Browse through our Interesting Nodes on the Balkan Peninsula Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-01-09

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΝΔ: ΄Οχι στη φοροεπιδρομή
  • [02] Τροπολογία για φόρο γονικών παροχών
  • [03] Τραγωδία με μετανάστες στο Θρακικό
  • [04] Διορισμός έξι νέων γραμματέων
  • [05] Ελεύθερος με όρους ο 26χρονος
  • [06] Τα μυστικά του Γράμμου
  • [07] "Ο λαός να ορθώσει εμπόδια"
  • [08] ΛΑ.Ο.Σ. για κλιμάκιο της Κομισιόν
  • [09] Στο Βερολίνο ο Α.Τσίπρας
  • [10] "Συνεργασία των φορέων"
  • [11] Ενταση στην Καλαβρία
  • [12] Στην Ξάνθη ο ΠΑΟ

  • [01] ΝΔ: ΄Οχι στη φοροεπιδρομή

    Επίθεση στην κυβέρνηση με αφορμή την "αιφνιδιαστική τροπολογία" για την φορολόγηση των γονικών παροχών εξαπέλυσε ο εκπρόσωπος της ΝΔ Πάνος Παναγιωτόπουλος κατηγορώντας την ότι "ξεπέρασε και πάλι τον κακό της εαυτό σε προχειρότητα και αυτοσχεδιασμούς".

    Ο κ. Παναγιωτόπουλος επισημαίνει σε δήλωσή του ότι η ΝΔ είναι αντίθετη στην "φοροεπιδρομή" και ζητά από την κυβέρνηση "να αυξήσει κατά πολύ το αφορολόγητο, ώστε να μην γονατίσουν τα μικρομεσαία εισοδήματα".

    Στη δήλωσή του ο κ. Παναγιωτόπουλος αναφέρει ότι αντί η κυβέρνηση να παρουσιάσει ένα ολοκληρωμένο Εθνικό Σχέδιο εξόδου από την κρίση, όπως επανειλημμένως είχε καλέσει τον κ. Γ. Παπανδρέου ο Πρόεδρος της ΝΔ Αντ. Σαμαράς επέλεξε "την χειρίστη κοινοβουλευτική πρακτική των αιφνιδιαστικών τροπολογιών".

    Προσθέτει ότι αν και αυτή την τακτική την είχε απορρίψει στα λόγια ο κ. Παπανδρέου στο παρελθόν, "μετά από ένα έντονο παρασκήνιο, η περιφερόμενη από γραφείο σε γραφείο, περιβόητη, πλέον, τροπολογία, κατατέθηκε με ρυθμίσεις που έχουν αντιφατικό χαρακτήρα".

    Ακολούθως ο κ. Παναγιωτόπουλος αναφέρεται στις θέσεις της ΝΔ επισημαίνοντας ότι:

    "Η φορολογική πολιτική μιας χώρας -και μάλιστα σε στιγμές κρίσεως- δεν ανακοινώνεται με δόσεις, με τροπολογίες-"μπαλώματα". Είμαστε αντίθετοι στην ανεξέλεγκτη φορο-επιδρομή κατά της ακίνητης περιουσίας, η οποία πλήττει, κυρίως, τη μεσαία τάξη και την μικρομεσαία ιδιοκτησία, που αντιμετωπίζει το ακίνητο ως επένδυση ζωής. Θεωρούμε ότι μέτρα αυξήσεων της φορολογίας της ακίνητης περιουσίας, του φόρου μεταβιβάσεως ακινήτων, του κόστους των γονικών παροχών και των αντικειμενικών αξιών -και μάλιστα σε ώρες οικονομικής ύφεσης- θα οδηγήσουν σε μείωση συναλλαγών, μείωση εσόδων, μείωση κατασκευαστικής δραστηριότητας. Δηλαδή, στην οικονομική συρρίκνωση των θέσεων απασχόλησης, του εισοδήματος, των τζίρων και των φορολογικών εσόδων".

    Τέλος στην ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος της ΝΔ αναφέρει ότι "το γεγονός ότι η κυβέρνηση προσφεύγει στην αύξηση των φόρων στα τσιγάρα και τα ποτά,για να ενισχύσει τα έσοδα, δεν μας βρίσκει αντίθετους, ως έκτακτο μέτρο σε περίοδο κρίσεως. Αλλά θεωρούμε απαραίτητο να επαναλάβουμε ότι εάν επαληθευτούν οι φήμες για αύξηση των φόρων και στα καύσιμα, αυτό θα έχει ολέθριες συνέπειες στην οικονομία".

    Για διαφάνεια και εκλογικό νόμο

    Πρωτοβουλία για την αντιμετώπιση της διαφθοράς και την επιβολή όρων διαφάνειας στην δημόσια ζωή πήρε ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς.

    Ο κ. Σαμαράς με επιστολή του στον πρόεδρο της Βουλής Φίλιππο Πετσάλνικο ζήτησε την διεξαγωγή προ ημερησίας διατάξεως συζήτησης στο Κοινοβούλιο, με αντικείμενο την διαφάνεια.

    Σε ανακοίνωση της ΝΔ επισημαίνεται ότι το αίτημα είχε θέσει ο κ. Σαμαράς και στη σύσκεψη των Πολιτικών Αρχηγών, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, ο οποίος το είχε αποδεχθεί.

    Επισημαίνει ακόμη η ΝΔ ότι με το αίτημά της επιδιώκει να αποτελέσει η διαφάνεια την πρώτη προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση του νέου έτους.

    Ο Αντώνης Σαμαράς προτείνει ακόμη να συγκροτηθεί μία ειδική ευρεία διακομματική επιτροπή που θα εξετάσει το θέμα, σε όλες του τις πτυχές και να προτείνει νομοθετικές παρεμβάσεις μέχρι την λήξη της συνόδου της Βουλής τον Ιούνιο, ώστε να αρχίσει η ψήφισή τους αμέσως και αν είναι δυνατόν με διακομματική συναίνεση.

    Εξ άλλου προ τριών ημερών η ΝΔ σε ανακοίνωσή της επισήμανε ότι δέχεται τη σύσταση όλων των εξεταστικών επιτροπών που προτείνει το κυβερνών κόμμα (συμπεριλαμβανομένης και της επιτροπής για την υπόθεση του Βατοπεδίου) και ότι δεν έχει να φοβηθεί τίποτε από την διερεύνηση των υποθέσεων του παρελθόντος.

    Διακομματική διαβούλευση για εκλογικό νόμο

    Ο αρχηγός της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς αποστέλει επιστολές στον πρωθυπουργό Γιώργο Α. Παπανδρέου και τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων σχετικά με τον εκλογικό νόμο.

    Επειδή δεν φαίνεται να υπάρχει συμφωνία για την αλλαγή του εκλογικού νόμου, τονίζει σε δήλωσή του ο Α. Σαμαράς, ζητώ διακομματική διαβούλευση από μηδενική βάση.

    [02] Τροπολογία για φόρο γονικών παροχών

    Αναπροσαρμογές των συντελεστών του ειδικού φόρου κατανάλωσης των τσιγάρων και των ποτών,περιλαμβάνει τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών, που κατατέθηκε στη Βουλή.

    Με την ίδια τροπολογία, ορίζεται ότι ο υπολογισμός του φόρου που αναλογεί στην κτήση περιουσίας από δωρεά ή γονική παροχή, για φορολογικές υποχρεώσεις που προκύπτουν από 8 Ιανουαρίου και μετά, θα γίνει με τις διατάξεις του νέου φορολογικού νόμου, η σύνταξη του οποίου βρίσκεται στο στάδιο της κοινωνικής διαβούλευσης.

    Ο υπολογισμός του φόρου που αναλογεί σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις, θεωρείται προσωρινός - και μετά τον οριστικό προσδιορισμό του με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, πρόκειται να διενεργηθεί νέα εκκαθάριση.

    «Όπως έχει εξαγγελθεί από τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης στη Βουλή, προτείνεται να επανέλθει η φορολόγηση των κληρονομιών, δωρεών και γονικών παροχών με προοδευτική κλίμακα με υψηλό αφορολόγητο. 'Ήδη το θέμα αυτό, αποτελεί αντικείμενο των ομάδων εργασίας κοινωνικού διαλόγου της φορολογικής μεταρρύθμισης. Κρίνεται δίκαιο και εύλογο, προκειμένου να μην ακυρωθεί το αποτέλεσμα του κοινωνικού διαλόγου, για τις όποιες πράξεις κτήσεων περιουσίας, αιτία δωρεάς ή γονικής παροχής, των οποίων η φορολογική υποχρέωση γεννιέται από την ημέρα της κατάθεσης της διάταξης αυτής στη Βουλή, ο υπολογισμός του φόρου να θεωρείται προσωρινός και προτείνεται να γίνει οριστική εκκαθάριση με τις διατάξεις που θα προκύψουν στα πλαίσια του κοινωνικού διαλόγου» αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας.

    [03] Τραγωδία με μετανάστες στο Θρακικό

    Στους 17 έφτασαν πλέον οι νεκροί από την θαλάσσια τραγωδία που εκτυλίχτηκε στο Θρακικό Πέλαγος, πιθανόν την παραμονή της πρωτοχρονιάς, με θύματα νεαρούς παράνομους μετανάστες.

    Χθες, σκάφος του λιμενικού ειδοποιήθηκε από αλιευτικό και περισυνέλεξε πτώμα αγοριού ηλικίας 2 χρόνων περίπου, στη θαλάσσια περιοχή ανατολικά της Αλεξανδρούπολης. Λίγο αργότερα περισυλλέγησαν από το Λιμενικό ακόμη τρία πτώματα, δύο στη περιοχή Απαλού και ένα στην περιοχή Μάκρης.

    Συνολικά στη θαλάσσια περιοχή του Έβρου και της Ροδόπης έχουν εκβραστεί τα πτώματα 12 ανδρών και τεσσάρων γυναικών νεαρής ηλικίας, καθώς και ενός παιδιού.

    Οι αρχές εκτιμούν ότι όλα τα πτώματα, έχουν σχέση με το ίδιο τραγικό περιστατικό διακίνησης λαθρομεταναστών που συνέβη στα ανοιχτά του Θρακικού Πελάγους, στο τρίγωνο Αλεξανδρούπολη - Σαμοθράκη - Θάσος, κάτω από αδιευκρίνιστες μέχρι στιγμής συνθήκες.

    Οι έρευνες για το ενδεχόμενο ύπαρξης και άλλων πτωμάτων συνεχίζονται στην περιοχή, από την ξηρά και από τη θάλασσα.

    [04] Διορισμός έξι νέων γραμματέων

    Με απόφαση του Πρωθυπουργού, Γιώργου Α. Παπανδρέου, και του αρμοδίου Υπουργού αντιστοίχως, ορίζονται οι ακόλουθοι Γενικοί και Ειδικοί Γραμματείς :

    ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ, ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ

    Γενική Γραμματεία Λιμένων και Λιμενικής Πολιτικής

    Βλάχος Γιώργος, Καθηγητής Ναυτιλιακής Οικονομικής και Πολιτικής του Πανεπιστημίου Πειραιώς

    ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ

    Γενική Γραμματεία Δια Βίου Μάθησης

    Μπάκας Ευθύμιος, Οικονομολόγος, στέλεχος επιχειρήσεων

    Ειδική Γραμματεία Πρωτοβάθμιας - Δευτεροβάθμιας Παιδείας

    Κοντογιάννης Μιχάλης, Διευθυντής 99ου Δημοτικού Σχολείου Αγ. Παντελεήμονα Αχαρνών

    ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ

    Γενική Γραμματεία Κοινωνικής Ασφάλισης

    Δρέττα Αθηνά, Οδοντίατρος, Αντινομάρχης Αθηνών

    ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

    Γενική Γραμματεία Πρόνοιας

    Κατριβάνος Γεώργιος, Ηλεκτρολόγος Μηχανικός, Αντινομάρχης Αθηνών

    Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας

    Δημόπουλος Αντώνης, Οδοντίατρος - Διδάκτωρ Παν. Αθηνών, Αντιπρόεδρος ΙΣΤΑΜΕ

    [05] Ελεύθερος με όρους ο 26χρονος

    Ελεύθερος με την επιβολή περιοριστικών όρων αφέθηκε μετά την απολογία του ενώπιον του Αναπληρωτή Εφέτη Ανακριτή κ. Κ. Μπαλτά ο 26χρονος φοιτητής που κατηγορείται για συμμετοχή στην τρομοκρατική οργάνωση "Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς".

    Ο νεαρός αρνείται τις κατηγορίες που του αποδίδονται και υποστηρίζει ότι αρχές του 2007 είχε πάει στο σπίτι στο Χαλάνδρι για να εγκαταστήσει ηλεκτρονικό υπολογιστή ενώ τονίζει ότι από τότε δεν είχε ξαναπάει. Σύμφωνα με την δικογραφία δακτυλικά αποτυπώματα του νεαρού βρέθηκαν στον επίμαχο υπολογιστή και σε μία δισκέτα. Ανακριτής και εισαγγελέας έκριναν ότι ο κατηγορούμενος πρέπει να αφεθεί ελεύθερος με την επιβολή των όρων της απαγόρευσης εξόδου από την χώρα και της υποχρεωτικής εμφάνισης 2 φορές το μήνα σε Αστυνομικό Τμήμα.

    Στον κ. Μπαλτά κατέθεσε η μητέρα και ένα ακόμη πρόσωπο του οικογενειακού περιβάλλοντος του νεαρού καθώς και μία συμφοιτήτρια του.

    [06] Τα μυστικά του Γράμμου

    Νάρκες, οχυρωματικά έργα, οβίδες, ερείπια από στρατηγικά αρχηγεία, νοσοκομεία ανταρτών... Ένα αχανές πεδίο μαχών και στην κορυφή το Μνημείο του Εμφυλίου Πολέμου. Στο ίδιο αλπικό τοπίο, πανύψηλα πεύκα και έλατα, καταπράσινες οξιές, αλπικές λίμνες, γόνιμες κοιλάδες, σπάνια αγριολούλουδα, και η Δρακόλιμνη, η ψηλότερη λίμνη της Ελλάδας. Ένας απέραντος ανθόκηπος, η «Κοιλάδα των Πεσόντων», στο βορειότερο τμήμα της οροσειράς της Πίνδου στον Ελλαδικό χώρο. Κανένα άλλο βουνό της χώρας ,το τέταρτο υψηλότερο, δεν παραμένει ακόμη και σήμερα, τόσο άγνωστο, όσο ο Γράμμος.

    Φορτισμένος από τις μνήμες του Εμφυλίου Πολέμου παρέμενε τα τελευταία 50χρόνια ξεχασμένος και απερημωμένος. Αυτό δεν επέτρεψε να αναδειχθούν οι φυσικές ιδιαιτερότητές του. Εκτεταμένα φυσικά ώριμα δάση, σημαντικοί τύποι οικοτόπων, δάση εντελώς ανεπηρέαστα, ανεκμετάλλευτα για πολλές δεκαετίες, λόγω του φόβου των ναρκών.

    Σήμερα, με τις καταγραφές που έχουν πραγματοποιηθεί αναγνωρίστηκε η αξία του και συμπεριλήφθηκε στις σημαντικότερες περιοχές για τα Πουλιά στην Ελλάδα. Πρόσφατα εντάχθηκε στο δίκτυο «Natura 2000» ως μία από τις σημαντικότερες περιοχές για την αρκούδα (15 σε πρόσφατο υπολογισμό) και για το αγριόγιδο (το ευρωπαϊκό είδος αντιλόπης) με τον πληθυσμό των 40-50 ζώων να καλύπτει το 10% του πληθυσμού της χώρας. Αρπακτικά πουλιά, όπως ο χρυσαετός, ο πετρίτης, ο ασπροπάρης συμπληρώνουν την πανίδα. Στα πραγματικά σπάνια αλπικά λιβάδια του Γράμμου, από τα ελάχιστα αγροτικά τοπία που έχουν απομείνει στην Ελλάδα, συναντώνται 416 είδη χλωρίδας.

    Το βουνό σχηματίζεται από δυο κορυφογραμμές που συναντιούνται κάθετα μεταξύ τους. Η μια οροσειρά με τις κορφές Μαύρη Πέτρα (2461), Γκόλιο (1934), Κάμενικ (2043) είναι πάνω στα σύνορα με την Αλβανία . Η άλλη χωρίζει το νομό Ιωαννίνων από το νομό Καστοριάς, έχει κατεύθυνση ανατολικά, με τις κορφές Περήφανο (2442) - Γκέσο(2166) - Επάνω Αρρένα (2192) - Κάτω Αρρένα (2075). Στα νότια έχει όριο τον ποταμό Σαραντάπορο που τον χωρίζει από το Σμόλικα(2637). Στα ανατολικά οι διακλαδώσεις του Αλιάκμονα από την βόρεια πλευρά της χωρίζουν την οροσειρά από τον Τρικλάριο. Μέσα σε αυτές της κορυφογραμμές βρίσκονται τρεις κοιλάδες όπου φωλιάζουν μικρά χωριά, η κοιλάδα της Γράμμουστας που ανήκει στον νομό Καστοριάς και οι κοιλάδες τις Αετομηλίτσας και Πληκατίου που ανήκουν στον νομό Ιωαννίνων. Από τον Γράμμο πηγάζουν οι ποταμοί Αλιάκμονας και Σαραντάπορος. Μια πλούσια βλάστηση από άγρια πλατάνια, οξιές, πανύψηλα και μυρωμένα έλατα, πεύκα, κρανιές, αγριοκέρασα, αγριομηλιές και όλα τα είδη των αγκαθιών από αγριολούλουδα ως αγράμπελη, περιμένει τον επισκέπτη που διασχίζοντας τις γόνιμες κοιλάδες, τις λίμνες στις Αρρένες (Μουτσιάλια) στα 1700μ. και την Δρακόλιμνη του Γράμμου (Γκιστόβα) στα 2350μ., καταλήγει στις κορυφές του Γράμμου.

    Η πορεία στο βουνό

    Βασική αφετηρία για τις διαδρομές στον ορεινό όγκο του Γράμμου είναι το χωριό της Αετομηλίτσας. Για να φτάσει κανείς στο χωριό θα στρίψει από τον επαρχιακό δρόμο Κόνιτσας - Κοζάνης στη σήμανση ανηφορίζοντας σε δρόμο ασφαλτοστρωμένο (17χλμ) με προορισμό ένα από τα ψηλότερα χωριά της Ελλάδας. (Ο άλλος δρόμος για το χωριό ξεκινά από το χωριό Πληκάτι Μαστοροχωρίων και περνά μέσα από την κοιλάδα του Γοργοποτάμου και είναι δύσβατος).

    Λίγο πριν το χωριό, μια δεξιά στροφή οδηγεί σε στρωτό χαλικόδρομο (δρόμος ανοιχτός μόνο τους καλοκαιρινούς μήνες) για τις λίμνες Μουτσιάλια σε 6χλμ, για τα Χρυσή 12χλμ, Πευκόφυτο 14χλμ και Γράμμο 36χλμ.

    Οι κύριοι δασικοί δρόμοι στο βουνό διατηρούνται ανοιχτοί καθώς εξυπηρετούν κτηνοτρόφους και υλοτόμους με τα αγροτικά τους οχήματα. Σε όλα τα σημεία των δασικών δρόμων υπάρχουν πινακίδες, που ενημερώνουν για το υψόμετρο και κατευθύνουν στις πολυάριθμες διασταυρώσεις. Ο περιηγητές θα αντικρίσουν τα απομεινάρια του εμφυλίου, όπως το αρχηγείο του ΔΣΕ, το Μνημείο του Εμφυλίου, τις αλπικές λίμνες Αρρένων καθώς και την ψηλότερη Δρακόλιμνη της χώρας, την λίμνη Γκιστόβα, πάνω στα ελληνοαλβανικά σύνορα. Εφόσον ο επισκέπτης κινηθεί στα γνωστά μονοπάτια, δεν θα έχει κανένα πρόβλημα, καθώς απάτητα μονοπάτια κρύβουν ακόμη νάρκες από την περίοδο του Εμφυλίου Πολέμου.

    Από το χωριό της Αετομηλίτσας (όπου βρίσκεται και ο χώρος εστίασης) η θέα προς τον ορεινό όγκο του Σμόλικα είναι υπέροχη. Μια επίσκεψη την αξίζει και η εκκλησία του χωριού, ο Άγιος Νικόλαος. Το καφενείο στην πλατεία είναι ανοιχτό ανάλογα με την εποχή. Οι ιδιοκτήτες των σπιτιών, μισοί Λαρισαίοι και άλλοι μισοί από την Έδεσσα έρχονται στο χωριό το καλοκαίρι και τα Σαββατοκύριακα. Από την άκρη του χωριού ξεκινούν οι πεζοπορικές διαδρομές για το Μνημείο του Εμφυλίου, την κορυφή 2520 και την Δρακόλιμνη του Γράμμου. Η πιο σύντομη διαδρομή για την Δρακόλιμνη (λίμνη Γκιστόβα) γίνεται από το χωριό του Γράμμου, από την μεριά της Καστοριάς, κάνοντας τα τρία τέταρτα της διαδρομής με όχημα.

    Κείμενο: Γ. Σεφεριάδης

    [07] "Ο λαός να ορθώσει εμπόδια"

    Επίθεση στην κυβέρνηση για την φορολογική της πολιτική εξαπολύει το Πολιτικό Γραφείο του ΚΚΕ με μακροσκελή ανακοίνωσή του με την οποία παράλληλα καλεί τους εργαζόμενους σε "αντεπίθεση", τονίζοντας ότι "μόνο η εργατική και λαϊκή αντεπίθεση μπορεί να ορθώσει εμπόδια".

    Το Πολιτικό Γραφείο υπογραμμίζει ότι "ο λαός δεν πρέπει να δείξει καμία εμπιστοσύνη στην κυβερνητική προπαγάνδα, περιμένοντας τη νέα φοροεπιδρομή που διαμορφώνει σε βάρος του η κυβέρνηση με τη νέα φορολογική πολιτική της και το νέο "Σύμφωνο Σταθερότητας"".

    Σύμφωνα με το ΚΚΕ, ολα τα εναλλακτικά σενάρια που εξετάζει η κυβέρνηση εξυπηρετούν την ίδια στόχευση και απόφαση, που στρέφεται ενάντια στους μισθωτούς και στους αυτοαπασχολούμενους.

    Πριν ακόμα η κυβέρνηση καταθέσει το φορολογικό νομοσχέδιο έχει ήδη δρομολογήσει την αύξηση των εσόδων από την αντιλαϊκή έμμεση φορολογία κατά 1,6 δισ. Ευρώ, αναφέρει το Πολιτικό Γραφείο στην ανακοίνωσή του και προσθέτει ότι προβλέπεται να αυξηθούν, το 2010, κατά 869 εκ. ευρώ τα έσοδα από το ΦΠΑ, "τον άδικο έμμεσο φόρο που επιβαρύνει εξίσου άνισα εισοδήματα και εξανεμίζει το λαϊκό εισόδημα, καθώς σε αυτό στοχεύουν οι σκόπιμες και επιλεκτικές διαρροές της κυβέρνησης για φορολογικές αλλαγές, είτε με άμεση γενική αύξηση του ΦΠΑ, είτε με τεμαχισμένη, ξεκινώντας από ένα μέρος των εμπορευμάτων".

    Το Πολιτικό Γραφείο του ΚΚΕ επισημαίνει ότι "οι κυβερνητικές διακηρύξεις περί "δικαιότερης φορολόγησης του συνόλου των εισοδημάτων" είναι το δόλωμα για ν' ακινητοποιηθεί η λαϊκή αντεπίθεση".

    Επίσης, το ΚΚΕ υποστηρίζει ότι "τα διάφορα σενάρια που καλλιεργεί η κυβέρνηση, π.χ. το ποιες αποδείξεις και πώς θα εκπίπτουν από το φορολογητέο εισόδημα, οδηγούν σταδιακά στην κατάργηση του αφορολόγητου ορίου. Σε κάθε περίπτωση το μέτρο αυτό όχι μόνο δεν αποσκοπεί στη μείωση του φόρου του εργατικού και λαϊκού εισοδήματος, αλλά οδηγεί σε πρόσθετη φορολογική επιβάρυνση των λαϊκών εισοδημάτων".

    Το Πολιτικό Γραφείο επικρίνει έντονα τη συνολική οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, ενώ επικρίνει τη στάση τόσο της ΓΣΕΕ, όσο και της ΑΔΕΔΥ , ενώ για την αντιμετώπιση της κρίσης προτείνει:

    - Να ανέβει άμεσα ο συντελεστής φορολόγησης του μεγάλου κεφαλαίου στο 45%.

    - Να καταργηθούν οι έμμεσοι φόροι (ΦΠΑ, Ειδικοί Φόροι Κατανάλωσης κλπ.) στο πετρέλαιο θέρμανσης και αγροτικής κίνησης, στα είδη διατροφής, εκπαίδευσης, υγείας και στα οικιακά τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας, ύδρευσης και τηλεπικοινωνιών.

    - Να αυξηθεί το αφορολόγητο όριο στα 40.000 Ευρώ για κάθε ζευγάρι και από 5.000 Ευρώ για κάθε παιδί.

    - Να αναγνωριστούν τα λογιστικά βιβλία ως μοναδική πηγή προσδιορισμού εισοδήματος των ΕΒΕ και

    - Η επιδότηση των αγροτών να γίνεται με βάση την παραγωγή και το εισόδημα μέχρι 30.000 ευρώ.

    [08] ΛΑ.Ο.Σ. για κλιμάκιο της Κομισιόν

    «Ο οποιοσδήποτε μπόρεσε -με μόχθο, κόπο, οικονομία και προσπάθεια- να αποκτήσει ένα κεραμίδι πρέπει όχι μόνο να φορολογείται βάναυσα όσο ζει καθώς και μετά τον θάνατό του δια της φορολογίας της κληρονομιάς, αλλά επιπροσθέτως να ...μαστιγώνεται για το έγκλημά του να είναι νοικοκύρης...», δήλωσε ο Εκπρόσωπος του ΛΑ.Ο.Σ.

    Σχετικά με την επίσκεψη του κλιμακίου της Κομισιόν στην Αθήνα ο κ. Αϊβαλιώτης ανέφερε: «Οι υπάλληλοι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής συμπεριφέρθηκαν ως "υπερυπουργοί" της κυβέρνησης. Και είμαστε μόνο στην αρχή. Ελπίζουμε να μην ξαναδούμε αποκλεισμό των λιμανιών μας από συμμαχικούς στόλους».

    [09] Στο Βερολίνο ο Α.Τσίπρας

    Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλέξης Τσίπρας, επικεφαλής αντιπροσωπείας του κόμματος, αποτελούμενης από τη Νατάσσα Θεοδωρακοπούλου, μέλος της Ε.Ε. του Κόμματος ΕΑ, τον Γιάννη Μπουρνούς, υπεύθυνο του τμήματος Ευρωπαϊκής πολιτικής,συμμετέχει στις εργασίες της Διάσκεψης της Εκτελεστικής Επιτροπής του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς (ΚΕΑ) που πραγματοποιούνται στο Βερολίνο.

    Σήμερα, θα μιλήσει στο Συμβούλιο των Προέδρων των κομμάτων μελών του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς.

    Τη θέση του υπέρ της απλής αναλογικής και τη διαφωνία του τόσο με τις θέσεις του ΠΑΣΟΚ, όσο και εκείνες της ΝΔ σχετικά με τον εκλογικό νόμο, υπογραμμίζει ο Πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Α. Τσίπρας στην απαντητική του επιστολή προς τον πρόεδρο της ΝΔ Α. Σαμαρά.

    Ο Αλέξης Τσίπρας υπενθυμίζει ότι από την προεκλογική περίοδο είχε εκφράσει την αντίθεσή του στις προγραμματικές θέσεις και τις προθέσεις του ΠΑΣΟΚ για την αλλαγή του εκλογικού νόμου και κατηγορεί την κυβέρνηση ότι έντεχνα παρουσιάζεται η πρότασή της ως "γερμανικό εκλογικό σύστημα" και διευκρινίζει ότι:

    "Η πρόταση της κυβέρνησης δεν έχει καμία σχέση με το εκλογικό σύστημα της Γερμανίας, το οποίο, εξαιρουμένου του ορίου εισόδου στη Βουλή, σχεδόν ταυτίζεται με την απλή αναλογική, καθώς προνοεί όχι μόνο για την αντιστοίχιση εδρών με ψήφους στην τελική κατανομή, αλλά κυρίως γιατί προβλέπει τη διπλή ψήφο για την τοπική περιφέρεια και την εθνική επικράτεια. Διασφαλίζει δε τη δημοκρατική συμμετοχή των μελών των κομμάτων στην ανάδειξη υποψηφίων".

    Ο Πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει οι προτάσεις της κυβέρνησης θα οδηγήσουν, με μαθηματική ακρίβεια, στη δημιουργία αρχηγοκεντρικών κομμάτων και στην κυριαρχία του δικομματικού-διπολικού πολιτικού συστήματος, συμπιέζοντας τα μικρότερα κόμματα, καθώς θα εμπεδώσουν την πλειοψηφική λογική και τα δικομματικά διλήμματα.

    Ο Αλέξης Τσίπρας σημειώνει στην συνέχεια της επιστολής του ότι η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ έχει δεσμευθεί να καταθέσει προτάσεις νόμου για όλα αυτά τα ζητήματα στο ελληνικό Κοινοβούλιο και προσθέτει ότι μία από αυτές τις προτάσεις θα είναι και η καθιέρωση της απλής και ανόθευτης αναλογικής ως μοναδικού εκλογικού συστήματος γνήσιας έκφρασης των πραγματικών πολιτικών συσχετισμών.

    Και καταλήγει:

    "Από την μεταπολίτευση μέχρι σήμερα, όλοι οι εκλογικοί νόμοι απέτρεπαν τη γνήσια αντιπροσώπευση των πολιτών, αλλοίωναν τις προθέσεις του εκλογικού σώματος και οδήγησαν στη δημιουργία αυτοδύναμων, και σχεδόν πάντα, πανίσχυρων κυβερνήσεων, οι οποίες, όμως, δεν μπόρεσαν να αποτρέψουν την μεγάλη κοινωνική, πολιτική και οικονομική κρίση που βιώνουμε σήμερα. Όπως καταλαβαίνετε, οι θέσεις του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς, δεν συγκλίνουν με αυτές του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ στο ζήτημα του εκλογικού νόμου".

    Λαφαζάνης για την τροπολογία

    Η κυβέρνηση, μέσω της παλιάς καταδικασμένης πρακτικής των νυχτερινών τροπολογιών και μάλιστα σε άσχετα νομοσχέδια, έρχεται να κλιμακώσει μια πραγματική φοροεπιδρομή σε βάρος των πλατιών λαϊκών στρωμάτων, την οποία εγκαινίασε με τα παράλογα, υπεραυξημένα τέλη κυκλοφορίας στα παλιά αυτοκίνητα, δήλωσε ο Παν. Λαφαζάνης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος ΣΥΡΙΖΑ και υπεύθυνος Οικονομικής και Κοινωνικής Πολιτικής του ΣΥΝ.

    "Η μεγάλη αύξηση της φορολογίας στα τσιγάρα και τα ποτά, από την οποία προβλέπεται να εισπραχθεί ένα ποσό «μαμούθ» ύψους 1 δισ. ευρώ και την οποία μάλλον θα ακολουθήσει ανάλογη αύξηση της φορολογίας στα καύσιμα, αποτελεί μια άγρια εισπρακτική κίνηση, σε πλήρη αντίθεση με τις προεκλογικές υποσχέσεις του κυβερνητικού κόμματος", ανέφερε και την κατηγόρησε ότι "με την πολιτική της επιτείνει την ύφεση, οξύνει τα ήδη εκρηκτικά κοινωνικά προβλήματα και μεγεθύνει τα αδιέξοδα".

    [10] "Συνεργασία των φορέων"

    Ευρεία σύσκεψη πραγματοποιήθηκε, υπό τον υπουργό Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και τη συμμετοχή της υφυπουργού Υγείας, Φώφης Γεννηματά, του νομάρχη Αθηνών, Γιάννη Σγουρού, του δημάρχου Αθήνας και προέδρου της ΚΕΔΚΕ, Νικήτα Κακλαμάνη, και άλλων 47 δημάρχων της Αττικής με θέμα την εγκληματικότητα, που εσχάτως παρουσιάζει έξαρση.

    Ο υπουργός ανέλυσε την αντιεγκληματική πολιτική του υπουργείου, το θεσμό του αστυνομικού της γειτονιάς, που ξεκίνησε την περασμένη Δευτέρα και τη λειτουργία των πρότυπων αστυνομικών τμημάτων για την Αθήνα και ιδιαίτερα για τις περιοχές με την υψηλότερη εγκληματικότητα.

    Από την πλευρά τους, οι 48 επικεφαλής ΟΤΑ και οι άλλοι συμμετέχοντες στη σύσκεψη ανέλυσαν τα προβλήματα, που αντιμετωπίζουν κατά περιοχές και υπέβαλαν προτάσεις για τον έλεγχο της εγκληματικότητας, ενώ συμφώνησαν να αναζητηθούν άμεσα κοινές δίοδοι συνεργασίας.

    Αμέσως μετά τη σύσκεψη ο κ. Χρυσοχοΐδης δήλωσε ότι το πνεύμα, στο οποίο κινήθηκε η συζήτηση, ήταν το τρίπτυχο μηδενική ανοχή στην ανομία, ασφάλεια στις πόλεις και τις γειτονιές και στενή συνεργασία όλων των κοινωνικών φορέων για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

    Η κ. Γεννηματά υπογράμμισε ότι υπάρχει η πολιτική βούληση από πλευράς κυβέρνησης και έχουν ληφθεί αποφάσεις να ενισχυθούν όλα όσα πρέπει για να τονωθεί το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών, να σταματήσει η γκετοποίηση και τα ναρκωτικά, να δοθεί ουσιαστικός ρόλος στον ΟΚΑΝΑ και να ενισχυθεί η λειτουργία των κέντρων πρόληψης εγκληματικότητας με παρεμβάσεις στα σχολεία, τα γήπεδα και άλλους χώρους.

    Ο κ. Κακλαμάνης χαρακτήρισε θετική την πρωτοβουλία του κ. Χρυσοχοϊδη εφόσον, όπως είπε, υπάρξει συνέχεια και συμφώνησε «με το ιδεολογικό πλάνο» των τριών αξόνων, που έθεσε ο υπουργός.

    Τόνισε ακόμα ότι για την Αθήνα που έχει τα μεγαλύτερα και ιδιαίτερα προβλήματα θα υπάρξει και κατ΄ιδίαν συνάντηση του ιδίου με τον κ. Χρυσοχοϊδη.

    Ο δήμαρχος Αθηναίων παρατήρησε επίσης ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση ήταν συνεπής στη χρηματοδότηση των κέντρων πρόληψης, που καλύπτει το 50% των οικονομικών αναγκών τους, αλλά το κράτος ήταν αυτό, που καθυστερούσε.

    Η κα Γεννηματά συμφώνησε και δήλωσε ότι το κράτος ξεκίνησε ήδη να ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις του.

    Τέλος ο κ. Σγουρός επικρότησε την πρωτοβουλία για τη σύσκεψη και τόνισε την ανάγκη αλληλεγγύης όλων των φορέων.

    [11] Ενταση στην Καλαβρία

    Δύο μετανάστες τραυματίστηκαν χθες σοβαρά από κτυπήματα με σιδερόβεργες στο Ροζάρνο της Καλαβρίας (νότια Ιταλία), ανακοίνωσε ο νομάρχης της Ρέτζιο Καλάμπρια, σύμφωνα με τον οποίο ο συνολικός απολογισμός της βίας που ξέσπασε χθες στην πόλη αυτή ανέρχεται σε 37 τραυματίες, από τους οποίους οι 19 αλλοδαποί και οι 18 αστυνομικοί.

    Ένας από τους δύο μετανάστες που τραυματίστηκε χρειάστηκε να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση και νοσηλεύεται σε νευροχειρουργικό τμήμα στη Ρέτζιο Καλάμπρια, πρωτεύουσα της επαρχίας.

    Αυτά τα δύο νέα θύματα ανεβάζουν σε εννέα τον αριθμό των μεταναστών που τραυματίστηκαν στην πόλη αυτή, την επομένη των διαδηλώσεων των μεταναστών που κατέληξαν σε συγκρούσεις με την αστυνομία, ανέφερε το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων Ansa.

    Πέντε χτυπήθηκαν σκόπιμα από αυτοκίνητα που οδηγούσαν Ιταλοί κάτοικοι της πόλης και δύο άλλοι πυροβολήθηκαν στα πόδια από κυνηγετικό όπλο.

    Αυτοί οι επτά μετανάστες έχουν υποστεί ελαφρά τραύματα. Σε μία από τις επιθέσεις, οι κάτοχοι του αυτοκινήτου συνελήφθησαν από τους καραμπινιέρους, διευκρίνισε το Ansa, επικαλούμενο ερευνητές.

    Αντιμέτωποι με την ένταση που επιμένει, η αστυνομία έστειλε ένα "σημαντικό αριθμό αστυνομικών" προκειμένου να διασφαλισθεί ο καλύτερος έλεγχος της περιοχής και να εξασφαλισθεί η ηρεμία για ολόκληρο τον πληθυσμό", ανακοίνωσε ο επικεφαλής της αστυνομίας Αντόνιο Μανγκανέλι, έπειτα από μία συνάντηση με τον υπουργό Εσωτερικών Ρομπέρτο Μαρόνι.

    Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (HCR) εξέφρασε μεγάλη ανησυχία για τον κίνδυνο εκδήλωσης ενός "κυνηγιού μεταναστών" στην πόλη Ροζάρνο στην Καλαβρία, στη νότια Ιταλία, μετά τη διαδήλωση μεταναστών, στην πλειοψηφία τους Αφρικανοί, η οποία κατέληξε σε συγκρούσεις με την αστυνομία.

    "Ανησυχούμε πάρα πολύ από την κατάσταση στο Ροζάρνο και από το γεγονός ότι παραμένειπολύ τεταμένη", δήλωσε η εκπρόσωπος της ιταλικής πτέρυγας της HCR Λόρα Μπολντρίνι.

    Η ίδια ανακοίνωσε την αποστολή ομάδας της HCR στην περιοχή από σήμερα, Σάββατο, σημειώνοντας ότι ανησυχεί καθώς υπάρχει "κίνδυνος οι κάτοικοι να θελήσουν να εκδικηθούν".

    Χθες το βράδυ, πολλοί μετανάστες που ασχολούνται με γεωργικές εργασίες, οι οποίοι εργάζονται στην πλειοψηφία τους παράνομα στην περιοχή και προέρχονται από την Αφρική, πυρπόλησαν αυτοκίνητα και έσπασαν βιτρίνες με ρόπαλα στο Ροζάρνο, διαμαρτυρόμενοι για την επίθεση εναντίον πολλών από αυτούς με αεροβόλα. "Δεν γνωρίζουμε με βεβαιότητα, όμως δύο ή ίσως πέντε τραυματίστηκαν και νοσηλεύονται", σημείωσε η Μπολντρίνι.

    Μετά την επέμβαση της αστυνομίας σημειώθηκαν συγκρούσεις μεταξύ μεταναστών και δυνάμεων της τάξης κατά τις οποίες τραυματίστηκαν πολλοί μετανάστες.

    Χθες, περίπου 2.000 μετανάστες πραγματοποίησαν καθιστική διαμαρτυρία στο κέντρο του Ροζάρνο, σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, ενώ περίπου 10 κάτοικοι είχαν μπλοκάρει την πρόσβαση στο κέντρο και άλλοι είχαν καταλάβει το δημαρχείο ζητώντας την απομάκρυνση των μεταναστών από την πόλη.

    Ο υπουργός Εσωτερικών Ρομπέρτο Μαρόνι, μέλος του ιταλικού ξενοφοβικού κόμματος Λέγκα του Βορρά, δήλωσε ότι οι εντάσεις αυτές είναι το αποτέλεσμα "μιας πολύ μεγάλης ανεκτικότητας απέναντι στη λαθρομετανάστευση".

    Η Μπολντρίνι, η οποία υπογράμμισε την παρουσία μεταξύ των μεταναστών πολιτικών προσφύγων και ανθρώπων που ζητούν άσυλο, σημείωσε ότι οι αρχές πρέπει να αρχίσουν να αναζητούν τους δράστες της επίθεσης κατά των μεταναστών. "Δεν είναι το πρώτο επεισόδιο αυτού του είδους που σημειώνεται στο Ροζάρνο", τόνισε.

    Θα πρέπει επίσης "να ξαναρχίσει άμεσα ο διάλογος" και σ'αυτόν να ληφθούν υπόψη όλοι οι παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων των "απάνθρωπων συνθηκών υπό τις οποίες ζουν οι εργάτες αυτοί: ανθυγιεινές παράγκες, χωρίς νερό, στις οποίες δεν τηρούνται οι συνθήκες υγιεινής".

    [12] Στην Ξάνθη ο ΠΑΟ

    Το παιχνίδι στην Ξάνθη μεταξύ της τοπικής ομάδας και του Παναθηναϊκού ξεχωρίζει από το πρόγραμμα της 17ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος ΟΠΑΠ της Σούπερ Λίγκα. Η ομάδα της Αθήνας θέλει μόνο τη νίκη για να διατηρήσει την διαφορά των πέντε βαθμών από τον Ολυμπιακό και να συνεχίσει την πορεία της προς την κατάκτηση του τίτλου.

    Η αποστολή βέβαια της ομάδας του Νίκου Νιόπλια μόνο εύκολη δεν θα είναι, καθώς η Ξάνθη είναι πάντα ένας πολύ δύσκολος αντίπαλος, ειδικά όταν παίζει μπροστά στους οπαδούς της. Δύσκολη αποστολή θα έχει και ο Ολυμπιακός, ο οποίος θα παίξει στο «Καραϊσκάκη» κόντρα στην Λάρισα, η οποία έχει κάνει σημαντικές μεταγραφές και μπορεί να εκμεταλλευτεί το αρνητικό κλίμα στον πρωταθλητή, μετά την ήττα από την ΑΕΚ στο ντέρμπι.

    Από την πλευρά της η ΑΕΚ, με την ψυχολογία στα... ουράνια, θα υποδεχθεί στο Ολυμπιακό στάδιο τον Ατρόμητο και θέλει να συνεχίσει με νίκη, μετά την μεγάλη επιτυχία στην έδρα του Ολυμπιακού.

    Συνοπτικά το αναλυτικό πρόγραμμα με τις τηλεοπτικές μεταδόσεις της 17ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος ΟΠΑΠ της Σούπερ Λίγκα έχει ως εξής:

    ΣΑΒΒΑΤΟ 9 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2010

    ΕΡΓΟΤΕΛΗΣ - ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ 16:45 ΣΚΑΪ

    ΞΑΝΘΗ - ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ 16:45 ΝΕΤ

    ΛΕΒΑΔΕΙΑΚΟΣ - Π.Α.Ο.Κ. 19:00 ΝOVA

    ΚΥΡΙΑΚΗ 10 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2010

    ΑΣΤΕΡΑΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣ - ΚΑΒΑΛΑ 14:30 ΝOVA

    ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ - ΛΑΡΙΣΑ 14:30 ΝΕΤ

    ΠΑΝΘΡΑΚΙΚΟΣ - ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ 14:30 ΝOVA

    ΑΡΗΣ - ΗΡΑΚΛΗΣ 16:45 ΝOVA

    Α.Ε.Κ. - ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ 19:00 ΝOVA


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 9 January 2010 - 7:30:33 UTC