Read the CSCE Charter for a New Europe (Paris, 21 November 1990) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-01-18

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Δομική αλλαγή ο Καλλικράτης"
  • [02] "Αποδυναμώνεται η Τοπική Αυτοδιοίκηση"
  • [03] Επιφυλάξεις για το "Καλλικράτης"
  • [04] Στους δρόμους οι αγρότες
  • [05] "Οδυνηρές θυσίες"

  • [01] "Δομική αλλαγή ο Καλλικράτης"

    "Σήμερα, 100 μέρες μετά τις εκλογές, είμαστε σε θέση να προχωρήσουμε στη βάση του σχεδίου "Καλλικράτης", που κάνει πράξη τις μεγάλες αλλαγές που χρειάζεται το διοικητικό σύστημα της χώρας και όλες τις απαραίτητες τομές για τη νέα αρχή που έχει ανάγκη η Αυτοδιοίκηση", υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου στην ομιλία του στο ετήσιο συνέδριο της ΚΕΔΚΕ, στο Μέγαρο Μουσικής.

    Ο κ. Παπανδρέου χαρακτήρισε το σχέδιο "Καλλικράτης" ως μια θεμελιώδη αλλαγή που έχει καθυστερήσει εδώ και πάρα πολλά χρόνια και το οποίο "θα μας επιτρέψει να αποτινάξουμε το απολίθωμα του πιο συγκεντρωτικού κράτους στην ΕΕ (β¦), μετατρέποντας ταυτόχρονα όχι μόνο την Αυτοδιοίκηση σε αυτό που οραματιζόμαστε, αλλά και αλλάζοντας ριζικά την ίδια τη λειτουργία του κεντρικού κράτους".

    Ο πρωθυπουργός τόνισε την ανάγκη επιτάχυνσης "με ταχύτατους ρυθμούς, δεδομένου μάλιστα του χαμένου χρόνου των τελευταίων 6 ετών, αλλά και της αδήριτης ανάγκης να απελευθερώσουμε ανθρώπινες δυνάμεις που ασφυκτιούν και πόρους που σπαταλούνται, για να επενδυθούν στη δημιουργία, την πράσινη ανάπτυξη, προς όφελος του πολίτη".

    Ο κ. Παπανδρέου επισήμανε ότι οι ριζικές αλλαγές "θα πονέσουν, αλλά θα λυτρώσουν", προσθέτοντας ότι ο ελληνικός λαός έχει κουραστεί από την αδράνεια και περιμένει από τους εκλεγμένους αντιπροσώπους του σε κάθε επίπεδο, να κάνουν ό,τι απαιτείται για να αλλάξει ρότα η χώρα.

    "Περιμένουν να κάνουμε τα αναγκαία βήματα, ώστε να απαλλαγούμε από αυτούς που μας λοιδωρούν, που μπορούν σήμερα να μας απαξιώνουν και που θέλουν να μας δώσουν μαθήματα ήθους και συμπεριφοράς. Μπορούμε να ξανακάνουμε τον Έλληνα και την Ελληνίδα περήφανους για την πατρίδα και την κοινωνία μας, τις δυνατότητες και τα επιτεύγματά μας, τα προϊόντα και τις αξίες μας", είπε ο κ.Παπανδρέου, επαναλαμβάνοντας την θέση του ότι "η αφετηρία και η ρίζα της οικονομικής, πολιτικής και θεσμικής κρίσης που βιώνει η χώρα βρίσκεται στον τρόπο λειτουργίας του κράτους".

    Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα βήματα στα οποία προχώρησε η κυβέρνηση το προηγούμενο διάστημα και επισήμανε ότι στο πλαίσιο των αλλαγών αυτών "αποφασιστικής σημασίας είναι η ριζική αλλαγή στο σύνολο της αρχιτεκτονικής της Διοίκησης και της Αυτοδιοίκησης της χώρας μας".

    Αναφερόμενος στην αλλαγή αυτή, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι με το πρόγραμμα "Καλλικράτης" η νέα αρχιτεκτονική θα είναι λιτή, λειτουργική και στέρεη, με ισχυρούς, αποτελεσματικούς δήμους, εξοπλισμένους με νέες αρμοδιότητες και πόρους και αυτοδιοικούμενες περιφέρειες, στις οποίες ανατίθενται κρίσιμες αρμοδιότητες, όπως η διαχείριση των Περιφερειακών Προγραμμάτων του ΕΣΠΑ.

    Ταυτόχρονα ο πρωθυπουργός έκανε λόγο και για ένα επιτελικό κράτος που θα είναι σε θέση να ασκήσει τον δικό του ρόλο, έχοντας δώσει στην Αυτοδιοίκηση τις αρμοδιότητες που πρέπει να ασκούνται.

    Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι από την 1η Ιανουαρίου 2011 οι νέοι Δήμοι και οι Περιφέρειες θα λειτουργήσουν σε "καθεστώς εγγυημένης αξιοκρατίας, διαφάνειας και λογοδοσίας, έχοντας σαν ένα ακόμα εφόδιο τη συμμετοχή ομογενών και νόμιμων μεταναστών, που ζουν πλήρως ενταγμένοι μαζί μας και συμβάλλουν στην προκοπή του τόπου και των τοπικών κοινωνιών. Και τώρα, θα συμβάλλουν στην κοινή διαχείριση της ευθύνης για τις τοπικές υποθέσεις".

    Ο κ. Παπανδρέου επισήμανε ότι έτσι εξασφαλίζεται κοινωνική ειρήνη, κοινωνική συνοχή και δυναμική στην τοπική αναπτυξιακή και περιφερειακή προοπτική.

    "Το πρόγραμμα "Καλλικράτης" είναι ταυτόχρονα μια δομική αλλαγή, απαραίτητη για τη δημοσιονομική ανάταξη της χώρας", είπε ο πρωθυπουργός, κάνοντας λόγο για "πρωτοφανείς και βαρύτατες ευθύνες όσων οδήγησαν την οικονομία σε αυτή την κατάσταση", τονίζοντας, ωστόσο ότι "τώρα είναι η ώρα αποφασιστικής δράσης" .

    Ο πρωθυπουργός κάλεσε να συμβάλουν όλοι στην κοινή εθνική προσπάθεια, χαρακτήρισε δε, το σχέδιο "Καλλικράτης" ως αναπόσπαστο τμήμα του Προγράμματος Σταθερότητας, Ανάπτυξης και Ανασυγκρότησης, γεγονός που το καθιστά "στόχο εθνικής σημασίας, για την επίτευξη του οποίου είναι απαραίτητη η συνεισφορά όλων".

    Ο κ. Παπανδρέου είπε επίσης ότι "θα επιδιώξουμε με κάθε ειλικρίνεια την μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση, ενσωματώνοντας κάθε χρήσιμη πρόταση, κάθε χρήσιμη ιδέα και συνεισφορά" και κατέληξε εκφράζοντας την πεποίθησή του για την επιτυχία της μεταρρύθμισης που "δίνει στην Αυτοδιοίκηση το δικαίωμα που της αξίζει για μια νέα αρχή".

    [02] "Αποδυναμώνεται η Τοπική Αυτοδιοίκηση"

    Ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς μιλώντας στο ετήσιο συνέδριο της ΚΕΔΚΕ τόνισε ότι η ΝΔ θα αποφύγει την άμεση παρέμβασή της στην έκφραση των τοπικών κοινωνιών και ιδιαίτερα των μικρότερων.

    Είπε ότι πιστεύει πως ήρθε η ώρα της αποκομματικοποίησης της περιφέρειας, σημειώνοντας ότι σε αυτή την εξέλιξη χρήσιμο είναι να συνδράμουν όλα τα κόμματα.

    Παράλληλα ανέφερε πως χρειάζεται ένα ακόμη τολμηρό βήμα και "γιατί όχι, να σκεφτούμε αν θα έπρεπε να στήσουμε ξεχωριστή κάλπη για τους υποψηφίους δημάρχους και ξεχωριστή για τους υποψηφίους δημοτικούς συμβούλους", προσθέτοντας πως είναι βέβαιο ότι θα υπάρξουν αντιδράσεις και θα απαιτηθούν και ασφαλιστικές δικλίδες για την απρόσκοπτη λειτουργία του Δήμου.

    "Εμείς στη ΝΔ θα ακολουθήσουμε το δρόμο του διαλόγου, των τεκμηριωμένων προτάσεων, της ευθύνης. Ας κάνει το ίδιο και η κυβέρνηση. Κάθε παλινωδία και αποτυχία θα βαρύνει αποκλειστικά την ίδια. Επιδίωξη και ελπίδα όλων μας είναι να πρωτοστατήσει δυναμικά η Τ.Α στην πρόοδο και την αναγέννηση της πατρίδας μας", δήλωσε.

    Αναφέρθηκε στην ψήφο των μεταναστών, λεγοντας ότι η κυβέρνηση σπεύδει να προαναγγείλει ότι θα δώσει και δικαίωμα ψήφου στις επικείμενες τοπικές εκλογές σε περίπου 250.000 μετανάστες και αυτό "νομίζοντας ότι θα μπορούσε να εξυπηρετήσει κομματικές σκοπιμότητες".

    Δηλώνοντας την αντίθεσή του στις παρεμβάσεις που σχεδιάζει η κυβέρνηση για τη ψήφο των μεταναστών και την χορήγηση ελληνικής ιθαγένειας, την κάλεσε σε συζήτηση για τον καθορισμό κριτηρίων και κανόνων.

    Ο πρόεδρος της Ν.Δ είπε επίσης ότι είναι θετικό στα πολεοδομικά συγκροτήματα Αθηνών, Θεσσαλονίκης και ενδεχομένως και σε άλλες μεγάλες πόλεις, να θεσμοθετηθεί η Μητροπολιτική διακυβέρνησή τους με αιρετά διοικητικά όργανα και αρμοδιότητα σε ζητήματα, όπως ο πολεοδομικός και χωροταξιακός σχεδιασμός, η περιφερειακή ανάπτυξη, το περιβάλλον, η διαχείριση απορριμμάτων, το κυκλοφοριακό, η πολιτική προστασία.

    Η κυβέρνηση, είπε, οφείλει να πει ξεκάθαρα τις θέσεις της και αν καθυστερεί ή επιδιώκει να αναλωθεί πολύτιμος χρόνος ώστε να δημιουργήσει τετελεσμένες καταστάσεις ενόψει των εκλογών του Νοεμβρίου, κάνει σκόπιμα λάθος.

    "Εάν δεν συνεργαστεί με την αντιπολίτευση, με την ΚΕΔΚΕ και την ΕΝΑΕ, αν θελήσει να προχωρήσει σε μια αποσπασματική παρέμβαση, χωρίς χρηματοδότηση, χωρίς αναγκαίους πόρους, θα υπονομεύσει το όλο εγχείρημα", συνέχισε, επισημαίνοντας ότι η μεταρρύθμιση αυτή είναι ζήτημα εθνικό.

    Ο Αντώνης Σαμαράς ανέφερε τις εξής έξι προϋποθέσεις για την επιτυχία του εγχειρήματος:

    1ον Η μεταρρύθμιση να μην είναι αποσπασματική αλλά να αποτελέσει μέρος ενός συνολικού προγράμματος μεταρρύθμισης της δημόσιας διοίκησης σε κεντρικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο,

    2ον Να γίνει ουσιαστικός διάλογος πριν τη ψήφιση του σχετικού νόμου για το σχεδιασμό και τη χάραξη των ορίων των νέων περιφερειακών Αυτοδιοικήσεων και των νέων δήμων,

    3ον Να καταρτιστεί και να υλοποιηθεί εθνικό επιχειρησιακό πρόγραμμα για την υποστήριξη των περιφερειακών αυτοδιοικήσεων και των νέων δήμων με εξασφαλισμένη τη χρηματοδότησή του,

    4ον Να δημιουργηθεί ένας δήμος ανά νησί με εξαίρεση τα μεγάλα νησιά όπως η Κρήτη, η Εύβοια, η Λέσβος,

    5ον Να ληφθεί ειδική μέριμνα για ορεινούς απομονωμένους και νησιωτικούς δήμους ώστε να μην μαραζώσει η ελληνική ακριτική γη και

    6ον Να διατηρηθούν οι ιστορικοί μας δήμοι.

    Είπε επίσης ότι μέχρι σήμερα υπάρχει προχειρότητα και αναντιστοιχία λόγων και έργων και ότι προκαλεί εντύπωση "η πλήρης απαξίωση από τον κ. Πρωθυπουργό του αυτοδιοικητικού παρελθόντος άρα του πρώτου σταδίου της σημερινής μεταρρύθμισης του Καποδίστρια, που, στο κάτω κάτω, ήταν προϊόν παρέμβασης του ίδιου του ΠΑΣΟΚ".

    Εξέφρασε τους φόβους του ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση "με τις τελευταίες κυβερνητικές εξαγγελίες αντί να απελευθερώνεται ακόμη περισσότερο, αποδυναμώνεται και κινδυνεύει να απομακρυνθεί από τον πολίτη" ενώ τόνισε πως όλοι σήμερα αναγνωρίζουν ότι οι αλλαγές είναι αναγκαίες περισσότερο από ποτέ.

    Παράλληλα είπε ότι "ακούσαμε από την κυβέρνηση μια γενικόλογη έκθεση αλλά εντοπίσαμε σοβαρά κενά" και στη συνέχεια υπέβαλε συγκεκριμένα ερωτήματα όπως αν παύει η σχέση εξάρτησης της ΤΑ από το κεντρικό κράτος ή αν εναρμονίζεται η Τ.Α με τις σύγχρονες ανάγκες της κοινωνίας κ.α

    Υπενθύμισε επίσης ότι ο Γιώργος Παπανδρέου το Σεπτέμβριο του 2008 χαρακτήριζε "διοικητικό έγκλημα για τη χώρα το ενδεχόμενο εφαρμογής του νέου Καποδίστρια" και έλεγε ότι "το ΠΑΣΟΚ θα αντισταθεί στο σχέδιο για να μπει η Αυτοδιοίκηση στο περιθώριο και να δημιουργηθεί ένα νέο χάος σ'αυτήν".

    Είπε στη συνέχεια ότι και ο κ. Χ. Καστανίδης στις 6 Αυγούστου του 2008 έλεγε ότι "θεμελιώδης προϋπόθεση είναι να λυθούν τα οικονομικά, τεχνικά και διοικητικά προβλήματα πριν προχωρήσει η κυβέρνηση σε οποιαδήποτε συζήτηση για πιθανή συνένωση των Δήμων και στα πλαίσια ενός νέου Καποδίστρια".

    "Συμφωνούμε μαζί του", τόνισε ο κ. Σαμαράς και κάλεσε την κυβέρνηση να καταβάλει τα οφειλόμενα στην Τ.Α από το έτος 2009 που ανέρχονται σε 331 εκατ. ευρώ και που αφορούν στο τελευταίο τρίμηνο του 2009 που το ΠΑΣΟΚ είναι κυβέρνηση.

    [03] Επιφυλάξεις για το "Καλλικράτης"

    Με τις επιφυλάξεις της ΝΔ και την ουσιαστική απόρριψη των υπόλοιπων κομμάτων της αντιπολίτευσης, αλλά και των Οικολόγων-Πράσινων, αν και δεν εκπροσωπούνται στη Βουλή, έγινε σήμερα μια πρώτη γενική συζήτηση για το σχέδιο "Καλλικράτης", το οποίο αναφέρεται στη νέα αρχιτεκτονική της χώρας σε κεντρικό και περιφερειακό επίπεδο. Αφορμή για αυτή τη συζήτηση στάθηκε το Ετήσιο Συνέδριο της ΚΕΔΚΕ, η έναρξη των εργασιών του οποίου έγινε στο Μέγαρο Μουσικής με την παρουσία και ομιλία του πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου, των αρχηγών όλων των πολιτικών κομμάτων, αλλά και των προέδρων της ΚΕΔΚΕ, της ΕΝΑΕ και άλλων φορέων της Αυτοδιοίκησης.

    Η εκδήλωση άρχισε με τον χαιρετισμό του προέδρου της ΚΕΔΚΕ και δημάρχου Αθηναίων Νικήτα Κακλαμάνη, ο οποίος, αφού χαρακτήρισε το συνέδριο ως το σημαντικότερο στην ιστορία του θεσμού της ΚΕΔΚΕ, ανέφερε πως οι αιρετοί κατά τα 2/3 τους έθιξαν το θέμα της αυτοκατάργησής τους, αφού με το νέο σχέδιο ο αριθμός των Δήμων από 1.054 συρρικνώνεται στους 370.

    Τα δύο κύρια ζητήματα που προκαλούν ανησυχία στους αιρετούς είναι αφενός, ο συγκεκριμένος αριθμός, αφού όλοι θέλουν να γνωρίζουν το χωροταξικό συλλογισμό βάσει του οποίου θα συνενωθούν οι Δήμοι. Σε αυτό το ερώτημα ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης που έκλεισε με την ομιλία του την πρωινή συνεδρίαση, δεν έδωσε απαντήσεις, αφού μέχρι σήμερα αυτό δεν έχει καθοριστεί, αλλά τους διαβεβαίωσε πως σε αυτό η κυβέρνηση θα λάβει υπόψη της αποκλειστικά αυτοδιοικητικά κριτήρια και όχι κομματικά.

    Το δεύτερο ζήτημα που διαχρονικά αποτελεί πηγή ανησυχίας στην Αυτοδιοίκηση είναι αυτό των πόρων. Ο πρόεδρος της ΕΝΑΕ Δημήτρης Δράκος, στην ομιλία του, επεκτάθηκε στο θέμα αυτό, λέγοντας πως για τη βιωσιμότητα του νέου θεσμού είναι αναγκαία η σύνδεσή του με τη φορολογική μεταρρύθμιση, αλλά χωρίς την επιβάρυνση των πολιτών. Επίσης, ζήτησε την καταβολή από το κράτος όλων των πόρων προς τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, ώστε να μην μετακυληθούν τα χρέη στο νέο θεσμό.

    Ο κ. Κακλαμάνης στην κύρια ομιλία του υπήρξε σαφής προς την κυβέρνηση πως η Αυτοδιοίκηση σαφώς επιθυμεί μια νέα διοικητική μεταρρύθμιση, όπως έχει επισημανθεί έως τώρα από τα προηγούμενα συνέδρια της ΚΕΔΚΕ στην Κυλλήνη και τη Θεσσαλονίκη, όμως διεκδικεί και τα οφειλόμενα από την κεντρική διοίκηση. Αναφορά έκανε και στο πρόγραμμα για 20.000 θέσεις εργασίας σε ανέργους που είχε προγραμματιστεί με το υπουργείο Απασχόλησης της προηγούμενης κυβέρνησης - πρόγραμμα το οποίο η σημερινή κυβέρνηση "πάγωσε" και ζητεί την επιστροφή των 80 εκατομμυρίων ευρώ που η Αυτοδιοίκηση είχε ήδη καταβάλει για την υλοποίηση του προγράμματος. Επί του προγράμματος ειδικότερα, ο κ. Κακλαμάνης είπε πως η ΚΕΔΚΕ ζητά να καθιερωθεί ο 2ος βαθμός Αυτοδιοίκησης με αιρετό περιφερειάρχη που να υλοποιεί αναπτυξιακές πολιτικές, να συγκροτηθεί μητροπολιτική διοίκηση στις μεγάλες πόλεις και οι νέοι Δήμοι να συγκροτηθούν με διάλογο και διαφάνεια και με τέτοιο τρόπο ώστε να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητά τους. Τέλος, ζητά την καταβολή των 330 εκατ. ευρώ τα οποία αντιστοιχούν σε δαπάνες και μισθούς για το 2009 και δεν έχουν ακόμη δοθεί. Το συγκεκριμένο θέμα αποτελεί προϋπόθεση για τη συμμετοχή της ΚΕΔΚΕ σε διάλογο, τόνισε ο κ. Κακλαμάνης.

    Μετά τον πρόεδρο της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά, το λόγο πήρε η ΓΓ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, η οποία δήλωσε πως το κόμμα της είναι αντίθετο με το σχέδιο "Καλλικράτης" όχι επειδή υπερασπίζεται το υπάρχον σύστημα, αλλά γιατί αυτού του είδους οι αλλαγές, όπως αποδείχθηκε και με το σχέδιο "Καποδίστριας 1" δεν αποδίδουν, όπως είπε. Η κ. Παπαρήγα τοποθετήθηκε υπέρ της απλής αναλογικής και ζήτησε να εκλέγεται ο δήμαρχος και το Περιφερειαρχικο Συμβούλιο με απλή αναλογική από τα δημοτικά συμβούλια.

    Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης ζήτησε να αναβληθεί το πρόγραμμα για μια τετραετία, αφού δεν υπάρχουν χρήματα για την υλοποίησή του και για να μελετηθεί καλύτερα. Το ΛΑΟΣ ζητά επίσης συγκεκριμένο αριθμό δημάρχων και συγκεκριμένα 25 σε κάθε περιφέρεια.

    Ο κ. Καρατζαφέρης ζήτησε δημοψήφισμα για το θέμα της ιθαγένειας οικονομικών μεταναστών, γιατί με τη λύση που προωθεί η κυβέρνηση αλλοιώνεται το εθνικό φρόνημα, όπως είπε.

    Τέλος, ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας ζήτησε μια ενιαία ολοκληρωτική Διοικητική Μεταρρύθμιση του κράτους, με ριζική φορολογική μεταρρύθμιση υπέρ των αυτοδιοικητικών θεσμών.

    Λαμβάνοντας το λόγο ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης ανέλυσε το πρόγραμμα λεπτομερειακά. Τόνισε πως πρόκειται για μια καμπή της ιστορίας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που συμβαίνει μετά από μια μακρά περίοδο ωρίμανσης του αυτοδιοικητικού κινήματος, αλλά και πολλές μεταβολές, αναβολές, δισταγμούς και καθυστερήσεις από πλευράς κράτους, το οποίο "δεν ήθελε να αναλάβει τις πολιτικές ευθύνες του".

    Ο κ. Ραγκούσης ζήτησε τη συνδρομή της Αυτοδιοίκησης για να πραγματοποιηθεί το πρόγραμμα από 1/1/2011.

    Απαντώντας για τα οικονομικά προβλήματα των Δήμων ο κ. Ραγκούσης είπε πως με τον "Καλλικράτη" δίνεται η δυνατότητα στον κόσμο της Αυτοδιοίκησης να οριοθετήσει και να θεσπίσει την οικονομική ανεξαρτησία της Αυτοδιοίκησης. Επέκρινε επίσης τη ρητορική πολιτικών της ΝΔ, οι οποίοι ζητούν να δοθούν τα 330 εκατ. ευρώ, τώρα, τη στιγμή που εκείνοι χειρίστηκαν τα τελευταία χρόνια τα θέμα Αυτοδιοίκησης.

    Ο κ. Ραγκούσης μίλησε επίσης και για το θέμα που αφορά τους μετανάστες. Οπως είπε, χρήση του δικαιώματος για την ψήφο των μεταναστών έχουν μόνο οι νόμιμοι μετανάστες, δηλαδή συμφωνα με τα στοιχεία, όσοι είχαν εισέλθει στην Ελλάδα ως το 2004 και είχαν νομιμοποιηθεί το 2005 και 2007.

    Το συνέδριο συνεχίζεται σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας και θα ολοκληρωθεί την Τετάρτη.

    [04] Στους δρόμους οι αγρότες

    Κλιμακώνονται οι κινητοποιήσεις των αγροτών στη Βόρεια Ελλάδα και τη Θεσσαλία, όπου η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται "μετ΄ εμποδίων" και από παρακμπτήριους σε μεγάλα τμήματα του εθνικού και επαρχιακού οδικού δικτύου εξαιτίας των αγροτικών μπλόκων, ενώ με τρακτέρ αποκλείστηκαν και μεθοριακές διαβάσεις, στα βόρεια σύνορα της χώρας.

    Αγρότες από το νομό Κιλκίς από τις 2 το μεσημέρι διέκοψαν την κυκλοφορία των οχημάτων από την Ελλάδα προς και από την ΠΓΔΜ, αποκλείοντας το μεθοριακό σταθμό Δοϊράνης, που όπως έκαναν γνωστό, θα παραμείνει αποκλεισμένος μέχρι αργά το βράδυ. Επίσης, τρακτέρ παρατάχθηκαν στο τελωνείο Ορμενίου Έβρου, στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, και οι αγρότες θα αποφασίσουν μέσα στις επόμενες ώρες αν θα κλείσουν ή όχι τη διάβαση, ενώ και στην περιοχή Κορνοφωλιάς υπάρχει δεύτερο μπλόκο.

    Εξάλλου, έξω από το κτίριο της Νομαρχίας Γρεβενών παραμένουν τα τρακτέρ και μεθαύριο, Τετάρτη, οι αγρότες θα αποφασίσουν αν θα κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους. Σε συνέλευση που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι, εξελέγη συντονιστική επιτροπή αγώνα, η οποία αποφάσισε να περιμένει μέχρι την Τετάρτη 20 Ιανουαρίου, ώστε να προστεθούν και άλλα αγροτικά μηχανήματα. Στη διάρκεια νέας συνέλευσης θα αποφασιστεί αν θα προχωρήσουν σε αποκλεισμό του κόμβου της Εγνατίας Οδού, στο ύψος της πόλης των Γρεβενών.

    Στον κόμβο Νέας Τρίγλιας Χαλκιδικής παραμένουν τα τρακτέρ των ελαιοπαραγωγών, οι οποίοι σήμερα το βράδυ θα αποφασίσουν αν θα κλείσουν το δρόμο Θεσσαλονίκης - Νέων Μουδανιών, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται η σύσκεψη της συντονιστικής επιτροπής αγροτών του νομού Φλώρινας. Οι αγρότες θα αποφασίσουν αν θα αποκλείσουν την Εγνατία Οδό, στο ύψος των Κοίλων, ή το μεθοριακό σταθμό Νίκης, στα σύνορα Ελλάδας - ΠΓΔΜ.

    Επίσης, στη διασταύρωση Βογατσικού Καστοριάς, στην παλιά εθνική οδό Καστοριάς - Κοζάνης, αλλά και στον κόμβο Κρυσταλλοπηγής, σε απόσταση περίπου 10 χιλιομέτρων από το τελωνείο Κρυσταλλοπηγής (στα ελληνοαλβανικά σύνορα) οι διαδηλωτές αγρότες ανοιγοκλείνουν και σήμερα, ανά τακτά χρονικά διαστήματα, τους δρόμους.

    Στο μεταξύ, τρακτέρ από περιοχές του νομού Καρδίτσας κατευθύνονται στον κόμβο της Νίκαιας στη Λάρισα, όπου συγκεντρώνονται αγρότες από γειτονικούς νομούς και στη συνέχεια θα αποφασιστεί η μορφή των κινητοποιήσεων που θα ακολουθήσουν. Όπως δηλώνουν εκπρόσωποι των αγροτών, ο αποκλεισμός της εθνικής οδού Αθηνών - Θεσσαλονίκης δεν έχει νόημα, αφού παραμένει κλειστή ούτως ή άλλως η δίοδος των Τεμπών.

    Κλειστός είναι από τις 3 το μεσημέρι ο μεθοριακός σταθμός του Προμαχώνα, από το μπλόκο των Αδέσμευτων Αγροτικών Συλλόγων του νομού Σερρών. Πολλά τρακτέρ έχουν συγκεντρωθεί στην περιοχή αποτρέποντας τη διέλευση των οχημάτων από και προς τη Βουλγαρία.

    Ανοιχτή θα παραμείνει μέχρι αύριο το πρωί η εθνική οδός Σερρών - Θεσσαλονίκης, στο μπλόκο Στρυμονικού από τους αγρότες. Οι κτηνοτρόφοι, που συμμετέχουν από σήμερα ενεργά στις κινητοποιήσεις, έριξαν γάλα στο δρόμο, διαμαρτυρόμενοι για τη χαμηλή τιμή πώλησής του. Σε ένδειξη διαμαρτυρίας οι αγρότες έκαψαν στο δρόμο καπνά, ενώ έριξαν καλαμπόκια και σιτάρια. Η εθνική οδός Σερρών - Θεσσαλονίκης θα ξανακλείσει αύριο το πρωί από τις 10.30 μέχρι τις 15.30. Στο συγκεκριμένο κόμβο, οι αγρότες επιτρέπουν τη διέλευση των οχημάτων των οποίων οι επιβάτες αντιμετωπίζουν πρόβλημα υγείας.

    Ανοιχτή είναι η παλιά εθνική οδός Σερρών -Καβάλας από τις 4 το απόγευμα. Μετά τον αποκλεισμό της Εγνατίας Οδού Σερρών -Καβάλας στον κόμβο Κερδυλλίων, οι αγρότες της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών νομού Σερρών, εμπόδισαν τη διέλευση των αυτοκινήτων και στις παράπλευρες οδούς.

    Εξάλλου, την πρόθεση της Ομοσπονδίας Φορτηγών Δημοσίας Χρήσης να καταφύγουν στην ελληνική δικαιοσύνη εναντίον των αγροτών ανήγγειλε ο πρόεδρός της, Βασίλης Τσιμαράγκας.

    ''Θα επιτρέπεται η διέλευση των φορτηγών με ευπαθή προϊόντα από τον κόμβο του Στρυμονικού'', απάντησε ο πρόεδρος της ΟΔΑΣ (Ομοσπονδίας Δημοκρατικών Αγροτικών Συλλόγων), Αναστάσιος Κάτος.

    Εκπρόσωποι παραγωγών εσπεριδοειδών από τη Λακωνία, την Αργολίδα και την Άρτα, σε συνάντησή τους στην Τρίπολη, συζήτησαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν με τη χυμοποίηση, ζητώντας την ενίσχυση του προϊόντος τους από εθνικούς πόρους.

    Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Αμυκλών Λακωνίας Σπύρος Παπαδάκος, όλα τα εργοστάσια χυμοποίησης παραμένουν κλειστά.

    Οι πορτοκαλοπαραγωγοί αποφάσισαν να προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις τοπικού χαρακτήρα εντός των νομών Λακωνίας, Αργολίδας και Άρτας μεθαύριο Τετάρτη, ενώ άφησαν ανοικτό το ενδεχόμενο να εντείνουν τις κινητοποιήσεις τους και να κατέβουν με τα τρακτέρ τους στη Αθήνα για να προχωρήσουν σε αποκλεισμό του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

    Εξάλλου, αύριο, αγρότες των πέντε νομών της Πελοποννήσου με απόφαση της Παναγροτικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης (ΠΑΣΥ) θα προχωρήσουν, στις 12 το μεσημέρι, σε συγκέντρωση και συμβολική κατάληψη του αυτοκινητοδρόμου Κορίνθου - Τρίπολης, στο ύψος του κόμβου της Στέρνας.

    Στελέχη της ΠΑΣΥ, με δηλώσεις τους από το Εργατικό Κέντρο Τρίπολης, σημείωσαν πως αν το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης δεν ασχοληθεί άμεσα με τα προβλήματά τους, δίνοντας λύση στα αδιέξοδα που υπάρχουν, θα προχωρήσουν σε ολικό αποκλεισμό της Πελοποννήσου.

    Δηλώσεις Κ. Μπατζελή

    Η παροχή εθνικών επιδοτήσεων χωρίς προγραμματισμό και δομή στήριξης της αγροτικής οικονομίας δεν έχει πραγματικό αποτέλεσμα στο αγροτικό εισόδημα. Γι΄αυτό, δεν επιλέγουμε πρόσκαιρες διευθετήσεις αλλά δίκαιες και βιώσιμες λύσεις με έναν ανοιχτό σε όλους διάλογο.

    Αυτό δήλωσε η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Κ. Μπατζελή, απαντώντας στα αιτήματα των αγροτών που έχουν στήσει μπλόκα σε 20 περίπου σημεία των εθνικών δρόμων.

    Καλώντας τους αγρότες σε διάλογο η κ. Μπατζελή επισήμανε ότι το αγροτικό δεν είναι ένα διμερές ζήτημα αλλά αφορά όλη την κοινωνία και όλους τους κοινωνικούς εταίρους.

    Δηλώσεις κυβερνητικού εκπρόσωπου

    «Το αγροτικό ζήτημα δεν είναι θέμα απλής διαπραγμάτευσης ανάμεσα στην πολιτεία και τους αγρότες, αλλά αφορά όλη την κοινωνία», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής και επεσήμανε ότι είναι η κυβέρνηση και ο ίδιος ο πρωθυπουργός που έχουν αναδείξει τα προβλήματα των αγροτών ως "αγροτικό ζήτημα" συνολικά.

    Ο Γ. Πεταλωτής τόνισε ότι το αγροτικό ζήτημα «δεν λύνεται με διμερή διάλογο σε σχέση με μικρά ζητήματα γιατί δεν είναι αυτό το ζητούμενο» και υπογράμμισε ότι η πολιτική ηγεσία αμέσως προχώρησε σε ανοιχτό διάλογο με όλες τις παραγωγικές τάξεις.

    Επισήμανε δε ότι ήδη ομάδες εργασίας, με εντολή της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, επεξεργάζονται τους 8 προτεινούμενους βασικούς άξονες, όπου θα γίνουν οι μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές στην παραγωγή και την εμπορία.

    Επιπλέον, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι ο ανοιχτός διάλογος κορυφώνεται στις 25 και 26 Ιανουαρίου στο Ζάππειο, σε συνεργασία με την ΟΚΕ αλλά και το υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, «προκειμένου να καταλήξουμε σε βασικές πολιτικές που θα εφαρμόσουμε σε σχέση με το αγροτικό ζήτημα».

    Ερωτηθείς εάν θα υπάρξει συνάντηση αγροτοσυνδικαλιστών με τον πρωθυπουργό, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι «είναι "άκαιρο" να μιλάμε για συνάντηση με τον πρωθυπουργό σήμερα, όταν στις 25 και 26 Ιανουαρίου θα ολοκληρωθεί ο συγκεκριμένος διάλογος».

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Πεταλωτής είπε ότι η κυβέρνηση έρχεται να κάνει ρήξεις και συγκρούεται με συμφέροντα, που υπάρχουν παντού σε όλους τους χώρους.

    «Όπως ξέρουμε και τι συμβαίνει με τους συνδικαλιστικούς, συνεταιριστικούς χώρους των αγροτών, όπου θα πρέπει να ξαναδούμε πολλά ζητήματα, να υπάρξει εξυγίανση, ώστε όλος ο κύκλος της αγροτικής παραγωγής μέχρι την αγορά και τον καταναλωτή να εξυγιανθεί και να είναι προς όφελος του δημόσιου συμφέροντος», πρόσθεσε.

    Ο κ.Πεταλωτής υπογράμμισε ότι έως και σήμερα έχουν γίνει "σημαντικότατα" βήματα για την ελάφρυνση του βάρους του Έλληνα αγρότη.

    Ειδικότερα, αναφέρθηκε σε ορισμένα από αυτά τα μέτρα, όπως στην ένταξη των αγροτών στο νομοσχέδιο για τη ρευστότητα της οικονομίας, σε ρυθμίσεις δανείων που αφορούν και τους αγρότες, την αύξηση της επιστροφής του ΦΠΑ από 7 σε 11%, την ένταξή τους στις ρυθμίσεις μέσω ΤΕΜΠΜΕ, την αύξηση των συντάξεων του ΟΓΑ κατά 30 ευρώ και την επιπλέον αυξηση κατά 20 ευρώ τον ερχόμενο Ιούνιο, καθώς επίσης και την ένταξή τους στο επίδομα Κοινωνικής Αληλλεγγύης.

    Τόνισε ακόμα ότι έως τις 15 Μαρτίου θα καταβληθούν οι κοινοτικές επιδοτήσεις στους αγρότες που δεν έχουν καταβληθεί γιατί, όπως επισήμανε ο κ. Πεταλωτής, δεν είχε ολοκληρωθεί η ψηφιοποίηση του μητρώου τους.

    Κληθείς σχετικά ο κ. Πεταλωτής δεν θέλησε να προβεί σε χαρακτηρισμό των κινητοποιήσεων, ενώ ερωτηθείς για το ενδεχόμενο η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει τις κινητοποιήσεις "δια της βίας", είπε ότι «εμείς κάνουμε δουλειά ουσίας, ολοκληρώνουμε το διάλογο, θα ανακοινώσουμε μέτρα θετικά προς τους αγρότες».

    Εξέφρασε δε τη βεβαιότητά του ότι οι αγρότες με τους οποίους η κυβέρνηση είναι ήδη σε επαφή, όπως είπε, αφενός θα αντιληφθούν ότι το κλείσιμο των δρόμων δεν είναι μέσο αγώνα και αφετέρου πως θα υπάρχουν ουσιαστικά υπέρ τους μέτρα.

    [05] "Οδυνηρές θυσίες"

    «Αυτό που συζητούν κυβέρνηση και ΕΕ είναι το πώς θα επιβάλλουν το κοινό τους σχέδιο, το οποίο είναι ένα και μοναδικό και περιλαμβάνει οδυνηρές θυσίες για το λαό χωρίς τέλος, προκειμένου να στηριχθεί η κερδοφορία και η ανταγωνιστικότητα των μεγάλων επιχειρηματιών. Το μεγάλο τους πρόβλημα είναι το πώς θα αφοπλίσουν το λαό για να μην αντιδράσει» αναφέρει το ΚΚΕ σε σχόλιο του Γραφείου Τύπου για τη συζήτηση κυβέρνησης-Ecofin για το Πρόγραμμα Σταθερότητας.

    Σε άλλη ανακοίνωση το ΚΚΕ εκφράζει την αμέριστη στήριξή του «στα δίκαια αιτήματα της φτωχής και μεσαίας αγροτιάς που ξεσηκώνεται σε όλη τη χώρα για να εμποδίσει στο ξεκλήρισμά της» και καλεί τους εργαζόμενους και αυτοαπασχολούμενους της πόλης να σταθούν στο πλευρό της φτωχής αγροτιάς «γιατί η δικαίωση της πάλης της αποτελεί προϋπόθεση για φτηνά και ασφαλή αγροτικά προϊόντα, για να αντιμετωπιστεί η διατροφική εξάρτηση της χώρας. Λαϊκή συσπείρωση και δράση για να αντιμετωπιστεί η αντιλαϊκή θύελλα».

    «Είναι μονόδρομος η συσπείρωση και ο αποφασιστικός και επίμονος αγώνας για να εξαναγκαστεί η κυβέρνηση στην ικανοποίηση αυτών των αιτημάτων» τονίζει το Γραφείο Τύπου το κόμματος.

    «Οι εξευτελιστικές τιμές στις οποίες οι μεγαλέμποροι και βιομήχανοι εξαναγκάζουν τους αγρότες να πωλούν τα προϊόντα τους, τα υπέρογκα χρέη στις τράπεζες, το τεράστιο κόστος παραγωγής, είναι αποτελέσματα της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της ΕΕ, την οποία έχουν συνειδητά ψηφίσει και εφαρμόζουν με απαρέγκλιτη συνέπεια οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ - ΝΔ» από την οποία «ωφελούνται οι καπιταλιστές αγρότες και οι μεγάλοι επιχειρηματίες που λυμαίνονται την αγροτική παραγωγή» αναφέρει το ΚΚΕ και προσθέτει:

    «Καμία ανοχή στον εμπαιγμό της κυβέρνησης που ισχυρίζεται ότι δεν υπάρχουν χρήματα για τα αιτήματά των φτωχομεσαίων αγροτών και ότι τα προβλήματα θα λυθούν με εθνικό διάλογο και συνεννόηση. Χρήματα υπήρχαν και υπάρχουν άφθονα όταν πρόκειται να χρηματοδοτηθούν οι μεγαλοεισαγωγείς - μεγαλοεξαγωγείς που έχουν τεράστια κέρδη»

    Συμπεράσματα για τις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου

    Η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ ανακοινώνοντας τα τελικά της συμπεράσματα για τις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου και τη δράση του κόμματος, εκτιμά ότι το εκλογικό αποτέλεσμα δεν ήταν θετικό για το λαϊκό κίνημα, ωστόσο υπογραμμίζει την αντοχή του ΚΚΕ , κάτι που όπως επισημαίνει θα φανεί και στο μέλλον αν τηρηθούν οι αποφάσεις του 18ου συνεδρίου.

    Τα συμπεράσματα βασίζονται στις εκθέσεις των Επιτροπών Πόλεων και Περιοχών και των άλλων Οργανώσεων που καθοδηγούνται άμεσα από την ΚΕ, ενώ προηγήθηκαν συνεδριάσεις Οργάνων και γενικές συνελεύσεις των ΚΟΒ.

    Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η ανάλυση της Κεντρικής Επιτροπής για τις μετακινήσεις ψηφοφόρων . Σύμφωνα με την ανάλυση αυτή, το ΚΚΕ είχε απώλεια ψήφων της τάξης των 70.000 σε σύγκριση με το αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών του 2007, ενώ επανέκτησε 80.000 ψήφους σε σύγκριση με το αντίστοιχο των πρόσφατων ευρωεκλογών. Ένα μεγάλο μέρος των απωλειών του Κόμματος προέρχεται από ψηφοφόρους που ψήφισαν το ΚΚΕ για πρώτη φορά το 2007, σε συνθήκες που το ΠΑΣΟΚ ζούσε τη φθορά της ήττας. Η επιστροφή αυτών των ψηφοφόρων, κατά κύριο λόγο στο ΠΑΣΟΚ, κυρίως εκφράζει υποχώρηση στη λογική του μικρότερου κακού σε συνθήκες οικονομικής κρίσης. Αναδεικνύει επίσης τους όρους και τις προϋποθέσεις που απαιτούνται, ώστε να σταθεροποιούνται οι νέες δυνάμεις που προσεγγίζουν το Κόμμα, να δένονται μαζί του και με ιδεολογικοπολιτικούς δεσμούς, βεβαίως με δεσμούς συμμετοχής στην οργάνωση της ταξικής πάλης.

    Η ΚΕ υπογραμμίζει ότι απαιτείται σταθερότητα στην προώθηση της στρατηγικής μας, αταλάντευτος ιδεολογικοπολιτικός αγώνας, αλλά και συνεχής προσπάθεια να συσπειρώνουμε νέες εργατικές, λαϊκές δυνάμεις, να τις σταθεροποιούμε δίπλα μας, όσο επιτρέπουν οι αντικειμενικές συνθήκες και ο συσχετισμός δύναμης.

    Τα συμπεράσματα της ΚΕ επαναλαμβάνουν την πρώτη εκτίμηση του κόμματος για τις εκλογές ότι το ΚΚΕ επέδειξε αντοχή και παρέμεινε στην τρίτη θέση και προσθέτει:

    > Η αντοχή του ΚΚΕ δοκιμάζεται και θα δοκιμάζεται απέναντι στη σκληρή ιδεολογικοπολιτική πίεση, στη συνθετότητα του αγώνα, στην πολυπλοκότητα των εξελίξεων στην Ελλάδα και διεθνώς. Ο αντίπαλος γίνεται όλο και πιο έξαλλος απέναντι στο Κόμμα, ακριβώς γιατί διαπιστώνει την αντοχή του στην πολύπλευρη πίεση, η όλη εκστρατεία που οργανώνει, στοχεύει ακριβώς στη μείωση της ανθεκτικότητάς μας. Διαθέτουμε αντοχή και πρέπει να την κάνουμε ακόμα πιο ισχυρή, με όπλο τη σωστή στρατηγική μας, την κατάκτηση μεγαλύτερης ετοιμότητας, ώστε και αύριο και στην πορεία να είμαστε πιο αποφασιστικά στην πρώτη γραμμή.

    H αντοχή του ΚΚΕ περικλείει σημαντική δυναμική που θα φανεί ακόμα περισσότερο τα επόμενα χρόνια, στο βαθμό που υλοποιούνται οι κατευθύνσεις του 18ου Συνεδρίου, στο βαθμό που η ιδεολογικοπολιτική, μαζική του δράση και η οργανωτική του πολιτική αντιστοιχηθούν με τη δοκιμασμένη στρατηγική του, πράγμα που δεν έχει επιτευχθεί σε αρκετό βαθμό έως σήμερα<<.

    Η Κεντρική Επιτροπή υπογραμμίζει ότι το άθροισμα των ψήφων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, σε συνδυασμό με τη μειωμένη εκλογική δύναμη που καταγράφηκε στο ΚΚΕ σε σύγκριση με εκείνη που καταγράφηκε στις εθνικές εκλογές του 2007 οδηγεί στο συμπέρασμα ότι το εκλογικό αποτέλεσμα δεν είναι θετικό για το λαϊκό κίνημα<<.Επαναλαμβάνει όμως μια ακόμη αρχική εκτίμηση ότι >η εκλογική δύναμη του ΚΚΕ είναι αναντίστοιχη σε σύγκριση με την απήχηση των θέσεων και της δράσης του στα εργατικά λαϊκά στρώματα και τη νεολαία, με τις ανάγκες και τα οξυμένα προβλήματα των λαϊκών στρωμάτων<<.

    Για την αντιμετώπιση των προβλημάτων, η Κεντρική Επιτροπή ανακοινώνει ότι έχει επεξεργαστεί πρόγραμμα δράσης με συνδυασμένα ιδεολογικοπολιτικά και οργανωτικά μέτρα, που αξιοποιούν τα συμπεράσματα, τα θετικά στοιχεία, αλλά και τις αδυναμίες και ελλείψεις που ανέδειξε η πρόσφατη εκλογική μάχη όπως και η μάχη των ευρωεκλογών. Ήδη στις ΚΟ γίνεται ανάλογος εξειδικευμένος προγραμματισμός. Η ΚΕ διαβεβαιώνει ότι διαθέτει ολοκληρωμένο πλαίσιο στόχων και αιτημάτων δράσης επεξεργασμένο από τη σκοπιά της πάλης για τη συσπείρωση των αντιμονοπωλιακών αντιιμπεριαλιστικών δυνάμεων με τις κατάλληλες προσαρμογές στις συνθήκες της κρίσης και στη διαχειριστική λογική του ΠΑΣΟΚ.

    Επίσης η ΚΕ τονίζει ότι συνεχίζει τη μελέτη >>της σοσιαλιστικής οικοδόμησης που αποφάσισε το 18ο Συνέδριο, με προτεραιότητα το ζήτημα του εποικοδομήματος στο σοσιαλισμό. Το Κόμμα, στη συνέχεια, θα συζητήσει έως το επίπεδο των ΚΟΒ το δεύτερο τόμο του δοκιμίου με τα συμπεράσματα από την ιστορική περίοδο 1949 - 1974. Διαψεύδονται πανηγυρικά όλοι εκείνοι, που χρόνια διαδίδουν ότι το ΚΚΕ τηρεί το νόμο της σιωπής όσον αφορά ζητήματα του παρελθόντος που σημάδεψαν τη σύγχρονη ελληνική ιστορία<<.

    Η μετεκλογική περίοδος

    Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΚΕ η μετεκλογική περίοδος από τις πρώτες κιόλας μέρες φέρνει πολλές αποδείξεις που επιβεβαιώνουν ότι το αστικό πολιτικό σύστημα, η εναλλαγή στη διακυβέρνηση δύο αστικών κομμάτων οδηγεί σε αδιέξοδο. Ηδη , εκτιμά η ΚΕ , >>υπάρχουν εμφανή δείγματα μιας διογκούμενης λαϊκής δυσαρέσκειας, δεν είναι διατεθειμένοι ένα μεγάλο μέρος του λαού και οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ να δώσουν μακρόχρονη πίστωση χρόνου. Το ΠΑΣΟΚ προσπαθεί να εμφανίσει την ελληνική οικονομία στο χείλος της καταστροφής και κυρίως να κρύψει το χαρακτήρα της κρίσης φορτώνοντας όλα τα προβλήματα στην κυβέρνηση της ΝΔ, και ενώ η κυβέρνηση χρησιμοποιεί τα ίδια δήθεν σωτήρια μέτρα, την ίδια στρατηγική μέχρι λεπτομέρειας<<, ενώ επισημαίνει ότι >>το ΚΚΕ σήμερα είναι περισσότερο έτοιμο από ποτέ να απαντήσει στον αντικομουνισμό αξιοποιώντας και την ιστορική πείρα, αλλά και τη σύγχρονη πραγματικότητα<<.

    Για τη ΝΔ το ΚΚΕ εκτιμά ότι επιχείρησε να ξεπεράσει την κρίση που προκάλεσε η μεγάλη της εκλογική ήττα με την ανάδειξη νέου αρχηγού, ακολουθώντας μάλιστα την άμεση εκλογή προέδρου που λανσάρισε το ΠΑΣΟΚ. Ωστόσο, προσθέτει, τόσο η διαδικασία που ακολούθησαν το ΠΑΣΟΚ όσο και η ΝΔ αποτελεί χαρακτηριστικό στοιχείο λαϊκής παραπλάνησης, γιατί πίσω από τα μεγάλα λόγια περί λαϊκής συμμετοχής και «συμμετοχικής δημοκρατίας», γίνεται φανερή η τάση να ενισχυθούν τα αρχηγικά χαρακτηριστικά των αστικών κομμάτων με άλλοθι τη λαϊκή προτίμηση. Επίσης, σημειώνει ότι η ΝΔ βιώνει πραγματικό πρόβλημα ανάλογο με το πρόβλημα που είχε το ΠΑΣΟΚ ως αντιπολίτευση μετά την πρώτη του εκλογική ήττα.

    Για τον ΣΥΡΙΖΑ, η ΚΕ του ΚΚΕ αναφέρει ότι:>> ανάλογα προβλήματα έχουν ανακύψει ακόμα πιο έντονα στο χώρο του οπορτουνισμού. Η διαμάχη ανάμεσα στις τάσεις και τις πολιτικές ομάδες εντός ΣΥΡΙΖΑ και εντός ΣΥΝ έχει οξυνθεί, με επίκεντρο την άμεση ή έμμεση συνεργασία με τη σοσιαλδημοκρατία, δηλαδή το ΠΑΣΟΚ, τη στάση απέναντι στο ΚΚΕ, προκειμένου να αποκτήσουν προβάδισμα στο εκλογικό πεδίο και όχι μόνο. Το ερώτημα «σε σύμπλευση με τη σοσιαλδημοκρατία άρα ανάχωμα συνολικά απέναντι σε κάθε πνεύμα αφύπνισης και ριζοσπαστισμού ή ανάχωμα απέναντι στο ΚΚΕ» πλανάται ανοικτά ή συγκαλυμμένα στις αντιπαραθέσεις των διάφορων τάσεων και μερίδων<<.

    Τέλος για τον ΛΑ.ΟΣ αναφέρει ότι το εκλογικό αποτέλεσμα διέψευσε τις προσδοκίες του ΛΑ.Ο.Σ. να αποσπάσει μεγάλο μερίδιο της εκλογικής πίτας, να αναγορευτεί σε τρίτη και ρυθμιστική πολιτική δύναμη ανάμεσα στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Οι εξελίξεις στη ΝΔ προκαλούν φόβο σε μια μερίδα στελεχών του ΛΑ.Ο.Σ. ότι θα επέλθει αποδυνάμωση μερική ή και γενικότερη απορρόφηση από την αξιωματική αντιπολίτευση. Μετεκλογικά, ο ΛΑ.Ο.Σ. απέβαλε την φιλολαϊκή μάσκα που είχε φιλοτεχνήσει τα προηγούμενα χρόνια υιοθετώντας ανοικτά θέσεις υπέρ του κεφαλαίου, αρνούμενο ακόμα και την εφάπαξ φορολόγηση με ψίχουλα, και ακόμα πιο ανοικτά υιοθετεί τα σκληρά αντεργατικά και αντιλαϊκά μέτρα στο όνομα της διάσωσης της ελληνικής οικονομίας.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 18 January 2010 - 15:30:39 UTC