Browse through our Interesting Nodes of Greek Sports & Clubs Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-01-15

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Να μετατρέψουμε την κρίση σε ευκαιρία για τη χώρα"
  • [02] Η ατζέντα της ημέρας
  • [03] Περιμένοντας τη διεθνή βοήθεια
  • [04] Εκπτώσεις από σήμερα

  • [01] "Να μετατρέψουμε την κρίση σε ευκαιρία για τη χώρα"

    «Η προσπάθεια της επόμενης τριετίας θα είναι καθοριστική για το μέλλον του τόπου» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Γιώργος Α. Παπανδρέου, στην εισήγησή του στο Υπουργικό Συμβούλιο όπου τέθηκε προς επικύρωση το Πρόγραμμα Σταθερότητας, Ανάπτυξης & Ανασυγκρότησης.

    «Θα αφήσουμε πίσω τα ελλείμματα παντού» είπε ο κ. Παπανδρέου προσθέτοντας ότι (πρέπει) «να μετατρέψουμε τη μεγαλύτερη και πιο πολυσύνθετη κρίση των τελευταίων δεκαετιών σε ευκαιρία για τη χώρα».

    «Προχωράμε σε ανατροπή όλων των κατεστημένων καταστάσεων που κρατούν την χώρα πίσω» είπε ο κ. Παπανδρέου εκφράζοντας τη βεβαιότητά του ότι ο «στόχος της δημοσιονομικής εξυγίανσης σε διάστημα τριετίας είναι εφικτός με σκληρή δουλειά».

    Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι ζήτησε την επιτάχυνση όλων των μεγάλων αλλαγών, επισήμανε ότι «ξέρουμε τι φταίει όσο κανένας άλλος» και επανέλαβε την θέση του ότι «το δημοσιονομικό πρόβλημα της χώρας είναι σύμπτωμα χρόνιων προβλημάτων με κορυφαίο εκείνο του τρόπου διακυβέρνησης της χώρας».

    «Τα προβλήματα αυτά εντάθηκαν την προηγούμενη πενταετία. Δεν θα επιτύχουμε την έξοδο από την κρίση με βιώσιμο τρόπο αν δεν αντιμετωπίσουμε τα αίτια» πρόσθεσε.

    Ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι στο νέο Πρόγραμμα Σταθερότητας, Ανάπτυξης & Ανασυγκρότησης, το οποίο θα κατατεθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δεν περιέχονται μόνο άμεσα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής, αλλά σημαντικό μέρος του αφορά το Πρόγραμμα Ανασυγκρότησης της χώρας.

    Ο πρωθυπουργός είπε ότι πρόκειται για σχέδιο με πολύ συγκεκριμένα και μόνιμα μέτρα που στοιχειοθετούν ανατροπές παντού, στον προϋπολογισμό, στη φορολογία, στο παραγωγικό μας πρότυπο και στον τρόπο λειτουργίας του κράτους, με πολιτικές που αποσκοπούν στον τερματισμό της κακοδιαχείρισης, της σπατάλης του δημοσίου χρήματος και στην ουσιαστική αναδιανομή του εισοδήματος.

    «Η εικόνα μιας ανήμπορης χώρας δεν μας ταιριάζει. Όπως διαψεύσαμε Κασσάνδρες στο παρελθόν, έτσι θα κάνουμε και τώρα. Δεν θα κάνουμε πίσω. Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο. Το Πρόγραμμα Σταθερότητας, Ανάπτυξης & Ανασυγκρότησης είναι η μόνη μας επιλογή» τόνισε ο πρωθυπουργός, εκφράζοντας ταυτόχρονα τη βεβαιότητά του ότι «οι εταίροι μας θα εκτιμήσουν την προσπάθεια όχι απλώς μιας κυβέρνησης, αλλά ενός ολόκληρου λαού», αλλά και ότι «στο τέλος αυτής της διαδρομής κάθε Έλληνας και Ελληνίδα θα είναι υπερήφανος για την χώρα του».

    «Θα τα καταφέρουμε γιατί αυτό είναι το ιστορικό μας χρέος και γιατί αυτό επιβάλλει το συμφέρον του τόπου» κατέληξε ο πρωθυπουργός.

    Το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης - Γ.Παπακωνσταντίνου

    Επιστροφή σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης για την ελληνική οικονομία από το 2011 προβλέπει το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης (ΠΣΑ) που παρουσίασε στο υπουργικό συμβούλιο ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου και θα αποσταλεί προς έγκριση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Σύμφωνα με την εισήγηση του υπουργού, το ΠΣΑ προβλέπει αρνητικό ρυθμό ανάπτυξης κατά 0,3% εφέτος και άνοδο του ΑΕΠ κατά 1,5% το 2011, κατά 1,9% το 2012 και κατά 2,5% το 2013.

    Το δημοσιονομικό έλλειμμα θα μειωθεί από το 12,7% του ΑΕΠ το 2009 σε 8,7% του ΑΕΠ το 2010 και θα περιορισθεί περαιτέρω σε 5,6% του ΑΕΠ το 2011, σε 2,8% του ΑΕΠ το 2012 και σε 2% του ΑΕΠ το 2013. Η επίτευξη της δημοσιονομικής προσαρμογής και η μείωση του ελλείμματος κατά 4 μονάδες του ΑΕΠ το 2010 θα προέλθει, σύμφωνα με την εισήγηση του κ. Παπακωνσταντίνου, από την αύξηση των εσόδων και τη μείωση των δαπανών.

    Ειδικότερα, τα έσοδα θα αυξηθούν:

    - Από την ενιαία φορολογική κλίμακα και την εξάλειψη ειδικών φορολογικών κανόνων κατά 1.100 εκατ. ευρώ

    - Από τους φόρους ακίνητης περιουσίας κατά 400 εκατ. ευρώ

    - Από την αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα τσιγάρα κατά 650 εκατ. ευρώ

    - Από την αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο οινόπνευμα κατά 60 εκατ. ευρώ

    - Από τα μέτρα για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής κατά 1.200 εκατ. ευρώ

    - Από τα μέτρα για την αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυγής κατά 1.200 εκατ. ευρώ

    - Από τις εισροές από την Ευρωπαϊκή Ένωση για το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων κατά 1.400 εκατ. ευρώ

    - Από τα έσοδα από το πρόγραμμα ενίσχυσης ρευστότητας τραπεζών κατά 280 εκατ. ευρώ

    - Από την έκτακτη εισφορά κοινωνικής ευθύνης από τις πιο κερδοφόρες επιχειρήσεις κατά 870 εκατ. ευρώ

    - Από την έκτακτη εισφορά κοινωνικής ευθύνης από τους ιδιοκτήτες ακινήτων μεγάλης αντικειμενικής αξίας κατά180 εκατ. ευρώ.

    Η εξοικονόμηση των δαπανών το 2010 θα προέλθει από:

    - Τη μείωση κατά 10% του κονδυλίου για επιδόματα στη Γενική Κυβέρνηση (εξοικονόμηση 650 εκατ. ευρώ)

    - Την αναστολή των προσλήψεων το 2010 (80 εκατ. ευρώ)

    - Τη μείωση συμβάσεων ορισμένου χρόνου (120 εκατ. ευρώ)

    - Τη μείωση του λειτουργικού κόστους (360 εκατ. ευρώ)

    - Τη μείωση της επιχορήγησης στα ασφαλιστικά ταμεία (540 εκατ. ευρώ)

    - Τη μείωση σε υπερωρίες, κ.λπ. (75 εκατ. ευρώ)

    - Την εξοικονόμηση από το πρόγραμμα αμυντικού εξοπλισμού (457 εκατ. ευρώ)

    - Τη μείωση στη δαπάνη για τις προμήθειες των νοσοκομείων (1.400 εκατ. ευρώ)

    Όπως ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών, το 2010 προβλέπεται η αύξηση δαπανών για τη στήριξη της οικονομίας, της ανάπτυξης και της κοινωνικής συνοχής σε τομείς όπως:

    - Το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) για την επιτάχυνση του ΕΣΠΑ (800 εκατ. ευρώ)

    - Η εκπαίδευση (1.000 εκατ. ευρώ επιπλέον από τακτικό προϋπολογισμό και ΠΔΕ)

    - Η κοινωνική προστασία με τη χορήγηση έκτακτου επιδόματος κοινωνικής συνοχής (500 εκατ. ευρώ), την αύξηση του επιδόματος ανεργίας (100 εκατ. ευρώ), την αύξηση των αγροτικών συντάξεων (350 εκατ. ευρώ)

    - Η αγροτική παραγωγή με αύξηση επιστροφής ΦΠΑ στους αγρότες (150 εκατ. ευρώ)

    - Η υγεία με την πρόβλεψη δαπανών για προσλήψεις 3.000 επιπλέον νοσηλευτών

    - Η απασχόληση με την πρόβλεψη δαπανών για εφαρμογή προγραμμάτων επιδότησης ασφαλιστικών εισφορών νέων (οι δαπάνες επιβαρύνονται και με περίπου 600 εκατ. ευρώ επιπλέον λόγω των αυξημένων πληρωμών για τόκους)

    Ο υπουργός Οικονομικών επισήμανε ότι το ΠΣΑ προβλέπει μείωση του δημοσίου χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ από το 2012, με σημαντική συγκράτησή του ρυθμού αύξησής του έως τότε. Στην εκπλήρωση του στόχου αυτού θα συντελέσουν:

    - Η διαδικασία δημοσιονομικής προσαρμογής που θα είναι γρήγορη και εμπροσθοβαρής, αρχίζοντας να παράγει πρωτογενή πλεονάσματα ήδη από το 2011

    - Η επιστροφή σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης που αναμένεται από το 2011

    - Το πρόγραμμα μετοχοποιήσεων και ιδιωτικοποιήσεων και αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας, που αναμένεται να δημιουργήσει έσοδα ύψους περίπου 2,3% του ΑΕΠ στα επόμενα τρία χρόνια

    - Η επιστροφή ποσού ίσου με 3,8 δις ευρώ που χορηγήθηκε στο πλαίσιο του πακέτου στήριξης της ρευστότητας για την ενίσχυση της κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών.

    Οπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, το πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης συντάχθηκε με σημαντική συνεισφορά πολλών υπουργείων όχι μόνο του υπουργείου Οικονομίας, ανταγωνιστικότητας και ναυτιλίας, αλλά και τη σημαντική συνεισφορά και άλλων υπουργείων. Διότι, περιέχει μια σειρά τομών και αλλαγών που αφορούν όλα τα υπουργεία.

    Επίσης, ο κ. Παπακωνσταντίνου υπενθύμισε ότι τις προηγούμενες μέρες είχε επισκεφθεί την Ελλάδα κλιμάκιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, οι οποίοι βοήθησαν στην κατάληξη ενός τελικού κειμένου. Στο πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης, πρόσθεσε, αποτυπώθηκε η ανάγκη όπως η κυβέρνηση καταγράψει ποσοτικοποιημένα τα μέτρα που θα επιφέρουν τη μείωση του ελλείμματος.

    Ο κ. Παπακωνσταντίνου πρόσθεσε, ότι προέκυψε επίσης η ανάγκη να αποτυπωθούν οι αλλαγές στο φορολογικό και σε πολιτικές που θα αλλάξουν το παραγωγικό πρότυπο της χώρας, όπως επίσης, και για το ασφαλιστικό και τις αλλαγές για το σύστημα Υγείας.

    Το πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης έχει σημείο αφετηρίας από πού ξεκινάμε, είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου, από πλευράς δημοσιονομικής θέσης και εξηγείται γιατί έχουμε φθάσει τώρα, στο δημοσιονομικό εκτροχιασμό.

    Το μακροοικονομικό σενάριο του προγράμματος προβλέπει αρνητικό ρυθμό ανάπτυξης στο 0,3% το 2010 έναντι του -1,2% του 2009.

    Πρόκειται για ένα σενάριο ρεαλιστικό, είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου, διότι υπάρχουν πόροι στην οικονομία που θα διατεθούν για την ανάπτυξη, όπως τα 16 δισ. ευρώ του εθνικού στρατηγικού πλαισίου αναφοράς (ΕΣΠΑ).

    Επίσης, υπάρχουν συγκεκριμένες πολιτικές για ανάπτυξη και επενδύσεις, ενώ η μείωση του ελλείμματος θα λειτουργήσει αναπτυξιακά.

    Θα περάσουμε σε ανάπτυξη που θα στηρίζεται στις επενδύσεις και τις εξαγωγές και όχι στην κατανάλωση, είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου.

    Για το δημόσιο χρέος προβλέπεται αποκλιμάκωσή του από το 2012. Επίσης στο πρόγραμμα αναλύονται οι θεσμικές κινήσεις για την προσαρμογή όπως είναι η ανεξαρτοποίηση της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας της Ελλάδος, οι δεσμεύσεις για παρακολούθηση του προϋπολογισμού κατά μήνα και η διάθεση ενός "αποθεματικού" 10% από τις δαπάνες προς τα υπουργεία με εξαίρεση μισθούς και συντάξεις για να καλυφθούν οι όποιες υπερβάσεις δαπανών και η στέρηση εσόδων.

    Το πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης αναμένεται να συζητηθεί στην Ολομέλειά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (κολέγιο Επιτρόπων) στις 27 Ιανουαρίου ή στις 4 Φεβρουαρίου.

    Τέλος, στις 15-16 Φεβρουαρίου θα συζητηθεί στο Eurogroup και το ECOFIN και αναμένεται ότι τις ημερομηνίες αυτές θα υπαχθεί η χώρα στο άρθρο 104 παράγραφος 9 (επιτήρηση).

    Πρόκειται για ένα δύσκολο πρόγραμμα, ένα φιλόδοξο πρόγραμμα είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου και πρόκειται για πρόγραμμα όλης της κυβέρνησης και αυτό σηματοδοτεί η συζήτησή του στο Υπουργικό Συμβούλιο. Και πρόσθεσε, πως το πρόγραμμα αφορά όλη την κοινωνία η οποία θα βγει κερδισμένη.

    "Θα κάνουμε ό,τι χρειασθεί για να πετύχουμε τους στόχους που περιγράφονται στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης (ΠΣΑ) και εάν χρειασθεί να πάρουμε περαιτέρω μέτρα, όπως η κατάθεση συμπληρωματικού προϋπολογισμού, θα το κάνουμε", υπογράμμισε ο υπουργός, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις.

    Στο ΠΣΑ υπάρχει και ένα εναλλακτικό σενάριο με χαμηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης σε σχέση με τις βασικές προβλέψεις του και στην περίπτωση αυτή θα απαιτηθούν πρόσθετα μέτρα ύψους 0,3% του ΑΕΠ το 2011 και επίσης 0,3% του ΑΕΠ το 2012, προκειμένου να επιτευχθεί η δημοσιονομική προσαρμογή. Σύμφωνα με τον υπουργό, εάν ισχύσει το εναλλακτικό σενάριο, στο ΠΣΑ "υπάρχουν δεσμεύσεις περαιτέρω περικοπών δαπανών και αυξήσεων φόρων, χωρίς όμως εξειδίκευση".

    Εξάλλου, τις επόμενες εβδομάδες θα υπάρξει από το υπουργείο Οικονομικών πλήρης εισήγηση προς το υπουργικό συμβούλιο για τις αποκρατικοποιήσεις και μετοχοποιήσεις που θα γίνουν την επόμενη τριετία και οι οποίες, σύμφωνα με το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης (ΠΣΑ), θα ανέλθουν σε 2,3% του ΑΕΠ. Ο υπουργός επισήμανε ότι "δεν υπάρχει καμία ειλημμένη απόφαση, ούτε συζήτηση, ούτε επεξεργασία" σχετικά με την αποκρατικοποίηση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, διερωτώμενος "από πού εκπορεύονται τα σχετικά σενάρια". Ανέφερε, επίσης, ότι "αυτή τη στιγμή ισχύει η δέσμευση της κυβέρνησης να μην μειωθεί το ποσοστό του Δημοσίου στον ΟΤΕ".

    Σε σχέση με την αντίδραση των αγορών για το ΠΣΑ, ο κ. Παπακωνσταντίνου δήλωσε ότι "δεν είναι χρήσιμο να ερμηνεύουμε τις καθημερινές διακυμάνσεις των spreads στα ελληνικά ομόλογα ως βασικό κανόνα και καθοδηγητή για την άσκηση της πολιτικής στη χώρα". Επανέλαβε ότι "θα κρινόμαστε κάθε ημέρα σε βάθος χρόνου και το ζήτημα της πειθούς των αγορών δεν επιλύεται από τη μια ημέρα στην άλλη. Θα περάσουμε μια δύσκολη περίοδο και ελπίζουμε ότι μέσα στο α΄ εξάμηνο όλοι να έχουν καταλάβει ότι σοβαρολογούμε". Ο υπουργός δήλωσε ότι "οι τελευταίες 2- 3 ημέρες ήταν δύσκολες, λόγω ενός συνδυασμού δημοσιευμάτων, αναλύσεων αμφίβολης αξίας και καταστροφολογικών σεναρίων, που δημιούργησαν νευρικότητα" στην ελληνική αγορά. Και πρόσθεσε ότι σύμφωνα με τις πρώτες αντιδράσεις των αναλυτών το ΠΣΑ είναι "φιλόδοξο και δύσκολο".

    Ομιλία Λ.Κατσέλη

    Σε πέντε άξονες πολιτικής υλοποιείται το πρόγραμμα Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης όπως τόνισε η Υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Λούκας Τ. Κατσέλη στο Υπουργικό Συμβούλιο στη διάρκεια της παρουσίασης του υπογραμμίζοντας ότι "ο στόχος είναι να έχουμε σχετικά θετικούς υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης το έτος 2013, ξεκινώντας ήδη από μέσα από το 2010. Ανάπτυξη σημαίνει παραγωγική αναδιάρθρωση, με αιχμή την Πράσινη Ανάπτυξη, το νέο πρότυπο παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας".

    Οι πέντε άξονες της πολιτικής είναι οι εξής:

    1. Επενδύσεις για την αναδιάρθρωση του παραγωγικού ιστού.

    2. Συγκράτηση των πληθωριστικών πιέσεων.

    3. Προώθηση μεγάλων παρεμβάσεων και τομών, ρυθμιστικών τομών, για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και των ιδιωτικών επενδύσεων.

    4. Ενίσχυση της εξωστρέφειας και προώθηση των εξαγωγών μας.

    5. Ενίσχυση του ανταγωνισμού και της εποπτείας στις αγορές.

    Για τον πρώτο άξονα, η βασική επιλογή του προγράμματός είναι η αναδιάρθρωση δαπανών και η αύξηση των δημόσιων επενδύσεων. Όπως ήδη τονίστηκε το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων το 2010, ανέρχεται σε πάνω από 10 δισ ευρώ, 10,3 δις ευρώ για την ακρίβεια, που αντιστοιχεί σε 4,2% του ΑΕΠ με προοπτική να αυξηθεί σταδιακά στο 5% του ΑΕΠ το 2013. Βασικός μοχλός είναι η αναθεώρηση και η αποτελεσματική εφαρμογή του ΕΣΠΑ 2007-2013, δηλαδή η χρήση και η κινητοποίηση των συγχρηματοδοτούμενων πόρων για τις επενδύσεις, για τις δημόσιες επενδύσεις και τις κρατικές ενισχύσεις. Οπως τονίστηκε μέσα στο 2010 η κυβέρνηση μέσα στο 1ο τρίμηνο του 2010, με την αναμόρφωση του Νόμου 3614 για την απλοποίηση των διοικητικών διαδικασιών για τη δημιουργία, οργάνωση, παρακολούθηση και αξιολόγηση και μεταφορά αρμοδιοτήτων στις Περιφερειακές Αυτοδιοικήσεις.

    Αναθεωρούνται και επαναπροσανατολίζονται τα Επιχειρησιακά Προγράμματα του υπάρχοντος προγράμματος, προς την κατεύθυνση πράσινων δραστηριοτήτων, εξοικονόμησης ενέργειας, επενδύσεων σε Ανανεώσιμες Πηγές, αλλά και καινοτομίας, καλύτερων θέσεων εργασίας, ήδη εντός του 1ου εξαμήνου του 2010 σε στενή συνεργασία με όλα τα Υπουργεία και όλες τις Περιφέρειες.

    Μέσα στους επόμενους μήνες μαζί με το Υπουργείο Οικονομικών προωθεί μια συνολική πολιτική εγγυήσεων, αυξάνοντας τον προϋπολογισμό του ΤΕΜΠΜΕ για την παροχή στοχοθετημένων κρατικών εγγυήσεων σε μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, αλλά και σε επιχειρήσεις οι οποίες επλήγησαν από την κρίση. Παράλληλα με τις συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και εντός της τετραετίας θα προωθηθεί η ευρύτερη εφαρμογή του Νόμου περί συμπράξεων, για την ανάπτυξη έργων μαζί με τον ιδιωτικό τομέα σε διάφορους τομείς.

    Τέλος συστήνεται το ελληνικό αναπτυξιακό Ταμείο εντός του 2010, μια σημαντική πρωτοβουλία για τη στήριξη της Πράσινης Ανάπτυξης και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας. Θα συμβάλλει ουσιαστικά στην αναδιοργάνωση των επενδύσεων, στο συντονισμό της χρηματοδότησης των έργων και στη χορήγηση πόρων για οικονομικά βιώσιμα έργα.

    Ο δεύτερος μεγάλος άξονας πολιτικής αφορά στη συγκράτηση των πληθωριστικών πιέσεων, ουσιαστικά στην τιμολογιακή ανταγωνιστικότητα, στην προώθηση της τιμολογιακής ανταγωνιστικότητας. Αυτό επιτυγχάνεται με δυο τρόπους, όπως είπε η υπουργός. Από τη μια μεριά ενεργοποιείταο η νέα Υπηρεσία εποπτείας αγοράς, που έχει συσταθεί στο Υπουργείο, η οποία δραστηριοποιείται για τη λειτουργία του ηλεκτρονικού Παρατηρητηρίου τιμών το οποίο ήδη εγκαταστάθηκε και λειτουργεί, για την εφαρμογή των νέων κανόνων ελέγχου για τις τιμές μεταβίβασης, για την παρακολούθηση και σωστή εποπτεία των τιμών στη χονδρική και στη λιανική. Ταυτόχρονα αναβαθμίζονται οι ελεγκτικοί μηχανισμοί με τη δημιουργία ειδικής Υπηρεσίας για τον αντιμονοπωλιακό έλεγχο μέσα στο Υπουργείο και την αναθεώρηση και τον εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Τρίτον, μαζί με συναρμόδια Υπουργεία προωθούμε συγκεκριμένες πολιτικές όπως παραδείγματος χάριν στα φάρμακα με την επανατιμολόγηση 6.000 φαρμάκων.

    Η τρίτη μεγάλη τομή αφορά τη Ρυθμιστική Μεταρρύθμιση, μία προώθηση ρυθμιστικών αλλαγών για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας και την τόνωση των επενδύσεων. Συγκεκριμένα αλλάζει το νομοθετικό πλαίσιο ακολουθώντας αυτό που έχει γίνει σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες, απλουστεύοντας όλες τις διαδικασίες έναρξης, ίδρυσης, αδειοδότησης και λειτουργίας των επιχειρήσεων σε συνεργασία με τα Επιμελητήρια της χώρας.

    Η απλοποίηση των διαδικασιών έναρξης των επιχειρήσεων ξεκινάει άμεσα εντός του α' τριμήνου του 2010 με την κατάθεση νόμου στη Βουλή. Συνεχίζουμε με την απλοποίηση και αυτό είναι το πιο δύσκολο κομμάτι της αδειοδότησης και της λειτουργίας των επιχειρήσεων που θα ολοκληρωθεί μέσα στο 2010, το α' εξάμηνο. Και τέλος πάλι με νομοθετική πρωτοβουλία επισπεύδονται οι αδειοδοτήσεις μεγάλων ιδιωτικών επενδύσεων μέσα από υπηρεσίες μίας στάσης.

    Τέταρτος στόχος του προγράμματός είναι η ενίσχυση της εξωστρέφειας και η προώθηση των εξαγωγών. Συγκεκριμένα προωθείται με την αναβάθμιση του θεσμικού πλαισίου, την ενίσχυση της δυναμικότητας των εξαγωγικών επιχειρήσεων μέσα από συγκεκριμένα προγράμματα στήριξης και την προώθηση και ανασύσταση όλων των οργανισμών οι οποίοι εμπλέκονται στην προώθηση και στην δυναμική αν θέλετε προώθηση προϊόντων και υπηρεσιών στη διεθνή αγορά. Στόχος είναι μέσα στα επόμενα 5 χρόνια πραγματικά να έχει γίνει ένα μεγάλο βήμα, ώστε η χώρα μας στο σταυροδρόμι των τριών Ηπείρων να γίνει ένας πόλος εξαγωγής ποιοτικών προϊόντων και υπηρεσιών για την ευρύτερη αγορά τόσο της Ευρώπης, όσο και την περιφερειακή αγορά της Ν.Α. Ευρώπης και της Μεσογείου.

    Τέλος, ο 5ος άξονας πολιτικής αφορά στην εποπτεία των αγορών και την ενίσχυση του ανταγωνισμού. Αναθεωρείται και εκσυγχρονίζεται το θεσμικό πλαίσιο της λειτουργίας της ίδιας της Επιτροπής Ανταγωνισμού έτσι ώστε πραγματικά να μπορεί να παρέμβει αποτελεσματικά σε περίπτωση στρατηγικών κλάδων της οικονομία, όπως επίσης προωθείται ένα σύγχρονο ενοποιημένο σύστημα κρατικών προμηθειών.

    -

    [02] Η ατζέντα της ημέρας

  • Συνέντευξη Τύπου των Νομαρχιακών Επιτροπών Α' και Β' Θεσσαλονίκης, στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ, με θέμα: "Η πορεία προς την Αυτοδιοικητική Μεταρρύθμιση και οι 100 μέρες Κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ". - 11:30:00, Θεσσαλονίκη/Βασ. Ηρακλείου.

  • Συνέντευξη Τύπου για το 10ο Πανελλήνιο Μετεκπαιδευτικό Συνέδριο Παιδαγωγών Προσχολικής Ηλικίας, στο Grand Hotel Palace. - 12:00:00, Θεσσαλονίκη

  • Ο Δικηγορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης διοργανώνει εκδήλωση με θέμα: «Αυτοδιοίκητο των Δικαστηρίων. Επιλογή της Ηγεσίας της Δικαιοσύνης» με κεντρικό ομιλητή τον υπουργό Δικαιοσύνης, Χάρη Καστανίδη, στο συνεδριακό κέντρο της Τρ. Πειραιώς. - 19:00:00, Θεσσαλονίκη/Κατούνη 12-14.

  • Περιοδεία ΑΝΥΠΕΞ Δ. Δρούτσα στις Βαλτικές χώρες, Λιθουανία.

  • Εγκαίνια νέας διόδου στα σύνορα Ελλάδος - Βουλγαρίας από τους Παπανδρέου και Μπορίσοφ., Ξάνθη.

  • Κοινοβουλευτικό έργο, Αθήνα/Βουλή

    - 10:00 (ολομέλεια) Επίκαιρες ερωτήσεις

    - 11:00 (ολομέλεια) Επερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τις εργασιακές σχέσεις.

    Αθλητική ατζέντα

  • Χάντμπολ-Παγκόσμιο ανδρών (5ος προκρ. όμιλος, 1η ημέρα): Ελλάδα-Ιταλία - 21:00:00, Αλκαμο (ITA)

    -

    [03] Περιμένοντας τη διεθνή βοήθεια

    Χιλιάδες Αϊτινοί περιφέρονται στους δρόμους της πρωτεύουσας Πορτ-ο-Πρενς αναζητώντας ένα γιατρό, τρόφιμα, νερό ή κάποιο όχημα που θα μπορούσε να τους απομακρύνει από την πόλη όπου η ένταση αυξάνεται, η βοήθεια αργεί να φτάσει και η μυρωδιά της σήψης πλανάται στην ατμόσφαιρα.

    Σαράντα οχτώ ώρες μετά τον καταστροφικό σεισμό, η πόλη είναι γεμάτη με πτώματα. Όσα δεν έχουν τοποθετηθεί στα πεζοδρόμια ή στην άκρη του δρόμου είναι ακόμη θαμμένα κάτω από τα ερείπια των σπιτιών που κατέρρευσαν.

    "Περισσότεροι από εκατό άνθρωπιο βρίσκονται ακόμη εκεί κάτω", δήλωσε ο Μποζιέ Λουί, φοιτητής της ιατρικής, δείχνοντας μια σχολή νοσοκόμων από την οποία δεν απέμειναν παρά μόνο ερείπια. Από την Τετάρτη ο Μποζιέ ψάχνει ανάμεσα στις πέτρες και τα χαλάσματα των τοίχων και της οροφής. Μέχρι στιγμής όμως έχει βρει μόνο πτώματα και η ελπίδα να ανασύρει κάποιον ζωντανό εξανεμίζεται όσο περνούν οι ώρες.

    Σταδιακά όμως ο θυμός αντικαθιστά τον τρόμο των πρώτων ωρών. "Από τη στιγμή του σεισμού, οι ηγέτες μας δεν απευθύνθηκαν ούτε μια φορά στο λαό. Σύμφωνοι, κι αυτοί επηρεάστηκαν από την καταστροφή, αλλά θα έπρεπε τουλάχιστον να πουν κάτι", υποστήριξε ένας υπάλληλος του υπουργείου Οικονομικών.

    Μια ανθρωποθάλασσα έχει ξεχυθεί στους δρόμους, κρατώντας στα χέρια ότι σώθηκε, αναζητώντας κάποιο ασφαλές μέρος ή μεταφορικό μέσο για να εγκαταλείψουν την πόλη. Πολλοί προσπαθούν από μικρά ραδιοφωνάκια να μάθουν ποιες περιοχές της χώρας έχουν πληγεί λιγότερο. Όμως τα καύσιμα σπανίζουν και ο μοναδικός τρόπος για να φύγουν από την πρωτεύουσα είναι πεζή.

    "Οι μετασεισμοί είναι πολύ δυνατοί. Είναι αδύνατον να κοιμηθούμε κάτω από μια στέγη μετά απ' ότι έγινε", υπογράμμισε μια γυναίκα που προσπαθούσε να φύγει μαζί με τον άνδρα και τις δύο κόρες της.

    Η οχλοβοή του δρόμου διακόπτεται μερικές φορές από πυροβολισμούς. Η έλλειψη νερού και τροφίμων έχει σπρώξει στα άκρα ορισμένους Αϊτινούς και οι έμποροι φοβούνται ότι θα ακολουθήσει πλιάτσικο. "Αν δεν έρθει η διεθνής βοήθεια, η κατάσταση μπορεί πολύ γρήγορα να επιδεινωθεί. Δεν έχουμε ούτε νερό, ούτε τρόφιμα", σημείωσε μια γυναίκα.

    Χιλιάδες είναι οι Αϊτινοί που διαμαρτύρονται πως ακόμη δεν έχουν λάβει καμία βοήθεια, ότι η βοήθεια που τους υποσχέθηκαν δεν υπάρχει. "Θέλουμε περισσότερους γιατρούς και λιγότερους δημοσιογράφους", είπε χαρακτηριστικά ένας άνδρας βλέποντας να περνάει ένα ξένο τηλεοπτικό συνεργείο.

    "Προς το παρόν έχουμε διαταγή να μαζέψουμε τους νεκρούς από τους δρόμους. Μετά, θα δούμε πώς θα ψάξουμε για αυτούς που είναι κάτω από τα ερείπια", δήλωσε ένας αστυνομικός. Πολλοί όμως δεν μπορούν να περιμένουν. Ελπίζοντας να βρει κάποιους επιζώντες, ένας νεαρός ρίχτηκε στα ερείπια ενός σχολείου, παρά τον κίνδυνο να θαφτεί και ο ίδιως ζωντανός. "Πρέπει να κάνουμε κάτι. Το να μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια είναι η χειρότερη λύση", είπε ο ίδιος.

    Στις 50.000 τα θύματα

    Μεταξύ 40.000 και 50.000 είναι ο αριθμός των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας του σεισμού στην Αϊτή, δήλωσε στον Παναμά, ο Χαβιέρ Καστεγιάνος, διευθυντής της αμερικανικής υπηρεσίας της Διεθνούς Ομοσπονδίας του Ερυθρού Σταυρού. Εκτίμησε δε ότι ο σεισμός επηρέασε τη ζωή περίπου 3.000.000 ανθρώπων, δηλαδή πάνω από το μισό πληθυσμό της Αϊτής.

    "Οι αριθμοί που έχουν σημασία είναι αυτοί που αναφέρονται από την κυβέρνηση (της Αϊτής) και η κυβέρνηση της Αϊτής μιλά για 40.000 έως 50.000 νεκρούς", δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Χαβιέρ Καστεγιάνος. Πρόσθεσε εξάλλου ότι "το μέγεθος ενός τέτοιου σεισμού μπορεί να προκαλέσει πολύ σημαντικό αριθμό νεκρών και οι αριθμοί που αναφέρονται από την αϊτινή κυβέρνηση δεν απέχουν από την αλήθεια".

    "Υπάρχει πολύ μεγάλος αριθμός ανθρώπων που έχουν τραυματιστεί σοβαρά και νοσηλεύονται, αλλά επίσης μεγάλος αριθμός που δεν έχουν εισαχθεί σε κλινικές, ή σε κέντρα υγείας", πρόσθεσε ο αξιωματούχος του Ερυθρού Σταυρού, εκτιμώντας ότι οι οικογένειες που έχουν χάσει τα σπίτια τους στη ζώη του Πουέρτο Πρινσίπε είναι περίπου 200.000.

    Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Αϊτής, Ρενέ Πρεβάλ, ανακοίνωσε πως περίπου 7000 θύματα από το σεισμό της Τρίτης έχουν ήδη ενταφιαστεί.

    "Έχουμε ήδη θάψει 7000 πτώματα σε έναν ομαδικό τάφο", είπε ο Πρεβάλ στους δημοσιογράφους από το αεροδρόμιο του Πορτ-ο-Πρενς, όπου συνόδευε τον πρόεδρο της Δομινικανής Δημοκρατίας, Λεονέλ Φερνάντες, τον πρώτο ξένο ηγέτη που επισκέφθηκε την Αϊτή μετά τον καταστροφικό σεισμό.

    Ο Φερνάντες είπε ότι ένα από τα σημαντικότερα πράγματα που χρειάζεται η Αϊτή είναι βοήθεια για να θάψει τους νεκρούς της.

    Διεθνής κινητοποίηση

    Τα Ηνωμένα Έθνη έχουν κινητοποιήσει τα μέσα που διαθέτουν προκειμένου να προσφέρουν βοήθεια στην Αϊτή, μετά τον καταστροφικό σεισμό, ανακοίνωσε ο Κιγιοτάκα Ακασάκα, Βοηθός Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ για την Επικοινωνία και τη Δημόσια Πληροφόρηση και πρόσθεσε ότι καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε ο ΟΗΕ να παρέχει ενημέρωση γι αυτά που συμβαίνουν.

    Στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη, το Γραφείο του Εκπροσώπου του Γενικού Γραμματέα διοργανώνει τακτικές συνεντεύξεις Τύπου για τους ανταποκριτές στον ΟΗΕ, οι οποίες μεταδίδονται σε όλο τον κόσμο. Σε αυτές θα συμμετάσχει ο Γενικός Γραμματέας και άλλοι ανώτεροι αξιωματούχοι ανάλογα με τις ανάγκες, ενώ οι συνεντεύξεις θα δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα των Ηνωμένων Εθνών (www.un.org).

    Επιπλέον, το Τμήμα Δημόσιας Πληροφόρησης των Ηνωμένων Εθνών ανακοίνωσε ότι ένας μεγάλος αριθμός εντεταλμένων υπαλλήλων του ΟΗΕ είναι διαθέσιμοι να μιλήσουν σε δελτία ειδήσεων, τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εκπομπές.

    Επίσης, τα Κέντρα Πληροφόρησης του ΟΗΕ σε όλο τον κόσμο (για την Ελλάδα το UNRIC - τηλ. 00 32 788 8468 ) και τα στελέχη τους, είναι σε θέση να απαντήσουν σε ερωτήσεις σχετικά με την κατάσταση στην Αϊτή.

    Οι υπουργοί Ανάπτυξης των 27 χωρών-μελών της ΕΕ θα πραγματοποιήσουν σύνοδο την Δευτέρα για να εξετάσουν τους τρόπους που υπάρχουν για τη χορήγηση βοήθειας στην Αϊτή, η οποία επλήγη από τον καταστροφικό σεισμό, δήλωσε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον.

    "Ζήτησα από τον ισπανό υπουργό Ανάπτυξης (η χώρα του οποίου ασκεί την προεδρία της ΕΕ) να συγκαλέσει σύνοδο την Δευτέρα των υπουργών Ανάπτυξης της ΕΕ για να προχωρήσουμε" όσον αφορά τη βοήθεια προς τη χώρα αυτή, δήλωσε η Άστον.

    Η σύνοδος αυτή θα έχει ως αντικείμενο τον συντονισμό των προσπαθειών των διαφόρων χωρών και την ενίσχυσή τους, σημείωσε.

    "Είμαστε έτοιμοι να τους βοηθήσουμε, μπορούν να υπολογίζουν σε εμάς", κατέληξε.

    Οι πρόεδροι των ΗΠΑ και της Γαλλίας, Μπαράκ Ομπάμα και Νικολά Σαρκοζί, αποφάσισαν να συνεργαστούν, χωρίς καθυστέρηση, με τη Βραζιλία, τον Καναδά και άλλες χώρες προκειμένου να προετοιμάσουν μια διεθνή διάσκεψη για την ανοικοδόμηση και την ανάπτυξη της Αϊτής.

    Στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν Ομπάμα και Σαρκοζί συζήτησαν τις ενέργειες που έχουν γίνει μέχρι τώρα και την ανάγκη συντονισμού της διεθνούς βοήθειας, τόσο της άμεσης όσο και της μακροπρόθεσμης, αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο Λευκός Οίκος.

    Συμφώνησαν επίσης να διατηρήσουν στενή επαφή και να συνεργαστούν με την κυβέρνηση της Αϊτής τις επόμενες ημέρες.

    Στο μεταξύ, ο αμερικανός πρόεδρος δήλωσε χθες ότι έχει αποστείλει στρατεύματα και πλοία των ΗΠΑ στην Αϊτή για να βοηθήσουν στην διάσωση των πληγέντων από το σεισμό και στις προσπάθειες αποκατάστασης, και τόνισε ότι ο λαός της Αϊτής, "δεν πρόκειται να ξεχαστεί".

    Σε τηλεοπτική του ομιλία ο Ομπάμα δήλωσε ότι οι ΗΠΑ θα δαπανήσουν 100 εκατομμύρια δολάρια στις προσπάθειες για την άμεση ανακούφιση των πληγέντων από τον σεισμό που πιστεύεται ότι έχει προκαλέσει το θάνατο δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων .

    Ομως και ο γενικός διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), Ντομινίκ Στρός Καν δήλωσε ότι ο διεθνής Οργανισμός θα προσφέρει "πολύ γρήγορα" βοήθεια ύψους 100 εκατομμυρίων δολαρίων στην Αϊτή.

    Ο Στρός Καν δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στην Ουάσιγκτον ότι το ποσό αυτό που θα αποδεσμευτεί από το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ, θα προέλθει από την επέκταση ήδη υφιστάμενου δανείου προς την Αϊτή.

    Περίπου 170 εκατ. ευρώ έχουν ήδη καταβληθεί στην Αϊτή μετά την έγκριση αυτού του δανείου το 2006.

    Ο Στρός Καν είπε επίσης ότι ο σεισμός έδειξε "την ανάγκη για μεγαλύτερη βοήθεια για την ανοικοδόμηση" της χώρας αυτής, που θα συντονιστεί σε διεθνές επίπεδο.

    Η Παγκόσμια Τράπεζα υποσχέθηκε την Τετάρτη ισόποση βοήθεια.

    Ελληνική συμπαράσταση - Για την ενημέρωση των Ελλήνων πολιτών

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας έστειλε συλλυπητήριο μήνυμα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Αϊτής κ. Rene Preval εκφράζοντας τα ειλικρινή αισθήματα αλληλεγγύης και την αμέριστη συμπαράσταση του ιδίου και ολόκληρου του ελληνικού λαού στον πληγέντα λαό της Αϊτής από τον πρόσφατο καταστροφικό σεισμό.

    Τη συμπαράστασή του και την αλληλεγγύη του στον λαό της Αϊτής, που δοκιμάζεται σκληρά από τον καταστροφικό σεισμό που έπληξε «μια από τις φτωχότερες χώρες του πλανήτη», εξέφρασε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου στην αρχή της σημερινής συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου.

    Ταυτόχρονα, ο πρωθυπουργός κάλεσε όλους τους υπουργούς να πράξουν το παν -ο καθένας στον τομέα του- ώστε να υπάρξει άμεση ελληνική συνδρομή στην Αϊτή.

    Ο κ. Παπανδρέου δεν παρέλειψε να υπενθυμίσει ότι η Αϊτή ήταν η πρώτη χώρα η οποία, το 1822, αναγνώρισε την Ελληνική Επανάσταση και τόνισε ότι «οι εξελίξεις έρχονται έτσι ώστε να μας θυμίζουν ότι σε αυτόν τον κόσμο δεν ζούμε μόνοι μας».

    Το Υπουργείο των Εξωτερικών κινητοποίησε άμεσα τους κατάλληλους μηχανισμούς για τον εντοπισμό και την παροχή συνδρομής στους Έλληνες που βρίσκονται στην Αϊτή, αναφέρει σχετική ανακοίνωση του Υπουργείου.

    Συγκεκριμένα, από την πρώτη στιγμή, έθεσε στη διάθεση του κοινού τρεις τηλεφωνικές γραμμές εκτάκτου επικοινωνίας, μέσω των οποίων πραγματοποιήθηκε η καταγραφή των στοιχείων και η συλλογή πληροφοριών αναφορικά με τους πληγέντες συμπατριώτες μας.

    Αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχει στη διάθεσή του το Υπουργείο των Εξωτερικών, έχουν εντοπιστεί στην Αϊτή 11 Έλληνες πολίτες, καθώς και ένας Βέλγος υπήκοος, σύζυγος Ελληνίδας, οι οποίοι είναι όλοι καλά στην υγεία τους.

    Το Υπουργείο Εξωτερικών είναι σε διαρκή επαφή με τους οικείους τους.

    Μετά από συνεννοήσεις με την Ισπανική Προεδρία της ΕΕ βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία άμεσου επαναπατρισμού όσων Ελλήνων το επιθυμούν με ειδική πτήση, η οποία πρόκειται να αναχωρήσει από το Port-au-Prince στις επόμενες 36 ώρες, προστίθεται στην ανακοίνωση.

    Η χώρα μας ανταποκρινόμενη άμεσα στις εκκλήσεις για παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας, προσέφερε, λίγες ώρες μετά το σεισμό, επείγουσα χρηματική βοήθεια ύψους 200.000 β¬ μέσω του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος για την παροχή τροφίμων στους σεισμόπληκτους.Π αράλληλα, γίνονται προσπάθειες για την αποστολή ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού καθώς και πρόσθετης ανθρωπιστικής βοήθειας, καταλήγει η ανακοίνωση.

    H πολιτική ηγεσία και τα στελέχη του Υπουργείου Εξωτερικών βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία με την ελληνική πρεσβεία στο Καράκας -που είναι η κοντινότερη διπλωματική αποστολή της Ελλάδας στο Πορτ' Ο Πρενς της Αϊτής.

    Όσοι πολίτες επιθυμούν να πληροφορηθούν την τύχη των συγγενών τους, ή άλλων προσώπων, ή να δώσουν κάποια πληροφορία για Έλληνες που βρίσκονται στην Αϊτή για τουριστικούς ή εμπορικούς σκοπούς, μπορούν να καλούν στο 210-3681212, 210-3681730 και 210-3681350.

    Ηδη, ο Δήμος Αθηναίων, με πρωτοβουλία του Δημάρχου Νικήτα Κακλαμάνη, έθεσε στη διάθεση του Προξενείου της Αϊτής και του Υπουργείο Εξωτερικών τις πρώτες ποσότητες σε ρουχισμό και φαρμακευτικό υλικό πρώτης ανάγκης για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στο δοκιμαζόμενο λαό της Αϊτής.

    Τις ποσότητες συγκέντρωσαν και ετοίμασαν οι εθελοντές του Ιδρύματος Αστέγων του Δήμου Αθηναίων.

    Ο Δήμαρχος Αθηναίων Νικήτας Κακλαμάνης, σε δηλώσεις του εξέφρασε την αμέριστη συμπαράσταση της Αθήνας στους πληγέντες από τον καταστροφικό σεισμό στην Αϊτή, σημειώνοντας: «Χιλιάδες συνάνθρωποί μας δοκιμάζονται στην Αϊτή και οφείλουμε να προστρέξουμε σε συμπαράστασή τους».

    Η συμπαράσταση του Δήμου Αθηναίων στο λαό της Αϊτής εκφράστηκε μέσω του Προξένου της χώρας, Λεμπρέν Υβέλτ.

    H τραγωδία που βιώνει η Αϊτή, μετά τον καταστροφικό σεισμό, απασχόλησε την Ιερά Σύνοδο και όπως ανακοινώθηκε, εκφράσθηκε η αμέριστη συμπαράσταση των συνοδικών ιεραρχών στον δοκιμαζόμενο λαό της Αϊτής , μιας φίλης χώρας-όπως σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση- που είναι η πρώτη χώρα που αναγνώρισε την Ελλάδα ως ανεξάρτητο κράτος το 1822.

    Μάλιστα αποφασίσθηκε η περιφορά δίσκου στους ναούς την Κυριακή 24 Ιανουαρίου 2010, για τον λαό της Αϊτής, ενώ δόθηκε εντολή στην Μ.Κ.Ο. Αλληλεγγύη, για συλλογή ανθρωπιστικής βοήθειας. Παράλληλα, η Σύνοδος απέστειλε έγγραφο προς τον υφυπουργό Εξωτερικών Σπυρ. Κουβέλη με το οποίο θέτει στη διάθεση της ελληνικής κυβέρνησης την "Αλληλεγγύη", ώστε να επιτευχθεί άμεσα η αποστολή της ανθρωπιστικής βοήθειας.

    -

    [04] Εκπτώσεις από σήμερα

    Αρχίζουν οι χειμερινές εκπτώσεις οι οποίες θα διαρκέσουν εως τις 27 Φεβρουαρίου. Σε αναθέρμανση της αγοράς ελπίζουν οι έμποροι.

    Στην αναγραφή της διπλής τιμής δηλαδή της παλαιάς (διαγραμμένης) και της νέας τιμής όλων των ειδών που πωλούνται με έκπτωση πρέπει να δείξουν ιδιαίτερη προσοχή οι εμπορικές επιχειρήσεις, όπως σημειώνει ο Εμπορικός Σύλλογος Αθήνας σε ανακοίνωσή του προς τα μέλη του.

    Η αναγραφή διπλής τιμής είναι υποχρεωτική σε εμφανή σημεία του καταστήματος και οπωσδήποτε στα σημεία όπου τα είδη εκτίθενται.

    Από την πλευρά της η Β¨Ενωση Καταναλωτών Ποιότητα Ζωής σημειώνει: ''ευελπιστούμε ότι οι εκπτώσεις θα είναι πραγματικές , προς όφελος των καταναλωτών αλλά και των εμπόρων, οι οποίοι πρέπει να κερδίσουν την εμπιστοσύνη των καταναλωτών και να πραγματοποιούν ουσιαστικές εκπτώσεις με ελκυστικά ποσοστά από 50% και πάνω''.

    Η Ε.Κ.ΠΟΙ.ΖΩ υπενθυμίζει στους καταναλωτές τα σημεία εκείνα που πρέπει να προσέξουν ώστε να είναι επιτυχημένες οι αγορές τους, και να μην ξεχνούν το τρίπτυχο: ελέγχω - συγκρίνω - επιλέγω ποιότητα και τιμή των προϊόντων

    Τι πρέπει να γνωρίζουν οι καταναλωτές

    1. Να αγοράζουν σύμφωνα με τις ανάγκες τους. Να προγραμματίζουν και να καταγράφουν τις ατομικές - οικογενειακές τους ανάγκες.

    2. Να δίνουν ιδιαίτερη προσοχή στην ποιότητα των προϊόντων. Κυκλοφορούν προϊόντα δεύτερης διαλογής, ελαττωματικά κλπ.

    3. Να κάνουν έλεγχο αγοράς πριν και κατά την διάρκεια των εκπτώσεων και να μην ξεχνούν ότι οι τιμές των προϊόντων διαμορφώνονται ελεύθερα.

    4. Να είναι εγκρατείς στις αγορές, να μην παρασύρονται από το κλίμα φτήνιας, των ευκαιριών των εκπτώσεων.

    5. Να δίνουν ιδιαίτερη προσοχή στην τελική τιμή, και όχι στο μεγάλο ποσοστό έκπτωσης που ίσως είναι και πλασματικό.

    6. Να θυμούνται ότι στα προϊόντα που είναι σε προσφορά δεν γίνονται αλλαγές. Πρέπει βέβαια να ενημερώνεται ο καταναλωτής και να υπάρχει σχετική σήμανση.

    7. Να μην ξεχνούν ότι οι αγορές με πιστωτικές κάρτες έχουν ακόμα πολύ υψηλό επιτόκιο. Όχι στην αλόγιστη χρήση των πιστωτικών καρτών και των καταναλωτικών δανείων.

    8. Να ελέγχουν πάντα την τελική τιμή του προϊόντος και ιδίως όταν αγοράζουν με δόσεις ή πιστωτικές κάρτες, πόσες και ποιου ποσού είναι οι δόσεις, ποιο είναι το συνολικό επιτόκιο (ΣΕΠΠΕ) και οι τυχόν άλλες επιβαρύνσεις. Η τιμή των προϊόντων δεν πρέπει να αυξάνεται αν αυτά πληρωθούν με πιστωτική κάρτα.

    9. Να προσέχουν να μην υπερβαίνουν το όριο στις πιστωτικές κάρτες γιατί τότε θα πληρώσουν επί πλέον τόκους και το προϊόν θα τους στοιχίσει ακριβότερα.

    10. Να μην ξεχνούν να ζητούν την νόμιμη απόδειξη ,την εγγύηση και τις οδηγίες χρήσης που μπορεί να συνοδεύουν το προϊόν και να είναι στην ελληνική γλώσσα. Το ότι είναι περίοδος εκπτώσεων δεν αναιρεί αυτά τα δικαιώματα του καταναλωτή και τις υποχρεώσεις του εμπόρου, εφόσον το προϊόν είναι ελαττωματικό είναι υποχρεωτική η αλλαγή ή η επιστροφή των χρημάτων.

    Τι πρέπει να ελέγχουν οι καταναλωτές

    - Κατά την περίοδο των εκπτώσεων στο κατάστημα πρέπει να υπάρχει αναρτημένη έγγραφη αναγγελία ότι πραγματοποιεί εκπτώσεις.

    - Να αναγράφονται διπλές τιμές στα προϊόντα, δηλαδή η αρχική τιμή και η τιμή των εκπτώσεων ή να αναγράφεται το ποσό της έκπτωσης για συγκεκριμένες κατηγορίες ομοειδών προϊόντων σε πινακίδα, με την προϋπόθεση βέβαια ότι σε κάθε είδος υπάρχει η αρχική τιμή.

    - Στις προσφορές πρέπει να υπάρχει ανηρτημένη πινακίδα που να ενημερώνει ότι γίνονται προσφορές. Επίσης το προϊόν πρέπει να έχει δύο τιμές , την αρχική και την τιμή προσφοράς (όχι σε ποσοστό έκπτωσης).

    - Στις προσφορές συνήθως αναγράφεται ότι δεν γίνονται αλλαγές, εάν μετανιώσουμε δεν έχουμε δυνατότητα αλλαγής.

    Υπενθυμίζεται δε "οτι οι υπεύθυνοι τιμωρούνται με πρόστιμο από 1.000 ευρώ έως 100.000 ευρώ , ανάλογα με την βαρύτητα και την συχνότητα της παράβασης".

    Καταγγελίες σε περίπτωση πλασματικών εκπτώσεων ή ελαττωματικών προϊόντων στο ΕΛΚΕΚΑ (Ελληνικό Κέντρο Καταναλωτών) τηλ.210-3803116 ή στο 1520


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 15 January 2010 - 5:30:25 UTC