Read the CSCE Charter for a New Europe (Paris, 21 November 1990) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-01-15

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Τριακόσιες χιλιάδες οι άστεγοι
  • [02] Συνάντηση Παπούλια-Ερντογάν
  • [03] "Κανένας συμβιβασμός"
  • [04] "Ερασιτεχνισμοί στην οικονομία"
  • [05] "Οδυνηρές συνέπειες"
  • [06] Ξεκίνησαν οι εκπτώσεις
  • [07] Έκλειψη Ηλίου

  • [01] Τριακόσιες χιλιάδες οι άστεγοι

    Χιλιάδες Αϊτινοί περιφέρονται στους δρόμους της πρωτεύουσας Πορτ-ο-Πρενς αναζητώντας ένα γιατρό, τρόφιμα, νερό ή κάποιο όχημα που θα μπορούσε να τους απομακρύνει από την πόλη όπου η ένταση αυξάνεται, η βοήθεια αργεί να φτάσει και η μυρωδιά της σήψης πλανάται στην ατμόσφαιρα.

    Πολλές ώρες μετά τον καταστροφικό σεισμό, η πόλη είναι γεμάτη με πτώματα. Όσα δεν έχουν τοποθετηθεί στα πεζοδρόμια ή στην άκρη του δρόμου είναι ακόμη θαμμένα κάτω από τα ερείπια των σπιτιών που κατέρρευσαν.

    "Περισσότεροι από εκατό άνθρωποι βρίσκονται ακόμη εκεί κάτω", δήλωσε ο Μποζιέ Λουί, φοιτητής της ιατρικής, δείχνοντας μια σχολή νοσοκόμων από την οποία δεν απέμειναν παρά μόνο ερείπια. Από την Τετάρτη ο Μποζιέ ψάχνει ανάμεσα στις πέτρες και τα χαλάσματα των τοίχων και της οροφής. Μέχρι στιγμής όμως έχει βρει μόνο πτώματα και η ελπίδα να ανασύρει κάποιον ζωντανό εξανεμίζεται όσο περνούν οι ώρες.

    Σταδιακά όμως ο θυμός αντικαθιστά τον τρόμο των πρώτων ωρών. "Από τη στιγμή του σεισμού, οι ηγέτες μας δεν απευθύνθηκαν ούτε μια φορά στο λαό. Σύμφωνοι, κι αυτοί επηρεάστηκαν από την καταστροφή, αλλά θα έπρεπε τουλάχιστον να πουν κάτι", υποστήριξε ένας υπάλληλος του υπουργείου Οικονομικών.

    Μια ανθρωποθάλασσα έχει ξεχυθεί στους δρόμους, κρατώντας στα χέρια ότι σώθηκε, αναζητώντας κάποιο ασφαλές μέρος ή μεταφορικό μέσο για να εγκαταλείψουν την πόλη. Πολλοί προσπαθούν από μικρά ραδιοφωνάκια να μάθουν ποιες περιοχές της χώρας έχουν πληγεί λιγότερο. Όμως τα καύσιμα σπανίζουν και ο μοναδικός τρόπος για να φύγουν από την πρωτεύουσα είναι πεζή.

    "Οι μετασεισμοί είναι πολύ δυνατοί. Είναι αδύνατον να κοιμηθούμε κάτω από μια στέγη μετά απ' ότι έγινε", υπογράμμισε μια γυναίκα που προσπαθούσε να φύγει μαζί με τον άνδρα και τις δύο κόρες της.

    Η οχλοβοή του δρόμου διακόπτεται μερικές φορές από πυροβολισμούς. Η έλλειψη νερού και τροφίμων έχει σπρώξει στα άκρα ορισμένους Αϊτινούς και οι έμποροι φοβούνται ότι θα ακολουθήσει πλιάτσικο. "Αν δεν έρθει η διεθνής βοήθεια, η κατάσταση μπορεί πολύ γρήγορα να επιδεινωθεί. Δεν έχουμε ούτε νερό, ούτε τρόφιμα", σημείωσε μια γυναίκα.

    Χιλιάδες είναι οι Αϊτινοί που διαμαρτύρονται πως ακόμη δεν έχουν λάβει καμία βοήθεια, ότι η βοήθεια που τους υποσχέθηκαν δεν υπάρχει. "Θέλουμε περισσότερους γιατρούς και λιγότερους δημοσιογράφους", είπε χαρακτηριστικά ένας άνδρας βλέποντας να περνάει ένα ξένο τηλεοπτικό συνεργείο.

    "Προς το παρόν έχουμε διαταγή να μαζέψουμε τους νεκρούς από τους δρόμους. Μετά, θα δούμε πώς θα ψάξουμε για αυτούς που είναι κάτω από τα ερείπια", δήλωσε ένας αστυνομικός. Πολλοί όμως δεν μπορούν να περιμένουν. Ελπίζοντας να βρει κάποιους επιζώντες, ένας νεαρός ρίχτηκε στα ερείπια ενός σχολείου, παρά τον κίνδυνο να θαφτεί και ο ίδιως ζωντανός. "Πρέπει να κάνουμε κάτι. Το να μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια είναι η χειρότερη λύση", είπε ο ίδιος.

    Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Γκι Μουν δήλωσε απόψε ότι θα ταξιδέψει "πολύ σύντομα" στην Αϊτή.

    Η άφιξη της βοήθειας από την Αϊτή παρεμποδίζεται από το επίπεδο των υποδομών της, εξήγησε σήμερα ένας εκπρόσωπος του Στέϊτ Ντιπάρτμεντ, που ανέφερε ότι "σύντομα θα βελτιωθεί" η αμερικανική επιμελητειακή υποστήριξη προς το Πορτ-ο-Πρενς. "Έχουμε συγκεντρωμένα πολλά φορτία. Μας εμποδίζει για την ταχεία διεκπεραίωση του έργου η κακή κατάσταση των αϊτινών υποδομών", τόνισε ο κ. Φίλιπ Κρόουλι. Εξήγησε ότι στο διεθνές αεροδρόμιο στο Πορτ-ο-Πρενς δεν μπορεί να προσγειωθούν ανά 24ωρο περισσότερες από 90 πτήσεις, λόγω της έκτασής του.

    Ένα δεύτερο αεροδρόμιο η Αϊτή θα έχει, όταν καταπλεύσει στα ανοιχτά της πρωτεύουσάς της το αεροπλανοφόρο "Καρλ Βίνσον" με τα 19 μεγάλα ελικόπτερά του, τόνισε ο ίδιος, προσθέτοντας ότι ο σχεδιασμός τώρα είναι να "στηθεί" πρόχειρο ελικοδρόμιο κοντά στο Πορτ-ο-Πρενς και να μεταφέρονται εκεί μεγάλες ποσότητες νερού για τους εκατοντάδες χιλιάδες σεισμόπληκτους.

    Ανέφερε τέλος ότι θα χρησιμοποιηθούν από τις ΗΠΑ το νοσοκομείο και το λιμάνι του Γκουαντάναμο (Κούβα), αλλά και τα λιμάνια και νοσοκομεία της γειτονικής με την Αϊτή Δομινικανής Δημοκρατίας, αφού στην Αϊτή κανένα λιμάνι και σχεδόν κανένα νοσοκομείο δεν λειτουργούν, προσωρινά.

    Η ανοικοδόμηση της Αϊτής είναι "τώρα προτεραιότητα για την Ευρωπαϊκή Ένωση", δήλωσε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Αστον, τρεις ημέρες πριν από τη σύνοδο στις Βρυξέλλες που έχει ως στόχο τον συντονισμό της ανθρωπιστικής βοήθειας.

    Στις 50.000 τα θύματα

    Μεταξύ 40.000 και 50.000 είναι ο αριθμός των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας του σεισμού στην Αϊτή, δήλωσε στον Παναμά, ο Χαβιέρ Καστεγιάνος, διευθυντής της αμερικανικής υπηρεσίας της Διεθνούς Ομοσπονδίας του Ερυθρού Σταυρού. Εκτίμησε δε ότι ο σεισμός επηρέασε τη ζωή περίπου 3.000.000 ανθρώπων, δηλαδή πάνω από το μισό πληθυσμό της Αϊτής.

    "Οι αριθμοί που έχουν σημασία είναι αυτοί που αναφέρονται από την κυβέρνηση (της Αϊτής) και η κυβέρνηση της Αϊτής μιλά για 40.000 έως 50.000 νεκρούς", δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Χαβιέρ Καστεγιάνος. Πρόσθεσε εξάλλου ότι "το μέγεθος ενός τέτοιου σεισμού μπορεί να προκαλέσει πολύ σημαντικό αριθμό νεκρών και οι αριθμοί που αναφέρονται από την αϊτινή κυβέρνηση δεν απέχουν από την αλήθεια".

    "Υπάρχει πολύ μεγάλος αριθμός ανθρώπων που έχουν τραυματιστεί σοβαρά και νοσηλεύονται, αλλά επίσης μεγάλος αριθμός που δεν έχουν εισαχθεί σε κλινικές, ή σε κέντρα υγείας", πρόσθεσε ο αξιωματούχος του Ερυθρού Σταυρού, εκτιμώντας ότι οι οικογένειες που έχουν χάσει τα σπίτια τους στη ζώη του Πουέρτο Πρινσίπε είναι περίπου 200.000.

    Ο απολογισμός των νεκρών από το σεισμό μπορεί να ανέλθει από 50.000 έως 100.000 άτομα εκτιμά ο Παναμερικανικός Οργανισμός Υγείας (ΡΑΗΟ).

    Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Αϊτής, Ρενέ Πρεβάλ, ανακοίνωσε πως περίπου 7000 θύματα από το σεισμό της Τρίτης έχουν ήδη ενταφιαστεί.

    "Έχουμε ήδη θάψει 7000 πτώματα σε έναν ομαδικό τάφο", είπε ο Πρεβάλ στους δημοσιογράφους από το αεροδρόμιο του Πορτ-ο-Πρενς, όπου συνόδευε τον πρόεδρο της Δομινικανής Δημοκρατίας, Λεονέλ Φερνάντες, τον πρώτο ξένο ηγέτη που επισκέφθηκε την Αϊτή μετά τον καταστροφικό σεισμό.

    Ο Φερνάντες είπε ότι ένα από τα σημαντικότερα πράγματα που χρειάζεται η Αϊτή είναι βοήθεια για να θάψει τους νεκρούς της.

    300.000 άστεγοι

    Τριακόσιες χιλιάδες άνθρωποι έχασαν τη στέγη τους από τον σεισμό στο Πορτ-ο-Πρενς, την πρωτεύουσα της Αϊτής, όπου καταστράφηκε το 10% των κατοικιών, ανακοίνωσε σήμερα ο ΟΗΕ.

    "Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις μας, το 10% των κατοικιών στο Πορτ-ο-Πρενς καταστράφηκε, πράγμα που σημαίνει ότι 300.000 άνθρωποι είναι άστεγοι", αναφέρεται σε ανακοίνωση του Γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων.

    Τριάντα Αϊτινοί απεγκλωβίστηκαν από τα ερείπια και εντοπίστηκαν 23 επιζώντες

    Τριάντα Αϊτινοί απεγκλωβίστηκαν από τα ερείπια κτιρίων στο Πορτ-ο-Πρενς από το γαλλικό συνεργείο διάσωσης, δήλωσε σήμερα ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Μπερνάρ Κουσνέρ.

    "Εξακολουθούμε να βρισκόμαστε σε μια φάση έκτακτης ανάγκης, για κάποιες ημέρες ακόμη. Το ουσιαστικό είναι να βρεθούν επιζώντες", προσέθεσε.

    "Μας απομένουν 4,5, ίσως 8 ημέρες. Μετά, αυτοί που αγνοούνται θα είναι, αν δεν γίνει κάποιο θαύμα, νεκροί. Όμως δεν έχουμε φτάσει εκεί", σημείωσε ο γάλλος υπουργός.

    Συνολικά 100 μέλη του συνεργείου διάσωσης της γαλλικής υπηρεσίας πολιτικής προστασίας καταβάλλουν αυτήν τη στιγμή προσπάθειες για τον εντοπισμό επιζώντων στην αϊτινή πρωτεύουσα, ενώ χθες Πέμπτη διέσωσαν οκτώ ανθρώπους, επτά Αμερικανούς και μία Αϊτινή, από τα ερείπια του ξενοδοχείου Μοντάνα στο Πορτ-ο-Πρενς.

    Παράλληλα η κυβέρνηση της Χιλής ανακοίνωσε σήμερα ότι τα διεθνή σωστικά συνεργεία εντόπισαν στη διάρκεια της χθεσινής νύχτας 23 επιζώντες στα ερείπια του ξενοδοχείου αυτού, στο οποίο διαμένουν οι περισσότεροι ξένοι αξιωματούχοι στο Πορτ-ο-Πρενς, αλλά δεν διευκρίνισε την εθνικότητά τους.

    Την ίδια στιγμή ο γάλλος υπουργός Συνεργασίας Αλάν Ζουαγιαντέ δήλωνε ότι υπάρχουν φόβοι για την απώλεια τουλάχιστον 20-30 γάλλων πολιτών που διαμένουν στο Πορτ-Ο-Πρενς, η τύχη των οποίων αγνοείται. "Υπάρχουν τουλάχιστον 20 με 30 Γάλλοι οι οποίοι θα έπρεπε να έχουν αναφέρει ότι είναι καλά και δεν το έχουν κάνει, αυτό αφήνει να εννοηθεί το χειρότερο. Φοβόμαστε ότι αγνοούνται", σημείωσε. Στην Αϊτή ζουν περίπου 1.400 Γάλλοι, εκ των οποίων οι 1.200 στο Πορτ-Ο-Πρενς.

    Όσον αφορά τώρα τις διεθνείς προσπάθειες για την παροχή βοήθειας στα θύματα του φονικού σεισμού, ο ΟΗΕ ανακοίνωσε σήμερα ότι οι κυβερνήσεις και οι οργανώσεις ανά τον κόσμο έχουν δεσμευτεί για τη χορήγηση πάνω από 268 εκατομμυρίων δολαρίων.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΗΕ, ο κύριος όγκος των χρημάτων αυτών προέρχεται από τις ΗΠΑ, οι οποίες δεσμεύτηκαν για 100 εκατ.δολάρια και την Παγκόσμια Τράπεζα, που δεσμεύτηκε για το ίδιο ποσό. Μεγάλη βοήθεια προσφέρει επίσης η Ευρώπη --4,37 εκατομμύρια η ΕΕ, 10 η Βρετανία, 4,37 η Ισπανία και 2,17 η Γερμανία. Η Ολλανδία δεσμεύτηκε για 2,91 εκατομμύρια και η Ελβετία για 1,9.

    Η Κίνα επίσης ανακοίνωσε ότι θα χορηγήσει 1 εκατομμύριο, ενώ προσφορές για δωρεές έγιναν και από ιδιώτες και άλλες κυβερνήσεις ανά τον κόσμο, σύμφωνα με διεθνείς μη κυβερνητικές οργανώσεις όπως οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα και ο Ερυθρός Σταυρός.

    Ωστόσο το ποσό αυτό δεν επαρκεί και σύμφωνα με εκπρόσωπο του ΟΗΕ, οι διάφορες υπηρεσίες του θα απευθύνουν άμεσα έκκληση για τη συγκέντρωση περίπου 550 εκατομμυρίων δολαρίων για να βοηθηθούν οι επιζώντες του σεισμού.

    "Αργότερα σήμερα στη Νέα Υόρκη θα γίνει έκκληση για τη συγκέντρωση περίπου 550 εκατομμυρίων δολαρίων", δήλωσε από τη Γενεύη η εκπρόσωπος του ΟΗΕ Κορίν Μόμα-Βάνιαν.

    Στο μεταξύ ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης ανακοίνωσε σήμερα ότι η διανομή τροφίμων και εξοπλισμού είναι δύσκολη σε ορισμένες τοποθεσίες της Αϊτής λόγω των προβλημάτων ασφάλειας που υπάρχουν, ενώ ο ΟΗΕ δεσμεύτηκε να στείλει περισσότερους κυανόκρανους στη χώρα, αν χρειαστεί, για να βοηθήσουν την τοπική αστυνομία στην τήρηση της τάξης και στην εγγύηση της ασφάλειας των μελών των ανθρωπιστικών οργανώσεων.

    Η ΕΕ ανακοίνωσε εξάλλου σήμερα ότι ενημερώθηκε για την πρωτοβουλία της Γαλλίας και των ΗΠΑ για τη διοργάνωση μιας διεθνούς διάσκεψης για την ανοικοδόμηση και την ανάπτυξη της Αϊτής από τις εφημερίδες.

    "Δεν είχα ενημερωθεί" για τη διάσκεψη, σημείωσε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες.

    Ελληνική συμπαράσταση

    Το Υπουργείο των Εξωτερικών ανταποκρινόμενο στην ανάγκη άμεσης βοήθειας προς τον λαό της Αϊτής αποστέλλει την Τρίτη το πρωϊ και εφόσον οι συνθήκες στην Αϊτή το επιτρέψουν, ειδική ομάδα γιατρών και διασωστών καθώς και φαρμακευτικού υλικού με ειδική απ' ευθείας πτήση Μπόινγκ 747, ανακοίνωσε το Υπουργείο. Κατά την επιστροφή του Μπόινγκ θα δοθεί η δυνατότητα επιστροφής στην Ελλάδα 400 πολιτών ευρωπαϊκών χωρών που βρίσκονται στην Αϊτή.

    Υπενθυμίζεται ότι αμέσως μετά το σεισμό, ο υφυπουργός των Εξωτερικών Σπύρος Κουβέλης κατόρθωσε ύστερα από επίμονες προσπάθειες να εξασφαλίσει τη χορηγία αεροσκάφους από την εταιρεία Hellenic Imperial Airways, η οποία θα προσφέρει περισσότερο και από το 50% του κόστους μετάβασης.

    Ο πρωθυπουργός ενημερώθηκε από την πρώτη στιγμή για την προσπάθεια αρωγής που καταβάλλει το Υπουργείο για λογαριασμό της ελληνικής κυβέρνησης και υπερθεμάτισε ζητώντας να συντονιστεί η προσπάθεια από τα συναρμόδια υπουργεία, ώστε η χώρα μας να προσφέρει ουσιαστική και έγκαιρη βοήθεια προς την Αϊτή, προστίθεται στην ανακοίνωση.

    Η αποστολή αποτελείται από περίπου 25 υγειονομικούς, νοσηλευτές, διασώστες και στελέχη της Διεύθυνσης Αναπτυξιακής Συνεργασίας του Υπουργείου Εξωτερικών, ενώ μεταφέρεται μεγάλη ποσότητα φαρμάκων που είναι αναγκαία για τα πρώτα εικοσιτετράωρα μετά τον καταστροφικό σεισμό.

    Οι εθελοντές θα παραμείνουν περίπου δέκα έως δεκαπέντε ημέρες -αναλόγως των αναγκών- και θα ακολουθήσει δεύτερη αποστολή με το ίδιο αεροπλάνο, στο οποίο θα μεταφέρονται τρόφιμα κατάλληλα για τις συνθήκες, φάρμακα και υλικό προσαρμοσμένα στις ανάγκες των θυμάτων του σεισμού.

    Ο Υφυπουργός των Εξωτερικών Σπύρος Κουβέλης δήλωσε ότι η Ελλάδα αναλογιζόμενη την ιστορική σχέση και την ιστορική υποχρέωσή της προς την Αϊτή, από την πρώτη στιγμή έσπευσε να χορηγήσει οικονομική βοήθεια 200. 000 ευρώ, που εντάχθηκε στα άμεσα μέτρα ανακούφισης του λαού της Αϊτής μέσω διεθνών οργανισμών και συνεχίζει μια πολύ σημαντική πρωτοβουλία αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας.

    Εξ άλλου, τα υπουργεία Προστασίας του πολίτη, Υγείας και Αγροτικής Ανάπτυξης συνεργάζονται με το Υπουργείο Εξωτερικών για να συμβάλλουν στην κοινή προσπάθεια της άμεσης και αποτελεσματικής παροχής βοήθειας.

    Σημειώνεται ότι όσοι φορείς επιθυμούν να προσφέρουν θα πρέπει να έρθουν σε επαφή με τις υπηρεσίες του Υπουργείου στο τηλέφωνο 2103683570 και να λάβουν γνώση του καταλόγου αναγκαίων φαρμάκων ή άλλων υλικών, τα οποία θα μεταφερθούν με τη δεύτερη πτήση του αεροσκάφους.

    Επίσης, ανακοινώθηκε ο τραπεζικός λογαριασμός για την κατάθεση εισφορών για την ανθρωπιστική βοήθεια είναι: 2341131478, ΙΒΑΝ GR8701000230000002341131478 στην Τράπεζα της Ελλάδος ή σε άλλες τράπεζες με χρήση του ΙΒΑΝ.

    Όσοι πολίτες επιθυμούν να πληροφορηθούν την τύχη των συγγενών τους, ή άλλων προσώπων, ή να δώσουν κάποια πληροφορία για Έλληνες που βρίσκονται στην Αϊτή για τουριστικούς ή εμπορικούς σκοπούς, μπορούν να καλούν στο 210-3681212, 210-3681730 και 210-3681350.

    [02] Συνάντηση Παπούλια-Ερντογάν

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας θα συναντηθεί το πρωί της Δευτέρας με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

    Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στο Αμπού Ντάμπι των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, στο περιθώριο της διεθνούς διασκέψεως για το ενεργειακό μέλλον του πλανήτη, στην οποία κεντρικός ομιλητής θα είναι ο Πρόεδρος Παπούλιας.

    Σημειώνεται ότι η συνάντηση Παπούλια - Ερντογάν πραγματοποιείται μετά από σχετικό αίτημα του τούρκου πρωθυπουργού.

    Υπενθυμίζεται ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε συναντηθεί,το Μάιο του 2005, στή Βάρνα της Βουλγαρίας, με τον τότε Πρόεδρο της Τουρκίας Αχμετ Σεζέρ στο περιθώριο του Φόρουμ για τους "πολιτιστικούς διαδρόμους".

    [03] "Κανένας συμβιβασμός"

    Κυβέρνηση, ΕΕ και πλουτοκρατία, με τη συναίνεση της ΝΔ «αξιοποιούν την κρίση, δηλαδή την αρρώστια του συστήματός τους, για να προχωρήσουν στον "ακρωτηριασμό" των δικαιωμάτων των εργαζομένων, των αυτοαπασχολούμενων και της φτωχής αγροτιάς» τονίζει το ΚΚΕ σχολιάζοντας το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

    Το ΚΚΕ προτείνει να μην γίνει «κανένας σεβασμός, καμία υπακοή στις συμφωνίες και τους στόχους της πλουτοκρατίας της ΕΕ και των κομμάτων της. Λαϊκή συμμαχία για την ανατροπή του "ευρωμονόδρομου"».

    Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρει ότι τα μέτρα που προτείνονται πρέπει να αποτύχουν γιατί στοχεύουν στο «να ανατρέψουν τις τελευταίες κατακτήσεις πρώτα από όλα στο εργασιακό, στο ασφαλιστικό και τους μισθούς, για να προστατεύσουν και να ενισχύσουν την υψηλή κερδοφορία των μεγάλων επιχειρήσεων. Να διαμορφώσουν νέα διέξοδο αξιοποίησης των σωρευμένων κεφαλαίων με τη λεγόμενη πράσινη ανάπτυξη, με γενναιόδωρη κρατική χρηματοδότηση που θα οδηγήσει σε πρόσθετη φορολογική αφαίμαξη του λαϊκού εισοδήματος. Προωθούν την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των μονοπωλιακών ομίλων και όχι στην σχεδιασμένη ικανοποίηση των κοινωνικών αναγκών».

    «Είμαστε αισιόδοξοι ότι τα λαϊκά στρώματα δεν θα εξαπατηθούν ούτε θα φοβηθούν. Δεν θα δεχθούν να αιμορραγήσουν για τα κέρδη των μεγαλοεπιχειρηματιών εντός και εκτός της χώρας. Δεν θα παραδώσουν τα δικαιώματά τους, αντίθετα θα παλέψουν πιο αποφασιστικά για σταθερή εργασία, για πραγματικές αυξήσεις, προστασία των ανέργων, για σύγχρονες δωρεάν κοινωνικές παροχές στην Παιδεία, στην Υγεία, στην Πρόνοια» σημειώνει το ΚΚΕ.

    [04] "Ερασιτεχνισμοί στην οικονομία"

    «Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στην ουσία καταγγέλλει το Υπουργείο Οικονομίας για ερασιτεχνισμούς. Το κακό είναι ότι έχει δίκιο...» δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ Κωστής Αΐβαλιώτης.

    Αναφερόμενος στις δηλώσεις του Υπουργού Οικονομικών κατά την παρουσίαση του Προγράμματος Σταθερότητας ο κ. Αΐβαλιώτης τόνισε: «Ο κ. Παπακωνσταντίνου, με αυτά που φαντάζεται, ή τον εαυτό του κοροϊδεύει ή τον Ελληνικό λαό. Όλα τα στοιχεία δείχνουν να μας οδηγούν σε φαινόμενα ανάλογα με εκείνα της Αργεντινής, η δε αλόγιστη διάθεση για ξεπούλημα των ακόμη υγιών επιχειρήσεων (ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο κλπ.) θυμίζουν το ξεπούλημα που έκανε ο τ. Πρόεδρος της Αργεντινής Κάρλος Μένεμ λίγο πριν από την κρίση. Υπενθυμίζουμε για κάθε ενδιαφερόμενο ότι ο κ. Μένεμ έχει καταδικαστεί σε κατ΄ οίκον περιορισμό...».

    Ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ, σχολίασε, επίσης, την απόφαση επιχορήγησης των Ιδρυμάτων Ερευνών των πρώην πρωθυπουργών: «Είναι αδιανόητο αυτοί που έφεραν την οικονομία σε αδιέξοδο να αρπάζουν χρήματα προς εξυπηρέτηση οικογενειακών και οικείων ιδρυμάτων. Το Ίδρυμα Μελετών "ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ", που υποστηρίζεται από τον ΛΑ.Ο.Σ, δεν έχει λάβει και ούτε πρόκειται να λάβει έστω και ένα ευρώ από τα κρατικά ταμεία. Κάποιοι θέλουν να "κηδέψουν" την ελληνική οικονομία "με ξένα κόλλυβα"...».

    Καρατζαφέρης για μεταναστευτική πολιτική

    Προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για τη μεταναστευτική πολιτική της χώρας ζητά με επιστολή του προς τον πρόεδρο του Κοινοβουλίου ο κ.Γιώργος Καρατζαφέρης.

    Όπως σημειώνει ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, η πρόθεση της κυβέρνησης να καταθέσει νομοσχέδιο σχετικά με την απόκτηση ελληνικής ιθαγένειας και το δικαίωμα ψήφου σε αλλοδαπούς στις εκλογές Τοπικής Αυτοδιοίκησης, δημιουργεί πολλές σοβαρές εθνικές πολιτικές και κοινωνικές προεκτάσεις.

    [05] "Οδυνηρές συνέπειες"

    "Οι 100 πρώτες ημέρες της διακυβέρνησης της χώρας από το ΠΑΣΟΚ, έχουν ως κύριο χαρακτηριστικό τους την ολομέτωπη επίθεση στις κατακτήσεις και τα δικαιώματα των εργαζομένων, της νεολαίας, της μεγάλης πλειοψηφίας του ελληνικού λαού", υπογραμμίζει απόφαση της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, με την οποία γίνεται αποτίμηση της έως τώρα διακυβέρνησης της χώρας από το ΠΑΣΟΚ.

    Ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει ότι η χώρα μας βιώνει τις πιο οδυνηρές συνέπειες των νεοφιλελεύθερων επιλογών, που πήραν μεγαλύτερες διαστάσεις εξαιτίας της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης που ξέσπασε πριν ενάμισι χρόνο.

    Επίσης, κατηγορεί την κυβέρνηση ότι οι επιλογές, όπως "η μείωση των εισοδημάτων, η ραγδαία άνοδος της ανεργίας και η κλιμάκωση της απορρύθμισης της εργασίας, η νέα φοροεπιδρομή στα μικρά και μεσαία λαϊκά εισοδήματα, προωθούνται σε πλήρη συντονισμό με τους σχεδιασμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του ΔΝΤ και του ΝΑΤΟ".

    Μέσα σε αυτό το τοπίο, ο ΣΥΡΙΖΑ, με τις αποφάσεις και τις πρωτοβουλίες του, επιδιώκει να συμβάλλει αποφασιστικά στην οργάνωση και κλιμάκωση των αντιστάσεων απέναντι σε αυτές τις αντιλαϊκές πολιτικές, τονίζει η Γραμματεία και σημειώνει ότι το σχήμα, με βάση τις δικές του προτάσεις, ενταγμένες σ' ένα συνολικό εναλλακτικό σχέδιο, θα προχωρήσει σε πρωτοβουλίες και δράσεις σε κρίσιμα ζητήματα και ιδιαίτερα στο ασφαλιστικό και το φορολογικό, με στόχο να αντικρούσει της κυβερνητικές πολιτικές.

    Σχολιάζοντας έμμεσα τις πρωτοβουλίες του Λ. Κύρκου η Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει στην ανακοίνωσή της ότι "οποιεσδήποτε πρωτοβουλίες ή εκκλήσεις για συνεργασίες, στη λογική της "κεντροαριστεράς" ή για "εθνική συνεννόηση" και "κοινωνική συναίνεση", είναι ριζικά αντίθετες με την λογική μας και τους πολιτικούς μας στόχους".

    "Εργασιακός μεσαίωνας"

    "Μεγάλη ντροπή" χαρακτήρισε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας το γεγονός ότι ένα χρόνο μετά τη δολοφονική επίθεση στην Κωνσταντίνα Κούνεβα είναι άφαντα τα ίχνη των δραστών, αλλά και το ότι «διευρύνεται η μαύρη τρύπα της ανασφάλιστης εργασίας, της κακοπληρωμένης εργασίας, το δουλεμπόριο ανθρώπινων ψυχών».

    Ο κ. Τσίπρας, ο οποίος επικεφαλής αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ συναντήθηκε με το προεδρείο της Παναττικής Ένωσης Καθαριστριών & Οικιακού Προσωπικού, έκανε λόγο για "τρομοκρατία" των εργαζομένων στο χώρο και για "μαφιόζικες συμπεριφορές" και κατηγόρησε για την κατάσταση τόσο τις κυβερνήσεις «που δεν εφαρμόζουν τους νόμους», αλλά και η ηγεσία του συνδικαλιστικού κινήματος, «που δεν ενδιαφέρεται για τους εργαζόμενους Β΄ διαλογής».

    Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε την κυβέρνηση για αθέτηση των προεκλογικών υποσχέσεων στο θέμα των εργασιακών συνθηκών και για «διεύρυνση του εργασιακού μεσαίωνα».

    Ο ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε ο κ. Τσίπρας, θα σταθεί στο πλάι των 25 χιλιάδων εργαζόμενων με μορφές υπεργολαβίας, που δουλεύουν σε "απάνθρωπες συνθήκες και θα προσπαθήσει να ξεσκεπάσει «τις όποιες διασυνδέσεις κρύβονται πίσω στο μετοχικό κεφάλαιο αυτών των περίεργων εταιριών, ενδεχομένως και με ανθρώπους που βρίσκονται στο περιβάλλον του συνδικαλιστικού κινήματος, αλλά και με ανθρώπους - και αυτό είναι το χειρότερο - που βρίσκονται στο περιβάλλον της νύχτας».

    «Εμείς θα αντισταθούμε, δεν θα συμμορφωθούμε με αυτή την πραγματικότητα» υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας.

    [06] Ξεκίνησαν οι εκπτώσεις

    Αρχίζουν οι χειμερινές εκπτώσεις, οι οποίες θα διαρκέσουν εως τις 27 Φεβρουαρίου. Σε αναθέρμανση της αγοράς ελπίζουν οι έμποροι.

    Στην αναγραφή της διπλής τιμής δηλαδή της παλαιάς (διαγραμμένης) και της νέας τιμής όλων των ειδών που πωλούνται με έκπτωση πρέπει να δείξουν ιδιαίτερη προσοχή οι εμπορικές επιχειρήσεις, όπως σημειώνει ο Εμπορικός Σύλλογος Αθήνας σε ανακοίνωσή του προς τα μέλη του.

    Η αναγραφή διπλής τιμής είναι υποχρεωτική σε εμφανή σημεία του καταστήματος και οπωσδήποτε στα σημεία όπου τα είδη εκτίθενται.

    Από την πλευρά της η Β¨Ενωση Καταναλωτών Ποιότητα Ζωής σημειώνει: ''ευελπιστούμε ότι οι εκπτώσεις θα είναι πραγματικές, προς όφελος των καταναλωτών αλλά και των εμπόρων, οι οποίοι πρέπει να κερδίσουν την εμπιστοσύνη των καταναλωτών και να πραγματοποιούν ουσιαστικές εκπτώσεις με ελκυστικά ποσοστά από 50% και πάνω''.

    Η Ε.Κ.ΠΟΙ.ΖΩ υπενθυμίζει στους καταναλωτές τα σημεία εκείνα που πρέπει να προσέξουν ώστε να είναι επιτυχημένες οι αγορές τους, και να μην ξεχνούν το τρίπτυχο: ελέγχω - συγκρίνω - επιλέγω ποιότητα και τιμή των προϊόντων

    Τι πρέπει να γνωρίζουν οι καταναλωτές

    1. Να αγοράζουν σύμφωνα με τις ανάγκες τους. Να προγραμματίζουν και να καταγράφουν τις ατομικές - οικογενειακές τους ανάγκες.

    2. Να δίνουν ιδιαίτερη προσοχή στην ποιότητα των προϊόντων. Κυκλοφορούν προϊόντα δεύτερης διαλογής, ελαττωματικά κλπ.

    3. Να κάνουν έλεγχο αγοράς πριν και κατά την διάρκεια των εκπτώσεων και να μην ξεχνούν ότι οι τιμές των προϊόντων διαμορφώνονται ελεύθερα.

    4. Να είναι εγκρατείς στις αγορές, να μην παρασύρονται από το κλίμα φτήνιας, των ευκαιριών των εκπτώσεων.

    5. Να δίνουν ιδιαίτερη προσοχή στην τελική τιμή, και όχι στο μεγάλο ποσοστό έκπτωσης που ίσως είναι και πλασματικό.

    6. Να θυμούνται ότι στα προϊόντα που είναι σε προσφορά δεν γίνονται αλλαγές. Πρέπει βέβαια να ενημερώνεται ο καταναλωτής και να υπάρχει σχετική σήμανση.

    7. Να μην ξεχνούν ότι οι αγορές με πιστωτικές κάρτες έχουν ακόμα πολύ υψηλό επιτόκιο. Όχι στην αλόγιστη χρήση των πιστωτικών καρτών και των καταναλωτικών δανείων.

    8. Να ελέγχουν πάντα την τελική τιμή του προϊόντος και ιδίως όταν αγοράζουν με δόσεις ή πιστωτικές κάρτες, πόσες και ποιου ποσού είναι οι δόσεις, ποιο είναι το συνολικό επιτόκιο (ΣΕΠΠΕ) και οι τυχόν άλλες επιβαρύνσεις. Η τιμή των προϊόντων δεν πρέπει να αυξάνεται αν αυτά πληρωθούν με πιστωτική κάρτα.

    9. Να προσέχουν να μην υπερβαίνουν το όριο στις πιστωτικές κάρτες γιατί τότε θα πληρώσουν επί πλέον τόκους και το προϊόν θα τους στοιχίσει ακριβότερα.

    10. Να μην ξεχνούν να ζητούν την νόμιμη απόδειξη ,την εγγύηση και τις οδηγίες χρήσης που μπορεί να συνοδεύουν το προϊόν και να είναι στην ελληνική γλώσσα. Το ότι είναι περίοδος εκπτώσεων δεν αναιρεί αυτά τα δικαιώματα του καταναλωτή και τις υποχρεώσεις του εμπόρου, εφόσον το προϊόν είναι ελαττωματικό είναι υποχρεωτική η αλλαγή ή η επιστροφή των χρημάτων.

    Τι πρέπει να ελέγχουν οι καταναλωτές

    - Κατά την περίοδο των εκπτώσεων στο κατάστημα πρέπει να υπάρχει αναρτημένη έγγραφη αναγγελία ότι πραγματοποιεί εκπτώσεις.

    - Να αναγράφονται διπλές τιμές στα προϊόντα, δηλαδή η αρχική τιμή και η τιμή των εκπτώσεων ή να αναγράφεται το ποσό της έκπτωσης για συγκεκριμένες κατηγορίες ομοειδών προϊόντων σε πινακίδα, με την προϋπόθεση βέβαια ότι σε κάθε είδος υπάρχει η αρχική τιμή.

    - Στις προσφορές πρέπει να υπάρχει ανηρτημένη πινακίδα που να ενημερώνει ότι γίνονται προσφορές. Επίσης το προϊόν πρέπει να έχει δύο τιμές , την αρχική και την τιμή προσφοράς (όχι σε ποσοστό έκπτωσης).

    - Στις προσφορές συνήθως αναγράφεται ότι δεν γίνονται αλλαγές, εάν μετανιώσουμε δεν έχουμε δυνατότητα αλλαγής.

    Υπενθυμίζεται δε "οτι οι υπεύθυνοι τιμωρούνται με πρόστιμο από 1.000 ευρώ έως 100.000 ευρώ , ανάλογα με την βαρύτητα και την συχνότητα της παράβασης".

    Καταγγελίες σε περίπτωση πλασματικών εκπτώσεων ή ελαττωματικών προϊόντων στο ΕΛΚΕΚΑ (Ελληνικό Κέντρο Καταναλωτών) τηλ.210-3803116 ή στο 1520

    [07] Έκλειψη Ηλίου

    Ορατή στην κεντρική και ανατολική Αφρική, αλλά και σε τμήματα της Ασίας είναι σήμερα η δακτυλιοειδής έκλειψη Ηλίου, η μεγαλύτερη σε διάρκεια της τρίτης χιλιετίας.

    Η έκλειψη άρχισε στις 07:41 (ώρα Ελλάδας) στην δυτική Κεντροαφρικανική Δημοκρατία και στο νοτιοδυτικό Τσαντ. Η σκιά της Σελήνης θα περάσει από τον ΛΔ του Κονγκό, την Ουγκάντα, την Κένυα και τη νότια Σομαλία για να ακολουθήσει την πορεία της προς την Ινδία και την Κίνα.

    Τον Ιανουάριο ο Ήλιος βρίσκεται πιο κοντά στη Γη και η Σελήνη στο πιο μακρινό της σημείο, με αποτέλεσμα να μπορεί να καλύψει σχεδόν όλον τον ηλιακό δίσκο.

    Στη μεγαλύτερη διάρκειά της--11 λεπτά και 8 δευτερόλεπτα--η έκλειψη θα φτάσει πάνω από τον Ινδικό Ωκεανό.

    Σύμφωνα με τη NASA έκλειψη τόσο μεγάλης διάρκειας δεν θα σημειωθεί παρά μόνο μετά από χίλια χρόνια και περισσότερο, στις 23 Δεκεμβρίου 3043, επισημαίνει στην ιστοσελίδα της.

    Ολική έκλειψη Ηλίου προβλέπεται για τις 11 του επόμενου Ιουλίου πάνω από τον νότιο Ειρηνικό.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 15 January 2010 - 19:30:39 UTC