Visit the Greek American Women's Network (GAWN) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-12-31

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Έρευνες για την "τρομοβόμβα"
  • [02] Δημοσκόπηση της Κάπα Research για το "Βήμα της Κυριακής"
  • [03] Προγράμματα για εργασία
  • [04] Βραβείο ποίησης «Μαρία Πολυδούρη»
  • [05] Προσπάθησε να κάψει τους επιθεωρητές εργασίας
  • [06] «Αρχιμηνιά κι αρχιχρονιά κι αρχή καλός μας χρόνος...»
  • [07] Μειώνονται οι τιμές των φαρμάκων
  • [08] Τελευταία ημέρα για τέλη-περαίωση
  • [09] Νέος τρόπος φορολόγησης
  • [10] Αναστέλλονται πλειστηριασμοί
  • [11] Κρίση στα... λαχεία

  • [01] Έρευνες για την "τρομοβόμβα"

    Καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει μέχρι στιγμής την ευθύνη για την βομβιστική επίθεση που σημειώθηκε το πρωί έξω από το διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών, στην οδό Λουίζης Ριανκούρ.

    Ωστόσο, όπως προέκυψε από την έρευνα στο χώρο της έκρηξης και στα υπολείμματα του εκρηκτικού μηχανισμού, στα εργαστήρια της εγκληματολογικής υπηρεσίας, πρόκειται για ωρολογιακό μηχανισμό με εκρηκτική ύλη ζελατοδυναμίτιδα ή αμμωνιοδυναμιτιδα ή ΤΜΤ σε ποσότητα περίπου δέκα κιλών. Η έκρηξη ήταν πλήρης για αυτό δεν υπήρξαν πολλά υπολείμματα.

    Σε ό, τι αφορά την ταυτότητα της οργάνωσης οι αξιωματικοί της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας αναμένουν την προκήρυξη για ανάληψη ευθύνης και μέχρι στιγμής μόνο εκτιμήσεις μπορούν να κάνουν με βάση τα ευρήματα.

    Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αυτές οι περισσότερες πιθανότητες δίνονται στην εκδοχή να πρόκειται για κάποια μέλη της «Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς», χωρίς όμως να αποκλείεται οποιαδήποτε άλλη εκδοχή.

    Δήλωση Γ. Πεταλωτή και Χ. Καστανίδη

    "Οι αρχές, με ετοιμότητα και εγρήγορση αντιμετωπίζουν αυτές τις ενέργειες, ενώ όσοι τις επιχειρούν, το μόνο που θα εισπράξουν είναι η καταδίκη από την κοινωνία και την Πολιτεία", υπογραμμίζει ο κ. Πεταλωτής.

    Δεν χρειάζονται λεκτικές καταδίκες. Εμείς καλούμαστε να συνεχίσουμε το έργο μας, με τις πρακτικές που ακολουθούμε και οι τρομοκρατικές επιθέσεις δεν πτοούν τη Δημοκρατία, δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Χάρης Καστανίδης, ο οποίος βρέθηκε στο σημείο της έκρηξης.

    Δήλωση Ν. Δένδια

    "Η Νέα Δημοκρατία καταδικάζει απερίφραστα τη νέα ενέργεια - πρόκληση απέναντι στην έννομη τάξη της χώρας και καλεί όλες τις πολιτικές δυνάμεις να πράξουν το ίδιο. Ο πολιτικός κόσμος οφείλει να καταστήσει σαφές σε ολόκληρη την κοινωνία, ότι η τρομοκρατία συνιστά μέγιστη απειλή για τον καθένα. Τραυματίζει, επίσης, βαρύτατα τη διεθνή εικόνα της χώρας μας, σε περίοδο μεγάλης οικονομικής κρίσης" τονίζει σε ανακοίνωσή του ο υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Προστασίας του Πολίτη της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Κέρκυρας, κ. Νικόλαος Δένδιας.

    Ανακοίνωση ΚΚΕ

    "Τέτοιες ενέργειες δεν τρομάζουν την εξουσία των μονοπωλίων, αντίθετα αξιοποιούνται από αυτή για τον εκφοβισμό και τον αποπροσανατολισμό του λαού, για να δικαιολογούν τρομονόμους, νέους μηχανισμούς παρακολούθησης, φακελώματος και καταστολής σε βάρος του εργατικού λαϊκού κινήματος", τονίζει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ.

    Ανακοίνωση ΛΑΟΣ

    "Οδηγούμαστε ως χώρα σε μια γενικευμένη αναρχία, με καλπάζουσες τρομοκρατικές ενέργειες, εγκληματικότητα και πολιτική απαξίωση", αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΛΑΟΣ.

    Ανακοίνωση Συνασπισμού

    "Ο δρόμος της τρομοκρατίας είναι ιστορικά ατελέσφορος και καταδικαστέος", τονίζει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΝ.

    Ανακοίνωση Δημοκρατικής Αριστεράς

    Η Δημοκρατική Αριστερά, με ανακοίνωσή της, καταδικάζει και εκφράζει τον αποτροπιασμό της για το τρομοκρατικό χτύπημα στο Πρωτοδικείο Αθηνών.

    "Οι ιδεολογικές επιφάσεις εκείνων που επιλέγουν να τρομοκρατούν το μόνο που επιτυγχάνουν είναι ο αποπροσανατολισμός της κοινωνίας και η προσβολή της δημοκρατικής λειτουργίας της χώρας", τονίζεται στην ανακοίνωση.

    Καταδικάζει η Ομοσπονδία Δικαστικών Υπαλλήλων

    Την αλληλεγγύη τους στους συναδέλφους των διοικητικών δικαστηρίων Αθήνας, εκφράζουν οι δικαστικοί υπάλληλοι της Ελλάδας, σε ανακοίνωση της Ομοσπονδίας τους, με την οποία καταδικάζουν "με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο επιθέσεις και πρακτικές τυφλής βίας που στοχεύουν κατά των εργαζομένων και των διεκδικήσεων τους".

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [02] Δημοσκόπηση της Κάπα Research για το "Βήμα της Κυριακής"

    Δυο μονάδες προηγείται το ΠΑΣΟΚ της ΝΔ ,στην πρόθεση ψήφου, η οποία είναι και η μικρότερη μέχρι τώρα διαφορά τους, από τις εκλογές του 2009, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Κάπα Research, που δημοσιεύετα σήμερα στο "Βήμα της Κυριακής".

    Συγκεκριμένα, το ΠΑΣΟΚ είναι πρώτο με 22,2% και ακολουθούν η ΝΔ με 20,2% , το ΚΚΕ με 8,7%, ο ΛΑΟΣ με 4% , ο ΣΥΡΙΖΑ , με 3,3% ,η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ με 2,8%, η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ με 2,3% και οι Οικολόγοι- Πράσινοι με 2,4%. Το 2,3% δήλωσε άλλο κόμμα, το 21, 2% Λευκό -άκυρο , το 9,4 % αναποφάσιστοι και δεν απάντησε το 1,2%.

    Ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, σύμφωνα με το 34,6% των ερωτηθέντων είναι το 2010 ο σημαντικότερος Έλληνας με βάση το έργο και την προσφορά του. Ο πρόεδρος της ΝΔ συγκεντρώνει 10,7%. Επίσης, ο κ. Παπανδρέου με 38,2% προηγείται έναντι 33,3% του κ. Σαμαρά και στο ερώτημα ποιός είναι καταλληλότερος για πρωθυπουργός. Το 31% απαντά ότι σε σχέση με τον κ. Σαμαρά τον εκφράζει περισσότερο και θα επέλεγε την πολιτική που ακολουθεί ο κ. Παπανδρέου . Το 29,1% προτιμά την πολιτική που προτείνει ο πρόεδρος της ΝΔ, ενώ το 40% δώλωσε δεν γνωρίζω - δεν απαντώ.

    Ακόμη το 58,2 % θεωρεί ότι αποφύγαμε τη χρεοκοπία. Αντίθετη άποψη έχει το 33,5%. Τέλος, το 60,3% έναντι 28,7% τάσσεται ενάντια σε αποχώρηση της Ελλάδας από την ΕΕ και το 61% κατά, σε τυχόν επιστροφή στη δραχμή, υπέρ της οποίας τάσσεται το 28,6% .

    Εξάλλου, σύμφωνα με το 91,6% των ερωτηθέντων ευθύνεται η προηγούμενη κυβέρνηση Καραμανλή για τη σημερινή κρίση που αντιμετωπίζει η χώρα μας. Το 83,6%, θεωρούν υπεύθυνους τους κερδοσκόπους από το εξωτερικό , το 77,5% τις ελληνικές τράπεζες ,το 64,6% η σημερινή κυβέρνηση , το 61,5% η Γερμανία ενώ το 51,8% απαντά καθένας από εμάς.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [03] Προγράμματα για εργασία

    Περισσότερες από 100.000 θέσεις εργασίας δημιουργήθηκαν με τα προγράμματα του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης για τον περιορισμό της ανεργίας, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΑΕΔ. Από αυτές 52.425 είναι θέσεις συνεχούς εργασίας και 51.514 εποχικής εργασίας.

    Ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη τα 17 προγράμματα ύψους 2,5 δισ. ευρώ και έχουν γίνει 111.873 αιτήσεις επιδότησης ασφαλιστικών εισφορών για διατήρηση 247.000 θέσεων εργασίας.

    Σύμφωνα με τον Αναπληρωτή Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γιώργο Κουτρουμάνη, με τα προγράμματα αυτά κατέστη δυνατόν να ανασχεθεί ο ρυθμός της αύξησης της ανεργίας το 2010.

    Με το νέο έτος ξεκινούν τα Ολοκληρωμένα Τοπικά Προγράμματα. Πρόκειται για στοχευμένες παρεμβάσεις που προσαρμόζονται στις πραγματικές ανάγκες των Τοπικών Κοινωνιών. Ένα τέτοιο τοπικό πρόγραμμα, που σύμφωνα με την Υπουργό Εργασίας Λούκα Κατσέλη, αποτελεί πιλοτικό οδηγό, έχει ξεκινήσει από το 2010 είναι συνολικής δαπάνης 13.700.000 και απευθύνεται σε 900 ανέργους και 350 εργαζομένους του Νομού Καστοριάς.

    Μέσα στον Ιανουάριο του 2011, κατατίθεται από το υπουργείο Εργασίας το σχέδιο νόμου για την Κοινωνική Επιχειρηματικότητα, και το Ταμείο Κοινωνικής Οικονομίας. Το ταμείο θα χρηματοδοτεί, μεταξύ άλλων, δράσεις κοινωνικής επιχειρηματικότητας, ενώ κεφάλαια ύψους 100 εκατ. ευρώ αναμένεται να αντληθούν από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο. Στο Ταμείο, το οποίο αναμένεται να συσταθεί μέχρι το τέλος του έτους, θα κληθούν να συμμετάσχουν και ιδιωτικοί φορείς.

    Με το νέο θεσμικό πλαίσιο επιχειρείται η διευκόλυνση της πρόσβασης σε ευκαιρίες απασχόλησης των ευάλωτων και των κοινωνικά αποκλεισμένων ομάδων και η ανάσχεση της ανεργίας σε περιοχές έντονης οικονομικής κρίσης.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [04] Βραβείο ποίησης «Μαρία Πολυδούρη»

    Ο Δήμος Καλαμάτας, η Κοινωφελής Επιχείρηση "ΦΑΡΙΣ" και ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Μεσσηνίας, προκηρύσσουν βραβείο ποίησης πρωτοεμφανιζόμενου ποιητή "Μαρίας Πολυδούρη", εις μνήμην της ποιήτριας Μ. Πολυδούρη, με χρηματικό έπαθλο 3.000 (τριών χιλιάδων ευρώ).

    Το βραβείο είναι ετήσιο, πανελλήνιο, θα απονέμεται στα Πολυδούρεια, και για φέτος θα δοθεί στις 19 Μαρτίου 2011 στα Γ΄Πολυδούρεια.

    Η αίτηση συμμετοχής για το βραβείο πρέπει να συνοδεύεται από την ποιητική συλλογή, η οποία έχει εκδοθεί την προηγούμενη χρονιά της βράβευσης (για φέτος έκδοση μέχρι 31/1/2011) και κατατίθεται στη Γραμματεία της Κ. Ε. ΦΑΡΙΣ μέχρι τέλη Φεβρουαρίου 2011, πριν τη λήξη της προθεσμίας αυτής, σε πέντε αντίτυπα, με την ένδειξη "Για το Βραβείο Ποίησης Μ. Πολυδούρη".

    Η Επιτροπή, που θα κρίνει τα ποιήματα αυτά και όσα κατά την κρίση της δεν έχουν τυχόν υποβληθεί (εάν τα υποβληθέντα δεν ικανοποιούν τα μέλη της Επιτροπής), είναι πενταμελής, συγκροτήθηκε με βάση τον Κανονισμό Θέσπισης Βραβείου Ποίησης "Μ. Πολυδούρη", ως εξής:

    Το Δήμαρχο Καλαμάτας κ. Παναγιώτη Ε. Νίκα ή εκπρόσωπό του, ως Πρόεδρο της Επιτροπής.

    Καθηγητή του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου με προτίμηση, Καθηγητή Νεοελληνικής Φιλολογίας. Εκπρόσωπο της Κ. Ε. ΦΑΡΙΣ κατά προτίμηση τον εκάστοτε καλλιτεχνικό διευθυντή του ΔΗΠΕΘΕΚ.

    Ο εκάστοτε Πρόεδρος και ένα μέλος από το Σύνδεσμο Φιλολόγων Μεσσηνίας.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [05] Προσπάθησε να κάψει τους επιθεωρητές εργασίας

    Όταν οι δυο επιθεωρητές της Τεχνικής και Υγειονομικής Επιθεώρησης Μαγνησίας, ένας άνδρας και μία γυναίκα, περνούσαν την Τετάρτη, 29 Δεκεμβρίου 2010 την πύλη της επιχείρησης "Ανακύκλωση Βόλου Α.Ε." δεν μπορούσαν ασφαλώς να φανταστούν τη συνέχεια.

    Στην επιχείρηση, η οποία βρίσκεται στην Α' Βιομηχανική περιοχή του Βόλου και έχει αντικείμενο την περισυλλογή, επεξεργασία σιδήρων μετάλλων (scrap) και αυτοκινήτων είχε συμβεί πριν λίγες μέρες εργατικό ατύχημα. Ένας 38χρονος αλλοδαπός είχε τραυματιστεί σοβαρά εξαιτίας έκρηξης που σημειώθηκε κατά τη διάρκεια εργασιών κοπής αυτοκινήτου.

    Το ατύχημα είχε αναγγελθεί στην Επιθεώρηση Εργασίας από τους υπευθύνους της εταιρείας και η επίσκεψη των επιθεωρητών ήταν αναμενόμενη.

    Όταν όμως η παρουσία των επιθεωρητών έγινε αντιληπτή από τους εργαζόμενους, δύο από αυτούς που εκτελούσαν εργασίες οξυγονοκόλλησης, εγκατέλειψαν την εργασία και έσπευσαν, τρέχοντας, να εξαφανισθούν. Οι επιθεωρητές τους αναζήτησαν και προσπάθησαν να πάρουν τα στοιχεία τους, εκτιμώντας ότι πρόκειται για περιστατικό αδήλωτης εργασίας.

    Τότε δέχθηκαν επίθεση από τον νόμιμο εκπρόσωπο της επιχείρησης και άλλο άτομα που τους απώθησαν με βιαιότητα προς την έξοδο. Στο φυλάκιο της εισόδου τους επιτέθηκε και πάλι ο εκπρόσωπος της εταιρείας, ο οποίος κραδαίνοντας τη μάνικα πετρελαίου της δεξαμενής ανεφοδιασμού που βρίσκεται στην είσοδο, περίελουσε με πετρέλαιο τον έναν από τους επιθεωρητές και απειλούσε να τον κάψει φωνάζοντας, "αν δε φύγεις θα γίνει και άλλο "ατύχημα"".

    Το επεισόδιο έληξε με την επέμβαση της Αστυνομίας. Υποβλήθηκαν μηνύσεις και κινήθηκε η διαδικασία του Αυτοφώρου αλλά ο "ανήσυχος" εργοδότης είχε προλάβει να εξαφανισθεί. Η υπόθεση πήρε το δρόμο της Δικαιοσύνης και οι επιθεωρητές προσπαθούν να ξεπεράσουν το σοκ.

    Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης με ανακοίνωσή της καταδίκασε την επίθεση εκφράζοντας αμέριστη συμπαράστασή στους επιθεωρητές που δέχθηκαν την επίθεση και διαμηνύει προς κάθε πλευρά ότι το ελεγκτικό έργο της Επιθεώρησης Εργασίας δεν κάμπτεται από τέτοιου είδους έκνομες συμπεριφορές.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [06] «Αρχιμηνιά κι αρχιχρονιά κι αρχή καλός μας χρόνος...»

    Η Πρωτοχρονιά αντιπροσωπεύει το ξεκίνημα του νέου έτους και μαζί μβ αυτό την αρχή για μία νέα ζωή. Οι άνθρωποι πιστεύουν ότι φεύγοντας ο παλιός χρόνος παίρνει μαζί του κι ό,τι κακό είχε και περιμένουν να έρθει ο νέος με τα δώρα του. «Γέρε χρόνε φύγε τώρα, πάει η δική σου η σειρά, ήρθε ο νέος με τα δώρα, με τραγούδια, με χαρά».

    Ο καινούργιος χρόνος φορτωμένος με όνειρα, ελπίδες και υποσχέσεις για τη ζωή, κάνει την εμφάνισή του χαμογελαστός, χαρούμενος γεμάτος αισιοδοξία και οι άνθρωποι τον υποδέχονται με πυροτεχνήματα, γιορτάζοντας και ελπίζοντας σε κάποια αλλαγή, σε μία καλύτερη και πιο ευτυχισμένη ζωή.

    Ο εορτασμός του νέου έτους είναι μία από τις αρχαιότερες γιορτές. Πολλοί πιστεύουν ότι ξεκίνησε στην αρχαία Βαβυλώνα περίπου 4.000 χρόνια πριν, την Άνοιξη, κατά το πρώτο νέο φεγγάρι μετά την εαρινή ισημερία.

    Για πολλά χρόνια, οι Ρωμαίοι γιόρταζαν ως Πρωτοχρονιά, την πρώτη Μαρτίου. Το 46 π.Χ., όμως, ο Ιούλιος Καίσαρας εφάρμοσε ένα νέο ημερολόγιο, αυτό που ισχύει και σήμερα, με αποτέλεσμα να μετρά ως πρώτη του χρόνου, η πρώτη Ιανουαρίου. Ο μήνας αυτός έχει πάρει το όνομά του από τον Θεό των Ρωμαίων Ιανό (Janus), o οποίος πάντα απεικονίζεται με δύο πρόσωπα, με το ένα να κοιτάζει πίσω στον παλιό χρόνο και το άλλο, μπροστά, στο νέο έτος.

    Οι γιορτές των Ρωμαίων ονομάζονταν Calends (calendar=καλεντάρι=ημερολόγιο) και οι άνθρωποι στόλιζαν τα σπίτια τους και αντάλλασσαν δώρα.

    Η ορθόδοξη εκκλησία της εποχής κυρίως του Μεγάλου Κωνσταντίνου, επειδή ήθελε να χωρίσει τους χριστιανούς από τους ειδωλολάτρες, απαγόρευε στους πρώτους να γιορτάζουν την Πρωτοχρονιά, όπως οι δεύτεροι. Τα αποτελέσματα της απαγόρευσης αυτής ήταν πολύ μικρά. Απαλείφθηκαν μόνο τα στοιχεία εκείνα που έρχονταν σε ευθεία αντίθεση προς τη χριστιανική ηθική.

    Τα έθιμα της Πρωτοχρονιάς

    Η Πρωτοχρονιά, όπως αυτή διαμορφώθηκε κάτω από την επίδραση της εκκλησίας και τη σύνδεσή της με τη γιορτή του Αγίου Βασιλείου, διαιωνίστηκε έως σήμερα ως λαϊκή γιορτή με έθιμα στις περιοχές όλης της Ελλάδας. Έθιμα, όμως, της Πρωτοχρονιάς υπάρχουν και στον υπόλοιπο κόσμο. Πολλά δε από αυτά έχουν καθιερωθεί και στη χώρα μας.

    Τα έθιμα της Πρωτοχρονιάς σχετίζονται κυρίως με το καλότυχο της χρονιάς που έρχεται. Γιβ αυτό, συνδέθηκαν με συνήθειες που θα εξασφάλιζαν την ευετηρία.

    Όπως για παράδειγμα, το σπάσιμο του ροδιού, που λόγω των πολλών σπόρων του παραπέμπει στην ευχή για πολλαπλασιασμό των αγαθών ή το κρέμασμα της αγριοκρεμμύδας, φυτό μεγάλης αντοχής.

    Από φόβο για τα μελλούμενα γίνεται και το ποδαρικό, η υποδοχή του πρώτου προσώπου που θα μπει στο σπίτι μας όταν αλλάξει ο χρόνος. Μικρά παιδιά και γενικά καλορίζικοι άνθρωποι προσκαλούνταν να κάνουν ποδαρικό, ώστε η οικογένεια να απαλλαχτεί από οτιδήποτε κακό.

    Την καλοτυχία τη χρονιά που έρχεται επιδιώκουν και όσοι παίζουν χαρτιά ή τυχερά παιχνίδια, έθιμο που σχετίζεται με την ανάγκη της πρόγνωσης του μέλλοντος, όπως και άλλες, λιγότερο γνωστές, συνήθειες.

    Όπως για παράδειγμα η τοποθέτηση φύλλων ελιάς στο τζάκι ή κόκκων σιταριού στη στάχτη. Το κάψιμό τους έδινε στοιχεία μαντέματος για την κατάσταση της υγείας των παρευρισκομένων κατά τη διάρκεια του νέου έτους κλπ.

    Η γαλοπούλα, ως βασικό φαγητό την ημέρα της Πρωτοχρονιάς, ήρθε στην Ελλάδα από τη Βόρεια Ευρώπη. Οι κάτοικοι εκεί αρχικά μαγείρευαν μεγάλα πουλιά για το γιορτινό γεύμα. Προτιμούσαν τους φασιανούς, τις χήνες και τα παγόνια. Όταν όμως δοκίμασαν τη γαλοπούλα, την καθιέρωσαν ως το κατεξοχήν πρωτοχρονιάτικο γεύμα. Το έθιμο της γαλοπούλας έφτασε στην Ευρώπη από το Μεξικό το 1824 μ.Χ. Στην Ελλάδα παραδοσιακό φαγητό για την Πρωτοχρονιά ήταν το χοιρινό κρέας, όπως και για τα Χριστούγεννα.

    Ανήμερα την Πρωτοχρονιά οι ορθόδοξοι χριστιανοί γιορτάζουν τη μνήμη του Αγίου Βασιλείου από την Καισάρεια. Βεβαίως, στις βιτρίνες των καταστημάτων επικρατεί ένας άλλος Άγιος, ο οποίος έρχεται από την παγωμένη Λαπωνία, γνωστός ως Santa Claus. Ο άγιος αυτός δεν έχει καμιά σχέση με τον δικό μας. Πρόκειται για τον Άγιο Νικόλαο.

    Ο δικός μας Άγιος Βασίλειος έρχεται την ημέρα της Πρωτοχρονιάς από την Καισάρεια και είναι ο φιλάνθρωπος επίσκοπος, ένας από τους Τρεις Ιεράρχες, ενώ ο Santa Claus ήρθε από την Αμερική και ο σκοπός της ύπαρξής του ήταν να διαφημίσει γνωστό αναψυκτικό. Δημιουργός του, δε, υπήρξε ο αμερικανός σκιτσογράφος Τόμας Ναστ, το 1862.

    Η βασιλόπιτα

    Η πίτα, που φτιάχνουμε την παραμονή της Πρωτοχρονιάς και κόβεται παρουσία όλων των μελών της οικογένειας, ή και άλλων συγγενών και φίλων, έχει τις ρίζες της στα αρχαία ελληνορωμαϊκά έθιμα. Στα Κρόνια (εορτή του θεού Κ(Χ)ρόνου, που λατρευόταν στην Ελλάδα) και στα Σατουρνάλια (saturnalia) της Ρώμης έφτιαχναν γλυκά και πίτες, μέσα στα οποία έβαζαν νομίσματα και σε όποιον τύχαινε το κομμάτι ήταν ο τυχερός της παρέας. Η ορθόδοξη παράδοση συνέδεσε το έθιμο με τη βασιλόπιτα και την ιστορία του Άγιου Βασιλείου, ο οποίος για να προστατεύσει την περιφέρειά του, την Καισάρεια της Καππαδοκίας, από επιδρομή αλλοφύλων, έκανε έρανο και μάζεψε χρυσά νομίσματα και άλλα τιμαλφή για να τα δώσει στους εχθρούς, ώστε να τους δελεάσει και να μη λεηλατήσουν την περιοχή του. Ο εχθρός, όμως, τελικά δεν κατόρθωσε να εισβάλει στην Καισάρεια και τα τιμαλφή έμειναν. Τότε, ο Μέγας Βασίλειος είπε να φτιάξουν μικρές πίττες - ψωμάκια, μέσα στις οποίες έβαζαν και ένα χρυσό νόμισμα, ή κάτι άλλο από όλα τα πολύτιμα πράγματα, που είχαν συγκεντρωθεί. Οι πίτες αυτές μοιράστηκαν σε όλους και ο καθένας κρατούσε ό,τι του τύχαινε.

    Το έθιμο της βασιλόπιτας είναι πανελλαδικό και η καταγωγή της έχει ρίζες στην αρχαιότητα. Εορταστικούς άρτους για καλοτυχία παρασκευάζονταν κατά τη διάρκεια αρχαίων γιορτών. Επίσης, είναι γνωστές οι εξευμενιστικές προσφορές προς τους νεκρούς και τα πνεύματα.

    Βασιλόπιτα παρασκευαζόταν σε όλη τη χώρα, με παραλλαγές. Στη Θεσσαλία, για παράδειγμα, έφτιαχναν πίτα με φύλλα. Μέσα έβαζαν λίγο κλήμα, τριφύλλι, καλαμπόκι, φασόλι, άχυρο.

    «Κάθε κομμάτι είχε και από κάτι και αυτό που τύχαινε στον καθένα σήμαινε ότι θα έπρεπε να τον απασχολήσει ως καλλιέργεια το επόμενο έτος ή απλά ότι θα πήγαινε καλά η συγκεκριμένη σοδειά τη χρονιά αυτή», σημειώνει ο κ. Ευάγγελος Καραμανές, ερευνητής του Κέντρου Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών (www.kentrolaografias.gr).

    Και συνεχίζει: «Στη Μικρά Ασία, όπου το πλαίσιο ήταν πιο αστικό, συνηθιζόταν το γλύκισμα ή το γλυκό ψωμί ζυμωμένο με διάφορα ζυμαρικά. Στη Μακεδονία και τη Θεσσαλία, όπου ο πληθυσμός ήταν πιο αγροτικός, έφτιαχναν τυρόπιτα ή κρεατόπιτα. Η πίτα ήταν το πιο συνηθισμένο φαγητό για τους ανθρώπους της περιοχής. Απλώς, στις γιορτές ήταν πιο πλούσιο γιατί έβαζαν μέσα κρέας κότας».

    Με το κόψιμο της πίτας το μεσημέρι της Πρωτοχρονιάς, συνήθως από τον μεγαλύτερο της οικογένειας, η παράδοση της βασιλόπιτας ολοκληρωνόταν. Σήμερα συνεχίζει να αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του πολιτισμού μας, ενώ η τελετή κοπή της μπορεί να συνεχιστεί καθόλη τη διάρκεια των πρώτων μηνών του χρόνου από σωματεία, ιδρύματα και οργανισμούς.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [07] Μειώνονται οι τιμές των φαρμάκων

    Σημαντικές μειώσεις σε 12.242 φαρμακευτικά προϊόντα επέρχονται από την 1η Ιανουαρίου 2011 στις τιμές των φαρμάκων μετά την μετάταξή τους από τον συντελεστή ΦΠΑ 11% στον χαμηλό συντελεστή 6,5%. Το μέτρο, πέρα από την προφανή κοινωνική του διάσταση αναμένεται να συνδράμει σημαντικά και στην προσπάθεια της Κυβέρνησης, για εξοικονόμηση δαπανών ύψους 1,4 δισ. ευρώ το 2011 τόσο από τη μείωση των τιμών όσο και από τις αλλαγές στις διαδικασίες των προμηθειών και τον έλεγχο της συνταγογράφησης.

    Μεταξύ των φαρμάκων που μειώνονται οι τιμές είναι αναλγητικά, αντιβιοτικά κλπ. Είναι χαρακτηριστικό ότι για το αναλγητικό Mesulid (30Χ100MG) η τιμή μειώνεται από τα 5,11 ευρώ στα 4,90 ευρώ, του αντιβιοτικού Klaricid (21Χ500MG) από τα 30,06 ευρώ στα 28,84 ευρώ. Παράλληλα ακριβά φάρμακα όπως είναι για το διαβήτη το Eucreas F.C.TAB 50MG/850MG BTx60TABS (BLISTER PA/AL/PVC/AL) η τιμή διαμορφώνεται από 78,40 ευρώ στα 75,22 ευρώ ενώ για το Glucophage F.C.TAB 1000MG/TAB BTx30 TABS σε BLISTER στα 2,43 ευρώ από 2,53 ευρώ.

    Υπενθυμίζεται ότι οι μειώσεις των τιμών των φαρμάκων εξαιτίας του ΦΠΑ έρχονται να προστεθούν σε εκείνες που είχαν προκύψει από τη νέα τιμολογιακή πολιτική που εφαρμόζει το υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας και η οποία οδήγησε σε Β΅έση μείωση τιμών κατά 30%.

    Στην απόφαση σημειώνεται ότι στις Χονδρικές και Νοσοκομειακές τιμές δεν περιλαμβάνεται Φόρος Προστιθέμενης Αξίας, στις Λιανικές τιμές έχει συμπεριληφθεί ο ΦΠΑ 6,5% και στις περιοχές που ισχύουν μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ τα φάρμακα θα πωλούνται σε λιανικές τιμές μειωμένες κατά 1,41%.

    Η υπέρβαση των ανωτάτων τιμών που καθορίζονται με το νέο δελτίο, διώκεται και τιμωρείται σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν.Δ 136/46 περί Αγορανομικού Κώδικα και της ισχύουσας Αγορανομικής Νομοθεσίας.

    Σε δηλώσεις στους στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, εκπρόσωποι του φαρμακοβιομηχανικού κλάδου δηλώνουν ότι "όλοι πρέπει να συνεισφέρουν στην αξία του φαρμάκου για να επιτευχθεί η πρόσβαση του καταναλωτή σε φθηνές δαπάνες υγείας. Έχουν μειωθεί τα ποσοστά κέρδους σε όλο το σύστημα, φαρμακοποιούς, φαρμακέμπορους κλπ σε σημείο που δεν γίνεται να πάνε παρακάτω και η χώρα μας πλέον περιλαμβάνεται στις φθηνότερες της ΕΕ. Αυτό που, όπως σημειώνουν στο σχολιασμό τους, πρέπει να γίνει από δω και πέρα είναι έλεγχος στην προώθηση των τεμαχίων. Να ελεγχθεί ο όγκος των διακινούμενων φαρμάκων με τη μηχανογράφηση του συστήματος και την ηλεκτρονική σύνδεση όλων των εμπλεκόμενων φορέων προκειμένου αυτό, να καταστεί αδιάβλητο".

    Σημειώνουν δε ότι η φαρμακευτική δαπάνη αποτελεί μόνο το 20% των συνολικών δαπανών για την υγεία και αυτό που πρέπει να γίνει πλέον είναι να δοθεί έμφαση στον περιορισμό της δαπάνης που αντιστοιχεί στο 80%.

    Τέλος, σε πρόσφατες δηλώσεις του ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (Σ.Φ.Ε.Ε.), κ. Διονύσης Φιλιώτης είχε αναφέρει ότι: «στο βαθμό που η μείωση του ΦΠΑ θα λειτουργήσει προς όφελος των οικονομικά ασθενέστερων ομάδων, είμαστε θετικοί».

    Το υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας εξέδωσε χθες το νέο δελτίο τιμών φαρμάκων, στο οποίο περιλαμβάνονται οι λιανικές τιμές 12.242 φαρμακευτικών προϊόντων, προσαρμοσμένες στο νέο μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 6,5% που οδηγούν σε σημαντική μείωση των λιανικών τιμών τους.

    Το Δελτίο Τιμών Φαρμάκων είναι αναρτημένο στην ιστοσελίδα: http://www.gge.gr/37/index.asp

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [08] Τελευταία ημέρα για τέλη-περαίωση

    Εκπνέουν σήμερα οι προθεσμίες για τα τέλη κυκλοφορίας και την περαίωση. Οι φορολογούμενοι θα μπορούν να προμηθεύονται από τις εφορίες το ειδικό σήμα κυκλοφορίας, στην περίπτωση που δεν τους έχει αποσταλεί ταχυδρομικώς το ειδοποιητήριο.

    Κύκλοι του Υπουργείου Οικονομικών τονίζουν ότι δεν αναμένεται να δοθούν παρατάσεις.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [09] Νέος τρόπος φορολόγησης

    Αυστηρές ποινές για φοροφυγάδες αλλά και αναδιοργάνωση των Εφοριών φέρνει το 2011 μαζί με το νέο τρόπο φορολόγησης των εισοδημάτων όλων των φορολογουμένων που θα δηλωθούν τον επόμενο χρόνο.

    Ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου αναμένεται μέχρι το τέλος Ιανουαρίου να καταθέσει στη Βουλή νέο φορολογικό νομοσχέδιο στο οποίο, μεταξύ άλλων, θα προβλέπονται αυστηρότερες ποινές για όσους διαπιστώνεται ύστερα από ελέγχους ότι φοροδιαφεύγουν ενώ παράλληλα θα προβλέπονται και μέτρα για την αποτελεσματικότερη είσπραξη των φόρων από τις ΔΟΥ.

    Στο πλαίσιο αυτό το νομοσχέδιο θα προβλέπει συγχωνεύσεις Εφοριών και καταργήσεις άλλων, σε μια προσπάθεια να αναδιοργανωθεί ο φοροελεγκτικός μηχανισμός και να γίνει αποτελεσματικότερος στην είσπραξη των δημοσίων εσόδων.

    Παράλληλα, από το 2011 επέρχονται μια σειρά από αλλαγές στη φορολογία καθώς και στις συναλλαγές. Οι αλλαγές στη φορολογία προβλέπονται στον τελευταίο φορολογικό νόμο και αφορούν τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν το 2010 αλλά θα δηλωθούν στην Εφορία το 2011.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [10] Αναστέλλονται πλειστηριασμοί

    Μέχρι τις 30 Ιουνίου του 2011 παρατείνεται η αναστολή των πλειστηριασμών, με τροπολογία που υπογράφεται από τους υπουργούς Οικονομικών, Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και κατατίθεται στο πρώτο νομοσχέδιο που θα συζητηθεί στη Βουλή το νέο έτος.

    Η τροπολογία αφορά τόσο τους πλειστηριασμούς που επισπεύδονται από πιστωτικά ιδρύματα για την ικανοποίηση απαιτήσεων που δεν υπερβαίνουν το ποσόν των 200.000 ευρώ όσο και τους πλειστηριασμούς που επισπεύδονται από οποιονδήποτε σε βάρος της πρώτης ή της μοναδικής κατοικίας του οφειλέτη.

    Μεταξύ άλλων, στην κοινή ανακοίνωση των Υπουργείων Οικονομικών και Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης σχετικά με την τροπολογία για αναστολή των πλειστηριασμών τονίζεται ότι "οι παραπάνω παρατάσεις είναι αναγκαίες προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις που έχουν περιέλθει σε αδυναμία πληρωμής να ανακάμψουν, να αναδιοργανώσουν σε μία εξαιρετικά δύσκολη οικονομική συγκυρία την κάλυψη των αναγκών τους και να επιδιώξουν την καλύτερη δυνατή διευθέτηση και εξυπηρέτηση των οφειλών τους.

    Οι παρατάσεις είναι άλλωστε επιβεβλημένες και ενόψει της κρίσιμης εναρκτήριας φάσης που βρίσκεται ο νόμος 3869/2010 για τη ρύθμιση των οφειλών των υπερχρεωμένων φυσικών προσώπων. Θα διευκολύνουν συνεπώς τις διαπραγματεύσεις και συζητήσεις ανάμεσα στα πιστωτικά ιδρύματα, τους λοιπούς πιστωτές και τους οφειλέτες για την εξεύρεση μίας συμβιβαστικής λύσης στην αποπληρωμή των χρεών στις περιπτώσεις μόνιμης αδυναμίας πληρωμής".

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [11] Κρίση στα... λαχεία

    Το όνειρο του καθενός για μια... καλύτερη ζωή "πραγματοποιεί" κάθε εβδομάδα η Διεύθυνση Κρατικών Λαχείων ( Δ.Κ.Λ ) από την ίδρυση της το 1929 έως σήμερα, με την έκδοση των ομώνυμων λαχνών. Λαϊκό Λαχείο, Εθνικό Λαχείο, Πρωτοχρονιάτικό Λαχείο, το καθένα με τη δική του ιστορία συμμετέχει ενεργά στο οικονομικό γίγνεσθαι είτε με την απόδοση των κερδών στους τυχερούς κατόχους των λαχνών είτε με την απόδοση των αδιάθετων κερδών για την ενίσχυση των ευπαθών κοινωνικών ομάδων.

    Πάντως, τον τελευταίο χρόνο, η οικονομική κρίση αποτυπώνεται πλέον και στις πωλήσεις των κρατικών λαχείων οι οποίες φέτος είναι μειωμένες σε ποσοστό 16,89%, συγκρινόμενες με αυτές του έτους 2009. Η μεγαλύτερη μείωση εμφανίζεται στις πωλήσεις του Πρωτοχρονιάτικου Λαχείου και είναι της τάξεως του 30,22%. Πέρσι το Πρωτοχρονιάτικο Λαχείο απέφερε έσοδα ύψους 52.532.000 εκατ ευρώ έναντι των 36.656.000 εκατ ευρώ της φετινής χρονιάς.

    Αναλυτικά τα έσοδα φέτος από τη Διεύθυνση Κρατικών Λαχείων είναι κατά 70.526.200 εκατ ευρώ λιγότερα από τα αντίστοιχα του 2009. Το 2009 τα έσοδα ήταν 417.601.180 εκατ. ευρώ έναντι των 347.075.980 εκατ. ευρώ που έκλεισε η φετινή χρονιά.

    Όπως επισημαίνει στο Α.Π.Ε-ΜΠΕ ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Κρατικών Λαχείων κ. Δ. Δημόπουλος: "Η οικονομική κρίση σε συνδυασμό με τον ανταγωνισμό που υφίστανται τα λαχεία από τα τυχερά παιχνίδια του Ο.Π.Α.Π είναι οι βασικές αιτίες της μείωσης. Ο Ο.Π.Α.Π έχει την δυνατότητα να πριμοδοτεί τα παιχνίδια του ανεβάζοντας έτσι τις αποδόσεις για τους τυχερούς, ενώ εμείς δεν έχουμε αυτή τη δυνατότητα αφού είναι καθορισμένο το ποσοστό που δίνουμε στο δημόσιο".

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 31 December 2010 - 7:30:36 UTC