Visit the Hellenic Ministry of National Defence (MOD) Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-01-20

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Αναδρομική η ισχύς του φορολογικού"
  • [02] UNESCO: "Εκπαίδευση για όλους"
  • [03] "Οχι στους νέους φόρους"
  • [04] "Ανικανοποίητα αιτήματα"
  • [05] "Κρίσιμος Ιούνιος"
  • [06] Ηττα-σοκ των Δημοκρατικών
  • [07] Ισχυρός μετασεισμός

  • [01] "Αναδρομική η ισχύς του φορολογικού"

    Αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου 2010 θα ισχύσουν οι αλλαγές που θα προκύψουν από το νέο φορολογικό νομοσχέδιο (νέα προοδευτική τιμαριθμοποιημένη φορολογική κλίμακα, αλλαγές στη φορολογία ακινήτων, κατάργηση φοροαπαλλαγών κ.λπ.) που αναμένεται να ψηφισθεί τον Μάρτιο, καθώς και από το νομοσχέδιο για την εισοδηματική πολιτική (αυξήσεις σε μισθούς κάτω των 2.000 ευρώ, περικοπή κατά μέσο όρο 10% του κονδυλίου των επιδομάτων των δημοσίων υπαλλήλων) που θα δημοσιοποιηθεί τον Φεβρουάριο.

    Αυτό διευκρίνισε ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, απαντώντας σε ερωτήσεις κατά τη συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση των αποτελεσμάτων των Συμβουλίων Eurogroup και Ecofin. Σημειώνεται ότι οι αποφάσεις της κυβέρνησης για το νέο φορολογικό σύστημα αναμένεται να ανακοινωθούν στο τέλος Ιανουαρίου με αρχές Φεβρουαρίου.

    [02] UNESCO: "Εκπαίδευση για όλους"

    Η παγκόσμια εκστρατεία «1Goal: Εκπαίδευση για όλους», ξεκίνησε και στην Ελλάδα υπό την αιγίδα της ΟΥΝΕΣΚΟ, τον συντονισμό της Action Aid Hellas και την υποστήριξη της ΕΠΟ και της Super League.

    Στόχος της εκστρατείας, η οποία εξελίσσεται ήδη σε 200 χώρες, όπως ανέφεραν εκπρόσωποι των παραπάνω οργανώσεων σε συνέντευξη στο Ζάππειο, είναι η συλλογή εκατομμυρίων υπογραφών από όλο τον κόσμο, που θα παραδοθούν τον Σεπτέμβριο στον ΟΗΕ, προκειμένου να αποτελέσουν τον μοχλό πίεσης προς τις κυβερνήσεις να υλοποιήσουν το στόχο της ΟΥΝΕΣΚΟ για εκπαίδευση σε όλους έως το 2015.

    Εκ μέρους της Action Aid, η πρόεδρος Αλεξάνδρα Μητσοτάκη μίλησε για τη σημασία της εκπαίδευσης και των εκστρατειών, σημειώνοντας ότι «απαιτείται περισσότερη συνειδητοποίηση του προβλήματος από την ευρύτερη κοινωνία». Επίσης, χαρακτήρισε «αδικία και τεράστια ανισότητα» το ότι υπάρχουν σήμερα 75 εκατ. παιδιά χωρίς να πηγαίνουν σχολείο, τη στιγμή που ο πλανήτης μας παράγει και γνωρίζει πλούτο, γνώση και τεχνολογία.

    Η πρέσβειρα καλής θελήσεως της ΟΥΝΕΣΚΟ, Μαριάνα Βαρδινογιάννη, υπογράμμισε τη σημασία της συμμετοχής όλων σε τέτοιου είδους εκστρατείες, υπογραμμίζοντας ότι «η υπογραφή του καθενός μας αποκτά τεράστια δύναμη προς όσους αποφασίζουν για το μέλλον του κόσμου μας».

    Ανακοίνωσε ότι η προσπάθεια αυτή θα κορυφωθεί στις 17 Μαρτίου με πανηγυρική εκδήλωση στο Μέγαρο Μουσικής και παρέθεσε τα πρόσφατα στοιχεία της έκθεσης της ΟΥΝΕΣΚΟ (χθες τη Νέα Υόρκη), η οποία, μέσα από την παγκόσμια οικονομική κρίση, φοβάται ότι 56 εκατ. παιδιά θα παραμείνουν εκτός σχολείου ως το 2015.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία 71 εκατ. ενήλικες είναι εκτός σχολείου και 10.3 εκατ. επιπλέον δάσκαλοι και καθηγητές θα χρειαστούν στα σχολεία για παγκόσμια βασική εκπαίδευση. Γι αυτό τον σκοπό θα πρέπει να καλυφθεί το οικονομικό κενό των 16 εκατ. δολαρίων.

    Ο πρόεδρος της ΕΠΟ, Σοφοκλής Πιλάβιος, σημείωσε ότι «έφθασε η ώρα για δράση, προκειμένου η έλευση της κορυφαίας ποδοσφαιρικής διοργάνωσης Μουντιάλ 2010 στην Αφρική, πέρα από την αγωνιστική επιτυχία, να αφήσει και μια μακρόπνοη κληρονομιά εκπαίδευσης, που θα διαρκέσει και μετά το σφύριγμα της λήξης των αγώνων».

    Στη συνέντευξη παρέστησαν οι ποδοσφαιριστές Γιώργος Καραγκούνης, Σιλμπέρτο Σίλβα και Παναγιώτης Φύσσας, οι οποίοι κάλεσαν τα εκατομμύρια των Ελλήνων φιλάθλων να μην παρακολουθήσουν μόνο τους αγώνες, αλλά και να υποστηρίξουν ενεργά την εκστρατεία 1Goal.

    [03] "Οχι στους νέους φόρους"

    Με εκπροσώπους του Ινστιτούτου Τοπικής Αειφορίας και Πολιτισμού θα συναντηθεί αύριο το μεσημέρι, η γγ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα. Αντικείμενο της συνάντησης θα είναι το μεγάλο πρόβλημα της μόλυνσης του Ασωπού και της ευρύτερης περιοχής.

    «Γελιούνται η κυβέρνηση, ο ΣΕΒ και η ΓΣΕΕ, αν πιστεύουν ότι θα δεχτούν οι εργαζόμενοι νέους φόρους για να απαλλαγούν οι επιχειρηματίες και το κράτος από τις ασφαλιστικές εισφορές και από όσα χρωστάνε στα Ταμεία. Γελιούνται αν νομίζουν ότι οι εργαζόμενοι θα δεχτούν τη βασική σύνταξη των 340 ευρώ και τη δουλειά ως τα βαθιά γεράματα» τονίζει το ΚΚΕ σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου για το ασφαλιστικό.

    Σε άλλη ανακοίνωση, το ΚΚΕ καταγγέλλει «ότι με ευθύνη της κυβέρνησης μεθοδεύεται η ποινικοποίηση και καταστολή του κλιμακούμενου αγώνα των αγροτών»και καλεί τους εργαζόμενους «να καταδικάσουν τη συκοφαντική και τρομοκρατική επιχείρηση, να εκφράσουν έμπρακτα την αλληλεγγύη τους στην αγωνιζόμενη αγροτιά».

    «Η παρέμβαση των εισαγγελέων μόνο άσχετη δεν είναι με την απειλητική τοποθέτηση του κυβερνητικού εκπροσώπου που δήλωσε ότι, αν δεν σταματήσουν τα μπλόκα των αγροτών, υπάρχει κίνδυνος «κοινωνικής αναταραχής», θέτοντας με αυτόν τον τρόπο ξανά σε λειτουργία τον «κοινωνικό αυτοματισμό» που επανειλημμένα χρησιμοποίησε η κυβέρνηση Σημίτη κατά των εργατικών και αγροτικών κινητοποιήσεων» σημειώνει το ΚΚΕ.

    Επίκαιρη ερώτηση Παπαρήγα προς τον πρωθυπουργό

    Επίκαιρη ερώτηση προς τον πρωθυπουργό για τα αγροτικά θέματα, κατέθεσε χθες η γενική γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα.

    «Η τραγική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι μικροί και φτωχομεσαίοι αγρότες εκφράζεται και με τις ταυτόχρονες κινητοποιήσεις τους σε όλη τη χώρα. Από την Κρήτη μέχρι το Σουφλί του Έβρου. Τα προβλήματα, πολλά και οξυμένα από την άδικη πολιτική της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων», τονίζει η κ. Παπαρήγα.

    Ακόμα, η γγ του ΚΚΕ υποστηρίζει ότι «με το διαχωρισμό σε κατά κύριο επάγγελμα αγρότη και μη, η κυβέρνηση μειώνει δραστικά το πενιχρό εισόδημα σε χιλιάδες μικρούς και φτωχούς που είναι αγρότες και οι οποίοι δεν μπορούν να επιβιώσουν μόνο με το αγροτικό εισόδημα».

    Η κ. Παπαρήγα ερωτά τον πρωθυπουργό αν σκοπεύει να σταματήσει το διαχωρισμό των αγροτών σε κατά κύριο επάγγελμα και μη, καθώς και να μην εφαρμόσει την κατάργηση της ενιαίας ενίσχυσης στους μικρούς αγρότες που παίρνουν μέχρι 400 ευρώ, καθώς και τι μέτρα θα πάρει για να υπάρχουν ικανοποιητικές κατώτερες εγγυημένες τιμές στα αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα.

  • ** Η γγ του ΚΚΕ θα πραγματοποιήσει περιοδεία, το απόγευμα και το βράδυ του Σαββάτου 23 Ιανουαρίου, στα μπλόκα των αγροτών στην Κεντρική Ελλάδα και στη Θεσσαλία.

    -

    [04] "Ανικανοποίητα αιτήματα"

    «Η πολιτεία δεν πρέπει να είναι υποκείμενη εκβιασμών αλλά ταυτοχρόνως δεν μπορεί να αδιαφορεί για τα διαχρονικά αλλά ανικανοποίητα δίκαια αιτήματα των αγροτών», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ Κωστής Αϊβαλιώτης.

    Με αφορμή τις κινητοποιήσεις των αγροτών, ο πρόεδρος του κόμματος Γιωργος Καρατζαφέρης, κατέθεσε χθες επίκαιρη ερώτηση προς τον πρωθυπουργό, στην οποία κάνει λόγο για «έλλειψη θέσπισης κινήτρων στους αγρότες, ώστε να μειωθεί το κόστος παραγωγής και να τονωθεί η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής γεωργίας» και ερωτά τον κ. Γ.Παπανδρέου «ποια θα είναι η στάση της κυβέρνησης απέναντι στα αιτήματα των αγροτών και πως σκοπεύει να επαναφέρει την ελληνική γεωργία σε αναπτυξιακή τροχιά».

    Ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ, επίσης, σχολιάζοντας τις συναντήσεις της κυβέρνησης με τον ύπατο αρμοστή του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες τόνισε: «Στην άκριτη μεταναστευτική πολιτική του ΠΑ.ΣΟ.Κ δεν παρέχουμε ούτε πολιτικό άσυλο, ούτε πολιτική ασυλία. Ο λαός πρέπει να ερωτηθεί και να τοποθετηθεί για κάτι που ακουμπά τη ζωή του».

    Αναφερόμενος στο ασφαλιστικό ο κ. Αϊβαλιώτης δήλωσε: «Αφού ξεπουλήσανε -όπως ξεπουλήσανε- Ο.Τ.Ε. και Ο.Α., εκ των υστέρων θυμηθήκανε ότι υπάρχουν και οφειλέςβ¦ Στο αίτημα του κ. Λοβέρδου απαιτείται μια απάντηση από τον κ. Αλογοσκούφη και τον κ. Χατζηδάκη που είχαν χρεωθεί τις δύο υποθέσεις».

    [05] "Κρίσιμος Ιούνιος"

    Ο Ιούνιος θα είναι καθοριστικός μήνας για την αποκατάσταση αξιοπιστίας της χώρας, δεδομένου ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξετάζοντας την έως τότε πρόοδο της ελληνικής οικονομίας θα καταρτίσει σχετική έκθεση.

    Ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου αναφερόμενος στα αποτελέσματα των Συμβουλίων Eurogroup και ECOFIN δήλωσε, ότι ο Ιούνιος θα είναι κρίσιμος, διότι θα γίνει η πρώτη επίσημη εξέταση της πορείας της ελληνικής οικονομίας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

    Eως τον Ιούνιο το δημοσιονομικό έλλειμμα πρέπει να έχει μειωθεί κατά 2 μονάδες του ΑΕΠ (περίπου 5 δισ. ευρώ) με βάση το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης, η υλοποίηση του οποίου θα παρακολουθείται σε μηνιαία βάση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ανέφερε ο υπουργός.

    Επισήμανε ότι σε περίπτωση αποκλίσεων στα έσοδα, η υστέρηση θα καλυφθεί αρχικά από ανάλογη μείωση των δαπανών, ενώ υπάρχουν σκέψεις και για επιπλέον κινήσεις εάν σημειωθούν σημαντικές αποκλίσεις. Δήλωσε, πάντως, κατηγορηματικά «δεν υπάρχει καμία απολύτως πρόθεση για αύξηση των συντελεστών του ΦΠΑ» και για την επιβολή νέας έκτακτης φορολογίας. Είπε, εξάλλου, ότι δεν έχει ληφθεί απόφαση για την επιβολή φόρου για την ενίσχυση του ασφαλιστικού συστήματος, ζήτημα το οποίο θα τεθεί και στη διαβούλευση για την αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος. Πρόσθεσε, όμως, ότι σε καμία περίπτωση δεν θα επιβαρύνει τα ασφαλιστικά ταμεία το κόστος για τις εθελούσιες εξόδους υπαλλήλων δημοσίων οργανισμών.

    Ερωτηθείς για τον δανεισμό του Δημοσίου, ο κ. Παπακωνσταντίνου ανέφερε ότι το υπουργείο Οικονομικών αναζητεί για το β΄ τρίμηνο εφέτος να καλύψει το 50% (περίπου 26 δις. ευρώ) των συνολικών ετήσιων αναγκών, ενώ είναι θέμα χρόνου να αρχίσει η αποκλιμάκωση των περιθωρίων των επιτοκίων μεταξύ ελληνικών και γερμανικών ομολόγων (spreads). Η κυβέρνηση μελετά όλες τις εναλλακτικές λύσεις ώστε να μην αντιμετωπίσει πρόβλημα δανεισμού και στο συγκεκριμένο πλαίσιο ο υπουργός δεν απέκλεισε και την έκδοση «λαϊκού ομολόγου», με το οποίο θα απευθυνθεί στην πλειονότητα των καταθετών των τραπεζών. Παρόλο, που, όπως ανέφερε «η έκδοση λαϊκών ομολόγων είναι μια λύση που μελετούμε, αλλά δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση, καθώς ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα αφαιρούσε ρευστότητα από τις τράπεζες». Παράλληλα, ο υπουργός θα πραγματοποιήσει εντός του Φεβρουαρίου επισκέψεις (road shows) στις αγορές της Ασίας και των ΗΠΑ σχετικά με το ενδεχόμενο εκδόσεων χρέους σε νόμισμα εκτός ευρώ. Για το ενδεχόμενο να υπάρχουν κερδοσκοπικά παιχνίδια εις βάρος της ελληνικής οικονομίας, είπε ότι «κερδοσκοπικά παιχνίδια γίνονταν, γίνονται και θα γίνονται από συγκεκριμένα funds, αυτοί είναι οι κανόνες του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος, δουλειά της κυβέρνησης είναι με διαφάνεια να εφαρμόζει τις πολιτικές της ώστε να αποτρέπονται τέτοιες κινήσεις».

    Σχετικά, τέλος, με την πρόταση που υπεβλήθη στο Ecofin από τον υπουργό Οικονομικών της Σουηδίας για επιβολή νέου φόρου στις τράπεζες (τέλος σταθεροποίησης), ο οποίος δεν θα επιβάλλεται στον τζίρο ή τα κέρδη των τραπεζών αλλά θα υπολογίζεται με διαφορετικές παραμέτρους, ο κ. Παπακωνσταντίνου δήλωσε ότι «βλέπουμε την πρόταση αυτή με αρκετή συμπάθεια, αλλά ένας τέτοιος φόρος πρέπει να είναι σε ευρωπαϊκό επίπεδο- εάν αποφασιστεί- και δεν υπάρχει σχετική πρόθεση από την ελληνική κυβέρνηση».

    Ο κ. Παπακωνσταντίνου στο Συμβούλιο του Eurogroup και του ECOFIN ενημέρωσε, επίσης, τους ομολόγους του ότι προωθείται σχέδιο νόμου για τη δημιουργία μιας ανεξάρτητης Στατιστικής αρχής. Ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι το πρόβλημα δεν περιορίζεται μόνο στη λειτουργία της ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας αλλά έχει να κάνει με ένα συστημικό πρόβλημα, το οποίο διατρέχει όλο το σύστημα παραγωγής και στοιχείων.

    Ηδη, συστήθηκε μια ανεξάρτητη επιτροπή στην οποία συμμετέχουν η Τράπεζα της Ελλάδος, η Ενωση Ελληνικών Τραπεζών, εκπρόσωποι του ΙΟΒΕ, της ΓΣΕΕ και του ΚΕΠΕ, που εκπόνησε ένα πόρισμα το οποίο θα αποσταλεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

    Εξάλλου, ο κ. Παπακωνσταντίνου ενημέρωσε τους ομολόγους του για το νομοθέτημα που θα κατατεθεί στη Βουλή πριν το καλοκαίρι για τη σύσταση ενός σώματος ελέγχου του προϋπολογισμού στη Βουλή, το οποίο θα μπορεί να κάνει μια ανεξάρτητη αποτίμηση των στοιχείων που έρχονται από το υπουργείο Οικονομικών και από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

    Ταυτόχρονα, πρόσθεσε ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, προχωρούμε στη νομοθέτηση δημοσιονομικών κανόνων που θα θωρακίζουν την εμπιστοσύνη στα στατιστικά στοιχεία και στα στοιχεία που περιέχει ο προϋπολογισμός.

    Πρώτη προτεραιότητά μας είναι, είπε, η ανάκτηση της αξιοπιστίας της χώρας. Ο κ. Παπακωνσταντίνου εξέφρασε την ικανοποίησή του, διότι οι ομόλογοί του έδειξαν ότι κατανοούν ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει πλήρη επίγνωση της κατάστασης και παράλληλα, ότι έχει την πρόθεση να μπει η οικονομία σε πορεία βιώσιμης ανάπτυξης.

    Γυρνάμε το κλίμα είπε χαρακτηριστικά, γύρω από τα πράγματα που αφορούν τη χώρα μας.

    Επίσης, αναφερόμενος στο πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης, είπε ότι πρόκειται για ένα πρόγραμμα τριετίας το οποίο στοχεύει στη μείωση του ελλείμματος από το 12,7% στο τέλος του 2009, στο 2,8% στο τέλος του 2012.

    Επίσης, επεσήμανε ότι υπάρχουν δυο πολύ θετικά στοιχεία του προγράμματος αυτού. Το πρώτο, είναι η πλήρης ποσοτικοποιημένη περιγραφή όλων εκείνων των μέτρων, που θα επιτρέψουν τη μεγάλη μείωση του ελλείμματος το 2010.

    Το δεύτερο, είναι μια εξαιρετικά λεπτομερής ανάλυση των μεγάλων μεταρρυθμίσεων και τομών που επιχειρεί η ελληνική κυβέρνηση. Και υπενθύμισε ότι, το νομοσχέδιο για το φορολογικό θα έρθει στη Βουλή τέλος Ιανουαρίου, τις αλλαγές στο ασφαλιστικό με το νομοσχέδιο που έρχεται τον Απρίλιο και τις αλλαγές στη Δημόσια Διοίκηση με το πρόγραμμα "Καλλικράτης".

    Το πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης θα συζητηθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή την πρώτη εβδομάδα του Φεβρουαρίου και στη συνέχεια, στο ECOFIN της 15ης και 16ης Φεβρουαρίου.

    Στρος-Καν: "Η ευρωζώνη θα αντέξει

    Στο μεταξύ, ο γενικός διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Ντομινίκ Στρος-Καν δήλωσε από το Χονγκ-Κονγκ, σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του Bloomberg η οποία θα μεταδοθεί σήμερα, ότι "η ευρωζώνη θα αντέξει στους κλυδωνισμούς που προκλήθηκαν από την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας".

    Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην ιστοσελίδα Bloomberg.com, αναφερόμενος στην κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, ο Ντομινίκ Στρος-Καν δήλωσε ότι "είναι ένα σοβαρό πρόβλημα", "αλλά δεν πιστεύω ότι θα οδηγήσει σε διάσπαση της ευρωζώνης".

    -

    [06] Ηττα-σοκ των Δημοκρατικών

    Οι ψηφοφόροι στην βορειοανατολική πολιτεία της Μασαχουσέτης των ΗΠΑ υπερψήφισαν το Σκοτ Μπράουν, τον υποψήφιο των Ρεπουμπλικάνων, για να αντικαταστήσει τον γερουσιαστή Τεντ Κένεντι, ο οποίος απεβίωσε τον Αύγουστο 2009, γεγονός που αποτελεί σημαντικό πλήγμα για τους Δημοκρατικούς του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα.

    Η εξέλιξη μειώνει την πλειοψηφία των Δημοκρατικών στις 59 έδρες στην 100μελή Γερουσία, αφαιρώντας τους τη λεγόμενη "υπερπλειοψηφία" [απόλυτη πλειοψηφία] που χρειάζονταν για να περάσουν κρίσιμα μέτρα. Το αποτέλεσμα θέτει εν αμφιβόλω την υπερψήφιση σημαντικών μεταρρυθμίσεων που σχεδίαζαν οι Δημοκρατικοί, όπως η αναμόρφωση του συστήματος υγείας στις ΗΠΑ, αν δεν υπάρξουν σημαντικές τροποποιήσεις στο νομοσχέδιο που θα πείσει έστω έναν Ρεπουμπλικάνο γερουσιαστή από τους συνολικά 41 να το ψηφίσει.

    Οι περισσότεροι αναλυτές διαβλέπουν ότι και οι υπόλοιπες μεταρρυθμίσεις που οραματίζονταν οι Δημοκρατικοί έχουν αμφίβολο μέλλον, ιδίως στους τομείς της ενέργειας και της μετανάστευσης.

    Το αποτέλεσμα θεωρήθηκε "σοκ" για πολλούς Δημοκρατικούς, που ανέμεναν ότι θα ψηφιζόταν ένα στέλεχος του κόμματος για να πληρώσει το κενό του ιστορικού Δημοκρατικού πολιτικού Έντουαρντ Κένεντι.

    Η ήττα στην Μασαχουσέτη ερμηνεύεται ως "προειδοποιητικό σήμα" για πολλούς Δημοκρατικούς εν όψει των ενδιάμεσων εκλογών για το Κογκρέσο το Νοέμβριο, όταν οι Ρεπουμπλικάνοι ελπίζουν ότι θα ανακτήσουν το έδαφος που είχαν χάσει το 2006 και το 2008, εν μέσω αρνητικού οικονομικού κλίματος και με την ανεργία στα ύψη.

    "Αυτό επιβεβαιώνει περαιτέρω ότι οι Δημοκρατικοί θα έχουν μεγάλα προβλήματα στις εκλογές του Νοεμβρίου του 2010", σχολίασε ο Άντι Σμιθ, καθηγητής πολιτικής επιστήμης στο πανεπιστήμιο του Νιου Χάμσιρ. Η Λίντα Φάουλερ, καθηγήτρια στο Ντάρτμαουθ Κόλετζ, σημείωσε ότι το αποτέλεσμα αντανακλά την ανησυχία των ψηφοφόρων για την οικονομική κατάσταση στις ΗΠΑ και την οργή τους για την "διάσωση" των τραπεζών. Αλλά αν οι ψηφοφόροι της Μασαχουσέτης προσπάθησαν να στείλουν ένα μήνυμα στους Δημοκρατικούς, ορισμένοι από τους ηγέτες του κυβερνώντος κόμματος δεν εμφανίστηκαν πρόθυμοι να το ακούσουν. Πολλοί κατηγόρησαν την Κόουκλι ότι διεξήγαγε την προεκλογική της εκστρατεία σα να είχε εκλεγεί ήδη και έχασε την επαφή της με τον κόσμο.

    Η παράταξη του Ομπάμα μετράει τρεις ήττες στη σειρά σε εκλογικές αναμετρήσεις. "Ο πρόεδρος αντιλαμβάνεται ότι υπάρχει απογοήτευση εκεί έξω και είναι και ο ίδιος απογοητευμένος", σχολίασε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Ρόμπερτ Γκιμπς.

    [07] Ισχυρός μετασεισμός

    Μετασεισμός μεγέθους 6,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε σήμερα στην Αϊτή, οκτώ ημέρες μετά τον ισχυρό σεισμό που έπληξε τη χώρα αυτή της Καραϊβικής στις 12 Ιανουαρίου, ανέφερε το Γεωλογικό Παρατηρητήριο των ΗΠΑ (USGS).

    Στο μεταξύ, οι επιχειρήσεις αναζήτησης επιζώντων κάτω από τα ερείπια πλησιάζουν προς το τέλος τους στο Πορτ-ο-Πρενς, όπου οι αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις έχουν αναπτυχθεί για να βοηθήσουν στη συγκέντρωση και τη διανομή της βοήθειας, ενώ η ένταση αρχίζει να κλιμακώνεται στην ερειπωμένη πρωτεύουσα της Αϊτής.

    Οι ομάδες διάσωσης που έχουν συρρεύσει από ολόκληρο τον κόσμο στην Αϊτή μετά τον σεισμό της 12ης Ιανουαρίου, που άφησε πίσω του τουλάχιστον 75.000 νεκρούς, θεωρούν ότι η επιβίωση επί μία εβδομάδα κάτω από τα ερείπια αποτελεί θαύμα.

    Ο στρατηγός Ντάνιελ Αλι, υποδιοικητής της αμερικανικής επιχείρησης στην Αϊτή, ανακοίνωσε ότι το στάδιο της ανεύρεσης επιζώντων θα τερματισθεί σύντομα.

    Χθες το βράδυ, μια ομάδα της γαλλικής Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης "Διασώστες Χωρίς Σύνορα" , αϊτινοί πυροσβέστες και αμερικανοί διασώστες κατόρθωσαν, ωστόσο , να ανασύρουν ζωντανή την Οτελίν Λοζανά, μια 25χρονη νεαρή, από τα ερείπια ενός σουπερμάρκετ. Η επιχείρηση διήρκεσε εννέα ώρες. Προηγουμένως μεξικανοί διασώστες είχαν ανασύρει από τα ερείπια του καθεδρικού ναού μια εβδομηντάχρονη γυναίκα, την Ανα Ζιζί, που ήρθε στην επιφάνεια τραγουδώντας.

    Εδώ και μία εβδομάδα, τουλάχιστον 90 άνθρωποι ανασύρθηκαν ζωντανοί από τα ερείπια, ανακοίνωσε το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ.

    Η απελπισία ωθεί όλο και περισσότερους ανθρώπους να κλέβουν μέσα από τα ερείπια υπό τα όμματα της αδύναμης αϊτινής αστυνομίας.

    "Οταν πεινάς, είσαι φτωχός και κανείς δεν σε βοηθά, δεν έχεις παρά να κλέψεις", εξηγεί ένας κάτοικος.

    Η ένταση είναι μεγάλη στους δρόμους του Πορτ-ο-Πρενς. Χθες το απόγευμα μια νεαρή σκοτώθηκε από τα πυρά της αστυνομίας, που προσπαθούσε να σταματήσει τις λεηλασίες. Σύμφωνα με τους συγγενείς της, η αστυνομία πυροβόλησε εναντίον του πλήθους, αλλά αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν ότι οι αστυνομικοί έριξαν προειδοποιητικά πυρά.

    Βραζιλιανός κυανόκρανος της Αποστολής Σταθεροποίησης του ΟΗΕ για την Αϊτή διευκρίνιζε χθες ότι η αποστολή του περιορίζεται "στη διασφάλιση του έργου των εκσκαφέων" στα ερείπια και όχι στη διατήρηση της ασφάλειας.

    Στο μέτωπο της βοήθειας, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ενέκριναν χθες το αίτημα του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν, για την αποστολή ακόμη 3.500 κυανοκράνων στην Αϊτή για την ενίσχυση της αποστολής των Ηνωμένων Εθνών, που θα αριθμεί 12.500 άνδρες.

    Οι αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις έχει αναπτύξει περί τους 11.000 στρατιώτες για την υποστήριξη των επιχειρήσεων αρωγής στην Αϊτή και πολεμικά πλοία ανοικτά του Πορτ-ο-Πρενς.

    Σήμερα ο αμερικανικός στρατός θα ανοίξει νέα πίστα προσγείωσης σε απόσταση 40 χιλιομέτρων νοτιο-ανατολικά της πρωτεύουσας της Αϊτής για την αποσυμφόρηση του αεροδρομίου του Πορτ-ο-Πρενς.

    Εκατοντάδες άνδρες του εκστρατευτικού σώματος του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού αποβιβάσθηκαν χθες νοτιο-ανατολικά της πρωτεύουσας για να βοηθήσουν στη συγκέντρωση και τη διανομή της ανθρωπιστικής βοήθειας.

    Το πλοίο Bataan μετέφερε 2.200 Πεζοναύτες στην Αϊτή για να ενισχύσουν τις στρατιωτικές δυνάμεις που έφθασαν την περασμένη εβδομάδα αμέσως μετά τον σεισμό.

    Ταυτόχρονα, 130 αμερικανοί πεζοναύτες έφθασαν στην κατεστραμμένη πόλη Λεογκάν, 30 χιλιόμετρα δυτικά του Πορτ-ο-Πρενς, η οποία βρίσκεται στο επίκεντρο του σεισμού της 12ης Ιανουαρίου. Κάλεσαν τον πληθυσμό της πόλης, η οποία , σύμφωνα με τον ΟΗΕ, έχει καταστραφεί κατά 90% να συγκεντρωθεί σε ένα στάδιο για τη διανομή της βοήθειας.

    Οι αμερικανικές δυνάμεις εγκατέστησαν σύστημα καθαρισμού του νερού, ανέπτυξαν εννέα υδροφόρες για τη μεταφορά του, έξι βυτιοφόρα για τη μεταφορά καυσίμων, 16 ηλεκτρογεννήτριες . Στο Πορτ-ο-Πρενς λειτουργούν οκτώ νοσοκομεία, εκ των οποίων τα τέσσερα είναι νοσοκομεία εκστρατείας. Σε λειτουργία βρίσκεται επίσης το αμερικανικό πλωτό νοσοκομείο Comfort.

    Παρά τις δυσκολίες στη μεταφορά και διανομή της βοήθειας που οφείλονται σε προβλήματα συντονισμού και επιμελητειακής οργάνωσης, "υπάρχει πρόοδος, προχωρούμε με την επείγουσα ανθρωπιστικής βοήθειας", δήλωσε εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος.

    Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ, η οικονομική βοήθεια που προέρχεται από δεσμεύσεις κρατών, ιδιωτών και εταιρειών φθάνει τα 1,2 δισεκατομμύρια δολάρια.

    Πρόκειται για κεφάλαια προερχόμενα από κράτη, από μεγάλες επιχειρήσεις και από ιδιώτες, που υπερκάλυψαν σαφώς τα 575 εκατομ.δολάρια, που προέτρεψε ο ΟΗΕ να διοχετευτούν προς την Αϊτή αμέσως μετά το φονικό σεισμό.

    Στο μεταξύ, ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Χοσέ Λουίς Θαπατέρο κάλεσε σήμερα την Ευρωπαϊκή Ένωση να σταθεί "στο ύψος των περιστάσεων" όσον αφορά την παροχή βοήθειας στην Αϊτή, ενώ επικρίσεις διατυπώνονται για την έλλειψη της ευρωπαϊκής παρουσίας στην πληγείσα χώρα, σε σχέση με τις ΗΠΑ.

    "Προσπαθήσαμε να προσφέρουμε βοήθεια στην Αϊτή, μετά την τραγωδία. Η διεθνής κοινότητα ανταποκρίθηκε δίνοντας σημαντική βοήθεια και η ΕΕ οφείλει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων", είπε μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ο Θαπατέρο, η χώρα του οποίου ασκεί το τρέχον εξάμηνο την προεδρία της ΕΕ. .

    Σε συνεδρίαση τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες οι χώρες της ΕΕ συμφώνησαν στη λήψη σειράς μέτρων, συνολικού ύψους 429 εκατομμυρίων ευρώ, για παροχή βοήθειας βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα στην Αϊτή, μετά τον καταστροφικό σεισμό.

    Ωστόσο η ευρωπαϊκή δράση είναι "ελάχιστα ορατή", σε σχέση με την "αποτελεσματικότητα της μηχανής της αμερικανικής βοήθειας", δήλωσε η Επίτροπος της ΕΕ για την Ανθρωπιστική Βοήθεια Μισέλ Στριφλέρ.

    Η ύπατη εκπρόσωπος Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ Κάθριν Αστον, βρίσκεται στο επίκεντρο επικρίσεων. Ήδη με τον διορισμό της το Δεκέμβριο, της καταλόγισαν έλλειψη εμπειρίας για να έχει μια τέτοια θέση και τώρα της προσάπτουν ότι δεν έχει ακόμη μεταβεί στην Αϊτή.

    Η Βρετανίδα Αστον αναχώρησε σήμερα για επίσκεψη στις ΗΠΑ προκειμένου να συζητήσει για τη βοήθεια στην Αϊτή με την αμερικανική κυβέρνηση και τον ΟΗΕ.

    Ιδιαίτερα ευάλωτα τα παιδιά

    Τα παιδιά στην Αϊτή είναι ιδιαίτερα ευάλωτα στις συνέπειες του ισχυρού σεισμού που έπληξε τη χώρα την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με τη γερμανική φιλανθρωπική οργάνωση για τα παιδιά Kindernothilfe.

    Η οργάνωση αυτή σκοπεύει ν΄αρχίσει από σήμερα να στήνει σκηνές για παιδιά ηλικίας από 3 ως 6 ετών.

    "Ωστόσο, απαιτείται μια συγκεκριμένη στρατηγική για να αντιμετωπιστούν οι επείγουσες ανάγκες των παιδιών", δήλωσε ο αντιπρόσωπος της οργάνωσης στην Αϊτή Αλίνξ Ζαν-Μπατίστ σε συνέντευξή του στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

    Σύμφωνα με τον Ζαν-Μπατίστ, από τους 200.000 ανθρώπους που ζουν στους δρόμους, πάνω από 100.000 είναι παιδιά.

    "Πολλά έχουν χάσει τη μητέρα τους ή τον πατέρα τους και δεν είναι σε θέση να φροντίσουν τον εαυτό τους", πρόσθεσε.

    "Οταν διανέμονται τρόφιμα, μόνον οι δυνατοί καταφέρουν να πάρουν κάτι. Τα παιδιά δεν μπορούν να παλέψουν και είναι αυτά που χρειάζονται επειγόντως βοήθεια", τόνισε.

    "Πολλά παιδιά πέθαναν γιατί η ιατρική βοήθεια άργησε πολύ. Υπάρχουν μεγάλες ελλείψεις σε ιατρικό εξοπλισμό και προσωπικό", υπογράμμισε.

    Σύμφωνα με τον Ζαν-Μπατίστ, τα παιδιά έχουν ιδιαίτερες ανάγκες, όπως ψυχολογική υποστήριξη. Εκτός από τα σωματικά τραύματα πολλά, έχουν και ψυχολογικά τραύματα εξαιτίας της απώλειας των γονέων τους ή συγγενικών τους προσώπων.

    Η Kindernotfilfe πρόκειται ν΄αρχίσει σήμερα τις εργασίες για το στήσιμο των σκηνών στις εγκαταστάσεις του Στρατού Σωτηρίας. Το σχέδιο αυτό αφορά σε πρώτη φάση περίπου 200 παιδιά.

    "Τα παιδιά πρέπει να ζουν σε συνθήκες ασφάλειας, να σιτίζονται υγιεινά και να έχουν ιατρική και ψυχολογική υποστήριξη. Θα χρησιμοποιήσουμε για το σκοπό αυτό το προσωπικό που έχει εμεπιρία σε ανάλογα σχέδιά μας. Το προσωπικό μας ζει και αυτό στους δρόμους και σε προσφυγικούς καταυλισμούς μετά το σεισμό. Ευτυχώς καταφέραμε να τους βρούμε όλους", δήλωσε ο συντονιστής του προγράμματος αυτού Ρούντεν Βέμπελ.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 20 January 2010 - 13:30:33 UTC