Browse through our Interesting Nodes of Greek Associations & Organizations Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-12-03

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Χρονοδιαγράμματα έργου από τους υπουργούς
  • [02] Παγκοσμια Ημέρα Αναπηρίας
  • [03] "Αναγέννηση του κόμματος"
  • [04] Ελπίζουν στις...γιορτές
  • [05] Φονική πυρκαγιά

  • [01] Χρονοδιαγράμματα έργου από τους υπουργούς

    "Χρονιά των μεγάλων μεταρρυθμίσεων" χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός το 2011, μιλώντας στη συνεδρίαση του υπουργικού Συμβουλίου, εκφράζοντας παράλληλα τη βεβαιότητα ότι η κυβέρνηση μπορεί να πετύχει τους στόχους της και το επόμενο έτος, όπως έγινε και το 2010.

    Όπως ανέφερε, "αυτές τις μέρες έκλεισε ένας ακόμα δύσκολος κύκλος για τη χώρα" και, μάλιστα, "έκλεισε με επιτυχία και αισιοδοξία για το μέλλον".

    Ο πρωθυπουργός απέρριψε την κριτική που ασκείται ακόμα και από ορισμένα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, ότι η Ελλάδα δεν πέτυχε το στόχο μείωσης του ελλείμματος.

    Αντίθετα, είπε ο κ. Παπανδρέου, τον πετύχαμε, καθώς ο στόχος ήταν η μείωσή του κατά 5,5 μονάδες και εμείς το μειώσαμε κατά 6 μονάδες.

    Βεβαίως δεν επιτεύχθηκε ο στόχος του 8,1%, αλλά αυτό οφείλεται στην αύξηση του γενικού ελλείμματος κατά δύο περίπου μονάδες, όταν η Eurostat ανακάλυψε και νέα κρυφά ελλείμματα της κυβέρνησης της ΝΔ.

    "Είναι η μεγαλύτερη μείωση που έχει πετύχει ποτέ οποιαδήποτε χώρα μέσα σε ένα χρόνο", ανέφερε χαρακτηριστικά.

    Το συμμάζεμα των δημοσιονομικών της χώρας, πρόσθεσε, είναι απαραίτητη προϋπόθεση, αλλά όχι και ο τελικός στόχος, υπογραμμίζοντας ότι "ο στόχος μας είναι να αλλάξουμε την Ελλάδα".

    Το βάρος της προσπάθειας, τόνισε, "πέφτει πλέον σε κάθε υπουργείο" και ζήτησε από τους υπουργούς να υποβάλουν μέχρι αύριο τις ιεραρχημένες προτάσεις τους στον τομέα ευθύνης του ο καθένας και να ιεραρχήσουν και όλα τα άλλα θέματά τους, ώστε να μπουν σε ένα χρονοδιάγραμμα υλοποίησης.

    Τη Δευτέρα, ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, στις Βρυξέλλες.

  • ** Το υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε τα νομοσχέδια του υπ. Δικαιοσύνης για την Εθνική Σχολή Δικαστών και για την διατήρηση των δεδομένων στις ηλεκτρονικές επικοινωνίες.

    Ακόμη, ο Α. Λοβέρδος παρουσίασε νομοσχέδιο που προβλέπει ενιαίο φορέα πρωτοβάθμιας υγείας.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [02] Παγκοσμια Ημέρα Αναπηρίας

    Ημέρα κοινωνικής διαμαρτυρίας αποτελεί η 3η Δεκεμβρίου που έχει ανακηρυχθεί Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία. Αυτό υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή της η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία, προσθέτοντας ότι στην Ελλάδα "το 10% του πληθυσμού της αρνείται τον παθητικό ρόλο και διεκδικεί τη συμμετοχή του στο κοινωνικό, οικονομικό και πολιτικό στερέωμα της χώρας".

    Αίτημα της Συνομοσπονδίας, η οποία το μεσημέρι πραγματοποίησε, στο Σύνταγμα, Πανελλαδικό συλλαλητήριο, είναι να ληφθούν από την Πολιτεία όλα εκείνα τα μέτρα που θα επιτρέψουν στους ανθρώπους με αναπηρία να επιβιώσουν με αξιοπρέπεια στη διάρκεια της οικονομικής κρίσης.

    Βάσει μελετών, το 84% των ατόμων με αναπηρία βρίσκεται εκτός εργατικού δυναμικού, το μέσο οικογενειακό εισόδημα των νοικοκυριών που έχουν ένα μέλος με αναπηρία, είναι χαμηλότερο από των άλλων νοικοκυριών, αφού το ύψος των παρεχόμενων προνοιακών επιδομάτων και αναπηρικών συντάξεων είναι τόσο μικρό που δεν μπορεί να καλύψει ούτε τις ανάγκες που απορρέουν από αυτή καθ΄εαυτή αναπηρία.

    Ζητήματα που απασχολούν το αναπηρικό κίνημα στην Ελλάδα συζήτησαν ο υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Μιχάλης Τιμοσίδης και ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Γιώργος Κουτρουμάνης, με το προεδρείο της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ), με το οποίο συναντήθηκαν σήμερα, έπειτα από πρωτοβουλία του πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου. Οι εκπρόσωποι της ΕΣΑμεΑ υπέβαλαν υπόμνημα με τις θέσεις και τα αιτήματά τους. Οι δύο υφυπουργοί και ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας δεσμεύτηκαν, ότι θα ενημερώσουν τον Πρωθυπουργό και θα προωθήσουν μέτρα κοινωνικής πολιτικής για τη βελτίωση της ζωής των ατόμων με αναπηρία.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [03] "Αναγέννηση του κόμματος"

    Την εκτίμηση πως "η κομματική οργάνωση με τις ξύλινες πινακίδες και τα ξύλινα λόγια έχει πεθάνει", εξέφρασε ο πρόεδρος της ΝΔ στη Διάσκεψη των προέδρων των ΝΟΔΕ, τονίζοντας χαρακτηριστικά πως πλέον "θέλουμε όργανα που να προέρχονται, να ανήκουν και να υπηρετούν την κοινωνία".

    Το επόμενο τρίμηνο είναι κρίσιμο για την οργανωτική ανάπτυξη και αναγέννηση του κόμματος, κατά τον κ. Σαμαρά, ο οποίος έθεσε ως βασικό στόχο την οργανωτική ολοκλήρωση, σύμφωνα με τις διατάξεις του Καταστατικού.

    "Είναι σημαντική προτεραιότητα μετά και τις νέες συνθήκες τις οποίες δημιούργησαν οι πρόσφατες περιφερειακές εκλογές και τις νέες ανάγκες που ανεδείχθησαν στο πλαίσιο του εκλογικού αγώνα", δήλωσε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας και την ανάγκη για την αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού και τη δραστηριοποίησή του σε πολιτικές πρωτοβουλίες.

    Στο μεταξύ, σκληρή μάχη στην Βουλή ετοιμάζεται να δώσει η ΝΔ κατά την συζήτηση του προϋπολογισμού, που άρχισε στην αρμόδια Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων.

    Η ΝΔ χαρακτηρίζει τον προϋπολογισμό του 2011 ως "υπεραισιόδοξο και μη ρεαλιστικό".

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [04] Ελπίζουν στις...γιορτές

    Τις γιορτινές ημέρες περιμένουν με αγωνία εφέτος οι καταστηματάρχες για να δουν κίνηση στις επιχειρήσεις τους και το τζίρο τους να ανεβαίνει, την ώρα που τα λουκέτα στα καταστήματα πληθαίνουν και οι επιχειρηματίες που αδυνατούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους γίνονται ολοένα και περισσότεροι. Τα λουκέτα δεν αφορούν πλέον μόνο στις μικρές επιχειρήσεις αλλά και σε μεγάλες αλυσίδες που δεν είναι πλέον κερδοφόρες.

    Οι πωλήσεις πέφτουν από την αρχή του έτους ακόΒ΅η και κατά 40%, ενώ οι δυσοίωνες προβλέψεις για βαθύτερη ύφεση τους επόΒ΅ενους Β΅ήνες αυξάνουν την ανησυχία. Λίγες εβδομάδες πριν από τα Χριστούγεννα, καταναλωτές δηλώνουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι εφέτος θα είναι ιδιαίτερα συγκρατημένοι.

    Οι επιχειρηματίες αναζητούν νέους τρόπους για να προσελκύσουν πελάτες. Μεγάλα εμπορικά κέντρα, αλλά και συνοικιακά καταστήματα, προχωρούν σε προσφορές του τύπου "πληρώνεις ένα, παίρνεις δύο", προσφορές ταξιδίων αλλά και μειώσεις τιμών ως και 70%, προκειμένου να πείσουν τους καταναλωτές, οι οποίοι δηλώνουν ιδιαίτερα επιφυλακτικοί, να προβούν σε αγορές.

    Οι περικοπές των μισθών και η δύσκολη οικονομική συγκυρία, έχουν Β΅ειώσει δραστικά την αγοραστική δύναΒ΅η των καταναλωτών, κάτι άλλωστε που φάνηκε και στα κακά αποτελέσΒ΅ατα των θερινών εκπτώσεων. Ταυτόχρονα, ο ανταγωνισμός είναι σκληρός και η έκρηξη που σημειώνεται στον αριθμό των επιχειρήσεων που δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους, κάνει τους εμπόρους να εναποθέτουν τις ελπίδες τους για καλύτερες ημέρες στην εορταστική περίοδο.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [05] Φονική πυρκαγιά

    Τα πτώματα 41 ανθρώπων έχουν βρεθεί, ενώ πολλοί άνθρωποι εξακολουθούν να αγνοούνται, στην περιοχή του όρους Καρμέλ κοντά στη Χάιφα όπου μαίνεται από την Πέμπτη μια τεράστια πυρκαγιά, η χειρότερη στην ιστορία του Ισραήλ. Δεκαεπτά άνθρωποι νοσηλεύονται, οι τρεις σε σοβαρή κατάσταση.

    Η πυρκαγιά, τα αίτια της οποίας δεν έχουν γίνει γνωστά, δεν έχει τεθεί ακόμα υπό έλεγχο εξαιτίας των ισχυρών ανέμων.

    Δύο αεροσκάφη από την Τουρκία, δύο από την Γαλλία, τέσσερα από την Ελλάδα, δύο από το Αζερμπαϊτζάν, δύο από τη Ρωσία, ένα από την Κροατία, ένα από τη Ρουμανία και τρία από την Κύπρο, συμβάλλουν στην κατάσβεση της πυρκαγιάς.

    Περισσότεροι από 13.000 κάτοικοι της περιοχής, νότια της Χάιφας, έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους, ανακοίνωσε η αστυνομία.

    Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου, που επισκέφθηκε την περιοχή, έκανε λόγο για "καταστροφή, που μέχρι τώρα δεν είχαμε ξαναδεί".

    Από τους 41 νεκρούς, οι 36 ήταν εκπαιδευόμενοι δεσμοφύλακες, οι οποίοι εστάλησαν για να βοηθήσουν τους κρατούμενους σε ένα σωφρονιστικό κατάστημα που απειλούσε η φωτιά, αλλά το λεωφορείο στο οποίο επέβαιναν εγκλωβίστηκε από τις φλόγες.

    Με ανακοίνωσή της, η ισραηλινή πρεσβεία στην Ελλάδα μετέφερε τις ευχαριστίες του Ισραήλ προς την ελληνική κυβέρνηση για τη βοήθεια της Αθήνας.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 3 December 2010 - 19:30:17 UTC