Browse through our Interesting Nodes on Politics in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-01-11

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Ανανέωση και άνοιγμα στην κοινωνία"
  • [02] Οι άξονες της εξωτερικής πολιτικής
  • [03] "Συνδυασμένη πάλη"
  • [04] "Μεγάλη δομική αλλαγή"
  • [05] Συνομιλίες στη Λευκωσία

  • [01] "Ανανέωση και άνοιγμα στην κοινωνία"

    Στα μείζονα πολιτικά θέματα, της διοικητικής μεταρρύθμισης, του μεταναστευτικού, και του εκλογικού νόμου, αναφέρθηκε σήμερα ο Πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς, μιλώντας στη συνεδρίαση του Διαγραμματειακού Συντονιστικού Οργάνου του κόμματός του.

    Ειδική αναφορά έκανε στο θέμα του εκλογικού νόμου, ζητώντας,τα στελέχη του κόμματος να μεταφέρουν προς κάθε κατεύθυνση την ξεκάθαρη θέση της ΝΔ, η οποία είναι αντίθετη προς την πρόταση της κυβέρνησης που εισηγείται την υιοθέτηση του λεγόμενου γερμανικού μοντέλου.

    Απευθυνόμενος προς τα στελέχη του, ο κ. Σαμαράς πρόβαλε το τρίπτυχο δράσης που συνίσταται σε σοβαρή, υπεύθυνη αλλά αυστηρή αντιπολίτευση, διαμόρφωση εναλλακτικής πρότασης, επένδυση στον άνθρωπο.

    Η ΝΔ θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο για τους μετανάστες, δήλωσε ο Πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς.

    Δεσμεύτηκε δε ότι η ΝΔ θα καταργήσει το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, όταν αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας και πως θα ενισχύσει τον εθνικό χαρακτήρα της παιδείας,σύμφωνα με το άρθρο 16 παρ. 2 του Συντάγματος.

    Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπενθύμισε ότι στην ομιλία του για τον προϋπολογισμό στη Βουλή, είχε προειδοποιήσει την κυβέρνηση να μην προχωρήσει βιαστικά σε μαζικές νομιμοποιήσεις μεταναστών, χωρίς τις προϋποθέσεις που βάζουν τα περισσότερα ευρωπαϊκά κράτη.

    "Η κυβέρνηση δεν άκουσε αυτή την έκκληση", συνέχισε και ανέφερε ότι έστειλε υπόμνημα στον υπουργό Εσωτερικών με τους λόγους για τους οποίους η ΝΔ θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο.

    "Στο ίδιο υπόμνημα γίνονται συγκρίσεις με τις ρυθμίσεις άλλων ευρωπαϊκών χωρών, για να φανεί καθαρά ότι η ΝΔ βρίσκεται εντός της ευρωπαϊκής λογικής,ενώ το κυβερνητικό νομοσχέδιο βρίσκεται έξω από κάθε λογική, για να εξυπηρετεί μόνο προφανείς μικροκομματικές σκοπιμότητες",τόνισε.

    Ο Αντώνης Σαμαράς επεσήμανε πως άλλες ευρωπαϊκές χώρες δεν αντιμετωπίζουν τα κύματα παράνομης μετανάστευσης που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, αλλά παρ' όλα αυτά υιοθετούν αυστηρές προϋποθέσεις για την πολιτογράφηση και την απόδοση ιθαγένειας.

    "Αντί να είμαστε πιο προσεκτικοί,κατεβαίνουμε, με το νομοσχέδιο αυτό, στο πιο χαλαρό κατώφλι απ' όλους",επεσήμανε και σημείωσε ότι "πηγαίνουμε αντίθετα προς τη λογική, τους εταίρους και το συμφέρον μας".

    Ο πρόεδρος της ΝΔ είπε ακόμη ότι είναι ένα νομοσχέδιο που διευκολύνει την είσοδο μεταναστών παράνομα, ώστε να κάνουν παιδιά στην Ελλάδα και στη συνέχεια να παίρνουν τα παιδιά αυτόματα την ιθαγένεια κι έτσι να νομιμοποιούνται και οι γονείς τους.

    "Οι Έλληνες είναι λαός, δεν είναι "πληθυσμός". Και εκείνο που μετατρέπει το "γεωγραφικό χώρο" σε ενιαία χώρα και τον "τοπικό πληθυσμό" σε λαό, είναι η ταυτότητά του",συνέχισε, ενώ ανέφερε πως τα παιδιά των νομίμων μεταναστών που γεννιούνται στην Ελλάδα θα παίρνουν, με αίτησή τους, ιθαγένεια,όταν ενηλικιώνονται και εφ'όσον έχουν ολοκληρώσει τουλάχιστον την 9χρονη υποχρεωτική εκπαίδευση.

    Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης καταλήγοντας είπε ότι η Ελλάδα είναι μια ανοικτή δημοκρατική κοινωνία και "δεν θέλουμε να την κάνουμε 'περίκλειστο φρούριο',αλλά και δεν θα επιτρέψουμε να γίνει 'ξέφραγο αμπέλι'".

    Στην εισηγησή του ο κ. Σαμαράς τόνισε ότι "το μήνυμα που έδωσαν σε όλους οι 800.000 νεοδημοκράτες που προσήλθαν για την εκλογή προέδρου είναι ξεκάθαρο: ανέδειξε το τεράστιο ενδιαφέρον για το μέλλον της παράταξης και απέδειξε ότι επιζητούν ρόλο στο κόμμα, καθώς επίσης ότι αξιώνουν δράσεις και πρωτοβουλίες, απαιτούν τολμηρά βήματα, είναι πρόθυμοι να συμμετέχουν".

    Κανένας δεν μπορεί να αγνοήσει το μήνυμα των πολιτών, είπε.

    Στη συνέχεια ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε σε οργανωτικά ζητήματα και στην συγκρότηση των γραμματειών.

    Επισήμανε ότι κάθε γραμματεία οφείλει να προχωρήσει άμεσα στην ανασυγκρότησή της, να οργανώσει τα επιμέρους τμήματα και τους τομείς δουλειάς, να ορίσει τακτικές συνεδριάσεις, να βάλει στόχους και χρονοδιαγράμματα.

    "Θα παρακολουθήσω προσωπικά, γιατί οφείλω να το κάνω, τη δουλειά των γραμματειών", ανέφερε ο κ. Σαμαράς και πρόσθεσε ότι πρωτίστως κάθε γραμματεία οφείλει να αναζητεί και να αξιοποιεί νέες και φρέσκες ιδέες, μέσα και έξω από το κόμμα, καθώς επίσης να αναζητεί και να αξιοποιεί νέους ανθρώπους.

    Ο κ. Σαμαράς εξειδίκευσε λέγοντας ότι κάθε γραμματεία οφείλει να καταρτίσει πρόγραμμα άμεσων και μεσοπρόθεσμων δράσεων.

    Εθεσε επίσης τους τομείς δραστηριότητας των γραμματειών για το επόμενο διάστημα, που είναι η προετοιμασία των εσωκομματικών εκλογών, οι συνεδριάσεις των οργάνων και των οργανώσεων του κόμματος και οι πολιτικές και κοινωνικές δράσεις.

    Πρώτο μας μέλημα είναι ένα σύγχρονο, πολυσυλλεκτικό κόμμα, ανέφερε ο κ. Σαμαράς και υπογράμμισε ότι κοινός στόχος είναι η ανανέωση, το άνοιγμα στην κοινωνία και η συμμετοχή.

    Τέλος ο κ.Σαμαράς έκανε ειδική αναφορά στη δημιουργία των νέων γραμματειών και περισσότερο στην γραμματεία σχέσεων κοινωνίας - κόμματος, η οποία αναφέρεται σε εκείνον προσωπικά προκειμένου , όπως είπε, "να κάνουμε πράξη το άνοιγμα του κόμματος στην κοινωνία".

    Ο κ. Σαμαράς ξεκαθάρισε τις αρμοδιότητες των στελεχών και έδωσε τις κατευθυντήριες γραμμές της αντιπολιτευτικής τακτικής, που θα κρατήσει το κόμμα στα θέματα της επικαιρότητας, όπως είναι η οικονομία, το σχέδιο της διοικητικής μεταρρύθμισης, κλπ.

    Ο αρμόδιος γραμματέας του προγράμματος Κ. Γκιουλέκας, σε ερώτηση για την οικονομία, τόνισε πως η ΝΔ θα στηρίξει την κυβέρνηση σε δίκαια μέτρα έτσι ώστε να μπορέσει ο τόπος να αντιμετωπίσει τη διεθνή κρίση. "Αντίθετα, θα είμαστε απέναντι σε ερασιτεχνισμούς και αυτοσχεδιασμούς, όπως αυτοί με την τροπολογία που κατατέθηκε την περασμένη Παρασκευή. Χωρίς σχέδιο με αστάθεια και πειραματισμούς δεν αντιμετωπίζεται η κρίση. Οι πρώτες εκατό μέρες εξέπνευσαν και ακόμα η κυβέρνηση σκέπτεται τι μέτρα θα πρέπει να πάρει για την οικονομία".

    Ο κ. Γκιουλέκας αναφέρθηκε και στις ανακοινώσεις του Γ. Παπανδρέου για τη διοικητική μεταρρύθμιση και το σχέδιο "Καλλικράτης", ξεκαθαρίζοντας πως η ΝΔ ζητά να τονωθούν περισσότερο οι τοπικές κοινωνίες. "Δεν μπορεί να λαμβάνονται αποσπασματικά μέτρα χωρίς μάλιστα, έναν κρίσιμο διάλογο με την ίδια την κοινωνία. Οι μέθοδοι του βαποφασίζομεν και διατάζομενβ μας γυρίζουν πολλές δεκαετίες πίσω".

    Ο γραμματέας του συνδικαλιστικού Γιάννης Μανώλης, σε ερώτηση για το τρομοκρατικό χτύπημα στη Βουλή, ξεκαθάρισε πως το σύνολο του πολιτικού κόσμου αλλά και της κοινωνίας καταδικάζουν την τρομοκρατία. "Οι πολίτες έχουν τρομοκρατηθεί από αυτά που ακούν για μέτρα από εδώ, μέτρα από κει, για μέτρα για τις περιουσίες, για τη γονική παροχή, για φόρους από δω, φόρους από κει. Πρώτα να σταματήσει αυτή η τρομοκρατία και να την αντιμετωπίσουμε, γιατί στην άλλη τρομοκρατία συμφωνούμε όλοι ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί και την καταδικάζουμε", τόνισε ο κ. Μανώλης.

    [02] Οι άξονες της εξωτερικής πολιτικής

    «Στόχος και δέσμευση της νέας κυβέρνησης είναι να κατακτήσει η Ελλάδα και πάλι τη θέση της στο διεθνές στερέωμα, να βάλουμε τέλος στην αδράνεια του παρελθόντος και να προστατέψουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, να διευρύνουμε τους ορίζοντές μας, να ενισχύσουμε τις σχέσεις μας με τις φιλικές χώρες και να αναπτύξουμε νέες, αμοιβαία επωφελείς, σχέσεις, εκεί που σήμερα υπάρχει και διαπιστώνουμε κενό», επεσήμανε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας, παρουσιάζοντας σήμερα τους βασικούς άξονες της εξωτερικής πολιτικής.

    Ο Δ. Δρούτσας υπενθύμισε ότι μόλις δέκα ημέρες μετά τις εκλογές στην Ελλάδα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε τις εκθέσεις Προόδου για την Τουρκία και για την ΠΓΔΜ, εκθέσεις που ήταν μια «κακή αφετηρία» για τα δικά μας συμφέροντα, καθώς περιείχαν θέσεις και εισηγήσεις που «δημιουργούσαν μια πλασματική εικόνα κι επειδή είχαν απόψεις επικίνδυνες, όπως τα περί διμερών διαφορών, που δεν θα πρέπει να επηρεάσουν την πορεία των υποψηφίων προς ένταξη χωρών».

    Στο δύσκολο αυτό περιβάλλον έγιναν κινήσεις γρήγορες και αποφασιστικές, ώστε να σταλούν και τα απαραίτητα μηνύματα στους γείτονες και τους εταίρους μας, τόνισε.

    Μια πρώτη, σημαντική, πρωτοβουλία της εξωτερικής μας πολιτικής είναι η agenda 2014 για τα Βαλκάνια:

    «Διεκδικούμε ξανά τον ηγετικό ρόλο της Ελλάδας στην περιοχή», με το φιλόδοξο αυτό σχέδιο και με πρώτο βήμα την εμπέδωση της πολιτικής αυτής πρότασης, ζητώντας την υποστήριξη των εταίρων μας γιβ αυτό, τόνισε ο υπουργός.

    Η ονομασία της ΠΓΔΜ

    Σε ό,τι αφορά την ονομασία της ΠΓΔΜ, ο Δ. Δρούτσας είπε ότι ακολουθείται επιθετική διπλωματία, με πρωτοβουλίες και, όπως είπε, «το δείξαμε αυτό, ότι η Ελλάδα προσέρχεται στη διαπραγμάτευση με ανοιχτό μυαλό κι εποικοδομητική διάθεση», αλλά και με ξεκάθαρη θέση για την «εθνική κόκκινη γραμμή, την ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό έναντι όλων» (erga omnes).

    Ο Υπουργός πρόσθεσε ότι στα συμπεράσματα του Συμβουλίου του Δεκεμβρίου «αποκαταστήσαμε την πραγματικότητα, καταστήσαμε σαφές ότι προϋπόθεση για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων είναι η λύση στο πρόβλημα της ονομασίας, στέλνοντας παράλληλα μήνυμα στην ηγεσία των Σκοπίων ότι με καθαρή πολιτική βούληση μία λύση είναι εφικτή», αλλά δεν έκρυψε, ωστόσο, ότι «δυστυχώς, οι αρχικές αντιδράσεις του κ. Γκρούεφσκι δεν εμπνέουν αισιοδοξία».

    Επισήμανε ότι η Αθήνα θα επιμείνει ώστε στις διαπραγματεύσεις στα Ηνωμένα Έθνη να μπορέσουμε να καταλήξουμε στην επιθυμητή λύση.

    Σχέσεις Ελλάδας- Τουρκίας

    Αναφερόμενος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο Δημήτρης Δρούτσας επισήμανε ότι από την πρώτη στιγμή η Αθήνα έστειλε το μήνυμα ότι επιθυμεί σχέσεις φιλικές, ειρηνικές, σχέσεις κοινού μέλλοντος, ανάπτυξης και συνεργασίας με τον τουρκικό λαό, στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής οικογένειας.

    «Την ίδια στιγμή, όμως, επισημάναμε ότι προϋπόθεση γι αυτό είναι ο πλήρης σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου, των κανόνων καλής γειτονίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ελλάδας», τόνισε και αποκάλεσε τα στοιχεία αυτά «αυτονόητες προϋποθέσεις».

    Ο κ. Δρούτσας επανέλαβε ότι η Ελλάδα υποστηρίζει την πλήρη ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, αλλά «χωρίς λευκές επιταγές», καθώς η Τουρκία «πρέπει να δείξει τον καλό της εαυτό» και να συμμορφωθεί πλήρως με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, αφού αυτό είναι προς το δικό της όφελος και προς όφελος της Ευρώπης.

    Ο αναπληρωτής Υπουργός σημείωσε ότι αυτό αποτυπώθηκε και στα συμπεράσματα του Δεκεμβρίου, με ένα λεκτικό που είναι «αυστηρό και αντικειμενικό και για πρώτη φορά καταγράφηκαν σημαντικά στοιχεία, όπως η αναφορά στον σεβασμό του Δικαίου της Θάλασσας».

    Απαντώντας σε ερώτημα για πιθανή συνάντησή του με τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου, είπε ότι κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται στο πρόγραμμά του, αλλά εξέφρασε τη βούληση να συναντηθεί μαζί του με την πρώτη ευκαιρία.

    Συμπλήρωσε ότι η ανακήρυξη της Κωνσταντινούπολης σε Πολιτιστική πρωτεύουσα μπορεί να ήταν μια καλή ευκαιρία, αλλά αυτή τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή η επίσκεψη του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια στην Αθήνα, αποτελεί προτεραιότητα.

    Ο κ. Δρούτσας εξήγησε ότι η στήριξη της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας αποτελεί ακόμα και σήμερα ένα χρήσιμο εργαλείο για την εξωτερική μας πολιτική απέναντι στη γειτονική χώρα, αρκεί να το αξιοποιήσουμε αποτελεσματικά.

    Αναφέρθηκε στο σημαντικό επίτευγμα της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ και πρόσθεσε ότι ενώ τότε είχε τεθεί ως στόχος και το θέμα της οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο, με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, η πολιτική επιλογή της προηγούμενης κυβέρνησης δεν επέτρεψε να φθάσουμε αυτό τον στόχο.

    Κατέληξε δε λέγοντας ότι ο στόχος της οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο παραμένει και αν χρειασθεί θα φτάσουμε στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

    Πάντως, απαντώντας σε άλλο ερώτημα για τη συνεργασία με τη γειτονική χώρα, ο κ. Δρούτσας τόνισε ότι υπάρχουν πολλά πεδία στα οποία επιζητείται στενή συνεργασία, όπως τα θέματα της κλιματικής αλλαγής και του περιβάλλοντος, που αφορούν το σύνολο της περιοχής, όπου μεμονωμένες και αποσπασματικές κινήσεις δεν μπορούν να επιφέρουν αποτελέσματα.

    Έκανε επίσης λόγο για κοινές δράσεις στο χώρο της Μέσης Ανατολής, υπενθυμίζοντας ανάλογες κινήσεις που είχαν γίνει στο παρελθόν από τους Ισμαήλ Τζεμ και Γ. Παπανδρέου με κοινή επίσκεψη στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη.

    Ερωτηθείς, τέλος, για την απάντηση της ελληνικής πλευράς στην επιστολή Ερντογάν, ο αναπληρωτής υπουργός δήλωσε ότι θα επιδοθεί στην πλέον κατάλληλη στιγμή.

    Κυπριακό

    Η Ελλάδα βρίσκεται ξανά δίπλα στον κυπριακό λαό, όχι στα λόγια αλλά με πράξεις, καθώς η πρώτη διμερής επίσκεψη που πραγματοποίησε ο Πρωθυπουργός Γ. Α. Παπανδρέου ήταν στην Κύπρο, υπενθύμισε ο κ. Δρούτσας.

    Ο Πρόεδρος Δ. Χριστόφιας και η κυπριακή κυβέρνηση έχουν την πλήρη στήριξη και εμπιστοσύνη της Αθήνας, πρόσθεσε και είπε ότι θα συνεχιστεί η απόλυτη συνεργασία και ο συντονισμός, τόσο στο κυπριακό, όσο και σε όλους τους άλλους τομείς που μπορούν Ελλάδα και Κύπρος να συνεργαστούν ως κράτη - μέλη της ΕΕ.

    Ο κ. Δρούτσας επανέλαβε ότι η Τουρκία πρέπει να συμβάλει στην επίλυση του Κυπριακού και απαντώντας σε ερώτημα για τις διαβουλεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη, ο υπουργός αναφέρθηκε στα λόγια του Προέδρου Χριστόφια, ότι οι προτάσεις του τουρκοκύπριου ηγέτη δεν μπορούν να είναι βάση για διαπραγμάτευση.

    Συμπλήρωσε ότι υπάρχει «κάποια απογοήτευση», καθώς αυτές οι προτάσεις της τουρκοκυπριακής και τουρκικής πλευράς δεν πηγαίνουν προς την κατεύθυνση όπου θα μπορούσε να εγγυηθεί μια εποικοδομητική διαπραγμάτευση.

    «Θα θέλαμε να βλέπαμε μια πιο εποικοδομητική στάση από την άλλη πλευρά», κατέληξε.

    ΟΑΣΕ

    Ο κ. Δρούτσας αναφέρθηκε με θετικά λόγια στα αποτελέσματα της πρόσφατης Συνόδου της Υπουργικής Διάσκεψης του ΟΑΣΕ στην Αθήνα και ευχαρίστησε δημόσια τα στελέχη του Υπουργείου Εξωτερικών που συνέβαλαν σε αυτό.

    Επισήμανε ότι μετά από επτά χρόνια, στην Αθήνα υιοθετήθηκε μια Πολιτική Διακήρυξη για την προσήλωση των κρατών - μελών στη Διαδικασία της Κέρκυρας και έτσι η Ελλάδα είναι και θα είναι στο επίκεντρο του διαλόγου για τη διαμόρφωση μιας νέας αρχιτεκτονικής ασφάλειας.

    Ως μέλος της τρόικας του ΟΑΣΕ, η Αθήνα θα αξιοποιήσει ακόμα περισσότερο την παρουσία της στον Οργανισμό, τόνισε.

    Οργανωτικά θέματα ΥΠΕΞ

    Ο κ. Δρούτσας ανέφερε, επίσης, ότι η ελληνική διπλωματία πρέπει να αξιοποιήσει την προστιθέμενη αξία της χώρας γιατί «ακόμα το κενό είναι μεγάλο» και μίλησε για «αλλαγές στις δομές και στον τρόπο εργασίας».

    Έτσι, στο σχεδιασμό του 2010 για το Υπουργείο, ο αναπληρωτής υπουργός έκανε λόγο για το άριστο στελεχιακό δυναμικό του, , τον εκσυγχρονισμό του υπουργείου, την πιο αποτελεσματική χρήση των ηλεκτρονικών μέσων που υπάρχουν σήμερα, τις βελτιώσεις σε ό,τι αφορά τη διαρκή εκπαίδευση των στελεχών, τη δημιουργία διαύλων με την επιστημονική κοινότητα και τα διεθνή think tanks, καθώς και την προοπτική ενσωμάτωσης των Γραφείων Τύπου στο Υπουργείο Εξωτερικών, όχι μόνον με στόχο την εξοικονόμηση πόρων αλλά τον στρατηγικό σχεδιασμό της επικοινωνιακής πολιτικής και της δημόσιας διπλωματίας.

    Στο επίκεντρο των εργασιών, εξήγησε ο κ. Δρούτσας βρίσκονται και άλλα θέματα, όπως είναι πρώτον, η έμφαση στην οικονομική και την ενεργειακή διπλωματία με την υποστήριξη ελληνικών επιχειρήσεων στο εξωτερικό, δεύτερον η πολιτιστική διπλωματία και η προώθηση του ελληνικού τουριστικού προϊόντος μέσα από στενή συνεργασία του Υπουργείου Εξωτερικών με το Υπουργείο Πολιτισμού και τρίτον η αξιοποίηση της αναπτυξιακής διπλωματίας, με στροφή προς την πράσινη ανάπτυξη.

    Διεθνείς Σχέσεις

    Ιδιαίτερη μνεία έκανε ο αναπληρωτής υπουργός στις σχέσεις της Ελλάδας με τις λεγόμενες αναδυόμενες δυνάμεις και χώρες, όπως είναι η Βραζιλία , η Ινδία, η Ν. Αφρική, την εμβάθυνση των σχέσεων με την Κίνα, την ενίσχυση σχέσεων με συμμάχους, όπως είναι οι ΗΠΑ και την ανάκτηση του ρόλου τον οποίο η Ελλάδα οφείλει να παίξει στο χώρο της Μέσης Ανατολής.

    Τόνισε ότι η Ελλάδα ως σύνορο της Ευρώπης μπορεί να γίνει ξανά η φωνή της Ευρώπης προς την Ανατολική Μεσόγειο και τα Βαλκάνια, αλλά και ταυτόχρονα να γίνει η φωνή των περιοχών αυτών στην Ευρώπη.

    «Χρειάζεται σχέδιο, βούληση, όραμα και μπορούμε να κερδίσουμε αυτό το στοίχημα», κατέληξε.

  • ** Απαντώντας σε ερώτημα για τον πιθανό χρόνο επίσκεψης του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, ο κ. Δρούτσας είπε ότι μετά την προσωπική πρόσκληση του Ομπάμα στο περιθώριο της Συνόδου της Κοπεγχάγης, γίνονται διεργασίες να βρεθεί η κατάλληλη ημερομηνία.

  • ** Απαντώντας σε άλλο ερώτημα ο κ. Δρούτσας μίλησε για τις στενές σχέσεις με την προεδρία της ΕΕ, την ισπανική κυβέρνηση, τον πρωθυπουργό Θαπατέρο και τον υπουργό Εξωτερικών Μορατίνος, τόσο στα κοινοτικά θέματα, όσο και σε εκείνα του ιδιαίτερου ελληνικού ενδιαφέροντος.

    Θέματα αναπτυξιακής συνεργασίας

    Από την πλευρά του, ο υφυπουργος Εξωτερικών Σπύρος Κουβέλης αναφέρθηκε στα θέματα της αναπτυξιακής συνεργασίας και τόνισε την υποστήριξη, απο την ελληνική πλευρά, των αναπτυξιακών προγραμμάτων σε χώρες που το έχουν ανάγκη.

    Ο Σπύρος Κουβέλης δήλωσε ότι η προσπάθεια έγκειται στην ενίσχυση της αποτελεσματικότητας των προγραμμάτων στη γειτονιά μας, τις παρευξείνιες χώρες, τη Μαύρη Θάλασσα, τα Βαλκάνια και την Ανατολική και Νότια Μεσόγειο, χωρίς να παραγνωρίζονται οι σχέσεις με τους μεγάλους εταίρους, την ΕΕ, τις ΗΠΑ, τη Ρωσία, αλλά και χώρες όπως η Ιαπωνία, οι ασιατικές χώρες ή οι χώρες της Λατινικής Αμερικής.

    Στόχος είναι ''ανα περιοχή και ανα αντικείμενο, να χαρτογραφήσουμε και να στοχοθετήσουμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα, που θα επιδιώξει η Ελλάδα σε κάθε περιοχή'', επισήμανε ο υφυπουργός,ώστε οι αποστολές μας να γίνουν αποτελεσματικές και παραγωγικές.

    "Πολύ σύντομα θα έχουμε επαφές και με τα επιμελητήρια,με στόχο ένα τρίπτυχο, που λέει οτι θέλουμε και να αυξήσουμε τις εξαγωγές της χώρες που σημειώνουν συνεχή πτώση τελευταίως, και να προωθήσουμε την ανταλλαγή τεχνογνωσίας και τέλος να προσελκύσουμε επενδύσεις στην Ελλάδα'', είπε.

    Ο υφυπουργός αναφέρθηκε σε μια σειρά τέτοιων συνεργασιών που έχουν ξεκινήσει, όπως με το Αζερμπαϊτζάν, τη Ρωσια, με χώρες της Μαύρης Θάλασσας, την Τσεχία, όπου έγιναν πολλές διμερείς επαφές (με αφορμή την πρόσφατη επίσημη επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας) αλλά και την επόμενη εβδομάδα που θα ταξιδέψει στο Αμπου Ντάμπι,το Κατάρ και το Κουβέιτ, με την προσδοκία να ανοίξουν νέες συνεργασίες.

    Ο κ. Κουβέλης αναφέρθηκε στο θέμα της Πράσινης Διπλωματίας, που αναδείχθηκε με την συνάντηση των Πρεσπών.

    Είπε οτι ανάλογες συνεργασίες θα γίνουν και με άλλες χώρες, καθώς η Ελλάδα επιδιώκει να παίξει έναν περιφερειακό ρόλο για την αντιμετώπιση του προβλήματος της κλιματικής αλλαγής, να προχωρήσει σε ερευνητικά προγράμματα και άλλες πιλοτικές δράσεις.

    Τέλος, αναφέρθηκε στα θέματα του Απόδημου Ελληνισμού και της ελληνικής διασποράς και τόνισε οτι η προσπάθεια είναι να διατηρηθεί η συνεχής επικοινωνία και να εμπλακούν στις δράσεις και τα συναρμόδια υπουργεία (για θέματα παιδείας κλπ).

    -

    [03] "Συνδυασμένη πάλη"

    Την αντίθεση του ΚΚΕ στο σχέδιο "Καλλικράτης" επειδή «διαμορφώνονται συγκεντρωτικοί, κρατικοί, τοπικοί μηχανισμοί οι οποίοι απαλλάσσουν το κράτος από όποια ευθύνη έχει για την Παιδεία, για την Υγεία, για τις υποδομές για τις κοινωνικές υπηρεσίες» εξέφρασε η γγ του κόμματος Αλέκα Παπαρήγα σε συνέντευξή της στον τηλεοπτικό σταθμό Mega.

    «Είναι το μέσο εκείνο που θα προχωρήσει την ιδιωτικοποίηση και την εμπορευματοποίηση πολύ πιο βαθιά στους τομείς της Παιδείας και της Υγείας» ανέφερε η γγ του ΚΚΕ και τόνισε ότι η αντίδραση στο σχέδιο πρέπει να συνδυαστεί «με την πάλη για το μεροκάματο, για τις συντάξεις, για να μην ανέβουν τα όρια συνταξιοδότησης των γυναικών, για την Παιδεία, την Υγεία, την Πρόνοια».

    «Φυσικά θα έχει και ειδικές δραστηριότητες, αλλά θα είναι αναπόσπαστα δεμένη με την πάλη κατά του ΦΠΑ, που είναι δραματική κατάσταση, διότι τα τρόφιμα, η ΔΕΗ, ο ΟΤΕ, το νερό, τα φάρμακα θα ανέβουν στο 15% και θα πέσουν από το 19 στο 15% κάποια τα οποία δεν τα καταναλώνει πλατιά ο λαός», επισήμανε.

    Αναφερόμενη στις πρώτες εκατό ημέρες διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, είπε ότι ο πρωθυπουργός «είναι συνεπής» καθώς «αυτό ήταν το πρόγραμμά του» και χαρακτήρισε τις προεκλογικές δεσμέυσεις «μπαγιάτικα ψίχουλα». «Εμείς δεν τον κατηγορούμε ότι παρεκκλίνει. Τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, λένε ότι παρεκκλίνει από τις υποσχέσεις τους, ή ότι πρέπει να εγκαταλείψει τις προεκλογικές υποσχέσεις λόγω της κρίσης. Τα είχε στο πρόγραμμά του, γιβ αυτό εμείς είπαμε: Έρχεται θύελλα» δήλωσε η κα Παπαρήγα.

    [04] "Μεγάλη δομική αλλαγή"

    Το σχέδιο "Καλλικράτης" και ο "Κώδικας Ιθαγένειας" βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια με τον Υπουργό Εσωτερικών Γιάννη Ραγκούση, σήμερα στο Προεδρικό Μέγαρο.

    Όπως δήλωσε ο κ. Ραγκούσης, πρόκειται «για δυο πραγματικά μεγάλα θέματα, για μεγάλες αλλαγές που πιστεύουμε ότι τις έχει μεγάλη ανάγκη ο τόπος και κυρίως οι πολίτες".

    Επίσης, επισήμανε ότι «ήρθε η ώρα να περάσουμε, ως χώρα, από τα λόγια στις πράξεις για αυτά τα θέματα, που συζητούμε πολλά χρόνια».

    Ο Πρόεδρος Κάρολος Παπούλιας αφού ευχήθηκε στον Υπουργό καλή δύναμη, τόνισε «θα τα καταφέρουμε»,υπογραμμίζοντας ότι υπάρχει η σχετική θέληση.

    Εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου, ο κ. Ραγκούσης δήλωσε ότι είχε την ευκαιρία να παρουσιάσει στον Πρόεδρο το σχέδιο «Καλλικράτης», αυτήν "τη μεγάλη δομική αλλαγή και για την Αυτοδιοίκηση, αλλά και για την αποκεντρωμένη κρατική διοίκηση".

    «Του παρουσίασα τους τρόπους και τα μέσα με τα οποία θα μπορέσουμε να γίνει πράξη αυτή τη μεγάλη δομική αλλαγή, γιατί την έχει ανάγκη ο τόπος και πάνω από όλα γιατί την έχουν ανάγκη οι πολίτες. Τους το οφείλουμε, το δικαιούνται. Επίσης, τον ενημέρωσα για τη νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης, η διαβούλευση της οποίας ολοκληρώθηκε, σχετικά με τις αλλαγές στον Κώδικα Ιθαγένειας και σχετικά με την πρόβλεψη για παροχή δικαιώματος ψήφου στις δημοτικές εκλογές για τους ομογενείς και τους αλλοδαπούς οικονομικούς μετανάστες».

    Σε ερώτηση εάν θα επανέλθει το 42%, ο κ. Ραγκούσης απάντησε ότι «περιλαμβάνεται στις προτάσεις μας, που από χθες έχουν τεθεί σε διαβούλευση και προς την Αυτοδιοίκηση και προς του πολίτες και τα κόμματα».

    Το πρόγραμμα "Καλλικράτης"

    Το σχέδιο νόμου θα ψηφιστεί το αργότερο μέχρι το Μάιο και οι εκλογές της 14ης Νοεμβρίου 2010 θα γίνουν με τους νέους δήμους και περιφέρειες, όπως ανέφερε ο κ. Ραγκούσης.

    Επίσης, διευκρίνισε ότι η χωροθέτηση θα πραγματοποιηθεί στη δεύτερη φάση της διαβούλευσης του νομοσχεδίου. Όπως είπε, η νέα αρχιτεκτονική αφορά και τα δύο επίπεδα αυτοδιοίκησης τα οποία προσεγγίζονται συνολικά και ενιαία.

    Με το πρόγραμμα "Καλλικράτης" θεμελιώνεται η δευτεροβάθμια περιφερειακή αυτοδιοίκηση και στη θέση των 76 νομαρχιών, υπερνομαρχιών και επαρχείων δημιουργούνται δεκατρείς αιρετές περιφέρειες. Από τους 1034 δήμους που υπάρχουν σήμερα θα θεμελιωθούν λιγότεροι από 370, ενώ τα περίπου έξι χιλιάδες νομικά πρόσωπα και δημοτικές επιχειρήσεις θα περιοριστούν σε δύο χιλιάδες. Επιπλέον θα θεμελιωθούν επτά γενικές διοικήσεις που θα αντικαταστήσουν τις δεκατρείς σημερινές κρατικές περιφέρειες και τις αποκεντρωμένες κρατικές οντότητες την ύπαρξη των οποίων επιβάλλει στο Σύνταγμα.

    Οι γενικές διοικήσεις θα έχουν όσες αρμοδιότητες δεν μπορούν να παραχωρηθούν από το Σύνταγμα τις τοπικές αυτοδιοικήσεις, αλλά και ευαίσθητες αρμοδιότητες, όπως την μετανάστευση, σύμφωνα με όσα είπε ο υπουργός Εσωτερικών

    Με το νέο νομοσχέδιο καθιερώνεται ο θεσμός του αιρετού περιφερειάρχη, καθώς και εκείνη του θεματικού και τοπικού αντιπεριφερειάρχη και της περιφερειακής εκτελεστικής επιτροπής.

    Σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Ραγκούσης η περιφερειακή αυτοδιοίκηση θα αποτελέσει το "όχημα" για την πράσινη ανάπτυξη. Θα αναλάβει τον αναπτυξιακό σχεδιασμό της περιφέρειας, θα διαχειρίζεται πόρους των ΠΕΠ και ΕΣΠΑ και θα αντιμετωπίζει τα περιφερειακά προβλήματα, ενώ ειδικά για την Αττική και τη Θεσσαλονίκη προβλέπονται ειδικές ρυθμίσεις για ζητήματα μητροπολιτικού χαρακτήρα.

    Αναφερόμενος στην κατάσταση που υπάρχει σήμερα ο κ. Ραγκούσης είπε ότι μόνο 213 δήμοι έχουν πιστοποίηση για διαχειριστική επάρκεια των κονδυλίων του ΕΣΠΑ, 250 δεν διαθέτουν ούτε ένα οικονομολόγο, και 500 περίπου λειτουργούν με ένα μόνο μηχανικό, ενώ στην Αττική επιβιώνουν 20 κοινότητες.

    Ο υπουργός Εσωτερικών είπε ότι θα υπάρξει πρόβλεψη για την κατανομή των πόρων με γεωγραφικά, οικονομικά και πληθυσμιακά κριτήρια και ανακοίνωσε ότι οι πόροι της τοπικής αυτοδιοίκησης θα συνδεθούν εφεξής με το ΦΠΑ έτσι ώστε η αυτοδιοίκηση να συμβάλλει και αυτή στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής

    Ο υπουργός Εσωτερικών είπε ότι θα υπάρξει αλλαγή του τρόπου ελέγχουν των πόρων της αυτοδιοίκησης, θα υπάρξει υποχρεωτική ανάρτηση των διοικητικών αποφάσεων στο διαδίκτυο ενώ θα συσταθεί και αυτοτελής υπηρεσία ελέγχου των ΟΤΑ.

    Κονδύλια ύψους 650 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ αναθεωρούνται και προσαρμόζονται για να στηριχθεί η αλλαγή αυτή αλλά και να προσληφθεί το απαραίτητο επιστημονικό προσωπικό από νομικούς, οικονομολόγους και μηχανικούς που θα στελεχώσουν την τοπική αυτοδιοίκηση υπό τον όρο ότι τα στελέχη αυτά θα παραμένουν επί δεκαετία στους δήμους στους οποίους θα εργάζονται, είπε ο κ. Ραγκούσης.

    Επίσης, ο υπουργός Εσωτερικών ανέφερε ότι θα δημιουργηθούν ηλεκτρονικά δημοτικά ΚΕΠ, θα αρχίσει να αξιοποιείται η "έξυπνη" κάρτα δημότη, ενώ οι δήμοι θα εξοπλιστούν με ATM τα οποία θα συνδεδεμένα με το ηλεκτρονικό ΚΕΠ και θα παρέχουν υπηρεσίες στους πολίτες 24 ώρες το 24ωρο επί 365 μέρες.

    Τέλος, θα δημιουργηθεί διοικητική "βοήθεια στο σπίτι" για τους δημότες που δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση στις δημοτικές υπηρεσίες και θα θεσμοθετηθεί ο "δημοτικός ανταποκριτής", δηλαδή ο πολυδύναμος υπάλληλος που θα εξυπηρετεί τους κατοίκους με αξιοποίηση και των νέων τεχνολογιών.

    [05] Συνομιλίες στη Λευκωσία

    Στη "σκιά" των προτάσεων Ταλάτ για το κεφάλαιο "διακυβέρνηση- κατανομή εξουσιών", οι οποίες κρίνονται από τη Λευκωσία ότι δεν μπορούν να αποτελέσουν βάση για συζήτηση, άρχισε σήμερα στη Λευκωσία και ολοκληρώνεται μεθαύριο, Τετάρτη, η πρώτη φάση των εντατικών συνομιλιών Χριστόφια - Ταλάτ.

    Οι συνομιλίες διεξάγονται στην οικία του ειδικού αντιπροσώπου του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Ταγιέ Μπρουκ Ζεριχούν, στο κλειστό αεροδρόμιο Λευκωσίας επί της "νεκρής ζώνης".

    Στην ημερήσια διάταξη, εκτός από το θέμα της διακυβέρνησης, περιλαμβάνονται επίσης θέματα οικονομίας, Ευρωπαϊκής Ένωσης και το περιουσιακό.

    Η δεύτερη φάση των εντατικών συνομιλιών είναι προγραμματισμένη για το τριήμερο 25, 26 και 27 Ιανουαρίου.

    Ο υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας Μάρκος Κυπριανού δήλωσε ότι οι εντατικές διαπραγματεύσεις «δεν αρχίζουν και με τους καλύτερους οιωνούς, λόγω του παράλογου και αρνητικού περιεχομένου των προτάσεων Ταλάτ» που συντάχθηκαν, όπως είπε, στην Άγκυρα.

    Κάλεσε μάλιστα, τον διεθνή παράγοντα να πείσει την Άγκυρα να αναλάβει τις ευθύνες της στο Κυπριακό.

    Παρόλα αυτά, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου απέρριψε τη θέση των κομμάτων ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, ΕΥΡΩΚΟ και Οικολόγων για απόσυρση των προτάσεων Χριστόφια για την εκ περιτροπής προεδρία και την παραμονή 50.000 εποίκων. Ο κ. Στεφάνου δήλωσε ότι ''δεν μπορεί κάποιος να αποσύρει θέσεις, ενόσω βρίσκεται στη διαδικασία διαπραγμάτευσης''.

    Ο κ. Στεφάνου σε δηλώσεις στο ΡΙΚ ανέφερε ότι στη σημερινή συνάντηση ο πρόεδρος Χριστόφιας θα κάνει ξεκάθαρο ποια είναι η προσέγγιση της ελληνοκυπριακής πλευράς στις προτάσεις που κατέθεσε η τουρκοκυπριακή και θα υποδείξει ποιοι είναι οι στόχοι της διαδικασίας των εντατικών και πως μπορούν να επιτευχθούν.

    Ο εκπρόσωπος χαρακτήρισε απαράδεκτες τις προτάσεις της τουρκοκυπριακής πλευράς, οι οποίες ετοιμάστηκαν στην Άγκυρα. Οι προτάσεις αυτές, τόνισε, κινούνται σε διαφορετικές παραμέτρους από αυτές που είχαν συμφωνηθεί, γεγονός που διαφοροποιεί τα δεδομένα, «με αποτέλεσμα να μην ξεκινούμε με καλούς οιωνούς».

    Ο κύριος Στεφάνου ανέφερε ότι «στόχος των εντατικών συνομιλιών ήταν η επίτευξη περισσοτέρων συγκλίσεων στα θέματα της διακυβέρνησης, της οικονομίας και των ευρωπαϊκών θεμάτων» και πρόσθεσε ότι «αναμενόταν η εποικοδομητική προσέγγιση της άλλης πλευράς, ώστε να δοθεί ώθηση στη διαδικασία».

    «Αντίθετα», τόνισε, «βλέπουμε να επιλέγουν μια διαδικασία που δεν έχει συμφωνηθεί και φέρνουν πίσω τις προσπάθειες που καταβλήθηκαν τους τελευταίους 16 μήνες».

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανακοίνωσε ότι το Εθνικό Συμβούλιο θα συνέλθει την προσεχή Παρασκευή για να ενημερωθεί για την πρώτη φάση των εντατικών διαπραγματεύσεων Χριστόφια - Ταλάτ.

    Εξ άλλου, στις 18 Ιανουαρίου ο Πρόεδρος Χριστόφιας θα έχει συνομιλίες στην Αθήνα με τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου.

    Πληροφορίες του ΡΙΚ αναφέρουν ότι η κυπριακή κυβέρνηση θα κινηθεί παρασκηνιακά προς τα Ηνωμένα Έθνη, υποδεικνύοντας ότι οι δέκα ενότητες που περιλαμβάνονται στο επτασέλιδο έγγραφο Ταλάτ απέχουν κατά πολύ τόσο από τη συμφωνηθείσα βάση διαπραγμάτευσης όσο και από τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας. Θα ζητήσει επίσης από τα Ηνωμένα Έθνη να μην επιτρέπουν να κατατίθενται τέτοιου είδους θέσεις.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα "Φιλελεύθερος", ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν θα στείλει την τελευταία εβδομάδα του Ιανουαρίου την αξιωματούχο των Ηνωμένων Εθνών Ελίζαμπεθ Σπέχαρ ως προπομπό της δικής του έλευσης στην Κύπρο. Μια καταρχήν απόφαση για την πραγματοποίηση επίσκεψης του κ. Μπαν Κι-μουν στην Κύπρο έχει ληφθεί κι αυτή τοποθετείται για τις 2 Φεβρουαρίου, δεν είναι ωστόσο οριστικό, προστίθεται στο δημοσίευμα.

    Εξάλλου, σύμφωνα με την εφημερίδα "Πολίτης", η κατάθεση σκληρών θέσεων εκ μέρους του κ. Ταλάτ θα αναγκάσει τον κ. Χριστόφια "να διαπραγματευθεί καταθέτοντας τις δικές του, επίσης, σκληρές θέσεις, με αποτέλεσμα, ή να ξεκινήσει διάλογος με την τουρκική πλευρά να έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων ή έστω να υπάρξει αδιέξοδο με συνυπευθυνότητα".

    Σύμφωνα με την ίδια εφημερίδα, ο κ. Ταλάτ "είναι λογικό να εμφανίζεται σκληρός", για να μπορέσει να αντιπαρατεθεί στον πολύ πιο σκληρό στο Κυπριακό, «πρωθυπουργό» των κατεχομένων Ντερβίς Έρογλου, ο οποίος ήδη έχει απορρίψει τις προτάσεις ως απαράδεκτες.

    Τέλος, σημειώνεται ότι η Τουρκία δείχνει έντονα ενοχλημένη από το επιπρόσθετο «πάγωμα» κεφαλαίων στην ενταξιακή της διαδικασία κατά την πρόσφατη σύνοδο κορυφής της ΕΕ, με αποτέλεσμα να μην είναι διατεθειμένη να κάνει κινήσεις, που θα "σπάσουν" το αδιέξοδο πριν ξεκαθαρίσει το δικό της ευρωπαϊκό μέλλον.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 11 January 2010 - 15:30:41 UTC