Browse through our Interesting Nodes on Politics in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-01-14

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Καθοριστική τριετία για το μέλλον του τόπου"
  • [02] Επίθεση στο γραφείο υφυπουργού
  • [03] "Τι έκανε αυτή η χώρα για να της αξίζει τέτοια δυστυχία;"
  • [04] "Να βγάλουμε τον τόπο από το τέλμα"

  • [01] "Καθοριστική τριετία για το μέλλον του τόπου"

    «Η προσπάθεια της επόμενης τριετίας θα είναι καθοριστική για το μέλλον του τόπου» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Γιώργος Α. Παπανδρέου, στην εισήγησή του στο Υπουργικό Συμβούλιο όπου τέθηκε προς επικύρωση το Πρόγραμμα Σταθερότητας, Ανάπτυξης & Ανασυγκρότησης.

    «Θα αφήσουμε πίσω τα ελλείμματα παντού» είπε ο κ. Παπανδρέου προσθέτοντας ότι (πρέπει) «να μετατρέψουμε τη μεγαλύτερη και πιο πολυσύνθετη κρίση των τελευταίων δεκαετιών σε ευκαιρία για τη χώρα».

    «Προχωράμε σε ανατροπή όλων των κατεστημένων καταστάσεων που κρατούν την χώρα πίσω» είπε ο κ. Παπανδρέου εκφράζοντας τη βεβαιότητά του ότι ο «στόχος της δημοσιονομικής εξυγίανσης σε διάστημα τριετίας είναι εφικτός με σκληρή δουλειά».

    Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι ζήτησε την επιτάχυνση όλων των μεγάλων αλλαγών, επισήμανε ότι «ξέρουμε τι φταίει όσο κανένας άλλος» και επανέλαβε την θέση του ότι «το δημοσιονομικό πρόβλημα της χώρας είναι σύμπτωμα χρόνιων προβλημάτων με κορυφαίο εκείνο του τρόπου διακυβέρνησης της χώρας».

    «Τα προβλήματα αυτά εντάθηκαν την προηγούμενη πενταετία. Δεν θα επιτύχουμε την έξοδο από την κρίση με βιώσιμο τρόπο αν δεν αντιμετωπίσουμε τα αίτια» πρόσθεσε.

    Ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι στο νέο Πρόγραμμα Σταθερότητας, Ανάπτυξης & Ανασυγκρότησης, το οποίο θα κατατεθεί αύριο στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δεν περιέχονται μόνο άμεσα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής, αλλά σημαντικό μέρος του αφορά το Πρόγραμμα Ανασυγκρότησης της χώρας.

    Ο πρωθυπουργός είπε ότι πρόκειται για σχέδιο με πολύ συγκεκριμένα και μόνιμα μέτρα που στοιχειοθετούν ανατροπές παντού, στον προϋπολογισμό, στη φορολογία, στο παραγωγικό μας πρότυπο και στον τρόπο λειτουργίας του κράτους, με πολιτικές που αποσκοπούν στον τερματισμό της κακοδιαχείρισης, της σπατάλης του δημοσίου χρήματος και στην ουσιαστική αναδιανομή του εισοδήματος.

    «Η εικόνα μιας ανήμπορης χώρας δεν μας ταιριάζει. Όπως διαψεύσαμε Κασσάνδρες στο παρελθόν, έτσι θα κάνουμε και τώρα. Δεν θα κάνουμε πίσω. Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο. Το Πρόγραμμα Σταθερότητας, Ανάπτυξης & Ανασυγκρότησης είναι η μόνη μας επιλογή» τόνισε ο πρωθυπουργός, εκφράζοντας ταυτόχρονα τη βεβαιότητά του ότι «οι εταίροι μας θα εκτιμήσουν την προσπάθεια όχι απλώς μιας κυβέρνησης, αλλά ενός ολόκληρου λαού», αλλά και ότι «στο τέλος αυτής της διαδρομής κάθε Έλληνας και Ελληνίδα θα είναι υπερήφανος για την χώρα του».

    «Θα τα καταφέρουμε γιατί αυτό είναι το ιστορικό μας χρέος και γιατί αυτό επιβάλλει το συμφέρον του τόπου» κατέληξε ο πρωθυπουργός.

    Εισήγηση Γ.Παπακωνσταντίνου

    Επιστροφή σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης για την ελληνική οικονομία από το 2011 προβλέπει το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης (ΠΣΑ) που παρουσίασε σήμερα στο υπουργικό συμβούλιο ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου και θα αποσταλεί προς έγκριση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Σύμφωνα με την εισήγηση του υπουργού, το ΠΣΑ προβλέπει αρνητικό ρυθμό ανάπτυξης κατά 0,3% εφέτος και άνοδο του ΑΕΠ κατά 1,5% το 2011, κατά 1,9% το 2012 και κατά 2,5% το 2013.

    Το δημοσιονομικό έλλειμμα θα μειωθεί από το 12,7% του ΑΕΠ το 2009 σε 8,7% του ΑΕΠ το 2010 και θα περιορισθεί περαιτέρω σε 5,6% του ΑΕΠ το 2011, σε 2,8% του ΑΕΠ το 2012 και σε 2% του ΑΕΠ το 2013. Η επίτευξη της δημοσιονομικής προσαρμογής και η μείωση του ελλείμματος κατά 4 μονάδες του ΑΕΠ το 2010 θα προέλθει, σύμφωνα με την εισήγηση του κ. Παπακωνσταντίνου, από την αύξηση των εσόδων και τη μείωση των δαπανών.

    Ειδικότερα, τα έσοδα θα αυξηθούν:

    - Από την ενιαία φορολογική κλίμακα και την εξάλειψη ειδικών φορολογικών κανόνων κατά 1.100 εκατ. ευρώ

    - Από τους φόρους ακίνητης περιουσίας κατά 400 εκατ. ευρώ

    - Από την αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα τσιγάρα κατά 650 εκατ. ευρώ

    - Από την αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο οινόπνευμα κατά 60 εκατ. ευρώ

    - Από τα μέτρα για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής κατά 1.200 εκατ. ευρώ

    - Από τα μέτρα για την αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυγής κατά 1.200 εκατ. ευρώ

    - Από τις εισροές από την Ευρωπαϊκή Ένωση για το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων κατά 1.400 εκατ. ευρώ

    - Από τα έσοδα από το πρόγραμμα ενίσχυσης ρευστότητας τραπεζών κατά 280 εκατ. ευρώ

    - Από την έκτακτη εισφορά κοινωνικής ευθύνης από τις πιο κερδοφόρες επιχειρήσεις κατά 870 εκατ. ευρώ

    - Από την έκτακτη εισφορά κοινωνικής ευθύνης από τους ιδιοκτήτες ακινήτων μεγάλης αντικειμενικής αξίας κατά180 εκατ. ευρώ.

    Η εξοικονόμηση των δαπανών το 2010 θα προέλθει από:

    - Τη μείωση κατά 10% του κονδυλίου για επιδόματα στη Γενική Κυβέρνηση (εξοικονόμηση 650 εκατ. ευρώ)

    - Την αναστολή των προσλήψεων το 2010 (80 εκατ. ευρώ)

    - Τη μείωση συμβάσεων ορισμένου χρόνου (120 εκατ. ευρώ)

    - Τη μείωση του λειτουργικού κόστους (360 εκατ. ευρώ)

    - Τη μείωση της επιχορήγησης στα ασφαλιστικά ταμεία (540 εκατ. ευρώ)

    - Τη μείωση σε υπερωρίες, κ.λπ. (75 εκατ. ευρώ)

    - Την εξοικονόμηση από το πρόγραμμα αμυντικού εξοπλισμού (457 εκατ. ευρώ)

    - Τη μείωση στη δαπάνη για τις προμήθειες των νοσοκομείων (1.400 εκατ. ευρώ)

    Όπως ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών, το 2010 προβλέπεται η αύξηση δαπανών για τη στήριξη της οικονομίας, της ανάπτυξης και της κοινωνικής συνοχής σε τομείς όπως:

    - Το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) για την επιτάχυνση του ΕΣΠΑ (800 εκατ. ευρώ)

    - Η εκπαίδευση (1.000 εκατ. ευρώ επιπλέον από τακτικό προϋπολογισμό και ΠΔΕ)

    - Η κοινωνική προστασία με τη χορήγηση έκτακτου επιδόματος κοινωνικής συνοχής (500 εκατ. ευρώ), την αύξηση του επιδόματος ανεργίας (100 εκατ. ευρώ), την αύξηση των αγροτικών συντάξεων (350 εκατ. ευρώ)

    - Η αγροτική παραγωγή με αύξηση επιστροφής ΦΠΑ στους αγρότες (150 εκατ. ευρώ)

    - Η υγεία με την πρόβλεψη δαπανών για προσλήψεις 3.000 επιπλέον νοσηλευτών

    - Η απασχόληση με την πρόβλεψη δαπανών για εφαρμογή προγραμμάτων επιδότησης ασφαλιστικών εισφορών νέων (οι δαπάνες επιβαρύνονται και με περίπου 600 εκατ. ευρώ επιπλέον λόγω των αυξημένων πληρωμών για τόκους)

    Ο υπουργός Οικονομικών επισήμανε ότι το ΠΣΑ προβλέπει μείωση του δημοσίου χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ από το 2012, με σημαντική συγκράτησή του ρυθμού αύξησής του έως τότε. Στην εκπλήρωση του στόχου αυτού θα συντελέσουν:

    - Η διαδικασία δημοσιονομικής προσαρμογής που θα είναι γρήγορη και εμπροσθοβαρής, αρχίζοντας να παράγει πρωτογενή πλεονάσματα ήδη από το 2011

    - Η επιστροφή σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης που αναμένεται από το 2011

    - Το πρόγραμμα μετοχοποιήσεων και ιδιωτικοποιήσεων και αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας, που αναμένεται να δημιουργήσει έσοδα ύψους περίπου 2,3% του ΑΕΠ στα επόμενα τρία χρόνια

    - Η επιστροφή ποσού ίσου με 3,8 δις ευρώ που χορηγήθηκε στο πλαίσιο του πακέτου στήριξης της ρευστότητας για την ενίσχυση της κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών.

    -

    [02] Επίθεση στο γραφείο υφυπουργού

    Αιματηρή επίθεση στο γραφείο του υφυπουργού Δικαιοσύνης Απόστολου Κατσιφάρα, πραγματοποίησε στις 12:30 ομάδα κουκουλοφόρων.

    Οπως έγινε γνωστό από την αστυνομία, στο γραφείο του υφυπουργού, που βρίσκεται στον πρώτο όροφο της οδού Θεμιστοκλέους 23-25 στην Αθήνα, εισέβαλαν πέντε-έξι άτομα που φορούσαν κουκούλες, ενώ άλλα περίπου δέκα άτομα περίμεναν έξω από το κτίριο.

    Εκεί βρήκαν το γραμματέα του κ. Κατσιφάρα και έναν ακομη συνεργάτη του, τους οποίους ξυλοκόπησαν άγρια, προξένησαν φθορές και τράπηκαν σε φυγή.

    Οι δύο τραυματίες διακομίσθηκαν με ασθενοφόρο στον Ερυθρό Σταυρό.

    Ο κ. Κατσιφάρας την ώρα της επίθεσης συμμετείχε στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

    Από την Αστυνομία γίνονται έρευνες στην ευρύτερη περιοχή των Εξαρχείων και προσαγωγές υπόπτων, για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των δραστών.

    [03] "Τι έκανε αυτή η χώρα για να της αξίζει τέτοια δυστυχία;"

    Μοιρολόγια, τραγούδια, προσευχές: στα συντρίμμια, στην διάρκεια της νύχτας που έκρυψε τις σειρές από πτώματα, μικρές ομάδες Αϊτινών συγκεντρώνονταν για να δώσουν παρηγοριά ο ένας στον άλλον μετά το σεισμό στην μικρή χώρα της Καραϊβικής ο απολογισμός από τον οποίο ίσως φτάσει τους 100.000 νεκρούς.

    Μέσα στη νύχτα, εξαντλημένοι διασώστες έσκαβαν χωρίς σταματημό, με εργαλεία και με τα γυμνά τους χέρια, σε μια απελπισμένη κούρσα με το χρόνο για να απελευθερώσουν όσους περισσότερους μπορούν απ' όσους παγιδεύτηκαν κάτω από τόνους μπετόν στο σεισμό της Τρίτης.

    Ένα μωρό έκλαιγε --κι η φωνή του αντηχούσε μέσα στα συντρίμμια-- καθώς μια ομάδα ανδρών δούλευαν ακατάπαυστα, σιωπηλοί, προσπαθώντας να το βγάλουν. Ένας μετασεισμός τους σκόρπισε έντρομους. Εκτός από τον Ζανβέλ Αντουάν, που κράταγε το χέρι του μωρού και προσπαθούσε να το ηρεμήσει.

    Σκηνές σαν κι αυτήν επαναλαμβάνονταν στην πόλη των δύο εκατομμυρίων καθώς, σχεδόν 30 ώρες μετά το σεισμό των 7 Ρίχτερ, η ξένη βοήθεια και ο βαρύς εξοπλισμός που θα βοηθούσαν τους διασώστες ακόμα δεν έχουν φτάσει στη νήσο.

    Στα συντρίμμια των σπιτιών, οι διασώστες αντίκρισαν σκηνές φρίκης: ένα ζευγάρι νεκρό στο κρεβάτι τουΒ· μικρά κορίτσια μέσα στο χώμαΒ· καμένες σορούς μέσα σε αυτοκίνηταΒ· γυναίκες με ρούχα κομματιασμένα. Μια γυναίκα πλησίασε μια ομάδα κλαίγοντας. "Βοηθήστε με, ο άντρας μου είναι ακόμα εκεί μέσα. Σας παρακαλώ βοηθήστε με, ξέρω πως είναι ζωντανός".

    Αποπροσανατολισμένοι, παραζαλισμένοι επιζώντες γύριζαν στους δρόμους, χωρίς να ξέρουν πού να στραφούν, ενώ άλλοι προσπαθούσαν να βοηθήσουν τους παγιδευμένους. Δεν ήταν ορατά σκαπτικά μηχανήματα, ούτε νοσοκομειακά, ούτε οχήματα της πυροσβεστικής.

    Τα νοσοκομεία, τα περισσότερα από τα οποία έχουν καταρρεύσει ή έχουν υποστεί ζημιές --εκτός από ένα-- πασχίζουν να τα βγάλουν πέρα με τη ροή των τραυματιών να μη σταματά. Η υδροδότηση, η ηλεκτροδότηση και τα φάρμακα δεν φθάνουν, έλεγαν γιατροί. Τα νεκροτομεία γέμισαν. "Χρειαζόμαστε βοήθεια. Το νοσοκομείο είναι γεμάτο, έχουμε ελλείψεις στα πάντα", δήλωσε μια γυναίκα σε εγχώριο ραδιοφωνικό σταθμό.

    "Τι έκανε αυτή η χώρα για να της αξίζει τέτοια δυστυχία;", μοιρολογούσε ο 80χρονος Ρόντι Μπατίστα καθισμένος σε μια καρέκλα μπροστά στα συντρίμμια του σπιτιού του. Είπε ότι δε θα πάει πουθενά ώσπου να μπορέσει να βγάλει τα πτώματα των δύο από τα παιδιά του από τα συντρίμμια.

    Ο Ρίτσαρντ Μορς, ένας αμερικανός μουσικός που ζει στην Αϊτή, έγραψε στο Twitter, ότι ο απλός κόσμος "έμεινε πολύ ψύχραιμος και προσπάθησε να βοηθήσει. . . και καθώς ο ήλιος δύει, αρχίζει το τραγούδι, η νύχτα φέρνει αβεβαιότητα. . . Ελπίζω ότι η βοήθεια θα έρθει. . . Αύριο".

    Εκτακτη ανάγκη για βοήθεια

    Οι κάτοικοι του Πορτ-ο-Πρενς πέρασαν μια δεύτερη νύκτα φρίκης, ανάμεσα σε πτώματα και ερείπια, περιμένοντας απεγνωσμένα επείγουσα βοήθεια.

    Δεκάδες χιλιάδες Αϊτινοί πέρασαν τη νύκτα στο ύπαιθρο, συγκεντρωμένοι στο Πεδίον του Άρεως, την κεντρική λεωφόρο της πρωτεύουσας που έχει μετατραπεί σε γιγάντιο προσφυγικό καταυλισμό. Έχουν χάσει τα σπίτια τους, τη ζωή τους και τους συγγενείς τους.

    Απέναντι, τα ερείπια του προεδρικού μεγάρου και των κτιρίων των υπουργείων μαρτυρούν την κατάσταση αδυναμίας στην οποία βρίσκονται οι θεσμοί της Αϊτής.

    Πολλά μέλη της κυβέρνησης αγνοούνται και ο πρόεδρος του κοινοβουλίου Κέλι Μπαστιέν βρίσκεται κάτω από τα ερείπια του κτιρίου της βουλής, δήλωσε ο Ζοσλέρμ Πριβέρ, πρώην υπουργός.

    Ο σεισμός έπληξε βασικές υποδομές της Αϊτής, όπως το δίκτυο ηλεκτροδότησης, το οποίο ετέθη εκτός λειτουργίας βυθίζοντας στο σκοτάδι την πρωτεύουσα της φτωχότερης χώρας της αμερικανικής ηπείρου.

    Η σεισμική δόνηση μεγέθους 7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, η ισχυρότερη που πλήττει τη χώρα εδώ και δύο αιώνες, άφησε πίσω της δεκάδες χιλιάδες πτώματα, δημιουργώντας φόβους για έναν τρομακτικό απολογισμό.

    Τα πτώματα που ανασύρονται από τα ερείπια τοποθετούνται σε σειρές στο έδαφος σκεπασμένα με σεντόνια και οι επιζώντες περιφέρονται σαν χαμένοι στους δρόμους, προσπαθώντας να απεγκλωβίσουν με γυμνά χέρια ανθρώπους από τα ερείπια.

    Πενήντα έως εκατό μέλη της Αποστολής Σταθεροποίησης του ΟΗΕ στην Αϊτή αγνοούνται. Ανάμεσά τους, ο επικεφαλής της αποστολής Χέντι Αναμπι και ο αναπληρωτής του, ο Λούις Κάρλος ντε Κόστα, οι οποίοι πιστεύεται ότι βρίσκονται κάτω από τα ερείπια του Christopher Hotel.

    Μεταξύ των νεκρών είναι ο καθολικός αρχιεπίσκοπος του Πορτ-ο-Πρενς Σερζ Μιό, ο οποίος ανασύρθηκε από τα ερείπια του καθεδρικού ναού της πρωτεύουσας.

    Ο ΟΗΕ ανακοίνωσε ότι η φυλακή της πόλης κατέρρευσε επίσης και πολλοί από τους 3.900 κρατούμενους δραπέτευσαν.

    Οι 7.000 στρατιωτικοί, 2.000 αστυνομικοί, 500 πολίτες και 1.500 μέλη του τοπικού προσωπικού της αποστολής του ΟΗΕ προσπαθούν να οργανώσουν περιπολίες και να διατηρήσουν την τάξη στην πρωτεύουσα.

    Περισσότερες από 24 ώρες μετά τον σεισμό, οι κάτοικοι του Πορτ-ο-Πρενς έχουν ανάγκη από τα πάντα.

    Ο Διεθνής Ερυθρός Σταυρός εκτιμά ότι 3 εκατομμύρια άνθρωποι θα χρειασθούν επείγουσα βοήθεια. Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν δήλωσε ότι θα χρειασθεί μεγάλη επιχείρηση αρωγής και ότι θα μεταβεί επί τόπου "μόλις είναι δυνατόν".

    "Ένα από τα ανησυχητικά πράγματα είναι ότι ορισμένοι άνθρωποι θα πεθάνουν από το κρύο, από την αφυδάτωση ή υποκύπτουν σε τραύματα τα οποία θα μπορούσαν εύκολα να αντιμετωπισθούν", δήλωσε ο Μπιλ Κλίντον, ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για την Αϊτή, προσθέτοντας ότι η βοήθεια θα πρέπει να επικεντρωθεί κατά τις πρώτες 10-15 ημέρες στην αντιμετώπιση των βασικών αναγκών: τρόφιμα, νερό, σκηνές και πρώτες βοήθειες.

    Ενα αεροπλάνο της εταιρείας Icelandair προσγειώθηκε χθες το βράδυ στο αεροδρόμιο του Πορτ-ο-Πρενς, μεταφέροντας προμήθειες, κυρίως μπουκάλια νερό. Ένα καναδικό μεταγωγικό αεροσκάφος, δύο μεταγωγικά της αμερικανικής ακτοφυλακής και ένα αμερικανικό στρατιωτικό μεταγωγικό προσγειώθηκαν επίσης, μεταφέροντας είδη πρώτης ανάγκης.

    Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα υποσχέθηκε ταχεία και συντονισμένη αμερικανική ανθρωπιστική βοήθεια στην Αϊτή. Δύο πλοία της αμερικανικής ακτοφυλακής έφθασαν χθες στο λιμάνι του Πορτ-ο-Πρενς, ενώ σήμερα αναμένεται ο κατάπλους αμερικανικού πυρηνοκίνητου αεροπλανοφόρου.

    Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον και ο υπουργός Άμυνας Ρόμπερτ Γκέιτς ανέβαλαν περιοδεία στον Ειρηνικό.

    Τρία γαλλικά στρατιωτικά μεταγωγικά αεροσκάφη απογειώθηκαν σήμερα από το Φορ-ντε-Φρανς στη Μαρτινίκα, μεταφέροντας πενήντα μέλη σωστικών συνεργείων και ανθρωπιστική βοήθεια στο Πορτ-ο-Πρενς, ενώ ένα Airbus A310 απογειώθηκε από την αεροπορική βάση Ιστρ.

    Σε μία μάχη με τον χρόνο για την ανεύρεση επιζώντων, η Γαλλία, ο Καναδάς, η Βενεζουέλα και η Χιλή στέλνουν ομάδες διασωστών με ειδικά εκπαιδευμένους σκύλους.

    Η Διεθνής Ομοσπονδία του Ερυθρού Σταυρού απηύθυνε έκκληση για τη συγκέντρωση του αρχικού ποσού των 10 εκατομμυρίων δολαρίων. Η Παγκόσμια Τράπεζα δεσμεύθηκε να αποδεσμεύσει 100 εκατομμύρια δολάρια για την Αϊτή, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) και η Διαμερικανική Τράπεζα Ανάπτυξης αναμένεται να συνδράμουν στη βοήθεια.

    Ακόμα και στην ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης Facebook έχουν δημιουργηθεί πολλά γκρουπ που έχουν στόχο να προσφέρουν βοήθεια στην Αϊτή.

    Για την ενημέρωση των Ελλήνων πολιτών

    Τη συμπαράστασή του και την αλληλεγγύη του στον λαό της Αϊτής, που δοκιμάζεται σκληρά από τον καταστροφικό σεισμό που έπληξε «μια από τις φτωχότερες χώρες του πλανήτη», εξέφρασε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου στην αρχή της σημερινής συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου.

    Ταυτόχρονα, ο πρωθυπουργός κάλεσε όλους τους υπουργούς να πράξουν το παν -ο καθένας στον τομέα του- ώστε να υπάρξει άμεση ελληνική συνδρομή στην Αϊτή.

    Ο κ. Παπανδρέου δεν παρέλειψε να υπενθυμίσει ότι η Αϊτή ήταν η πρώτη χώρα η οποία, το 1822, αναγνώρισε την Ελληνική Επανάσταση και τόνισε ότι «οι εξελίξεις έρχονται έτσι ώστε να μας θυμίζουν ότι σε αυτόν τον κόσμο δεν ζούμε μόνοι μας».

    Στο μεταξύ, το Υπουργείο Εξωτερικών έχει θέσει στη διάθεση των Ελλήνων πολιτών που επιθυμούν να πληροφορηθούν για την τύχη συγγενών τους, ή άλλων προσώπων που τυχόν βρίσκονται στην Αϊτή, τις ακόλουθες τηλεφωνικές γραμμές: 210-368 1212, 210-368 1730, 210-368 1350

    Ο Δήμος Αθηναίων, με πρωτοβουλία του Δημάρχου Νικήτα Κακλαμάνη, έθεσε στη διάθεση του Προξενείου της Αϊτής και του Υπουργείο Εξωτερικών τις πρώτες ποσότητες σε ρουχισμό και φαρμακευτικό υλικό πρώτης ανάγκης για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στο δοκιμαζόμενο λαό της Αϊτής.

    Τις ποσότητες συγκέντρωσαν και ετοίμασαν οι εθελοντές του Ιδρύματος Αστέγων του Δήμου Αθηναίων.

    Ο Δήμαρχος Αθηναίων Νικήτας Κακλαμάνης, σε δηλώσεις του εξέφρασε την αμέριστη συμπαράσταση της Αθήνας στους πληγέντες από τον καταστροφικό σεισμό στην Αϊτή, σημειώνοντας: «Χιλιάδες συνάνθρωποί μας δοκιμάζονται στην Αϊτή και οφείλουμε να προστρέξουμε σε συμπαράστασή τους».

    Η συμπαράσταση του Δήμου Αθηναίων στο λαό της Αϊτής εκφράστηκε μέσω του Προξένου της χώρας, Λεμπρέν Υβέλτ.

    [04] "Να βγάλουμε τον τόπο από το τέλμα"

    «Αν η "καλή μέρα από το πρωί φαίνεται" τότε οι πρώτες 100 μέρες του ΠΑ.ΣΟ.Κ προμηνύουν "χαμηλό βαρομετρικό" και "καταιγίδες". Ας πάψουν επιτέλους, τα δύο μεγάλα κόμματα να ρίχνουν ευθύνες το ένα στο άλλο για την κατάντια και να κοιτάξουμε όλοι μαζί να βγάλουμε τον τόπο από το τέλμα, ώστε να πάψουν οι Έλληνες να είναι δακτυλοδεικτούμενοι σ΄ όλη την Ευρώπη», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΛΑ.Ο.Σ.

    Ο κ.Αϊβαλιώτης αναφερόμενος στις δηλώσεις Παπανδρέου για το δημοψήφισμα τόνισε: «Όποιος αποστρέφεται και αποκρούει την ετυμηγορία του Ελληνικού λαού είναι ή περιορισμένης δημοκρατικής ευαισθησίας ή μειωμένης πολιτικής γενναιότητας ή μειωμένης δυνατότητας εκτιμήσεως των πραγμάτων. Η ελληνοποίηση εκατοντάδων χιλιάδων λαθρομεταναστών είναι σαφής απειλή αλλοιώσεως της εθνικής μας ταυτότητας. Επιτέλους ας δοθεί ο λόγος στον λαό για να αποφασίσει επάνω σε μια άκριτη πρωτοβουλία κάποιων μέσα στο ΠΑ.ΣΟ.Κ.».

    Τέλος, σχετικά με τις εξελίξεις στο ασφαλιστικό είπε ότι η "ουσία είναι ότι "το ταμείον είναι μείον" και σε λίγο δεν θα υπάρχουν υπόλοιπα για να καλυφθούν οι υποχρεώσεις της πολιτείας έναντι των ασφαλισμένων».

    Καρατζαφέρης για μεταναστευτική πολιτική

    Προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για τη μεταναστευτική πολιτική της χώρας ζητά με επιστολή του προς τον πρόεδρο του Κοινοβουλίου ο κ.Γιώργος Καρατζαφέρης.

    Όπως σημειώνει ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, η πρόθεση της κυβέρνησης να καταθέσει νομοσχέδιο σχετικά με την απόκτηση ελληνικής ιθαγένειας και το δικαίωμα ψήφου σε αλλοδαπούς στις εκλογές Τοπικής Αυτοδιοίκησης, δημιουργεί πολλές σοβαρές εθνικές πολιτικές και κοινωνικές προεκτάσεις.

    -


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 14 January 2010 - 11:30:32 UTC