Search our News Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-12-21

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στο Υπουργικό τα "κλειστά" επαγγέλματα
  • [02] Αντιπαράθεση για τον Προϋπολογισμό στη Βουλή
  • [03] Το εορταστικό ωράριο
  • [04] Ένοπλος κρατούσε όμηρο υπάλληλο ΔΟΥ
  • [05] Ταλαιπωρία από την απεργία στα Μέσα Μεταφοράς, ''ανάσα'' την Πέμπτη
  • [06] Χριστουγεννιάτικο τραπέζι
  • [07] Οι νέες τιμές της ΔΕΗ
  • [08] Τηλεσκόπιο "Παγάκι"

  • [01] Στο Υπουργικό τα "κλειστά" επαγγέλματα

    Κρίσιμες μεταρρυθμίσεις που πρέπει να προωθηθούν εντός του επόμενου τριμήνου καθώς προβλέπονται από το Μνημόνιο και συνδέονται με την καταβολή των επόμενων χρηματοδοτικών δόσεων του δανείου που χορηγεί η τρόικα στην Ελλάδα βρίσκονται στο τραπέζι του Υπουργικού Συμβουλίου, που συνεδριάζει το απόγευμα στη Βουλή υπό τον Γ. Παπανδρέου.

    Συγκεκριμένα, το Υπουργικό Συμβούλιο αναμένεται να δώσει την έγκρισή του για το νομοσχέδιο του Δημήτρη Ρέππα που αφορά στην απελευθέρωση και αναδιάρθρωση των Ταχυδρομικών υπηρεσιών και των Ηλεκτρονικών επικοινωνιών (INTERNET), της Λούκας Κατσέλη για την Κοινωνική Οικονομία και την Κοινωνική Επιχειρηματικότητα, του Μιχάλη Χρυσοχοϊδη για τον επενδυτικό νόμο αλλά και το νομοσχέδιο για την Ίδρυση Ταμείου Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης. Και τέλος το νομοσχέδιο της Τίνας Μπίρμπίλη για την απλούστευση στη χορήγηση αδειών για την περιβαλλοντική αδειοδότηση.

    Στη συνεδρίαση είναι προγραμματισμένο να συζητηθούν επίσης το σχέδιο για τις αποκρατικοποιήσεις, η απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων, τα τυχερά παιχνίδια και η αναδιάρθρωση του φορολογικού μηχανισμού, την εισήγηση των οποίων θα κάνει ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

    Το πλαίσιο για το «άνοιγμα» των «κλειστών επαγγελμάτων», το οποίο αναμένεται να φέρει ανατροπές σε περισσότερα από 150 επαγγέλματα και κλάδου, μετά την έγρισή του από υπουργικό, θα δοθεί σε δημόσια διαβούλευση. Στη συνέχεια, κάθε υπουργείο θα αναλάβει, σε ένα διάστημα μεταξύ τριών και έξι μηνών, να προχωρήσει στην έκδοση υπουργικών αποφάσεων ή προεδρικών διαταγμάτων για τις διατάξεις που θα διέπουν την άσκηση των επαγγελμάτων που το αφορούν. Από την απελευθέρωση μπορούν να αποκλειστούν μόνο περιπτώσεις επαγγελμάτων, στα οποία συντρέχει λόγος δημοσίου συμφέροντος ή προκύπτει πρόβλημα συνταγματικότητας.

    Σύμφωνα με το μνημόνιο, έως τον Μάρτιο του 2011 πρέπει να «απελευθερωθούν», τα επαγγέλματα των δικηγόρων (άρση των περιττών περιορισμών για ελάχιστη αμοιβή, απαγόρευση των διαφημίσεων και των γεωγραφικών περιορισμών), των φαρμακοποιών (ελαστικότερο ωράριο και μείωση του ελαχίστου περιθωρίου κέρδους), των συμβολαιογράφων (μείωση των ελάχιστων αμοιβών και αύξηση του αριθμού), των αρχιτεκτόνων, των μηχανικών και των ορκωτών λογιστών (κατάργηση ελάχιστης αμοιβής).

    Εκτός, όμως, από τα έξι αυτά «κλειστά επαγγέλματα», στον μακρύ κατάλογο συμπεριλαμβάνονται, επίσης, μεταξύ των άλλων, οι αρτοποιοί, οι κτηματομεσίτες, οι ιδιοκτήτες ταξί, οι ιδιοκτήτες υπεραστικών λεωφορείων και λιμουζινών, οι ξεναγοί, οι μεσίτες ασφαλίσεων, οι κομμωτές, οι οδοντοτεχνίτες, οι πωλητές λαϊκών αγορών, οι διανομείς Τύπου κ.λπ. Για τα επαγγέλματα αυτά αναμένεται να υπάρξει μια γενική ρύθμιση, με την οποία αίρονται οι διοικητικοί περιορισμοί και ο καθορισμός των τιμών.

    Ιδιαίτερα σημαντικό θεωρείται το πρόγραμμα για τις αποκρατικοποιήσεις, καθώς το Υπουργείο προσδοκά να εισπράξει, μέσω αυτού, έσοδα ύψους 7 δις. ευρώ για την περίοδο 2011- 2013 και, ειδικότερα, τουλάχιστον 1 δις. ευρώ μέσα στο 2011. Το όλο πρόγραμμα βασίζεται στις αποφάσεις που έλαβε στις 15 Δεκεμβρίου η Διυπουργική Επιτροπή Αναδιαρθρώσεων και Αποκρατικοποιήσεων (ΔΕΕΑ).

    Οι αποφάσεις αφορούν αφενός την αξιοποίηση της δημόσιας ακίνητης περιουσίας, όπου συμπεριλαμβάνεται η αξιοποίηση του τέως αεροδρομίου του Ελληνικού, και δεύτερον τις αποκρατικοποιήσεις και αναδιαρθρώσεις.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [02] Αντιπαράθεση για τον Προϋπολογισμό στη Βουλή

    Επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο βουλευτής της ΝΔ Δημήτρης Αβραμόπουλος, κατά τη συζήτηση, στη Βουλή, του κρατικού προϋπολογισμού του 2011.

    Ο πρώην υπουργός της ΝΔ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «με το νέο αντιαναπτυξιακό προϋπολογισμό που κατέθεσε επιβεβαιώνει ότι έχει κόψει κάθε γέφυρα εθνικής συνεννόησης για ένα εθνικό σχέδιο εξόδου από την κρίση» και υποστήριξε ότι πολύ σύντομα θα αναγκασθεί να τον αναθεωρήσει, επιβάλλοντας και άλλα μέτρα εισπρακτικά.

    Παράλληλα, έδωσε έμφαση στα εθνικά θέματα, σημειώνοντας ότι «η εξωτερική πολιτική πρέπει να κινείται πέρα και πάνω από κόμματα» και ότι «καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να υπερβεί την «κόκκινη γραμμή».

    Για γενικευμένη επίθεση που δέχεται η Ελλάδα σε όλα τα επίπεδα "με τις ευλογίες των Γερμανών και των διεθνών τοκογλύφων", έκανε λόγο ο βουλευτής της ΝΔ Πάνος Καμμένος.

    Έντονη κριτική κατά της κυβέρνησης άσκησε και η βουλευτής του ΚΚΕ και Ε΄ αντιπρόεδρος της Βουλής, Βέρα Νικολαΐδου, κατηγορώντας την, μεταξύ άλλων, ότι με τις πολιτικές της συνθλίβει τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων και καταδικάζει τον ελληνικό λαό στη φτώχεια.

    Ακόμα μίλησε για θράσος του ΔΝΤ που εκτοξεύει απειλές για νέα σκληρότερα μέτρα ενώ υπογράμμισε ότι το μνημόνιο σε καμία περίπτωση δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα της χώρας αλλά μόνο των τραπεζιτών και του κεφαλαίου.

    Χθες, ο υφυπουργός Οικονομικών, Φίλιππος Σαχινίδης, αφιέρωσε το μεγαλύτερο μέρος της ομιλίας του σε επίθεση προς την Νέα Δημοκρατία, κατηγορώντας την αξιωματική αντιπολίτευση πως «ενώ φορά ακόμα το αλεξίπτωτο του 2009, μας κάνει μαθήματα διακυβέρνησης του σκάφους», ενώ για την Αριστερά είπε ότι θα πρέπει να πραγματοποιήσει την αυτοκριτική της για «τα πλέον ακραία αιτήματα που έχει υιοθετήσει κατά καιρούς».

    «Εμείς αναλάβαμε τις ευθύνες μας, δύσκολες αποφάσεις. Με τον Προϋπολογισμό δίνουμε τον οδικό δημοσιονομικό χάρτη της χώρας. Περιγράψαμε το παραγωγικό πρότυπο στο οποίο στοχεύουμε για να βγάλουμε τη χώρα από την ύφεση. Αυτή είναι η μόνη ανάπτυξη που διασφαλίζει σταθερά θέσεις εργασίας και μισθούς. Είναι η μόνη που αποφέρει σταθερά έσοδα για να χρηματοδοτήσουμε υγεία, παιδεία, πρόνοια. Είναι η μόνη που θα μας επαναφέρει στον παγκόσμιο χάρτη, ως χώρα σταθερή και αξιόπιστη, ως χώρα ισχυρή» τόνισε ο κ. Σαχινίδης.

    Νομοθετική πρωτοβουλία για την αναθεώρηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών, στα όρια που επιτρέπει το Σύνταγμα, ανακοίνωσε πως θα λάβει «πολύ σύντομα», ο υπουργός Δικαιοσύνης, Χάρης Καστανίδης, διαπιστώνοντας πως ο ελληνικός λαός, δέχεται να αντιμετωπίσει τα βάρη της παρούσας οικονομικής κρίσης, πιο εύκολα, εφ' όσον ικανοποιείται το αίσθημά του για Δικαιοσύνη στον δημόσιο βίο.

    Η υπουργός Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής Τίνα Μπιρμπίλη προανήγγειλε ότι μετά τις γιορτές θα ανακοινωθούν συγκεκριμένα μέτρα που θα αποτελούν, πρωτόγνωρη τομή, όπως είπε, στις μέχρι τώρα πρακτικές και συνήθειες στον τομέα της ανάπτυξης περιοχών, ιδιαίτερα μάλιστα των υποβαθμισμένων.

    Χθες, ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος, ανακοίνωσε ότι «από 1ης Απριλίου θα αρχίσει ο κοινωνικός διάλογος για τις συγχωνεύσεις των νοσοκομείων, με σκοπό την 1η Ιουνίου να έχει ολοκληρωθεί και από την 1η Ιουλίου να αρχίσει να εφαρμόζεται η συγχώνευση νοσοκομείων με τις διάφορες μορφές της», σημειώνοντας πως η αξιολόγηση των νοσοκομειακών μονάδων θα προχωρήσει με βάσει την προπαρασκευή που έχει ήδη ολοκληρώσει το ΚΕΣΥ.

    Στάση εργασίας ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ

    Τρίωρη παναττική στάση εργασίας από τις 12:00 έως τις 15:00 και συλλαλητήριο διαμαρτυρίας στις 13:00 στην πλατεία Συντάγματος πραγματοποίησαν ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ.

    Τα συνδικάτα διαμαρτύρονται εναντίον των οικονομικών μέτρων ενώ στην ανακοίνωση της ΓΣΕΕ τονίζεται ότι οι εργαζόμενοι και τα συνδικάτα θα συνεχίσουν και θα εντείνουν τη δράση και τους αγώνες τους, όσο θα συνεχίζονται οι άδικες και σκληρές πολιτικές.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [03] Το εορταστικό ωράριο

    Ανοικτά μέχρι τις 9 το βράδυ θα είναι τα εμπορικά καταστήματα σήμερα, εφαρμόζοντας το εορταστικό ωράριο που είναι σε ισχύ. Το ίδιο θα γίνει και την Τετάρτη 22 αλλά και την Πέμπτη 23, ενώ την Παρασκευή 24 Δεκεμβρίου (Παραμονή Χριστουγέννων) και την Παρασκευή 31 Δεκεμβρίου (παραμονή Πρωτοχρονιάς) τα καταστήματα θα λειτουργήσουν από τις 9 το πρωί μέχρι τις 6 το απόγευμα. Από τις 9 το πρωί μέχρι τις 9 το βράδυ θα είναι ανοικτά τα καταστήματα και από τις 27 έως τις 30 Δεκεμβρίου, ενώ όπως είναι φυσικό, το Σάββατο 25 και την Κυριακή 26 Δεκεμβρίου θα παραμείνουν κλειστά. Επίσης, τα καταστήματα θα παραμείνουν κλειστά την Πρωτοχρονιά, στις 2 και 3 Ιανουαρίου 2011.

    Να σημειωθεί ότι στον Πειραιά λόγω της κίνησης του λιμανιού τα καταστήματα ανοίγουν μισή ώρα νωρίτερα ενώ τα κρεοπωλεία ανοίγουν στις 8 το πρωί.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [04] Ένοπλος κρατούσε όμηρο υπάλληλο ΔΟΥ

    Συνελήφθη ο 47χρονος, που κρατούσε όμηρο υπάλληλο της ΔΟΥ Βόνιτσας, μέσα στα γραφεία της Εφορίας.

    Κατά τη διάρκεια της αστυνομικής επιχείρησης, ο δράστης πυροβόλησε με πιστόλι και τραυμάτισε ελαφρά τον αστυνομικό διαπραγματευτή, ο οποίος διακομίστηκε στο νοσοκομείο με διαμπερές τραύμα στον γλουτό.

    Ο 47χρονος κρατείται στο αστυνομικό τμήμα Βόνιτσας, που διενεργεί προανάκριση για την υπόθεση.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [05] Ταλαιπωρία από την απεργία στα Μέσα Μεταφοράς, ''ανάσα'' την Πέμπτη

    Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους οι εργαζόμενοι στα μέσα μαζικής μεταφοράς, που αντιδρούν στις αλλαγές στην οργανωτική και εργασιακή δομή των αστικών συγκοινωνιών που προωθεί το Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων. Ωστόσο, ύστερα και από τις έντονες αντιδράσεις που διατυπώθηκαν από τον εμπορικό κόσμο διαφοροποιούν μερικώς τη στάση τους, ενώ ο γενικός γραμματέας Μεταφορών Χάρης Τσιόκας, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ακόμα και επίταξης των εργαζόμενων σε περίπτωση που κλιμακωθούν περαιτέρω οι κινητοποιήσεις τους.

    Σε δηλώσεις του στο ραδιοφωνικό σταθμό "Radio 9", ο κ. Τσιόκας είπε ότι είναι παράδοξο να γίνονται κινητοποιήσεις τέτοιας έκτασης την ώρα που δεν έχει δοθεί ακόμη το νομοσχέδιο για δημόσια διαβούλευση, τόνισε πως μπορεί η επιστράτευση να είναι ένα ακραίο μέτρο, ωστόσο η Πολιτεία έχει τα μέσα να μην επιτρέψει να φτάσει η κατάσταση στα άκρα και κάλεσε τους εργαζόμενους στο διάλογο.

    Στάση εργασίας σήμερα, 12 με 4 μμ για τα λεωφορεία, τα τρόλεϊ και το τραμ και 11 πμ με 4 μμ για τον ηλεκτρικό και το μετρό και τον προαστιακό.

    Αύριο, Τετάρτη, ημέρα ψήφισης του κρατικού προϋπολογισμού στη Βουλή, όλα τα μέσα θα ακινητοποιηθούν, λόγω της 24ωρης απεργίας των εργαζομένων στις αστικές συγκοινωνίες.

    Την προσεχή Πέμπτη, 23 Δεκεμβρίου, τα λεωφορεία θα λειτουργήσουν από τις 9 το πρωί έως τις 9 το βράδυ και το μετρό, ο ηλεκτρικός και το τραμ από τις 9 το πρωί έως τις 10 το βράδυ.

    Τέλος, την Παρασκευή, παραμονή Χριστουγέννων, όλα τα μέσα μεταφορά θα κινηθούν κανονικά, εκτός από τα λεωφορεία τις μεσημεριανές ώρες, λόγω γενικής συνέλευσης των εργαζομένων.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [06] Χριστουγεννιάτικο τραπέζι

    Φθηνότερο σε σχέση με πέρυσι, κατά 7,10%, θα είναι φέτος το χριστουγεννιάτικο τραπέζι, αφού σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Τιμών αλλά και από τους ελέγχους των αρμοδίων υπηρεσιών του υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, οι τιμές σε βασικά προϊόντα παρουσιάζουν μείωση.

    Συγκεκριμένα, από τα στοιχεία που συγκέντρωσε το υπουργείο και σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε, το χριστουγεννιάτικο τραπέζι για 6 άτομα, θα κοστίζει φέτος 137,76 ευρώ έναντι 148,29 ευρώ που στοίχιζε πέρυσι για τα ίδια ακριβώς προϊόντα, την ίδια ημέρα τιμοληψίας, στις 16 Δεκεμβρίου.

    Ο υφυπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Ντίνος Ρόβλιας δήλωσε ότι «η αγορά διαθέτει επάρκεια προϊόντων, η οποία θα διατηρηθεί καθ΄όλη την διάρκεια των εορτών. Οι υπηρεσίες του υπουργείου μας με συνεχείς ελέγχους καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε το κόστος για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι να είναι πιο φθηνό από πέρυσι, και πράγματι είναι».

    Στο μεταξύ, με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζονται σε όλη τη χώρα οι έλεγχοι που διενεργεί ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) στην αγορά των τροφίμων με κύριο γνώμονα να διασφαλισθεί η υγεία των καταναλωτών.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [07] Οι νέες τιμές της ΔΕΗ

    Από την 1η Ιανουαρίου, τίθενται σε ισχύ τα νέα τιμολόγια της ΔΕΗ. Θα γίνουν αυξήσεις μέχρι 13,7 % και μειώσεις μέχρι 13,8 % για τα νοικοκυριά (ανάλογα με το κλιμάκιο της κατανάλωσης), ενώ θα υπάρξουν και σημαντικές ελαφρύνσεις για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Εκκρεμεί ακόμη η ανακοίνωση των χρεώσεων ανά κιλοβατώρα για τις επιμέρους κατηγορίες καταναλωτών, οι οποίες, όπως ανακοίνωσε σήμερα η ΔΕΗ, έχουν υποβληθεί προς έγκριση στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα της επιχείρησης μετά την έγκρισή τους.

    Για την οικιακή κατανάλωση η μέση μεταβολή των τιμών ανά τετράμηνο διαμορφώνεται ως εξής:

    -Από 0 - 800 κιλοβατώρες αύξηση 13,7 %.

    -Από 801-1000 kwh αύξηση 2,6 %.

    -Από 1001-1200 kwh αύξηση 2,7 %.

    -Από 1201-1600 kwh αύξηση επίσης 2,7 %.

    -Από 1601-2000 kwh αύξηση 1,6 %.

    -Από 2001-3000 kwh μείωση 4,4 %.

    -Από 3001 kwh και πάνω, μείωση 13,8 %.

    Οι αυξήσεις στις χαμηλότερες κατηγορίες κατανάλωσης και οι μειώσεις στις υψηλότερες γίνονται σε εφαρμογή της οδηγίας που προβλέπει ότι τα τιμολόγια του ηλεκτρικού πρέπει να αντανακλούν το κόστος, όπως επίσης ότι πρέπει να αποφεύγεται η επιδότηση μιας κατηγορίας καταναλωτών από άλλη. Οι προσαρμογές αυτές, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, θα γίνουν σταδιακά ως το 2013. Με το ισχύον καθεστώς οι οικιακοί καταναλωτές με υψηλές καταναλώσεις αλλά και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις πληρώνουν δυσανάλογα υψηλά τιμολόγια ενώ σε άλλες κατηγορίες καταναλωτών υπήρχαν χρεώσεις ακόμη και κάτω του κόστους. Για τον ίδιο λόγο, τα αγροτικά τιμολόγια αυξάνονται κατά 5 % ενώ:

    -Για τις μικρές εμπορικές και βιομηχανικές επιχειρήσεις (με ισχύ εγκαταστάσεων έως 25 κιλοβάτ) προβλέπονται μειώσεις 7 και 5,9 % αντίστοιχα.

    -Για τις μικρομεσαίες (ισχύς 25 έως 250 κιλοβάτ) θα υπάρξουν μειώσεις 4,3 % στο εμπορικό και αυξήσεις 6.1 % στο βιομηχανικό τιμολόγιο.

    -Οι μεγαλύτερες μειώσεις (18,4 % και 13,5 % αντίστοιχα) αναμένονται στις εμπορικές και βιομηχανικές επιχειρήσεις αντίστοιχα που κάνουν χρήση του νυχτερινού τιμολογίου (προϋπόθεση είναι το 50 % τουλάχιστον της κατανάλωσης να γίνεται τις νυχτερινές ώρες, από τις 10 το βράδυ ως τις 8 το πρωί).

    Στους υπολογισμούς του υπουργείου περιλαμβάνεται μόνο η αξία του ηλεκτρικού (πάγιο και ενέργεια). Δεν περιλαμβάνονται τα δημοτικά τέλη και η ΕΡΤ ενώ δεν έχει υπολογιστεί και η αύξηση στο ΦΠΑ, που θεσπίστηκε με τον τελευταίο φορολογικό νόμο και ισχύει επίσης από 1ης Ιανουαρίου (από το 11 στο 13 %).

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [08] Τηλεσκόπιο "Παγάκι"

    Στο Νότιο Πόλο ολοκληρώθηκε η κατασκευή του IceCube («Παγάκι»), ενός ασυνήθιστου τηλεσκοπίου με συνολικό όγκο ενός κυβικού χιλιομέτρου, το οποίο θα βοηθήσει τους επιστήμονες στην αναζήτηση των νετρίνων-σωματιδίων που διαπερνούν τη Γη χωρίς να αλληλεπιδρούν με την ύλη.

    Το IceCube, του οποίου η κατασκευή άρχισε το 2005, αποτελείται από 86 καλώδια που κατεβαίνουν κατακόρυφα στον πάγο, μέχρι το βάθος των 2.450 μέτρων. Από κάθε καλώδιο κρέμονται 60 ανιχνευτές σε μέγεθος μπάλας του μπάσκετ, σχεδιασμένοι να ανιχνεύουν την αμυδρή γαλάζια λάμψη που εκπέμπουν τα νετρίνα όταν αντιδρούν με άτομα οξυγόνου.

    Το IceCube αναμένεται να ρίξει φως στην προέλευση των κοσμικών ακτινών αλλά και στη φύση της σκοτεινής ύλης, ενός μυστηριώδους υλικού άγνωστης σύστασης που πιστεύεται ότι κατακλύζει το Σύμπαν.

    Τα νετρίνα είναι στοιχειώδη σωματίδια χωρίς φορτίο τα οποία κινούνται σχεδόν με την ταχύτητα του φωτός. Αν και έχουν μάζα, έστω και απειροελάχιστη, αλληλεπιδρούν σπάνια με την κανονική ύλη και μπορούν να διαπεράσουν ολόκληρους πλανήτες χωρίς να χάσουν ταχύτητα.

    Τα πρώτα δεδομένα του νέου τηλεσκοπίου αναμένονται γύρω στις 1 Μαΐου.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 21 December 2010 - 15:30:27 UTC