Browse through our Interesting Nodes for Greek Maritime Issues Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-12-25

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Μηνύματα αισιοδοξίας
  • [02] Συννεφιά και υψηλές θερμοκρασίες
  • [03] Προς νέες κινητοποιήσεις
  • [04] Χριστούγεννα στην πόλη
  • [05] Πολύνεκρη επίθεση
  • [06] Αντιδράσεις για τις δηλώσεις

  • [01] Μηνύματα αισιοδοξίας

    Στην τρέχουσα συγκυρία αναφέρονται τα μηνύματα των Προκαθημένων των Ορθόδοξων Εκκλησιών για τα Χριστούγεννα. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος τονίζει ότι η φωνή της εκκλησίας είναι γλυκιά μέσα στην οικονομική, κοινωνική και κυρίως όπως αναφέρει, πνευματική κρίση.

    Από τη μεριά του, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, μας καλεί να μην αφήσουμε τη θλίψη και την αγωνία να φωλιάσει στις καρδιές μας.

    Ακόμη, ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας Θεόδωρος, επισημαίνει ότι το μοναδικό και ανεπανάληπτο γεγονός της γέννησης, ανέτρεψε την ιστορία της ανθρωπότητας κατά τρόπο επαναστατικό.

    Καθαρότητα και αγνότητα ως αντίδοτο στη διαφθορά, συνιστά ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας, Αναστάσιος.

    Τέλος, μήνυμα απελευθέρωσης από τη βία, τη φτώχια και την αρρώστια, χαρακτηρίζει τη Θεία Γέννηση, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, Δημήτριος.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [02] Συννεφιά και υψηλές θερμοκρασίες

    Συννεφιά, παροδικά αυξημένη, στις περισσότερες περιοχές της χώρας, βροχές και τοπικές καταιγίδες κυρίως στη δυτική Ελλάδα και στα ανατολικά τμήματα του Αιγαίου και νοτιάδες, συνθέτουν το σκηνικό του καιρού σήμερα Χριστούγεννα

    Η θερμοκρασία στα δυτικά και βόρεια φτάνει στους 17 βαθμούς Κελσίου, στα ανατολικά ηπειρωτικά τους 18, ενώ στα νησιά του Αιγαίου και την Κρήτο ο υδράργυρος "σκαρφαλώνει" στους 20 βαθμούς Κελσίου.

    Στην Αττική, επικρατούν νεφώσεις, που το απόγευμα θα αυξηθούν, και η θερμοκρασία βρίσκεται στους 19 βαθμούς Κελσίου.

    Τοπικές νεφώσεις αλλά και διαστήματα ηλιοφάνειας στη Θεσσαλονίκη, ενώ η θερμοκρασία είναι χαμηλότερη, στους 14 βαθμούς Κελσίου.

    Ανάλογες καιρικές συνθήκες θα επικρατήσουν και αύριο Κυριακή, ωστόσο οι βροχοπτώσεις στη δυτική και βόρεια Ελλάδα και στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου θα είναι εντονότερες και μεγαλύτερης διάρκειας, με τάσεις επέκτασης σε αρκετές περιοχές της χώρας. Χιόνια θα πέσουν στα βορειοδυτικά ορεινά. Οι άνεμοι θα πvέουν από νοτιοδυτικές διευθύνσεις με εντάσεις που δε θα ξεπερνούν τα 6 μποφόρ, ενώ η θερμοκρασίες δε θα μεταβληθούν σημαντικά.

    Οι εκδρομείς του τριημέρου θα πρέπει να οδηγούν προσεκτικά για την ασφαλή μετακίνηση τους, όσο και για την αποφυγή των τροχαίων ατυχημάτων, ενώ η τροχαία έχει προχωρήσει σε κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για τη διευκόλυνση των οδηγών.

    Αυξημένα είναι τα μέτρα τροχαίας στις εισόδους-εξόδους των μεγάλων αστικών κέντρων, όπου παρατηρείται μεγάλη κίνηση οχημάτων, και σε χώρους όπου παρατηρείται μαζική διακίνηση επιβατών (αεροδρόμια, λιμάνια, σταθμοί, κ.λ.π.), ενώ υπάρχει ενισχυμένη αστυνομική παρουσία και αστυνόμευση των σημείων του οδικού δικτύου, όπου σημειώνονται συχνά τροχαία ατυχήματα.

    Επιπλέον, κατά την εορταστική περίοδο θα ισχύουν οι απαγορεύσεις κίνησης φορτηγών αυτοκινήτων ωφέλιμου φορτίου άνω του 1,5 τόνου όπως αναφέρονται στη σχετική κοινή Υπουργική Απόφαση.

    Εξάλλου, άρχισαν να επιστρέφονται από χθες, Παρασκευή, οι άδειες οδήγησης, καθώς και οι άδειες κυκλοφορίας και οι πινακίδες κυκλοφορίας των οχημάτων, προκειμένου να διευκολυνθούν οι πολίτες στη μετακίνησή τους για τις εορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Εξαιρούνται όσες αφαιρέθηκαν για οδήγηση υπό την επήρεια μέθης, για υπέρβαση του ορίου ταχύτητας κ.α.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [03] Προς νέες κινητοποιήσεις

    Μετά τη Χριστουγεννιάτικη ανάπαυλα οι εργαζόμενοι στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς της Αθήνας, συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους, αντιδρώντας στις ρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση στο χώρο των ΔΕΚΟ και ειδικότερα στις αστικές συγκοινωνίες.

    Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, οι εργαζόμενοι στα λεωφορεία της ΕΘΕΛ προσανατολίζονται στο να κάνουν στάσεις εργασίας την Τετάρτη 29 Δεκεμβρίου, από την έναρξη της βάρδιας έως τις 8 το πρωί και από τις 10 το βράδυ μέχρι λήξη της βάρδιας. Δηλαδή θα λεωφορεία θα κυκλοφορήσουν από 8 το πρωί έως τις 10 το βράδυ. Ανάλογες κινητοποιήσεις, με διαφορετικές ώρες, έχουν προγραμματίσει επίσης και για το νέο έτος και συγκεκριμένα για τις 3, 5 και 10 Ιανουαρίου.

    Μέχρι στιγμής τα Σωματεία των εργαζομένων στα άλλα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς δεν έχουν ανακοινώσει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα κινητοποιήσεων.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [04] Χριστούγεννα στην πόλη

    Με τη φωταγώγηση του υψηλότερου φυσικού δέντρου της Πλατείας Συντάγματος ξεκίνησαν το περασμένο Σάββατο, οι εκδηλώσεις του Δήμου Αθηναίων για τις εορταστικές μέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, οι περισσότερες από τις οποίες απευθύνονται σε παιδιά, αφού η γιορτή των Χριστουγέννων θεωρείται η κατ' εξοχήν «παιδική γιορτή».

    Από τη Δευτέρα, στον Εθνικό Κήπο φιλοξενούνται όλες οι αγαπημένες δραστηριότητες των παιδιών, που με σύμμαχό τους το "χριστουγεννιάτικο πνεύμα", έχουν τη δυνατότητα να ανακαλύψουν και να ταξιδέψουν στη "Χριστουγεννιάτικη Φαντασία".

    Μια "Χριστουγεννιάτικη Παραμυθούπολη" περιμένει τους λιλιπούτειους φίλους μας και στον περιβάλλοντα χώρο της "Τεχνόπολης" του Δήμου Αθηναίων.

    Στον προαύλιο χώρο του θεάτρου Badminton, το πρώτο σκεπαστό χριστουγεννιάτικο χωριό, "Christmas Fairytale" περιΒ΅ένει Β΅ικρά και Β΅εγάλα παιδιά έως τις 9 Ιανουαρίου, ενώ στο Θέατρο Badminton, ο Scooby-Doo, ο Shaggy, η Velma, η Δάφνη και ο Fred υποδέχονται τους Β΅ικρούς θεατές σε Β΅ια απίστευτη περιπέτεια που συνδυάζει δράση και γέλιο.

    Με δύο εορταστικές ψηφιακές παραστάσεις για όλη την οικογένεια, "Το Άστρο των Χριστουγέννων" και "Το Tρένο της Φαντασίας", υποδέχεται το Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο την περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

    Αυτά τα Χριστούγεννα στο ετήσιο συμβούλιό τους, οι καλικάντζαροι αποφάσισαν να γίνουν τα πιο αγαπημένα πλάσματα μικρών και μεγάλων. Έτσι, θα Β΅οιράσουν αυτοί τα δώρα και θα απαγάγουν τον Αϊ-Βασίλη Β΅ε αφορΒ΅ή την παράσταση "Περίεργα Χριστούγεννα", για παιδιά από 4 έως 12 ετών, που παρουσιάζεται στον "Ελληνικό ΚόσΒ΅ο" (Πειραιώς 254, Ταύρος), σε συνεργασία Β΅ε το θίασο "Αθηναϊκές Μαριονέτες". Παράλληλα, η παράσταση "Χριστούγεννα γιορτινάβ¦ Β΅ε σύΒ΅βολα Β΅οναδικά" υπόσχεται σε παιδιά έως 12 ετών να αποκαλύψει πώς Β΅πορεί Β΅ια κρε¡¡ύδα να φέρει γούρι τη νέα χρονιά, πώς γίνεται Β΅ια κάλτσα να γεΒ΅ίσει δώρα και γλυκά και πώς βρίσκει ο Αϊ-Βασίλης τον δρόΒ΅ο του.

    Οι "Αναγνώσεις παραμυθιών", έχουν "ανέβει" στην πολιτιστική ιστοσελίδα του Λάκη Λαζόπουλου "Το Σπίρτο" (www.tospirto.net) και οι μικροί μας φίλοι έχουν την ευκαιρία να ακούσουν παραμύθια από αγαπημένους τους ηθοποιούς.

    Δύο χριστουγεννιάτικες παραστάσεις από το θέατρο σκιών του Τάσου Κώνστα, "Τα Χριστούγεννα του Καραγκιόζη" και "Το ρεβεγιόν του Καραγκιόζη" παρουσιάζονται τις ημέρες των εορτών στο φιλόξενο θεατράκι "Φιγούρες και Κούκλες" στην Πλάκα (Τριπόδων 30).

    Τέλος, οι λάτρεις του πατινάζ θα έχουν την ευκαιρία να επιδείξουν τις φιγούρες τους στην Πλατεία Κοτζιά, όπου λειτουργεί δωρεάν παγοδρόμιο για μικρούς και μεγάλους.

    ... και στη Θεσσαλονίκη

    Τα φετινά Χριστούγεννα είναι διαφορετικά στη Θεσσαλονίκη. Ένα τεράστιο χριστουγεννιάτικο χωριό για μικρούς και μεγάλους στήθηκε στην "καρδιά" της πόλης και συγκεκριμένα στις εγκαταστάσεις της Helexpo ΔΕΘ.

    Τα παιδιά και οι γονείς τους μπορούν να ανέβουν στο τρενάκι των Χριστουγέννων, να επιδείξουν τις ικανότητες τους στο πατινάζ, να διασκεδάσουν στα εργαστήρια ζαχαροπλαστικής, να κατασκευάσουν στολίδια και να στείλουν ηλεκτρονικά τις ευχές στους φίλους τους και στον Αι Βασίλη.

    Καλικάντζαροι, ξωτικά, ξυλοπόδαροι, ζογκλέρ, μάγοι και ήρωες των παιδικών παραμυθιών θα συμπαρασύρουν τους επισκέπτες στη μαγεία των γιορτών.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [05] Πολύνεκρη επίθεση

    Τουλάχιστον 42 άνθρωποι σκοτώθηκαν και πάνω από 70 τραυματίσθηκαν κατά την επίθεση αυτοκτονίας που πραγματοποίησε σήμερα καμικάζι που φορούσε μπούρκα, πιθανότατα γυναίκα, σε κέντρο διανομής τροφίμων, του ΟΗΕ, στη ζώνη των φυλών του Πακιστάν, δήλωσαν κυβερνητικοί αξιωματούχοι.

    Η επίθεση αυτή σημειώθηκε στην πόλη Χαρ, τη μεγαλύτερη της περιοχής Μπατζαούρ, όπου οι κυβερνητικές δυνάμεις μάχονται τους ταλιμπάν και τους ενόπλους της Αλ-Κάιντα.

    Τοπικοί αξιωματούχοι ανέφεραν ότι 300 άνθρωποι είχαν συγκεντρωθεί στο κέντρο διανομής βοήθειας όταν πραγματοποιήθηκε η επίθεση.

    Σύμφωνα με μαρτυρία, μια γυναίκα 22 ή 23 ετών που φορούσε μπούρκα έρριξε αρχικά χειροβομβίδες όταν άνδρες ασφαλείας τη σταμάτησαν στην πύλη του κέντρου διανομής τροφίμων και στη συνέχεια πυροδότησε τα εκρηκτικά που έφερε πάνω της, εν μέσω εκατοντάδων μελών της φυλής Σαλαρζάι.

    Η φυλή Σαλαρζάι υποστηρίζει τις επιχειρήσεις του αφγανικού στρατού κατά των ταλιμπάν και της Αλ-Κάιντα.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [06] Αντιδράσεις για τις δηλώσεις

    Αντιδράσεις έχουν προκαλέσει δηλώσεις για τους Εβραίους και τον Σιωνισμό που έκανε πρόσφατα ο μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ σε τηλεοπτικό σταθμό.

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής, σε δήλωσή του, καταδίκασε τις συγκεκριμένες δηλώσεις.

    "Οι απόψεις αυτές είναι στο περιθώριο", καθώς προσβάλλουν την Ελλάδα, τον πολιτισμό μας και την ίδια την κοινωνία μας, αναπόσπαστο κομμάτι της οποίας είναι η ελληνική εβραϊκή κοινότητα, σημείωσε ο κ. Πεταλωτής, προσθέτοντας πως "πρέπει όλοι να γνωρίζουν ότι η ελληνική πολιτεία και η κοινωνία μας, τις καταδικάζουν απερίφραστα".

    "Δεν είναι στο ρόλο της κυβέρνησης να κρίνει και να σχολιάζει δηλώσεις ιερέων. Είναι όμως υποχρέωσή της να καταδικάζει τη γλώσσα του μίσους από όποιον κι εάν εκφέρεται. Είναι υποχρέωσή της να στιγματίζει ως απαράδεκτη τη γλώσσα που αρνείται το Ολοκαύτωμα, το μεγαλύτερο έγκλημα κατά της ανθρωπότητας", πρόσθεσε ο κ. Πεταλωτής.

    Τις δηλώσεις του κ. Σεραφείμ καταδίκασε και η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντόρα Μπακογιάννη.

    «Με κατάπληξη πληροφορήθηκα τις απαράδεκτες δηλώσεις του Μητροπολίτη Πειραιώς Σεραφείμ -οι οποίες ήδη κάνουν τον γύρο του κόσμου μέσω των διεθνών ΜΜΕ- ο οποίος απέδωσε, ούτε λίγο ούτε πολύ, τη δεινή οικονομική κρίση που μαστίζει τη χώρα μας σε εβραϊκή συνωμοσία, και μεταξύ άλλων, ουσιαστικά αρνήθηκε το Ολοκαύτωμα, τόσο του εβραϊκού λαού, όσο και των Εβραίων συμπολιτών μας ειδικότερα, προβαίνοντας επί πλέον και σε άλλες απαξιωτικές κρίσεις», ανέφερε η κ. Μπακογιάννη και πρόσθεσε:

    «Η ιστορία δεν ξαναγράφεται με βάση τις προκαταλήψεις κανενός. Γι΄αυτό κάνω έκκληση στην Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος να επιληφθεί αμέσως του θέματος, διότι με τις δηλώσεις του ο Μητροπολίτης Σεραφείμ, όχι μόνο θέτει εαυτόν εκτός της κοινωνίας της αγάπης που είναι το βασικό γνώρισμα των Χριστιανών, ιδίως των Ορθοδόξων, αλλά και αμαυρώνει τη μακρά και ένδοξη ιστορία ανοχής της διαφορετικότητας και προστασίας όλων, της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Ταυτόχρονα, προσβάλλει βάναυσα τη μνήμη μεγάλων Ιεραρχών, όπως ο Αθηνών Δαμασκηνός, που κατέβαλε κάθε προσπάθεια να διασώσει τους Εβραίους συμπολίτες του της Αθήνας και ο Ζακύνθου Χρυσόστομος ο οποίος κατάφερε κατά τη διάρκεια του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου να διασώσει και τους 275 Εβραίους της Ζακύνθου.

    Με τις δηλώσεις του όμως ο Πειραιώς Σεραφείμ, αγνοώντας επί πλέον και το γεγονός ότι η Εκκλησία της Ελλάδος συνδέεται άμεσα με το κράτος, παρέβη και τον ποινικό νόμο της Ελλάδας, ο οποίος απαγορεύει και τιμωρεί αυστηρά, όσους υποκινούν φυλετικά μίση και πάθη. Αλλά επ΄αυτού αρμόδια να αποφανθεί είναι η ελληνική Δικαιοσύνη».

    Στις δηλώσεις του ο κ. Σεραφείμ, μεταξύ άλλων, ανέφερε πως υπάρχει μια παγκόσμια προοπτική για την καταστροφή της οικογένειας αλλά και των εθνικών κρατών και ότι "πίσω από όλη αυτήν την ιστορία είναι ο διεθνής σιωνισμός".

    Ο κ. Σεραφείμ ανέφερε ακόμα ότι "υπάρχει μια παγκόσμια προσπάθεια απομειώσεως της θρησκευτικής ιδιοπροσωπείας των Χριστιανών" και πρόσθεσε:

    "Εμείς δεν είμαστε εναντίον των ανθρώπων, είμαστε εναντίον των συστημάτων. Σεβόμαστε κάθε άνθρωπο ο οποίος μας μισεί και μας υβρίζει. Γιατί αυτή είναι η εντολή του Χριστού μας, αλλά εν προκειμένω θα σας πω κάτι που θα σας φανεί εξωφρενικό, αλλά ο Αδόλφος Χίτλερ όργανο του παγκοσμίου Σιωνισμού ήταν και χρηματοδοτήθηκε από την περίφημη οικογένεια Ρότσιλντ με μοναδικό σκοπό να πείσει τους Εβραίους να φύγουν από την Ευρώπη και να κατεβούν στο Ισραήλ για να συστήσουν τη νέα αυτοκρατορία. Το παγκόσμιο σύστημα όπως ξέρετε στηρίζεται επάνω στο τραπεζικό σύστημα το οποίο έχει αλωθεί από το διεθνή Σιωνισμό. Ροκφέλερ, Ρότσιλντ, Σόρος και άλλοι πολλοί".

    Αντιδράσεις προκάλεσαν οι δηλώσεις του Μητροπολίτη Πειραιά κ. Σεραφείμ και στην ελληνοαμερικανική κοινότητα. Σε ανακοίνωση της Ελληνορθόδοξης Αρχιεπισκοπής Αμερικής τονίζεται ότι "σε απάντηση των προσφάτων αντισημιτικών δηλώσεων που ατυχώς παρουσιάστηκαν δημόσια από Ιεράρχη της Εκκλησίας της Ελλάδος, η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αμερικής καταδικάζει κάθε παρόμοια δήλωση και εκφράζει τη λύπη της για τις απαράδεκτες εκφράσεις οι οποίες δεν έπρεπε καν να είχαν λεχθεί. Η Ιερά Αρχιεπισκοπή θεωρεί τα εκφρασθέντα σχόλια πολύ προσβλητικά και εντελώς απορριπτέα".

    Στην συνέχεια, σημειώνεται ότι "η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αμερικής, η οποία έχει ηγετικό ρόλο στον διαθρησκειακό διάλογο, επιβεβαιώνει τις από μακρού θετικές σχέσεις της με την Ισραηλιτική κοινότητα εδώ και στο εξωτερικό και θλίβεται μαζί της για τις αντισημιτικές δηλώσεις, οι οποίες δεν είναι αντιπροσωπευτικές ούτε των αισθημάτων και της στάσεως της Ελληνικής Ορθοδόξου Εκκλησίας στην Αμερική και ανά τον κόσμο, ούτε και του Ελληνικού Έθνους. Τις Άγιες αυτές ημέρες στις οποίες εορτάζεται η ειρήνη και η καλή θέληση μεταξύ όλων των ανθρώπων, προσευχόμεθα να υπερισχύσει με τη χάρη και βοήθεια του Θεού ο αλληλοσεβασμός, η αλληλοκατανόηση και η αγάπη".

    Αντίδραση υπήρξε και από τη μεγαλύτερη ομογενειακή οργάνωση στην Αμερική, την ΑΧΕΠΑ, ο πρόεδρος της οποίας Νικόλας Καρακώστας, δήλωσε: "Καταδικάζουμε έντονα τις αντισημιτικές δηλώσεις που έκανε ο Μητροπολίτης Πειραιώς κ. Σεραφείμ, τις οποίες θεωρούμε απαράδεκτες, αβάσιμες, φανατικές και στερούμενες κάθε αξίας που θα επέτρεπε τη συμμετοχή τους σε δημόσιο διάλογο. Επιπλέον, οι δηλώσεις αυτές είναι ανεύθυνες επειδή προήλθαν από παράγοντα με τόσο υψηλό αξίωμα στην Ιεραρχία της Εκκλησίας".

    Καταλήγοντας, ο κ. Καρακώστας ανέφερε ότι "σε σχετική ημερίδα που διοργάνωσε η ΑΧΕΠΑ στην Ουάσιγκτον, τον περασμένο Οκτώβριο, είχαν επισημανθεί οι σημαντικοί δεσμοί ανάμεσα στην Ελλάδα και το Ισραήλ" και "είχε αναγνωριστεί η ανεκτίμητη παρουσία της εβραϊκής κοινότητας στην Ελλάδα διαμέσου των αιώνων".

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 25 December 2010 - 11:30:23 UTC