το βρουν.

    Παράλληλα επισήμανε και την έλλειψη διμερών συμφωνιών και την ανάγκη δημιουργηθούν αυτές που θα αφορούν στον επαναπατρισμό των μεταναστών.

    Επίσης τόνισε ότι χρειάζονται παράλληλα και αναπτυξιακές πολιτικές προς τις τρίτες χώρες, ώστε να δημιουργηθεί εκεί η ανάπτυξη και να μην μεταναστεύουν οι πολίτες.

    Είπε επίσης ότι η Ελλάδα θα ενισχύσει το κράτος δικαίου αλλά και τα σύνορά της, όπως και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

    Ο κ. Παπανδρέου ρωτήθηκε από Πολωνό βουλευτή για το θέμα της διατήρησης ή της απομάκρυνσης κάποιων θρησκευτικών συμβόλων σε δημόσιους χώρους, όπως π.χ. σχολικές αίθουσες.

    Ο πρωθυπουργός απάντησε ότι πρόκειται για ένα θέμα που προκαλεί διαμάχες, αλλά επί του παρόντος στην Ελλάδα δεν έχει τεθεί.

    Ωστόσο, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να τεθεί κάποια στιγμή καθώς, όπως είπε, οι κοινωνικές γίνονται πολυεθνικές.

    Είναι ένα θέμα, πρόσθεσε, ισορροπίας μεταξύ του σεβασμού στις παραδόσεις και του σεβασμού στα ανθρώπινα δικαιώματα.

    Είναι ένα δύσκολο θέμα, αλλά εμείς είμαστε εδώ για να το λύσουμε.

    Εξάλλου, θετική ψήφο για τη χώρα, χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός τη σύναψη του πενταετούς κοινοπρακτικού δανείου των 5 δισ ευρώ, παρά το γεγονός, όπως είπε, ότι ο δανεισμός ήταν ακριβός.

    Σε κάθε περίπτωση, όπως τόνισε ο κ. Παπανδρέου, σε συζήτηση που είχε στο Στρασβούργο με τους δημοσιογράφους μετά την ολοκλήρωση της εκεί επίσκεψής του, είναι ένα πρώτο καλό μήνυμα για τη χώρα, αλλά έχουμε πολύ και συστηματική δουλειά να κάνουμε για να ανακτήσει η Ελλάδα την αξιοπιστία της κι αυτό ήταν μόνο η αρχή.

    Αναφερόμενος στις αγροτικές κινητοποιήσεις, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι ο αγροτικός τομέας περνά μια βαθιά κρίση και γι' αυτό είναι δύσκολη η επίλυση όλων των προβλημάτων που έχουν σωρευτεί. Μακάρι, όπως τόνισε, να μπορούσαμε να τα λύσουμε όλα με μία απόφαση, από τη δομή του σοσιαλιστικού κινήματος, το μάρκετινγκ, την εκπαίδευση, την καλύτερη κατανομή των δικαιωμάτων κλπ, που δημιουργούν αυτό το κακό σύστημα στον αγροτικό τομέα.

    Τα προβλήματα των αγροτών, τόνισε ο πρωθυπουργός, είναι κατανοητά και τους απηύθυνε πρόσκληση να αξιοποιήσουν το δυναμισμό τους για την ανατροπή αυτού του συστήματος και να γίνει η χώρα πιό παραγωγικη.

    Ο κ. Παπανδρέου ρωτήθηκε και για τις συναντήσεις του στο Νταβός, το οποίο θα επισκεφθεί την Πέμπτη και την Παρασκευή, συνοδευμόμενος από τον υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου, αλλά περιορίστηκε να αναφέρει ότι θα έχει πολλές συναντήσεις με μέσα ενημέρωσης, κυρίως με οικονομικά μέσα.

    Ανέφερε επίσης ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα επισκεφθεί την Ινδία, στο πλαίσιο της προσπάθειας της κυβέρνησης να έχει καλές επαφές με τέσσερις μεγάλες χώρες, όπως είναι η Κίνα, η Ινδία, η Βραζιλία και η Ρωσία.

    Οπως τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Παπανδρέου, υπάρχει κι η οικονομική διπλωματία, προσθέτοντας ότι εκτός από το νοικοκύρεμα που πρέπει να κάνουμε στο σπίτι μας, πρέπει να βρούμε και να φέρουμε επενδύσεις στην Ελλάδα.

    Γι' αυτό ενδέχεται στο ταξίδι του πρωθυπουργού στην Ινδία να μετέχουν και επιχειρηματίες.

    Ο κ. Παπανδρέου ρωτήθηκε και για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και αν είναι τώρα πιό αισιόδοξος για μια καλύτερη εξέλιξή τους.

    Ανέφερε ότι είναι πάντα δύσκολο να κρίνει κανείς και ανέφερε το παράδειγμα του 2004, καθώς τότε φαινόταν ότι κάποια ζητήματα όδευαν σε λύση.

    Πρέπει να κάνουμε, πρόσθεσε, πολλές προσπάθειες και χαρακτήρισε θετικές τις τελευταίες δηλώσεις των κ.κ. Ερντογάν και Νταβούτογλου.

    Ερωτηθείς για τις αποκαλύψεις του Τουρκικού τύπου σε σχέση με τις προθέσεις των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, τόνισε ότι όλα τα αξιολογούμε, αλλά ταυτόχρονα δεν τα παίρνουμε όλα τοις μετρητοίς κι αυτό, όπως εξήγησε, λόγω των πολλών εσωτερικών εντάσεων που υπάρχουν στην Τουρκία και οι οποίες μπορούν να επηρεάσουν τις σχέσεις των δύο χωρών.

    Επίσης ο κ. Παπανδρέου εξέφρασε την ελπίδα ότι υπάρχει πολιτική βούληση για να γίνουν κάποια βήματα.

    Σχετικά με το μεταναστευτικό πρόβλημα, ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε σε δύο κυρίως ζητήματα: πρώτο ότι η χώρα μας δεν είναι ξέφραγο αμπέλι και δεύτερο ότι πρέπει να μπορεί να χορηγεί πολιτικό άσυλο σε όσους το έχουν ανάγκη. Παρέθεσε και κάποια στατιστικά στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία ο μέσος όρος των μεταναστών οι οποίοι παίρνουν πολιτικό άσυλο στην Ευρώπη είναι 30%, στη δε Ελλάδα είναι μόλις 0,1%. Σε κάθε περίπτωση, τόνισε ο κ. Παπανδρέου, το μεταναστευτικό έχει πλήξει κι αυτό την εικόνα της χώρας και θα πρέπει, όπως ανέφερε, να εφαρμοστεί και στην περίπτωση αυτή, η λογική της ευνομίας.

    [02] "Ο κόμπος έφθασε στο χτένι"

    Παρουσία αγροτοσυνδικαλιστών από την Ηπειρο και τη Θεσσαλία με τους οποίους είχε χθες συνάντηση, ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς, κάλεσε τον πρωθυπουργό "να αναλάβει τις ευθύνες του και να προχωρήσει άμεσα σε διάλογο με τους αγρότες, για να βρεθεί λύση στο πρόβλημά τους".

    "Ο κόμπος έφθασε στο χτένι", δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Α. Σαμαράς και υπενθύμισε πως η ΝΔ είχε στηρίξει τους αγρότες πέρυσι, όπως κάνει και φέτος, βλέποντας, όμως, το μεγάλο οικονομικό πρόβλημα της χώρας, το κόμμα λέει όχι στον αποκλεισμό της χώρας.

    Ο εκπρόσωπος των αγροτών Χρήστος Σιδηρόπουλος, σε δηλώσεις του, ξεκαθάρισε πως «τα αγροτικά μηχανήματα δεν θα ξεκολλήσουν, αν δεν λυθούν τα οικονομικά αιτήματα των αγροτών».

    Οι αγρότες ενημέρωσαν τον κ.Σαμαρά για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και ζήτησαν τη στήριξή του, αλλά και τη μεσολάβησή του, προς τον πρωθυπουργό, Γιώργο Παπανδρέου, προκειμένου να βρεθεί λύση.

    Ο κ. Σιδηρόπουλος διατύπωσε την εκτίμηση πως σύντομα οι εκπρόσωποι των μπλόκων απ' όλα τα κόμματα θα ενωθούν, έτσι ώστε να υπάρξει ενιαίο μέτωπο.

    Ο γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού της ΝΔ, Μάξιμος Χαρακόπουλος, εξαπέλυσε επίθεση στο ΠΑΣΟΚ, το οποίο κατηγόρησε ότι πέρσι χαρακτήριζε ψίχουλα τις αποζημιώσεις, που έδωσε η ΝΔ και «τώρα χρησιμοποιούνται ύβρεις και χαρακτηρισμοί κατά των αγροτών, ενώ επισημαίνεται πως δεν υπάρχει σάλιο».

    Ο κ.Σαμαράς δέχτηκε, στα γραφεία της ΝΔ στη Ρηγίλλης, τον Ευρωπαίο Διαμεσολαβητή κ. Νικηφόρο Διαμαντούρο.

    "Ήρθε η ώρα για μια νέα Μεταπολίτευση"

    Την αποφασιστικότητά του να δημιουργήσει τη νέα "Νέα Δημοκρατία" που θα ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις της εποχής που την προσδιορίζει ως νέα Μεταπολίτευση διεμήνυσε ο κ. Σαμαράς, μιλώντας τη Δευτέρα στην εκδήλωση για την κοπή πίττας της Γραμματείας Γυναικείων Θεμάτων.

    «Ήλθε η ώρα για μια νέα Μεταπολίτευση. Η Νέα Δημοκρατία πρωτοστάτησε στη Μεταπολίτευση του 1974. Η Νέα Δημοκρατία θα πρωτοστατήσει και στη νέα Μεταπολίτευση. Ένας τέτοιος στόχος όμως απαιτεί μια νέα Νέα Δημοκρατία. Γιατί προκειμένου να αλλάξουμε τους άλλους, πρέπει πρώτα να αλλάξουμε τους εαυτούς μας» ανέφερε ο κ. Σαμαράς και πρόσθεσε: «Το κλίμα μέσα στη Νέα Δημοκρατία άλλαξε. Ήδη αλλάζει και το κόμμα μας. Προχωράμε στην ανασυγκρότησή μας. Με το 8ο Τακτικό Συνέδριο Θέσεων και Αρχών που εξαγγείλαμε προχθές, θα κάνουμε και το επόμενο βήμα: Θα προχωρήσουμε στην αναγέννηση της Παράταξής μας».

    Ο κ. Σαμαράς προέταξε τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα λόγω της οικονομικής κρίσης και έδωσε το στίγμα της αντιπολιτευτικής του τακτικής: «Η Οικονομία είναι το κεντρικό και πιο δραματικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα σήμερα. Δεν μπορούμε να αφήσουμε τη χώρα να καταρρεύσει για να έλθουμε εμείς να κυβερνήσουμε ανάμεσα σε ερείπια. Δεν μπορούμε να αφήσουμε την Οικονομία να χρεοκοπήσει, για να έλθουμε εμείς να διαχειριστούμε ένα πτωχευμένο κράτος με τα χέρια δεμένα». Στην συνέχεια ανέπτυξε την δική του πρόταση: «Μπορεί η Ελλάδα ακόμα να αποφύγει την πτώχευση. Έχει μεγάλους αδρανείς πόρους και τεράστιο απόθεμα αναξιοποίητων συγκριτικών πλεονεκτημάτων. Στην Οικονομία χρειαζόμαστε περισσότερη ανταγωνιστικότητα, εξυγίανση των αγορών, καταπολέμηση των στρεβλώσεων, απελευθέρωση της δημιουργικότητας της μεσαίας τάξης, αποκατάσταση της αξιοπιστίας της ελληνικής οικονομίας στις διεθνείς αγορές, προσέλκυση παραγωγικών επενδύσεων κι άμεση αναζωογόνηση της οικονομικής δραστηριότητας. Και δύο ακόμα πράγματα: από-ενοχοποίηση της επιχειρηματικότητας. Κι άμεση καταπολέμηση της ανεργίας».

    Ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε στην ανασυγκρότηση του κόμματος λέγοντας ότι οι 800.000 ψηφοφόροι που συνέρευσαν στις κάλπες «απαιτούν από μας να ανασυνταχθούμε γρήγορα και, ξεπερνώντας το σύνδρομο της ήττας, να μπούμε ξανά σε τροχιά εξουσίας. Ώστε να επανέλθουμε δυναμικά».

    Ο κ. Σαμαράς έκανε κριτική στην προηγούμενη κυβέρνηση αλλά και στα λάθη του ΠΑΣΟΚ: «Φταίει η διεθνής κρίση, φταίνε και λάθη και παραλήψεις της δικής μας διακυβέρνησης, φταίει και η σημερινή κυβερνητική απραξία, η έλλειψη σχεδίου, η διάψευση προσδοκιών που καλλιέργησε το ΠΑΣΟΚ, η αθέτηση των υποσχέσεων που έδωσε προεκλογικά, αλλά και η αβουλία, η απραξία και η σύγχυση που επέδειξε μετεκλογικά».

    Γενικεύοντας ο κ. Σαμαράς είπε ότι «έφτασε στα όριά του αυτό που ονομάστηκε «Μεταπολίτευση» και ήταν ένα ολόκληρο μοντέλο ανάπτυξης, το οποίο στηρίχθηκε σε αναδιανομή δανεικών, σε χρηματοδότηση σπατάλης, σε διεύρυνση των υποδομών με ταυτόχρονη συρρίκνωση της παραγωγικής βάσης της χώρας, σε επέκταση του δημοσίου σε βάρος του ιδιωτικού τομέα, σε υποκατάσταση της επιχειρηματικότητας από τη τυφλή κερδοσκοπία, όλα αυτά υποθήκευσαν το μέλλον της χώρας. Δανειζόμαστε συνεχώς από τα παιδιά μας. Κι όταν ξέσπασε η διεθνής κρίση, αυτό το μοντέλο του συνεχούς δανεισμού χρεοκόπησε». Παράλληλα, πρόσθεσε «χρεοκόπησε και το μοντέλο πολιτικής διαχείρισης που αναδιένεμε συνεχώς πελατειακές σχέσεις του κράτους με την κοινωνία και των κομμάτων με το κράτος. Δημιουργούσε όλο και περισσότερες προσδοκίες, όλο και περισσότερες υποχρεώσεις, κι ύστερα δεσμευόταν και χρεωνόταν όλο και περισσότερο για να τις ικανοποιήσει. Αναδιένειμε δανεικά, αναδιένειμε κοινοτικά κονδύλια, αναδιένειμε επιρροή κομματικών φέουδων και εξωθεσμικών κέντρων».

    Απευθυνόμενος στο ακροατήριό του εξήρε τον ρόλο των γυναικών στην σύγχρονη Ελλάδα και πρόσθεσε ότι θέλει τις γυναίκες στην πρώτη γραμμή για την προσπάθεια ανασυγκρότησης του κόμματος: «Θα σας πω μόνο ότι το αίτημά σας για υπουργείο Οικογένειας είναι αληθινά επαναστατικό. Σίγουρα, πάντως, χρειαζόμαστε νέους θεσμούς: μια αλυσίδα από θεσμούς που αναδεικνύουν τα πραγματικά προβλήματα της σύγχρονης οικογένειας. Που βοηθούν την κοινωνία να τα λύσει κατά προτεραιότητα. Που βοηθούν τη γυναίκα να κάνει σταδιοδρομία χωρίς να παραμελήσει τα παιδιά της. Και να διατηρήσει τον κυρίαρχο ρόλο της στο σπίτι, χωρίς να χάσει ευκαιρίες να δείξει την αξία της στον ευρύτερο κοινωνικό χώρο». Έκανε μάλιστα ειδική αναφορά στην δημιουργία του Παρατηρητήριου Οικογενειακού Προϋπολογισμού, που θα αναδείξει τα προβλήματα και θα κωδικοποιήσει εφικτές και άμεσα εφαρμόσιμες λύσεις στα ζητήματα της Οικογένειας.

    [03] Στίγκλιτζ: "Ανιση μεταχείριση"

    «Μια Ευρώπη με αρχές δεν θα αφήσει την Ελλάδα να ματώσει» αναφέρει ο βραβευμένος με Νομπέλ Οικονομίας το 2001 αμερικανός οικονομολόγος Τζόζεφ Στίγκλιτζ σε άρθρο του στη βρετανική εφημερίδα «Τhe Guardian» και εγκαλεί την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για άνιση «μεταχείριση» των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    «Υπάρχουν δύο συνθήκες του Μάαστριχτ, μια για τις ισχυρές και μια για τις αδύναμες οικονομίες» αναφέρει ο κ. Στίγκλιτζ και υπογραμμίζει ότι το ομολογουμένως τεράστιο δημοσιονομικό έλλειμμα της Ελλάδας αποτελεί βάρος περισσότερο για τους ίδιους τους Ελληνες και λιγότερο για το μέλλον της ευρωζώνης. Αναφέρει ότι ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κ. Ζαν Κλωντ Τρισέ -ο οποίος έκανε σκληρές προειδοποιήσεις απέναντι στην Ελλάδα- αγνοεί το γεγονός ότι υπάρχουν διαφορετικά μέτρα και σταθμά, ανάμεσα στους ισχυρούς και στους ασθενείς της Ευρωζώνης. Τονίζει μάλιστα χαρακτηριστικά ότι, όταν το έλλειμμα της Γαλλίας ξεπέρασε το όριο του 3% επί του ΑΕΠ, έγιναν μόνο φραστικές επιπλήξεις. «Είναι απλώς ζήτημα μεγέθους της οικονομίας» τονίζει.

    Κάνει λόγο για «βαθιά ριζωμένα δομικά προβλήματα της χώρας που διευρύνθηκαν τα τελευταία έξι χρόνια» και υπογραμμίζει ότι με τις δηλώσεις τους οι ευρωπαίοι ηγετες δυσχεραίνουν ακόμη περισσότερο τη θέση της χώρας, καθώς αυξάνονται θεαματικά τα επιτόκια με τα οποία καλείται να αποπληρώσει η Ελλάδα το χρέος της.

    «Ο Παπανδρέου έχει κληρονομήσει μια οικονομική κατάσταση για την οποία δεν ευθύνεται, όπως και ο Ομπάμα» και αμφότεροι καλούνται να διορθώσουν «κολοσσιαία λάθη των προκατόχων τους» εκτιμά ο κ. Στίγκλιτζ και υπογραμμίζει ότι η ΕΕ «δεν πρέπει να στρέψει τα νώτα της στον ελληνικό λαό».

    «Ο νέος πρωθυπουργός της χώρας υπήρξε πάντοτε υπέρμαχος της ειλικρίνειας και της διαφάνειας» γράφει ο αμερικανός οικονομολόγος και σημειώνει ότι η ΕΚΤ οφείλει να συνδράμει την Ελλάδα αντί να εκδίδει «με τρόπο κάτι παραπάνω από ανεύθυνο» ανακοινώσεις περί της υποβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης. Αλλωστε, παρατηρεί ο κ. Στίγκλιτζ, αυτές οι αξιολογήσεις έχουν πλέον αποδειχθεί εσφαλμένες. Από τη μία πλευρά υποβιβάζουν τον κίνδυνο των ενυπόθηκων εξασφαλίσεων ενώ, ταυτόχρονα, από την άλλη διογκώνουν διαρκώς τον δυνητικό κίνδυνο των δημόσιων χρεών.

    Τονίζει, επίσης, πως μια υπερβολικά εσπευσμένη περιστολή του δημοσιονομικού ελλείμματος θα μπορούσε να οδηγήσει την Ελλάδα σε βαθιά ύφεση και σημειώνει ότι οι βραχυπρόθεσμοι στόχοι που έχουν τεθεί για την αδύναμη οικονομία της χώρας θα πρέπει να αναθεωρηθούν και αντί αυτού να επιδιωχθεί η εξάλειψη της ανεργίας.

    «Για το καλό της ευρωπαϊκής ενότητας και δημοκρατίας, η Ε.Ε. πρέπει να στηρίξει τις προσπάθειες του Γ. Παπανδρέου με κάθε τρόπο και να μην γυρίσει την πλάτη της στον ελληνικό λαό, ο οποίος πρέπει να πειστεί ότι η υποστήριξη των μέτρων λιτότητας είναι προς το συμφέρον όλων» σημειώνει.

    [04] Υπερψήφιση του ν/σ για την προστασία των δασών της Ανατ. Αττικής

    Με την κατβ αρχήν συναίνεση της Νέας Δημοκρατίας, υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος για την προστασία των καμένων δασών και δασικών εκτάσεων της Ανατολικής Αττικής. Στην σχετική ονομαστική ψηφοφορία που προκάλεσε ο ΛΑΟΣ, η αρχή του νομοσχεδίου συγκέντρωσε 243 θετικές ψήφους, 16 αρνητικές (από το ΚΚΕ και τον ΛΑΟΣ) και 12 «παρών» από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος δήλωσε πως θα καταψηφίσει στο τέλος το νομοσχέδιο επί του συνόλου του.

    Σημειώνεται πάντως, πως η Νέα Δημοκρατία καταψήφισε τα βασικά άρθρα του νομοσχεδίου - το άρθρο 1 και το άρθρο 9 - οδηγώντας τον εισηγητή του ΛΑΟΣ, Μάκη Βορίδη, να εγκαλεί την αξιωματική αντιπολίτευση πως «εγκαταλείπει τους πολίτες της Αττικής». Ο πρώην υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστας Κιλτίδης, που είχε δηλώσει πως θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο, υπερψήφισε τελικά, ευθυγραμμιζόμενος με την γραμμή του κόμματός του, ενώ ο τομεάρχης Περιβάλλοντος, Κυριάκος Μητσοτάκης, θεώρησε «σωστή» την διάταξη της αναστολής των οικοδομικών εργασιών μέχρι την ολοκλήρωση των δασικών χαρτών, συμπληρώνοντας ωστόσο, πως «η διαδικασία θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί εντός εύλογου χρονικού διαστήματος. Γιατί, όταν θέτουμε συγκεκριμένους χρονικούς περιορισμούς, δεν είμαστε πάντα σε θέση να τους τηρήσουμε».

    Ο εισηγητής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Γιώργος Βλάχος, πρότεινε επίσης προσθήκες στο νομοσχέδιο που αφορούν τις περιοχές Άγιος Στέφανος και Μπογιάτι, όπου υπάρχουν προηγούμενες οικοδομήσεις σε αναδασωτέες περιοχές με ευθύνη της διοίκησης. Οι προσθήκες, όπως υπογράμμισε - συνετάγησαν από τους δημάρχους των περιοχών αυτών.

    «Δεν μπορεί να υπάρξει προσθήκη ρύθμισης καθαρώς πολεοδομικών θεμάτων σε ένα τέτοιο νομοσχέδιο προστασίας των δασών» απάντησε η κα Μπιρμπίλη. «Πρόκειται όντως για κοινωνικό πρόβλημα, που θα προσπαθήσουμε να αντιμετωπίσουμε, αλλά αντί της νομοθετικής κύρωσης ανίσχυρων διοικητικών πράξεων, θα ήταν προτιμότερη η επανεξέταση του πολεοδομικού καθεστώτος των περιοχών αυτών και ο ευθυγραμμισμός του με το πλαίσιο του νομοθέτη».

    Ο εισηγητής του ΚΚΕ, Γιάννης Γκιόκας, χαρακτήρισε το νομοσχέδιο «αντιδασικό, που ανοίγει το δρόμο σε νέες αυθαιρεσίες, καταπατήσεις, απώλεια δασικού πλούτου, με τις εξαιρέσεις, την παράκαμψη των δασικών υπηρεσιών, την ασάφεια στον ορισμό του δάσους στο άρθρο 9».

    Ο κος Γκιόκας, όπως και οι εισηγητές της ΝΔ και του ΛΑΟΣ, ζήτησε επίσης, επικαιροποίηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων από τον ΧΥΤΑ στο Γραμματικό, κρίνοντας πως «τα έργα δεν μπορούν να προχωρήσουν με τα σημερινά περιβαλλοντικά δεδομένα».

    Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ, Αστ. Ροντούλης, πρότεινε την νομιμοποίηση των αυθαιρέτων, κρίνοντας πως η κατεδάφισή τους είναι αδύνατη. «Τι θα κάνετε με την Ειδική Υπηρεσία Κατεδαφίσεων; Θα ανατινάξετε τα αυθαίρετα; Είστε και ευαίσθητος άνθρωπος - θα γεμίσετε την Αττική με μπάζα. Πιο ριζοσπαστικό θα ήταν να νομιμοποιήσετε τα αυθαίρετα, συμβάλλοντας με τον δικό σας τρόπο στην τακτοποίηση των δημοσιονομικών του κράτους» ανέφερε απευθυνόμενος στην κα Μπιρμπίλη.

    Η υπουργός Περιβάλλοντος, κατά την συζήτηση επί των άρθρων, θέλησε να δώσει απαντήσεις στις επικρίσεις που δέχθηκε κατά το διάστημα συζήτησής του. Τόνισε πως το νομοσχέδιο είναι πιλοτικό και κατά την διαβούλευση που προηγήθηκε, έγινε αποδεκτό από την πλειοψηφία των κοινωνικών φορέων που συμμετείχαν. Επανέλαβε δε, πως η κατάργηση του ορισμού του δάσους του «νόμου Δρυ» του 2003, δεν πρόκειται να δημιουργήσει πρόβλημα, καθώς οι δασικοί χάρτες καταστρώνονται ήδη με βάση ισχύουσα υπουργική απόφαση.

    Οι χαρακτηρισμοί των δασικών εκτάσεων, δεν επαφίενται στον εκάστοτε δασάρχη: «Συζητιέται στις 25 Φεβρουαρίου στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο το προδικαστικό ερώτημα του Συμβουλίου της Επικρατείας για τα κριτήρια ορισμού του δάσους και σε 4-5 μήνες περιμένουμε την απόφασή του. Για να μην έχουμε ωστόσο την αυθαιρεσία του δασάρχη, θα δούμε πώς με επιστημονικό τρόπο να λύσουμε το πρόβλημα στο μεταβατικό διάστημα, με πολύ σαφείς οδηγίες προς τους δασάρχες. Βούλησή μας σε κάθε περίπτωση, είναι να πάμε σε έναν πιο αυστηρό ορισμό για το δάσος» ανέφερε η κα Μπιρμπίλη.

    «Κάποιοι συμπολίτες μας θα μπουν σε περιπέτεια. Σήμερα αφήνετε ένα κενό. Αυτό που εσείς θα δείτε στο μέλλον, οι πολίτες θα το πληρώσουν πανάκριβα» ανέφερε ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργος Βλάχος.

    «Είναι δυνατόν να ξέρει ο καταπατητής τον ορισμό του δάσους και να μην τον ξέρει το κράτος;» αναρωτήθηκε από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης. «Γιατί περιμένετε το ευρωπαϊκό δικαστήριο; Εμείς δεν μπορούμε να κάνουμε έναν επικαιροποιημένο ορισμό του δάσους; Είναι δυνατόν να ξέρει ο καταπατητής τον ορισμό του δάσους και να μην τον ξέρει το κράτος; Και γιατί αυτή η λατρεία σας για το Κτηματολόγιο που υποκαθιστά τη δασική υπηρεσία στην σύνταξη των δασικών χαρτών;»

    «Καταθέτω έγγραφο που δηλώνει την αδυναμία των δασικών υπηρεσιών να προβούν στην κατάρτιση των χαρτών με τις παρούσες συνθήκες στελέχωσης. Υπάρχει πράγματι θέμα στελέχωσής τους» απάντησε η υπουργός. «Δεν θα υπάρξει καμία απολύτως ανάθεση. Η διαδικασία θα είναι διαγωνιστική και θα υπάρχει διαφάνεια στον τρόπο που επελέγησαν οι μελετητές» κατέληξε η κα Μπιρμπίλη.

    [05] Περιήγηση στο μοναδικό οικοσύστημα των Λιμνών Χειμαδίτιδας και Ζάζαρης

    Ένας μοναδικός κόσμος από σπάνια είδη πουλιών και ψαριών, σε ένα εξαιρετικού κάλλους φυσικό περιβάλλον, "ξεδιπλώνεται" μπροστά στα μάτια των επισκεπτών του Κέντρου Πληροφόρησης των Λιμνών Χειμαδίτιδας και Ζάζαρης, στο νομό Φλώρινας.

    Οι επισκέπτες του Κέντρου Πληροφόρησης των δυο λιμνών, που βρίσκεται σε απόσταση μόλις δύο χιλιομέτρων από το δημοτικό διαμέρισμα Αγίων Αναργύρου, του δήμου Αετού Φλώρινας, έχουν τη δυνατότητα να ανακαλύψουν τη σπάνια χλωρίδα και πανίδα του μοναδικού αυτού οικοσυστήματος, μέσα από το πρόγραμμα ξενάγησης που προσφέρει το Κέντρο.

    Το Κέντρο είναι χτισμένο στις όχθες της λίμνης Χειμαδίτιδας, όπου συναντάμε πολλά είδη πουλιών, μερικά εκ των οποίων σπάνια και παγκοσμίως απειλούμενα. Άλλωστε, το οικοσύστημα των δύο λιμνών ανήκει στο ευρωπαϊκό δίκτυο προστατευόμενων περιοχών ΝΑΤURA 2000.

    Η ξενάγηση ξεκινά από την αίθουσα υποδοχής, όπου οι επισκέπτες ενημερώνονται για την ιστορία των τεσσάρων συνολικά λιμνών του λεκανοπεδίου Αμυνταίου (εκτός των δύο προαναφερόμενων, η λίμνη των Πετρών και η Βεγορίτιδα), το γεωμορφολογικό ανάγλυφο της περιοχής, τους υδροφόρους ορίζοντες που συνδέουν τις λίμνες μεταξύ τους, καθώς και για μερικούς από τους "κατοίκους" και συχνούς "επισκέπτες" της περιοχής, όπως ο λύκος, η βίδρα και η αρκούδα.

    Στην αίθουσα προβολής γίνονται παρουσιάσεις -σε μορφή video και powerpoint- για τη χλωρίδα και την πανίδα των δύο λιμνών, ενώ ο επισκέπτης μπορεί, επίσης, να βρει εκεί πληροφορίες για τα είδη ψαριών που βρίσκονται στις λίμνες, για ένα συγκεκριμένο είδος δέντρου, το σκλήθρο, καθώς και για τα υγρολίβαδα.

    Στο παρατηρητήριο, ο επισκέπτης μπορεί να παρατηρήσει τα πουλιά με κιάλια και να πάρει μια "γεύση" από το πώς γινόταν τα παλαιότερα χρόνια η αλιεία και η αγοραπωλησία ψαριών. Μάλιστα, στο χώρο εκτίθεται και μια παλιά ξύλινη βάρκα, που χρησιμοποιούνταν στην αλιεία.

    Η Ζάζαρη και η Χειμαδίτιδα, μαζί με τη λίμνη Πετρών και τη Βεγορίτιδα αποτελούν κατάλοιπα της λίμνης της Εορδαίας, που έφτανε σε έκταση τα 1.000 χλμ2 και μέγιστο βάθος 250 μ. Λόγω ενός γεωλογικού φαινομένου εξαφανίστηκε και άφησε κατάλοιπα τις τέσσερις λίμνες. Υπάρχουν πολλές ιστορίες και θρύλοι για τη δημιουργία των λιμνών αυτών, ενώ η ιστορική συνέχεια των ανθρώπων της περιοχής αποδεικνύεται από ανασκαφές που έγιναν, από παλαιοτάτων χρόνων, κι έφεραν στο φως λιμναίους οικισμούς και μια τεράστια νεκρόπολη 8.000 ετών.

    Η Ζάζαρη είναι μια γραφική λίμνη, γλυκού νερού, στη Δυτική Μακεδονία. Είναι αβαθής και παγώνει συχνά το χειμώνα. Πήρε το όνομά της από τον πρώτο ιδιοκτήτη της και λέγεται, επίσης, μικρολίμνη, σε αντίθεση με τη μεγάλη λίμνη, τη Χειμαδίτιδα. Η λίμνη Ζάζαρη είναι μία από τις ομορφότερες λίμνες της Ελλάδας, βρίσκεται σε υψόμετρο 602 μέτρα, έχει εμβαδόν περίπου 2 τετραγωνικά χιλιόμετρα και μέγιστο μήκος 2 χιλιόμετρα Το μέγιστο βάθος αυτής της λίμνης είναι 8,30 μέτρα και το μέσο βάθος 5,5 μέτρα. Τροφοδοτείται με νερά από τη λεκάνη απορροής της και τον χείμαρρο του Σκλήθρου (αποφυγή πλημμυρών και ταμίευση νερού για άρδευση). Τα προβλήματα της λίμνης είναι η προσάμμωση, που εμποδίζει την ωοτοκία των ψαριών και η παράνομη αλιεία, την περίοδο της αναπαραγωγής.

    Την περίοδο της άρδευσης, η στάθμη της λίμνης μειώνεται κατά 1.20 μ. Στα βορειοανατολικά της λίμνες υπάρχει θειούχος θερμοπηγή (μπάνια), που το νερό της είναι ευεργετικό για ρευματικές και δερματολογικές παθήσεις.

    Η Χειμαδίτιδα τροφοδοτείται με νερά από τις λεκάνες απορροής της και επίσης από τα πλεονάζοντα νερά της λίμνης Ζάζαρης, μέσω της ενωτικής διώρυγας μεταξύ των δύο λιμνών. Τα δικά της πλεονάζοντα νερά, μέσω του καναλιού του Αμύντα, καταλήγουν στη λίμνη των Πετρών. Η λίμνη Χειμαδίτιδα είναι μεγαλύτερη από τη Ζάζαρη, με έκταση 10,8 τετραγωνικά χιλιόμετρα και μέγιστο μήκος 6,3 χιλιόμετρα. Είναι όμως ρηχότερη, με το μέσο βάθος της να μην ξεπερνά το ένα μέτρο και το μέγιστο τα τρία μέτρα. Έχει εκτεταμένες ελώδεις εκτάσεις και το 70-80% της λίμνης καλύπτεται από καλαμιώνες. Δέχεται πιέσεις από αστικές και γεωργικές δραστηριότητες και είναι ευτροφική. Πήρε την ονομασία της λόγω των χειμαδιών που βρίσκονται βορειοδυτικά και εκεί ξεχειμώνιαζαν με τα κοπάδια τους οι κάτοικοι του Λεχόβου.

    Η λίμνη των Πετρών βρίσκεται δυτικά της Βεγορίτιδας. Η επιφάνεια της έχει έκταση 8 τετραγωνικά χιλιόμετρα, μέγιστο μήκος 6 χιλιόμετρα, μέσο βάθος ένα μέτρο, ενώ το μέγιστο βάθος της δεν ξεπερνά τα 3,5 μέτρα. Είναι αβαθής και παγώνει το χειμώνα. Ενώνεται μέσω ενωτικής διώρυγας με τη λίμνη Βεγορίτιδα. Τροφοδοτείται με νερά από τα πλεονάζοντα νερά των λιμνών Ζάζαρης και Χειμαδίτιδας καθώς και από τις λεκάνες απορροής της. Είναι ευτροφική και δέχεται αστικές και γεωργικές πιέσεις. Στη λίμνη υπάρχει ποικιλία ερωδιών και εκεί φωλιάζουν και αναπαράγονται τα είδη του νυχτοκόρακα, του κρυπτοτσικνία και του λευκοτσικνία, που μεταβαίνουν στη λίμνη Χειμαδίτιδα για αναζήτηση τροφής, επειδή είναι πλούσια σε ψάρια ασπόνδυλα.

    Η λίμνη Βεγορίτιδα ανήκει στους νομούς Πέλλας-Κόζανης-Φλώρινας. Έχει έκταση 68χλμ2 και μέγιστο βάθος 65μ. και ήταν η βαθύτερη λίμνη στην Ελλάδα. Τα τελευταία χρόνια έχει μειωθεί η επιφάνεια της και το βάθος της. Είναι το χαμηλότερο σημείο του συμπλέγματος των 4 λιμνών. Τροφοδοτείται με τα πλεονάζοντα νερά των 3 λιμνών και τις λεκάνες απορροής της και τροφοδοτεί με νερό τις μονάδες της ΔΕΗ στον Άγρα και την Πτολεμαΐδα, καθώς και την πόλη της Πτολεμαΐδας. Οι ανθρωπογενείς δραστηριότητες επηρεάζουν ουσιαστικά την τροφική κατάσταση και το υδατικό ισοζύγιο, με αποτέλεσμα τη συρρίκνωση του υδάτινου όγκου και την πτώση της στάθμης. Αν δεν αναστραφεί η κατάστασή της, η λίμνη δεν θα υφίσταται πλέον.

    Μέχρι το '50, οι δύο λίμνες είχαν απευθείας τροφοδότηση από τις απορροές των λεκανών τους. Οι χείμαρροι του Αετού και του Σκλήθρου κατέληγαν στο έλος της Χειμαδίτιδας. Στο ίδιο έλος αποφορτίζονταν και το πλεόνασμα της Χειμαδίτιδας και τα νερά κατέληγαν στη λίμνη των Πετρών, μέσω του ρεύματος του Αμύντα.

    Στη δεκαετία του '50, στη Βεγορίτιδα αποξηραίνεται το έλος Σαρί Γκιόλ, με την τάφρο του Σουλού. Κατασκευάζεται η υπόγεια σήραγγα, από τη Βεγορίτιδα προς τον Άγρα, για να μεταφέρει νερό στον Άγρα και μειώνεται η στάθμη της Βεγορίτιδας, λόγω της άντλησης νερών για την ψύξη των σταθμών παραγωγής ρεύματος από την ΔΕΗ.

    Στις αρχές του ΄60 κατασκευάζεται το πρώτο αποστραγγιστικό έργο της Χειμαδίτιδας, περιλαμβανομένης μια κεντρικής τάφρου, 14 αποστραγγιστικών διωρύγων καθώς και κάποιων δευτερευουσών τάφρων. Η αποστράγγιση προσφέρει 22.000 στρέμματα, τα οποία διανεμήθηκαν στους κατοίκους. Επίσης, γίνεται η εκτροπή του χειμάρρου του Σκλήθρου προς τη Ζάζαρη καθώς και η ενωτική διώρυγα Ζάζαρης-Χειμαδίτιδας καθώς και η επέκταση του στραγγιστικού δικτύου.

    Το 1962-1963 ανοίγεται και η διώρυγα Πετρών-Βεγορίτιδας, ενώ σε νεότερους χρόνους γίνεται διευθέτηση και εγκιβωτισμός των χειμάρρων Σκλήθρου-Αετού. Σήμερα, είναι υπό κατασκευή το έργο ανύψωσης και στεγανοποίησης του αναχώματος της Χειμαδίτιδας για να επιτευχθεί ανύψωση της στάθμης της λίμνης.

    [06] "Επίδομα σε όλους τους ανέργους"

    «Οι άνεργοι έχουν ανάγκη και πρέπει να δοθεί σε όλους επίδομα ώστε να ζουν με αξιοπρέπεια και όχι κουπόνια έκπτωσης σε τρόφιμα που έχουν για τα σκουπίδια τα σούπερ μάρκετ» τονίζει το ΚΚΕ σε αχόλιο του Γραφείου Τύπο, για τις δηλώσεις του υπουργού Εργασίας για τα κουπόνια στους ανέργους.

    «Για τη στήριξη των ανέργων δεν υπάρχει «σάλιο» σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας, όμως για τους μεγαλοεργοδότες βρήκε και δίνει με διάφορα προσχήματα εκατοντάδες εκατομμύρια» προσθέτει η ίδια ανακοίνωση.

    Σε άλλη ανακοίνωση, το ΚΚΕ αναφέρει ότι «η εφαρμογή του νέου μοντέλου αγροτικής ανάπτυξης που επιδιώκει η κυβέρνηση οδηγεί στην οριστική εξόντωση της μικρομεσαίας αγροτιάς. Γιβ αυτό δεν ικανοποιεί τα δίκαια αιτήματά της και συκοφαντεί τον αγώνα της. Μβ αυτό το μοντέλο συμφωνεί και η ΝΔ. Η θέση της κατά των μπλόκων αποτελεί στήριξη της κυβερνητικής αδιαλλαξίας».

    Το ΚΚΕ χαρακτηρίζει "μονόδρομο" τη συσπείρωση και την κλιμάκωση της πάλης των μικρομεσαίων αγροτών και τονίζει ότι «η ανάπτυξη της συμμαχίας τους με την εργατική και τους αυτοαπασχολούμενους μπορεί να δώσει δύναμη και προοπτική στον αγώνα για τη δικαίωση των αιτημάτων τους»

    Οι διαρθρωτικές αλλαγές και οι θεσμικές παρεμβάσεις που εξαγγέλλει η κυβέρνηση, αποτελούν «προώθηση της ευρωενωσιακής αντιαγροτικής πολιτικής που δίνει προοπτική στους μεγαλέμπορους μεσάζοντες, στους εμποροβιομήχανους, τραπεζίτες και μεγαλοαγρότες, μέσα από την καταστροφή της μεγάλης πλειοψηφίας των μικρομεσαίων αγροτών» σημειώνει το ΚΚΕ και προσθέτει πως «η δομή που θέλει να επιβάλει στο αγροτικό κίνημα αποτελούν ανοιχτή και ωμή παρέμβαση προκειμένου αυτό να προσαρμοστεί στις ανάγκες και τις απαιτήσεις μεγαλοαγροτών.

    [07] "Διαχρονικά λάθη"

    Για "διαχρονικά λάθη" στην αγροτική πολιτική έκανε λόγο ο πρόεδρος τους ΛΑΟΣ Γιώργος Κρατζαφέρης, σε δηλώσεις του μετά από συνάντηση που είχε με εκπροσώπους αγροτών από τη Λάρισα, τη Φλώρινα και το Αμύνταιο

    «Ο αγρότης έμαθε ότι μόνον εάν απειλεί και εκβιάζει, ακούγεται. Δεν είναι λάθος του αγρότη, αλλά λάθος όλων εκείνων που τον έμαθαν έτσι» υπογράμμισε ο κ. Καρατζαφέρης και σημείωσε ότι χρειάζεται να υπάρξει «ους ευήκοον στις αιτιάσεις, στις ενστάσεις, στις αγωνίες των αγροτών που έχουν καταγραφεί πλέον σ΄ένα ημερολόγιο με βάθος δεκαπενταετίας».

    Ο πρόεδρος ΛΑΟΣ είπε ότι οι αγρότες «αναγκάζονται να κάνουν κάτι το οποίο και εκείνοι δεν θέλουν» και τόνισε: «Αυτή η πολιτική οδηγεί σε αδιέξοδα, τα οποία δεν μπορεί ν΄αντιμετωπίσει η σημερινή οικονομική κατάσταση της χώρας. Οι αγρότες δεν είναι εχθροί. Είναι πράγματι οι δικοί μας άνθρωποι, είναι η δικιά μας οικογένεια. Από ΄κει που ξεκινήσαμε όλοι».

    Στο μεταξύ, ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ Κωστής Αϊβαλιώτης αναφερόμενος στην απάντηση του πρωθυπουργού στον Τούρκο ομόλογό του δήλωσε: «Μετά από μήνες αναμονής, ο κ. Παπανδρέου έστειλε την απάντησή του στον κ. Ερντογάν. Η μη ενημέρωση των Πολιτικών Αρχηγών δεν είναι ορθή απόφαση. Συναντάμε ηγέτες άλλων χωρών, ηγέτες κομμάτων, υπουργούς και πρεσβευτές χωρίς να έχουμε μια σφαιρική ενημέρωση για την υπόγεια διπλωματία του Μεγάρου Μαξίμου. Ως εκ τούτου, δεν μπορούμε να είμαστε ωφέλιμοι».

    Αναφερόμνος, στο νέο δανεισμό της χώρας ο κ. Αϊβαλιώτης δήλωσε: «Ο άκριτος δανεισμός με ακραία επιτόκια οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε αδυναμία αποπληρωμής. Δυστυχώς η κυβέρνηση, με τις πανικόβλητες κινήσεις της, οδηγείται στην "αγκαλιά" του ΔΝΤ».

    Επίκαιρη ερώτηση προς τον πρωθυπουργό

    Επίκαιρη ερώτηση προς τον πρωθυπουργό με θέμα το διπλό εμπρησμό της Εβραϊκής Συναγωγής στα Χανιά μέσα στον τρέχοντα μήνα, κατέθεσε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης.

    Ερωτά τον πρωθυπουργό, αν εκτιμά ότι πρόκειται για μεμονωμένο γεγονός προσώπων που έδρασαν αυτοβούλως, ή για συμβάν που σχετίζεται με έξωθεν πιέσεις που δέχεται η χώρα στα μέτωπα της οικονομίας και της διπλωματίας.

    Ερωτάται ακόμη ο πρωθυπουργός τι προτίθεται να κάνει με τους φερόμενους ως δράστες και την απαράδεκτη δυσφήμηση της χώρας μας.

    Εξάλλου, ο κ. Καρατζαφέρης κατέθεσε και απλή ερώτηση στον πρωθυπουργό αναφορικά με τη συνάντηση του Βούλγαρου πρωθυπουργού με αντιπροσωπεία Ελλήνων αγροτών. Ερωτά, δε, πώς επιτρέπεται η επέμβαση ξένου ηγέτη σε ένα ελληνικό ζήτημα, κι αν αναλογίζεται ο πρωθυπουργός τη ζημιά στο διεθνές γόητρο της χώρας.

    Επίκαιρη ερώτηση για την εγκληματικότητα

    Γραπτή ερώτηση για την αύξηση της εγκληματικότητας και αντιμετώπισή της κατέθεσαν προς τους υπουργούς Προστασίας του Πολίτη, Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης οι βουλευτές του ΛΑ.Ο.Σ.

    «Το τελευταίο χρονικό διάστημα εμφανίζεται μεγάλη έξαρση της βαριάς εγκληματικότητας η οποία πλήττει κυρίως τα μικρά και μεσαία εισοδηματικά στρώματα, αλλά ταυτοχρόνως εμφανίζεται και έξαρση των τρομοκρατικών χτυπημάτων καθώς και αύξηση της εντάσεως της πολιτικής βίας» αναφέρουν οι βουλευτές του ΛΑΟΣ, μιλούν «για ανικανότητα της κυβερνήσεως να αντιμετωπίσει τις μεταναστευτικές ροές δημιουργεί θέματα κοινωνικής συνοχής που οδηγούν πλέον σε συγκρούσεις οργισμένων πολιτικών και κοινωνικών ομάδων που οδηγούν την πολιτική αντιπαράθεση σε ακραίες μορφές που εμπεριέχουν και την χρήση βίας» και ερωτούν τους υπουργούς «με ποιόν τρόπο σκοπεύει η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει την έξαρση της εγκληματικότητας και ειδικότερα:

    α) Πώς πρόκειται να αντιμετωπίσει τον ογκούμενο αριθμό ληστειών;

    β) Πώς πρόκειται να αντιμετωπίσει την ογκούμενη διακίνηση ναρκωτικών;

    γ) Τι προτίθεται να πράξει για τον περιορισμό της παράνομης μετανάστευσης;

    δ) Πώς θα ενισχύσει υλικά και ηθικά της Ελληνική Αστυνομία;

    ε) Πώς θα αντιμετωπίσει το φαινόμενο των συμμοριών ανηλίκων;

    στ) Πώς θα αντιμετωπίσει την διαμορφωθείσα κατάσταση σε περιοχές που έχουν καταστεί αστυνομικό "άβατο";»

    [08] Αλλαγές στο εργασιακό

    Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Ανδρέας Λοβέρδος έδωσε σήμερα στους κοινωνικούς εταίρους το προσχέδιο νόμου για τις εργασιακές σχέσεις.

    Πιο συγκεκριμένα το προσχέδιο περιλαμβάνει:

    Διατάξεις επιδότησης από τον ΟΑΕΔ των ασφαλιστικών εισφορών για τις προσλήψεις νέων εργαζομένων κατά την επόμενη τετραετία (το πρώτο έτος κατά 100%, το δεύτερο κατά 75%, το τρίτο κατά 50% και το τέταρτο κατά 25%).

    Ενίσχυση των επιχειρήσεων που δεσμεύονται για αναστολή των προγραμμάτων μείωσης του προσωπικού (απολύσεις) με ειδικά ενδοεπιχειρησιακά προγράμματα κατάρτισης που θα στηρίζονται οικονομικά από τον ΟΑΕΔ αλλά θα ελέγχονται κατά την εφαρμογή τους τόσο από τον ΟΑΕΔ όσο και από τον ΣΕΠΕ.

    Την καταβολή ημερομισθίου προσαυξημένο κατά 100% για την απασχόληση του Σαββάτου κατά παράβαση του πενθημέρου.

    Τη μετατροπή σε σύμβαση αορίστου χρόνου των εργασιών με μπλοκάκι που παρατείνονται πέραν του τριμήνου κλπ.

    Ο κ. Λοβέρδος υπογράμμισε επίσης την προσπάθεια του υπουργείου να περιορίσει δραστικά την εισφοροδιαφυγή αλλά και τις δαπάνες των ταμείων στον τομέα της υγείας και της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.

    Πιο αναλυτικά ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Γιώργος Κουτρουμάνης εξήγγειλε πανελλαδικούς ελέγχους με μικτά κλιμάκια των ταμείων και του ΣΕΠΕ πανελλαδικά. Ακόμα την διενέργεια συστηματικών ελέγχων στις δαπάνες υγείας αλλά και την διεκδίκηση από τις φαρμακευτικές εταιρίες των οφειλομένων ποσών προς τα ταμεία με βάση την υποχρέωση επιστροφών.

    Ελεγχοι θα γίνουν σε κλινικές, διαγνωστικά κέντρα, φαρμακεία, νοσοκομεία αλλά και ηλεκτρονικό τρόπο των συνταγών των ταμείων αρχής γενομένης από τον ερχόμενο Μάρτιο.

    Ακόμα ο κ. Κουτρουμάνης αναφέρθηκε σε επιτάχυνση των διαδικασιών κυρίως της διαδοχικής ασφάλισης με στόχο από την αρχή του 2011 οι συντάξεις να καταβάλλονται από τα ταμεία μέσα σε τρεις μήνες από την υποβολή της αίτησης.

    Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων έχει δεσμευτεί μέσα στο 2010 να εξασφαλίσει δύο (2) δισ. ευρώ από την ενίσχυση της αυτοχρηματοδότησης των ταμείων.

    Κατά τον κ. Κουτρουμάνη μέσα στο 2009 η εισφοροδιαφυγή ξεπέρασε τα 8 δισ. ευρώ ενώ η σπατάλη στους κλάδους υγείας κόστισε στα ταμεία πάνω από 3,5 δισ. ευρώ.

    [09] Χάος στο Πορτ-ο-Πρενς

    Δύο εβδομάδες μετά το σεισμό που συγκλόνισε την Αϊτή, με τους νεκρούς να φθάνους τους εκατόν πενήντα χιλιάδες, η γη εξακολουθεί να δονείται. Το αμερικανικό ινστιτούτο γεωφυσικής ανακοίνωσε ότι τα ξημερώματα της Τρίτης (05:00 - τοπική ώρα) έγινε μετασεισμός ισχύος 4,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Οι κάτοικοι του Πορτ-ο-Πρενς και ξένοι δημοσιογράφοι ανέφεραν ότι μία ώρα αργότερα έγινε άλλη μία μετασεισμική δόνηση αντίστοιχης ισχύος. Μετά τους φονικούς σεισμούς περισσότεροι από οχτακόσιες χιλιάδες είναι οι άστεγοι στη χώρα και όπως ανακοινώθηκε μέσω αποστολής του ΟΗΕ, ο πρόεδρος Ρενέ Πρεβάλ ζήτησε περίπου 200 χιλιάδες σκηνές.

    Μέσα στις επόμενες 48 ώρες θα διανεμηθούν περίπου 30.000 σκηνές ανακοίνωσε ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΟΙΜ), ο οποίος προειδοποιεί ότι θα πρέπει να αρχίσει η ανακοιδόμηση κανονικών κτιρίων πριν από την περίοδο των βροχών, τον Μάιο-Ιούνιο.

    Η Διαμερικανική Τράπεζα Ανάπτυξης (ΒΙD) σχεδιάζει να χρηματοδοτήσει την κατασκευή χιλιάδων κατοικιών αυτού του τύπου, διαβεβαίωσε ο εκπρόσωπος της BID. Αυτή η οργάνωση εποπτεύει την παράδοση και διανομή της βοήθειας, που δεν είναι σε τρόφιμα, στους πληγέντες από τον σεισμό που σάρωσε την Αϊτή στις 12 Ιανουαρίου.

    Σημειώνεται ότι οι περισσότεροι άστεγοι έχουν συγκεντρωθεί σε 500 στρατόπεδα που στήθηκαν σε μεγάλους δρόμους ή σε δημόσιους κήπους αλλά δεν έχουν νερό και τουαλέτες.

    Στο μεταξύ, μία επιχείρηση διανομής φαγητού, χθες, προκάλεσε χάος στο Πορτ-ο-Πρενς μπροστά στο προεδρικό μέγαρο της Αϊτής, όταν δεκαοχτώ Ουρουγουανοί κυανόκρανοι προσπάθησαν μόνοι τους να ελέγξουν το πλήθος των περίπου 4.000 πεινασμένων Αϊτινών.

    "Ο,τι και να κάνουμε δεν καταφέρνουμε τίποτα", φώναξε ένας στρατιώτης, ενώ ταυτόχρονα έσπρωχνε το πλήθος με μία ασπίδα, την ώρα που οι συνάδελφοί του χρησιμοποιούσαν σπρέι πιπεριού εναντίον των Αϊτινών. Κάποιοι άλλοι στρατιώτες κρυμμένοι πίσω από ένα όχημα έριχναν σφαίρες από καουτσούκ στον αέρα εναντίον του πλήθους.

    Την ίδια ώρα η διεθύντρια του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος (PAM) του ΟΗΕ Τζοσέτ Σίραν έκανε νέα έκκληση στους στρατιώτες των χωρών μελών να προσφέρουν τις μερίδες φαγητού που τους περισσεύουν στους Αϊτινούς.

    "Οι περισσότερες κουζίνες έχουν καταστραφεί" από τον σεισμό, δήλωσε η Σίραν και επεσήμανε ότι ο PAM "έχει σχεδόν εξαντλήσει τα αποθέματά του" έτοιμων γευμάτων και γι' αυτό "ζητά από τις στρατιωτικές δυνάμεις των χωρών να θέσουν στην διάθεση του PAM τυχόν επιπλέον μερίδες φαγητού".

    Διευκρίνισε ότι αυτές οι μερίδες θα μοιραστούν στους άστεγους της πρωτεύουσας Πορτ-ο-Πρενς που φτάνουν το ένα εκατομμύριο.

    Το Μεξικό από την μεριά του δηλώνει έτοιμο να εγκαταστήσει στην Αϊτή μία κουζίνα ικανή να μοιράζει 3.000 ζεστά γεύματα την ημέρα, δήλωσε σήμερα το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας.

    "Σκοπεύουμε να εγκαταστήσουμε μία κουζίνα που θα διανέμει μέχρι 3.000 γεύματα την ημέρα δίπλα στο γενικό νοσοκομείο του Πορτ-ο-Πρενς", δήλωσε στο γαλλικό πρακτορείο ο υφυπουργός Εξωτερικών του Μεξικού Χουάν Μανουέλ Γκομέζ Ρομπλέντο.

    Δέκα ημέρες μετά την έκκληση που απηύθυνε ο ΟΗΕ για τη συγκέντρωση 575 εκατομμυρίων δολαρίων για την Αϊτή, έχουν συγκεντρωθεί ήδη 271,87 εκατομμύρια ενώ ο Οργανισμός έχει λάβει υποσχέσεις και για άλλα 112 εκατομμύρια.

    Το ποσό που έχει συγκεντρωθεί αντιπροσωπεύει περίπου το μισό (47%) από το απαιτούμενο για τις ανάγκες της χώρας, σύμφωνα με τα στοιχεία του Γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ.

    Τα χρήματα αυτά θα χρησιμοποιηθούν προκειμένου να παρασχεθούν τρόφιμα, ιατροφαρμακευτικό υλικό, νερό και σκηνές στους περίπου 3 εκατομμύρια ανθρώπους που επλήγησαν από τον σεισμό της 12ης Ιανουαρίου.

    Η Δανία αποφάσισε σήμερα να αποδεσμεύσει μια νέα επείγουσα βοήθεια ύψους 30 εκατομμυρίων Κορωνών (4 εκατομμύρια ευρώ) για βοήθεια προς τον δοκιμαζόμενο λαό της Αϊτής, γεγονός που ανεβάζει τη βοήθεια της Δανίας στη χώρα αυτή στα 115 εκατομμύρια κορώνες.

    Πρωτοβουλίες για την "αναγέννηση" της Αϊτής

    Εκτακτη σύσκεψη αφιερωμένη στην "αναγέννηση" της Αϊτής πραγματοποιεί σήμερα το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών.

    Η συνεδρίαση οργανώνεται κατόπιν αιτήματος της Βραζιλίας και με τη στήριξη των 32 από τα 47 μέλη του Συμβουλίου. Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε το Συμβούλιο, τη σύγκληση της έκτακτης συνεδρίασης στηρίζουν επίσης εννέα "κράτη-παρατηρητές", μεταξύ των οποίων και η ίδια η Αϊτή.

    Την ίδια ώρα, η ΟΥΝΕΣΚΟ ανακοινώνει ότι θα συμβάλει με μια αποστολή ειδικών στην κατεστραμμένη από τον σεισμό Αϊτή για να βοηθήσουν στην σωτηρία, "υπέρ του αϊτινού λαού", της πολιτιστικής του κληρονομιάς.

    Ο Οργανισμός--που ανήκει στον ΟΗΕ--ανακοίνωσε εδώ και δέκα ημέρες ένα σχέδιο άμεσης δράσης για να αναστηλωθούν το ταχύτερο οι υπηρεσίες εκπαίδευσης στην Αϊτή μετά από τον σεισμό της 12ης Ιανουαρίου.

    "Η εκπαίδευση παραμένει μια προτεραιότητα αλλά εμείς μπορούμε να βοηθήσουμε πολύ και στον τομέα του πολιτισμού: Αποστέλλω από αύριο Τετάρτη ειδικούς για να ελέγξουν την κατάσταση των μουσείων, τι απέγιναν τα διάφορα πολιτιστικά αντικείμενα γιατί, με βάση πληροφορίες, έχουν καταστραφεί πάρα πολλά", δήλωσε η Ιρίνα Μπόκοβα, γενική διευθύντρια του Οργανισμού που εδρεύει στο Παρίσι.

    Πρόκειται να ελεγχθεί πώς μπορούν να προστατευθούν όσα πολιτιστικά αντικείμενα έχουν μείνει πάντα υπέρ των πολιτών της χώρας, πρόσθεσε η ίδια.

    Η κ. Μπόκοβα πρόσθεσε επίσης ότι η ΟΥΝΕΣΚΟ θα βοηθήσει και το Πανεπιστήμιο της χώρας καθώς και τα μμε.

    "Δεν μπορούμε να βοηθήσουμε σε τρόφιμα, σε φάρμακα, ή σε ιατρικές υπηρεσίες αλλά μπορούμε να βοηθήσουμε την Αϊτή να ανασκευάσει τον ιστό της κοινωνίας", υπογράμμισε η κ. Μπόκοβα, που ανέφερε πιο συγκεκριμένα ότι οι ειδικοί του Οργανισμού θα ασχοληθούν ειδικά με το εθνικό ιστορικό πάρκο της Αϊτής, όπου υπάρχουν κτίσματα των αρχών του 19ου αιώνα, το παλάτι Σαν Σουσί, καθώς και τα σπουδαία κτίρια Ραμιέρ και Σιταντέλ που έχουν χαρακτηριστεί από το 1982 ως παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά γιατί είναι τα πρώτα κτίσματα που οικοδομήθηκαν εξ ολοκλήρου από μαύρους σκλάβους πριν κατακτήσουν την ελευθέρια τους.

    Ακρωτηριασμοί πολιτών

    Οι αναγκαστικοί ακρωτηριασμοί πολιτών που είχαν παγιδευτεί στα χαλάσματα μετά το μεγάλο σεισμό στην Αϊτή είναι χωρίς προηγούμενο και είναι σίγουρο ότι θα αφήσουν φρικτά σημάδια στη χώρα, εκτίμησε σήμερα διεθνής Οργάνωση που ασχολείται με άτομα με αναπηρία, (Handicap International) πολλοί εκπρόσωποι της οποίας βρίσκονται στην κατεστραμμένη χώρα για να προσφέρουν βοήθεια.

    "Χιλιάδες πολίτες ακρωτηριάστηκαν λόγω της παγίδευσής τους στα χαλάσματα. Σε ορισμένα νοσοκομεία είδαμε να γίνονται 30 έως και 100 ακρωτηριασμοί την ημέρα", ανέφερε ένας εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) ο Πολ Γκάργουντ, σε συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη.

    Εκατοντάδες χιλιάδες είναι οι Αϊτινοί που έχασαν μέλη του σώματός τους λόγω της κατάρρευσης κτιρίων όπου βρίσκονταν την ώρα του μεγάλου σεισμού. Άλλοι επίσης χιλιάδες υποβλήθηκαν σε ακρωτηριασμούς λόγω νέκρωσης μελών του σώματός τους που είχαν καταπλακωθεί από τα χώματα, τις πέτρες ή τα σίδερα κτιρίων που κατέρρευσαν.

    Στο σύνολό τους ποτέ δεν είδαμε τόσους πολλούς ακρωτηριασμούς, δήλωσε φανερά σοκαρισμένη η Γουέντι Μπάτσον διευθύντρια του αμερικανικού τμήματος της Οργάνωσης που ασχολείται με άτομα με αναπηρία.

    Υπενθυμίζεται ότι η Οργάνωση αυτή έλαβε το Νόμπελ Ειρήνης το 1997 για την εκστρατεία της κατά των ναρκών κατά προσωπικού.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 27 January 2010 - 7:30:33 UTC