Read the Bulletin of New Terminology for the Greek Language (by the Academy of Athens) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-01-25

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Προχωράμε στην ανασυγκρότησή μας"
  • [02] Μεγάλη ζήτηση για το ομολογιακό δάνειο
  • [03] Την ερχόμενη εβδομάδα η επανεκλογή
  • [04] Συλλογή υπογραφών
  • [05] Πρωτοβουλία Αλαβάνου
  • [06] Ζημιά σε πίνακα του Πικάσο

  • [01] "Προχωράμε στην ανασυγκρότησή μας"

    Την αποφασιστικότητά του να δημιουργήσει τη νέα "Νέα Δημοκρατία" που θα ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις της εποχής που την προσδιορίζει ως νέα Μεταπολίτευση διεμήνυσε ο Πρόεδρος της ΝΔ κ. Αντώνης Σαμαράς, μιλώντας στην εκδήλωση για την κοπή πίττας της Γραμματείας Γυναικείων Θεμάτων.

    «Ήλθε η ώρα για μια νέα Μεταπολίτευση. Η Νέα Δημοκρατία πρωτοστάτησε στη Μεταπολίτευση του 1974. Η Νέα Δημοκρατία θα πρωτοστατήσει και στη νέα Μεταπολίτευση. Ένας τέτοιος στόχος όμως απαιτεί μια νέα Νέα Δημοκρατία. Γιατί προκειμένου να αλλάξουμε τους άλλους, πρέπει πρώτα να αλλάξουμε τους εαυτούς μας» ανέφερε ο κ. Σαμαράς και πρόσθεσε: «Το κλίμα μέσα στη Νέα Δημοκρατία άλλαξε. Ήδη αλλάζει και το κόμμα μας. Προχωράμε στην ανασυγκρότησή μας. Με το 8ο Τακτικό Συνέδριο Θέσεων και Αρχών που εξαγγείλαμε προχθές, θα κάνουμε και το επόμενο βήμα: Θα προχωρήσουμε στην αναγέννηση της Παράταξής μας».

    Ο κ. Σαμαράς προέταξε τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα λόγω της οικονομικής κρίσης και έδωσε το στίγμα της αντιπολιτευτικής του τακτικής: «Η Οικονομία είναι το κεντρικό και πιο δραματικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα σήμερα. Δεν μπορούμε να αφήσουμε τη χώρα να καταρρεύσει για να έλθουμε εμείς να κυβερνήσουμε ανάμεσα σε ερείπια. Δεν μπορούμε να αφήσουμε την Οικονομία να χρεοκοπήσει, για να έλθουμε εμείς να διαχειριστούμε ένα πτωχευμένο κράτος με τα χέρια δεμένα». Στην συνέχεια ανέπτυξε την δική του πρόταση: «Μπορεί η Ελλάδα ακόμα να αποφύγει την πτώχευση. Έχει μεγάλους αδρανείς πόρους και τεράστιο απόθεμα αναξιοποίητων συγκριτικών πλεονεκτημάτων. Στην Οικονομία χρειαζόμαστε περισσότερη ανταγωνιστικότητα, εξυγίανση των αγορών, καταπολέμηση των στρεβλώσεων, απελευθέρωση της δημιουργικότητας της μεσαίας τάξης, αποκατάσταση της αξιοπιστίας της ελληνικής οικονομίας στις διεθνείς αγορές, προσέλκυση παραγωγικών επενδύσεων κι άμεση αναζωογόνηση της οικονομικής δραστηριότητας. Και δύο ακόμα πράγματα: από-ενοχοποίηση της επιχειρηματικότητας. Κι άμεση καταπολέμηση της ανεργίας».

    Ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε στην ανασυγκρότηση του κόμματος λέγοντας ότι οι 800.000 ψηφοφόροι που συνέρευσαν στις κάλπες «απαιτούν από μας να ανασυνταχθούμε γρήγορα και, ξεπερνώντας το σύνδρομο της ήττας, να μπούμε ξανά σε τροχιά εξουσίας. Ώστε να επανέλθουμε δυναμικά».

    Ο κ. Σαμαράς έκανε κριτική στην προηγούμενη κυβέρνηση αλλά και στα λάθη του ΠΑΣΟΚ: «Φταίει η διεθνής κρίση, φταίνε και λάθη και παραλήψεις της δικής μας διακυβέρνησης, φταίει και η σημερινή κυβερνητική απραξία, η έλλειψη σχεδίου, η διάψευση προσδοκιών που καλλιέργησε το ΠΑΣΟΚ, η αθέτηση των υποσχέσεων που έδωσε προεκλογικά, αλλά και η αβουλία, η απραξία και η σύγχυση που επέδειξε μετεκλογικά».

    Γενικεύοντας ο κ. Σαμαράς είπε ότι «έφτασε στα όριά του αυτό που ονομάστηκε «Μεταπολίτευση» και ήταν ένα ολόκληρο μοντέλο ανάπτυξης, το οποίο στηρίχθηκε σε αναδιανομή δανεικών, σε χρηματοδότηση σπατάλης, σε διεύρυνση των υποδομών με ταυτόχρονη συρρίκνωση της παραγωγικής βάσης της χώρας, σε επέκταση του δημοσίου σε βάρος του ιδιωτικού τομέα, σε υποκατάσταση της επιχειρηματικότητας από τη τυφλή κερδοσκοπία, όλα αυτά υποθήκευσαν το μέλλον της χώρας. Δανειζόμαστε συνεχώς από τα παιδιά μας. Κι όταν ξέσπασε η διεθνής κρίση, αυτό το μοντέλο του συνεχούς δανεισμού χρεοκόπησε». Παράλληλα, πρόσθεσε «χρεοκόπησε και το μοντέλο πολιτικής διαχείρισης που αναδιένεμε συνεχώς πελατειακές σχέσεις του κράτους με την κοινωνία και των κομμάτων με το κράτος. Δημιουργούσε όλο και περισσότερες προσδοκίες, όλο και περισσότερες υποχρεώσεις, κι ύστερα δεσμευόταν και χρεωνόταν όλο και περισσότερο για να τις ικανοποιήσει. Αναδιένειμε δανεικά, αναδιένειμε κοινοτικά κονδύλια, αναδιένειμε επιρροή κομματικών φέουδων και εξωθεσμικών κέντρων».

    Απευθυνόμενος στο ακροατήριό του εξήρε τον ρόλο των γυναικών στην σύγχρονη Ελλάδα και πρόσθεσε ότι θέλει τις γυναίκες στην πρώτη γραμμή για την προσπάθεια ανασυγκρότησης του κόμματος: «Θα σας πω μόνο ότι το αίτημά σας για υπουργείο Οικογένειας είναι αληθινά επαναστατικό. Σίγουρα, πάντως, χρειαζόμαστε νέους θεσμούς: μια αλυσίδα από θεσμούς που αναδεικνύουν τα πραγματικά προβλήματα της σύγχρονης οικογένειας. Που βοηθούν την κοινωνία να τα λύσει κατά προτεραιότητα. Που βοηθούν τη γυναίκα να κάνει σταδιοδρομία χωρίς να παραμελήσει τα παιδιά της. Και να διατηρήσει τον κυρίαρχο ρόλο της στο σπίτι, χωρίς να χάσει ευκαιρίες να δείξει την αξία της στον ευρύτερο κοινωνικό χώρο». Έκανε μάλιστα ειδική αναφορά στην δημιουργία του Παρατηρητήριου Οικογενειακού Προϋπολογισμού, που θα αναδείξει τα προβλήματα και θα κωδικοποιήσει εφικτές και άμεσα εφαρμόσιμες λύσεις στα ζητήματα της Οικογένειας.

    Συναντήσεις Α. Σαμαρά

    Διαδοχικές συναντήσεις με τον πρόεδρο της ΕΔΕΚ, Γιαννάκη Ομήρου, και τον Αμερικανό πρέσβη στην Αθήνα, Ντάνιελ Σπέκχαρντ, είχε ο πρόεδρος της ΝΔ.

    Με τον κ. Ομήρου, ο κ. Σαμαράς συζήτησε διεξοδικά όλα τα θέματα, που αφορούν το Κυπριακό, το οποίο βρίσκεται σε κρίσιμη φάση και επανέλαβε την πάγια θέση της ΝΔ, πως το κόμμα βρίσκεται δίπλα στον κυπριακό λαό και επιζητά μια δίκαιη και βιώσιμη λύση για το νησί.

    Η συνάντηση με τον Αμερικανό πρέσβη ήταν η πρώτη μετά την ανάληψη της ηγεσίας της ΝΔ από τον κ. Σαμαρά και χαρακτηρίζεται εθιμοτυπική. Συζητήθηκαν, ωστόσο, όλα τα θέματα που αφορούν τις διμερείς σχέσεις, ενώ ο πρόεδρος της ΝΔ ενημέρωσε τον Αμερικανό πρέσβη και για τις θέσεις του κόμματός του στα κρίσιμα εθνικά θέματα.

    [02] Μεγάλη ζήτηση για το ομολογιακό δάνειο

    Κατά τη διάθεση του κοινοπρακτικού ομολογιακού δανείου πενταετούς διάρκειας, σήμερα, αντλήθηκαν συνολικά 8 δισ. ευρώ, με απόδοση που διαμορφώθηκε στο 6,2% όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών.

    Όπως σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση «συνολικά κατατέθηκαν προσφορές 25 δισ. ευρώ ανοίγοντας το μεγαλύτερο βιβλίο προσφορών γεγονός που αποδεικνύει την εμπιστοσύνη των επενδυτών στην Ελληνική Οικονομία. Η εξέλιξη αυτή καταδεικνύει τη δυνατότητα απρόσκοπτης υλοποίησης του προγράμματος δανεισμού για το 2010».

    Παράλληλα όμως, σημειώνει το υπουργείο, «το αυξημένο κόστος εξυπηρέτησης του χρέους, το οποίο η χώρα μας καλείται να καταβάλει, υπογραμμίζει την αναγκαιότητα αποκατάστασης της αξιοπιστίας και εξυγίανσης των δημόσιων οικονομικών. Ταυτόχρονα υποδεικνύει το γεγονός ότι οι παρεμβάσεις που υλοποιεί η σημερινή Κυβέρνηση βρίσκονται στη σωστή κατεύθυνση».

    [03] Την ερχόμενη εβδομάδα η επανεκλογή

    Στα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας τοποθετείται η διαδικασία επανεκλογής του κ. Κάρολου Παπούλια στην Προεδρία της Δημοκρατίας.

    Όπως γνωστοποίησε ο πρόεδρος της Βουλής Φίλιππος Πετσάλνικος σε γεύμα που παρέθεσε προς τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, η συγκεκριμένη ημέρα της ψηφοφορίας της Βουλής θα καθοριστεί στη Διάσκεψη των Προέδρων της ερχόμενης Πέμπτης.

    Σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας εγγράφεται στην ημερήσια διάταξη, της οποίας η ανακοίνωση γίνεται πέντε πλήρεις ημέρες πριν από την οριζόμενη ημερομηνία ψηφοφορίας.

    [04] Συλλογή υπογραφών

    Εθνική συνδιάσκεψη για το μεταναστευτικό με θέμα "ψήφος και ιθαγένεια στους μετανάστες" πραγματοποίησε σήμερα το μεσημέρι ο Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός.

    Κεντρικό σύνθημα στη συνδιάσκεψη ήταν το "Η Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες". Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης στην ομιλία του, η οποία έκλεισε τις εργασίες της συνδιάσκεψης, προέτρεψε τα μέλη και τα στελέχη του ΛΑΟΣ να βγουν στους δρόμους και να συλλέξουν όσο το δυνατόν περισσότερες υπογραφές για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για το μεταναστευτικό.

    Είμαι έτοιμος να σταματήσω το δημοψήφισμα, είπε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, εάν ο κ. Παπανδρέου δεχθεί να γίνει δημοψήφισμα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ. Είπε ακόμη ότι η Ελλάδα λέει όχι στο νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση γιατί δεν θέλει να νοθευτεί ο Ελληνισμός. Υποστήριξε ότι το θέμα είναι αν θα επιτρέψουμε στη νέα τάξη πραγμάτων να ποδηγετήσει τον κόσμο και την Ελλάδα. Η Ελλάδα ανήκει στην ιστορία της, είπε, και ανέφερε ότι όταν ο τόπος μας έχτιζε Παρθενώνες αυτοί ζούσαν πάνω στα δέντρα, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα δεν θα οδηγηθεί ούτε στον Άδη, ούτε στο σκοτάδι.

    Υποστήριξε ακόμη ότι η ιεραρχία της Εκκλησίας στηρίζει τον αγώνα του ΛΑΟΣ για τις υπογραφές τις οποίες, όπως είπε, θα δώσει εκεί που θα πιάσουν τόπο. Κινητοποιήσαμε όλες τις δυνάμεις της Ευρώπης, είπε, και μαζεύουμε υπογραφές και από άλλα ευρωπαϊκά κράτη.

    Είπε ακόμη ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να οδηγήσει τη χώρα σε ασφαλή διέξοδο και δήλωσε έτοιμος να ιδρώσει και να βάλει πλάτη για να βγει το κάρο από τη λάσπη, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα αλλοιώσουν το εκλογικό σώμα.

    Είπε ακόμη ότι προσβλήθηκε με αυτό που έγινε με τον Βούλγαρο πρωθυπουργό, ανέφερε ότι στην ελληνική επικράτεια κάνει κουμάντο ο Έλληνας πρωθυπουργός και όχι ο Βούλγαρος και χαρακτήρισε αυτό που έγινε αδιανόητο.

    Αναφέρθηκε στην Ιρλανδία και συνέδεσε το αρχικό όχι των Ιρλανδών στο Ευρωσύνταγμα με την μετέπειτα οικονομική κρίση που έπληξε τη χώρα.

    Υποστήριξε συγκεκριμένα ότι η Ιρλανδία είπε όχι στο Ευρωπαϊκό Σύνταγμα, γιβ αυτό, η νέα τάξη πραγμάτων τη γονάτισε οικονομικά. Και οι Ιρλανδοί αναγκάστηκαν να πουν ναι στο Ευρωπαϊκό Σύνταγμα στο τέλος.

    Το ίδιο υποστήριξε προσπαθούν να κάνουν και με την Ελλάδα για να συναινέσουν στην ονομασία των Σκοπίων και στην παραχώρηση της Θράκης.

    Εμείς θα μείνουμε όρθιοι και θα είμαστε παρόντες γιατί ερχόμαστε από πολύ μακριά και πάμε μακρύτερα, κατέληξε ο κ. Καρατζαφέρης.

    Νωρίτερα είχαν προηγηθεί ομιλίες βουλευτών και στελεχών. Ο βουλευτής Μάκης Βορίδης είπε ότι το νομοσχέδιο για τους μετανάστες αφορά την υπόσταση του έθνους και του λαού και δεν είναι μόνο για να κερδίσει μερικές ψήφους το ΠΑΣΟΚ αλλά για να υλοποιήσει τον σχεδιασμό της νέας τάξης για καταστροφή των εθνικών κοινωνιών.

    Κατέληξε ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος για χορήγηση ιθαγένειας στους μετανάστες, τονίζοντας ότι θα εξαντλήσει το κόμμα του κάθε δυνατότητα για να εμποδίσει την προώθηση αυτού του νομοσχεδίου.

    Ο βουλευτής Γιάννης Κοραντής είπε ότι μέσα σε τρία χρόνια συνελήφθησαν στα σύνορα 400.000 λαθρομετανάστες, εκ των οποίων, εκτίμησε ότι επέστρεψε μόνο το 10%. Και είπε ακόμη ότι ως πρέσβης στην Άγκυρα έστελνε διάφορες εκθέσεις στο υπουργείο Εξωτερικών αναφορικά με τις θέσεις των Τούρκων για την προώθηση μεταναστών, οι οποίες δεν λαμβάνονταν υπόψη.

    Ο βουλευτής Βαΐτσης Αποστολάτος χαρακτήρισε το νομοσχέδιο ως τη μεγαλύτερη ανθελληνική πράξη και υποστήριξε ότι είναι συνώνυμο με εσχάτη προδοσία.

    Ο βουλευτής Γ. Αϊβαλιώτης έπλεξε το εγκώμιο του κ. Καρατζαφέρη και είπε ότι μόλις μίλησε το κόμμα του για δημοψήφισμα αμέσως έστειλαν οι Βρυξέλλες χαρτί στα κοινοβούλια των μελών της ΕΕ για το πώς πρέπει να γίνονται τα δημοψηφίσματα.

    Ο βουλευτής Αθ. Πλεύρης υποστήριξε ότι "καλούμαστε να φυλάξουμε Θερμοπύλες" και πρόσθεσε" είμαστε με το Λεωνίδα και όχι με τους Εφιάλτες".

    Ο βουλευτής Αστέριος Ροντούλης χαρακτήρισε το νομοσχέδιο ως σχέδιο του ΠΑΣΟΚ για δημιουργία κομματικού κράτους, έκανε λόγο για διαπάλη στις τοπικές κοινωνίες μεταξύ των υποψηφίων τοπικών αρχόντων για την διεκδίκηση των ψήφων των αλλοδαπών και τέλος υποστήριξε ότι άλλο υπηκοότητα και άλλο ιθαγένεια.

    Ο βουλευτής Αλ. Χρυσανθακόπουλος υποστήριξε ότι η σύγχρονη Αριστερά και το ΠΑΣΟΚ είναι η πραγματική αμερικανοκρατία στην Ελλάδα και είπε ότι οι εχθροί είναι εντός των τειχών. Εκτίμησε ότι ξένοι κύκλοι θέλουν τη χώρα μας κατακερματισμένη σε περιφέρειες.

    Τέλος η βουλευτής Ουρ. Παπανδρέου χαρακτήρισε το δημοψήφισμα πορεία προς το λαό που βρίσκει σύμφωνους τους πολίτες από όλους τους πολιτικούς χώρους.

    [05] Πρωτοβουλία Αλαβάνου

    "Πολιτική πρωτοβουλία πολλαπλής υποστήριξης μέσα στο χώρο του ΣΥΡΙΖΑ", ανακοίνωσε σήμερα ο Αλέκος Αλαβάνος σε συνέντευξη Τύπου, διευκρινίζοντας ότι πρόκειται για ένα κείμενο που θα δοθεί στη δημοσιότητα στις 8 Φεβρουαρίου και το οποίο θα υπογράφουν ο ίδιος, μέλη και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

    Ο Αλέκος Αλαβάνος δήλωσε ότι στην Ελλάδα σήμερα υπάρχει επειγόντως η ανάγκη αλλά και οι δυνατότητες για τη δημιουργία ενός Μετώπου ανατροπής των δουλειών από το σύμφωνο Σταθερότητας, τονίζοντας ότι είναι ανάγκη για μια πορεία ανόρθωσης και αναγέννησης της χώρας, με επίκεντρο τις ανάγκες της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας.

    Απαντώντας σε πολλές ερωτήσεις σχετικά με το χαρακτήρα αυτής της πρωτοβουλίας, αλλά και γιατί δεν απευθύνθηκε στα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ για να καταθέσει τις προτάσεις του, ο κ. Αλαβάνος επέμεινε ότι πρόκειται για μια απόπειρα θετικής συμβολής στην πορεία του ΣΥΡΙΖΑ και της αριστεράς και σημείωσε ότι ένα κόμμα πρέπει να δίνει τη δυνατότητα να εκφράζονται όλες οι απόψεις και να λέει κάποιος την άποψή του και όχι να προκαλείται αντιπαράθεση.

    Ο κ. Αλαβάνος παρουσίασε τις θέσεις του για το σύμφωνο Σταθερότητας της ΕΕ, κατηγορώντας τις κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ για νεοφιλελεύθερες πολιτικές, ενώ σημείωσε ότι η χώρα δεν διέθετε και δεν διαθέτει κυβέρνηση με αίσθημα εθνικής αξιοπρέπειας, με αντιστάσεις, με ισχυρό διαπραγματευτικό μέτωπο, με στήριξη στο λαό, με στρατηγική ανασυγκρότησης της χώρας έξω από τις νεοφιλελεύθερες επιλογές.

    Ο πρώην επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε από την κυβέρνηση να προχωρήσει χωρίς καθυστέρηση σε δημοψήφισμα για το σύμφωνο Σταθερότητας, τονίζοντας ότι "δεν είναι δυνατόν οι συγκεκριμένοι όροι του συμφώνου, που παγιδεύουν τις σημερινές και μελλοντικές γενιές, που "κλειδώνουν" μακροπρόθεσμα τη χώρα μας σε ένα πρότυπο παγωμένης ανάπτυξης, αποδόμησης του κοινωνικού κράτους, ακραίων ταξικών διαφορών, να εφαρμοστούν χωρίς να ερωτηθεί ο ελληνικός λαός".

    Ο κ. Αλαβάνος είπε ότι υπάρχει εναλλακτική λύση και είναι οι προγραμματικές αρχές που καταγράφονται στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ και υπάρχει, όπως είπε, εναλλακτική πλειοψηφία που μπορεί να τη στηρίξει.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο κ. Αλαβάνος είπε ότι αποφάσισε να παρουσιάσει τις θέσεις του σήμερα, γιατί η Ελλάδα είναι σε μια ιστορική καμπή και γιατί "η ιστορία καλεί την αριστερά", προσθέτοντας ότι το σημαντικό για τον ίδιο είναι να συμβάλλει ώστε ο ΣΥΡΙΖΑ να εκφράζεται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

    "Διάλογος με τους αγρότες"

    «Ένιωσα μεγάλη έκπληξη όταν διάβασα σήμερα στις εφημερίδες τον απαξιωτικό τρόπο με τον οποίο σας αντιμετωπίζει η κυβέρνηση» σχολίασε ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας σήμερα το πρωί με τους αγρότες που βρίσκονται στο μπλόκο της Αλαμάνας, στο 210ο χλμ της εθνικής οδού Αθηνών-Λαμίας.

    Ο κ. Τσίπρας έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο θέμα των αγροτικών κινητοποιήσεων τονίζοντας πως «θα περίμενε κανείς από την κυβέρνηση, τον διάλογο να το κάνει πράξη, πηγαίνοντας και συζητώντας με τους εκπροσώπους των αγροτών που κινητοποιούνται. Αντ' αυτού διάβασα απαξιωτικά λόγια», και συνέχισε, απευθυνόμενος στους αγρότες. λέγοντας ότι «σας χαρακτηρίζει η υπουργός στον Τύπο -ελπίζω να είναι λάθος απόδοση και να μην τα έχει πει αυτά- αναρχοσυνδικαλιστές, επιχειρηματίες, ανθρώπους που τους ενδιαφέρει η δημοσιότητα και τρέχουν πίσω από τις κάμερες. Αναρωτιέται κανείς πώς είναι δυνατόν η κυβέρνηση, που έχει χαρακτηριστεί ως κυβέρνηση του διαλόγου, να αντιμετωπίζει με αυτό τον τρόπο τις παραγωγικές δυνάμεις του τόπου. Απαξιώνοντάς τες. Ταυτόχρονα να στήνει φιέστες διαλόγου με αυτούς που έχουν μέρος της ευθύνης για το πρόβλημα. Αναφέρομαι στο συνεταιριστικό κίνημα και στον τρόπο με τον οποίο έχει διαχειριστεί τα προβλήματα του κόσμου».

    Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε τους αγρότες σαν την «πιο παραγωγική δύναμη του τόπου» προσδιορίζοντας ότι η κρίση στην οικονομία «δεν θα ξεπεραστεί αν καταναλώνουμε μόνο» και μάλιστα συμπλήρωσε με έμφαση πως «πρέπει να παράγουμε κιόλας. Δεν μπορεί να καταναλώνουμε μόνο. Αν δεν γίνουμε παραγωγικοί δεν πρόκειται να ξεπεράσουμε την κρίση».

    [06] Ζημιά σε πίνακα του Πικάσο

    Μια επισκέπτρια του μεγαλύτερου μουσείου της Νέας Υόρκης έχασε την ισορροπία της έπεσε πάνω στον πίνακα "Ο ηθοποιός", του Πάμπλο Πικάσο και του προκάλεσε ένα σχίσιμο που για την αποκατάσταση του θα χρειαστεί μια λεπτή "χειρουργική επέμβαση", ανακοίνωσε το Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης (Μet).

    H επισκέπτρια, φοιτήτρια της ιστορίας της τέχνης, με την πτώση της προκάλεσε κάθετο σχίσιμο λίγο μεγαλύτερο από 15 εκατοστά στον καμβά του έργου, ανέφερε το Met. Από την "πτώση" της φοιτήτριας προκλήθηκε ζημιά στην κάτω δεξιά γωνία του πίνακα (οι διαστάσεις του είναι 196x115 εκ.). ενώ το κέντρο της σύνθεσης, έμεινε ανέπαφο σύμφωνα με το μουσείο.

    Το έργο αυτό, που φιλοτέχνησε ο Πάμπλο Πικάσο (1881-1973) μεταξύ 1904 και 1905, κατά την ροζ περίοδό του, μεταφέρθηκε στα εργαστήρια του μουσείου, όπου θα του γίνει μια "διακριτική" αποκατάσταση και συντήρηση, πριν από την έναρξη της έκθεσης Πικάσο που προβλέπεται να γίνει στο μουσείο αυτό στις 27 Απριλίου.

    Το Met απέκτησε το 1952 το έργο αυτό του μεγάλου ισπανού ζωγράφου που απεικονίζει έναν ακροβάτη με γυρισμένη την πλάτη του και το πρόσωπο του στραμμένο προς τα δεξιά.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 25 January 2010 - 19:30:25 UTC