Looking for info on Diploma validation in Greece (a.k.a. DIKATSA)? Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-12-28

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αυστηρότερες ποινές σε βενζινοπώλες
  • [02] Τελευταία ημέρα για την περαίωση
  • [03] Νέος γύρος κινητοποιήσεων
  • [04] Νέα τιμολόγια ΔΕΗ
  • [05] Χρονιά αλλαγών στα Ταμεία
  • [06] "Ανέπαφες πληρωμές"
  • [07] Στα κορυφαία ευρήματα

  • [01] Αυστηρότερες ποινές σε βενζινοπώλες

    ''Λόγω της ανεπαρκούς κείμενης νομοθεσίας (Ν. 3668/2008 , άρθρο 1, παρ. 1), μετά την αφαίρεση των παράνομων μηχανισμών από τις αντλίες υγρών καυσίμων που διαπιστώθηκε από τους ελέγχους ότι έκλεβαν αποσφραγίζονται οι αντλίες, χωρίς ουσιαστική και αποτρεπτική ποινή για τους δράστες'' γιαυτό και το υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας προωθεί την ψήφιση τροπολογίας με αυστηρότατες ποινές όπως είναι η αναστολή λειτουργίας των πρατηρίων που παρανομούν, έως και οριστική αφαίρεση της άδειας λειτουργίας, πέραν των χρηματικών προστίμων.

    Αυτό σημειώνει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο σημειώνοντας την έκπληξή του για ποιο λόγο ανακινήθηκε από τους πρατηριούχους το θέμα της δράσης κυκλωμάτων καταδολίευσης αντλιών υγρών καυσίμων στην αγορά ενώ είναι γνωστό, όπως σημειώνει το υπουργείο, ότι λαμβάνονται όλα τα μέτρα για την πάταξη τέτοιων φαινομένων.

    Συγκεκριμένα στην ανακοίνωση του υπουργείου σημειώνεται ότι για πρώτη φορά τα αρμόδια ελεγκτικά όργανα του υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας προέβησαν σε 50 ελέγχους και εντόπισαν τον τελευταίο καιρό, μηχανισμούς καταδολίευσης αντλιών υγρών καυσίμων, που εξαπατούσαν και έκλεβαν τους καταναλωτές. Κατόπιν τούτου, προέβησαν σε σφράγιση των παράνομων αντλιών. Δυστυχώς, λόγω της ανεπαρκούς κείμενης νομοθεσίας (Ν. 3668/2008 , άρθρο 1, παρ. 1), μετά την αφαίρεση των παράνομων μηχανισμών αποσφραγίζονται οι αντλίες, χωρίς ουσιαστική και αποτρεπτική ποινή για τους δράστες.

    Το υπουργείο έχει προχωρήσει στη σύνταξη τροπολογίας με αυστηρότατες ποινές (αναστολή λειτουργίας των πρατηρίων που παρανομούν, έως και οριστική αφαίρεση της άδειας λειτουργίας, πέραν των χρηματικών προστίμων). Η τροπολογία ήδη προωθείται για ψήφιση. Συνεπώς, μόνο απορία προξενεί οποιαδήποτε αναφορά σ' αυτό το θέμα τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, που δίνεται λύση, τόσο με την ενεργοποίηση αυστηρών ποινών, όσο και με την εφαρμογή του συστήματος εισροών -εκροών, η ΚΥΑ για την καθιέρωση του οποίου ήδη υπεγράφη και δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ Β' 1980/21-21-10).

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [02] Τελευταία ημέρα για την περαίωση

    Εκπνέει σήμερα η προθεσμία για την υπαγωγή στην περαίωση των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών.

    Έως τις 15 Δεκεμβρίου είχε βεβαιωθεί ποσό μεγαλύτερο από 1,5 δις ευρώ, ενώ έχουν ήδη εισπραχθεί 769,1 εκατ. ευρώ. Εν τω μεταξύ εως αύριο παρατείνεται, λόγω προβλημάτων που αντιμετώπισαν ορισμένες επιχειρήσεις, η δυνατότητα υποβολής περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ με ημερομηνία λήξης 26-12-2010 που υποβάλλονται ηλεκτρονικά μέσω του ειδικού δικτύου TAXISnet. Η υποβολή θα γίνει αποκλειστικά και μόνο στις ΔΟΥ, καθώς και η καταβολή του οφειλόμενου ποσού.

    Διευκρινίσεις για να αντιμετωπιστούν οι ειδικές περιπτώσεις που προέκυψαν κατά την πληρωμή των εκκαθαριστικών σημειωμάτων της περαίωσης στις τράπεζες ή στις ΔΟΥ, καθώς και λόγω νέων στοιχείων που θα περιέλθουν σε γνώση των εφοριών, για επιχειρήσεις που έχουν ήδη αποδεχθεί το εκκαθαριστικό σημείωμα περαίωσης, έχει δώσει το υπουργείου Οικονομικών.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [03] Νέος γύρος κινητοποιήσεων

    Σήμερα, οι υπάλληλοι της Πολιτικής Αεροπορίας αποφασίζουν για την πορεία των κινητοποιήσεών τους καθώς επίσης και αν θα αποδεχθούν ή όχι την παραίτηση που υπέβαλε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βασίλης Αλεβιζόπουλος. Σημειώνεται ότι η Ομοσπονδία Συλλόγων Υπαλλήλων Πολιτικής Αεροπορίας (ΟΣΥΠΑ) είχε εξαγγείλει για αύριο και μεθαύριο απεργία η οποία κηρύχθηκε παράνομη και καταχρηστική από το Πρωτοδικείο της Αθήνας.

    Οι εργαζόμενοι στα λεωφορεία της ΕΘΕΛ προσανατολίζονται στο να κάνουν στάσεις εργασίας αύριο, Τετάρτη 29 Δεκεμβρίου, από την έναρξη της βάρδιας έως τις 8 το πρωί και από τις 10 το βράδυ μέχρι τη λήξη της βάρδιας. Δηλαδή, τα λεωφορεία θα κυκλοφορήσουν από 8 το πρωί έως τις 10 το βράδυ. Ανάλογες κινητοποιήσεις, με διαφορετικές ώρες, έχουν προγραμματίσει επίσης και για το νέο έτος και συγκεκριμένα για τις 3, 5 και 10 Ιανουαρίου.

    Μια εντελώς διαφορετική κινητοποίηση θα πραγματοποιήσουν οι ηλεκτροδηγοί του μετρό, των ηλεκτρικών σιδηροδρόμων και του τραμ. Συγκεκριμένα, εξήγγειλαν για την προσεχή Τετάρτη, στάση εργασίας από την έναρξη της βάρδιας έως τις 8 το πρωί, στη διάρκεια της οποίας όμως τα τρένα θα κινηθούν κανονικά.

    Κι αυτό, γιατί συμφώνησαν ότι τα λεφτά που θα τους αφαιρούσαν οι εταιρίες τους από τον μισθό τους, λόγω της στάσης εργασίας, θα τα διαθέσουν οι ίδιοι σε αναξιοπαθούντες συνανθρώπους μας.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [04] Νέα τιμολόγια ΔΕΗ

    Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας αναμέται να γνωμοδοτήσει για τις αναπροσαρμογές στα τιμολόγια της ΔΕΗ από την 1η Ιανουαρίου, οπότε αναμένονται αυξήσεις εως 13,7% και μειώσεις έως 13,8% στα τιμολόγια των οικιακών καταναλωτών (ανάλογα με το κλιμάκιο της κατανάλωσης).

    Οι αυξήσεις στις χαμηλότερες κατηγορίες κατανάλωσης και οι μειώσεις στις υψηλότερες γίνονται σε εφαρμογή της οδηγίας που προβλέπει ότι τα τιμολόγια του ηλεκτρικού πρέπει να αντανακλούν το κόστος, όπως επίσης ότι πρέπει να αποφεύγεται η επιδότηση μιας κατηγορίας καταναλωτών από άλλη. Οι προσαρμογές αυτές, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, θα γίνουν σταδιακά ως το 2013.

    Εκκρεμεί, ακόμη, η ανακοίνωση των χρεώσεων ανά κιλοβατώρα για τις επιμέρους κατηγορίες καταναλωτών, οι οποίες έχουν υποβληθεί προς έγκριση στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα της επιχείρησης μετά την έγκρισή τους.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [05] Χρονιά αλλαγών στα Ταμεία

    Χρονιά αλλαγών για τα ασφαλιστικά ταμεία θα είναι το έτος 2011. Από την εφαρμογή των μέτρων που προωθούνται, το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης προσδοκά σημαντική μείωση των δαπανών με παράλληλη αύξηση των εσόδων. Στόχος, όπως ανέφερε πρόσφατα στη Βουλή ο Αναπληρωτής Υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης, είναι «η διασφάλιση των εσόδων και της βιωσιμότητας του συστήματος για τις επόμενες γενιές».

    Ως τον Απρίλιο, αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η εφαρμογή της Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης για όλα τα Ταμεία. Σήμερα υπολογίζεται ότι το 1/3 των συνολικών κρατικών δαπανών για την αγορά φαρμάκων είναι προϊόν τεχνητής ζήτησης. Με τη Σύσταση του Ενιαίου Οργανισμού Παροχών Υγείας και τη δημιουργία κρατικού τιμολογίου παροχών για όλα τα Ταμεία και την υπογραφή συμβάσεων των Ασφαλιστικών Φορέων με τις μονάδες Υγείας, αναμένεται η ενίσχυση της διαπραγματευτικής δυνατότητας των Ταμείων για την αγορά υπηρεσιών υγείας και η καλύτερη πρόσβαση των ασφαλισμένων στις υπηρεσίες. Το Υπουργείο Εργασίας προσδοκά περικοπή της φαρμακευτικής δαπάνης κατά 1,4 δισ. για το 2011 και κατά 3,5 δισ. μέχρι το 2013 και σημαντικές μειώσεις στις δαπάνες των Ταμείων για παροχή υπηρεσιών Υγείας που σήμερα φθάνουν τα 25 δισ. ευρώ.

    Το 2011 αναμένεται αύξηση εσόδων των Ασφαλιστικών Ταμείων κατά 1,2 δισ. ευρώ τα οποία θα προέλθουν από την είσπραξη οφειλών παρελθόντων ετών αλλά και από άλλες δράσεις. Από την πάταξη της εισφοροδιαφυγής αναμένεται αύξηση των εσόδων κατά 5,3%, ή 1,2 δισ. ευρώ. Μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου, θεσπίζεται η εφαρμογή της ηλεκτρονικής κάρτας εργασίας η οποία θα βασίζεται στον ΑΜΚΑ και θα δίνει τη δυνατότητα ελέγχου των επιχειρήσεων χωρίς την παρουσία ελεγκτών, ενώ για τις επιχειρήσεις που θα ενταχθούν στο σύστημα ηλεκτρονικών διασταυρώσεων προβλέπεται σταδιακή μείωση των ασφαλιστικών εισφορών από 10% έως 25%.

    Το μέτρο περιλαμβάνεται στο σχέδιο νόμου για «την αναβάθμιση του Σώματος Επιθεωρήσεων Εργασίας και τον περιορισμό της αδήλωτης εργασίας» και η εφαρμογή του θα επιτρέψει τον έλεγχο της αδήλωτης εργασίας, το κόστος της οποίας για τα Ταμεία ανέρχεται στο 25%, ενώ η συνολική εισφοροδιαφυγή αγγίζει το 30%, δηλαδή πάνω από 9 δισ. ευρώ το χρόνο. Το πρώτο τρίμηνο του νέου χρόνου θα εφαρμοστεί ο νέος τρόπος ασφάλισης του οικόσιτου προσωπικού, των εργατών στη γεωργία, την κτηνοτροφία και τους περιστασιακά εργαζόμενους και την εφαρμογή του εργόσημου, του νέου μέτρου για την πληρωμή μέσω του τραπεζικού συστήματος, αποδοχών - εισφορών και φόρου μισθωτών υπηρεσιών.

    Ως τον Ιούνιο του 2011 θα έχουν ολοκληρωθεί οι αναλογιστικές μελέτες για τα τρία μεγάλα επικουρικά ταμεία και ως το Σεπτέμβριο για τα υπόλοιπα. Σύμφωνα με τον κ. Κουτρουμάνη δεν υπάρχει προετοιμασία ή σχεδιασμός για μείωση των επικουρικών συντάξεων τον επόμενο χρόνο, και οι όποιες προσαρμογές γίνουν δεν θα αφορούν τους σημερινούς συνταξιούχους. Ως τον Απρίλιο θα έχει ολοκληρωθεί η απογραφή των συνταξιούχων μέσω του διατραπεζικού συστήματος ΔΙΑΣ.

    Από τις αρχές Μαρτίου ξεκινά τη λειτουργία του το Ενιαίο Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας και συγκροτείται Εθνικό Μητρώο Ατόμων με Αναπηρία, ενώ ως το καλοκαίρι θα έχει ολοκληρωθεί η αναμόρφωση της λίστας των βαρέων και ανθυγιεινών. Η νέα χρονιά θα φέρει και την εφαρμογή των αλλαγών στο ασφαλιστικό σύστημα σύμφωνα με τις διατάξεις του νέου Ασφαλιστικού Νόμου.

    Από το 2011 αυξάνονται σταδιακά τα ηλικίας για τη συνταξιοδότηση, που θα έχουν ολοκληρωθεί ως το 2015. Ωστόσο δεν υπάρχει καμία αλλαγή για όσους προλάβουν να θεμελιώσουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2010. Θα ισχύσει το νέο καθεστώς αναγνώρισης των πλασματικών χρόνων ασφάλισης. Ο πλασματικός χρόνος ξεκινά από τα 4 έτη για όσους θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα το 2011 και μέχρι το 2014 θα φτάσει τα 7 έτη. Από τη νέα χρονιά και μέχρι το 2014 παρέχεται έκπτωση 30% για την αναγνώριση της στρατιωτικής θητείας

    Επίσης, θεσπίζονται ευνοϊκές ρυθμίσεις για τη διαδοχική ασφάλιση. Όσοι καλύπτονται από τουλάχιστον δύο Ταμεία είναι οι κερδισμένοι των αλλαγών, καθώς από τη νέα χρονιά θα πάρουν μεγαλύτερη σύνταξη. Από την πρώτη Ιανουαρίου οι νεοπροσλαμβανόμενοι στο Δημόσιο θα εντάσσονται στο ΙΚΑ ενώ ο κλάδος Υγείας του Οργανισμού διαχωρίζεται από τον κλάδο των συντάξεων όπως και οι προνοιακές από τις ασφαλιστικές παροχές.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [06] "Ανέπαφες πληρωμές"

    Εφαρμόζονται ήδη σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες και προσφέρουν την δυνατότητα σε εκατομμύρια πολίτες να πραγματοποιούν με ταχύτητα και ασφάλεια τις καθημερινές τους συναλλαγές. Έρχονται και στην χώρα μας από τον νέο χρόνο και εκτιμάται ότι σε βάθος χρόνου μπορεί να αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο πραγματοποιούνται οι συναλλαγές, μειώνοντας την χρήση μετρητών στις καθημερινές μας μικρές σε ποσά συναλλαγές.

    Πρόκειται για τις ανέπαφες πληρωμές. Η λειτουργία ανέπαφων πληρωμών μπορεί να ενσωματωθεί σε πλήθος χρεωστικών, πιστωτικών και προπληρωμένων καρτών, επιτρέποντας στους καταναλωτές να πραγματοποιούν καθημερινές πληρωμές απλώς κρατώντας την κάρτα τους μπροστά από έναν ασύρματο δέκτη σε ένα κατάστημα, χωρίς να χρειάζεται να εισάγουν PIN ή να υπογράψουν.

    Με την ανέπαφη κάρτα μπορεί κανείς γρήγορα να αγοράσει ένα καφέ ή ένα σάντουιτς, να κάνει τις αγορές του στο μανάβικο, να αγοράσει τα καλλυντικά του ή να πληρώσει ένα μικρό γεύμα χωρίς να χρειάζεται να "κουβαλάει" στο πορτοφόλι του όλα αυτά τα ψιλά που προσθέτουν βάρος. Μπορεί κανείς να κάνει συναλλαγές αξίας μέχρι και 20 ευρώ με κάθε χρήση της κάρτας και οι συναλλαγές καταγράφονται στο λογαριασμό της κάρτας του, ακριβώς σαν να χρησιμοποιούσε μια οποιαδήποτε κάρτα πληρωμών Chip & Pin (ή με υπογραφή). Στο μέλλον, τέτοιες κάρτες θα χρησιμοποιούνται ολοένα και περισσότερο σε διεθνές επίπεδο για πληρωμές σε ταξί, λεωφορεία, τραίνα, μετρό, πάρκινγκ και αυτόματους πωλητές.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [07] Στα κορυφαία ευρήματα

    Τα παλαιολιθικά εργαλεία που βρέθηκαν κοντά στον Πλακιά του Ρεθύμνου και μετρούν από 130.000 έως και 700.000 χρόνια ζωής, συμπεριλήφθηκαν στην ετήσια λίστα του αμερικανικού περιοδικού «Archaeology», στο τελευταίο τεύχος του οποίου δημοσιεύεται η ετήσια λίστα με τα 10 πιο σημαντικά αρχαιολογικά και ιστορικά ευρήματα του 2010.

    Καθώς η Κρήτη δεν έχει πρόσβαση από στεριά εδώ και 5 εκατομμύρια χρόνια, συμπεραίνεται ότι οι κατασκευαστές των εργαλείων αυτών έφτασαν στον τόπο, μέσω θαλάσσης.

    Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα σημαντικό γεγονός, καθώς τα αντικείμενα αυτά πηγαίνουν πίσω την ιστορία της ναυσιπλοΐας στην περιοχή περισσότερο από 100.000 χρόνια. Και αν η υπόθεση αυτή επαληθευτεί, τότε γίνεται λόγος για την αρχαιότερη θαλάσσια μετακίνηση, που έχει καταγραφεί ποτέ, καθώς έως σήμερα οι αρχαιολόγοι την τοποθετούσαν πριν από 60.000 χρόνια, όταν αποικίστηκε η Αυστραλία.

    Ο καθηγητής αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου της Βοστόνης, Κέρτις Ράνελς, ο οποίος συμμετείχε σε έρευνα πεδίου, που έγινε στον Πλακιά το 2008 και το 2009, πιστεύει -όπως δήλωσε στο "Archaeology" ότι οι αρχαίοι αυτοί ναυτικοί θα πρέπει να διέσχισαν τουλάχιστον 40 μίλια ανοιχτής θάλασσας, ενώ ο τεράστιος αριθμός των εργαλείων (μικρά τσεκούρια, ξέστρες και λεπίδες) δείχνει ότι δεν πρόκειται για μία μεμονωμένη και τυχαία μετάβαση, αλλά για πολλές, που δημιούργησαν ολόκληρο πληθυσμό.

    Τα αντικείμενα, που βρέθηκαν, μοιάζουν πολύ με αυτά που χρησιμοποιούσαν ο Homo erectus και ο Homo heidelbergensis (Χαϊδελβέργειος Άνθρωπος), εξαφανισμένο είδος, πρόγονος του Νεάτερνταλ και του Homo Sapiens.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 28 December 2010 - 7:30:28 UTC