Read the UN Resolutions on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 22 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-01-06

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Με λαμπρότητα ο Αγιασμός των Υδάτων
  • [02] Διάσκεψη για επαναπατρισμό αρχαιοτήτων

  • [01] Με λαμπρότητα ο Αγιασμός των Υδάτων

    Με λαμπρότητα εορτάστηκαν τα Θεοφάνεια σε όλη τη χώρα. Παρουσία του Πρόεδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια και χοροστατούντος του αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμου ετελέσθη στο πρώτο λιμάνι της χώρας, στον Πειραιά, ο Αγιασμός των Υδάτων.

    Στους άνδρες του συνδέσμου Ελλήνων Βατραχανθρώπων οι οποίοι βούτηξαν και έπιασαν τον σταυρό, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας χάρισε αναμνηστικά δώρα.

    Την κυβέρνηση εκπροσώπησε στην τελετή του Αγιασμού των Υδάτων η υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Λούκα Κατσέλη και τη ΝΔ ο βουλευτής Γιάννης Τραγάκης.

    Παρέστησαν ακόμα ο πρώτος αντιπρόεδρος της Βουλής Γρηγόρης Νιώτης, βουλευτές της πρώτης και δεύτερης εκλογικής περιφέρειας Πειραιά, ο Δήμαρχος Παναγιώτης Φασούλας, ο Νομάρχης Γιάννης Μίχας, άλλοι επίσημοι και πλήθος κόσμου.

    Μετά το πέρας της τελετής, η κ. Κατσέλη ευχήθηκε χρόνια πολλά σε όλους και είπε ότι η μεγάλη γιορτή των Θεοφανείων παραπέμπει στη ναυτοσύνη. Ευχήθηκε επίσης το 2010 να είναι χρονιά ουσιαστικής στήριξης της ελληνικής σημαίας και ενίσχυσης της ναυτιλίας μας, της ασφάλειας των πλοίων και των ναυτικών μας για να μην έχουμε δυστυχήματα όπως το τελευταίο. Εξέφρασε τέλος την αισιοδοξία της ότι η κυβέρνηση θα τα καταφέρει στην οικονομία, τονίζοντας ότι το 2010 θα είναι μια χρονιά δουλειάς και ελπίδας.

    Ο κ.Τραγάκης δήλωσε ότι η κυβέρνηση μετά από πολλές παλινωδίες προσγειώθηκε στην πραγματικότητα και πρόσθεσε ότι η ΝΔ θα στηρίξει τα θετικά μέτρα αλλά θα είναι αντίθετη στα φορομπηχτικά.

    "Ο ελληνικός λαός ξέρει ότι είχαμε πάρει λάθος πορεία, γνωρίζει τις δυσκολίες και τις ζει καθημερινά από τις δυσπραγίες της οικονομίας μέχρι και την αδικία, ξέρει όμως, και είναι βαθιά μου πίστη, ότι έχουμε τεράστιες δυνατότητες", δήλωσε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου μετά την τελετή αγιασμού των υδάτων, στην οποία παρέστη, στη Μυτιλήνη.

    Ο πρωθυπουργός δεν παρέλειψε να εκφράσει τη μεγάλη του χαρά που βρίσκεται στο ακριτικό νησί της Λέσβου, ένα τόπο, όπως είπε, με τον οποίο είναι δεμένος από την ίδια την ιστορία.

    Ο πρωθυπουργός είπε ότι αυτές οι δυνατότητες του ελληνικού λαού πολλές φορές υποβαθμίστηκαν και πνίγηκαν από τον παρασιτισμό και τις κατεστημένες αντιλήψεις και τόνισε ότι:

    "Το 2010 θα είναι χρονιά ανατροπών και μεγάλων αλλαγών για να βάλουμε τα θεμέλια για ένα διαφορετικό κράτος που θα σέβεται τον πολίτη, τον τόπο του, το φιλότιμό του, την πρωτοβουλία του, το κέφι του και τα όνειρά του".

    Ο κ.Παπανδρέου είπε ότι θα μπουν τα θεμέλια για ένα κράτος κοινωνικής δικαιοσύνης και ευνομίας που θα προστατεύει τα δικαιώματα των πολιτών και τόνισε ότι : "τις μεγάλες ανατροπές θα τις κάνουμε μαζί με ειλικρίνεια, αίσθημα κοινωνικής δικαιοσύνης και σιγουριά".

    "Θα γίνουν μεγάλες αλλαγές, θα χρειαστεί όλοι να βοηθήσουν αλλά είμαι αισιόδοξος, υπάρχει ελπίδα, απόφαση και σιγουριά", κατέληξε ο πρωθυπουργός.

    Ο κ.Παπανδρέου, ο οποίος έφθασε στη Μυτιλήνη συνοδευόμενος από το αδερφό του Νίκο κι έγινε δεκτός από τον ΓΓ Αιγαίου Δημήτρη Χαλκιώτη, το βουλευτή Λέσβου και υφυπουργό Μεταφορών, Δικτύων και Υποδομών, Νίκο Σηφουνάκη και το δήμαρχο Μυτιλήνης Νάσο Γιακαλή, παρακολούθησε τη Θεία Λειτουργία στο Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Αθανασίου, την τελετή καθαγιασμού των υδάτων ενώ λίγο αργότερα είχε μια σύντομη συνάντηση με τοπικούς παράγοντες και πραγματοποίησε μια σύντομη επίσκεψη στο μουσείο Ελιάς στη Γέρα. Λίγο πριν την αναχώρησή του επισκέφθηκε και το πατρογονικό σπίτι του ποιητή Οδυσσέα Ελύτη.

    Στην ιδιαίτερη πατρίδα του, την Πύλο, γιόρτασε τα Θεοφάνεια ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς. Μετά την τελετή της κατάδυσης του Τιμίου Σταυρού ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας στη δήλωσή του για την ημέρα ανέφερε ότι "τα Φώτα στην παράδοσή μας είναι ανάσα ελπίδας. Η οικονομία μας έχει ανάγκη από ανάσα ελπίδας και ελπίζουμε να τη δώσει η κυβέρνηση".

    Ο κ. Σαμαράς είπε επίσης ότι "εγώ στην ελληνική περιφέρεια παίρνω ανάσα ελπίδας. Σήμερα είναι μεγάλη ημέρα για όλους μας, αλλά για εμένα ιδιαίτερα που βρίσκομαι στην Πύλο με ανθρώπους που με αγαπούν και τους αγαπώ".

    Στη Δεξαμενή Αθηνών και στο κολυμβητήριο του Εθνικού Γυμναστικού Συλλόγου τελέστηκε στην Αθήνα ο Αγιασμός των Υδάτων, παρουσία του υπουργού Πολιτισμού και Τουριστικής Ανάπτυξης Παύλου Γερουλάνου και του δημάρχου Αθηναίων Νικήτα Κακλαμάνη.

    Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης εκπροσώπησε η βουλευτής Ελίζα Βόζενμπεργκ και το ΛΑΟΣ ο βουλευτής Θανάσης Πλεύρης.

    Στον αγιασμό στη Δεξαμενή παραβρέθηκαν επίσης οι βουλευτές Π. Παυλόπουλος και Ε. Αντώναρος, ενώ στο κολυμβητήριο παραβρέθηκαν και ο υφυπουργός Εξωτερικών Σπύρος Κουβέλης και η βουλευτής της ΝΔ Ντόρα Μπακογιάννη.

    Μετά το πέρας της τελετής του αγιασμού στη Δεξαμενή, ο κ. Γερουλάνος ευχήθηκε σβ όλους τους Έλληνες καλή χρονιά, τονίζοντας τη σημασία του εορτασμού των Θεοφανείων. «Φέτος γιορτάζουμε, είπε, σε μια περίοδο βαθιάς κρίσης, όπου οι άνθρωποι υποφέρουν. Η σημερινή γιορτή όμως έχει ένα μήνυμα αισιοδοξίας».

    Ο δήμαρχος Αθηναίων είπε ότι το 2010 είναι μια δύσκολη χρονιά για όλον τον κόσμο και χρειάζεται αισιοδοξία.

    «Αν δουλέψουμε όλοι μαζί, τόνισε, μπορούμε να δώσουμε μια αποστομωτική απάντηση στους πολιτικούς τρομοκράτες των Βρυξελλών» και κάλεσε κυβέρνηση και αντιπολίτευση να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων, να δουλέψουν μαζί και να αφήσουν τους μικροκομματισμούς.

    Απαντώντας σε ερώτηση για τη διοικητική μεταρρύθμιση που σχεδιάζει η κυβέρνηση και την Τοπική Αυτοδιοίκηση, ο κ. Κακλαμάνης είπε ότι η διοικητική μεταρρύθμιση έχει τη σύμφωνη γνώμη της ΚΕΔΚΕ με αυστηρές, όμως προϋποθέσεις. Η μεταρρύθμιση αυτή όμως, είπε, απαιτεί 4 δις ευρώ και θα πρέπει να μας πει η κυβέρνηση αν τα έχει αλλιώς να την ξεχάσει.

    Η κα Βόζεμπεργκ είπε ότι ο τόπος ζει σε μια δύσκολη περίοδο, επισημαίνοντας ότι στην πατρίδα μας αξίζει το καλύτερο.

    Ο κ. Πλεύρης τέλος ευχήθηκε να φωτίσει, όπως είπε, εκείνους που δίνουν με νόμους δικαίωμα ψήφου στους μετανάστες και μετατρέπουν τους βουλευτές σε πολίτες δεύτερης κατηγορίας και αυλοκόλακες του αρχηγού.

    Στη Θεσσαλονίκη, η τελετή Αγιασμού των Υδάτων έγινε στην παραλιακή Λεωφόρο Νίκης, στο ύψος της οδού Αγίας Σοφίας, προεξάρχοντος του μητροπολίτη Ανθιμου, και παρέστησαν ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος, οι υφυπουργοί Υποδομών Γιάννης Μαγκριώτης, Προστασίας του Πολίτη Σπύρος Βούγιας, ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ Γιώργος Καρατζαφέρης, οι βουλευτές Σταύρος Καλαφάτης, Κώστας Γκιουλέκας, Γιάννης Ιωαννίδης, Κυριάκος Βελόπουλος, Αγγελος Κολοκοτρώνης, ο νομάρχης Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Ψωμιάδης, ο δήμαρχος Βασίλης Παπαγεωργόπουλος κ.α.

    Στο περιθώριο της τελετής, ο υπουργός Εθνικής ΑμυναςΟ κ. Βενιζέλος είπε ότι πρέπει να ξεπεράσουμε την απαισιοδοξία και την ανασφάλεια που έχουν κατακλύσει την ελληνική κοινωνία, αλλά και την εθνική οικονομία και σημείωσε: «Ολοι μαζί με εθνική ενότητα και κοινωνική συνοχή πρέπει να κάνουμε αυτή τη χρονιά, και τις άλλες δύο που ακολουθούν, αλλά κυρίως φέτος, μια μεγάλη προσπάθεια να υπερβούμε τη δημοσιονομική κρίση, να σπάσουμε τον φαύλο κύκλο. Αυτό θα μας επιτρέψει να στηρίξουμε τα εισοδήματα των χαμηλών και μεσαίων στρωμάτων, να ενισχύσουμε την πραγματική οικονομία, να αλλάξουμε το μοντέλο ανάπτυξης, να δώσουμε περισσότερες ευκαιρίες και καλύτερες προοπτικές σε όλες τις Ελληνίδες και τους Ελληνες. Είμαστε σε ένα τούνελ που έχει φως στο τέλος. Το σχέδιό μας έχει αρχή, μέση και τέλος. Και πρέπει να κυριαρχεί ένα αίσθημα αισιοδοξίας. Πάντα το κριτήριό μας είναι η κοινωνική δικαιοσύνη, η αποκατάσταση των ανισοτήτων, η άρση των αδικιών. Χρειάζεται πανεθνική συλλογική προσπάθεια να περάσουμε από την παραοικονομία στην οικονομία».

    Με αφορμή τη συζήτηση για ευρείες συνεργασίες στις αυτοδιοικητικές εκλογές του Νοεμβρίου, ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι η διοικητική μεταρρύθμιση και ο «Καποδίστριας 2» θα αλλάξουν συνολικά το κλίμα στις τοπικές κοινωνίες και μπορούν να αλλάξουν οι συσχετισμοί. Ιδιαίτερα για τη Θεσσαλονίκη επισήμανε ότι είναι «χαρακτηριστικό παράδειγμα ακινησίας και συντηρητισμού και πρέπει να υπάρξει μια συστράτευση όλων των προοδευτικών δυνάμεων, ώστε να γιορτάσουμε το 100 χρόνια από την απελευθέρωση της πόλης, το 2012, με μια άλλη αντίληψη για την πόλη, με ένα άλλο σχέδιο ανάπτυξης».

    Ο κ. Καρατζαφέρης δήλωσε: «Είθε η Θεία Φώτιση, εξαιρετικώς και ιδιαιτέρως να φωτίσει τα μυαλά εκείνων οι οποίοι παίρνουν αποφάσεις για την τύχη του έθνους. Τα πράγματα είναι τόσο δύσκολα και είναι σίγουρο ότι πέρα από την όποια προσπάθεια του καθενός θα χρειαστούμε και τη βοήθεια του Θεού».

    Σε ερώτηση για το πώς κρίνει την κυβέρνηση, απάντησε: «Με πάρα πολύ δυσκολία και ο πλέον επιεικής θα τους έβαζε προβιβάσιμο βαθμό. Δεν έχουν βρει ακόμα το ρυθμό τους. Συμφωνώ με πάρα πολλούς μέσα στο ΠΑΣΟΚ που λένε ότι η κυβέρνηση πάει ένα βήμα μπρος και δυο βήματα πίσω. Χρειάζεται τόλμη και αποφασιστικότητα την οποία, δυστυχώς, δεν επιδεικνύει σήμερα η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ».

    Ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ κάλεσε την κυβέρνηση να απαιτήσει το άνοιγμα της ψαλίδας του χρόνου για τη μείωση του ελλείμματος, διότι όσο μειώνεται ο χρόνος απομακρύνεται η ανάπτυξη, και πρόσθεσε: «Η Γερμανία μας χρωστάει 10,5 δις. από τον πόλεμο. Να μας τα δώσει, να τα συμψηφίσουμε, αυτομάτως το έλλειμμα πέφτει στο 5%».

    Ο Δ. Δρούτσας στον Αγιασμό των Υδάτων στο Αγαθονήσι

    "Το Αιγαίο είναι για την Ελλάδα πολύτιμο, είναι πηγή έμπνευσης, μπορεί να είναι θάλασσα ειρήνης και γέφυρα στις σχέσεις μας με τη γειτονική Τουρκία με την προϋπόθεση ότι και η γειτονική χώρα θα σεβαστεί πλήρως το διεθνές δίκαιο και την εθνική μας κυριαρχία", δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας μετά την καθιερωμένη τελετή Αγιασμού των Υδάτων στο ακριτικό Αγαθονήσι.

    Εκφράζοντας ιδιαίτερη τιμή και χαρά που γιόρτασε τα Θεοφάνεια με τους κατοίκους του ακριτικού νησιού, ο κ.Δρούτσας είπε ότι "εσείς οι νησιώτες είστε οι πρώτοι που επιθυμείτε καλές σχέσεις, ειρήνη, γαλήνη στις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας και αυτό είναι το μήνυμα που θέλουμε να στείλουμε, ότι ο ελληνικός λαός επιθυμεί να συνεργαστεί με τον γειτονικό λαό, αλλά τηρώντας το αυτονόητο, με σεβασμό στις σχέσεις καλής γειτονίας".

    Ευχόμενος καλή χρονιά στους πολίτες του Αγαθονησίου, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη γι'αυτή τη συνεργασία αλλά ταυτόχρονα σε ότι αφορά τα κυριαρχικά δικαιώματα είναι "απόλυτη και αυστηρή. Εχει και τη βούληση και τα μέσα να απαντήσει στις όποιες προκλήσεις και να υπερασπιστεί αποτελεσματικά τα δικά της κυριαρχικά δικαιώματα".

    Από την πλευρά του, ο κοινοτάρχης του νησιού κ.Ευάγγελος Κότορος εξέφρασε ιδιαίτερη τιμή για την παρουσία του κ.Δρούτσα στο νησί, ευχήθηκε επιτυχία στο έργο της κυβέρνησης και τόνισε ότι οι πολίτες του ακριτικού νησιού είναι κοντά στην κυβέρνηση και θέλουν και την κυβέρνηση κοντά τους.

    Κάνοντας λόγο για την "καινοφανή θεωρία των γκρίζων ζωνών, των ανιστόρητων γειτόνων και με τις ενέργειές τους και με τις παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου", τόνισε ότι οι πολίτες του νησιού βρίσκονται στις επάλξεις και δίνουν το αγώνα τους για την βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των παιδιών τους στο νησί.

    Μετά την κοπή της βασιλόπιτας από τον κοινοτάρχη του νησιού, ο κ.Δρούτσας είχε συνάντηση με κατοίκους με τους οποίους αντάλλαξε απόψεις για τα καθημερινά προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Ο κ.Δρούτσας εξέφρασε κατανόηση για τα προβλήματα της καθημερινότητας σε ένα ακριτικό νησί, τα κύματα λαθρομεταναστών που δέχεται η περιοχή καθώς επίσης και για την απόγνωση, όπως είπε χαρακτηριστικά, που μπορεί να αισθάνεται ο κάτοικος του νησιού όταν βλέπει να πετούν τουρκικά μαχητικά πάνω από τη στέγη του σπιτιού του.

    "Σας διαβεβαιώ ότι είμαστε κοντά σας γιατί η ελληνική πολιτεία σας το οφείλει", είπε ο κ.Δρούτσας και παρέδωσε στον κοινοτάρχη ένα συμβολικό δώρο έναν φορητό υπολογιστή για το σχολείο του νησιού. Ταυτόχρονα πρότεινε το υπουργείο Εξωτερικών σε συνεργασία με τις τοπικές αρχές να διαμορφώσει μια ιστοσελίδα στο διαδίκτυο, για το Αγαθονήσι, ώστε να συμβάλει αποτελεσματικά στο να γνωρίσει τις ομορφιές του νησιού ο κόσμος και να προωθηθεί η οικονομική του ανάπτυξη.

    Μάλιστα ο κ.Δρούτσας δεν απέκλεισε το ίδιο να εφαρμοστεί αργότερα και σε άλλα ακριτικά νησιά, ώστε να αναβαθμιστούν και να αναπτυχθούν οι οικονομίες τους.

    Τέλος ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών ευχαρίστησε τα δύο Ελληνόπουλα, που τηρώντας το έθιμο έπεσαν στα νερά του Αιγαίου και έπιασαν το σταυρό.

    Ολοκληρώνοντας την επίσκεψή του στο Αγαθονήσι, ο κ.Δρούτσας επισκέφθηκε το σχολείο, το ιατρείο και το φυλάκιο του στρατού.

    [02] Διάσκεψη για επαναπατρισμό αρχαιοτήτων

    Η Αίγυπτος θα οργανώσει τον Απρίλιο μία διάσκεψη των χωρών που διεκδικούν τον επαναπατρισμό των αρχαιοτήτων τους που έχουν κλαπεί και εκτίθενται σε διάφορα μουσεία του κόσμου, ανακοίνωσε σήμερα το Ανώτατο Συμβούλιο Αιγυπτιακών Αρχαιοτήτων (CSA).

    "Η Αίγυπτος θα φιλοξενήσει τον Απρίλιο μια διεθνή διάσκεψη χωρών με αρχαίο πολιτισμό, προκειμένου να συζητηθεί το θέμα του επαναπατρισμού αρχαιοτήτων που έχουν κλαπεί", αναφέρει το CSA στην ανακοίνωσή του.

    Τριάντα χώρες, μεταξύ των οποίων η Ελλάδα, το Μεξικό, το Περού, το Αφγανιστάν, το Ιράκ, η Καμπότζη και η Κίνα, θα μετάσχουν στη διάσκεψη αυτή η οποία θα διαρκέσει τρεις ημέρες και θα πραγματοποιηθεί στο Κάιρο, διευκρίνισε ο επικεφαλής του συμβουλίου Ζάχι Χάουας, ο οποίος έχει θέσει ως ύψιστη προτεραιότητά του την επιστροφή των ξενητεμένων αρχαιοτήτων στη χώρα.

    "Οι υπεύθυνοι των χωρών αυτών θα συζητήσουν μία συλλογική δράση σε διεθνές επίπεδο για να εντείνουν τις προσπάθειες επαναπατρισμού αρχαιοτήτων που έχουν κλαπεί (...) και εκτίθενται σε ορισμένα μουσεία του κόσμου και σε οίκους προς πώλησιν", τόνισε ο Χάουας.

    Ο ίδιος διευκρίνισε ότι η διάσκεψη θα πρέπει να επεξεργασθεί "ακριβείς προτάσεις" και να καταρτίσει μία λίστα των αρχαιοτήτων που διεκδικεί η κάθε χώρα.

    Παράλληλα θα εξετάσει τη διεθνή νομοθεσία που διέπει το θέμα προκειμένου να την επανεκτιμήσει και να "προστατεύσει τα δικαιώματα αυτών των χωρών όσον αφορά την επανάκτηση της πολιτιστικής και αρχαιολογικής περιουσίας τους".


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 6 January 2010 - 13:30:16 UTC