Browse through our Interesting Nodes on Classical Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-01-06

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Εορτασμός των Θεοφανείων
  • [02] Τριετές πρόγραμμα Σταθερότητας
  • [03] Η ατζέντα της ημέρας
  • [04] "Λήψη συγκεκριμένων μέτρων"

  • [01] Εορτασμός των Θεοφανείων

    Με λαμπρότητα εορτάζονται σήμερα σε όλη τη χώρα τα Θεοφάνεια. Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας κ.Κάρολος Παπούλιας θα παραστεί στην τελετή Αγιασμού των Υδάτων, στο λιμάνι του Πειραιά.

    Ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου θα βρεθεί στη Μυτιλήνη, όπου θα παραστεί στη δοξολογία στο Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Αθανασίου (10.00 μ.μ.) και στη συνέχεια στην τελετή στο λιμάνι της πόλης.

    Ο κ. Αντώνης Σαμαράς θα παραστεί στον εορτασμό των Θεοφανείων στην Πύλο και ο κ. Γ. Καρατζαφέρης στη Θεσσαλονίκη.

    Παρουσία του κ. Ν. Κακλαμάνη θα γίνει η τελετή Αγιασμού των Υδάτων στη δεξαμενή του Δήμου Αθηναίων και στο Κολυμβητήριο του Εθνικού Συλλόγου.

    Χοροστατούντος του μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμου, θα τελεστεί στη Θεσσαλονίκη, ο Αγιασμός των Υδάτων.

    Έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα ισχύσουν σε Αθήνα και Πειραιά.

    [02] Τριετές πρόγραμμα Σταθερότητας

    Επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου σε όλους τους τομείς και κυρίως στα θέματα της οικονομικής πολιτικής, ώστε η οικονομική προσαρμογή να ολοκληρωθεί σε τρία χρόνια, ζήτησε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, στη σύσκεψη που έγινε υπό την προεδρία του στο Μέγαρο Μαξίμου και στην οποία μετείχαν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θόδωρος Πάγκαλος, οι υπουργοί Οικονομικών και Οικονομίας Γιώργος Παπακωνσταντίνου και Λούκα Κατσέλη, ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης και ο υφυπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης.

    Οπως τόνισε μετά τη σύσκεψη ο Γ. Παπακωνσταντίνου, συζητήθηκαν το πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης, το οποίο, όπως είπε, η κυβέρνηση ονομάζει και πρόγραμμα ανασυγκρότησης, η οικονομική πολιτική και οι μεγάλες αλλαγές, με το πρόγραμμα ριζικών ανατροπών, που πρέπει να γίνουν στην οικονομία και τη δημόσια διοίκηση.

    Ο πρωθυπουργός, όπως είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου, ζήτησε άμεσες αποφάσεις και να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα της κυβέρνησης σε τρία χρόνια, ώστε στο τέλος της τριετίας να έχει μειωθεί το έλλειμμα κάτω από το 3% το οποίο, όπως εξήγησε, σημαίνει ότι η διάρκεια προσαρμογής της ελληνικής οικονομίας δεν θα είναι τετραετής αλλά τριετής.

    Σύμφωνα με τον κ. Παπακωνσταντίνου, αυτό σημαίνει ότι το 2010 το έλλειμμα πρέπει να μειωθεί κατά τέσσερις μονάδες και τα δύο επόμενα χρόνια ανα τρεις μονάδες.

    Στόχος, όπως είπε ο υπουργός των Οικονομικών, είναι να καλυτερεύσει η οικονομία της χώρας και να δει μεγαλύτερο εισόδημα ο πολίτης.

    Εξ άλλου, ο κ. Παπακωνσταντίνου όταν ρωτήθηκε αν η κυβέρνηση προτιθεται να λάβει σκληρά μέτρα απάντησε ότι δεν υπάρχουν σκληρά, αλλά δίκαια, μέτρα και ότι είναι πιο δίκαιο για τον Ελληνα πολιτη η προσαρμογή να γίνει γρήγορα.

    Η Υπουργός Οικονομίας Λούκα Κατσέλη τόνισε ότι, σύμφωνα με την οδηγία του πρωθυπουργού, όλες οι αποφάσεις που θα ληφθούν πρέπει να είναι εμπροσθοβαρείς, με την έννοια ότι θα πρέπει οι μεγάλες αλλαγές να γίνουν πολύ γρήγορα.

    Στο επίκεντρο, τόνισε η κ. Κατασέλη, είναι ο πολίτης, η τόνωση της αγοράς, η ενίσχυση των επενδύσεων και το να αισθανθεί ασφαλής ο πολίτης.

    Και επεσήμανε ότι η προσαρμογή και η παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας πηγαίνουν μαζί.

    Στις προθέσεις της κυβέρνησης δεν υπάρχει η αύξηση του ΦΠΑ από το 9 και το 19% που βρίσκεται σήμερα, αλλά ούτε κι η αύξηση του ειδικού φόρου στα καύσιμα.

    Επίσης, η κυβέρνηση δεν προτίθεται να καταργήσει αναδρομικά, από το 2009, την αυτοτελή φορολόγηση εισοδημάτων. Αυτό θα γίνει από το 2010.

    Σήμερα αναμένονται στην Αθήνα κλιμάκια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Θα συζητήσουν με την ελληνική πλευρά τους προσανατολισμούς επί συγκεκριμένων στοιχείων για μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος.

    Η ελληνική πλευρά αναμένει ότι το κλιμάκιο θα υποβάλει συγκεκριμένα ερωτήματα όπως για παράδειγμα από πού θα αντληθούν τα συγκεκριμένα δισ. ευρώ που θα αναφέρει το ΠΣΑ ή πως θα μειωθεί η φοροδιαφυγή ή ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα για την επίτευξη των στόχων.

    Αντιπαράθεση για την οικονομία

    Αντιπαράθεση κυβέρνησης - Ν.Δ. για την οικονομία, μετά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό τον πρωθυπουργό.

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιώργος Πεταλωτής, απαντώντας σε προηγούμενη δήλωση του εκπροσώπου Τύπου του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Π. Παναγιωτόπουλου, τόνισε ότι «η ΝΔ αφού κατέστησε τη χώρα παντελώς αναξιόπιστη, με επώδυνες συνέπειες στην καθημερινότητα του πολίτη, αφού οδήγησε την οικονομία σε χαοτική κατάσταση, αντί να αναλογιστεί το μήνυμα της τεράστιας αποδοκιμασίας που της έστειλε ο Ελληνικός λαός στις εκλογές εξαιτίας των πολιτικών της, εξακολουθεί να μην αντιλαμβάνεται ακόμη τις ευθύνες της αλλά και την πραγματικότητα».

    Την ώρα που ο πρωθυπουργός και σύσσωμη η κυβέρνηση δίνουν μια δύσκολη μάχη για την ανάταξη της οικονομίας της χώρας μας, την οποία η ΝΔ με τις καταστροφικές της πολιτικές οδήγησε στο σημείο αυτό, ακούγεται τουλάχιστον ως κακόγουστο αστείο η προτροπή του εκπροσώπου Τύπου της να ακολουθήσουμε την πρόταση του κ. Σαμαρά για έξοδο από την κρίση, αναφέρει στην ίδια δήλωσε ο κ. Πεταλωτής.

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κάλεσε τη Ν.Δ «να εγκαταλείψει τους φθηνούς εντυπωσιασμούς, οι οποίοι συνεχίζουν να την εκθέτουν και να συνειδητοποιήσει επιτέλους ότι έστω και τώρα, ζητώντας έμπρακτα συγγνώμη, μπορεί να συμβάλει με αίσθημα υπευθυνότητας στην εθνική προσπάθεια για την Ανάπτυξη και Ανασυγκρότηση της χώρας με επίκεντρο και προς όφελος του Έλληνα πολίτη».

    [03] Η ατζέντα της ημέρας

  • Ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου θα παραστεί στη Δοξολογία στον Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Αθανασίου και στη συνέχεια στην Τελετή Αγιασμού των Υδάτων, στο Λιμάνι της Μυτιλήνης (10:00:00, Μυτιλήνη)

  • Ο Δήμαρχος Αθηναίων Νικήτας Κακλαμάνης θα παραστεί στην Τελετή Αγιασμού των Υδάτων στη Δεξαμενή Αθηνών (10:30:00, Δεξαμενή Αθηνών)

  • Στις 11:30 π.μ. ο Δήμαρχος Αθηναίων θα παραστεί στον Αγιασμό των Υδάτων στο Κολυμβητήριο του Εθνικού Γυμναστικού Συλλόγου

  • Τελετή Αγιασμού των Υδάτων στο Λιμένα Πειραιώς - Παρουσία Προέδρου της Δημοκρατίας (11:00:00, Πειραιάς)

  • Αγιασμός των υδάτων στην παραλία Θεσσαλονίκης από τον Μητροπολίτη κ. Άνθιμο (11:00:00, Θεσσαλονίκη/Παραλία Θεσσαλονίκης)

  • Τελετή αγιασμού των υδάτων στο λιμάνι της Πύλου Μεσσηνίας, παρουσία Αντώνη Σαμαρά(Πύλος Μεσσηνίας)

  • Επίσκεψη ΑΝΥΠΕΞ Δημήτρη Δρούτσα στο Αγαθονήσι

  • Βόλεϊ-Τσάμπιονς Λιγκ Ανδρών (4η αγωνιστική, Α΄ όμιλος)

    18:30 Μπουντεγιόβιτσε - Ολυμπιακός

  • Βόλεϊ-Κύπελλο Συνομοσπονδίας (φάση των «16», α΄ αγώνας):

    Χοτβόλεϊς Βιέννης (Αυστρία) - Ηρακλής - 21:15:00, Βιένη (AUT)

  • Βόλεϊ-Κύπελλο Ελλάδας Γυναικών (β΄ φάση),

    Απόλλωνας - Άρης

    ΑΕΚ - Ανατόλια

    Πειραματικό - Ιωνικός

  • Ποδόσφαιρο-Σούπερ Λίγκα (16η αγωνιστική),

    ΗΡΑΚΛΗΣ - ΠΑΝΘΡΑΚΙΚΟΣ 14:30 ΝOVA

    ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ - ΞΑΝΘΗ 14:30 ΝOVA

    ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ - ΕΡΓΟΤΕΛΗΣ 16:45 ΝOVA

    ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ - Α.Ε.Κ. 19:00 ΝΕΤ

    Π.Α.Ο.Κ. - ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ 19:00 ΝOVA

  • Μπάσκετ-Α2 Ανδρών (Αναβληθέντες Αγώνες)

    17.00 ΚΑΟ Δράμας-ΓΣ Περάματος Ερμής

    17.30 Ηρακλής-ΑΟ Δάφνης

  • Μπάσκετ-Ευρωλίγκα (9η ημέρα)

    Παναθηναϊκός-Προκόμ

    Κάχα Λαμποράλ-Μαρούσι

    [04] "Λήψη συγκεκριμένων μέτρων"

    "Οι εξελίξεις σε θέματα της οικονομίας σηματοδοτούν το τέλος των ψευδαισθήσεων της Κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ", δήλωσε ο εκπρόσωπος της ΝΔ.

    «Ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου αναγκάστηκε να πάρει πίσω τα όσα είχε ανακοινώσει στην ομιλία του στο Ζάππειο Μέγαρο στις 14 Δεκεμβρίου 2009, περί «Τετραετούς Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης», τόνισε ο κ. Παναγιωτόπουλος και πρόσθεσε:

    Η υποχρεωτική αυτή «αναπροσαρμογή» στόχων αποδεικνύει - για μία ακόμη φορά - την προχειρότητα με την οποία η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ σχεδίαζε, μέχρι τώρα, την πολιτική της, σε πείσμα των παρεμβάσεων της Ν.Δ., η οποία ζητούσε - και ζητεί επιμόνως - να εκπονηθεί και να εφαρμοστεί ένα πλήρες Εθνικό Σχέδιο εξόδου της χώρας από την κρίση.

    Η παρουσία και οι κοινές δηλώσεις - για χάρη των τηλεοπτικών φακών - των δύο αντιπαρατιθέμενων, πίσω από τις κλειστές πόρτες των κυβερνητικών γραφείων, υπουργών, κατά την έξοδο τους από το Μέγαρο Μαξίμου, ικανοποιεί, μεν, τη σχετική εντολή του Πρωθυπουργού, αλλά δεν αίρει την εικόνα σύγχυσης που δημιούργησαν, εδώ και μήνες, οι αντιπαραθέσεις τους.

    Η τριετής, πλέον, δημοσιονομική προσαρμογή επιβάλλει στην Κυβέρνηση να απεγκλωβιστεί από τις δημαγωγικές προεκλογικές της υποσχέσεις και να χειριστεί - επιτέλους - με σοβαρότητα και υπευθυνότητα, τα θέματα της Ελληνικής οικονομίας. Οι αυτοσχεδιασμοί, οι υπεκφυγές, οι ηθελημένες αοριστίες, οι ανέξοδες ρητορείες και η ανυπαρξία συγκεκριμένης πολιτικής εξόδου από την κρίση, είναι συμπτώματα της πολιτικής παθογένειας της Κυβέρνησης , που υποχρεωτικά πρέπει να σταματήσουν εδώ».

    Η Ν.Δ. ζητά από την κυβέρνηση «να παρουσιάσει και να εφαρμόσει άμεσα ένα πλήρες πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, τριετούς διάρκειας, με συγκεκριμένα μέτρα, που θα έχουν μελετηθεί προσεκτικά και θα έχουν κοστολογηθεί, ώστε να είναι αποτελεσματικά στην πράξη» και «να ανταποκριθεί, με ευθύτητα και υπευθυνότητα, στα μέτρα αναπτυξιακής πολιτικής, που υπέδειξε ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς, ώστε το πιο αυστηρό πλαίσιο δημοσιονομικής προσαρμογής, που - ούτως ή άλλως - θα εφαρμοστεί, να μην οδηγήσει την Ελληνική οικονομία σε ασφυξία».

    Η πρόταση Σαμαρά αποτελεί τη μόνη διέξοδο για τη χώρα, καθώς συνδυάζει τη δημοσιονομική σταθερότητα με την ανάπτυξη, που είναι απαραίτητη για να μην πνιγούν τα Ελληνικά νοικοκυριά και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, κατέληξε ο κ. Παναγιωτόπουλος.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 6 January 2010 - 5:30:19 UTC