Browse through our Interesting Nodes on Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-01-14

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ""Η Ελλάδα θα κερδίσει το στοίχημα"
  • [02] Η ατζέντα της ημέρας
  • [03] "Τι έκανε αυτή η χώρα για να της αξίζει τέτοια δυστυχία;"

  • [01] ""Η Ελλάδα θα κερδίσει το στοίχημα"

    Το Πρόγραμμα Σταθερότητας θα συζητηθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο, που συνέρχεται στις 10 το πρωί, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού. Στη συνέχεια ο υπουργός Οικονομικών θα δώσει συνέντευξη Τύπου. Το απόγευμα θα μιλήσει στην κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Οικονομικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής.

    Χρονιά ιστορικών αλλαγών με τον πολίτη στο επίκεντρο χαρακτήρισε το 2010 ο Γιώργος Παπανδρέου μιλώντας στην διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με την ευκαιρία της συμπλήρωσης των 100 πρώτων ημερών της νέας κυβερνητικής θητείας του ΠΑΣΟΚ.

    Ο κ. Παπανδρέου έθεσε αμέσως το δίλημμα "ή τώρα ή ποτέ" και έδωσε την απάντηση ότι για την κυβέρνηση η επιλογή είναι μία και σαφής: "Αταλάντευτα τώρα", ενώ πρόσθεσε ότι η κατάσταση δεν επιτρέπει μερεμέτια και φτιασιδώματα αλλά μεγάλες αλλαγές και ανατροπές.

    Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι η εικόνα που αντίκρισε η κυβέρνηση ξεπερνά κάθε φαντασία ενώ το έλλειμμα και το χρέος είναι χωρίς προηγούμενο.

    Σε διεθνές επίπεδο, όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, υπάρχουν εκφράσεις εναντίον της χώρας μας οι οποίες ξεπερνούν κάθε ανεκτό όριο και οι οποίες, όπως τόνισε, τον ενοχλούν και προσβάλλουν βαθύτατα όλους τους Έλληνες. Ωστόσο παραδέχθηκε ότι είναι η Ελλάδα εκείνη η οποία έδωσε αφορμή για τέτοιου είδους σχόλια τα οποία αγγίζουν τα όρια του ρατσισμού, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

    Δεν πρέπει, ανέφερε επίσης, να μεταφέρουμε σε τρίτους τις δικές μας ευθύνες για να λύσουμε τα προβλήματα αλλά να βασιστούμε στις δικές μας δυνάμεις και υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση δεν θα μείνει με σταυρωμένα χέρια όπως έκανε η προηγούμενη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και πρόσθεσε ότι από την ανευθυνότητα και την απραξία των προηγούμενων ετών, προχωράμε σε σημαντικές πρωτοβουλίες και παρεμβάσεις.

    Τις 100 πρώτες ημέρες ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν έλυσε όλα τα προβλήματα και δεν απέφυγε τα λάθη. Υποσχέθηκε πάντως ότι η κυβέρνηση θα γίνεται όλο και καλύτερη και θα συνεχίσει το δύσκολο δρόμο "με ορθοπεταλιά", όπως τόνισε χαρακτηριστικά.

    Στο επόμενο διάστημα, όπως τόνισε, η κυβέρνηση θα ανοίξει δύο νέα μέτωπα τα οποία θα αφορούν το πολιτικό σύστημα με την αλλαγή του εκλογικού συστήματος και το σχέδιο Καλλικράτης. Επίσης θα κατατεθεί σύντομα το νομοσχέδιο που θα αφορά τους νόμιμους μετανάστες.

    Κατηγόρησε την Νέα Δημοκρατία ότι ως κυβέρνηση φοβήθηκε το πολιτικό κόστος και δεν προχώρησε στα θέματα αυτά και υπογράμμισε ότι εκείνοι που σήμερα διαμαρτύρονται με κραυγές, κάνουν σα να μην έχουν κυβερνήσει τη χώρα ή ότι δεν καταλαβαίνουν.

    Ωστόσο ο κ. Παπανδρέου λόγω των κρίσιμων προβλημάτων που αντιμετωπίζει η χώρα κάλεσε και όσους επικρίνουν σήμερα, να πάμε μαζί στις μεγάλες αλλαγές και ανατροπές που έχει ανάγκη η χώρα.

    Ο πρωθυπουργός αναγνώρισε ότι στην πρόθεση των αλλαγών αυτών θα υπάρξουν αντιδράσεις αλλά όπως υπογράμμισε: "οι πολίτες μας εξέλεξαν για να προχωρήσουμε σε τομές" και πρόσθεσε πως η κυβέρνηση δεν θα διστάσει απέναντι στα κακώς νοούμενα κεκτημένα τα οποία δρουν σε βάρος του λαού, ενώ εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι στο τέλος της τετραετίας η κυβέρνηση θα έχει πετύχει το στόχο της να κάνει πιο περήφανους τους Έλληνες.

    Απαντώντας σε ερώτηση αναφορικά με τα σχόλια περί απραξίας, ασυνεννοησίας και σύγχυσης που επικρατούν στην κυβέρνηση ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι δεν είναι αυτή η εικόνα της κυβέρνησης και ότι κάποιος παρακολουθεί μόνο τηλεόραση ή διαβάζει εφημερίδες μπορεί όντως να δημιουργήσει αυτή την εικόνα.

    Σε ερώτηση σχετικά με την καθυστέρηση στην τοποθέτηση γενικών γραμματέων ο κ. Παπανδρέου απάντησε ότι η αλλαγή είναι πολύ σημαντική ώστε αξίζει να δαπανηθεί χρόνος, ενώ πρόσθεσε ότι με την επιλογή αυτή θέλησε να στείλει δύο μηνύματα: Το πρώτο ότι κανένας δεν πρόκειται να ξεφύγει από την αξιολόγηση και το δεύτερο ότι τα υπουργεία δεν είναι φέουδα κάθε υπουργού και πρόσθεσε ότι κι αυτές, οι ίδιες σημερινές κυβερνητικές δομές είναι αναχρονιστικές και θα αλλάξουν.

    Σε ερώτηση για το κλίμα πανικού που φαίνεται να υπάρχει και με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι είναι εύκολη η δημιουργία πανικού μέσω των τηλεοράσεων και των εφημερίδων και πρόσθεσε ότι ζητάει σοβαρότητα από όλους ώστε να μη διαμορφωθεί ένα κλίμα μιζέριας και γκρίνιας. "Δέχομαι τη σοβαρή κριτική" ανέφερε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι ήδη αποδείξαμε πως διορθώνουμε τα λάθη μας. Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με διαρροές περί δυσφορίας του Μεγάρου Μαξίμου σε ορισμένες πρωτοβουλίες υπουργών ή αντιδράσεις βουλευτών, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι ο ίδιος δεν θα ακολουθήσει την τακτική του κ. Καραμανλή που εμφανιζόταν να δυσφορεί μονίμως. "Δεν με εκφράζουν τέτοιες διαρροές" τόνισε, αποδοκιμάζοντας τους υπευθύνους και πρόσθεσε ότι ο ίδιος είναι άνθρωπος της πράξης και "όταν υπάρχει πρόβλημα καθόμαστε το συζητάμε και το λύνουμε".

    Ερωτηθείς για την πρόταση για κυβέρνηση έκτακτης ανάγκης ο κ. Παπανδρέου απέρριψε ένα τέτοιο ενδεχόμενο τονίζοντας ότι ο λαός τον Οκτώβριο ψηφίζοντας το ΠΑΣΟΚ ψήφισε κυβέρνηση εθνικής ανάγκης και κυβέρνηση για μεγάλες αλλαγές. Πρόσθεσε ότι δεν έχει καμία αντίρρηση για ευρύτερες συναινέσεις προκειμένου να προωθηθούν οι μεγάλες αλλαγές, αλλά απέρριψε το μοίρασμα της εξουσίας. Δεν χρειάζονται άλλα σχήματα, τόνισε ο κ. Παπανδρέου, αλλά η πολιτική βούληση όλων να συμβάλλουν στο τιτάνιο έργο το οποίο ανέλαβε η κυβέρνηση. Σημείωσε πάντως τη θετική ανταπόκριση που βρήκε από τα κόμματα της αντιπολίτευσης στο θέμα της διαφθοράς.

    Σε ερώτηση εξάλλου για το ενδεχόμενο να βρει η κυβέρνηση μπροστά της αντιδράσεις και διαδηλώσεις ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι μέσα από τη διαβούλευση και τον διάλογο πιστεύει ότι η αίσθηση του επείγοντος θα γίνει δεκτή από όλους. Και εξέφρασε την πεποίθηση ότι όλοι οι Έλληνες έχουν καταλάβει πως ορισμένα πράγματα πρέπει να γίνουν και η κατεύθυνση που επιλέξαμε είναι εθνική προτεραιότητα και όχι κομματική.

    Σε άλλη ερώτηση απάντησε ότι έχει τακτικές επαφές με τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, για τον οποίο είπε ότι είναι πάντα κεφάλαιο για τη χώρα και με τον οποίο ανταλλάσουν απόψεις για πολλά θέματα. Ερωτηθείς για την πρόσφατη τρομοκρατική επίθεση στη Βουλή αλλά και για το αν ο πολίτης αισθάνεται σήμερα ασφαλής, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι ο πολίτης σήμερα αισθάνεται πολύ ασφαλέστερος από ότι πριν από λίγους μήνες. Και για την βομβιστική επίθεση στη Βουλή τόνισε ότι πρόκειται για ενέργεια του κοινού ποινικού δικαίου, όπως και άλλες προηγούμενες, οι οποίες υπονομεύουν την εικόνα της χώρας.

    Επίσης ο πρωθυπουργός έστειλε μήνυμα προς τον ελληνισμό της διασποράς ο οποίος όπως τόνισε πονάει τον τόπο του, ειδικότερα βλέποντας και ακούγοντας τις εκφράσεις που διατυπώνονται σε βάρος της Ελλάδας. Ο ελληνισμός της διασποράς, τόνισε ο κ. Παπανδρέου, ξέρει ότι η Ελλάδα μπορεί διαφορετικά και ότι ο ίδιος (ο ελληνισμός) θα συμβάλλει στην προσπάθεια της χώρας παρέχοντας και πολιτική στήριξη.

    Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο σύστασης εξεταστικής επιτροπής για την οικονομία ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου απαντώντας σε σχετική ερώτηση. Το ίδιο ανοιχτό άφησε και το ενδεχόμενο σύστασης αντίστοιχης επιτροπής για το θέμα των υποκλοπών, επισημαίνοντας πάντως ότι τα θέματα αυτά πρέπει να εξεταστούν με βάση και τον χρόνο τον οποίο θα μπορούν να λειτουργούν οι επιτροπές, χωρίς να παρακωλύουν το νομοθετικό έργο της Βουλής.

    Απαντώντας σε ερώτηση ξένου ανταποκριτή ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι ελέγχονται τα στατιστικά στοιχεία για τα οικονομικά δεδομένα της χώρας τα τελευταία χρόνια και τα οποία θα εξεταστούν από τη Βουλή με βάση το ελληνικό σύνταγμα και θα δούμε, πρόσθεσε, ποιά χρειάζονται τη λήψη ποινικών ή άλλων μέτρων.

    Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι η κυβέρνηση έχει δώσει αυτό το διάστημα και συνεχίζει να δίνει μια μεγάλη μάχη στον τομέα της οικονομίας για να αποφύγει η χώρα τα χειρότερα και η μάχη αυτή, πρόσθεσε, είναι καθημερινή ενώ συμπλήρωσε ότι δεν θα ήθελε να σκεφτεί τι θα γινόταν αν η χώρα συνέχιζε την πολιτική που εφάρμοσε τα προηγούμενα χρόνια η Νέα Δημοκρατία.

    Ο κ. Παπανδρέου απέρριψε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο της αποχώρησης της Ελλάδας από την Ευρωζώνη όπως και το ενδεχόμενο της προσφυγής της στο διεθνές νομισματικό ταμείο. Παραδέχθηκε ότι οι πιέσεις είναι ασφυκτικές και ότι υπάρχει περίπτωση κάποιοι να θεωρούν την Ελλάδα αδύναμο κρίκο στην ζώνη του ευρώ και να την αντιλαμβάνονται ως ένα κρίκο που θα τον αξιοποιήσουν για την προώθηση αλλότριων σχεδίων. Χρέος μας, τόνισε ο κ. Παπανδρέου, είναι να μην επιτρέψουμε να γίνει η Ελλάδα αποδιοπομπαίος τράγος. Κι αυτό, πρόσθεσε, είναι εθνική επιταγή. "Η Ελλάδα δεν άγεται και φέρεται από τα διάφορα συμφέροντα και θα στηριχθούμε στις δυνάμεις μας. Σε αυτούς που μας λοιδορούν σήμερα και μας λοιδορούσαν και παλιότερα απαντήσαμε τότε και το ίδιο θα κάνουμε και τώρα με επιτυχία" δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Παπανδρέου.

    Ερωτηθείς σχετικά με την προεκλογική του φράση ότι χρήματα υπάρχουν, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι χρήματα υπήρχαν αλλά το ερώτημα είναι που πήγαν. Και έδωσε ως παράδειγμα έναν κατάλογο σπαταλών, όπως είπε, από το υπουργείο Παιδείας.

    Ο κ. Παπανδρέου κάλυψε τον υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου τονίζοντας ότι είναι ισχυρός υπουργός οικονομικών, ικανός, έχει την πλήρη στήριξη του πρωθυπουργού, τον συναδέλφων του υπουργών και του λαού. Ωστόσο, τόνισε ότι είναι πολύ λογικό να υπάρχουν πολλές και διαφορετικές απόψεις κατά την διάρκεια της συζήτησης προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις, οι οποίες όταν ληφθούν είναι αυτές που ισχύουν. Όσο για τις αντιδράσεις βουλευτών, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι δεν πρόκειται για σύγχυση μέσα στο ΠΑΣΟΚ αλλά για μια συλλογική επιλογή, της ανάδειξης δηλαδή του ρόλου της Βουλής ο οποίος είναι νομοθετικός και ελεγκτικός.

    Θέλω, τόνισε, μια ζωντανή Βουλή και όχι μια Βουλή επικυρωτική των αποφάσεων της κυβέρνησης. Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι αυτές αφορούν το έλλειμμα αξιοπιστίας της χώρας που δημιούργησε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Και όσον αφορά το πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης που διαμορφώνει η σημερινή κυβέρνηση, οι Ευρωπαίοι εταίροι το θεωρούν καλό αλλά ρωτούν εάν η Ελλάδα μπορεί να καταφέρει να το υλοποιήσει. Η απάντηση του κ. Παπανδρέου ήταν ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε εάν συμβάλλουμε όλοι και προτάξουμε το εθνικό συμφέρον απέναντι στο προσωπικό, το μικρό και το ιδιωτικό.

    Απαντώντας σε άλλη ερώτηση για το ενδεχόμενο αύξησης του ΦΠΑ ο κ. Παπανδρέου επανέλαβε την απάντηση που είχε δώσει πριν την Πρωτοχρονιά στο Μέγαρο Μαξίμου, ότι δεν έχει δεχθεί καμία τέτοια εισήγηση από το οικονομικό επιτελείο και πρόσθεσε χαριτολογώντας "ελπίζω ότι δεν θα δω κι αυτή τη φορά να γράφεται πως δήλωσα ότι θα αυξηθεί ο ΦΠΑ".

    Απαντώντας εξάλλου σε ερώτηση σχετικά με προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τον απευθείας δανεισμό της χώρας από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και την έκδοση Λαϊκού ομολόγου, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι πρόκειται για μια πολύ καλή πρόταση και ότι είναι ένα θέμα το οποίο θα μπορούσε να συζητηθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο μεταξύ των ευρωπαϊκών δημοκρατικών δυνάμεων και να δημιουργηθεί ένα δημοκρατικό μέτωπο και πρόσθεσε ότι παρόμοια θέματα συζήτησε στη συνάντηση που είχε χθες με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Ρομπάϊ.

    Αναφορικά με το θέμα της αύξησης του επιδόματος ανεργίας στο 70% και την αδυναμία του ΟΑΕΔ να πληρώσει τα επιδόματα ανεργίας ο κ. Παπανδρέου παραδέχθηκε ότι η αύξηση του επιδόματος ήταν μια προεκλογική δέσμευση η οποία δεν μπόρεσε να εφαρμοστεί λόγω της κατάστασης στην οποία παραδόθηκε από τη Νέα Δημοκρατία ο ΟΑΕΔ και την οποία χαρακτήρισε τραγική.

    Ωστόσο όπως τόνισε η δέσμευση για αύξηση του επιδόματος παραμένει και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση προτίθεται να αλλάξει "και όλο το σύστημα λειτουργίας του ΟΑΕΔ".

    Απαντώντας εξάλλου σε ερώτηση για τα ασφαλιστικά ταμεία χαρακτήρισε εγκληματικό τον τρόπο με τον οποίο η Νέα Δημοκρατία τα διαχειρίστηκε και έδωσε τη διαβεβαίωση, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ότι δεν πρόκειται να υπάρξει κανένα πρόβλημα με τις συντάξεις.

    «Είναι νωρίς για να αξιολογηθεί ο Αντώνης Σαμαράς» είπε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, ερωτηθείς σχετικά στην σημερινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Ζάππειο.

    Ο πρωθυπουργός ωστόσο δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι «το κόμμα του (του κ. Σαμαρά) έχει βαρύτατες ευθύνες» για την κατάσταση της χώρας, ενώ απέκλεισε το ενδεχόμενο να τεθεί πειθαρχικό θέμα στους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ στην ψηφοφορία για τον εκλογικό νόμο.

    Σε κάθε περίπτωση, ο πρωθυπουργός ευχήθηκε να ευοδωθεί το έργο του κ. Σαμαρά για τον εκσυγχρονισμό της ΝΔ, καθώς, όπως είπε «από την ΝΔ είδαμε αντιλήψεις και πρακτικές» που νομίζαμε ότι ανήκουν οριστικά στο παρελθόν.

    Ερωτηθείς αργότερα αν θεωρεί έγκυρο συνομιλητή τον κ. Σαμαρά, ο πρωθυπουργός είπε ότι «ακόμα και αν δεν γνώριζα τον Αντώνη, θα τον αντιμετώπιζα ως έγκυρο», καθώς έτσι πρέπει να αντιμετωπίζει ο πρωθυπουργός τους πολιτικούς αρχηγούς.

    Ο κ. Παπανδρέου πρόσθεσε επίσης, ότι ο ρόλος της αντιπολίτευσης, ιδιαίτερα της αξιωματικής, πέραν της κριτικής στην κυβέρνηση, είναι η συνεισφορά με προτάσεις αλλά και η στήριξη ακόμα, αν αυτή αφορά εθνικούς στόχους.

    Ο κ. Παπανδρέου, ερωτηθείς από πού αντλεί το δικαίωμα να αποδίδει την ελληνική ιθαγένεια και το δικαίωμα ψήφου σε μετανάστες, έκανε λόγο για την έκπληξη που του προκάλεσε η ακροδεξιά -όπως είπε- αντίληψη που υιοθέτησε η ΝΔ για τους μετανάστες, ειδικότερα για εκείνους της δεύτερης γενιάς και έθεσε το ρητορικό ερώτημα: «Δηλαδή να τους κρατήσουμε σε γκέτο;»

    «Αν ο άλλος είναι στο περιθώριο, δεν σημαίνει ότι εσύ είσαι προστατευμένος» πρόσθεσε χαρακτηριστικά ο κ. Παπανδρέου.

    Ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι η Ελλάδα έχει μόνο να κερδίσει σε όλα τα επίπεδα από την ενσωμάτωση των μεταναστών, ιδιαίτερα εκείνων που έχουν γεννηθεί, μεγαλώσει και τελειώσει το σχολείο εδώ, χωρίς να έχουν γνωρίσει άλλη πατρίδα, ενώ τόνισε ότι «τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι αδιαπραγμάτευτα και δεν μπαίνουν σε δημοψήφισμα».

    Ο πρωθυπουργός έκανε επίσης έμμεση αναφορά στον κ. Σαμαρά, χωρίς να αναφέρει το όνομά του, όταν απάντησε ότι «χαλαρά, μέτρα είχε η ΝΔ η οποία τους καλούσε το β92 στην «Ελβετία του Νότου», χωρίς κανένα μεταναστευτικό σχέδιο, ενώ η ΝΔ ξέχασε το θέμα της επαναπροώθησης των μεταναστών που είχα υπογράψει με τον Τζεμ».

    [02] Η ατζέντα της ημέρας

  • Συνεδρίαση Υπουργικού Συμβουλίου (10:00:00, Αθήνα/Βουλή)

  • Συνέντευξη Τύπου του ΣΕΒΕ,στην Αίθουσα Συνεδριάσεων του Συνδέσμου, για το Επιχειρηματικό Φόρουμ και την Έκθεση Τροφίμων, που θα πραγματοποιηθεί στο Βουκουρέστι τον Φεβρουάριο (12:00:00, Θεσσαλονίκη/Πλ. Μοριχόβου 1)

  • Παρουσίαση των συλλογικών έργων "Μετά από δέκα χρόνια: Η δυναμική του ευρώ" και "Παρεμβάσεις για την Ευρώπη" (12:30:00, Αθήνα/"Ιανός" ). Ομιλητές: Γιάννος Παπαντωνίου, Μίμης Ανδρουλάκης, Ριχάρδος Σωμερίτης, Γιάννης Στουρνάρας και Θοδωρής Πελαγίδης

  • Ο Πρόεδρος Παπούλιας θα κόψει την πρωτοχρονιάτικη πίττα των υπηρετούντων στην Προεδρία (14:00:00, Προεδρικό Μέγαρο)

  • Συνέντευξη Τύπου του υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλου Γερουλάνου με θέμα την ΕΡΤ (14:00:00, Αθήνα/ΥΠΠΟ)

  • Εκδήλωση από την Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων με θέμα "Ο νόμος περί ευθύνης υπουργών" (18:30:00, Αθήνα/Παλαιά Βουλή)

  • Περιοδεία ΑΝΥΠΕΞ Δ. Δρούτσα στις Βαλτικές χώρες

  • Έκτακτη γενική συνέλευση Εθνικής Τράπεζας (Αθήνα/Αϊόλου)

    Κοινοβουλευτικό έργο, Αθήνα/Βουλή

    09:00 (Γερουσίας) ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ & ΕΜΠΟΡΙΟΥ: Συνέχιση της επεξεργασίας και εξέτασης του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής "Προστασία δασών και δασικών εκτάσεων του Νομού Αττικής, σύσταση Ειδικής Γραμματείας Επιθεώρησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας και λοιπές διατάξεις" (4η συνεδρίαση).

    15:00 (Γερουσίας) ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ & ΕΜΠΟΡΙΟΥ: Συνέχιση της επεξεργασίας και εξέτασης του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής "Προστασία δασών και δασικών εκτάσεων του Νομού Αττικής, σύσταση Ειδικής Γραμματείας Επιθεώρησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας και λοιπές διατάξεις" (5η συνεδρίαση).

    09:30 (ολομέλεια) Επίκαιρες ερωτήσεις

    10:30 (ολομέλεια) Μόνη συζήτηση επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου: "Ρύθμιση επιχειρηματικών και επαγγελματικών οφειλών προς τα πιστωτικά ιδρύματα, διατάξεις για την επεξεργασία δεδομένων οικονομικής συμπεριφοράς και άλλες διατάξεις". (3/3)

    10:00 (151) ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΙΣΟΤΗΤΑΣ, ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ: "2010 - Έτος Φτώχειας". Θα ενημερώσουν οι κκ Ανδρέας Λοβέρδος, Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Σπύρος Παπασπύρος, Πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, Χρήστος Πολυζωγόπουλος, Πρόεδρος της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής (ΟΚΕ), Μαρία Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου, τέως Ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Κατερίνα Πούτου, εκπρόσωπος της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης "ΑΡΣΙΣ" - Αντιπρόεδρος του Ελληνικού Δικτύου για την Καταπολέμηση της Φτώχειας και Γιώτα Αρβανίτη, Γενική Γραμματέας του ΔΣ του Ελληνικού Δικτύου για την Καταπολέμηση της Φτώχειας.

    17:00 (Γερουσίας) Επιτροπές Οικονομικών ΚΑΙ Ευρωπαϊκών: Ενημέρωση από τον Υπουργό Οικονομικών, κ. Γεώργιο Παπακωνσταντίνου, για το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

    Αθλητική ατζέντα

  • Ποδόσφαιρο-Τακτικό Δ.Σ. της Σούπερ Λίγκας - 16:00:00, Αθήνα (GRC)

  • Βόλεϊ-Τσάλεντζ Καπ Γυναικών (φάση των «32», β΄ αγώνας) - 18:00:00, Πειραιάς/Ρέντης (GRC), 18.00 Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός

  • Βόλεϊ-Κύπελλο Ελλάδας Γυναικών-Κλήρωση γ΄ φάσης, Κλήρωση γ΄ φάσης (ΕΟΠΕ)

    [03] "Τι έκανε αυτή η χώρα για να της αξίζει τέτοια δυστυχία;"

    Μοιρολόγια, τραγούδια, προσευχές: στα συντρίμμια, στην διάρκεια της νύχτας που έκρυψε τις σειρές από πτώματα, μικρές ομάδες Αϊτινών συγκεντρώνονταν για να δώσουν παρηγοριά ο ένας στον άλλον μετά το σεισμό στην μικρή χώρα της Καραϊβικής ο απολογισμός από τον οποίο ίσως φτάσει τους 100.000 νεκρούς.

    Μέσα στη νύχτα, εξαντλημένοι διασώστες έσκαβαν χωρίς σταματημό, με εργαλεία και με τα γυμνά τους χέρια, σε μια απελπισμένη κούρσα με το χρόνο για να απελευθερώσουν όσους περισσότερους μπορούν απ' όσους παγιδεύτηκαν κάτω από τόνους μπετόν στο σεισμό της Τρίτης.

    Ένα μωρό έκλαιγε --κι η φωνή του αντηχούσε μέσα στα συντρίμμια-- καθώς μια ομάδα ανδρών δούλευαν ακατάπαυστα, σιωπηλοί, προσπαθώντας να το βγάλουν. Ένας μετασεισμός τους σκόρπισε έντρομους. Εκτός από τον Ζανβέλ Αντουάν, που κράταγε το χέρι του μωρού και προσπαθούσε να το ηρεμήσει.

    Σκηνές σαν κι αυτήν επαναλαμβάνονταν στην πόλη των δύο εκατομμυρίων καθώς, σχεδόν 30 ώρες μετά το σεισμό των 7 Ρίχτερ, η ξένη βοήθεια και ο βαρύς εξοπλισμός που θα βοηθούσαν τους διασώστες ακόμα δεν έχουν φτάσει στη νήσο.

    Στα συντρίμμια των σπιτιών, οι διασώστες αντίκρισαν σκηνές φρίκης: ένα ζευγάρι νεκρό στο κρεβάτι τουΒ· μικρά κορίτσια μέσα στο χώμαΒ· καμένες σορούς μέσα σε αυτοκίνηταΒ· γυναίκες με ρούχα κομματιασμένα. Μια γυναίκα πλησίασε μια ομάδα κλαίγοντας. "Βοηθήστε με, ο άντρας μου είναι ακόμα εκεί μέσα. Σας παρακαλώ βοηθήστε με, ξέρω πως είναι ζωντανός".

    Αποπροσανατολισμένοι, παραζαλισμένοι επιζώντες γύριζαν στους δρόμους, χωρίς να ξέρουν πού να στραφούν, ενώ άλλοι προσπαθούσαν να βοηθήσουν τους παγιδευμένους. Δεν ήταν ορατά σκαπτικά μηχανήματα, ούτε νοσοκομειακά, ούτε οχήματα της πυροσβεστικής.

    Τα νοσοκομεία, τα περισσότερα από τα οποία έχουν καταρρεύσει ή έχουν υποστεί ζημιές --εκτός από ένα-- πασχίζουν να τα βγάλουν πέρα με τη ροή των τραυματιών να μη σταματά. Η υδροδότηση, η ηλεκτροδότηση και τα φάρμακα δεν φθάνουν, έλεγαν γιατροί. Τα νεκροτομεία γέμισαν. "Χρειαζόμαστε βοήθεια. Το νοσοκομείο είναι γεμάτο, έχουμε ελλείψεις στα πάντα", δήλωσε μια γυναίκα σε εγχώριο ραδιοφωνικό σταθμό.

    "Τι έκανε αυτή η χώρα για να της αξίζει τέτοια δυστυχία;", μοιρολογούσε ο 80χρονος Ρόντι Μπατίστα καθισμένος σε μια καρέκλα μπροστά στα συντρίμμια του σπιτιού του. Είπε ότι δε θα πάει πουθενά ώσπου να μπορέσει να βγάλει τα πτώματα των δύο από τα παιδιά του από τα συντρίμμια.

    Ο Ρίτσαρντ Μορς, ένας αμερικανός μουσικός που ζει στην Αϊτή, έγραψε στο Twitter, ότι ο απλός κόσμος "έμεινε πολύ ψύχραιμος και προσπάθησε να βοηθήσει. . . και καθώς ο ήλιος δύει, αρχίζει το τραγούδι, η νύχτα φέρνει αβεβαιότητα. . . Ελπίζω ότι η βοήθεια θα έρθει. . . Αύριο".

    Κείμενο: Μπ. Γεωργίκος

    Διεθνής κινητοποίηση για βοήθεια

    Η διεθνής κοινότητα κινητοποιήθηκε για να προσφέρει βοήθεια στην Αϊτή μετά τον ισχυρό σεισμό που συγκλόνισε τη χώρα. Βοήθεια έχουν ήδη δηλώσει πως θα αποστείλλουν οι ΗΠΑ, οι χώρες της Λατινικής Αμερικής καθώς και πολλές ευρωπαϊκές χώρες, αλλά και διεθνείς οργανισμοί.

    O αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε ότι θα προσφερθεί "αμέριστη υποστήριξη και βοήθεια" στην Αϊτή για να μπορέσει να ανακάμψει.

    Σε συνέντευξή του από το Λευκό Οίκο, ο κ. Ομπάμα δήλωσε ότι ομάδες αμερικανικών σωστικών συνεργείων θα φτάσουν τις προσεχείς ώρες στην Αϊτή.

    "Έδωσα εντολές να ενεργήσουμε με τρόπο γρήγορο, συντονισμένο και αποτελεσματικό για να σώσουμε ζωές", ανέφερε ο αμερικανός πρόεδρος προσθέτοντας ότι συνεργεία διάσωσης από τη Φλόριδα, την Βιρτζίνια και την Καλιφόρνια θα φτάσουν σήμερα και αύριο το πρωί στην Αϊτή".

    Επισημαίνοντας ότι οι εικόνες και οι πληροφορίες που φτάνουν από την Αϊτή "πραγματικά ραγίζουν την καρδιά" ο κ. Ομπάμα εκτίμησε ότι αυτή η τραγωδία είναι ιδιαίτερα σκληρή για μια μικρή χώρα που είναι από τις πλέον φτωχές του πλανήτη.

    "Οι Αϊτινοί υπόσχομαι ότι θα έχουν την πλήρη στήριξη των ΗΠΑ στις προσπάθειές τους να σώσουν όσους έχουν εγκλωβιστεί στα ερείπια, να αποκαταστήσουν τις τεράστιες ζημιές σε κτίρια και εξοπλισμό, ενώ θα προσφέρουμε τρόφιμα, νερό, ιατρικά υλικά και ρουχισμό καθώς και ότι άλλο έχουν ανάγκη οι πολίτες", κατέληξε ο αμερικανός πρόεδρος.

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε σήμερα ότι αποδέσμευσε 3 εκατομμύρια ευρώ για έκτακτη βοήθεια προς την Αϊτή, σύμφωνα με την εκπρόσωπο Τύπου Πία Αρενκίλντε Χάνσεν.

    Η Χάνσεν επεσήμανε ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση μπορεί να αυξήσει τη βοήθεια. "Η βοήθεια των 3 εκατομμυρίων είναι μία πρώτη κίνηση", δήλωσε εξηγώντας ότι ένας ειδικός της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προσπαθεί να μεταβεί στο Πορτ-ο-Πρενς για να κάνει μία πρώτη εκτίμηση των αναγκών.

    Ο ΟΗΕ ετοιμάζει μία μεγάλη κινητοποίηση αρωγής με διασώστες και τρόφιμα, δήλωσαν αξιωματούχοι του οργανισμού. "Σύμφωνα με τις αρχικές αναφορές υπάρχουν μεγάλος αριθμός θυμάτων και εκτεταμένες καταστροφές", αναφέρει το Γραφείο του ΟΗΕ για τον Συντονισμό Ανθρωπιστικών Θεμάτων (OCHA).

    "Να βοηθήσουμε τους τραυματίες και να τους προσφέρουμε καταφύγιο: αυτές είναι οι προτεραιότητες τώρα", δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου του OCHA Ελίζαμπεθ Μπιρς.

    Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου της Ομοσπονδίας Συλλόγων Ερυθρού Σταυρού (FICR) Σάιμον Σόρνο αυτή η καταστροφή που κινδυνεύει να κοστίσει τη ζωή σε εκατοντάδες ανθρώπους "απαιτεί μία μαζική, διεθνή κινητοποίηση ανθρωπιστικής βοήθειας".

    Ο FICR δήλωσε ότι έχουν αποδεσμευθεί "κεφάλαια για επείγουσα βοήθεια". "Μία πρώτη έκκληση για την συγκέντρωση κεφαλαίων έγινε νωρίς σήμερα", επεσήμανε ο Σόρνο.

    Ο Ερυθρός Σταυρός έχει ήδη ξεκινήσει να εργάζεται στην Αϊτή βοηθώντας τα θύματα του σεισμού. "Πολλές βασικές υπηρεσίες, όπως τα τηλέφωνα, η ηλεκτροδότηση, η υδροδότηση και οι ιατρικές υπηρεσίες είναι ανύπαρκτες αυτή τη στιγμή", δήλωσε ο Σόρνο.

    "Εθελοντές του Ερυθρού Σταυρού στην Αϊτή προσφέρουν βοήθεια στους τραυματίες αλλά και στα νοσοκομεία που δεν έχουν τη δυνατότητα να αντιμετωπίσουν τέτοιες έκτακτες ανάγκες", αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Ερυθρός Σταυρός. Ενώ και οι Γιατροί χωρίς Σύνορα δήλωσαν ότι το προσωπικό τους στην Αϊτή έχει περιθάλψει περίπου 600 τραυματίες.

    Εκκληση για "γεναιοδωρία" από όλους απέναντι στην "δραματική κατάσταση" στην Αϊτή απηύθυνε ο Πάπας Βενέδικτος XVI.

    "Κάνω έκκληση στη γενναιοδωρία όλων προκειμένου να μην λείψει η αλληλεγγύη και η αποτελεσματική υποστήριξη της διεθνούς κοινότητας προς τους αδερφούς και τις αδερφές μας που ζουν στιγμές ανάγκης και πόνου", δήλωσε ο Πάπας.

    "Η Καθολική Εκκλησία θα δραστηριοποιηθεί αμέσως μέσω των φιλανθρωπικών οργανώσεών της για να απαντήσει στις πιο άμεσες ανάγκες του πληθυσμού", πρόσθεσε.

    Την αποστολή επείγουσας βοήθειας ενός εκατομμυρίου ευρώ για τα θύματα του σεισμού στην Αϊτή ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας.

    Ο Καναδάς --όπου ζουν περίπου 80.000 Αϊτινοί-- εξέφρασε τη "βαθιά ανησυχία" του για την κατάσταση μετά το σεισμό στην Αϊτή. Ο Καναδός ΥΠΕΞ Λόρενς Κάνον δήλωσε ότι αξιωματούχοι της χώρας του "έρχονται σε επαφή με ανθρωπιστικές οργανώσεις που εμπιστευόμαστε και έχουν παρουσία στην περιοχή για να εντοπιστούν οι ανθρωπιστικές ανάγκες μετά το σεισμό αυτό".

    Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Γκόρντον Μπράουν εξέφρασε τη "βαθειά του ανησυχία", ανακοινώνοντας την αποστολή ομάδας ειδικών για την αποτίμηση της καταστροφής.

    "Είμαι βαθειά θλιμμένος και ανήσυχος για τις συνέπειες του σεισμού στην Αϊτή", αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο Γκόρντον Μπράουν. "Στέλνουμε ομάδα του υπουργείου Διεθνούς Ανάπτυξης για να αποτιμήσει τις ανάγκες για ανθρωπιστική βοήθεια. Είμαστε έτοιμοι για την αποστολή της αναγκαίας ανθρωπιστικής βοήθειας", αναφέρεται στην ανακοίνωση.

    Εκπρόσωπος του υπουργείου Διεθνούς Ανάπτυξης διευκρίνισε ότι η κατάσταση φαίνεται "σοβαρή" και οι ζημιές "σημαντικές". "Οι αρχές της Αϊτής και οι ανθρωπιστικές οργανώσεις δεν μας έχουν δώσει ακριβή εικόνα των αναγκών...Κινητοποιήσαμε μια ομάδα αποτίμησης των αναγκών, η οποία θα αναχωρήσει σήμερα για την Αϊτή", πρόσθεσε.

    Η ανθρωπιστική οργάνωση Oxfam, η οποία έχει ως βάση την Οξφόρδη, ανακοίνωσε από την πλευρά της ότι ετοιμάζεται να στείλει μια ομάδα . "Σε αυτό το στάδιο είναι πολύ νωρίς για να γνωρίζουμε τη σοβαρότητα του σεισμού, αλλά οι πρώτες ενδείξεις δεν είναι καλές...η ομάδα επειγουσών καταστάσεων της Oxfam για την λατινική Αμερική έχει ως βάση της την Αϊτή. Κατά συνέπεια, είμαστε καλά προετοιμασμένοι...έχουμε επίσης διαθέσιμες προμήθειες στον Παναμά", ανακοίνωσε εκπρόσωπος της Oxfam στην ιστοσελίδα της οργάνωσης.

    Στο Παρίσι, ο πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί ανακοίνωσε ότι έδωσε εντολή για την αποστολή σωστικών συνεργείων για την παροχή βοήθειας στα θύματα του σεισμού στην Αϊτή.

    Αποστολή τους θα είναι να συμμετάσχουν σε επιχειρήσεις διάσωσης του τοπικού πληθυσμού και εντοπισμού και παροχής βοήθειας των αγνοουμένων συμπατριωτών μας, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

    Ο υπουργός Ανάπτυξης της Γαλλίας Αλέν Ζουαντέ δήλωσε ότι η Γαλλία απέστειλε στην Αϊτή δύο αεροπλάνα που μεταφέρουν 60 διασώστες.

    Ο γάλλος υπουργός δήλωσε στο ραδιοφωνικό δίκτυο Europe 1 ότι η γαλλική κυβέρνηση ανησυχεί για την ασφάλεια 1.400 περίπου γάλλων πολιτών που ζουν στην Αϊτή.

    "Θα ήταν θαύμα να μην υπάρχουν θύματα μεταξύ των Γάλλων, δεδομένου του αριθμού τους", είπε ο Αλέν Ζουαντέ, εκφράζοντας επίσης ανησυχία για 200 περίπου πελάτες του ξενοδοχείου Montana στην πρωτεύουσα Πορτ -Ο -Πρενς, το οποίο κατέρρευσε.

    "Τριακόσιοι άνθρωποι βρίσκονταν στο εσωτερικό και μέχρι στιγμής μόνο 100 κατόρθωσαν να βγουν", είπε.

    Η Γερμανία αποδέσμευσε ποσό ενός εκατομμυρίου ευρώ ως επείγουσα βοήθεια προς την Αϊτή, ανακοίνωσε το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών και συγκρότησε ομάδα διαχείρισης της κρίσης, η οποία θα επιβλέπει την επιχείρηση παροχής βοήθειας. "Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα υποστηρίξει με κάθε είδος βοήθειας τη Δημοκρατία της Αϊτής", δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βέστερβέλε.

    Ο πρόεδρος της Βραζιλίας Λουΐς Ινάσιο ντα Σίλβα εξέφρασε τη βαθειά του ανησυχία για τις συνέπειες του σεισμού στην Αϊτή και έδωσε εντολή για την αποστολή της περισσότερης δυνατής βοήθειας. Ο Λούλα εξέφρασε την ανησυχία του και για τους περισσότερους από 1.000 πολίτες της Βραζιλίας οι οποίοι έχουν επανδρώσει την Αποστολή Σταθεροποίησης των Ηνωμένων Εθνών στην Αϊτή.

    Στην Μπογοτά, η προεδρία ανακοίνωσε ότι η Κολομβία έχει τεθεί "σε συναγερμό και [είναι] έτοιμη να ανταποκριθεί στην έκκληση των αρχών της Αϊτής για βοήθεια", προσθέτοντας ότι το υπουργείο Άμυνας και οι υπηρεσίες αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων ετοιμάζονται να συντονίσουν τις προσπάθειες αρωγής.

    Η Βενεζουέλα ανακοίνωσε ότι στέλνει 50μελή "ομάδα ανθρωπιστικής βοήθειας" στην Αϊτή μέσα στις επόμενες ώρες. Ο ΥΠΕΞ Νικολάς Μαδούρο είπε ότι η ομάδα θα αναχωρήσει το πρωί σήμερα Τετάρτη μεταφέροντας τρόφιμα και ιατρικό εξοπλισμό, καθώς και φάρμακα για τους σεισμοπαθείς Αϊτινούς. Ο Μαδούρο πρόσθεσε ότι δεν έχει καταφέρει να επικοινωνήσει με τον πρεσβευτή της Βενεζουέλας στην Αϊτή ή τις αρχές της Αϊτής μετά το πλήγμα του σεισμού.

    Το Περού ανακοίνωσε ότι οι 205 άνδρες του στην MINUSTAH θα συμβάλλουν στις σωστικές προσπάθειες και πρόσθεσε ότι ουδείς εξ αυτών τραυματίστηκε. Το ΥΠΕΞ του Μεξικού ανακοίνωσε ότι παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς τις εξελίξεις στην Αϊτή και ότι "ενεργοποίησε σχέδιο προστασίας για Μεξικανούς που αντιμετωπίζουν κατάσταση έκτακτης ανάγκης" στην Αϊτή.

    Στην Δομινικανή Δημοκρατία --που μοιράζεται με την Αϊτή τη νήσο Εσπανιόλα--, ο πρόεδρος Λεονέλ Φερνάντες κάλεσε την διεθνή κοινότητα να βοηθήσει την Αϊτή να ξεπεράσει αυτή την "πραγματική τραγωδία" και δήλωσε ότι η κυβέρνησή του είναι "έτοιμη" να στείλει βοήθεια. Στην Κούβα ο σεισμός έγινε αισθητός στην ανατολική επαρχία Σαντιάγο δε Κούμπα--και αρκετοί κάτοικοι μεταφέρθηκαν από την ανατολική παράκτια πόλη Μπαρακόα σε περιοχές με υψηλότερο υψόμετρο για το φόβο τσουνάμι παρότι το προειδοποιητικό σήμα για τον κίνδυνο σεισμικών κυμάτων ήρθη λίγη ώρα μετά την έκδοσή του, σύμφωνα με την πολιτική προστασία.

    Η Ισπανία από τη μεριά της προσέφερε 150 τόνους έκτακτης ανθρωπιστικής βοήθειας στην Αϊτή, δήλωσε η υφυπουργός Διεθνούς Συνεργασίας Σοράγια Ροντρίγκες.

    Η Ισλανδία και η Ιταλία θα στείλουν ομάδες διασωστών και ιατρικό εξοπλισμό, ενώ οι κυβερνήσεις της Δανίας, της Φινλανδίας, της Νορβηγίας και της Σουηδίας αλλά και ανθρωπιστικές οργανώσεις των χωρών αυτών ετοιμάζονται να προσφέρουν βοήθεια.

    Ακόμα και στην ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης Facebook έχουν δημιουργηθεί πολλά γκρουπ που έχουν στόχο να προσφέρουν βοήθεια στην Αϊτή.

    Για την ενημέρωση των Ελλήνων πολιτών

    Το Υπουργείο Εξωτερικών θέτει στη διάθεση των Ελλήνων πολιτών που επιθυμούν να πληροφορηθούν για την τύχη συγγενών τους, ή άλλων προσώπων που τυχόν βρίσκονται στην Αϊτή, τις ακόλουθες τηλεφωνικές γραμμές:

    210-368 1212

    210-368 1730

    210-368 1350

    Ο Δήμος Αθηναίων, με πρωτοβουλία του Δημάρχου Νικήτα Κακλαμάνη, έθεσε στη διάθεση του Προξενείου της Αϊτής και του Υπουργείο Εξωτερικών τις πρώτες ποσότητες σε ρουχισμό και φαρμακευτικό υλικό πρώτης ανάγκης για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στο δοκιμαζόμενο λαό της Αϊτής.

    Τις ποσότητες συγκέντρωσαν και ετοίμασαν οι εθελοντές του Ιδρύματος Αστέγων του Δήμου Αθηναίων.

    Ο Δήμαρχος Αθηναίων Νικήτας Κακλαμάνης, σε δηλώσεις του εξέφρασε την αμέριστη συμπαράσταση της Αθήνας στους πληγέντες από τον καταστροφικό σεισμό στην Αϊτή, σημειώνοντας: «Χιλιάδες συνάνθρωποί μας δοκιμάζονται στην Αϊτή και οφείλουμε να προστρέξουμε σε συμπαράστασή τους».

    Η συμπαράσταση του Δήμου Αθηναίων στο λαό της Αϊτής εκφράστηκε μέσω του Προξένου της χώρας, Λεμπρέν Υβέλτ.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 14 January 2010 - 5:30:19 UTC