Read about International Treaties, Human & Minority Rights in Turkey Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-12-22

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αναβαθμίζεται η Ακαδημία Πλάτωνος
  • [02] Εξάπλωση των ναρκωτικών
  • [03] Οι ρίζες του χρήματος
  • [04] Για τους "8" του Κυπέλλου

  • [01] Αναβαθμίζεται η Ακαδημία Πλάτωνος

    Αλλάζει όψη η ευρύτερη περιοχή της Ακαδημίας Πλάτωνος, καθώς το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) ενέκρινε ομόφωνα, την αναοριοθέτηση του αρχαιολογικού χώρου της περιοχής και τις συμπληρωματικές απαλλοτριώσεις για το σκοπό αυτό. Επιπλέον, εγκρίθηκε η πρόταση δημιουργίας αρχαιολογικού περιπάτου από τον χώρο Κεραμεικού μέχρι την Ακαδημία Πλάτωνος.

    Στόχος αυτών των ενεργειών είναι η ανάδειξη της ιστορικής φυσιογνωμίας της πόλης, η ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων, η προστασία των ευρημάτων. Ταυτόχρονα, προβλέπεται η μετατροπή της περιοχής, ιδιαίτερα το βράδυ, σε μια ασφαλή γειτονιά για τους κατοίκους και τους επισκέπτες.

    Εντός του Αρχαιολογικού Άλσους βρίσκονται ιδιοκτησίες οι οποίες επιβάλλεται να απαλλοτριωθούν προκειμένου ο μεγάλης σημασίας αυτός χώρος να ανήκει αποκλειστικά στο Δημόσιο. Τα συναρμόδια υπουργεία Πολιτισμού και Περιβάλλοντος προτείνουν απαλλοτριώσεις αξίας 5,5 εκατομμυρίων ευρώ. Στις απαλλοτριώσεις περιλαμβάνεται το κτήριο της εταιρίας Reds θυγατρικής της Άκτωρ Α.Ε.

    Παράλληλα, προτείνονται απαλλοτριώσεις στις ζώνες πρασίνου γύρω από τον Αρχαιολογικό χώρο.

    Μέσα στο γενικότερο σχέδιο προβλέπεται και η δημιουργία του μεγάλου Αρχαιολογικού Μουσείου Αθηνών.

    Το 1997 στις εκσκαφές για την ανέγερση μικρού θεάτρου στον Κεραμεικό αποκαλύφθηκαν στην οδό Σαλαμίνος ταφικά μνημεία και πολυάνδρεια του Πελοποννησιακού Πολέμου.

    Στην περιοχή υπάρχουν περισσότερα από εκατό σημεία στα οποία έχουν βρεθεί ταφικά μνημεία.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [02] Εξάπλωση των ναρκωτικών

    Μείωση του αριθμού των νεαρών (15 έως 24 χρόνων) χρηστών ηρωίνης, το 2009, σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, αύξηση του αριθμού των χρηστών μεγαλύτερων ηλικιών (35-64 ετών), ηλικιακή αύξηση των χρηστών, που απευθύνθηκαν στις θεραπευτικές υπηρεσίες το ίδιο έτος, επαναφορά της πρόληψης στην ελληνική στρατηγική για τα ναρκωτικά, αλλά και ανησυχία για τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στη χρήση ουσιών και γενικότερα στην ψυχική υγεία, καταγράφει η ετήσια έκθεση για την κατάσταση των ναρκωτικών και των οινοπνευματωδών στην Ελλάδα, του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης και Πληροφόρησης για τα Ναρκωτικά.

    Ο αριθμός των χρηστών ηρωίνης έπειτα από πολλά χρόνια εκτιμάται ότι αυξήθηκε το 2009, ενώ αύξηση παρουσιάζει και ο αριθμός των χρηστών, που βρίσκονται σε θεραπεία, 5.500 περίπου στο πρόγραμμα υποκατάστασης και 4.500 στις ψυχοκοινωνικές παρεμβάσεις (στεγνά προγράμματα).

    Στην έκθεση, που παρουσιάστηκε σε ειδική εκδήλωση, καταγράφεται αύξηση των χρηστών κοκαϊνης οι οποίοι ζητούν θεραπεία και μάλιστα αυξάνεται και η ενέσιμη χρήση της ουσίας, αντίθετα με την ηρωίνη, της οποίας η ενέσιμη χρήση μειώνεται.

    Μεγαλύτερη προσβασιμότητα στη θεραπεία αποκτούν χρήστες εθνοτικών ομάδων. Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Παρακολούθησης Ναρκωτικών και Τοξικομανίας, η Ελλάδα μαζί με την Ιταλία είναι οι μόνες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που παρέχουν θεραπεία σε εξαρτημένους μετανάστες, χωρίς άδεια παραμονής.

    Η πρόληψη επανέρχεται στην ελληνική στρατηγική για τα ναρκωτικά με την επίλυση των οικονομικών προβλημάτων των Κέντρων Πρόληψης. Ωστόσο, όπως καταγράφεται, το Υπουργείο Παιδείας μείωσε σημαντικά τον αριθμό των προγραμμάτων Αγωγής Υγείας, με θέμα τα ναρκωτικά και το αλκοόλ κατά το σχολικό έτος 2008-2009.

    Στην έκθεση εκφράζεται ελπίδα για βελτίωση της κατάστασης με τον ορισμό Εθνικού Συντονιστή για τα Ναρκωτικά και τη σύσταση της Διυπουργικής Επιτροπής Συντονισμού Καταπολέμησης Εξαρτήσεων. Η Επιτροπή με επικεφαλής την εθνική συντονίστρια εκπονεί μεσοπρόθεσμο διετές (2011-2012) σχέδιο καταπολέμησης εξαρτήσεων.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [03] Οι ρίζες του χρήματος

    Το πιο σύγχρονο τεχνολογικά Μουσείο στη χώρα και το πλέον φιλικό σε άτομα με ειδικές ανάγκες, το Μουσείο της Τράπεζας της Ελλάδος(ΤτΕ), που στεγάζεται στο ισόγειο και το υπόγειο του κτιρίου της ΤτΕ επί της οδού Αμερικής 3, έχει ξεκινήσει την λειτουργία από τον Οκτώβριο, και παρουσιάστηκε χθες στους εκπροσώπους του Τύπου.

    Το Μουσείο, μέσα από τα εκθέματα του και την "κιβωτό της γνώσης", μια γωνιά με ηλεκτρονικούς υπολογιστές και παιχνίδια γνώσης που έχουν διαδραστικά εκπαιδευτικά προγράμματα, φιλοδοξεί ,όπως τόνισε τόσο ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργος Προβόπουλος όσο και η υποδιοικητής Ελένη Λουρή-Δενδρινού, «να καταστεί εκπαιδευτικό κέντρο για θέματα οικονομίας για την νέα γενιά.»

    Στο Μουσείο παρουσιάζεται με την πλέον σύγχρονη τεχνολογία η νομισματική και οικονομική ιστορία της Ελλάδος, από τον σχεδιασμό και την εφαρμογή του πρώτου νεοελληνικού νομισματικού συστήματος το 1828 έως τη δημιουργία της ζώνης του ευρώ, με την ένταξη της Ελλάδος σε αυτή και την εισαγωγή του ευρώ.

    Ο επισκέπτης, ακολουθώντας το νήμα της παρουσίασης, αναζητά τις ρίζες του χρήματος στους αρχαίους χρόνους, παρακολουθεί την εισαγωγή και καθιέρωση διαφόρων μέσων συναλλαγής, μαθαίνει για τη νομισματική πολιτική της χώρας, καθώς και για την εξέλιξη του θεσμού των κεντρικών τραπεζών και την πορεία προς την ευρωπαϊκή νομισματική ενοποίηση. Ειδικότερα, τα εκθέματα περιλαμβάνουν αντικείμενα από τις συλλογές της Τράπεζας και λειτουργούν ως οπτικά ερεθίσματα για την κατανόηση της διαδικασίας σχεδιασμού και παραγωγής των τραπεζογραμματίων και νομισμάτων του νεότερου ελληνικού κράτους.

    Το ενδιαφέρον των σχολείων και των πανεπιστημίων είναι τόσο μεγάλο που ο χώρος του Μουσείου έχει κλειστεί για επισκέψεις μέχρι και τα τέλη Μαρτίου του νέου έτος και υπολογίζεται ότι μέχρι τότε θα το έχουν επισκεφθεί περισσότεροι 5000 μαθητές και φοιτητές.

    Η είσοδος είναι ελεύθερη στο κοινό και οι μέρες και ώρες λειτουργίας του είναι Τρίτη, Τετάρτη, Παρασκευή από τις 9 το πρωϊ μέχρι τις 3 το μεσημέρι και την Πέμπτη από τις 9 το πρωί μέχρι τις 7 το απόγευμα.

    Η ιδέα για την κατασκευή του Μουσείου ξεκίνησε το 2001 επί διοίκησης Λουκά Παπαδήμου.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [04] Για τους "8" του Κυπέλλου

    Μετά τον Ολυμπιακό Βόλου, και ο Ατρόμητος θα δώσει το «παρών» στα προημιτελικά του Κυπέλλου Ελλάδας. Με γκολ του Περόνε από τα 11 βήματα στο 51ο λεπτό, η ομάδα του Γιώργου Δώνη επικράτησε 1-0 της Καβάλας σε αγώνα για την 5η φάση της διοργάνωσης που έγινε στο γήπεδο του Περιστερίου και εξασφάλισε την πρόκριση στην οκτάδα, για πρώτη φορά μετά τη σεζόν 2007-08.

    Με δύο γκολ στο δεύτερο ημίχρονο, ο Ολυμπιακός Βόλου προκρίθηκε στα προημιτελικά του Κυπέλλου Ελλάδας. Το συγκρότημα του Σάκη Τσιώλη, σε αγώνα για την 5η φάση της διοργάνωσης που έγινε στο Πανθεσσαλικό, νίκησε 2-0 τον Πανσερραϊκό και έγινε η πρώτη -χρονικά- ομάδα που πήρε το «εισιτήριο» για την οκτάδα. Τα τέρματα των νικητών πέτυχε ο Σολάκης (54`, 63`).

    Το πρόγραμμα συνεχίζεται σήμερα και ολοκληρώνεται αύριο:

    ΠΑΟΚ-ΠΑΣ Γιάννινα 22/12 (15:30)

    Αστέρας Τρίπολης-Ολυμπιακός 22/12 (17:30)

    Παναθηναϊκός-Τρίκαλα 22/12 (20:00)

    Εθνικός Αστέρας-Διαγόρας 23/12 (15:30)

    Ηρακλής-Κέρκυρα 23/12 (17:30)

    Λάρισα-ΑΕΚ 23/12 (20:00)

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 22 December 2010 - 9:30:18 UTC