Read the European Union Resolutions on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-12-22

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Μεσάνυχτα ψηφίζεται ο Προϋπολογισμός
  • [02] Ιανουάριο ανοίγουν τα "κλειστά" επαγγέλματα

  • [01] Μεσάνυχτα ψηφίζεται ο Προϋπολογισμός

    Κορυφώνεται τα μεσάνυχτα η συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2011, με τις τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών και την ονομαστική ψηφοφορία.

    «Στη σημερινή χρονική συγκυρία η προάσπιση του δημόσιου συμφέροντος χρειάζεται ρεαλιστικές προτάσεις και συγκεκριμένο σχέδιο διάσωσης και επανεκκίνησης της ελληνικής οικονομίας», τόνισε ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης.

    Η κρίση που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία, είναι βαθύτερη της απλής δημοσιονομικής - είναι κρίση παραγωγικού προτύπου, όσο και συστημική, δεδομένου ότι με αντίστοιχη κρίση βρίσκεται αντιμέτωπη, η παγκόσμια καπιταλιστική οικονομία, ανέφερε ο υφυπουργός Οικονομικών, Φιλ. Σαχινίδης.

    Με την φράση «Σύγκρουση μέχρις εσχάτων», ο υπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Ραγκούσης έδωσε το στίγμα της κυβερνητικής πολιτικής την επόμενη τριετία επισημαίνοντας πως το δίλημμα «υποταγή στο χρεοκοπημένο μεταπολεμικό μοντέλο ανάπτυξης, στο χρεοκοπημένο μεταπολιτευτικό κράτος ή σύγκρουση» απαντήθηκε για το κυβερνών κόμμα οριστικά, απροϋπόθετα, ξεκάθαρα.

    Κατά την ομιλία του επί του κρατικού προϋπολογισμού, ο Γ. Ραγκούσης, ξεκαθάρισε πως η κυβέρνηση αυτή έχει λάβει τις αποφάσεις της: προτιμά να είναι η πρώτη κυβέρνηση που θα θυσιάσει το μέλλον της, αναλαμβάνοντας το πατριωτικό της καθήκον, για να μην θυσιάσει το μέλλον και το συμφέρον του ελληνικού λαού.

    Τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών εργαζόμενων και εργοδοτών μέχρι 25% σε βάθος τριετίας, με τη δημιουργία των κατάλληλων προϋποθέσεων, προανήγγειλε ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κουτρουμάνης και ταυτόχρονα ανακοίνωσε τη διεύρυνση των προγραμμάτων του ΟΑΕΔ, με τοπικά ολοκληρωμένα προγράμματα, με στόχο αφενός τη διατήρηση θέσεων εργασίας, αφετέρου τη δημιουργία νέων.

    Ο προϋπολογισμός που θα εγκριθεί από τη Βουλή θα εφαρμοστεί πλήρως, καθώς συμβάλλει στην ενίσχυση της αξιοπιστίας της χώρας, δήλωσε ο Γ. Πεταλωτής.

    Όσον αφορά το εάν θα είναι ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, ψήφος των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ μετά την κριτική και τις αιχμές που ακούστηκαν από ορισμένους εξ αυτών, πρόσθεσε ότι "η συζήτηση για την κυβέρνηση είναι οξυγόνο και λαμβάνεται υπόψη η γνώμη και η αγωνία των βουλευτών, αλλά δεν δέχεται τελεσίγραφα". Σημείωσε δε ότι δεν τίθεται θέμα κομματικής πειθαρχίας, υπογραμμίζοντας ότι "οι βουλευτές έχουν κρίση και ευθύνη".

    Κατά του Προϋπολογισμού του 2011 τάχθηκε η ανεξάρτητη βουλευτής, Σοφία Σακοράφα, διατυπώνοντας αιχμές κατά της κυβέρνησης, αλλά και μια πρόταση εξόδου από την κρίση χρέους.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [02] Ιανουάριο ανοίγουν τα "κλειστά" επαγγέλματα

    Στις αρχές του νέου έτους θα δημοσιοποιηθούν στην ολοκληρωμένη μορφή τους οι τρεις νομοθετικές πρωτοβουλίες του υπουργείου Οικονομικών, τα βασικά σημεία των οποίων παρουσίασε, στο υπουργικό συμβούλιο ο υπουργός Γιώργος Παπακωνσταντίνου. Πρόκειται, για το "άνοιγμα" των "κλειστών επαγγελμάτων", τη ρύθμιση της αγοράς τυχερών και τεχνικών παιχνιδιών, καθώς και την αναδιάρθρωση των φοροεισπρακτικών μηχανισμών του υπουργείου Οικονομικών και την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής. Σημειώνεται ότι στο νομοσχέδιο για τη φοροδιαφυγή θα υπάρχει και η διάταξη για τη μείωση του συντελεστή των νομικών προσώπων από 24% σε 20% για τα κέρδη που δεν διανέμονται.

    Το υπουργείο Οικονομικών με τα νομοσχέδια, ειδικά για τα "κλειστά επαγγέλματα", θα θέσει το "οριζόντιο πλαίσιο" και ο κάθε υπουργός θα εξειδικεύει στον τομέα του.

    Ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, μιλώντας στο υπουργικό συμβούλιο, ανέφερε, σύμφωνα με πληροφορίες, πως η κυβέρνηση πρέπει να ολοκληρώσει μεγάλο όγκο νομοθετικού έργου σε σύντομο χρονικό διάστημα, επισημαίνοντας παράλληλα ότι εξίσου μεγάλης σημασίας με την ψήφιση των νόμων, είναι και η παρακολούθηση της εφαρμογής τους.

    Ταυτόχρονα, όπως υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, μια σειρά νομοσχεδίων αφορούν μεγάλες αλλαγές και γι' αυτόν τον λόγο αυτά πρέπει να εξηγηθούν και να υπάρξει διαβούλευση επ' αυτών τόσο με τους ενδιαφερόμενους φορείς όσο και με την κοινωνία.

    Τα σχετικά νομοσχέδια θα κατατεθούν, σύμφωνα με πληροφορίες, περί τα τέλη Ιανουαρίου, αρχές Φεβρουαρίου και στο ενδιάμεσο διάστημα θα υπάρξει διαβούλευση με τους ενδιαφερόμενους φορείς.

    Σχετικά με την επιστολή που φέρεται να έχουν στείλει οι πρόεδροι εννέα επιστημονικών φορέων για διαβούλευση με τον πρωθυπουργό περί του ανοίγματος των "κλειστών" επαγγελμάτων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής ανέφερε ότι δεν μπορεί να καθορίζει κάθε κλάδος με ποιον θα συναντηθεί και τι θα συζητήσει και χαρακτήρισε "παθογένεια για την ελληνική οικονομία τα κλειστά επαγγέλματα".

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 22 December 2010 - 19:30:18 UTC