Visit the Macedonia Homepage (by Nikolaos Martis) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-12-04

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Εκκληση προς τους κοινωνικούς εταίρους
  • [02] Ενταση για τις επιχειρησιακές συμβάσεις
  • [03] Ανοίγει ξανά ο εναέριος χώρος της Ισπανίας
  • [04] Α. Λοβέρδος: Προσλήψεις νοσηλευτών
  • [05] Στην Ινδία ο Σαρκοζί
  • [06] Απέρριψε η σύγκλητος του ΕΜΠ τις προτάσεις του υπουργείου
  • [07] "Αξιόπιστο το ευρώ"
  • [08] Επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα
  • [09] Οι ευρωβουλευτές απαντούν
  • [10] Ηλεκτρονικό εμπόριο
  • [11] Ξεκίνησε το 51ο Φεστιβάλ

  • [01] Εκκληση προς τους κοινωνικούς εταίρους

    Πολλή δουλειά έχει η κυβέρνηση ως το τέλος του έτους, τόνισε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας χθες στη συνεδρίαση του υπουργικού Συμβουλίου. Σημείωσε δε ότι, στο μεταξύ, θα ετοιμαστούν και θα κατατεθούν στη Βουλή σημαντικά νομοσχέδια.

    Με αυτά, όπως και με τον προϋπολογισμό, ανέφερε ο πρωθυπουργός, η κυβέρνηση πρέπει να πείσει την κοινωνία ότι οδηγεί τη χώρα με ασφάλεια στην έξοδο από την κρίση, καθώς και ότι κάνει όλες τις αναγκαίες τομές.

    Ο κ. Παπανδρέου υπογράμμισε, την επιδίωξη να πειστεί η ελληνική κοινωνία για την ανάγκη ύπαρξης νέων βάσεων, που θα οδηγήσουν στην ευνομία του κράτους, και τη βούληση της κυβέρνησης να επιτύχει -προς την κατεύθυνση αυτή- τη μεγαλύτερη δυνατή συνεργασία με τους κοινωνικούς εταίρους.

    Είπε ακόμη, ότι από την προηγούμενη συνεδρίαση υπήρξαν σημαντικές αλλαγές, καθώς προέκυψε η περίπτωση της Ιρλανδίας, αλλά τέθηκε και το θέμα της επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής του δανείου των 110 δισ. ευρώ.

    Σημείωσε τόνισε ότι η χώρα έχει προοπτική, η κυβέρνηση τήρησε τις δεσμεύσεις της και έδειξε την αξιοπιστία της. Όπως τόνισε, αν το έλλειμμα ήταν 6%, όπως ισχυριζόταν η ΝΔ, σήμερα θα είχε μηδενιστεί, καθώς έχει μειωθεί κατά το ίδιο ποσοστό.

    Τη Δευτέρα, ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί, στις Βρυξέλλες, με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

  • ** Το υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε τα νομοσχέδια του υπ. Δικαιοσύνης για την Εθνική Σχολή Δικαστών και για τη διατήρηση των δεδομένων στις ηλεκτρονικές επικοινωνίες.

    Ακόμη, ο Α. Λοβέρδος παρουσίασε νομοσχέδιο που προβλέπει ενιαίο φορέα πρωτοβάθμιας υγείας.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [02] Ενταση για τις επιχειρησιακές συμβάσεις

    Ένταση προκλήθηκε σήμερα στη συνεδρίαση του γενικού συμβουλίου της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδος (ΓΣΕΕ), ενόψει της συζήτησης, την Πέμπτη στο υπουργικό συμβούλιο, επί των επιχειρησιακών συμβάσεων. Την αποχώρησή τους από το προεδρείο της ΓΣΕΕ, ανακοίνωσαν κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, οι κ. Β. Μπουζούλας γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ (ΔΑΚΕ) και ο αναπληρωτής πρόεδρος, Γ. Γαβρίλης (Αυτόνομη Παρέμβαση).

    Όπως δήλωσαν οι ίδιοι προέβησαν στην κίνηση αυτή, προκειμένου να εκφράσουν έμπρακτα τη διαφωνία τους με τη διαχείριση και τις επιλογές του προέδρου Ι. Παναγόπουλου. Ειδικότερα, ο κ. Μπουζούλας καταλόγισε στον πρόεδρο της ΓΣΕΕ ότι διαπραγματεύτηκε με τον ΣΕΒ, χωρίς αυτό να είναι σε γνώση του προεδρείου. Ο κ. Παναγόπουλος απάντησε ότι χάρη σε αυτή την διαπραγμάτευση υπήρξε συμφωνία των κοινωνικών εταίρων των κλαδικών συμβάσεων και στους εργαζόμενους, που δεν καλύπτονται από αυτές, γεγονός ιδιαίτερης σημασίας για τα συμφέροντά τους.

    «Δεν φοράμε κομματικά παπούτσια, δεν ακούμε την κυβέρνηση, ακούμε μόνο τους εργαζόμενους», είπε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ.

    Οι κ. Μπουζούλας και Γαβρίλης, που, πάντως, δεν προτίθενται να αποχωρήσουν από τα υπόλοιπα όργανα της Συνομοσπονδίας, ζήτησαν τη διεξαγωγή εκλογικού συνεδρίου, πρόταση που απέρριψε ο κ. Παναγόπουλος υποστηρίζοντας ότι η διοίκηση της ΓΣΕΕ είναι πρόσφατα εκλεγμένη με μεγάλη πλειοψηφία.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [03] Ανοίγει ξανά ο εναέριος χώρος της Ισπανίας

    Οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας άρχισαν σήμερα να επιστρέφουν στις θέσεις τους και ο μισός και πλέον εναέριος χώρος της Ισπανίας θα ανοίξει εκ νέου, ανακοίνωσε η Ισπανική υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας (Aena).

    Νωρίτερα, η κυβέρνηση είχε κηρύξει τη χώρα σε "κατάσταση εκτάκτου ανάγκης" ως απάντηση στην απεργία των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας, η οποία προκάλεσε "χάος" στα αεροδρόμια.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [04] Α. Λοβέρδος: Προσλήψεις νοσηλευτών

    Να προχωρήσουν άμεσα στις προσλήψεις 3.000 νοσηλευτών μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου, ζήτησε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος, μιλώντας στους διοικητές τριάντα μεγάλων νοσοκομείων της χώρας.

    Ο κ. Λοβέρδος ήταν ξεκάθαρος προς τους διοικητές, λέγοντάς τους ότι από 1/1/2011 θα ισχύσει και στην υγεία η ρύθμιση 1/5 που σημαίνει ότι θα γίνεται μόνο μία πρόσληψη για κάθε πέντε αποχωρήσεις. Τους ζήτησε, λοιπόν, να προχωρήσουν τις διαδικασίες που έχουν ήδη ολοκληρωθεί από το ΑΣΕΠ ώστε να ορκιστούν το συντομότερο οι νέοι νοσηλευτές στα νοσοκομεία τους.

    Επιπλέον, ο υπουργός Υγείας είπε ότι θα πρέπει μέχρι 31/12 να έχουν ολοκληρωθεί οι προϋπολογισμοί και εγκριθεί οι ισολογισμοί των νοσοκομείων και να έχουν εκδοθεί εντάλματα για την πληρωμή των προμηθευτών που αφορούν τις οφειλές από το 2007 έως το 2009.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [05] Στην Ινδία ο Σαρκοζί

    Ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί έφθασε σήμερα Σάββατο στην Μπάνγκαλορ, ένα από τα πιο σημαντικά κέντρα της βιομηχανίας της τεχνολογίας στη Ινδίας, αρχίζοντας την τετραήμερη επίσκεψή του στον Ασιατικό γίγαντα με στόχο την διεύρυνση της διμερούς συνεργασίας στα πεδία της πυρηνικής ενέργειας, της άμυνας και του διαστήματος.

    Ο Σαρκοζί προγραμματίζεται να έχει συνομιλίες με τον Ινδό πρωθυπουργό Μανμόχαν Σινγκ στο Νέο Δελχί την Δευτέρα.

    Ανάμεσα στις διμερείς συμφωνίες που αναμένεται να συναφθούν στην διάρκεια της επίσκεψης Σαρκοζί είναι και μια συμφωνία-πλαίσιο για την κατασκευή δύο πυρηνικών αντιδραστήρων ισχύος 10.000 μεγαβάτ από τη Γαλλική εταιρία Areva στο δυτικό ομόσπονδο ινδικό κρατίδιο Μαχαράστρα.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [06] Απέρριψε η σύγκλητος του ΕΜΠ τις προτάσεις του υπουργείου

    Τεντώνει το σχοινί το Ε.Μ.Πολυτεχνείο με το υπουργείο Παιδείας με αφορμή τις προτάσεις για αλλαγές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Η σύγκλητος του ιδρύματος που συνεδρίαζε ανοιχτά από τις 9 το πρωί ως τις 8 χθες το βράδυ, κατέληξε να απορρίψει το κείμενο των αλλαγών του υπουργείου, λέγοντας ότι δεν αποτελεί βάση οποιασδήποτε συζήτησης, διότι καταστρατηγεί το δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα της ανώτατης εκπαίδευσης. Επίσης - τονίζει - ότι περιλαμβάνει αντισυνταγματικές διατάξεις τόσον όσον αφορά στη διοίκηση όσο και στη χρηματοδότηση των Ιδρυμάτων, διαλύει τις σπουδές και υποβαθμίζει τα πτυχία.

    Οι πρυτανικές αρχές του Ε.Μ.Π. θα καλέσουν τη σύνοδο πρυτάνεων που συνεδριάζει την ερχόμενη Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου στο Λαύριο, να υιοθετήσει τη δική της πρόταση και να απορρίψει τις αλλαγές που προωθεί το υπουργείο Παιδείας.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [07] "Αξιόπιστο το ευρώ"

    Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν-Κλοντ Τρισέ δήλωσε ότι το ευρώ είναι "αξιόπιστο" και ότι "το νόμισμα δεν βρίσκεται σε κρίση", την επομένη της συνεδρίασης των κυβερνητών της τράπεζας, οι οποίοι παρέτειναν την ισχύ των κατ΄εξαίρεσιν μέτρων.

    "Πιστεύω ότι πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι έχουμε ένα αξιόπιστο νόμισμα. Δεν υπάρχει κρίση του ευρώ ως νομίσματος", δήλωσε ο Ζαν-Κλοντ Τρισέ στο τηλεοπτικό δίκτυο RTL.

    "Εχουμε προβλήματα χρηματοπιστωτικής σταθερότητας που οφείλονται στην δημοσιονομική κρίση σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες", πρόσθεσε εξηγώντας ότι η ΕΚΤ αποφάσισε χθες "να συνεχίσει να προσφέρει απεριόριστη ρευστότητα διάρκειας μίας εβδομάδας, ενός μηνός, τριών μηνών στην ευρωπαϊκή οικονομία".

    "Διατηρήσαμε τα επιτόκια στο επίπεδο που βρίσκονταν πριν από τη συνεδρίαση, στο 1%, και θεωρούμε ότι αυτό είναι που πρέπει να προσφέρουμε στους συμπολίτες μας...τη σταθερότητα των τιμών που είναι η αποστολή μας ", εξήγησε ο Ζαν-Κλοντ Τρισέ.

    "Αποφασίσαμε ότι είναι σωστό, δεδομένων ακριβώς όσων διαπιστώνουμε, και ο στόχος είναι να φθάσουμε να έχουμε την καλύτερη δυνατή μετάδοση της νομισματικής μας πολιτικής, διευκρίνισε.

    Εξάλλου, ο προεδρεύων του Συμβουλίου υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, επισήμανε με δηλώσεις του ότι, "το ευρώ θα επιζήσει της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη", ενώ χαρακτήρισε "επικίνδυνη βλακεία, το να δηλώνουμε δημόσια ότι το ευρώ απειλείται", όπως επίσης υπογράμμισε ο ίδιος. "Στερούνται εξυπνάδας οι χρηματαγορές", αφόρισε εξάλλου ο κ. Γιούνκερ που στηλίτευσε, ευρισκόμενος στη Γερμανία εντούτοις, "τη βούληση μελών της ευρωζώνης--δεν κατονόμασε--να επιβάλουν στα υπόλοιπα μέλη της τα 'θέλω' τους"...

    "Αυτή η διολίσθηση, σε δήθεν διακυβερνητικές αποφάσεις είναι αληθινά επικίνδυνη", γνωμάτευσε στη συνέχεια ο πρωθυπουργός κι υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου.

    Από την πλευρά του, ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί τόνισε χθες στο Παρίσι ότι "εμπιστεύεται το ευρώ, ένα αξιόπιστο νόμισμα, αποδεκτό αποθεματικό διεθνές νόμισμα για μία 10ετία, πλέον", αφού συνομίλησε εκ του σύνεγγυς στο Παρίσι με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, της ΕΚΤ, τον Γάλλο Ζαν-Κλοντ Τρισέ. "Ανακεφαλαιώσαμε την κατάσταση", περιορίστηκε να δηλώσει στο τέλος των συνομιλιών αυτών ο πρόεδρος Σαρκοζί.

    --Μεθαύριο Δευτέρα στις εργασίες του Συμβουλίου υπουργών των Οικονομικών της ευρωζώνης, στις Βρυξέλλες, θα συμμετάσχει προσωπικά ο πρόεδρος γενικός διευθυντής του ΔΝΤ, ο Γάλλος Ντομινίκ Στρος-Καν, διέρρευσε στο μεταξύ στο Παρίσι.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [08] Επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα

    Έκτακτο δελτίο πρόγνωσης επικίνδυνων καιρικών φαινομένων εξέδωσε η ΕΜΥ, ενώ το υπουργείο Θαλασσίων Υποθέσεων Νήσων και Αλιείας, κάλεσε τους επιβάτες που πρόκειται να ταξιδέψουν να επικοινωνούν πρώτα με τα κατά τόπους, λιμεναρχεία.

    Λόγω των ισχυρών ανέμων δεν πραγματοποιούνται τα δρομολόγια Ηγουμενίτσα-Κέρκυρα με πλοία ανοιχτού Τύπου. Το μεσημέρι δεν έγιναν δύο δρομολόγια "δελφινιών" για Αργοσαρωνικό, καθώς και τα δρομολόγια με σκάφη μικρού τύπου, στις διαδρομές Παλούκια-Πειραιάς και Σελίνια-Πειραιάς.

    Από το βράδυ αναμένονται ισχυρές βροχές και καταιγίδες αρχικά στις βόρειες περιοχές της Ηπείρου και βαθμιαία στην υπόλοιπη Ηπειρο, τη δυτική Στερεά και τα νησιά του Ιονίου.

    Αύριο, από τις πρωινές ώρες, τα ισχυρά φαινόμενα θα επεκταθούν στη δυτική Πελοπόννησο, τη δυτική και κεντρική Μακεδονία και τη Θεσσαλία (κυρίως τη δυτική και βόρεια), το απόγευμα στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη και προς το βραδυ στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου (κυρίως στα βόρεια).

    Ύφεση θα παρουσιάσει η κακοκαιρία από σήμερα το απόγευμα και από τα δυτικά και έτσι αργά το βράδυ του Σαββάτου τα ισχυρά φαινόμενα θα περιορισθούν στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, αλλά και εκεί θα ασθενήσουν γρήγορα.

    Βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν στις περισσότερες περιοχές της χωρας (συμπεριλαμβανομένης και της Αττικής), αλλά θα είναι μικρότερης έντασης και διαρκείας.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [09] Οι ευρωβουλευτές απαντούν

    Η κρίση χρέους στην Ευρώπη που απειλεί την συνοχή του Ευρώ και της ΕΕ δεν φαίνεται να κοπάζει, παρα την προσφυγή στον μηχανισμό στήριξης, μετά την Ελλάδα και της Ιρλανδίας.

    Οι Έλληνες Ευρωβουλευτές ζουν έντονα τις διαβουλεύσεις και τις σκληρές διαπραγματεύσεις ανάμεσα στα κράτη - μέλη για να βρεθεί κοινός τόπος αντιμετώπισης της κρίσης.

    Το ΑΠΕ ζήτησε τις απόψεις τους για την στάση της Γερμανίας, το μνημόνιο και την προπτική της Ευρωπαικής Ενωσης.

    Η κα Αννυ Ποδηματά από το ΠΑΣΟΚ επισημαίνει το έλλειμμα πολιτικής και οικονομικής συνοχής στην ΕΕ για την αντιμετώπιση του χρέους και θεωρεί το Μνημόνιο απαραίτητο για να αποφύγει η χώρα την χρεοκοπία.

    Από την πλευρά του, ο Γιώργος Κουμουτσάκος της ΝΔ θεωρεί οτι θα λειτουργήσουν με κόστος τα αντανακλαστικά αυτοπροστασίας της ΕΕ και δεν θα κινδυνεύσει η νομισματική ένωση, ενώ καταλογίζει αδράνεια στην κυβέρνηση και βαριά ευθύνη για την πολιτική που επιβάλλει το Μνημόνιο.

    Για επιβολή κανόνων «ελεγχόμενης χρεοκοπίας» από τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις της ΕΕ κάνει λόγο ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Τούσσας, ενώ θεωρεί την πολιτική του Μνημονίου «μεγάλο ψέμα».

    «Επικίνδυνη» θεωρεί από την πλευρά του ο Νίκος Χουντής του ΣΥΡΙΖΑ, την πορεία της ΕΕ και την Ελλάδα ως πειραματόζωο με την εφαρμογή του Μνημονίου.

    Όσο για την Νίκη Τζαβέλα του ΛΑΟΣ εκτιμά ότι ήταν νομοτελειακό γεγονός η ένταξη στο Μνημόνιο και δεν υπάρχει διαμάχη χωρών του Βορρά και χωρών του Νότου στην ΕΕ.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [10] Ηλεκτρονικό εμπόριο

    Κερδίζει συνεχώς έδαφος το ηλεκτρονικό εμπόριο στην Ελλάδα με αργά, αλλά σταθερά βήματα, καθώς ολοένα και περισσότεροι καταναλωτές δείχνουν να εμπιστεύονται το Ιnternet για να πραγματοποιήσουν τις αγορές τους. Εν μέσω οικονομικής κρίσης, οι χαμηλότερες συχνά τιμές που προσφέρονται μέσω Διαδικτύου αποτελούν σημαντικό δέλεαρ για τους καταναλωτές.

    «Σε μία περίοδο οικονομικής κρίσης, όπου δεν υπάρχει ούτε χρόνος, ούτε χρήμα, οι καταναλωτές καταλαβαίνουν ολοένα και περισσότερο τα πλεονεκτήματα του ηλεκτρονικού εμπορίου», δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Απόστολος Αποστολάκης, Γενικός Διευθυντής του e-shop.gr.

    Η έρευνα του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών κάνει λόγο για αύξηση 75% στο ηλεκτρονικό εμπόριο και για αξία ύψους 1,4 δισ. ευρώ για το 2010.

    Πάντως, η δυσπιστία για την ασφάλεια των αγορών μέσω του Διαδικτύου παραμένει σε ένα ποσοστό των καταναλωτών. «Είναι θέμα αντίληψης, γιατί ουσιαστικά το θέμα έχει λυθεί εδώ και χρόνια και στην Ελλάδα, υιοθετώντας τα συστήματα που υιοθετήθηκαν και στις ΗΠΑ», σημειώνει ο κ. Αποστολάκης.

    Οι έλληνες φαίνεται ότι εμπιστεύονται τόσο ξένα όσο και ελληνικά ηλεκτρονικά καταστήματα για τις αγορές τους.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [11] Ξεκίνησε το 51ο Φεστιβάλ

    Σε χαμηλούς τόνους -που «υψώθηκαν» μόνο από την παρουσία στην είσοδο του «Ολύμπιον» και τη διαμαρτυρία ομάδας νεαρών μεταξύ των οποίων και λιγοστά μέλη του παραρτήματος Θεσσαλονίκης της Εταρείας ελλήνων σκηνοθετών, ξεκίνησε η 51η διοργάνωση του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

    Οι νεαροί κρατούσαν πανό, στο οποίο αναγραφόταν το αίτημα τους για την απόσυρση τού υπό ψήφιση νόμου για τον κινηματογράφο, ενώ σε άλλα πάνο ανέγραφαν συνθήματα σύμφωνα με τα οποία «η τέχνη του σήμερα είναι η αντίσταση», ή «δεν είμαστε εθελοντές, είμαστε απλήρωτοι εργαζόμενοι επί ένα χρόνο», απωθώντας τους θεατές και εμποδίζοντας την είσοδό τους στην αίθουσα.

    Στον ολιγόλεπτο χαιρετισμό του ο διευθυντής του φεστιβάλ, Δημήτρης Εϊπίδης, αναφέρθηκε στην «εξαιρετικά δύσκολη» συγκυρία της φετινής διοργάνωσης, αλλά και στην επιθυμία του να μετατρέψει τις διοργανώσεις του φεστιβάλ σε ουσιαστικό χώρο διαλόγου και ανθρώπινης επαφής κι όχι χώρο προβολών της «χολιγουντιανής σχολής».

    Την έναρξη της διοργάνωσης κήρυξε ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Βασίλης Γάκης, επαναλαμβάνοντας το αίτημα και την ευχή, το φεστιβάλ να παραμείνει στην πόλη της Θεσσαλονίκης με την οποία είναι 50 χρόνια τώρα άρρηκτα δεμένο.

    Την τελετή έναρξης ακολούθησε η προβολή της ταινίας «127 ώρες» του Ντάνι Μπόιλ. Η ταινία αφηγείται την ηρωική περιπέτεια του νεαρού αναρριχητή Άρον Ράλστον (στηρίζεται στο αυτοβιογραφικό βιβλίο του Ράλστον) τον οποίο υποδύεται ο Τζέιμς Φράνκο. Πριν από επτά χρόνια, ο Ράλστον κατά τη διάρκεια της περιπλάνησής του σε ένα φαράγγι στη Γιούτα, παγιδεύτηκε ανάμεσα σε μια σχισμή βράχου, ωστόσο κατόρθωσε να επιβιώσει και να διασωθεί. Καθβ όλη την παραλίγο θανάσιμη περιπέτειά του, η οποία διήρκεσε συνολικά 127 ώρες, ο ήρωας επανεξετάζει τη ζωή του, ανακαλεί στη μνήμη αγαπημένα του πρόσωπα και αναμετριέται με τα προσωπικά του όρια και αδυναμίες.

    Οι προβολές του διαγωνιστικού τμήματος αρχίζουν αύριο το μεσημέρι στον κινηματογράφο «Ολύμπιον» (στις 15.45 η ταινία του Μαξίμ Ζιρού από τον Καναδά «Ζώ όπως ο Ζονατάν» και στις 18.00 η ιταλική ταινία «Οι τέσσερις φορές» του Μικελάντζελο Φραμαρτίνο).

    Κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ (οι προβολές όλων των τμημάτων και των αφιερωμάτων, πλην του διεθνούς διαγωνιστικού, άρχισαν σήμερα) θα προβληθούν συνολικά 169 ταινίες από 49 χώρες του κόσμου. Στο επίσηΒ΅ο διαγωνιστικό πρόγρα¡¡α του φεστιβάλ συ¡¡ετέχουν 16 πρώτες ή δεύτερες ταινίες μυθοπλασίας σκηνοθετών από όλο τον κόσΒ΅ο, οι οποίες θα διεκδικήσουν τον «Χρυσό Αλέξανδρο» (20.000 ευρώ), τον Αργυρό (10.000 ευρώ) και για πρώτη φορά τον Χάλκινο (5.000 ευρώ), καθώς και πέντε ακόΒ΅η βραβεία που θα απονείΒ΅ει πενταΒ΅ελής διεθνής κριτική επιτροπή. Οι ταινίες του ?ιεθνούς ?ιαγωνιστικού συ¡¡ετέχουν στη διαδικασία ψηφοφορίας του βραβείου κοινού Fischer. Οι δύο ελληνικές ταινίες που διαγωνίζονται είναι το «Αttenberg» της Αθηνάς Τσαγκάρη, που είχε διαγωνιστεί και στο Φεστιβάλ Βενετίας, και η «Άπνοια» του Άρη Μπαφαλούκα.

    Οι ελληνικές ταινίες -φετινής παραγωγής- που θα προβληθούν στη διάρκεια του φεστιβάλ είναι 23, ενώ θα παρουσιαστούν και οι ελληνικές ταινίες που βραβεύτηκαν στο πρόσφατο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της ΔράΒ΅ας.

    Το βλέμμα, ωστόσο, των Ελλήνων κινηματογραφιστών είναι στραμμένο στη Βουλή αναμένοντας την ψήφιση του νέου νόμου για την εθνική κινηματογραφία.

    Οι προβολές των ταινιών γίνονται στις αίθουσες του «Ολύμπιον» στην πλατεία Αριστοτέλους (Ολύμπιον και αίθουσα Παύλος Ζάννας), στο λιμάνι (Αίθουσες Τζον Κασσαβέτης, Σταύρος Τορνές, Τώνια Μαρκετάκη, Φρίντα Λιάππα) και στο ΙΕΚ ΑΚΜΗ.

    Τα εισιτήρια για κάθε προβολή στοιχίζουν 6 ευρώ (από 7 που στοίχιζαν πέρσι), ενώ δίνεται η δυνατότητα σε ανέργους να παρακολουθήσουν τις προβολές δωρεάν με την επίδειξη της κάρτας ανεργίας.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 4 December 2010 - 13:30:30 UTC